Munkanélküli segély


Bea1 # 2017.02.01. 08:14

Elvileg a munkanélküli után is él ez a 45 nap.

Misa86 # 2017.02.01. 07:59

Köszi Bea!

Igen, pont a TB miatt várok vele. Ugyanis sok év munkaviszonyt követően 45 napig még biztosított vagyok a felmondás után. Így a 42-43. napon mennék be magam regisztráltatni mert így 1,5 hónap TB-jét megspórolom. Csak ugye nem mindegy, hogy ezzel elveszítek-e 1,5 havi munkakeresési támogatást, ami havi 85.000, de akkor megnyugodtam, hogy jól csináltam.

Üdv, Misa

Bea1 # 2017.01.31. 23:59

Járni más másnaptól járhat, de csak regisztráció után fizetnek.

Minimum 270 ledolgozott nap után jár csak munkanélküli, kb 40 napi ellátás ennyi időre.

Tehát ha szeptember 1-ig dolgoztál, a kijelentőpapírokkal már mehetsz is, de előfordulhat, hogy csúszik a kifizetés.

De ha nem mész, csak ma, akkor is ugyanúgy azt a pénzt kapod meg, ami addig, szeptember 1-ig jogosan járt, nem kötelező azonnal bejelentkezni, de ajánlott.

Fontos, hogy a munkaügyi, amíg ellátást kapsz, fizeti a tbdet, az havi 7-8 ezer.

Ha se nem dolgozol, se munkanélküli ellátásod nincs, a tbt magadnak kell fizetned minden hónapban.

Misa86 # 2017.01.31. 20:23

Sziasztok!

Ha felmondtam a munkahelyemen, akkor a munkakeresési támogatás, ami 90 napig jár, a felmondást követő naptól számít? Vagy ha pl. 2 hónap múlva regisztrálok a munkaügyi központban, akkor a regisztrációtól számítják a 90 napot?

Köszönöm!

hayfey # 2017.01.19. 11:58

Tisztelt Jogász Hölgyek/Urak!

A felmondástól számítva meddig igényelhető a munkanélküli segély?

Köszönöm s gyors választ.

hayfey # 2017.01.17. 11:19

Tisztelt Fórumozók!

A munkaviszonyom 2011. december 18-án szűnt meg, mert megváltozott munkaképességem miatt nem tudtak megfelelő munkát biztosítani a cégnél. Megigényeltem a rehabilitációs ellátást és 3 évre neg is állapították egészen 2014. december 18-ig. Ekkor el kellett menni egy felülvizsgálatra és helyeztek rokkant ellátásra amelyt azóta is kapok. A legközelebbi felülvizsgálat 2017. decemberében lesz és akkor mér belül leszek az öregségi nyugdíjhoz szükséges 5 éven belül. Lehet, hogy el sem kell mennem a felülvizsgálatra, mely van egy ilyen szabály, viszont ha behívnak és megvonják a rokkant ellátást igénye vehetem-e a 90 napos munkanélküli ellátást tekintettel arra, hogy 2011-ben nem vettem igénybe.
2011-ig 36 év igazolt munkaviszonyom volt.
A rendelet azt mondja, hogy a munkaviszony megszűnése előtti három évben 360 nap munkaviszonnyal kell rendelkezni - ami bőven megvan - és a munkanélküli ellátás folyósítása az igénylés napjával kezdődik.
Rendelet szerint nekem járna a 90 nap, mert arról nem rendelkeznek, hogy a munkaviszony megszűntét követően hány éven belül kell igényelni a munkanélküli ellátást; lehet az tíz-tizenöt év is.
Jól tudom?

cincinnatus # 2016.11.25. 10:58

Péter48 2016.11.24. 16:17

Tisztelt Fórumozók!

Jelenleg a felmondási időmet töltöm. Azt szeretném kérdezni, hogy ha majd bejelentkezem a munkaügyi központba, akkor mi az alapja az álláskeresési járadéknak? Azért kérdezem, mert egy összeg volt a munkaszerződésemben, de minden hónapban kaptam bónuszt és ez kettő összege jelentette a bruttómat, amiből a járulékokat vonták, kaptam is róla bérjegyzéket. Akkor most csak az eredeti szerződésben lévő összeg képezi a járadék alapját, vagy a teljes bruttó összeg?

előre is köszönöm a választ

Üdvözlettel

Péter

T. Kérdező!

Röviden:

Az álláskeresési járadék összegét a Tbj. 19. §-ának (3) bekezdésében meghatározott munkaerő-piaci járulék alapjot képező jövedelem alapulvételével kell kiszámítani, tehát nem a lényeg, hogy mi van a munkaszerződésben, hanem az, hogy ténylegesen milyen összeg után fizettek járulékot.

Hosszabban:

1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról

26. § (1) Az álláskeresési járadék összegét a kérelem benyújtását megelőző, vagy – ha az álláskeresőként való nyilvántartásba vételre későbbi időpontban kerül sor – az álláskeresőnek az álláskeresővé válását megelőző négy naptári negyedévben az ezen időszakkal érintett jogviszonyokban elért, a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 19. §-ának (3) bekezdésében meghatározott munkaerő-piaci járulék alapja (a továbbiakban: járulékalap) havi átlagos összegének alapulvételével kell kiszámítani.

A havi átlagos összeg kiszámítása során ezen időszak alatt elért járulékalap összegét osztani kell azoknak a hónapoknak a számával, amelyekben az álláskeresőnek volt járulékalapot képező jövedelme. Ha az álláskereső adott hónapban nem az egész hónapra vonatkozóan rendelkezik járulékalappal, akkor a hónapot a havi átlagos összeg kiszámítása során töredékhónapként kell figyelembe venni.

(2) Ha az álláskereső az álláskeresővé válását megelőző négy naptári negyedévben több munkaadóval állt munkaviszonyban, vagy több vállalkozói tevékenységet is folytatott, vagy munkaviszonyban állt és vállalkozói tevékenységet is folytatott, az álláskeresési járadék összegét valamennyi munkaadónál, illetőleg vállalkozói tevékenysége során elért járulékalap alapulvételével kell az (1) bekezdés szerint kiszámítani.

(3) Megelőző négy naptári negyedévi járulékalap hiányában a járadék számításának alapja a négy naptári negyedévnél rövidebb időszakban elért járulékalap havi átlagos összege. Ha a megelőző négy naptári negyedévben egyáltalán nincs az álláskeresőnek járulékalapja, akkor az álláskeresési járadék megállapításának alapja a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér 130 százaléka.

(4) Az egy napra járó álláskeresési járadék számításának alapja az (1) és (3) bekezdésben meghatározott összeg harmincad része.
(5) Az álláskeresési járadék napi összege a (4) bekezdés alapján meghatározott járadékalap 60 százaléka, legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének megfelelő összeg.

Péter48 # 2016.11.24. 15:17

Tisztelt Fórumozók!

Jelenleg a felmondási időmet töltöm. Azt szeretném kérdezni, hogy ha majd bejelentkezem a munkaügyi központba, akkor mi az alapja az álláskeresési járadéknak? Azért kérdezem, mert egy összeg volt a munkaszerződésemben, de minden hónapban kaptam bónuszt és ez kettő összege jelentette a bruttómat, amiből a járulékokat vonták, kaptam is róla bérjegyzéket. Akkor most csak az eredeti szerződésben lévő összeg képezi a járadék alapját, vagy a teljes bruttó összeg?

előre is köszönöm a választ

Üdvözlettel

Péter

Kikomiko # 2016.10.07. 10:12

Tisztelt Szakértők!

Az lenne a kérdésem,hogy munkanélküli járadékot állapítottak meg a férjem részére (a maximális 90 napot),amit augusztus 7-éig kapott volna,ha nem talál munkát,de 2 héten belül már dolgozott!A fennmaradó összeg 80%-át aug.1-30-ig lehetett megigényelni,amit meg is tettünk,de aug 16.-án az a munkahely megszűnt és mivel aznap küldtük el az igénylést,így már azon szerepelt,hogy ez a munkaviszony már nem áll fenn. Aug.22-én kezdett egy új munkahelyen.Mivel a járadék aug.7-éig járt volna és mivel ezen túl szűnt meg a munkaviszony,így nyugodtak voltunk a 2 munkahely közötti néhány napos szünet miatt,de most az ügyintéző erre hivatkozva,azt állítja,emiatt nem tudják megadni,mert az igénylés ideje alatt nem lehet megszakítás a munkaviszonyban.Ez jogos?
Válaszukat előre is köszönöm!
Mónika

Eryccca # 2016.09.12. 15:22

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődni szeretnék külföldi munka utáni munkanélküli segéllyel kapcsolatban.
Angliai munka után megkaptam az U1-es dokumentumot, amelyben fel van tüntetve, hogy 2014.03.23-2016.06.27-ig biztosított voltam. A bevételnél csak az utolsó főállásom adatai szerepelnek, 2015.02.16-2016.06.17-ig valamint a havi átlagkeresetem. Ez előtt is volt munkám,amit ide nem soroltak. A munkaügyi hivatal által küldött levélben az szerepel,hogy a számításhoz figyelembe vehető adatok 2015.04.01-2016.03.31-ig 410 nap munkavállalói jogviszony havi járulékalap 431569 Ft.
Ezáltal 2016.06.29-2016.08.16-ig vagyok jogosult álláskeresési járadékra napi bruttó 3700Ft-ra.
A kérdésem az lenne,hogy miért nem kapok 3 hónap munkanélkülit, illetve 5110ft/nap? Ha kalkulátorban számolom interneten,azt mutatja ilyen járulékalapnál a maximum jár és nem csak 49 nap az utolsó munkahelyet számítva,hanem 82 nap,mivel előtte is volt bejelentett munkahelyem.
Előre is köszönöm a választ.
Erika

sata # 2016.09.02. 12:05

Tisztelt Fórumozók!
A problémám a következő. Egy cégnél (legyen A) felmondtam, így munkanélküli lettem és álláskeresési járadékra lettem jogosult, amit meg is kaptam. 15 nap után munkába álltam B munkahelyen, ahol az első hónapban csak megbízási szerződéssel alkalmaztak, majd egy hónap után határozatlan idejű munkaszerződést kaptam (B-től).
A törvény szerint az álláskeresési járadék továbbfolyósítására volna esetleg lehetőségem, de az ügyintézők szerint nem, mert határozott idejű (1 havi) munkaszerződéssel zártam le az álláskeresési járadék folyósítását.
Utánanéztem kicsit, és a 1991. évi IV. törvény 27. paragrafusa alapvetően az alábbi 3 feltételhez köti a továbbfolyósítást. Szerintem én mindháromnak megfelelek. vagy az első feltételnek mégsem? Hiszen a 3 hónap lejártának időpontjában már határozatlan idejű munkaszerződésem volt.
Mi a véleményük? Előre is köszönöm, S.

  1. Ha az álláskeresési járadékban részesülő személy a járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően határozatlan időtartamú, legalább napi négy óra munkaidejű munkaviszonyt létesít, kérelmére a folyósítási időből még fennmaradó időtartamra járó juttatás összegének a (9) bekezdésben meghatározott mértékét egy összegben ki kell fizetni.
  2. A kifizetés további feltétele, hogy az álláskeresési járadékban részesült személy a járadék megszüntetésétől a kifizetés napjáig folyamatosan munkaviszonyban álljon.
  3. A (8) bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatók, ha az álláskereső az álláskeresési járadék folyósítása alatt ugyanazzal a munkaadóval létesít munkaviszonyt, amellyel az álláskeresési járadék megállapítását megelőzően utoljára munkaviszonyban állt.
wers # 2016.07.28. 11:26

Jó kérdés, de egy biztos, az egyszerűsitett foglalkoztatás nem munkaviszony. Korlátozott az egy éveben, az egy hónapban ledolgozható napok száma, és megszakitás nékül max. 5 napot lehet foglalkoztatni.

Tehát el ne képzeld, hogy ezzel heti 40 órában, egész évben foglalkoztatva leszel. De hogy ezt hogyan kell bejelebteni? Kell? Majd biztos jön okosabb.

Fanni.0410 # 2016.07.28. 10:46

Tisztelt szakértők!

Érdeklődni szeretnék. Kaptam munkanélkülit és azt mondták, hogy ha találok munkát 15 napon belül jelentsem be, ami rendben van de hogy ha napi bejelentéssel tudnék munkát vállalni, akkor azt is ugyan úgy jelentsem majd be? Vagy erre más eljárás van? Az ügyintéző hölgyet elfelejtettem megkérdezni a sok papírmunka közt.

Köszönöm, Fanni

Szilvia2 # 2016.07.27. 20:37

Kedves Vaczkor!

Nagyon szépen Köszönöm a részletes információkat és a gyors választ!

vaczkor... # 2016.07.18. 06:54
vaczkor... # 2016.07.18. 06:45

A jogorvoslati kérelmébe idézze be ezt is:

Ebtv. 57. § (2) Ha az egészségkárosodás mértéke a húsz százalékot nem haladja meg, a baleseti járadék legfeljebb két éven át, ha meghaladja, az egészségkárosodás tartamára időbeli korlátozás nélkül jár.

Ebtv: 1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

vaczkor... # 2016.07.18. 06:42

Szilvia2 2016.07.17. 19:03
Tisztelt Fórumozók!
Szeretnék tanácsot kérni ügyemben.
2012-ben munkahelyemen lábtörést szenvedtem, amit többszöri műtét és másfél éves elfertőződött seb gyógyulása követett. Ezután 100% táppénzben részesültem. A kórházi bent létem alatt elfertőződött a seb és ezért másfél évig jártam kötözésre. A táppénzem lejárta után dolgozni nem tudtam mivel nagyon lassú volt a gyógyulásom. A munkáltatóm nem foglalkoztatott tovább mivel táppénzem alatt kijelentett KÉRTEM a kilépő papírjaimat, de a mai napig nem kaptam meg. Munkanélküli segélyre sem tudtam menni SEMMILYEN járadékot nem kaptam. 2012. óta állapotom rosszabbodott munkaügyi központ segítségével beadtam a leszázalékolási kérvényemet, amit 41%-ra minősítettek, de sajnos járulékot nem kaphatok, mert nincs meg a szolgálati időm. Mivel hol ki jelentettek hol be. Megváltozott munkaképességűnek nyilvánítottak jövedelem nélkül. Most tudtam, meg hogy nekem járna baleseti járadék. Beadtam a kért papírokat, de elutasítottak, egyrészt azért mert megváltozott munkaképességűnek nyilvánítottak. Másrészt, mert kifutottam az időből. Teljesen kétségbe vagyok esve, hiszen senki sem tájékoztatott, hogy mik a lehetőségeim, illetve a jogaim. Körzeti orvosom se mondta a TB-se, a NYUGDÍJFOLYÓSÍTÓ sem. Van fellebbezési lehetőségem, de nem tudom, mit írjak, hogy elhiggyék. Nem tudtam, önhibámon kívül kerültem ebbe a helyzetbe. DOLGOZNI még mindig nem tudok, közmunkára sem tudtak küldeni, mert a Munkaügyi központ üzemorvosa látta milyen állapotban vagyok. Kérném szépen a tanácsukat, hogy mit írjak a fellebbezési kérelmembe, amit minél hamarabb fel kell adnom! Tisztelettel BÉLA

Tisztelt Kérdező!

Önnek igaza van, az OEP honlapján található ÜB elismerő határozat minta a baleseti járadékra való jogosultsággal kapcsolatban rendkívül szűkszavú, csupán az alábbiakat tartalmazza.

Az Ebtv. 51.§ (1)-(2) bekezdésében foglaltak szerint baleseti ellátás üzemi baleset vagy foglalkozási betegség esetén jár. Baleseti ellátásként a sérültet baleseti egészségügyi szolgáltatás, baleseti táppénz és baleseti járadék illeti meg.

(Sajnos az eljárásjogi, igényérvényesítési szabályokra az ügyfeleket nem oktatják ki.)

Álláspontom szerint a jó állammal szembeni elvárás és a közigazgatás szolgáltató jellegéből adódóan a tb. jogban járatlan, járulékot fizető biztosítottat ettől részletesebben kellene tájékoztatni a jogairól. Az ezzel kapcsolatos esetleges panaszát az OEP főigazgatója felé jelezheti, aki elrendelheti a minták ekként történő kiegészítését.

Elérhetőségei:
Országos Egészségbiztosítási Pénztár Főigazgatója
Budapest Váci út 73/A
mail: oep@oep.hu, és/vagy a penzbeli@oep.hu

A fellebbezésében azon túl, amit nekünk leírt írja le azt is, hogy nem ért egyet sem a döntéssel, sem annak indokolásával, mivel álláspontja szerint a baleseti járadék az Ebtv. 57. § (2) értelmében annak, akinek az egészségkárosodása a 39 %-ot meghaladja az egészségkárosodás tartamára, időkorlátozás nélkül jár.

Hivatkozzon továbbá az Ebtv. 57. § (1) azon rendelkezésére, amely szerint baleseti járadékra az jogosult, akinek az üb következtében 13%-ot meghaladó egészségkárosodása keletkezett és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai nem illetik meg.

Jogorvoslati kérelmébe idézze be az alábbi normákat is:

Ebtv. 57. § (1) Baleseti járadékra az jogosult, akinek üzemi baleset következtében 13%-ot meghaladó egészségkárosodása keletkezett, de a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai nem illetik meg, valamint nem a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 31. §-a, továbbá 32. § (4) bekezdése alapján részesül öregségi nyugdíjban.

Ebtv. 58. § (1) A baleseti járadék mértéke az üzemi baleset okozta egészségkárosodás fokától függ. Az egészségkárosodás fokának megfelelően

  1. az 1. baleseti fokozatba tartozik az, akinek az egészségkárosodása 14–20 százalék,
  2. a 2. baleseti fokozatba tartozik az, akinek az egészségkárosodása 21–28 százalék,
  3. a 3. baleseti fokozatba tartozik az, akinek az egészségkárosodása 29–39 százalék,
  4. a 4. baleseti fokozatba tartozik az, akinek az egészségkárosodása 39 százalékot meghaladó mértékű.

(2) A baleseti járadék összege az (1) bekezdésben meghatározott fokozatok sorrendjében a havi átlagkereset nyolc, tíz, tizenöt, illetőleg harminc százaléka.

Ebtv. 59. § (1) A baleseti járadékot a balesetet közvetlenül megelőző egy éven belül elért kereset havi átlaga alapján kell megállapítani.

Ebtv. 61. § (1)
(2) Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátás iránti igény az igénybejelentés napjától visszamenőleg legfeljebb hat hónapra érvényesíthető. Az ellátást legkorábban az igénybejelentés napját megelőző 6. hónap első napjától lehet megállapítani.

Hivatkozzon továbbá arra, hogy az Ebtv. 61. § (2) nem azt jelenti, hogy a baleseti járadékra való jogosultságot csak hat hónapon belül lehet előterjeszteni, hanem azt, hogy miután beterjesztette, de már korábban is jogosult volt rá legfeljebb fél évre visszamenőleg kaphatja meg.

Hasonló fellebbezéseket, mintákat itt talál:

http://aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

végrehajtó1 # 2016.07.17. 17:40

Béla ahhoz hogy segítsünk be kell gépelned SZÓróL SZÓRA !
a határozatot vagy végzést.

Szilvia2 # 2016.07.17. 17:05

Kedves Fórumozók!

Szeretnék tanácsot kérni ügyemben.

2012-ben munkahelyemen lábtörést szenvedtem, amit többszöri műtét és másfél éves elfertőződött seb gyógyulása követett. Ezután 100% táppénzben részesültem. A kórházi bent létem alatt elfertőződött a seb és ezért másfél évig jártam kötözésre. A táppénzem lejárta után dolgozni nem tudtam mivel nagyon lassú volt a gyógyulásom. A munkáltatóm nem foglalkoztatott tovább mivel táppénzem alatt kijelentett KÉRTEM a kilépő papírjaimat, de a mai napig nem kaptam meg. Munkanélküli segélyre sem tudtam menni SEMMILYEN járadékot nem kaptam. 2012. óta állapotom rosszabbodott munkaügyi központ segítségével beadtam a leszázalékolási kérvényemet, amit 41%-ra minősítettek, de sajnos járulékot nem kaphatok, mert nincs meg a szolgálati időm. Mivel hol ki jelentettek hol be. Megváltozott munkaképességűnek nyilvánítottak jövedelem nélkül. Most tudtam, meg hogy nekem járna baleseti járadék. Beadtam a kért papírokat, de elutasítottak, egyrészt azért mert megváltozott munkaképességűnek nyilvánítottak. Másrészt, mert kifutottam az időből. Teljesen kétségbe vagyok esve, hiszen senki sem tájékoztatott, hogy mik a lehetőségeim, illetve a jogaim. Körzeti orvosom se mondta a TB-se, a NYUGDÍJFOLYÓSÍTÓ sem. Van fellebbezési lehetőségem, de nem tudom, mit írjak, hogy elhiggyék. Nem tudtam, önhibámon kívül kerültem ebbe a helyzetbe. DOLGOZNI még mindig nem tudok, közmunkára sem tudtak küldeni, mert a Munkaügyi központ üzemorvosa látta milyen állapotban vagyok. Kérném szépen a tanácsukat, hogy mit írjak a fellebbezési kérelmembe, amit minél hamarabb fel kell adnom! Tisztelettel BÉLA

cincinnatus # 2016.07.14. 07:00

_„Joe 2016.07.14. 08:28

Tisztelt Szakértők!

Amennyiben én mondok fel a munkahelyemen, jár-e munkanélküli segély. Találtam neten leírásokat, de jogszabályt sajnos nem. Érdekelne ez a jogszabály mert eddig azt olvastam, hogy 2016-ig 3 hónap elteltével adtak felmondás esetén, 2016-tól pedig nincs ez a három hónap várakoztatás. Ha a három hónapot ki kell várni, mit kaphatok abban a három hónapban?-hogy a TB legalább meglegyen.

A választ előre is köszönöm!

2016.01.01-től megszűnt azon munkavállalók „büntetése”, akik maguk kezdeményezték a munkaviszony megszűntetését.

Oka: A munkanélküli ellátás egy járulékfizetéshez kötött ellátás, ezért aki a jogszabályban előírt feltételekkel rendelkezik (megfelelő ideig fizette az 1,5%-os munkaerőpiaci járulékot) a jelentkezés napjától jogosult ellátásra.

Utalást azért nem talál rá, mert a 90 napos büntetést tartalmazó rendelkezést törölték (hatályon kívül helyezték) a jogszabályból, márpedig ilyen kizáró rendelkezés hiányában a jogosultakat a jelentkezés napjától illeti meg az ellátás.

Bővebben pl. itt olvashat a változásról:

http://officina.hu/…jaradek-2016

_Joe # 2016.07.14. 06:28

Tisztelt Szakértők!

Amennyiben én mondok fel a munkahelyemen, jár-e munkanélküli segély. Találtam neten leírásokat, de jogszabályt sajnos nem. Érdekelne ez a jogszabály mert eddig azt olvastam, hogy 2016-ig 3 hónap elteltével adtak felmondás esetén, 2016-tól pedig nincs ez a három hónap várakoztatás. Ha a három hónapot ki kell várni, mit kaphatok abban a három hónapban?-hogy a TB legalább meglegyen.

A választ előre is köszönöm!

laci66 # 2016.07.11. 07:30

Tisztelt Szakértők!

A kérdésem a következő:
Üzemibalesetet szenvedtem a munkahelyemen amit a munkáltatom elismert,majd orvosi vizsgálat után nem engedett dolgozni ugyan abban a munkakörben az orvos.A munkahely más munkakorben nem tudott alkalmazni ezért felmondott.Jogos volt-e a felmondás,kérhetek-e valami kártéritést?

Köszönettel

capisca # 2016.06.14. 08:30

Tacitus

Felmondást kizárólag írásban lehet közölni, azaz a felmondási időd a felmondó levél általad történő kézhezvétel napjával fog kezdődni.

A felmondási időd 35 nap.

A fentiektől eltérni csak közös megegyezéssel tud a munkáltatód.

"Továbbá, úgy tudom, hogy amennyiben az álláskeresési járadék igénylésekor betöltöttem az 50. életévemet, úgy a jogosultsági idő 90 napról 180 napra tolódik ki."

Rosszul tudod max. 90 nap lehet.

A 30 nap szabadságodat a munkáltatónak meg kell váltania pénzben, ha nem adja ki.

Tacitus56 # 2016.06.14. 07:55

Tisztelt Szakértők!

Szeretném kérdezni a következő témában:
2012 január 01- től dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, természetesen megszakítás nélkül. Sajnos, most olyan helyzetbe kerültem ,hogy átszervezés miatt a jelenlegi munkaköröm megszűnik, így jelenleg úgymond a felmondási időmet töltöm, bár még csak szóban értesítettek arról, hogy mi a helyzet, mondván, hogy majd a cég jogásza megírja a papírokat.Ez lenne az első kérdésem is egyben, hogy mikortól számít a felmondási idő, illetve melyik nap a felmondási idő kezdetének a napja?
Továbbá, úgy tudom, hogy amennyiben az álláskeresési járadék igénylésekor betöltöttem az 50. életévemet, úgy a jogosultsági idő 90 napról 180 napra tolódik ki.
Az én helyzetem azért különlegesebb, mert én szeptember 19. töltöm be az 50. életévemet, ezért érdekelne nagyon, hogy elhalasztható-e az igénylés benyújtásának ideje mondjuk szeptember 20. környékére?
Ha valóban úgy van minden, ahogyan azt nekem mondták, akkor a felmondási időm vége a cég számításai szerint július 02. körül lesz.(június 07. volt az a nap amikor szóban közölték a rossz hírt, de írásban nem történt tudomásul vétel).
És még egy kérdésem lenne, így a végére:
Ha igaz amit az interneten olvastam, akkor a négy és fél év munkaviszonyom után megállapított felmondási idő 35 nap kéne legyen. Ezzel kapcsolatos a kérdésem, hogy mennyi bejárási időt kell elengednie a munkáltatónak a fenti feltételek mellet?(egyébként még van 30 nap fel nem használt szabadságom is)
Válaszukat előre is köszönöm.

Üdvözlettel:
Tacitus56

maricu # 2016.05.17. 09:13

Tisztelt Szakértő!

Seretném kérdezni a következő témában:
2013.10.11-től adóköteles munkanélküli ellátásban részesültem, de 2013.11.15.-től a afm-i kormányhivatal munka nélküliekkel foglalkozó osztálya( munkanélküli hivatal) beiskolázott nyelvtanfolyamra, mely előreláthalólag 3 hónapos lett volna.
Mivel 2014.01.20.-től lett munkahelyem abba hagytam a nyelvtanfolyamot, a feltételek között szerepelt, hogy nem kell visszafizetni semmit, ha közben talál munkát valaki.
Úgy tudtam, hogy a beiskolázott időszak munkaviszonynak számít ami beletartozik a nők 40 éves kedvezményes munkaviszonyának számításánál a jogosító időszakba.
Szeretném kérdezni, hogy ez téyleg így van-e vagy téves volt ez az információm.

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel