Közalkalmazott, felmondás


Pomberci # 2015.03.25. 14:48

Tisztelt Fórumtársak!

Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni.

Határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyomra lemondást adtam be. Jelenleg a lemondási időmet töltöm, de a munkáltatóm megszűnik jogutód nélkül. A kérdésem az lenne, hogy a megszűnés és az eredeti lemondási idő végéig terjedő időszakra jár-e távolléti díj, ill. bármilyen juttatás.

Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.13. 04:52

Ugye, az első kettő költői kérdés?

A harmadikra: a közalkalmazott nem felmond, hanem le-; a közös megegyezés az nem lemondás, hanem közös megegyezés. A felek közös megegyezéssel természetesen a közalkalmazott keresőképtelenségének ideje alatt is megszüntethetik a jogviszonyt.

Hercze Hurcza # 2015.03.12. 12:49

Tisztelt Fórumozók, Tisztelt Szakértők!

Határozatlan idejű közalkalmazotti munkaviszonyban állok.

A múlt hét folyamán 3 napot betegen dolgoztam végig. A 4. napon orvoshoz menetem.

Erről tájékoztattam a munkáltatómat. Valamint Illetve folyamatosan tájékoztatom arról is, hogy mikor kell a következő alkalommal visszamennem a háziorvosomhoz.

Múlt héten szerdán, a munkaidő vége előtt szóban közölte velem a munkaadóm, hogy 2 választásom van: vagy közös megegyezés, vagy közös megegyezés...

Szeretnék ennek kapcsán pár dolgot kérdezni:

  • Mennyire minősül jogszerűnek a közös megegyezés, amennyiben "fenyegetve" vagyok szóban?
  • Mivel ténylegesen beteg vagyok, az általam adott tájékoztatásra válaszul mennyire jogszerű a munkahelyi határidőt emlegetni?
  • Betegállomány ideje alatt felmondhatok-e azonnali hatályú közös megegyezéssel, amennyiben úgy döntök, hogy nem szeretnék ilyen feltételekkel a továbbiakban munkát végezni a munkáltatómnál?

Segítő válaszaikat nagyon szépen köszönöm!

Angie40 # 2015.03.10. 09:29

Csak a munkaviszony megszüntetése van benne, a ruhapénz nincs benne külön megemlítve.
A másik hozzászólásra reagálva, azt gondolom, hogy még ha jogos is lenne a felháborodás, engem akkor is értesíteni kellett volna erről, és nem sunyi módon kipostázni, ezért is érzem jogtalannak. Nem ismeri az összes körülményt, elég összetett és bonyolult ügy, ez csak a jéghegy csúcsa.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.10. 09:19

Nem épp erre voltam kíváncsi. A munkaviszony megszüntetésének feltételeiről, mindenek előtt a ruhapénzről mi van abban a megegyezésben?

Angie40 # 2015.03.10. 08:24

Ha nekem szólt a kérdés :) Január 22.-én megosztottam egy képet a facebookon komment nélkül, illetve egy smile kíséretében. Ezt az egyik paranoiás kolléganőm úgy gondolta, hogy neki szólt, jelezte a főnökömnek, ő viszont nem kérdezett meg engem sem telefonon (fekvőgipszben voltam) sem emailben az esetről. Március 5.-én kaptam ajánlott levélben egy írásbeli figyelmeztetést ezért. Önkormányzati bölcsődében dolgozok, nincs Etikai Kódex a facebook használatáról, úgy gondolom, hogy egy komment nélküli megosztásért nem túl fair fegyelmit adni. Egyébként is komoly problémák vannak, már a szülők is az önkormányzathoz fordultak a megoldásért, sajnos a politika is begyűrűzött. Mivel ha én mondok le a közalkalmazotti munkáról, akkor 60 nap a felmondási idő, ezért mondtam, hogy közös megegyezéssel legyen, mert én addig úgyis táppénzen leszek.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.09. 14:57

Tudjuk mi, mi van abban a közös megegyezésben?

Angie40 # 2015.03.09. 11:34

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!
2015.03.31-i dátummal felmondtam közös megegyezéssel határozatlan idejű közalkalmazotti munkaviszonyomat. Érdeklődni szeretnék, hogy az éves ruhapénz keretet részarányosan megkaphatom e az elszámolásnál. Annyit kell még tudni, hogy január 8-tól lábtörés miatt betegállományban vagyok március 13-ig.

Motoros007 # 2014.02.11. 13:02

Tisztelt Szakértő!

Sajnos nem válaszolta meg senki a 02.03.-án feltett kérdésemet. Gondolom az utánam író miatt kerültem el figyelmüket. Amennyiben mód és lehetőség van rá kérem kérdésem megválaszolását. Nekünk sok minden múlana az új álláson! Köszönettel: Motoros007

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.04. 09:34

A kérdés nagyon szerencsétlen módon lett feltéve.
De ha arra vagy kíváncsi, akkor a keresőképtelenség ideje alatt lehet közölni felmentést, de a felmentési idő csak a keresőképtelenség megszűnése után kezdődhet el. A felmentés közlése után beálló keresőképtelenség a felmentési időt nem szakítja meg, a felmentési idő leteltével a jogviszony és a táppénzjogosultság is megszűnik.

Biztos, hogy köztisztviselő vagy?

vorkati # 2014.02.03. 19:54

Kedves Szakértők!

Határozatlan idejű köztisztviselői jogviszony keretében dolgozok. Ma közölték velem szóban, hogy le kell építeni 2 főt és az egyik én leszek, így március 1-ével megszüntetik a munkaviszonyomat. Semmit nem írattak velem alá, amit kicsit furcsállottam. Hogyan járok jobban:
ha már most elmegyek táppénzre ( betegségem az van) vagy ha a munkaviszonyom utolsó napján íratom ki magam táppénzre.
Köszönöm

Motoros007 # 2014.02.03. 13:22

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy megtudjam milyen esetleges szankciókat vonhat maga után egy azonnali felmondás az én részemről? Jelenleg 16 éve dolgozom mint határozatlan idejű közalkalmazott. Váltani szeretnék de a munkáltató(ez egy kórház) ragaszkodna a 2 hónap felmondási időhöz? Lehetséges új munkáltatom nem tud sajnos várni. Mi történik ha azonnali felmondást nyújtok be? Válaszokat előre is köszönöm.
Motoros007

pazs # 2014.01.09. 08:21

(amennyiben a felmondási idő alatt végig beteg vagy, nem pedig "csak" azért, mert nem tudtok megegyezni)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.08. 19:39

Igen.

zizz # 2014.01.08. 18:32

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!

Határozatlan idejű közalkalmazotti munkaviszonyban (óvodában) állok 5 hónapja és fel szeretnék mondani. Most elmentem táppénzre mert éppen meg is betegedtem. Kérdésem, hogy táppénz ideje alatt felmondhatok-e én, és ha nem sikerül a munkáltatóval megegyeznem a felmondási idő elengedésében, lehetek-e végig a felmondási idő alatt táppénzen?
Kérem aki tud segítsen ebben.
Köszönettel

Luca554 # 2013.05.05. 18:28

A férjem nyugdíjas közalkalmazott, a rendelkezések értelmében nem dolgozhat tovább, ha a nyugdíját is megakarja tartani.Az Igazgatóság kéri,hogy mondjon fel.
Szerintem pedig a munkáltatónak kell a férjem felé a felmondást megtenni, hiszen a rendeletet nem ő hozta.
A kérdésem az, hogy kinek kell a felmondást negtenni.

Kalibanga # 2013.01.27. 17:39

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!

Határozatlan időre szóló közalkalmazotti jogviszonyban dolgozom immár 4. hónapja, amelyet január közepén írásban felmondtam. A munkáltató 60 nap felmondási idő letöltésére kötelez (a közös megegyézesen alapuló azonnali munkaviszony beszüntetésétől elzárkózik), de az új munkahelyemen szeretnék már korábban munkába állni. A Kjt. 28.§-a rendelkezik a felmondási időről, melyben értelmezésem szerint mint lehetőség említi a felmondási idő egy részének elengedését. Nem kötelezhető a munkáltató, hogy legalább a 60 nap felét elengedje? Az Mt 70.§-a értelmében erre kötelezhető lenne a munkáltató. Milyen lehetőségeim vannak, mire figyeljek oda? Kérném szíves tanácsaikat.

San Antonio # 2013.01.22. 17:05

Tisztelt Forumozók!
Közalkalmazotti határozatlan idejű részmunkaidős kinevezés alapján dolgozom egy iskolában. Az iskolák állami fenntartásba vétele miatt 2013. jan 1-vel a munkáltatói jogkört gyakorló személye megváltozott. Az átadó munkáltató a (iskola) az átvevő munkáltató az önkormányzati (GAMESZ). A változásra az írásbeli tájékoztatót a változást megelőzően 30 nappal megkaptuk az átvevő (GAMESZ) munkáltatótól, azonban a tájékoztatás átvételétől számított 15 napon belül nem nyilatkoztam, az átadó (iskola) munkáltatónak, hogy hozzájárulok e az átadáshoz. Az lenne a kérdésem, hogy ez esetben 2013. január 1-vel automatikusan megszűnt-e a közalkalmazotti jogviszonyom, és ezáltal megilletnek azok a jogok (végkielégítés, átlagkereset stb.) mintha a munkáltató mondott volna fel? Köszönöm.

Dr.Attika # 2013.01.21. 13:51

Nem vagyok orvos, de úgy vélem, hogy a teher emelgetése és a teherbe esés lehetősége nem függ össze.

Jelen esetben azt látom célszerűnek, hogy szerezzenek be egy olyan orvosi véleményt amely szerint a megtermékenyülést a teher emelgetése gátolja vagy nehezíti. Ennek birtokában már más munkajogi helyzet áll elő.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.21. 13:32

Felmondást (felmentést) lehet közölni a keresőképtelenség alatt is, de a felmondási idő csak a megszűnés után kezdődhet meg.

(Mindamellett az, hogy keresőképtelen-e az ember, orvosi szakkérdés, nem pedig elhatározás kérdése.)

Andy0915 # 2013.01.21. 12:52

Sziasztok!
1,5 éve dolgozok közalkalmazottként. Határozatlan idejű szerződésem van. Szeretnék teherbe esni, de mivel a munkahelyemen nehéz dolgokat kell emelgetnem, sajnos eddig még nem sikerült. Ezért úgy döntöttünk a párommal, hogy elmegyek betegállományba és megpróbáljuk így.Kérdésem az lenne, hogy betegállomány alatt el e küldhetnek?
Nagyon fontos lenne a válasz!
Előre is köszönöm!!!!

duduska2013 # 2013.01.20. 13:44

Nyugdíjasként dogozom közalkalmazotti jogviszonyban.
Még dolgozhatnék tovább, de a 2013.évi változások arra kényszerítenek, hogy döntsek, munkabér vagy nyugdíj. A már jogosan megszerzett nyugdíjamat fogom választani.
Szeretném megtudni, hogy ebben az esetben jár-e nekem felmentési idő valamint jár-e a 40 éves jubileumi jutalom.44 év munkaviszonnyal ebből 37 év közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezem.

juhlaci # 2012.12.28. 16:05

matizoli! akkor vedd úgy,hogy nem fogsz végkielégítést kapni két év után még felmondási időt sem fizetnek ha a hatázozott idő letellik. Ha viszont te felmondasz idő előtt kártérítést kérhetnek, viszont te is kérheted az elmaradt béredet ha idő előtt felmondanak

matizoli # 2012.12.28. 08:44

Kedves juhlaci!

Köszönöm válaszodat, igaz semmilyen szinten sem találkozik a kérdésemmel! A ,,nem kötelesek" fizetni azért érdekes kategória! Mert vagy a jogszabály kimondja és akkor köteles, vagy nem mondja ki, de akkor nem fizeti! Olyan, hogy ha akarom, olyan nincs.

juhlaci # 2012.12.27. 13:48

matizoli! ha határozott szerződéssel vesznek fel nem kötelesek végkielégítést fizetni. Ha előre rákérdezel akkor meg nem vesznek fel mert nem kell nekik egy tudálékos alkalmazott. Egyébként pedig 3 év után szoktak egy hónapot adni, ha a kollektív szerződés másképp nem rendelkezik.