Szerzödes nelküli munkavégzés! - Fekete munka elönyei és hátrányai.


KL # 2003.01.21. 22:04

Gondolom sokunkat érintö probléma, hogy a munkaadók feketén alkalmaznak dolgozókat föként a vendéglátóiparban. Velem is hasonló történt, nekem sincs érvényes munkaszerzödésem csakhogy, eddig minden hónapban kaptam(kaptunk) bérlapot. Többször kértük már a munkaadót mulasztásának pótlására. Felmerült, hogy a munkaszerzödéseket visszadátumozva kell majd aláirnunk de ez nem legális, ha viszont folyó dátum szerint fogadom(fogadjuk) el, sokak próbaidössé válnak és az idöközben megromlott viszony miatt azonnali hatállyal az utcára kerülnénk. Milyen jogorvoslati lehetöségekkel élhetnénk?

Két Lotti # 2003.01.23. 17:25

Ha bizonyítani tudod, hogy tényleg fennállt a munkaviszony(gondolom, ez nem nagy ügy), akkor az írásbeli szerződés hiányára a munkáltató nem hivatkozhat.

Azaz a munkaviszonyt az igazi kezdetétől kell megítélni és nem lehet újra próbaidőbe tenni.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Obsculus # 2003.05.30. 10:13

Sziasztok!

Nekem egy olyan problemam lenne, hogy ha valaki, mint vallakozo szerzodes nelkul dolgozik valahol, es honapok ota nincs fizetes, holott a munkavegzes megtortent, akkor mit lehet tenni? Tobb ember van ilyen helyzetben. Ilyenkor a szobeli szerzodes szamit valamit? Erdemes pereskedni? Osszesen kb 2-3 millioval tartoznak annak a nehany embernek.

Koszi a valaszt elore is

Obsculus

the big cat # 2003.05.30. 12:49

A szóbeli szerződés ugyanúgy szerződés, hacsak írásbeli formát elő nem ír a törvény. A vállalkozási szerződésnél tudomásom szerint (de azért megerősíthet valaki) ilyet nem követel mega  törvény, így minden további nélkül lehet rá hivatkozni, de a tartalmát az írásoso forma hiányában nehezebb bizonyítani. Perelni mindenképpen érdemes, de előtte a pontos tényállásról ügyvéddel konzultálni is, és ő majd javasol valamit. Leginkább az lehetne bizonyító erejű, ha a munkadíjakat leszámláztad, és azokra kifogás nem érkezett.

És csak hogy tiszta legyen, ez nem munkaszerződés, hanem vállalkozás, amiből polgárjogi igény és nem munkajogi igény keletkezik.

Lili01 # 2003.05.30. 16:15

Kedves Mindenki!

Szerintem a Ptk. elméleti részében - régen volt - azt tanultuk, hogy a vállalkozási szerződést írásba kell foglalni. Egyébként a Ptk. vonatkozó rendelkezéseiből is ez derül ki. Bár mivel a vállalkozási jogviszony eredménykötelmi jogviszonyt hoz létre az a véleményem, hogy ha írásba nem foglalt 'vállalkozási szerződés' alapján tartozik a megrendelő valakinek, akkor én számlát nyújtanék be - feltéve ha valaki számlaképes - a teljesítésnek megfelelő összegről. Egyébként ha pedig nincs semmi nyoma a feladat elvágzésnek pl. átadás- átvétel, esetleg egy bírósági eljárás során tanúkkal lehetne bizonyítani a feladat elvégzését és a megrendelő fizetési kötelezettségét. Ez az eljárás azonban borzasztóan nehéz hosszadalmas procedúra lenne.

Üdvözlettel:

Lili

the big cat írta - 2003.05.30 14:49
A szóbeli szerződés ugyanúgy szerződés, hacsak írásbeli formát elő nem ír a törvény. A vállalkozási szerződésnél tudomásom szerint (de azért megerősíthet valaki) ilyet nem követel mega  törvény, így minden további nélkül lehet rá hivatkozni, de a tartalmát az írásoso forma hiányában nehezebb bizonyítani. Perelni mindenképpen érdemes, de előtte a pontos tényállásról ügyvéddel konzultálni is, és ő majd javasol valamit. Leginkább az lehetne bizonyító erejű, ha a munkadíjakat leszámláztad, és azokra kifogás nem érkezett.

És csak hogy tiszta legyen, ez nem munkaszerződés, hanem vállalkozás, amiből polgárjogi igény és nem munkajogi igény keletkezik.


Lili

the big cat # 2003.05.30. 16:21

Lili, én is így emlékeztem, hogy írásba kell foglalni, de egy korábbi kérdés kapcsán keresetem és nem találtam se a jegyzetben, se a Ptk-ban.

Megsúgod hol van ez a Ptk-ban? Biztosan átsiklok rajta.

kyozai # 2005.09.11. 14:07

Szép napot mindenkinek

Egy igen kényes ügynek szeretnék a végére járni de eddig nem tudtam mit tegyek.

Van egy neves egyetem ahol a biztonságogi szolgálatot egy megbizott RT végzi alvállalkozókkal.

Én 3 éve dolgozom itt de semmilyen papir vagy szerződést még nem láttam.

23 dolgozó van ebből 5 ember van bejelentve a többi évek óta ( van aki 5 éve dolgozik itt ) bejelentés nélkül dolgozik.

Mióta itt vagyok igérgetnek fűt fát bejelentést egyebek de igazából semmi nem történt.

A munkakörülmények elég jók voltak eddig ( bár ez is alvállalkozónként változik ) éppen ezért csak hébe hóba jeleztük, hogy jó lenne most már ha bejelentenének stb.
De mostanában olyan új szabályokat léptettek életbe ami túl megy minden határon és ezek után egyre többen sőt mondhatni mindenki különböző lépéseken ( feljelentés ) egyebeken töri a fejét.

A kérdésem az lehet, kell-e és ha igen milyen lépéseket lehetne tenni ez ügyben?

A Biztonsági cégnek ez a munka a legfőbb referenciája. Mivel nem megy túl jól mostanában nekik nagy érvágás lenne számukra a botrány ( BLIKK, stb ) ha felmondanának nekik.

A másik dolog, hogy a megbizonak ( neves egyetem ) kötelessége-e ellenörizni a megbizott céget afelől, hogyan alkalmazza a dolgozóit vagy nem?

Mert ha igen akkor elvileg nagyon komoly pert lehetne a nyakukba akasztani vagy lehet, hogy tévedek.

Örülnék ha valaki hozzászólna ehez

Köszönöm

Kiaramiara # 2007.06.13. 16:22

Kedves Mindenki!

Van egy nagy problémám és nem tudom mit csináljak.A párom néhány évvel ezelött elment egy ismerősnek kezesnek,aki azóta nem fizeti a tartózását.Mivel ő nincs bejelentve a bíróság tölünk vonja a tzarozását.
De dolgozik és nem hajlandó nekünk odaadni azt a pénzt amit miatta vonnak.
Ráadásul 2 munka helye is van, természetesen sehol nincs bejelentve.

Kérdésem az lenne hol tudnám bejelenteni hogy feketén dolgozik?Mit tudok ilyenkor csinálni?

Nekünk is szükségünk lenne arra a pénzre amit miatta vonnak!

Ha kell mind a 2 munkáltatóját beperelem ha van értelme,mert nagyon sok pénzről van szó és nem mi szeretnék kifizetni mástartozását.

Nagyon megköszönném ha valaki tudna segíteni!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.13. 17:24

Semmi vagyon nincs?

tulkovics77 # 2007.06.14. 11:07

szia kiaramiara én is a vagyon kérdéssel kezdeném mint az előttem szolo:kérdés az is mire vették fel a kölcsönt mekkora összeget és kért tölük esetleg a bank bármi féle jelzálogot terhelt e a bank bármit is,A szerzödést is át lehet nézni vagy nézze át egy hozzá értő szakember szerintem meglehet probálni ezt az utat

Kiaramiara # 2007.06.14. 17:10

Sziasztok!
Elöször is köszönöm a hozzászolásotokat.Sajnos nincs semmi vagyona, a szüleivel él.Személyi kölcsönt vett fel 400 000ft-ot.A bank csak kezest kér akkor,nem kellett jelzálog.
A behajtók sem tudtak nála lefoglalni semmit.
Este megnézem a szerződést hátha az apróbetüs részben van valami jó és megnézetem szakemberrel ahogy javasoltad tulkovics77.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.14. 20:22

Akkor ott nincs mit tenni - időről időre fel kell szólítani, hogy fizesse meg a tartozást. Mert tartozik azzal, amit kezesként megfizettek helyette. Aztán előbb utóbb csak hozzájut valami lefoglalhatóhoz.

Kiaramiara # 2007.06.16. 09:05

Köszönöm a gyors válaszodat!Most nagyon elkeseredtem,de nem adom fel!

nigella # 2009.11.27. 07:48

Tisztelt Ügyvéd Úr!Segítséget szeretnék kérni.
Adott 1 példa:felkérnek valakit, hogy egy házon végezzen el bizonyos munkákat.Az illető nem vállalkozó.Elvégzi, megmondja a munkája árárt, kifizetik. Zsebbe megy 100e forint. Ez fekete munkának minősül? Mit lehet tenni ez ellen? Hova lehet bejelenteni? Lehet névtelenül is? Tesz ilyenkor valaki valamit? köszönöm

nandy # 2009.11.27. 07:55

Igen, ez szabálytalan. Bejelentést az APEH ill. OMMF felé lehet tenni.
De az a baj, hogy utólag nehezen bizonyítható a fekete foglalkoztatás ténye.

nigella # 2009.11.27. 08:35

Köszönöm gyors válaszát! Ha pontos időpontot és helyet tudnak mondani, akkor kiszáll valaki, hogy megvizsgálja? gondolok itt arra, hogy most ott van, és kb még két órán keresztül ott is marad...

nandy # 2009.11.27. 11:01

Ha munkavégzés közben érik tetten, akkor van esély.
De a bejelentéstől számítva eltelik néhány óra/nap, mire kijönnek.

aczela # 2009.12.24. 16:03

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítségét szeretnék kérni a következő problémám miatt.
November első hetében egy futárszolgálatnál kaptam állást. A vezetővel megegyeztem a fizetésben, Ö elmondta, hogy raktárosként,milyen feladatokat kell elvégeznem.Egy bejelentett állást, hagytam ott. December eleje óta többször kértem a munkaszerződést, amit a mai napon (Dec.23.) újból kértem. Helyette felmondott, azzal az indokkal, hogy nem volt megelégedve a munkámmal. Igaz ebben a felmondásban az is közrejátszhatott, hogy előző hónap végén eltűnt egy 180 ezer Ft értékű csomag, amit úgy akart megfizettetni velünk dolgozókkal,hogy egyenlő arányban szétosztja. . Erre nem voltam hajlandó, mert a csomag átvételekor nem dolgoztam, nem én vettem át, ráadásul nyitott helyen tárolták egy közös raktárban.Kérdésem,kártérítésre tarthatók igényt, az elvesztett munkahely miatt( szóban biztosított, hogy kell a munkám, számít rám ), ill. mivel semmilyen járulékot nem fizetett utánam,nem jelentett be, hol élhetek ez ellen panasszal, feljelentéssel?
Üdvözlettel: Aczél Tamás

nandy # 2009.12.26. 22:15

Munkaügyi Bírósághoz kell fordulni.

beahargi # 2011.04.20. 07:14

Tisztelt Válaszadó!
Van egy illető akinek elmentem vesztemre kezesnek és ő a hitelt nem fizette.Most tőlem vonják.Az illető Németországba dolgozik havi egymillió a keresete.Természetesen nincs bejelentve.Szeretném bejelenteni hogy feketén dolgozik de nem tudom hogy hol tudnám ezt meg tenni mivel a munkáltatójának az elérhetőségét nem ismerem.Csak az ő németországi telefonszámát.Ez nem bosszú lenne csak fel vagyok háborodva hogy havi 1millió forintból nem jut nekem 20ezer amit az én minimálbéremből vonnak.Válaszukat előre is köszönöm.

OscarV # 2011.07.05. 16:28

Tisztelt Jogi Fórum!

Évekig dolgoztam egy cégnél bejelentés és szerződés nélkül. Amikor elküldtek adósak maradtak több havi fizetésemmel. Van-e valami esély hogy a szerződés nélküli munkavégzés ellenére az elvégzett munka bérét megkapjam. Az elvégzett munka ténye és mennyisége viszonylag könnyen bizonyítható. Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.05. 17:01

Akkor van. Nem elengedhetetlen feltétel az írásbeli szerződés meg a TB-bejelentés. Viszont saját magadat is TB-csalással vádolod az ügyben, és jelentős TB-hátralékod is lesz. Plusz a bírság, késedelmi kamat.

Michael11 # 2011.07.21. 07:53

Tisztelt fórumozók!Én éltem és dolgoztam külföldön.Meg kell mondjam,hogy nektek és nekem sem a világon semmi problémánk nem lenne,vagy ha lenne rég megoldódott volna,ha ebben az országban,miként a civilizált társadalmakban valós munkáltatói érdekképviselet működne.Arról nem beszélve,hogy állambácsinak sokkal kevesebb kieső adóbevétele lenne,ezért a társadalom becsületesebb része jóval kisebb adóterheket viselne.Elmesélem a külömbséget,hátha olvassa egyszer valaki,aki a törvényalkotókkal együtt reggelizik:Adott a probléma.A melós elmegy a gondjával a szakszervezethez,ott közlik,hogy ehhez semmi közük(Nem dolga a szakszervezetnek a munkavállaló érdekképviselete.Érdekes dolog nem?Akkor minek etetjük őket tulajdonképp?)Szóval nem rájuk tartozik,fordulj bírósághoz,fogadj ügyvédet drága pénzen,aztán talán évek hosszú sora után igazad lesz,ha addig fel nem számolják a céget,stb.Ha nem akkor így jártál.Emiatt ritkaság,hogy a munkáltató jogorvoslatot kér és ezt minden munkaadó jól tudja.Ma magyarországon a munkáltatók legalább 90%-val szemben törvénytelenül jár el a munkaadója,de ennek 90%-a lenyeli a békát,9%felmond,hogy egy másik helyen,majd ugyanilyen,vagy más gonddal szembesüljön és mindössze 1 %kér jogorvoslatot,a bíróság így is túlterhelt.Nézzük hogy működik ez a civilizációban:Felkeresed a lakóhelyedhez legközelebbi érdekképviseletet,amelyik a te munkavállalói szektorodban működik.(Gewerkschaft)bemész vázolod a problémát,átnézik a papírjaidat(ha vannak)közlik igazad van,vagy sem,ha igen,az hány euró az igazad,stb.Döntesz,hogy megbízod,vagy nem öket,hogy a kérdést rendbetegyék.Ha igen,fizetsz egy tagdíjat,ha nincs pénzed,akkor majd vonják,a behajtött összegből.eltelik pár hét,felhívnak ugorjál be,ilyenkor vagy pénz van,vagy igent,illetve nemet kell mondanod a munkaadód felajánlására.Egy a lényeg,egy hónapon belül általában minden lerendezve,ezért maxigáz 10%illeti őket,de sztem ez rendkívül méltányos és kérheted,hogy ezt a munkaadó szintén lesz szíves...A bíróságra menetel meg sem fordul a munkaadó fejében,mert ott a gatyája meg a cége is rámehet,ha te pert nyersz.Még a szállodát is fizetheti,amibe kényszerültél lakni a tárgyalás ideje alatt,vagy a felmondás miatt,illetve úgy megvágja állambácsi,hogy nem kell egy darabig pénztárca neki.Ha mégis túléli anyagilag,rendszeres munkaügyi és adóellenőrzésre számíthat.Ehhez képest itthon látjuk mi van.Az én ügyem egyszerű,mint a kőbalta,mégis három éve tart.A céget most számolják fel,de ha nem így lenne,akkor is valszeg képtelenség lenne érvényt szerezni a bírói döntésnek,ha lesz is valaha.Itt pénzt behajtani!?Kérdem ezek után,mitől reméli pártunk és kormányunk a feketemunka az adóelkerülések visszaszorítását,a közhangulat,a morál javulását,a költségvetés stabilitását,illetve azt,hogy a többi európai ország ne balkánként tekintsen ránk,úgy mint a törvénytelenség és a korruptció melegágya!?

Dánesz # 2011.08.08. 10:49

Tisztelt ügyvéd úr!

Feketén dolgoztam egy hónapot,majd jött egy munkaügyi ellenörzés a vállalkozóhoz lebukott,azóta visszamenőlegessen bejelentett.A vállalkozót megbirságolják mert feketén foglalkoztatott egy munkavállalót,én is fogok büntetést kapni?Köszönöm a választ

egykettoharom # 2011.10.10. 10:01

Engem is olyasvalami érdekelne, amit Dánesz kérdez. Ha nem jelentenek be rendesen, akkor a kapott pénzért engem is elővehetnek a hatóságok? Nem csak ha bírság van hanem úgy általában is, tehát az éves adóbevallásom miatt.