Munkanélküli segély


humillimus # 2012.05.24. 22:20

@Jani73
a fennmaradó valóban akkor igényelhető, ha a folyósítás megszüntetésének napjától minden naptári napon "luk nélkül" volt munkaviszony.
lehet hogy ez nem áll.
de ennyiből nehéz megmondani. a legtutibb: postán feladni a kérelmet a fennmaradó ellátásra, mellé a munkáltató igazolását (az ellátást megszüntető határozat melléklete volt). erre legrosszabb esetben elutasító határozat születik, aminek van egy indoklási része, amiből egyértelműen látszik, hogy mi az akadály (ha van).
a beadásra a leírtak (és sacc) szerint kb 05.08-tól 30 nap van (de a kérelemre nyitott idő is benne volt az ellátást megszüntetőben...), úgyhogy hajrá!

Jani73 # 2012.05.21. 08:02

Szép napot mindenkinek.

Nekem az lenne a kérdésen hogy 2012.02.07-től megszűnt a munkaviszonyom,2012.02.08.án bejelentkeztem a munkanélkülibe.megállapítottal 90-napig 3100Ft-ot.
De hála isten 2012.02.23 napjától sikerült munkát találnom és felvettek határozatlan idejű szerződéssel.
Most van az a jogszabály hogy ha fennmaradó munkanélküli járadékot ki lehet kérni egy ősszegben ,de bementem és azt mondták hogy nem igényelhetem mert nincs meg a jogfolytonosságom vagy mi ne ezt én nem vágom valóban nem igényelhetem?

Köszönettel.Jani

humillimus # 2012.05.18. 06:14

a járadék összege:
utolsó évi bruttó átlagkereset * 0,6
maximuma az aktuális minimálbér.

(vagyis pl bejelentett fizu 100ezer volt, akkor 60 ezer a járadék. ha a havi bejelentett 1 millió, akkor 93 ezer.)

ideje (főszabályként): utolsó 3 évben leigazolt jogviszonyok összes ideje (napokban) / 10
maximuma 90 nap. (ehhez 900 igazolt nap kell, ami 2,5 évet jelent.)
minimuma 36 nap. (ehhez 360 nap kell értelemszerűen)

Monixx # 2012.05.12. 20:01

Jó estét!
Szeretném a segítségüket kérni a munkanélküli járulék pontos kiszámításában! 2007 március 8-tól van munkahelyem (pályakezdőként kezdtem), minimálbérrel voltam végig bejelentve és a felmondási időm június 15.-én jár le. Tehát több, mint 5 éve dolgozom ugyan ott. Így is 90 nap a munkanélküli segély időtartama? És mennyit kapnék?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdv: Monixx

sarinorbert # 2012.05.09. 17:00

Kedves humillimus!

Nagyon szépen köszönöm!

Üdv, Sári Norbert.

humillimus # 2012.05.08. 08:05

@sarinorbert

  1. ha csak máj. 11-től fog elhelyezkedni (ami a jövőben van), elvileg még nincs jogosulatlanul felvett ellátásról szó. a munkaviszonyt amúgy az irányadó törvény szerint a munkaügyi központ felé 15 nappal az után kell bejelenteni, hogy az ügyfél tudomást szerzett róla.
  2. az e-mail nem okirat. ez így túl jogászkodóan hangozhat, de egy közig. szerv egy sima e-mail bejelentéshez "nem tud joghatást fűzni". (a hitelességével vannak gondok)

postai úton, nyilatkozat formájában jelentse be az elhelyezkedést, vagy a munka.hu oldalon beregisztrálva lehet még azonosítottan és elfogadottan elhelyezkedést bejelenteni (keresse az oldalon a "gyorslinkek" fület).

sarinorbert # 2012.05.07. 10:54

Kedves Fórum!

Egy olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, amelyre a mai napig nem kaptam választ.

2011. novemberben a cégem felmondott nekem átszervezésre hivatkozva. Elmentem munkanélküli hivatalba és igénybe vettem a munkanélkülit mellette folyamatosan munkát kerestem, de sajnos nem találtam így arra kényszerültem, hogy ki mennyek külföldre dolgozni (Anglia). 2012 Május 11.-től sikeresen elhelyezkedtem van, NI (külföldi TB) számom és rendes bejelentett munkahelyem. Ahogy kiutaztam (mivel nem volt sok időm) írtam e-mailt a munkanélküli hivatalnak, hogy le szeretném mondani mivel külföldre mentem dolgozni. Erre nem kaptam választ így elküldtem újból majd egy másik e-mail címre is elküldtem ugyanabba a munkanélküli hivatalba, de továbbra sem kaptam választ tőlük.

A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudom lemondani a munkanélkülit és hogyan tudom kideríteni, hogy jogosulatlanul kaptam-e ez idő alatt pénzt, amit természetesen visszafizetnék.

Illetve lenne egy olyan kérdésem, hogy mivel itt fizetem az NI-t hogyan tudom a TB-t ideiglenesen szüneteltetni. De ha vissza szeretnék menni Magyarországra dolgozni ne, legyen ebből gondom.

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Sári Norbert

supervisor # 2012.05.03. 14:17

A bankszámlaszám volt az első ,énis amire gyanakodtam.de az rendben van.

supervisor # 2012.05.03. 14:12

Ma felhívtuk ismét.A hölgy azt mondta most számolják és következő héten utalják a köv havival együtt.Ilyet lehet?

humillimus # 2012.05.03. 13:35

@baratnem58
az ellátások megállapításához közömbös, ki kinek és hogyan mondott fel. ugyanazt fogják számolni és ugyanúgy.

más kérdés, hogy munkajogi szempontból milyen felmondás a jobb, vagy kivitelezhetőbb. ha a munkáltató súlyosan megsérti a munkáltatással kapcsolatos szabályokat, és a munkavállaló az ebből származó kárait is érvényesíteni akarja jogi úton, ajánlott a rendkívüli felmondás (határozott idejűt - gyakorlatilag - csak így lehet). ehhez viszont ajánlatos előre bizonyítékokat gyűjteni, mert ilyet csak megfelelő és alátámasztott indokkal lehet!

humillimus # 2012.05.03. 13:24

@supervisor
ismételje meg az érdeklődést postai úton/személyesen bevitt ÍRÁSBELI kérelemmel, amin érdemes az ügyiratszámra hivatkozva (de mindenképp személyi adatokkal beazonosíthatóan) kérni a pénz elküldését, újra leírva a helyet, ahova a pénzt kéri (esetünkben ez egy bank név, és számlaszám lesz)

egyébként ajánlatos írásban kérni bármit is, mert annak nyoma is van... bármilyen közigazgatási ügyben általános tapasztalat, hogy a szó/telefon elszáll, az írás megmarad (és bizonyíthatóbb).

amúgy legelsőnek leellenőrizném, milyen bankszámlaszámot adtam meg/került rögzítésre. ennek a kérelmen van nyoma. én itt sejtek hibalehetőséget, lehet hogy már egyszer tényleg újraküldték...

supervisor # 2012.05.03. 03:12

Igen napi 2400 ft 90 napig március 1.tól máj 29 ig jár a folyósítás.

végrehajtó1 # 2012.05.02. 12:18

Kaptál határozatot a jogosultságról és az összegekről?

supervisor # 2012.05.02. 08:49

Tiszteletem.
Az lenne a kérdésem,hogy március 1.én bejelentkeztem munkanélkülire, megállapították a napi összeget,utalással kértem a kifizetést.Azóta még nem kaptam egy forintot sem.Április 15-én felhívtam őket hogy megkérdezzem miért?mire a hölgy azt válaszolta hogy beragadt,van ilyen. Állítása szerint akkor elindította,majd megkérdeztem mikor kapom meg,mire azt válaszolta, jövő hét hétfőn kiszámolják és rákövetkező még egy hét mire megkapom.Azóta még nem kaptam semmit.Mit lehetne tenni?Azért jelentkeztem be mert szükségem van a pénzre ahogyan mindenkinek.2hónap telt el a bejelentkezésem óta , és egy forintot nem kaptam még mindig.

humillimus # 2012.04.30. 15:54

@TonyM
amíg valaki nappali tagozatos hallgató, nem lehet nyilvántartott álláskereső, ebből adódóan a járadékot sem veheti igénybe.
Hogy a jogosító idő "ne vesszen kárba", azt lehet tenni, hogy a nappali tagozatos jogviszony végét követő napon (erről érdemes igazolást kérni, mármint a jogviszony végének pontos napjáról) bejelentkezik álláskeresőnek, és kéri az ellátást, majd - akár a következő napon - munkaviszonyt létesít (és 15 napon belül bejelenti az ellátást megállapító kirendeltségnek). Mivel -feltételezem - a lakhely/tartózkodási helytől eltérő helyen lesz a munkavégzés helye, így egyből jogosult a fennmaradó (továbbiakban igénybe nem vett) ellátás 80%-ára.

(állandó megjegyzésként írhatnám: ha a jogszabályok addig nem változnak)

baratnem58 # 2012.04.30. 10:04

Tisztelt hozzáértő!
Munkaviszonyomat szeretnem megszüntetni, és ez valószínűleg csak úgy sikerülhet, ha én mondok fel a munkáltatónak. Kérdésem, hogy milyen munkanélküli juttatásokra számíthatok ebben az esetben.
Továbbá kérdezném még, hogy milyen más felmondási technikát tudna javasolni?

Eliza2012 # 2012.04.29. 14:31

Kedves Fórumozók!

Szeretném tudni, hogy az álláskeresési járadék fennmaradó része visszaigényléséhez a folyamatos munkaviszony megléte mit is jelent pontosan.

Férjem 2011. aug. 03-tól aug. 31-ig volt álláskeresési járadékon. Ezt követően ugyanazon a munkahelyen dolgozik megszakítás nélkül, de a szeptember 01-től őt alkalmazó cég dec. 31-vel megszűnt, majd "átalakult", de az új munkaszerződés már 2012. január 05-t jelöli a munkaviszony kezdetének. Emiatt a céges ügyeskedés miatt eleshetünk-e a visszaigényléstől? Egyébként a cég megszűnéséről is csak utólag adtak tájékoztatást, úgy hogy a férjem orra alá tolták a papírt, eolvasásra idő sem volt...szóval a szokott módon.
Köszönöm a visszajelzést és a segítséget.

Zsóka

TonyM # 2012.04.27. 03:16

Tisztelt hozzáértő!

A kérdésem az volna, hogy jogosult vagyok-e munkanélküli segély igénylésére:

Négy éve állok teljes munkaidős alkalmazásban(nem diák munka), és jelenleg rendelekzem nappali hallgatói jogviszonnyal.

Szeptembertől külföldön vállalok munkát, viszont munkahelyemnél kénytelen vagyok május végével felmondani a júniusi záróvizsga miatt. Úgy tudom, hogy a hallgatói jogviszonyom a záróvizsga időszak utolsó napjáig tart, így a július és augusztus, pénzkeresés szempontjából kiesik.

A kérdés tehát arra irányul, jogosult vagyok-e erre a két hónapra igénybe venni a munkanélküli segélyt.

Köszönettel: TonyM

humillimus # 2012.04.26. 07:17

eddig a "munkanélküli segélyről" beszélt és kérdezett, majd a válaszom alapján menne az önkormányzathoz tb támogatásért...

az tanácsolom, előbb járja körül személyesen, melyik szerv (munkaügyi központ/kirendeltség vs. önkormányzat) mivel foglalkozik, mert így nagyon nehéz még tanácsot is adni.

bemelegítésképp: "első körben" a munkaügyi központ adja az álláskeresési támogatást, max 90 napig, munkaviszonyban (vállalkozásban) töltött idő alapján. ez tb biztosítottságot is jelent.

ez után következhet az önkori, ahol a különböző támogatásokat, segélyeket már szociális helyzet alapján adják, de egy részüket csak akkor, ha a munkaügyi központál már kimerítette az álláskeresési járadékát az ügyfél (vagy ott eleve nem volt jogosult ellátásra).

Bbborcsa # 2012.04.25. 13:58

Hálásan Köszönöm a választ. Akkor mehetek az önkormányzathoz a TB miatt, nem lesz akadálya, hogy az előző cégben tulajdonos voltam. Természetesen "csak addig" amíg nem találok másik munkát. Borcsa

humillimus # 2012.04.25. 13:17

@Bbborcsa
visszamenőleg már biztos nem lesz "folyamatos", de emiatt nem érdemes izgulni, mert egy biztosított jogviszonyt követően (főszabály szerint) még van 45 nap passzív jogosultság.

példa: embernek péntekkel megszűnik a munkaviszonya. szombat/vasárnap nem tud menni a munkaügyi hivatalba ellátást kérni, csak hétfőn.
hétfőn elmegy álláskeresési járadékot kérni, megállapítják az ellátását, és újra biztosított jogviszonyban van.

a kettő között látszólag "luk van a tb-ben", valójában passzív jogosult volt. (a passzív jogosultság idejére visszamenőleg sem kell "tb-t fizetni", de jogosult dokihoz menni, stb.)

h-handi # 2012.04.25. 12:54

Kedves humillimus!

Nagyon szépen köszönöm!

Üdv, h-handi

Bbborcsa # 2012.04.25. 09:36

Hálásan köszönöm a választ. És a TB-re mit tud javasolni,hogy folyamatos legyen. Borcsa

pazs # 2012.04.25. 09:30

Nem kell eladnod a tulajdonrészed, csak személyesen közreműködő tag nem lehetsz.

Bbborcsa # 2012.04.25. 09:08

Hálásan köszönöm a választ. Tehát el kell adnom a tulajdonrészem. A TB.-vel mit tehetek. Munkaszerződésem volt, ezért is mondtam fel. A székhely ami a lakhelyem is csak addig szolgál a cég telephelyének amig a munkaviszonyom szól ez így is van rögzítva a szerződésben. Borcsa