Írásbeli figyelmeztetés következményei


Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.24. 20:03

nem minősül ez a munka megtagadásának
De.

maxtone # 2016.02.24. 19:07

Tisztelettel várom fórumozó társaim véleményét az alábbi esethez.
Általános iskolai intézményvezető- helyettes vagyok. Úgy alakult, hogy 6 kolléga is táppénzre ment egyszerre és az eseti helyettesítés nem kis gondot okozott. Egyik kolléganőmnek az adott napon első két órája nem volt és szinte végszükségként beosztottam helyettesíteni. A kijelölt időpont előtt 2 nappal bejött hozzám és jelezte, hogy látta a beosztást, de ő nem fogja elvégezni a két óra helyettesítést, mert ő is beteg. Hozzáteszem saját óráit azon a napon is és az elkövetkező napokon is megtartotta, nem ment táppénzre. Kérdésem mit tehetek, nem minősül ez a munka megtagadásának, esetleges kötelességszegésnek? Ha igen milyen eljárást kezdeményezhetek vele szemben?
Tisztelettel várom a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.26. 13:16

Fellebbezés nincs, pert indíthatsz.

janianyu # 2015.06.26. 11:27

06.23-án kézbesítették a figyelmeztetésemet. Van-e valamilyen határideje a fellebbezésnek? Kihez kell benyújtani? Esetleg hagyjam-e annyiban, hogy ne mérgesedjen tovább a viszony, ill. ha annyiban hagyom, később tekinthető-e pl. egy felmondás jogos előzményeként annak ellenére, hogy határidőn túli?


mir

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.19. 04:07

... a kártyalapokat.

groszfater@gmail.com # 2015.06.18. 20:22

nehezékül szolgált, nehogy a huzat lesodorja az újságokat...

efi99 # 2015.06.18. 19:58

zsfeco
És milyen célból volt az asztalon az a 3 sör?

janianyu # 2015.06.18. 19:40

Köszönöm.


mir

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.18. 19:38

Kit érdekel, milyen keltezést írnak a papírra? A közlés számít.

janianyu # 2015.06.18. 19:32

Rendben, tehát van egy objektív 6 hónap, mintegy elévülési időkeret, ebben benne vagyunk, és ezzel együtt van a tudomásra jutástól a figyelmeztetésig max. 15 nap.
Én így értem. De itt kétféle dátum szerepel: júni. 10. a papíron, ill. júni 18., amikor ezt ma megmutatta.
Nagyon nem mindegy, mert az egyiknél belül, a másiknál kívül vagyunk a 15 napon.


mir

groszfater@gmail.com # 2015.06.18. 19:20

Jogos-e ez az eljárás, illetve tehetek-e ellene valamit?

Tehetsz,értelmezed az "illetve" szót a magad számára.

Az illetve itt is előfordul:
7.3. A hátrányos következmény alkalmazására akkor kerülhet sor, ha a közalkalmazott vétkes kötelezettségszegése óta hat hónapnál kevesebb idő telt el, illetve a kötelezettségszegésnek a munkáltatói jogkört gyakorló tudomására jutása óta tizenöt napnál nem telt el hosszabb idő.”"

Tehát: és, vagy,...

janianyu # 2015.06.18. 18:22

Köszönöm. És az számít, amit a papírra írt, vagy amikor megmutatta? Lett volna alkalom rá előbb is, ezért ezt olyan visszadátumozásnak érzem.


mir

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.18. 18:14

Naptári nap.

janianyu # 2015.06.18. 18:02

Tisztelt Jogászok!
Visszaolvastam, de az általam ismertekkel némi ellentmondást látok, lehet, hogy azért, mert változtak közben a szabályok, nem tudom.
A PSZ-KLIK Kollektív Szerződésében ezt olvasom: "7. A közalkalmazotti jogviszonyból származó kötelezettségek vétkes megszegése

7.1. A közalkalmazotti jogviszonyból származó kötelezettség vétkes megszegése esetén – meghallgatását követően, az eset súlyától függően – a közalkalmazottal szemben alkalmazható hátrányos következmények:
a) szóbeli figyelmeztetés,
b) írásbeli megrovás,
c) a jutalmazás lehetőségéből legfeljebb hat hónapra történő kizárás.

7.2. A hátrányos következmények végrehajtását legfeljebb egy évi próbaidőre fel lehet függeszteni.

7.3. A hátrányos következmény alkalmazására akkor kerülhet sor, ha a közalkalmazott vétkes kötelezettségszegése óta hat hónapnál kevesebb idő telt el, illetve a kötelezettségszegésnek a munkáltatói jogkört gyakorló tudomására jutása óta tizenöt napnál nem telt el hosszabb idő."

Kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy az említett 15 nap naptári, vagy munkanap-e?
Előzmények: nem vettem részt a máj. 30-án, szombaton tartott ballagási ünnepségen, családi okokból. Erről előzetesen nem szóltam, váratlanul alakult így, aznap sem jeleztem, utólag, hétfőn indokoltam. Indoklásomat az igazgató nem fogadta el, azt mondta, fel is függeszthetne, de nem teszi, keressek a nyáron másik munkahelyet. A mai nap, júni. 18. folyamán egy írásbeli figyelmeztetést akart aláíratni velem, amely júni. 10. dátum szerepelt. Nem írtam alá, nem vettem át, amire azt mondta, kiküldi postán, az is ugyanúgy számít.
Jogos-e ez az eljárás, illetve tehetek-e ellene valamit?


mir

nanny_kiwi # 2014.10.21. 14:00

Tisztelt Fórumozok!

A lentiek alapján elvilge nincs irásbeli figyelmeztetés. OK.
Ha megis kap az ember, elávja a főnök, hogy aláírja a dolgozó. OK
Tehet-e olyat a M.adó, hogy ezután (még) meg akarja vonni, a forgalom után járó havi jutalékot - bolti eladóról van szó -, melyről egy szót sem írt a figyelmeztetésben... (valamint a fellebezési jogról sem írt semmit.)
Tehet ilyet egy m-Adó, hogy csak úgy, kvázi szó nélkül nem fizeti ki a szerződés szerinti havi jutattás egy részét?

Válaszukat előre is köszönöm!
Nanny_kiwi

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.02. 15:46

Elolvastad a rovatot?

Puszedli87 # 2014.06.01. 22:00

Tisztelt Fórumozók!

A munkáltatóm szóban kilátásba helyezte, hogy számíthatok egy írásbeli figyelmeztetésre (2 kollegámmal hármasban csináltunk valamit, de a munkáltatóm csak egyikünket akar büntetni, de még megálmodja, hogy ki is a vétkes). A vétkes eset május 9.-én történt.

Annyi lenne a kérdésem, hogy meddig adhat egy május 9.-i eset miatt (aminek egyébként semmi kézzel fogható nyoma, semmi jövőre nézve káros hatása nincs) a munkáltató írásbeli figyelmeztetést? Nincs ennek "jogvesztő" határideje??

Köszönettel,
XYZ

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.27. 17:59

+1 (Különös tekintettel az azonnali hatályú felmondás 15 napos határidejére is.)

Egyjogász # 2014.04.27. 12:42

Szerintem a KSZ vagy a munkaszerződés ilyen rendelkezése nélkül is bármikor figyelmeztetheti az egyik szerződő fél a másik szerződő felet, hogy legyen szíves a munkaviszonyukból eredő valamely kötelezettségét pontosan teljesíteni (pl. jelenjen meg előírt időben a munkahelyén vagy fizesse meg határidőben a munkabért, stb.), illetve felhívni a figyelmét arra, hogyha ismételten megszegi a kötelezettségét, akkor a munkaviszonya megszüntetésre kerül (pl. akár az azonnali hatályú felmondási jog gyakorlása helyett, "utolsó esélyként".)

És emiatt bírósághoz fordulni? Minek? Ha később bármilyen lényeges kötelezettségszegés megáll az azonnali, tök mindegy, hogy korábban kapott-e figyelmeztetést, vagy nem.

ObudaFan # 2014.04.27. 09:55

Létezhet, ha a kollektív szerződés, vagy a munkaszerződés így rendelkezik. Viszont nincs olyan automatikus következménye, hogy bizonyos számú figyelmeztetés esetén könnyebben lehetne munkáltatói oldalról a munkaviszonyt megszüntetni, bár az tény, hogy egy későbbi esetleges azonnali hatályú felmondás, vagy felmondás esetén a folyamatos szerződésszegés, illetve az alkalmatlanság vagy a munkához való hozzáállás bizonyítása során lehet ennek jelentősége.
30 napon belül lehet az intézkedés ellen a munkaügyi bírósághoz fordulni.

dbiingatlan # 2014.04.24. 12:09

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem a következő lenne:
Létezik e hivatalosan írásbeli figyelmeztetés, és ha igen akkor milyen kihatással lehet később a munkámra?
Emlékeimben még az él, hogy 2 figyelmeztetés után elbocsátható az ember indoklás, végkielégítés és 30 nap nélkül.
Valamint milyen lehetőségeim vannak nekem, mint munkavállalónak, hogy ezekkel szemben éljek.

Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.24. 10:05

Nincs már fegyelmi, így fegyelmi bizottság sincs. Tulajdonképpen írásbeli figyelmeztetés sincs.

Niki25 # 2014.04.24. 09:37

Immaculata
Igen ezt tettük ,így derült ki ,hogy sem az igazgató sem a helyettes nem tudott semmiről sem...de most az igazgató próbálja eltusolni a dolgot mivel a fönövér adta és itt az van amit ö mond az igazgató meg ráhagyja ..nekünk marad az aktánkba a nem valós dologért kapott figyelmeztetés.

Niki25 # 2014.04.24. 09:35

Kovács_Béla_Sándor
köszönöm szépen a válaszodat ...de ha az igazgató is próbálja tusolni a dolgot az igazgató helyettesnek szava sincs a főnővér meg elintézi annyival ,hogy már úgyis megkaptuk nem mindegy ....nem az a törvényes ,hogy meghallgatják ki volt akkor műszakba stb és amikor tisztázódik ki a hibás az kapja a figyelmeztetést ...nem az aki nem hibás ..csak azért mert a bűnös kolléganő lefizeti őket tojással és nyalizik ö az isten persze öt nem büntetik meg akkor sem ha lop akkor sem ha ittasan jön be eltusolnak neki mindent erre volt példa nem is 1x már ...az igazgató meg magasról tojik mindennek az van amit a főnővér mond mert ott van már 40 éve ..
Nem hagyom annyiba a dolgot ,mert tudom ,hogy igazam van az igazgató fellettes szerve pedig a megyei fenntartó ..szerinted hová forduljunk akkor ha senki nem tesz itt semmit és iszony nagy káosz van nem csak ilyen dolgokban ...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.24. 09:34

Írásban az intézetigazgatóhoz. Lehet kérni az eset kivizsgálását fegyelmi bizottság előtt.