Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


40 év munkaviszony után nyugdíj

szafika # e-mail 2012.06.20. 09:55

Bukfenc2 !
Szegény fiatalok ! Így aztán mehetnek is világgá !

bukfenc2 #   2012.06.20. 09:27

Három hónapom van hátra, és NEM BÍROM !!! Van még szabim 10 nap, azt az utolsó hónapban fogom kivenni, de most elmegyek betegállományba egty hétre! Lehet, hogy a hőség az oka, de már alig bírok bejárni a munkahelyemre. az utolsó "centik" a legnehezebbek!

bukfenc2 #   2012.06.20. 09:25

A helyzet az, hogy nem pihenni mennek nyugdíjba, hanem nyugdíj mellett dolgozni! Az én munkahelyemen jóformán csak nyugdíjasok dolgoznak, és bizony 65 év felettiekből van a több. Hozzájuk ragadt az íróasztal!

szafika # e-mail 2012.06.20. 08:45

Sitimaci ! Gondolod ?! hogy lesz itt változás ?! ha változtatna a fidesz a műsorán , akkor szerintem sokan ragaszkodnának hozzá, h maradjanak csak ők ! Ha sokmindenért nem is , de ezért az egyért sokan szavaznának rájuk ! De én bevezetném a pasik részére is ezt a lehetőséget ! 40 év meló után , pihi ! több szavazat lenne belőle , mint a külhoni magyarokból ! Miért nincs eszük rá , h ennek az országnak kéne jót tenni ?! Dolgozzon mindenki ilyen sok évet , aztán hadd pihenje egy kicsit !

sitimaci # e-mail 2012.06.20. 07:29
--
  • Köszönöm Mindenkinek a segítséget,a feleségemnek van rá szüksége!Ez még,egy jó pár év,nehéz kibírni,reméljük,hogy nem fogják megváltoztatni,főleg a választások után!Akkor jól értelmeztem,de vannak olyanok,akiknek ez "zavaros",pedig eléggé "tiszta"!Köszi,üdv.,maci
vicus-micus # e-mail 2012.06.20. 07:08

Kedves Fórumozók/Kedves Hozzáértők!!

Segítséget szeretnék kérni, édesanyám nevében.
2014-ben mehetne nyugdíjba, akkor lenne meg a 40 éves munkaviszonya. Most 52 éves múlt. Közalkalmazotti jogviszonyban áll, jelenleg még -bár addig biztosan változik - 8 hónap sétáló megjár(na) neki.

Sajnos eléggé megkeserítették a munkáját, ebbe nem is akarok belemenni. A cél, hogy Ő minél hamarabb nyugdíjba menjen. Van-e arra lehetőség, hogy előbb nyugdíjba menjen? pl.: befizetjük utána a fennálló részt, vagy bármilyen egyéb mód?

A lényeg, hogy akár 2012-ben már határozat legyen a kezében, nyugdíjasnak nyilvánítsák és folyósítsák részére a járandóságot.

Nagyon köszönöm. aki segít a válaszával.

Vicus

avera #   2012.06.20. 05:51

Gabicsek ahogy Szafika irja más adatra nincs szükség
azért hagyták üresen azt a sort.Most már visszaküldik Neked ha van náluk olyan dokumentum ami a Tied és utána a határozatot is.
Utána postázzák a nyugdijas törzsszámot,valamint az igazolást az egészségségügyi szolgáltatásra jogosultság nyilvántartásba történő bejelentésről.
Én később kaptam meg az "Ellátottak utazási igazolványát".Közben már a határozat küldése után pár nappal az első nyugdijat is utalták.Rekord idő alatt intéződött minden.
Ismerem ezt az érzést akkor nyugszik meg az ember amikor már minden a kezében van.
Most már hamarosan Te is révbe érsz.
Nagyon jó pihenést,strandolást,szünidőt kivánok kislányodnak is.

Vera

szafika # e-mail 2012.06.20. 03:27

Gabicsek , jól gondoltad, nem hiányzik semmi a megállapításhoz , különben odaírták volna . Biztosan gyorsan el is intéződik a nyd-ad . Legyenek hosszú, egészségesen töltött nyd-as éveid !

Gabicsek #   2012.06.19. 21:55

sitimaci!

Jól értelmezed. Az össz szolgálati időd 37 év 317 nap, ebből a jogosultsági időd (ez kell a 40 éveshez!) 34 év 190 nap.
Ehhez utóbbi évhez és napokhoz számold ki, mikor lesz meg a 40 év jogosultsági időd.
A megállapított szolgálati idő alapján fogják majd a nyugdíjad kiszámolni.
Gondolom, tudod, hogy mi a különbség a szolgálati idő és a jogosultsági idő között, ezért azt nem magyaráznám.

Kedves Marika!
Köszönöm szépen a jókívánságaidat! Ezek szerint majdnem egy idősek vagyunk, és mindketten 14-15 éves korban kezdtünk dolgozni.
Mellesleg még én is nehezen hiszem, hogy nem kell dolgozni járnom.
Nekem szerencsém volt, hat havi felmentési időt kaptam, így közel fél éve már itthon vagyok.
Mindenképp beszámolok, ha megjött a nyugdíjbiztosítól a határozatom a nyugdíj megállapítására.
Azért egy kérdésem lenne, vagy hozzád, vagy a többiekhez: Amit kaptam értesítőt, hogy megindították az eljárást, van egy táblázat, ahova odaírták, hogy milyen iratokat kapak most meg.
Van alatta egy sor, hogy milyen határidőig még miket kell becsatolnom. Itt ez a rész üresen van hagyva.
Ebből én azt a következtetést vontam le, hogy minden papírom a rendelkezésükre áll, ellenkező esetben gondolom odaírták volna, hogy mi kell még nekik az elbíráláshoz.
Szerintetek?
Neked is puszi Marika.

szafika # e-mail 2012.06.19. 20:40

Te Maci ! itt valami nem stimmel ! Attól , h tavaly már számoltak jogosultsági időt is , az még nem jelenti azt , h ez a valaki is azzal ment el . Tavaly + idén is ha legalább 37 éve volt , akkor elmehettek nyd-ba , az 52-esek, idén + az 53-asok ,tavaly előrehozottba, idén , korhatár előttibe . / szerintem ! /

sitimaci # e-mail 2012.06.19. 17:38
Üdvözlet mindenkinek!---
  • Én értelmeztem,de lehet,hogy rosszul!----1: A nyugdíjjogosultság megállapításához figyelembe vehető szolgálati idő:37-év és 317-nap----2: A nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjához figyelembe vehető JOGOSULTSÁGI idő:34-év és 190-nap----3: A nyugellátás összegének kiszámításánál,a mérték megállapításához 37-év és 317-nap vehető figyelembe.--------Tehát,az akkori.2011-es kiszámításnál a NŐK 40-ÉVES NYUGDÍJBA MENETELÉHEZ 34-év és 190-nap volt a JOGOSULTSÁGI IDŐ?!---------Ha valaki tudja,akkor köszönöm szépen a megerősítést!!! Üdvözlettel,maci
manyi550331 # e-mail 2012.06.19. 07:47

Kedves Gabicsek!
Gratulálok Neked, hogy már Te is pihenhetsz! Igen nagyon jó ez e felmentési idő. Én május 8-tól vagyok nyugdíjas, de még most sem akarom elhinni, hogy 57-évesen nyugdíjas vagyok. Mint ahogy írtad, én is élvezem a szabadságot, sokat kertészkedek és ami lényeges magamnak osztom be az időmet! Nagyon szép nyarat és nagyon jó egészséget kívánok Neked! Puszi: Marika

gabusch # e-mail 2012.06.19. 00:37

@gabicsek ez egyszerűen fantasztikus !
Nekem 55-56 éves koromban még álmomban sem merült fel a heti 60 órányi munkám mellett,h akár nyugdíjas is lehetek!
Felmentési/sétáló idő manapság ?
Ezt még 59 évesen sem kaptam meg! Egyik nap dolgoztam és másnap-a hatvanadikba lépve- már korhatár alatti ellátott is lehettem :-) Szerencsés flótás vagyok.

Szeressétek Viktorunkat Kedveskéim !

Én is szerencsés vagyok, mert 53-as/nő..

A mai napig nem értem, hogy miért kell még 63 éves koráig dolgoznia a barátnőmnek aki csak fél évvel fiatalabb nálam és 54-es eleji=58 éves/per pillanat..csak azért, mert annó felvették a KLTEre és nappalin végezte a kémia-fizika szakot ?
Miért kell az annó gimis padtársamnak/barátnőmnek rinyálnia egyfolytában a DOTE kutató/tanszékvezetőjeként amiatt,h nem nem lát előre semmit: se a saját helyzetét,se a hallgatóiét,se...se...
Üdv: gabusch
Egyébként jól vagyok

Gabicsek #   2012.06.18. 22:36

Köszike mamamacoka:)

Gabicsek #   2012.06.18. 20:47

Kedves Vera!

Köszönöm! Mindenképp írok, amint megkapom a határozatot. Épp ma mondtam egy tó mellett, ahol strandoltam, hogy milyen jó, hogy "aránylag fiatalon" élvezhetem már most is az itthon létet (felmentési időmet töltöm).
Szerencsém van, egészséges vagyok, nagyon élvezem a "szabadságot", igaz, unokáim még nincsenek. Remélem, mire majd lesznek, akkor is ilyen jól fogom magam érezni.
Már most élvezem, hogy nem vagyok időhöz, utazáshoz kötve, azt csinálok, amit akarok, és akkor, amikor akarom:) Legkisebb gyerekem 13,5 éves, meg van oldva a nyári felügyelet is, nagyon élveztük ma a csodás időt és a strandolást:)

avera #   2012.06.18. 14:22

Gabicsek,nagyszerű örülök hogy minden simán megy most már igy is lesz.
Ilyen fiatalon nyugdijasnak lenni nem semmi azért én sem panaszkodom.Lényeg egészség legyen hogy élvezhessük még a nyugdijas éveket.
A határozat után minden fontos dokumentumot postáznak szerintem jól végzik a dolgukat,csak a telefonos tájékoztatás nem az igazi a Váci uton de a Fiumei uti nekem nagyon korrekt ,pontos válaszokat adott kérdéseimre.
Minden szépet és jót kivánok.
Vera

Gabicsek #   2012.06.18. 13:54

Sziasztok Lányok!

Örömmel jelentem, hogy június 4-én postáztam az öregségi nyugdíj megállapítása iránti kérelmemet, mivel július 2. napjától kívánom igénybe venni 41 év munkaviszonnyal a nyugdíjat.
Június 6-i dátummal, ma megkaptam, hogy megindították a közigazgatási hatósági eljárást. Igen gyors volt az első levél. Úgy nézem a levélből, semmilyen irat nem hiányzik nekik, mivel nem írtak semmit a végén, hogy pótlólag még mit küldjek be, azt üresen hagyták.
Szóval, ha minden jól megy, július 2-tól nyugdíjas leszek 56 évesen:) Halleluja.
Mindenképp beszámolok, ha megérkezett a határozat:)

Veci vajon merre járhat?

szafika # e-mail 2012.06.17. 19:22

Cocker !
Nem lehet , az egy egészen más valami ! Kértetek már K01-es nyomtatványon szolgálati idő megállapítást ?
Volt olyan , h akinek néhány hónapja hiányzott , akkor esetleg keresett olyan ismerős valakit , aki a vállalkozásába bejelentette dolgozni , mert a mi korosztályunk sajnos már nagyon nehezen talál munkát , a ránk érvényes nyd korhatár + még odébb van sajnos , főleg mióta azt a lehetőséget is elvették , h előrehozottba lehessen elmenni , mert itt az 53-asok az utolsó korosztály , akik elmehetnek , ha megvan legalább 37 évük , nem írtad Anyukád hanyas .

Cocker # e-mail 2012.06.17. 15:05

Kedves Fórumozók!

Érdeklődni szeretnék, hogy a 40 év munkaviszony után járó nyugdíj esetén lehet -e úgymond előre megfizetni az esetleg hiányzó egy-két évet ? (Édesanyám érintett, és ismerőseitől hallotta, hogy van ilyen lehetőség...Én még sosem hallottam ilyesmiről, ezért szeretnék segítséget kérni!)

Előre is köszönöm!

szafika # e-mail 2012.06.17. 10:05

Sitimaci ! részben igaz , de a fiatalnak nincs munkája , nem mindenki akar világgá menni , nem mindenki alkalmas vállalkozónak se , pénze sincs rá , a család se tud segíteni , ha több gyereket várnak , akkor pedig dolgozni kéne valahol! / v legalább szüljenek 10x annyi gyereket parlamenti gazdagjaink , ha már önmaguknak 10x 100x annyit adnak !! V legalább lássák be , h itt akkor se lenne több munkahely , ha 15 millióan lennénk ! Annyi mindent kezdhet magával az ember lánya , tegye hasznossá magát mindenki , aki fel tud kelni , meg tud mozdulni , az tenni és képes lenne valamit !

sitimaci # e-mail 2012.06.17. 09:33
Szia szafika!-
  • Sokan vannak akik "nagyon" nyugdíjba akarnak menni égre-főre esküdöznek,hogy ők azután soha többet nem dolgoznának és? Amikor már eltudtak menni nyugdíjba,akkor hirtelen újból"erőt éreznek"arra,hogy nekik muszáj dolgozniuk!És nem biztos,hogy ez,csak a pénz miatt van!Igaz???----Más! Az olcsóbb hogy több száz embert elküldenek nyugdíjba,DIREKT/!?/ és fizetik a nyugdíjukat,vagy az az olcsóbb,ha dolgoznának még és fizetnék az adót és más járulékokat!Komolyan nem tudom!---- Üdv.
szafika # e-mail 2012.06.17. 07:06

Van a közszférában nem is egy 70 körüli aki nem akar nyd-ba menni !!! Az Istennek se ! / Vajon miért ?! / Az pedig hót ziher , h nem szakácsnőként dolgozta le az életét !!
Nálunk alkalmaztak 40 évessel elment nőket ,eddig , aztán sok helyen nem ! és szerintem helyesen ! De akinek van még energiája , talál magának tennivalót, sokan tudnak magukkal mit kezdeni nyd-asan is ! Ez a jó , hadd dolgozzon a fiatal , az idősebbeknek + van már egy jövedelme ! sok fiatalnak meg reménye sincs munkára , az a dolgunk , h segítsük őket , ahogy tudunk ! ha kell azzal , h legalább a lehetőséget meghagyjuk nekik !

gabusch # e-mail 2012.06.17. 01:24

@Korall!
Nem értem, h miért az akciós fórumra írtad ezt?
Tapasztalatom szerint a 40 éves nőket nemigen alkalmazzák tovább a munkáltatók,se közszolgaként se közalkalmazottként
(vagy lehet hogy 40 év szakácsnői munka után maguk a lányok is inkább unokázni akarnak 55-6-7-8 évesen ?)
Nálam(kisváros)30:1 az arány,egy gyors és gépírónőt alkalmaznak tovább,senki többet.
Akikről a továbbiakban "nyugdíjas" munkavállalóként még szó lehet, azok a nappali diplomás 60 körüli fiúk/lányok: orvosok,közgazdák,jogászok,tanárok,mérnökök,művészek..
Ki van ez találva ügyesen/édesen :-)

Korall54 # e-mail 2012.06.16. 22:27

Én nem találom különösnek.
Jövőre, 2013-ban az 51-es születésűek töltik be az öregségi korhatárukat, a 62 évet.
Furcsa a „kötelező nyugdíjbavonulás” szóhasználat, hisz csak kevés olyan személy lehet, aki nem akarná igénybe venni az öregségi nyd-at, na és persze mellette szívesen dolgozna még tovább.
Egyébként nők esetében az 51-esek már 4 éve előrehozottba mehettek 38 évvel, mentek is, gondolom, csak éppen tovább dolgoztak sokan, hogy megduplázzák a havi bevételüket.
Férfiak esetében 2011-ben mehettek még előrehozottba, igaz csökkentéssel, de korlátozottan ők is dolgoznak mellette.
Magyarul, a közszférában nem akarnak alkalmazni nyugdíjas munkavállalót, ezzel kevesebb bért kell fizetni, hisz a nyd-as korú már a bértábla csúcsán van, s ha mégis betöltik a helyét fiatallal, annak kevesebb a bére.
Nem hiszem, hogy fájdalmas lenne nyd-ba menni annak, aki betöltötte a korhatárát, inkább az a fájdalmas, hogy nem lehet mellé még havi fizetést is kapni. Természetesen a versenyszférában nyugodtan dolgozhatnak.

Üdv: Korall (53-as nö)

szafika # e-mail 2012.06.12. 05:53

Avera , az biztos, h nagyon sok ügyintéző nem alkalmas arra , h emberekkel foglalkozzon , aztán van amikor csak rossz napja van , csak hát mennyivel jobb lehetne az ő napja is , ha félre tudná tenni a problémáit és úgy állna hozzá, h ne felb.as.sza a másik agyát .