98 % különadó a végkielégítésre


Krujnek Attila # 2010.07.17. 09:49

A kormány tervezi, hogy 98 %-os különadót keljen fizetni a végkielégítés és a felmentési időre járó munkabér után. Értem ennek a hátterét, mert egy BKV vezér ne vigyen már haza 120 millió forintos végkielégítést és egy államtitkár ne távozzon 30 millió forinttal. DE ...

Az a gondom, hogy ez a szabály nagyon sok közalkalmazottat igazságtalanul súlytana. Képzeljünk el egy köztisztviselőt, akinek 20-30 év után megszüntetik a köztisztviselői jogviszonyát. A felmentési ideje mondjuk 6 hónap, de átszervezés miatt az első naptól kezdve felmentik a munkavégzés alól, mert megszűnik a poziciója. Miután a felmentési ideje alatt munkát ÖNHIBÁJÁN kivül nem végez, ezért a felmentési időre kapott illetménye után meg kell fizetnie a 98% különadót. 30 év után ez a köszönet és hála az államnak nyújtott szolgálatokért. Köszönjük Emese (Viktor).

Mi a véleményetek?

Info: http://munkajogportal.hu/…vedelem-utan

Egyjogász # 2010.07.17. 11:46

A Segítségkérés/Köszönjük Elnök Úr! topicban már kitárgyaltuk.:))

Szerintem egyébként a legdurvább a visszaható hatály, mi lesz azzal a kisemberrel pl. akit elküldtek februárban és a végkielégítését már felélte vagy (kényszer)vállalkozásba fektette?
Mert annak is vissza kell fizetnie a 2 mFt feletti részt. (Ill. bocs, nem kell visszafizetnie, csak be kell perkálni a 98%-os büntetőadót.)

A BKV-s nagyembereket meg pont nem érinti, szerintem ők még január 1. előtt nyalták fel a végkielégítésüket.

És most már azzal is trükközik a Fidó (vajh miért, ha minden kóser a törvényben?), hogy nem hétfőn fogják megszavazni, mert akkor még Sólyom Lászlónak kellene megküldeni aláírásra, és vastagon benne van a pakliban, hogy az alkotmányosságra adó Laci bácsi nem írja alá, hanem megküldi előzetes normakontrollra az AB-nek.

E helyett elhalasztották csütörtökre, így Schmitt házelök már Schmitt köztársasági elnöknek küldheti meg aláírásra.... Attól meg hogy, hogynem nem tart a Fidó, hogy Pali bácsi nem írja alá.....ismét: vajh miért? (Ugyanis a visszamenőleges hatály nyilvánvalóan durván alkotmányellenes.)

Krujnek Attila # 2010.07.17. 12:07

A kifüggesztendő nyilatkozat, a 98% különadó és a kormánytisztviselős történet egyértelműen viszi a prímet. 8 évig szidta a fidesz a maszopot, de lassan kezdem azt hinni, hogy Rákosi Mátyás szelleme itt van újra közöttünk.

Egyjogász # 2010.07.17. 12:18

A kifüggesztendő nyilatkozat egy gumicsont, amin a szoclib média csámcsoghat, egyébként nem fáj senkinek.
Engem is irritált, amikor a csapból is a Fletó dumái folytak.

Részemről egyébként ez a visszamenőleges hatályú büntetőadós dolog sem politikai kérdés (bár a másik topicban meg lettem ezzel vádolva), nem is vagyok közvetlenül érintett, csak jogászként baxa a csőröm, ha bárki is xarik az alkotmányosságra, legyen az Maszopszadesz, Fidó vagy Jobbik.

Szerintem a tényleg irritáló végkielégítéseket felvevőktől vissza lehetne szedni a pénzt anélkül is, hogy a kisembereket is szívató visszamenőleges hatályú "fűnyírótörvényt" hoznának, amely nem csak a két méteres gyomot vágja le, hanem a fél milliméteres füvecskét is.

Egyébként meg ezzel a törvénnyel pl. pont a BKV-s végkielégítéseket nem fogják tudni visszaszedni.....

Krujnek Attila # 2010.07.17. 14:32

Még csak tanulom a jogot, de érdeklődöm a munkajog iránt és ezért van sok olyan ismerősöm, akik belátnak a kulisszák mögé (szakszervezet, tanszék, jogászok, stb.). Állítólag szakmán belül köztudott volt, hogy már a 90-es években és a 2000-es évek elején/közepén több alkalommal terítékre került olyan javaslat, mely szerint csökkenteni kellene az állami/önkormányzati tulajdonban álló cégek élén álló vezetők bérét és végkielégítését. De sza…tak rá nagy ívben, és nem csak a Fletóék, hanem 98-2002 között a fidesz is. Hallani sem akart erről egy kormány sem.

Most, hogy kiborult a bili és szimpátiaszavazatokat kellett szerezni, elindult a boszorkányégetés. Ami pedig a felmarkolt BKV-s végkielégítéseket illeti, meggyőződésem, hogy azokat soha nem szerzi vissza senki. Az akkori szabályok szerint ilyen megállapodásnak nem volt akadálya, legalábbis munkajogi szempontból nem. Innentől kezdve pedig ……..

Amúgy visszatérve a 98 % különadóra. Szerintem a AB előtt ez úgy el fog bukni, mint a huzat. Ugyan úgy, mint a kormánytisztviselőkről szóló törvény is. Értem a szándékot és egyetértek azzal, hogy nem kell állami cég vezetőjének 80 milliót a fenekébe tolni 5 év munkaviszony után. Egyetértek azzal is, hogy ki kell tisztítani a közigazgatást, mert rengeteg oda nem való, munkakerülő léhűtő dolgozik még a hivatalokban, minisztériumokban. De attól tartok, hogy elsősorban nem őket fogja súlytani ez a két törvény. Aki cimbi és jó kapcsolatokat ápol a politikai elit felé, annak továbbra is meg lesz a pénze, csak legfeljebb máshogy jut hozzá. A kormánytisztviselők közül pedig szerintem nem elsősorban a munkakerülő heréket fogják kicsapni, hanem azt, akinek nem elég hosszú a nyelve.

Krujnek Attila # 2010.07.17. 14:38

Ezt érdemes elolvasni:

http://www.napi.hu/default.asp?…

Maple-Leaf # 2010.07.18. 07:39

INDEX cikk:

Számos ponton nem jutott dűlőre egymással a kormány és az IMF-EU-duó, ezért utóbbiak delegációja idő előtt hazautazik, ezzel pedig megszakadtak a tárgyalások hazánk és a két szervezet között. Több dolgot kifogásolnak: ........ a "piactorzító" és EU-jogba ütköző törvényjavaslatokat, .........!

Sokan vagyunk, akik megszavazták a fideszt, és sokan vagyunk, akik emiatt verjük is a fejünket meg a nemtommicsodánkat a falba.

98% különadó, kirúgás indokolás nélkül. Mi jön még? Kötelező tagság a gárdában?

nandy # 2010.07.18. 11:45

Mi jön még?

Ha így folytatják? Hamarosan államcsőd.

nandy # 2010.07.18. 11:47

Nagyon nem tetszik az, amit művelnek. Pontosan tisztában vannak azzal, hogy a tetteiknek milyen következményei lesznek. Mégis megcsinálják, csak hogy utána széttárhassák a karjaikat: emberek, mi megpróbáltuk, de az EU nem engedi.

Egyjogász # 2010.07.18. 15:01

Sok érdekes dolgot csinálnak mostanában, de a gárdához speciel a Fidesznek semmi köze, sőt a leghatározottabban a Fidesz lépett fel a szocik töketlenkedése miatt kialakult gárdajelenség ellen.

efi99 # 2010.07.18. 19:46

Hát jó reggelt a fidesz-szavazóknak, ébredezünk?
Sajnos viszont a nagy többség csak behúzta melléjük az X-et, aztán tovább éli kis életét és ilyen filozófálgatásokba már nem mélyed el, ergo még 3 hónappal a szavazás után is abban a tudatban van, hogy minden a legnagyobb rendben megy. Pedig igen nagy bajok lesznek itt.

Egyjogász # 2010.07.19. 05:21

Szerinted a mostani választásokon a Fidi helyett milyen alternatíva lett volna?
Az országot romlásba döntő, 8 évig töketlenkedő Maszopszadesz?
Vagy a Szadi utódként emlegetett, tökismeretlen LMP? Netán a Jobbik?
Az már egy más kérdés, hogy a Fidinek a 2/3-dal élnie kellene és nem visszaélni. (Értem ezalatt, hogy 2/3-dal sem kellene alkotmánysértő törvényeket hozni, meg az Alkotmány "barkácsolni", hogy az egyik fórumozó kolléga kifejezésével éljek.)

Maple-Leaf # 2010.07.19. 06:32

Amúgy visszatérve a témához, abban Attilának igaza van, hogy ez a 98%-os szabály sok olyan köztisztviselőt, illetve állami cég munkavállalóját fogja érinteni, aki amúgy megérdemelné a teljes összeget. Képzeljük el a következőt: egy állami vagy önkormányzati tulajdonban álló cég élén állok vezetőként. Ezt a munkát mondjuk havi bruttó 1,5 millió forintért vállaltam, ami véleményem szerint egy abszolút normális vezetői fizetés Magyarországon. Ledolgozok 10-15 vagy akár 20 évet, majd rendes felmondással elküldenek. Miután azonban a vezetői pozíció egy bizalmi állás, ezért valószínűleg a felmondási idő első napján fel is fognak menteni a munkavégzés kötelezettsége alól. Akkor ezek szerint 15-20 év kemény munka után majd ott állok és leperkálhatom a 98%-os különadót az X hónap végkielégítés és az X hónap felmentési idő után. Valóban ez a köszönet? A végkielégítésnek amúgy pont ez lenne a funkciója, hogy vízszint felett tudjam magam tartani néhány hónapig, amíg új, végzettségemnek, tapasztalatomnak megfelelő állást nem találok. A 98%-os különadónak köszönhetően ez nem biztos, hogy sikerülni fog.

De mondok még egy esetet. Mi van azzal, akit már 2010. január közepén zavartak el a munkahelyéről, felvette a 25 év közszolgálati jogviszony után járó több havi végkielégítést és a felmentési időre járó bérét, majd azt azóta el is költötte, vagy legalábbis a nagy részét. Akkor ezek szerint ha hatályba lép Viktor király különadóról szóló törvénye, akkor vissza lehet perkálni, vagyis ki kell utána fizetni a 98% különadót ÉS AMIRŐL MÉG SENKI NEM BESZÉLT ITT: a 27%-os TB-t?

Az a bajom ezzel a törvénnyel, hogy java részt nem a trükköző vezérigazgatókat érinti, akiket 3 év munkaviszony után elküldenek 120 milliós végkielégítéssel, majd megbízási szerződéssel folytathatják, hanem zömében olyan közalkalmazottakat fog érinteni, akik becsületesen végig gürizték az elmúlt 10-20-30 évet és lényegében néhány forinttal a zsebükben húzhatnak melegebb éghajlatra.

Egyjogász # 2010.07.19. 06:45

Erről beszéltem én is, azzal, hogy nem kell ahhoz nagyfőnöknek lenni, hogy érintsen valakit a büntetőadó.

A már emlegetett szomszédom 22 éve dolgozik egy önkormányzati tulajdonú cégnél "huszadik senkiként".
A KSZ-ük szerint aki több mint tizenöt éves munkaviszonnyal rendelkezik, annak az Mt. szerinti + 3 havi végkielégítés jár, így a szomszédot 8 havi illeti meg.
50 felett, egy ledolgozott élet után van neki 450.000 bruttója, ami után így 3.6 Mft illetné meg végkielégítésként. (Azaz ha Rogán Tóni megszavazza a saját módosító javaslatát akkor még pont mentesült volna, de nem...)

Így pedig 1,6 Mft-ot lényegében elvesznek a végkielégítéséből.

De ismétlem, ha lehet, ennél még durvább, hogy ugyanígy jár, akit pl. idén januárban rúgtak ki, és már el is költötte a pénzét.

Ja, és ezzel a törvénnyel az irritáló BKV-s horribilis végkielégítéseket még nem fogják tudni visszavenni.

Rexor # 2010.07.19. 08:44

Sok baromságot csinált a maszop kormány is, de ez a baromság tényleg a bal..ság netovábbja.

Még a Kósa féle kijelentést esetleg el lehet intézni egy egyszeri hülyeségként, de ez már túlmutat azon. És ami a hab a tortán, hogy véleményük szerint kiválóan folytak a tárgyalások, és az IMF is mosolyogva vette tudomásul, hogy mindenről az előző kormány tehet (csak közben véletlenül ránkvágták az ajtót). Őszig pedig ki van szolgáltatva az ország a dögkeselyűknek...

A végkielégítésről szóló törvényjavaslat szerintem még igen sok szűrőn fog átmenni, szerintem az Alkotmánybíróság is keményen elfejeli.

nandy # 2010.07.19. 10:54

A már emlegetett szomszédom 22 éve dolgozik egy önkormányzati tulajdonú cégnél „huszadik senkiként“.

Azért azon el lehet gondolkodni, hogy NEM állami/önkormányzati tul. cégnél hányan kapnak huszadik senkiként havi bruttó 450 ezer forintos bért...

cat981 # 2010.07.19. 11:20

"Sokan vagyunk, akik megszavazták a fideszt, és sokan vagyunk, akik emiatt verjük is a fejünket meg a nemtommicsodánkat a falba."

közvetelnül a választások után pontosan ezt "jósoltam" itt a fórumon.

"Nagyon nem tetszik az, amit művelnek. Pontosan tisztában vannak azzal, hogy a tetteiknek milyen következményei lesznek. Mégis megcsinálják, csak hogy utána széttárhassák a karjaikat: emberek, mi megpróbáltuk, de az EU nem engedi."

közvetlenül a választások után szintén "jósoltam" ezeket a "parasztvakító" intézkedéseket, amiből ha valaki érti a dolgok működését tudja hogy semmi se lesz vagy csak hosszú hónapok után, addigra már meg felesletes lesz, de a léneg hogy akkor verhetik a mellüket a szavazóik előtt hogy ők pedig minden erővel azon voltak, mindent megpróbááltak, dehát...

Egyjogász # 2010.07.19. 11:27

A "huszadik senki" alatt azt értettem, hogy nem felsővezető, nem pedig azt, hogy pót segéd-raktáros helyettes:))

Az a cég, ahol dolgozik, egyébként pont úgy a versenyszférában dolgozik, mint a nem többségi önkormányzati tulajdonú cégek, és a fizetés is kb. annyi, mint azoknál.

Littinger # 2010.07.19. 13:01

http://munkajogportal.hu/…vedelem-utan

Ha ez így ebben a formában meg fog valósulni, akkor jó éjszakát Magyarország. Nem vagyok egy fidesz gyalázó, mert bevallom megszavaztam én is, de ez amit művelnek túl pörög minden épp ésszel felfogható mutatványon.

Littinger # 2010.07.19. 13:18

CNBC: Magyarország a következő bedőlés előtt álló ország

http://index.hu/…allo_orszag/

nandy # 2010.07.19. 14:02

Ehhez nem kell a CNBC, már a Kósa és a Szijjártó is megmondták előre...

Rexor # 2010.07.19. 14:24

Kedves Cat azért azt is hozzátenném, hogy a Jobbik is egyetértett a Kormány "kemény" politikájával. Tulajdonképpen mit is mondtál meg? :)

Maple-Leaf # 2010.07.19. 18:01

Cat? Ki a Cat?

Jucu52 # 2011.02.23. 08:50

Kedves Érintettek!

Bár nem örömhír, de azért idemásolom a linkjét a 98 %-os különadó befizetéséről-levonásáról és annak eljárási rendjéről szóló APEH (NAV) tájékoztató linkjét.

http://www.apeh.hu/…zabalyok.pdf

Aki úgy gondolta, hogy ez már nem tud meglepetést okozni,az csalódott lesz, mivel a nyugdíjasok mentességére vonatkozóan kiderült, hogy az sem egészen úgy van.

Itt a vonatkozó cikk linkje is:

http://index.hu/…lonado_elol/

sun! # 2011.03.24. 14:08

Azt szeretném megtudni, hogy ha vagyontalanul meghalok, a fiam megörökli-e az adóságomat. A kérdés teljesen komoly. Köszönöm a választ előre is.