munkaidőkeret


blueice # 2011.01.06. 23:42

Hogyan tudja bizonyítani a munkavállaló, hogy nem fizették ki a műszakpótlékait, illetve eleve azt, hogy mikor tartózkodott a munkahelyen?

Adrienn06 # 2011.01.06. 23:20

Üdvözlet
Nekem az lenne a kérdésem,hogy szabályos dolog e az,hogy a cégnél ahol dolgozom leg első alkalommal bevezetett munkaidő keret kihírdetésénél egy olyan szerződést nyomtak az orrom alá amiben NEM szerepel dátum az adott időszakról sem és arról sem,hogy ez töbszöri alkalomról is szolhat ez a dolog így tiszta és minden okés vele?????????? Vagy nem lenne szükséges bele biggyeszteni hogy határozatlan idejű a dolog és innentől kezdve se szombatom se pihenésem vagy elvesztem a pénzem?

fülike # 2010.08.31. 17:13

Tisztelt ügyvéd hölgyek, urak.
Nekem lenne egy olyan problémám hogy az én munkahelyemen(egy kommunális,hulladék szállító és kezelő cég)tachográf mentesek a teherautók és ezt a munka adóm(önkórmányzat) maximálisan ki is használja mert napi 10, 12, órát kell dolgozni a soföröknek, mind ezt ugy tesszük hogy ki sem szállunk egész nap az autóbol, mert annyi munkát kell elvégeznünkhogy nincs idö a pihenésre, még enni is menet közben kell.Én azt szeretném meg kérdezni hogy a tachográf mentességet élvező teherautókra nincs-e valamien jogi szabályozás vagy ugyan azok a szabályok vonatkoznak rájuk is mint a tachográfos autókra?
Tisztelettel, Farkas Sándor.

kokosys # 2010.08.23. 06:47

Tisztelt Hölgyeim/Uraim

Az lenne a kérdésem a munkahelyemen munkaidőkeretes foglalkoztatás van a kérdésem ezzel kapcsolatos ha teszemazt szombaton délelőtt dolgozom akkor a túlórapótlék 100%
ha délután akkor is csak a 100% ot adják mert csak túlórával számolnak a munkaadó megspórol 20% délután 40% éjjel
miként lehet ezt megkapni hamár megdolgoztam érte.

nandy # 2010.06.06. 12:28

Én ugy halottam h csak kétszer lehet egy évben elrendelni,

Nincs ilyen szabály.

Ha lejár a munkaidőkeret,mi lesz uttána?

Meg kell állapítani a ténylegesen ledolgozott órákat, ilyenkor tudják kiszámolni a túlórákat.

Továbbá az lenne még a kérdésem h megteheti e a munkáltató h 3 műszakban,a munkaidőkeret végéig minden szombaton túlórára kötelezzen?

Ha még maradt óraszám a keretből, akkor minden további kifogás nélkül igen. Ha nem maradt, akkor is elrendelheti, de ez már rendkívüli munkavégzésnek számít, és 100% pótlék jár.

noanoa # 2010.06.05. 05:23

Tudom, hogy igy megy.....
De bizonyára van valamilyen szabályos, törvényes megoldás is, ha már egyszer törvényt hoztak rá, és előszeretettel ellenőrzik is!

Kell lennie valamilyen helyes eljárásnak.

efi99 # 2010.06.04. 18:57

A jelenléti ív az esetek többségében amúgy sem ér semmit.
Úgy értem, hogy az ellenőrzéskor ugyan megnyugodnak, hogy van ilyen, csak éppen mindenki azt ír rá egyébként, amit akar.
Pl valaki érkezik 7:50-kor, aztán odakanyarítja, hogy 7:35, aláírás.
Vagy délután megy egy Thalész-kört a városban, aztán fél 6-kor besurran aláírni, aztán irány haza.

noanoa # 2010.06.04. 15:48

Hogyan tud a törvénynek megfelelően jelenléti ívet vezetni az a munkavállaló, aki a havi munkanapjaiból több napot naponta változó településeken tölt, különféle időpontokban indul és érkezik haza, más részében pedig otthon végzi az ezzel járó adminisztratív feladatait.
Otthon írjon jelenléti ívet?
Milyen kezdő és befejező időpontot írjon be? Ki kontrollálja? Hogy lehet egy havi munkaidőkeretet így megtartani és a munkahelyi vezetőnek figyelemmel kísérni?

Hogy lehet a törvényi (Mt. 140/A §) előírásnak megfelelni, mely szerint nyilván kell tartani a munkavállaló napi munkaidejének kezdő és befejező időpontját?

Vagy az ilyen foglalkoztatásra más szabály vonatkozik? Másképp kellene a munkarendjét meghatározni és számonkérni? Nem kell jelenléti ív?

Mi a megoldás?

efi99 # 2010.03.31. 17:01

csucsi
De mi a kérdés.
Ha havibéres vagy, úgyis megkapod az egész pénzed.

negyelem # 2010.03.29. 08:14

Szép napot mindenkinek!!
2010.február eleje óta eladóként dolgozom(májusig próbaidős vagyok) h-v-ig nyitva tartó üzletben 9-20 óráig, egyik héten 3, a másik héten 4 napot.A munkáltató márciustól havi 2 nap szabadságot kivetet,ami úgy lehetséges,hogy a kolléganőm helyett én megyek be dolgozni,s fordítva.Kérdésem:szabadnapra beírható-e szabadság,11 órás munkaidő esetén hány egymás utáni nap lehet dolgozni,illetve a helyettesítésért milyen bérezés jár? Köszönöm!

csucsi # 2010.03.26. 08:47

Kedves Szakértők!

Egy kérdésem lenne...
A munkaszerződésem alapján napi 8 órás vagyok azaz heti 40 órás....
műszakba járunk, van hogy néhány kimarad mert a gazdasági helyzet miatt a cégem nem tud annyi munkát adni.

Tehát ebben a hónapban pl.: 152 órát dolgoztam + fiz ünnep; azaz 24 óra hiányzik a "kötelezőhöz".

Szabadságot csak idő arányosan tudunk kiírni, de az elmúlt 2 hónapban ki is írtunk 3-at illetve 4-et, tehát elvileg már túl is írtam...( 22 napom van/év)
Így már azt nem tudok kiírni!? Vagy igen? (a munkáltató akár most is kiadná azt a részt amivel ő rendelkezik - azaz az éves szabim 3/4-ét)

Ha nem akkor mit lehet tenni?

nandy # 2010.03.23. 14:58

Úgy tűnik, igen.:)

Sücy # 2010.03.23. 06:41

Akkor ezek a helyes válaszok? (Munkaidő-keret+fizetett ünnep téma)
Jár helyette extra pihenőidő? nem, de az aznapra járó bér pluszban igen.
Jár bármiféle pótlék vasárnapra? nem
Lehet egy kétnapos fizetett ünnep mindkét napjára munkára beosztani?lehet
Lehet két egymást követő fizetett ünnepen munkára beosztani? lehet

Köszi!

Sücy

nandy # 2010.03.22. 21:26

csosza:
118/A. § (1) A 117/B. § (1)-(3) bekezdése szerinti napi munkaidő tartamának alapulvételével a munkaidő legfeljebb négyhavi, illetve legfeljebb tizenhat heti keretben is meghatározható.398
(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően a munkaidő kollektív szerződés rendelkezése alapján legfeljebb hat havi, illetve legfeljebb huszonhat heti keretben is meghatározható.399
(3) Kollektív szerződés legfeljebb éves, illetve legfeljebb ötvenkét heti munkaidőkeretet állapíthat meg ...

nandy # 2010.03.22. 21:23

149. § (1) Munkaszüneti napon a munkaidő-beosztás alapján munkát végző

  1. havidíjas munkavállalót - a havi munkabérén felül - a munkaszüneti napon végzett munkáért járó munkabére,
  2. teljesítménybérrel vagy órabérrel díjazott munkavállalót - a munkaszüneti napon végzett munkáért járó munkabérén felül - távolléti díja illeti meg.

149/A. § (1) Vasárnapi munkavégzés esetén a munkavállalót rendes munkabérén felül ötven százalékos bérpótlék illeti meg, ha a munkavégzésre

  1. három vagy ennél több műszakos munkarendben, vagy
  2. a 124. § (5)-(6) bekezdése alapján

a munkaidő-beosztása szerint, rendes munkaidőben kerül sor.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt esetben sem jogosult vasárnapi pótlékra a) a megszakítás nélküli munkarendben, illetve munkakörben,

  1. a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál, illetve munkakörben foglalkoztatott,
  2. a részmunkaidő esetén a felek megállapodása alapján rendes munkaidőben kizárólag szombaton és vasárnap foglalkoztatott, valamint
  3. az idénymunkát végző

munkavállaló.

nandy # 2010.03.22. 21:20

125. § (1) „Munkaszüneti napon” - a 127. § (1) bekezdésének második mondatában meghatározott kivétellel - a munkavállaló

  1. a megszakítás nélküli munkarendben vagy a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál, illetve munkakörben,
  2. a külföldre történő szolgáltatás nyújtásához - a szolgáltatás jellegéből eredően, a munkaszervezéstől függetlenül - e napon szükséges, információtechnológiai és informatikai eszközzel történő munkavégzés esetén, illetve
  3. - ha a kiküldetés helye szerint irányadó jog alapján e napra munkavégzés rendelhető el - külföldi kiküldetés során

foglalkoztatható.

nandy # 2010.03.22. 21:18

Sücy:

Mt. 123. § (2) Kollektív szerződés - a 127. § (6) bekezdése c) pontjában meghatározott munkavállaló kivételével - az (1) bekezdéstől eltérően legalább nyolc óra egybefüggő pihenőidő biztosítását írhatja elő

  1. a készenléti jellegű munkakörben,
  2. a megszakítás nélküli, illetve
  3. a többműszakos munkarendben foglalkoztatott, továbbá
  4. az idénymunkát végző munkavállaló esetében.

(3) A munkavállalót, ha a készenlét alatt munkavégzés nem történt, a készenlétet követően nem illeti meg pihenőidő.
124. § (1) A munkavállalót hetenként két pihenőnap illeti meg, ezek közül az egyiknek vasárnapra kell esnie.
(2) Az (1) bekezdéstől eltérően a munkavállalónak munkaidőkeret alkalmazása esetén a munkaidő-beosztása alapján a pihenőnapok helyett hetenként legalább negyvennyolc órát kitevő, megszakítás nélküli pihenőidő is biztosítható, amelybe a vasárnapnak bele kell esnie.
(3) Munkaidőkeret alkalmazása esetén az (1) bekezdésben meghatározott pihenőnapok helyett a munkaidő-beosztása alapján a munkavállalónak hetenként legalább negyvennyolc órát kitevő, megszakítás nélküli pihenőidő is biztosítható

  1. a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál, illetve munkakörben,
  2. a készenléti jellegű munkakörben,
  3. a megszakítás nélküli, illetve
  4. a három vagy ennél több műszakos munkarendben foglalkoztatott, valamint
  5. az idénymunkát végző munkavállaló esetében,

amelybe havonta legalább egy alkalommal a vasárnapnak bele kell esnie.

  1. Munkaidőkeret alkalmazása esetén az (1) bekezdésben meghatározott pihenőnapok helyett a munkavállalónak a munkaidő-beosztása alapján hetenként legalább negyven órát kitevő, megszakítás nélküli pihenőidő is biztosítható, amelybe egy teljes naptári napnak és havonta legalább egy alkalommal a vasárnapnak bele kell esnie. A legalább heti negyven órát kitevő pihenőidő alkalmazása esetén a munkavállalónak a munkaidőkeret átlagában legalább heti negyvennyolc óra pihenőidőben kell részesülnie.
csosza # 2010.03.22. 19:30

Még egy dolog.
Március 14-én 22 órakor kezdődött a műszak, tartott 15-én reggel 6-ig.
Aztán, hogy ne 15-én 22-kor kezdjünk, mert ugye nem lehet, elrendelték, hogy éjfélre menjünk be dolgozni, mert 16-ára 00:00 órára már be lehet rendelni a dolgozókat.
Kérdésem az lenne, hogy a 14-én kezdett műszakra , a 15-ére eső 6 órára nem vonatkozik a fizetett ünnepen végzett munkáért járó bér?
Többször, illetve minden ünnepen így dolgoznak az éjszakások, és azt mondják, hogy mivel hétköznap kezdődik a munka, így nem vonatkozik rá a magasabb bér.

Bocs, de egyre több kérdése van az embereknek, mert úgy érezzük, hogy a MT nem értünk, hanem a munkáltatóért van.

csosza # 2010.03.22. 19:19

Nem az a problémám, hogy 7,5 órát számolnak el, hanem
az, hogy mégis megkövetelik a 40 órás hetet.

A szerződésben heti 6 napos, 40 órás, három műszakos munkarend van. Már aláíráskor sem értettem a 6 napot, azóta sem.

Eddig úgy dolgoztatták le velünk az ebédidőt, hogy minden harmadik szombaton, pihenőidőben, be kellett menni ledolgozni, ezért bért nem fizettek, mert 8 órával számoltak el.
Most pedig úgy néz ki, hogy dolgozunk 2-3-4 nappal többet, de ezt nem fizetik ki túlóraként, mert beszámolják a 40 órás heti keretbe.

Most ötlött bennem egy másik kérdés : a munkaidőkeret lehet pl. november 23-tól február 14-ig ?
Nem hónap elsejétől a hónap végéig?

Nandy !
Hol nézted a 4 havi keretet, mert én újból is csak 8 hetit találtam az MT-ben.

Köszi a választ, és várom a következőt !

Sücy # 2010.03.22. 18:26

És mi a helyzet a pirosbetűs ünnepre beosztott munkaidővel?
Jár helyette extra pihenőidő?
Jár bármiféle pótlék vasárnapra?
Lehet egy kétnapos fizetett ünnep mindkét napjára munkára beosztani?
Lehet két egymást követő fizetett ünnepen munkára beosztani?

Köszi!

nandy # 2010.03.22. 17:43

Ha lenne KSZ, akkor akár hathavi, vagy éves keret is lehetne.
Enélkül max. 4 havi, ill. 16 heti keretet lehet kikötni.

Az irányadó munkarend általában nem része a munkaszerződésnek, azt leginkább a tájékoztatásba szokták beleírni, melyet egyoldalúan is lehet változtatni (de azért nézd meg a szerződésed, mi van benne, hátha...)

A munkaközi szünet (köznyelven: ebédidő) akkor jár, ha hat óránál többet dolgozol egy nap. A mértéke minimum 20 perc, de ezt le is dolgoztathatja a munkaadó. Tehát nem szabálytalan az, ha 8 órát vagy bent egy nap a munkahelyen, ebből fél óra az ebédszünet, így a ledolgozott órák száma: hét és fél óra.

Szerintem a félreértést az okozhatja, hogy eddig nem kellett külön ledolgozni az ebédszünetet.

csosza # 2010.03.22. 15:12

Tisztelt Jogászok és Fórumozók !

Cégünk KSz nélkül működik, mégis bevezette a 3 havi, 12 hetes munkaidőkeretet.
A MT csak 8 hetest tesz lehetővé tudtommal.
A napi munkaidő 8 óra, de a munkaközi szünetet levonva, csak 7,5 órát számol el bérként.
Viszont a munkaidőkeretet is 7,5 órával számolja, így 3–4 nappal többet dolgozunk, hogy a keretben szereplő idő teljesüljön.
Azt is kiszámolják, hogy így 0,63 % órával kevesebbet dolgozunk a 12 heti keretben, mint a heti 40 óra.
Ez helyes számítási mód-e, vagy csak a túlmunka kifizetését akarják elkerülni?
Szükséges-e munkaszerződést módosítani, ha 3 műszakos heti 40 órás beosztásból, 4 műszakos, folyamatos munkavégzést rendelnek el, most már 5. hónapja, és előre láthatólag még legalább ennyi ideig marad még, vagy végleges lesz.
Köszönettel veszem az erre vonatkozó, hasonló cipőben járó fórumozók válaszait, de JOGÁSZ-tól is szeretnék ilyen, vagy olyan megerősítést.

Sücy # 2010.03.22. 14:53

Bocsi, az enyémre nincs válasz véletlenül? :D

Köszi!

efi99 # 2010.03.21. 21:10

Angie6
Az nem ebédidő, hanem pihenőidő.
A pihenő idő ledolgoztatható, a munkáltatótól függ. Itt ledolgoztatják és 30 perc, ahogy látható.
(Amúgy az átfedéseknél pl 13:30-tól 14:00-ig 2-szer annyian tolonganak a kemencéknél?)

nandy # 2010.03.21. 20:44

Próbaidő alatt is jár a szabadság, csak a munkáltató nem kötelezhető arra, hogy a próbaidő alatt kiadja.