jubileumi jutalom közalkalmazottnak mennyi?


schilla # 2011.08.31. 20:43

Kedves Lyonee!
Novemberben lenne meg a 30éves közalkalmazotti jogviszonyom.Csakhogy szeptember 1-től átveszi az egyház az intézmény fenntartását.Le kell mondanom a jubileumi jutalomról? A közalkalmazotti jogviszony közös megegyezéssel szűnik meg,hogy a foglalkoztatás folyamatos legyen.Mire számíthatok?

C a s a b l a n c a # 2011.09.01. 05:50

Ha nem jogutódlással vesz át az egyház, akkor tényleg lemondhatol a jutalmadról. Esetleg méltányossági kérelemmel élhetel az új felettesednél. Képzelem, hogy fog neki örülni...

schilla # 2011.09.01. 08:02

Jogutódlással vesz át az egyház,de a szerződéstervezetben van egy passzus, mely szerint a jubileumi jutalom kifizetésénél nem kötelesek figyelembe venni a közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött időt.Véleményem szerint is annak kellene kifizetni,akinél a 29év 10 hónapot ledolgoztam.De én már nem hiszek az önzetlen jóságban,vagy méltányosságban.

Lyonee # 2011.09.02. 18:13

Ha jogutódlással veszi át az egyház az intézményt, akkor folyamatos marad a jogviszony, csak a munkáltató személye változik meg. Nincs közös megegyezéses munkaviszony megszüntetés!!! Nem szabad közös megegyezést aláírni, mert az új jogviszonyt jelent. Ezzel akarják lehetetlenné tenni a végkielégítésre való jogosultságot, ha esetleg a későbbiekben munkáltatói felmondásra kerül sor.
(Mivel az MT hatálya alá kerültök, ezért nem hiszem, hogy kötelessége a jubileumi jutalmat fizetni, valószínűleg a későbbi viták miatt tették be az átadó iratokba. Ha az átadás tartalmazza azt, hogy jubileumi jutalmat biztosít, akkor viszont a jogelődnél töltött időt is figyelembe kell venni. A jubileumi jutalommal kapcsolatban semmi infót nem találtam, ezért inkább a jogérzékemből fakad)
Az biztos, hogy az előző munkáltatód csak a pontos 30 évre fizetheti ki, itt nincs méltányosság, a kjt egyértelműén kimondja, hogy 30 év. És mivel nem voltál az átadás pillanatában jogosult, később sem követelheted a jogelődtől.
MT 85/A., kjt 25/A. §
A munkajogi jogutódlást nem érinti a jogelőd munkáltató és a munkavállaló között a munkaviszony megszüntetése tárgyában tévesen létrejött megállapodás, továbbá arra nincs szükség, hogy az új munkáltató a munkavállalóval új munkaszerződést kössön ; a munkaviszony ennek hiányában is az eredeti feltételekkel áll fenn.
Tehát megtámadható bíróságon.

http://amunkaadolapja.hu/…eru-dolgozo/

Én nem vagyok jogász, ennyit tudtam segíteni.

schilla # 2011.09.03. 14:48

Kedves Lyonee!
A helyzet egyre bonyolultabb.Első perctől gyanús volt az egész átadás-átvétel.Két lehetőség közül lehetett választani.
1.Aláírjuk a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetését,és másnaptól dolgozhatunk tovább az új munkáltatónál.Végkielégítés,felmentési idő nem jár.
2.Nem írjuk alá a közös megegyezést,végkielégítéssel,felmentési idővel lehet elmenni munkanélkülinek.
A közös megegyezést azzal indokolták,hogy más esetben ugye jár a végkielégítés és a felmentési idő, tehát annyi ideig nem lehet munkába állni,így a jogutód nem tud másnaptól alkalmazni.Ki az aki a mai világban kockáztatni meri a munkahelyét?

imasz # 2011.09.04. 15:36

A munkahelyem elismerte végre, hogy jár a 30 éves jub. jutalom, de mivel 39 évem van1 hét múlva megyek előrehozott öregségi nyugdíjba, megkérdeztem, hogy a 40 éves jár-e esetleg, mert azt olvastam, hogy előrehozott öregségi nyugdíjnál is járna, ha valaki letöltött min. 35 évet. Erre olyan választ kaptam, amit sehol nem találok, hogy akkor jár, ha nyugdíjas vagyok, tehát, ha mint nyugdíjas tovább dolgozom és akkor kérem. Hát én ilyen tv.-t sehol nem találok, ez megint mi?????- halott valaki ilyent?,

Lyonee # 2011.09.04. 18:07

imasz
Milyen módon szűnik meg a közalkalmazotti jogviszonyod?

Lyonee # 2011.09.04. 18:54

schilla
Többszörösen átvertek benneteket.
A közalkalmazotti jogviszony megszűnik mert átadja jogutódnak a költségvetési szerv a feladatokat, de nem kell megszüntetni, mert a törvény erejénél fogva megszűnik.
Aki vállalja a jogutódnál a továbbfoglalkoztatást, annak új szerződést kell kötni. Ha az átvevő munkáltatónál munkaviszony létesül, a munkaszerződés alapján a közalkalmazott munkabére (személyi
alapbérének, bérpótlékainak és egyéb bérelemeinek együttes összege) nem lehet alacsonyabb mértékű, mint az átadást meg- előzően irányadó illetményének és a jogszabály, illetve kollektív szerződés alapján járó illetménypótlékainak együttes összege,...
Aki nem vállalja, annak pedig felmentés és végkielégítés jár.

A postafiókodba küldök üzenetet.

Lyonee # 2011.09.04. 19:19

schilla
kjt 25/A,
25/B
(5) Az átvevő munkáltatóval létesített munkaviszonyra a Munka Törvénykönyve,(közszolgálati jogviszony esetén a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény) rendelkezéseit kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a közalkalmazottnak az átadó
munkáltatónál közalkalmazotti jogviszonyként elismert idejét úgy kell tekinteni, mintha azt az átvevő munkáltatónál töltötte volna el.

Ezért szüntették meg közös megegyezéssel a k. jogviszonyotokat, mintha nem is jogutódlás történt volna, hogy a későbbiekben, ha végkielégítésre kerül sor, rövidebb legyen a jogosultsági idő. A volt munkáltatótok az egyház kezére játszott benneteket. Persze lehet, hogy tájékozatlanságból.

imasz # 2011.09.05. 07:30

Először kértem felmentéssel, de elutasítottak, hogy nem tudnak fizetni, utána én azt mondtam felmondok, végül abban állapodtunk meg közös megegyezéssel, még nincsenek kész a papírok, mi a jobb nekem? Felmentés sajnos nem lehetséges, de, ha lemondok pár napi bérről, akkor még felmondás lehet.

hars52 # 2011.09.05. 12:51

Lyonee!
Abban nem vagyok biztos, hogy közalkalmazottaknál a jubileumi jutalomra jogosító évek összeszámolásába a közalkalmazotti munkahelyeken túl a köztisztviselői munkahelyek (önkormányzat, apeh) beleszámítanak-e?
Válaszod köszönöm: Zsuzsa

Lyonee # 2011.09.05. 14:25

hars52
Biztos, hogy beleszámít.
kjt.87/A. § (1) E törvény alkalmazásakor közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni

  1. az e törvény hatálya alá tartozó munkáltatónál munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött időt,
  2. a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény hatálya alá tartozó szervnél munkaviszonyban, közszolgálati jogviszonyban töltött időt,
  3. a kormánytisztviselők jogállásáról szóló 2010. évi LVIII. törvény hatálya alá tartozó szervnél munkaviszonyban, kormánytisztviselői jogviszonyban töltött időt,
  4. a szolgálati jogviszony időtartamát, továbbá
  5. a bíróságnál és ügyészségnél szolgálati viszonyban, munkaviszonyban, valamint
  6. a hivatásos nevelő szülői jogviszonyban,
  7. az e törvény, a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény vagy a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó szervnél ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban,
  8. az állami vezetői szolgálati jogviszonyban

töltött időt.

Lyonee # 2011.09.05. 18:45

imasz
Csak egy esetben jár a 40 éves jubileumi jutalom 35 közalkalmazotti jogviszony után, ha a közalkalmazott kéri a felmentését nyugdíjazás miatt és a munkáltató meg is adja.
Ebben az esetben a kjt. alkalmazása szempontjából (de csak a kjt alkalmazása szempontjából) a közalkalmazott nyugdíjasnak minősül, és ezért jár a jub. jut. A munkáltató nem köteles a közalkalmazottat kérésére felmenteni. Még akkor járna, ha nyugdíjas lenne. Pár évvel ezelőtt még nem kellett a munkaviszonyt megszüntetnie annak, aki nyugdíjba ment, ha tovább akart dolgozni.
Mivel nem felmentéssel szűnt meg a jogviszonyod a saját kérésedre, ezért nem jár a 40 éves jubileumi jutalom, csak akkor járna, ha naptári napra pontosan meglenne a 40 év k.jogviszony.

imasz # 2011.09.06. 06:53

Lyonee!

Sajnos teljesen igazad van, már én is több helyen utána néztem, és így van.Köszönöm a segítségedet! Írásban kértem a felmentésem, de nem járultak hozzá, így nem kell kifizetni, én viszont nem kockáztatok és 39 év közalk. jogviszonnyal nyugdíjba megyek, mert ebből is látszik, hogy becsülik meg ma a munkaerőt. Ki tudja mi lesz itt jövőre? Kedves fórumozók, azért figyelek, ha nyugdíjas leszek is, nagyon jó ez a hely, mindenkinek ajánlom, sajnos ma "jogásznak" kell lenni, ha valami ügyünk van, mert senki nem képviseli a munkavállaló érdekeit.

javítóint # 2011.09.28. 11:13

Tisztelt Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy a hosszabb másfél éven át folyamatosan tartó táppénz, illetve a fizetés nélküli szabadság időtartama beleszámít e a közalkalmazott jubileumi jutalmának időtartamába?

Köszönöm a válaszokat!!!

internatus # 2011.10.16. 07:51
Nálunk decemberben veszi át az egyház az önkormányzati intézményt. Jogutódlás nélkül, továbbfoglalkoztatással. Közölték, aki nem akar menni, az az átadó munkáltatótól csak végkielégítést kaphat, felmentést nem. Valóban csak erre van lehetőség? A meglévő közalkalmazotti jogviszony elismerését, illetve minden, a közalkalmazottaknak járó juttatást megígérte
  • jubileumi jutalmat is. Kérdésem az, hogy a szerződés megkötésekor elég-e, ha csak a kjt. 55-80.§-a szerepel a szerződésben, vagy kérjük, hogy részletesen sorolják fel (már ha erre hajlandók) a juttatásokat, vállalt kötelezettségeket.

Van-e arra mód, hogy kivédjük az átvételt követő "átszervezés"-nek minősített leépítéseket?

Üdvözlettel: internatus

D.Judit # 2011.10.19. 12:40

Érdeklődni szeretnék: közalkalmazott vagyok 30 éve a tanári pályán. 13 évig Kárpátalján dolgoztam tanári beosztásban 17 éve Magyarországon dolgozom. Kérdésem a következő: jár-e nemem a jubileumi 3 havi bér, hiszen munkaviszonynak elismerték a besorolásnál. Van-e ezzel kapcsolatban valamilyen törvény, ami ennek a jutalomnak a kifizetését megakadályozza,mert a 25 évest sem kaptam meg. Köszönöm válaszát: tisztelettel:D. Judit

Mentol007 # 2011.10.21. 09:27

Sziasztok,

én érdeklődni szeretnék, hogy nekem 36 év munkaviszonyom van, és most mentem nyugdíjba. A munkahelyemen erről nem adtak tájékoztatást, mikor érdeklődtem hogy kaphatom meg a jubileumi jutalmat. (másik munkatársam utólag kiderült megkapta, de megkérték ne beszéljen nekem arról, hogy kaphatom meg...)

Most utólag közölték, hogy nem jár, mivel nem a "felmentésemet kértem a munkaviszony alól" hanem azt írtam hogy "kérem a nyugdíjazásom miatt a munkaviszony megszüntetését". Most el vagyok kicsit szomorodva, mert ez azt jelenti, hogy semmilyen pénzre nem vagyok jogosult?

A másik kérdésem, hogy 35 éves jubileumi jutalom sem jár?

köszönet előre is a választ!

cinege53 # 2011.10.25. 06:56

Kedves Fórumozók! Sorra olvasom a jubileumi jutalommal kapcsolatos felvetéseket, és megérett bennem egy kérdés, én kaphatok-e?
Most novemberben töltöm be az 58. évem és január 1-én megyek nyugdíjba a 40 évessel. Közalkalmazottként dolgozom, és összesen 33 és fél év közalkalmazottim van a jelenlegi munkáltatóm által kiszámolva. Ez azért lényeges,mert eddig még sehol nem kaptam jubileumi jutalmat, munkahelyeim átalakuláson, beolvadáson, átminősítésen..(Kincstár, minisztérium, hivatal..stb.) mentek keresztül, ezért talán nem volt egyszerű a számítás,én pedig végképp nem voltam tisztában a szabályokkal. Amikor kérdeztem, mikor kapok, mondták, hogy abban az évben jár, amikor betölti az ember lánya, visszamenőleg nem adható, és én elfogadtam, de valahogy soha nem értem el az előírt időt, hol előtte voltam, hol utána. Igaz, hogy utólag nem adható meg?
Jelenlegi munkáltatómnál egy éve dolgozom, ezért eddig nem gondoltam rá, de most felmerült bennem, kérhetem-e tőle nyugdíjazásamkor a 30 éves jubileumit? vagy a korábbi munkahelyemtől kellene?
Köszönöm, ha segítetek!

C a s a b l a n c a # 2011.10.25. 07:56

Mentol117!
Ehhez ismerni kellene a jogállásodat, illetve az adott Munkáltatóra vonatkozó rendelkezéseket, az esetleges Kollektív Szerződést.
A jutalom adható. Nem jár. Munkáltatója válogatja...

Mentol007 # 2011.10.25. 16:09

Akkor én teljesen félre voltam tájékozódva, úgy gondoltam a jutalmat úgymond kötelező megadni... :(

Az ellen sem emelhetek szót, hogy tisztességtelenül jártak el azzal, hogy szándékosan nem adtak tájékoztatást arról, mit kell tennem, hogy a felmentésemet kell kérnem ahhoz, hogy megkapjam a jutalmat?

alklari # 2011.11.25. 20:15

"25 éve vagyok a tanári pályán, ebből 3,5 évet Romániában, Csíkszeredában tanítottam, a többit Budapesten. Jár-e nekem a 25 éves jubileumi jutalom?
A munkáltatóm elküldte a megfelelő papírokat, és visszajött azzal, hogy a csíkszeredai évek nem számítanak bele a 25 évbe. Valóban így van?
Várom mielőbb a választ! Köszönöm!

Herr1 # 2012.01.03. 15:46

Tisztelt Tanácsadó!
Tanárként 30 éves jubileumi jutalomra leszek jogosult 2012 augusztusában. A 3 havi illetmény összege milyen elemekből tevődik össze?
1.Garantált illetmény
2.Vezetői ,számítástechnikai pótlék???
3.Kiemelt munkavégzésért kapott pótlék????
4.Pedagógusként dolgozva túlórákat is tartok a tanévsorán!A túlórákért kapott jövedelem növeli-e a jubileumi jutalom összegét?
Köszönöm fáradozásukat!

hmargo # 2012.01.05. 11:46

Szeretnék érdeklődni, hogy a 2011-ben elfogadott törvény alapján, amely kimondja, hogy azok a nők, akik 1953-ban születtek és 2012. december 31-ig betöltik az 59. életévüket, valamint legalább 37 év munkaviszonnyal rendelkeznek, az előrehozott öregségi nyugdíjat igénybe vehetik-e és ha igen, akkor kapnak -e felmentési időt és ha a 35 év közalkalmazotti munkaviszonyuk megvan, a nyugdíjba vonuláskor megkaphatják-e a 40 éves jub. jutalmat.
Természetesen közalkalmazotti munkaviszonyról van szó.
Köszönettel: HM

Utazó.1 # 2012.02.13. 16:00

Kedves Válaszadók!
A jelenlegi munkahelyemen dolgozom 1987 óta.
Előtte 1 hónapig (gimi szünetben) képesítés nélküli óvónő, majd főiskola előtt 10 hónapig művelődései ház vezető voltam.
A munkahelyemre bevittem a munkakönyvem, ahol benne vannak az előbbi adatok. Kértem, hogy kapjam meg a 25 éves jubileumi jutalmat.
Azt a választ kaptam, csak az egy évnél hosszabb munkaviszony számít.
Igaz?
Üdv.