Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


munkaidőkeret

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.02.28. 09:35

6 napnál többet nem dolgoztathat egyhuzamban,csak ügyelt és készenlét esetén.
Az iskolai portai szolgálat eléggé ügyeleti jellegű munkakörnek tűnik.

www.kbs-ugyved.hu

ZZZ111 # e-mail 2015.02.27. 23:41

Szia gela68 ! Elég érdekes amit írsz,az valóban igaz hogy a keret végén derül ki az hogy mi a túlóra,de 6 napnál többet nem dolgoztathat egyhuzamban,csak ügyelt és készenlét esetén.A szabadsághoz meg jogod van,ennyi !!

Én egy szép nagy és szemét gyárban dolgozom,volt olyan eset amikor könyörögtem egy pénteki pihenő napért,mondván akkor sem szombaton sem vasárnap nem leszek ott és lesz 3 napom egyben,megjegyzem heti 6 napot dolgoztatnak(időnként).Nos az történt hogy nem adtak szabadnapot,én fogtam magam és elmentem állományba,majd megkérdeztem a főnököm most így jobb???
két nap kellet volna a boldogságomhoz,így meg otthon voltam másfél hetet,ennyi,mit tud csinálni veled??? Nem rúgtak ki,mert csak idiótákat találnak a helyedre,örüljenek hogy ott az ember !

Lelkiismereted annyi legyen aminnyit te is tapasztalsz veled szembe,ne sajnáld már őket !!!!!

gela68 # e-mail 2015.02.22. 11:27

Tisztelt Fórum Közalkalmazottként portai munkakörben vagyok foglalkoztatva egy szakképző iskolában a KLIKK fennhatósága alatt folyamatos munkarendben {hétvégéken is ill ünnepnapokon is kell dolgozni}Munkáltatóm 6 havi munkaidőkeretet alkalmaz.Csak többszöri kérésem után voltak hajlandóak ennek a kezdő és befejező napját részemre írásban átnyújtani de végül ezt megtették.A portai szolgálat ellátása az év 365 napján a nap 24 órájában történik.Pont annyi a létszámunk hogy ezt teljesíteni tudjuk.ebbe valamelyikünk betegség miatti kiesése vagy szabadságra menetele már nem fér bele csak úgy hogy a többi a havi kötelező óraszámon felül vállal munkát esetleges pihenőnapjáról vagy pihenő idelyéről lemondva.Munkáltatóm arra hivatkozik hogy neki joga van a 6havi időkeretem szabad mozgatására és ez csak a végén kerül majd vizsgálatra és elszámolásra addig pedig semmi plusz óra nem túlóra.Kérdésem nincs szabály arra hogy pl hetente hány órán keresztül dolgoztathatnak,vagy ez szabályos hogy évek óta a meglévő portai állomány elcsigázásával oldják meg a szolgálatot,mert ezért sem anyagi sem erkölcsi elismerést nem kapunk és lelkiismeret furdalással merünk szabadságot kérni vagy betegnek lenni mert ezzel a többi kollégával tolunk ki.Elértem a pontot hogy én már nem félek senkitől sem és erre szeretnék pontot tenni,csak nem tudom hogy kezdjem,a békés megoldás keresésén túl vagyok eredménytelenül sajnos,szerintük itt minden rendben van és inkább hallgassak mert "ki leszek írva az intézetből és velem együtt a többi is aki nem hajlandó beállni a sorba"Bocs hogy hosszúra sikeredett,a segítő szándékot előre is köszönöm.

zola732 # e-mail 2015.02.02. 09:54

Sziasztok ! creativehun,tipikus példa,amikor a munkáltató,illetve képviselője sincs tisztában a azzal amit végre kéne hajtatnia.A munkáltató torzítja a valóságot,mindig azt mondja ami az ő érdeke stb...

mint már írtam ezt: mi van ha 6 hónap alatt ledolgozok 25o órát a normál munkaidőmön kívül,majd leszámolok és elmegyek egy másik munkahelyre,ahol szintén egy éves munkaidőkeret van és ott kezdem előröl??? Akkor én évi 600 órát fogok dolgozni ennek következtében?????????????

Szerintem arányosságot kéne tartani,hisz a pihenőidő is csak úgy jön ki ha ez be van tartva.

A másik a biztonságos és egészséges munkavégzés nem valósul meg akkor ha te heti 60-70 órát dolgozol,hisz ez baleset veszélyes is lehet,így ha te több munkatársad jelenlétében kijelented a drága főnöködnek hogy nem jövök holnap mert fáradt vagyok,akkor így járt a főnököd,hisz minden ember más és más,így a teherbírása sem egyenlő.

zola732 # e-mail 2015.02.02. 09:09

Szerintem nem sokan értik mi is ez a munkaidőkeret,véleményem szerint Kovács_Béla_Sándor sem érti.Van egy kollégám pere lesz e miatt,mert 6 hónap alatt elérte a 300 óra maximum éves túlóra számot,ami nem jogos szerinte,és szerintem sem,mert arányt kéne tartani.

Úgye ezt már korábban kifejtettem mért is.

creativehun # e-mail 2014.12.25. 20:46

Tisztelt Ügyvéd Úr!Munkaidőkeretben történő munkavégzés esetén vasárnapi munkavégzés túlórának számít vagy a vasárnap ugyan úgy a munkaidő keretes napok egyike és majd csak a keret végén dől el,hogy túlóra vagy sem?December 28-án este hattól másnap reggel hatig megyek dolgozni és a munkáltató képviselője...jelen esetben a műszakvezető...nem tudta megmondani,hogy ez túlóraként kifizetésre kerül januárban vagy szokás szerint majd valamikor márciusig...amikor a keret vége van...pihenőnapként lecsúsztattatják.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:Pethő Ferenc

pali74 # e-mail 2014.12.08. 12:54

Sziasztok!
Az a kérdésem lenne,hogy most év végén a ledolgozott órákat számolják össze,mivel hogy féléves munkaidőkeretben dolgozunk(1016ó/II.félév) hogy ebbe beleszámit-e a szabadság,táppénz,fizetett ünnep.
Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.11.21. 17:44

Arról beszéltem, ha éves munkaidőkeretben szervezik a munkát. De aki nem akarja megérteni, az soha nem is fogja megérteni.

www.kbs-ugyved.hu

ZZZ111 # e-mail 2014.11.21. 17:11

Kovács_Béla_Sándor ! Egy kicsit hibás a szításod,miért is csak a 32-dik hétre fogyhat el az éves 300 órás túlóra keret??? Ugyanis ha valaki napi 12 órát dolgozik hat napon át akkor már az 5-dik hónapban átlépheti az éves maximum tűórakeretet.A másik érdekesség,mi van akkor ha valaki ledolgozza nagyjából fél év alatt a plusz 300 órát,majd leszámol és az új munkahelyén ismételten le akarják dolgoztatni az évből fennmaradó (még ha arányosan is ) túlórákat,akkor ő egy évben akár 600 órát is dolgozhat???

MACSKAJANCSI # e-mail 2014.11.04. 19:43

átfordult a sorrend a régebbi van elől.

efi99 # e-mail 2014.10.30. 14:40

gordyka
Nem vagyunk egyformák, én mondjuk nem szeretném, hogy szabadság kiadása miatt legyen (még több) túlórám, mert ez azt jelentené a gyakorlatban, hogy egy percet sem voltam otthon (hiszen ugyanannyit dolgoztam, mint máskor, ha a szabadság már túlórában megy) és a szabadságot így kvázi csak kifizették.
Lehet, hogy neked ez szimpatikusabb - pláne, ha túlórával fizetik - de a munkáltató gondolom nem akarja szórni a pénzt, akkor meg különösen nem, ha év végén meg esetleg valami leállásféle lesz és akkor szépen ki tudja úgy adni, hogy nem kell túlórapénzzel honorálnia vagy (szabadság hiányában) állásidőt fizetnie.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.30. 13:37

Látom, alapvetően nem érted, mi az a munkaidőkeret. Magyarázatra sem. :/

www.kbs-ugyved.hu

gordyka # e-mail 2014.10.30. 10:04

Milyen jogcím az, hogy 3 hònapos munkaidő keretben dolgozom 3műszakban hétfőtől-péntekig ,vagyis szombatig mert minden szombaton munkanapot rendelnek el,ami ugye ha lejár a keret tùlòraként van elszámolva. Most jár majd le 31-én ilyenkor szeretnek pihenő napot adni hogy ne keljen annyi tùòrát fizetni. De köteles vagyok én aláírni ha nem szeretnék pihenőre menni? Mert arra hivatkoznak hogy a munkatörvénykönyvben benne van hogy bármikor kiadhatò.... De az nincs benne hogy kötelező elfogani ?! Vagy tévedek? Mert ezzel probálnak megfélelmitleníteni! Hogy alá írtunk a törvény mòdosítás,de az csak a szabadság kiadás kivételről szòlt. Várom vàlaszod.

efi99 # e-mail 2014.10.21. 20:44

Nem mindegy milyen jogcímen vagy otthon?

gordyka # e-mail 2014.10.21. 20:16

Köteles vagyok aláírni a pihenő napot? Kirughatnak ha nem irom alá?

gordyka # e-mail 2014.10.21. 20:15

Köteles vagyok aláírni a pihenő napot? Kirughatnak ha nem irom alá?

gordyka # e-mail 2014.10.21. 20:07

Jò napot. Olyan kérdésem lenne hogy a munkáltató azt mondja hogy joga van pihenőre elküldeni 3 hónapos munkaidő keretben! szabályos ez? Még akkor is ha időarányosan rengeteg szabadságunk van. Várom válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.16. 21:57

Gondolom, a topiknyitóra. A motor csinál néha ilyen vicceket.

www.kbs-ugyved.hu

efi99 # e-mail 2014.10.16. 20:56

Az mi?
kbs te most mire válaszoltál így pontokba szedve?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.16. 20:42
  1. Az.
  2. Én nem értem a kérdést.
  3. Ezt se.
  4. Igen. (Bár mi az a fizetett ünnep? Ilyen munkajogi fogalom nincs.)

www.kbs-ugyved.hu

ZZZ111 # e-mail 2014.10.16. 15:15

Na aztán törvény ide,meg törvény oda,nem vagy köteles mindig menni dolgozni,én nem egyszer mondtam hogy nem megyek és kész,és mit tudnak csinálni??? Semmit!!!
Egyébként meg lehet fáradt az ember és arra nem tud mit mondani,mert a testi épséged nem veszélyeztetheti!!

ZZZ111 # e-mail 2014.10.03. 10:34

Rendben értem,és ahogy elnézem utóbbi válaszoddal meg is válaszoltad a kérdésem,és igen így gondoltam.Megjegyzem a jó Magyar munkáltatók szerintem többet várnak el mint a törvényes,az én esetemben is ez történt,persze megtettem a szükséges lépéseket.
Alapvetően az a probléma hogy a legtöbb munkáltató más és más módon értelmezi a munkaidőkeretet,sok munkáltató csak azt a részét veszi figyelembe hogy most aztán dolgozz mint az állat,és nem ad ki pihenőnapot,vagy csak 1 napot,összevontan meg egyáltalán nem,és nem is helyezi kilátásba ennek kiadását.

Pedig véleményem szerint 1 éves keretben nem épp helyt álló ha majd a keretvégén pihen a dolgozó.Nem kéne valami arányosságot tartani a szabadnapok tekintettében???

Ismételten köszönöm válaszod kedves Kovács_Béla_Sándor.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.03. 09:36

A kérdésednek abban az eléggé elméleti esetben van némi létjogosultsága, ha az éves munkaidőkeret tartama és a maximálisan engedélyezett rendkívüli munkavégzés idejét (tehát a 2380 órát) a munkáltató az éves munkaidőkeret lejárta előtt kimerítette. Nos, ilyenkor a munkáltató vagy nem osztja be már abban az évben a munkavállalót, vagy munkaügyi szabálytalanságot követ el, és vállalja a következményeit.

(Megjegyzem, hogy az a 2380 óra napi 12 órás, heti 6 napos beosztás mellett is csak a 34. héten tud "elfogyni". Az pedig már augusztus vége. Napi 12 órás, heti 5 napos beosztás mellett ez a helyzet még később, október elején állhat elő.)

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.03. 09:29

A munkaidőkeretben történő munkaszervezés lényegét nem érted. Hogy - kicsit leegyszerűsítve - tudniillik nincs törvényben megszabott napi, heti és havi munkaidő. Értelmetlen tehát a kérdés, hogy mi van akkor, ha a munkavállaló valamely napon, héten, hónapban többet dolgozik, mint a törvényben megszabott napi, heti vagy havi munkaidő.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.03. 09:26

Egyszerűen nem értem a kérdést. Hogyan telhetne le az éves munkaidőkeret hamarabb, mint egy év?

Vagy egyszerűen úgy érted, hogy mi van, ha például januárban többet dolgozol, mint 198 (2380/12) óra? Mi lenne? Semmi. Havi 22-23 munkanappal számolva ez napi átlagban még 9 óra sincs. Miközben akár 12 is lehet. (Arról nem beszélve, hogy szélsőséges esetben a munkanapok száma is lehetne 25-26 is.)
Ebből semmiféle következtetést nem lehet levonni arra nézve, hogy lesz-e túlóra a munkaidőkeret végén.

www.kbs-ugyved.hu