Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


40 év munkaviszony után nyugdíj

mamamacoka #   2012.07.09. 18:00

Köszönöm, vettem az adást, durva lettem volna ? nem inkább irónikus ? megítélés kérdése, be is fejezem, csak annyit tennék még hozzá, hogy Gabusch, nagyon is értelek, szerintem te is engem, én nem reagálok már a továbbiakban, mert magam is meglepődtem mit hozott ki belőlem néhány nem de illő sor, és lehet, hogy nem ugyanaz 19+40 évesnek lenni, mint 59 évesnek.... talán ezt tanulnunk kéne, és szebb lenne a világ :)

avera #   2012.07.09. 15:10

Kedves Fórumozótársak!
Reggel már írtam de elszállt nem jelent meg sajnos.
Azóta szópárbaj folyik amit én nagyon sajnálok és ami még elkeseritőbb hogy megy a sértegetés ,kérek mindenkit ezt hagyjuk.
Ez a fórum azért jött létre hogy akinek van jogiszaktudása azzal segit aki saját tapasztalatával tud hozzá tenni azt írja le.
Megértem Marivi bizonytalanságát nem egyszerű meghozni a helyes döntést,ma azt tudjuk mi van de holnap már másképp dönthetnek mert ez a nyugdijtéma nagyon előtérbe került.
Mint korábban írtam nagy szerencsénk hogy 57-58 évesen van lehetőségünk öregségi nyugdijba menni.
40 évet ledolgozni nem egyszerű a mai világban.Nekem is közel 43 év szolgálati időm van. Lett volna lehetőségem tovább dolgozni vagy nyugdij mellett de én elhatároztam ha ez megadatik élek vele,nem mintha nem lenne a pénzre szükség.Döntésem mellett szóltak,családi és egészségügyi szempontok is.Van két szép unokám ,várjuk a harmadikat.
Marivi ha ajánlhatom válaszd a nyugdijat és ha vezetőidnek szüksége van a munkádra dolgozol nyugdijasként,írtad nem biztos a nyugdij sem- hát erre azt tudom válaszolni semmi sem biztos csak ami megtörtént.Bizzunk benne hogy sokáig élvezhessük egészségben a megérdemelt nyugdijunkat.
Mindenkinek szép napot.
Vera

gabusch # e-mail 2012.07.09. 14:59

marivi !
Tudod miért kezdesz(nem kicsit)idegesítő lenni ?
Mert felnőtt létedre(59 évesen)kétségbeejtően tájékozatlan vagy egy olyan témában,amit az ember életében egyszer(én mondjuk kétszer,mert nyugdíjas talán?csak 63 évesen leszek)él meg.
Ahogy mamamacoka írta :
"Hangos gondolkodás ? Hmmm, hát igen, annak már legalább két éve itt lett volna az ideje,a nyugdíjas évekre tudatosan kell készülni, és akkor tud az ember e megváltozott helyzethez alkalmazkodni "

Akik egy hét alatt Veled együtt gondolkodtunk,

 • már közel 2 éve csacsogunk itt egymással a fórumon
 • remegve vártuk a törvénykezések éjszakáját
 • bosszankodtunk a médiákban megjelenő fogalomzavarok miatt
 • vártuk az áprilisi valorizációs szorzót mint a messiást
 • figyeltük és értelmezni próbáltuk a napi híreket
 • felmentési idő önkormányzatonként változó,aki kapja kapja-aki nem hát nem
 • lesz jubi-nem lesz jubi stb...stb....

Nekünk
(az akciósoknak és az 53-as nőknek és az 52-es férfiak egy részének)
szerencse adatott most,de a legnépesebb Ratkó korosztály,az 54-esek tízezrei bizonyára nagyon szomorúak/elkeseredettek és becsapottnak érzik magukat.
A ma 58 éves kolléganőm arra számított,h 60,5 éves korában elmehet előrehozottba,és szembesülnie kellett azzal, hogy nem 2 évet,hanem még min.5 -avagy 7 évet kell dolgoznia(felelős beosztásban,hajtásban és stresszben és olykor kilátástalan/bizonytalan gazdasági és jogi környezetben:-(
Le sem merem ezek után írni:

 • a nyugdíjam több mint a nettó keresetem volt
 • a jubit megkaptam
 • a szabadságomat kifizették
 • és minden görcsölés/szentimentalizmus nélkül megkértek, h dolgozzak tovább,mert szükség van a munkámra.

Ennyi!
Csáááá
gabusch53

marivi # e-mail 2012.07.09. 14:40

javítás, az előzőhöz az utolsó sorban:

Véletlenül sem szándékoztam kérkedni, a tények körbe járása okán írtam amit írtam...semmiféle más szándék nem volt benne.

marivi # e-mail 2012.07.09. 14:38

mamamacoka
..teljesen félre értettél... azt hiszem folyamatosan..én úgy gondolom továbbra is, hogy mi itt beszélgetünk és ezt a durva hangnemet semmiféle képen nem érdemeltem ki.
Úgy gondolom, egy szóval sem bántottalak, a kötözködés meg pláne nem kenyerem..igaz levélben nehézkes kifejezni a mondandónk. sajnálom.
Ez már sértegetés amit itt leírsz...
egyáltalán nem kéretem magam csak érdeklődöm, beszélgetünk a Fórumozókkal..
azt hiszem kicsit félre vitted az éneket, a munkahelyemen még egy szót sem szóltam és még szóba sem jött semmi...
azon felül, úgy tapasztaltam, hogy szeretnek és értékelnek..én nem bocsátkoznék ilyen irányú sértegetésekbe..és vagdalkozásokba, persze bizonygatósdit sem akarok játszani...
Mindenkinek megköszöntem a segítő hozzáállását, hozzászólását, úgy gondolom ezen sorokból lehet jobban tájékozódni, könnyebben átlátni a dolgokat.
Sajnálom, hogy Te mást szűrtél le belőle.Mindezt pedig durva sértő módon közlöd.
Még csak az árnyékát sem érintettem azoknak amiket Te feltételezel illetve kiforgatol..
Véletlenül sem szándékoztam kérdni, a tények körbe járása okán írtam amit írtam...semmiféle más szándék nem volt benne.
sajnálom. elnézéssel. marivi

fagyongy55 # e-mail 2012.07.09. 14:38
mamamacoka #   2012.07.09. 13:14

Marivi :" ..elnézést de remélem nem azt kell utálni , vagy okolni aki úgymond, vacillál?, vagy helyesebben mind ennek nem a vacilláló az oka???
szép nyarat." -kötözködsz - mi a problémád ? Jó a munkahelyed, jó a fizetésed, szeretsz dolgozni, és "kvalifikált" a munkád, nehogy már itt lebeszéljünk valamiről - neked hiányozna a munkába járás, megvan a törvényes lehetőség, hogy a korhatárodig dolgozzál : tedd azt ! Olyan furcsa, hogy itt győzködteted, kéreted magad, miért ?

Hangos gondolkodás ? Hmmm, hát igen, annak már legalább két éve itt lett volna az ideje, a nyugdíjas évekre tudatosan kell készülni, és akkor tud az ember e megváltozott helyzethez alkalmazkodni.

Szafika jót akar, de neked erre nincs is szükséged, csak teszteled a közvéleményt, gondolom a munkahelyeden is ezt lejátszottad, és lehet, hogy nem veszed észre, de bizonyára van véleményük erről, ha pozitív lenne, arról már tudnál, ezért feltételezem, hogy legalább annyira visszatetsző lehet, mint amilyen hatást itt kiváltottál.

Egyébként kulturáltan írsz, elhiszem, hogy iskolázott vagy, de te is hidd el, hogy az itt válaszolgatók között is vannak ugyanennyi iskolával többen is, de nem tudja egyik fórumozó sem, csak sejtik legfeljebb. A mi korosztályunk még maga dönthette el, mit akar tanulni, és ha szerencséje is volt a jó munkája mellett akkor ma is kapaszkodik húsz körömmel a helyzetéhez. akkor miért kérdés, hogy lehetnék, de nem is tudom, akarok-e, mire jó ez ?

szafika # e-mail 2012.07.09. 12:17

Marivi! nemá ' ! Sokan vannak kétségbe esve , mennének , de nem tudnak , de ezt ne lásd úgy , h haragszanak a hezitálókra , egy frászt ! a politikusokra , mert nem kellene átmenet nélkül csinálni ekkora horderejű változtatásokat ! Legalább ebbe meghagyhatták volna a fokozatosságot , hiszen sok 52-es, 53-as pasi készült rá , h idén , v jövőre elmehetnek , most mégis bele...tek a levesükbe ! Ráadásul az utolsó pillanatig hitegették őket , aztán mégse hagyták kifutni azokat a korosztályokat , legalábbis sokukat nem .

marivi # e-mail 2012.07.09. 11:44

sitimaci

Más meg elakarna menni bármilyen áron,de már nem tud,vagy még nem tud,nincs rá lehetőség,akármilyen okból
 • Ez a lényeg,a többi meg más tészta!+++maci

..elnézést de remélem nem azt kell utálni , vagy okolni aki úgymond, vacillál?, vagy helyesebben mind ennek nem a vacilláló az oka???
szép nyarat.

fürkész # e-mail 2012.07.09. 10:30

Sitimaci
a cikk amit bemásoltál egy része sajnos már ebben az évben nem aktuális.Legalábbis ami "Nyugdijba vonulás feltételei és nyugdijkorhatár nőknél 2012-ben"cimszó alatt megjelent.A 37 és 40 év szolg.idővel csak az 53.-ban születettekre igaz.Én 54-es vagyok 40 év szolg időm van és több mint 5 év mulva lehetek nyugdijas!

sitimaci # e-mail 2012.07.09. 10:10

39 040 forintos állami nyugdíj
Folyamatos nyugdíjreform – a vége megjósolhatatlan

Írta: Szakszervezetek.hu
2012. július 07. szombat, 20:46

A nyugdíj fogalma a jelenleg érvényben lévő nyugdíjtörvény alapján meghatározott. A törvény kimondja, hogy az öregségi teljes nyugdíjra az a személy jogosult, aki betöltötte a rá nézve irányadó nyugdíjkorhatárt, és minimum húsz év szolgálati időt szerzett, valamint e mellett nem áll biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban. Persze a gyakorlatba átültetve ez nem ilyen egyszerű. Főleg mostanában, amikor a kormány folyamatos nyugdíjreformot végez, alapjaiban átalakítja a szociális ellátások intézményét. Éppen ezért a folyamat vége megjósolhatatlan, nem lehet tudni, hogy alakul a nyugdíj 2013-ra – írja elemzésében a berkalkulator.com.

A nyugdíj 2012-évi változása a leginkább a számítás módjára vonatkozik. Az új rendelkezések alapján azok az érintettek jobban járnak, akik az öregségi nyugdíjkorhatár idejéig tudnak dolgozni, mivel az új rendszer nagyobb hangsúlyt fektet az utolsó 10 évben elért jövedelemre. Ami a korhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetőségét illeti, utoljára az 1953-ban született nőknek, és az 1952-ben született férfiaknak van lehetősége még a feltételek teljesítése esetén korhatár előtti ellátásba menni, mely lehetőséget korkedvezmény, vagy egészségre ártalmas munkakör beöltése esetén lehet még 2012.12,31-ig igénybe venni. Sajnos a későbbi korosztályok ettől a lehetőségtől már elestek.

Az érvényben lévő nyugdíjtörvény szerint a nyugdíjba vonulás időfeltételei lépcsőzetesen emelkednek, a születési idő függvényében. E mellett a férfiak és nők tekintetében sem egyformák a lehetőségek.

Nyugdíjba vonulás feltételei és nyugdíjkorhatár férfiaknál 2012-ben

Öregségi teljes nyugdíjra az a férfi jogosult, aki betöltötte az irányadó nyugdíjkorhatárt, és legalább húsz év szolgálati időt tud igazolni, valamint nem áll biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban. 2010-től a nyugdíjkorhatár az 1952-ben születettekkel kezdve születési évenként fél évvel emelkedik, az 1957-ben születettek nyugdíjkorhatára ennek megfelelően már 65 év lesz. Az öregségi nyugdíjkorhatár férfiaknál 2012. évben akkor kerülhet megállapításra, ha teljesül az a feltétel, hogy a fennálló biztosítási jogviszony alapjául szolgáló jogviszony – munkaviszony – megszűnt. Az öregségi nyugdíj kérelmezésekor nem csak az itthoni, de az EGT-államaiban ledolgozott időszak is beszámítandó, amennyiben a személy biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban állt a munkavégzés során.

A nyugdíjkorhatár férfiaknál 2012-ben az emelkedő módszer alapján születési évjáratonként a következők szerint érvényes:
1952-ben születettek 62 és fél év
1953-ban 63 év
1954-ben 63 és fél év
1955-ben 64 év
1956-ban 64 és fél év
1957-ben 65 év

Ebben az évben tehát az 1952-ben született, vagy idősebb férfiak mehetnek előrehozott öregségi nyugdíjba, ha van 40 év szolgálati idejük és nem állnak biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban. Az előrehozott öregségi nyugdíj igénylése esetén is meg kell felelni annak a jogosultsági feltételnek, miszerint az EGT- államokban, illetve szociális biztonsági egyezmény hatálya alá tartozó személyek esetében a szerződő államban sem állhat a kérelmezés idején biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban az igénylő. A nyugdíjkorhatár 2012-ben érvényes szabályai szerint az a 60. életévét betöltő, vagy idősebb férfi, akinek legalább 37 év szolgálati ideje van, csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult. A csökkentés mértéke függ az életkortól és szolgálati évek számától. Ha valaki a 60. születésnapjától kezdődően kéri a nyugdíj megállapítását akkor 37 év szolgálati idővel 7,2%-kal, 38 évvel 4,8%-kal, 39 évvel pedig 2,4%-kal csökken a nyugdíj összege.

2012-ben az 1952-ben született férfiak már csak csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjat vehetnek igénybe. Legalább 37 év szolgálati időt kell igazolni a jogosultsághoz, a csökkentés mértéke egyedül az életkortól függ, attól, pontosabban attól, hogy a nyugdíjkorhatár előtt hány hónappal kíván nyugdíjba vonulni. A több szolgálati idő már nem befolyásolja a csökkentés mértékét. A nyugdíjkorhatár tekintetében férfiaknál a 2012. évi szabályozás szerint az előrehozott, illetve csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság és a csökkentés mértékének megállapítása során szolgálati időnek számít a rokkantsági, valamint a baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartama is.

Nyugdíjba vonulás feltételei és nyugdíjkorhatár nőknél 2012-ben

2010-től a nyugdíjkorhatár nők esetében az 1952-es születésűekkel kezdve születési évenként fél évvel emelkedik, az 1957-ben születettek nyugdíjkorhatára ennek megfelelően 65 év lesz. Az öregségi nyugdíjkorhatár nőknél 2012. évben 63. év. Az öregségi nyugdíj megállapításának feltétele a fennálló biztosítási jogviszony alapjául szolgáló jogviszony – munkaviszony – megszüntetése. Az öregségi nyugdíj nem csak a hazai munkavégzés esetén állapítható meg, hanem az EGT-államaiban ledolgozott időszak is számítandó, amennyiben a személy biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban állt. A hatályos jogszabály szerint a nők esetében az öregségi nyugdíjkorhatárt megelőzően csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra válhat jogosulttá az, aki rendelkezik legalább 37 év szolgálati idővel, vagy csökkentés nélküli előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a nő, aki legalább 40 év szolgálati időt fel tud mutatni. Alapvető jogosultsági feltétel még, hogy az igénylő a nyugdíj megállapításának napján biztosítással járó jogviszonyban sem belföldön, sem külföldön nem állhat. Azok, akik már nyugdíjban vannak, vagy valamilyen szempontból jogosultak lennének ilyen típusú ellátásra, a jövőben is kapnak ellátást, csak ezt nem nyugdíjként, hanem korhatár előtti ellátásként kapják majd meg, de a törvény szerint számított nyugdíjkorhatár nőknél ebben az évben nem változott.

A nyugdíjkorhatár emelkedése

A nyugdíjkorhatár nőknél és férfiaknál egyaránt, születési évenként fél évvel növekszik. A nők esetében az előrehozott nyugdíjkorhatár növekedése nem gyorsul fel, az továbbra is az eddigiek szerint halad 2014-ig. Az előrehozott korhatár nők esetében az 1954-ben születettek esetében emelkedik 6 hónappal, majd születési évjáratonként további fél-fél évvel.

A nyugdíjrendszer várható alakulása 2013-tól

Az állami nyugdíj mértéke az alábbi változásokon ment át, illetve változik még:

 1. 2007.december 31-ig a nettó, vagyis a személyi jövedelemadóval csökkentett átlagjövedelem 80%-a volt,
 2. 2008.január 1-től ez az elméleti nettó, vagyis a járulékokkal és személyi jövedelemadóval csökkentett átlagjövedelem 80%-a lett, amely
 3. 2013.január 1-től a bruttó átlagjövedelem 48,8%-a lesz.

  Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy egy bruttó 80.000 –Ft-os fizetés után:

 4. 2007.december 31-ig történt nyugdíjba menetelkor 64.000 -Ft volt az induló nyugdíj összege
 5. 2008. január 1. után történő nyugdíjba menetelkor 57.600 -Ft

  2013. január 1. után történő nyugdíjba menetelkor az állami nyugdíj 39 040 forint lesz.

Forrás: berkalkulator.com

sitimaci # e-mail 2012.07.09. 10:09
Üdv! Egy a lényeg,mégpedig a következő
 • Aki nagyon elakar menni és el tud menni nyugdíjba,az menjen !!! Aki "vacilál" holott eltudna menni,az nem is akar nagyon!--Igaza van szafikának!Más meg elakarna menni bármilyen áron,de már nem tud,vagy még nem tud,nincs rá lehetőség,akármilyen okból!--Ez a lényeg,a többi meg más tészta!+++maci
marivi # e-mail 2012.07.09. 07:56

Kedves Mindenki, hozzászóló.. "avera", "mamamacoka", többiek...
Köszönöm, gondolataitokat.
Világért sem akartam semmiképpen vihart kavarni.. valóban gondban vagyok és nagyon is tudom, hogy a döntést nekem kell meghozni...egy percig nem hiszem azt soha meg sem fordult a fejemben, hogy pótolhatatlan vagyok pláne, nem tenném soha, hogy ezt bárkire ki is vetítsem...
ami nyelveket illeti, nem kérkedésnek szántam, hanem egy hozzászólásra, reagáltam: hogy tanuljunk nyelveket nyugdíjas elfoglaltságnak..
ez csak egy gondolat, volt- semmi több.. és valóban tanulhat is az ember még több nyelvet is.. (ez csak így jött ide...semmi másért)
a diploma dolgot, azt pedig arra értettem volna, hogy hát igen ilyen kvalifikált a munkám, és sokoldalú...
semmi másért... semmi másért..
.
Igazából minden hozzászólásommal csupán hangosan gondolkodtam..
nem tudom miért baj ez, az én esetemben, hiszen mindenki a gondolatait mondja el ezen a Fórumon..nem?
..és az is igaz, még most sem látom teljességében azt, hogy ez a bizonyos nyugdíj, vajon oly annyira biztos e mint ahogyan örülünk neki..??

annak is igazat adok, hogy a nyugdíj ténye nálunk valóban az öregséggel azonosítják és ez elég rossz ómen... sajnos tapasztalom is, hogy nagyon sok szituációban hogyan kezelik a nyugdíjasokat... mi a társadalmi megítélésük...
a nyugdíj melletti munkát természetesen nem mások kontójára gondoltam...
valamint míg ott vagyok dolgozom ,akár nyugdíjaként is, teljes értékű munkát csinálok..
remélem jó döntés hozok, hajlok nagyon a nyugdíjazás felé...ezért is írtam a fórumra, hadd lássam mi a helyzet ebben, - d e vannak kételyeim, és homályosságok, amiket megszerettem volna Tőletek is- fórumozóktól - tudni, hogyan lehet feloldani...
köszönöm.
marivi

avera #   2012.07.09. 06:58

Kedves Fórumozó Társak!

Napok óta olvasom Marivi irásával kapcsolatos hozzászólásokat.Mindenki segitő tanácsait az az igazság a döntést Neki kell meghozni- tudom nem könnyű én is túl estem ezen-mivel én is maradhattam volna még akár nyugdij mellett is dolgozni a munkámat nagyon szerettem. A döntést viszont azért igy hoztam meg mert ezt a lehetőséget megkaptuk nem mindegy hogy 40 évet kell ledolgozni és ezt 57,58 évesen is el lehet érni vagy 64 éves korig kell dolgozni és senki nem lát előre mi lesz addig milyen törvények lesznek a munkahelyeken hogy változnak a dolgok,nekem közel 43 év szolgálati időm volt.Mig sokan az ismerőseim-munkatársaim nem érték el a negyven évet ,birálták hogy nyugdij mellett dolgoznak sokan nem engednék ezt,amikor Ők elérték akkor egyből váltottak és maradtak akár nyugdij mellett is dolgozni.
Tudom nem lehet egységesen itélni mert sokféle élethelyzet van.
Kedves Marivi,én azt javaslom Neked válaszd a biztosat és ha a vezetőidnek szüksége van a munkádra nyugdij mellett dolgozhatsz,de lesz egy biztos forrásod.
Szép hetet Mindenkinek
Vera

mamamacoka #   2012.07.08. 23:03

Gabicsek, Marivi most kételkedik, mert valljuk be: a nyugdíjazást országunkban az öregséggel párosítják.

Tudathasadásszerű állapot amikor szeretné is, meg nem is, mondjuk most a nyugdíjat, ezt több régi kolléga nyugdíjazásánál tapasztaltam, hogy a saját pótolhatatlanságát igyekszik feltárni a környezete számára.

Majd túl lesz rajta, és akkor tud majd dönteni, ha úgy dönt, hogy marad, lehet, hogy megbánja, ha úgy dönt, hogy nyugdíjas lesz, lehet, hogy azt is. És fifty-fifty az esélye annak, hogy boldog nyugdíjas lesz, vagy boldog munkavállaló a saját korhatáráig.

Mert ki tudja, meddig lesz abban a helyzetben, hogy ő dönthet a saját sorsáról? Emlékeztek arra a CASCO-reklámra, amikor az ügynököt mindig félretolja a sofőr, és mikor a szakadékba esik, egy fába kapaszkodva kiabálja : "jöjjön vissza casco-t akarok kötni!!!" ?

Marivi ezt csak te döntheted el, persze kérhetsz tanácsot bárkitől, de ez a te életed, a te sorsod, a te kockázatod.

És hidd el, mindegy hány diplomád van ebben az esetben, és hány nyelven beszélsz, nem is tudom, ez miért fontos.

Gabicsek #   2012.07.06. 17:22

marivi!
Azt tudom csak mondani, amit én dolgoztam, az is egy hivatás, és nekem is a munkám volt egyben a hobbim is, vagyis, örülhetek, hogy olyan munkát végeztem szinte egész életemben, amit nagyon szerettem. Fájdalmas volt a búcsú, de most utólag úgy érzem, jól döntöttem. Ez csak addig fájdalmas, míg meghozod a döntést. Utána már lehet, hogy élvezed is, ha úgy döntesz, hogy nyugdíjba mész. Ezt tapasztalatból mondom.

marivi # e-mail 2012.07.06. 14:29

Szafika, köszönöm..hát igen ez nagyon sokoldalú probléma.. és a bizonytalanság az ami velem is íratta a sorokat..
igazából azért nem is látható a közeli helyzet sem.. pillanatról - pillanatra változhat...
az ember próbálja körbe járni...

szafika # e-mail 2012.07.06. 12:19

Marivi ! szerintem nem bosszantottál senkit, csak amilyen itt ma a helyzet , aki menne nyd-ba nem mehet,/ mint nagyon sok 52-ben született pasi ,42-45 év munka után , akinek már esetleg munkája sincs , reménye + pláne , h talál munkát / aki meg esetleg maradna / mint pl a bírák / v a tanárok között akárhányan , nekik bizonytalan az elkövetkező idő ! de a helyzetedet legjobban úgyis Te látod, legyen sok szerencséd hozzá !

marivi # e-mail 2012.07.06. 09:09

Kedves Szafi, nagyon köszönöm kedves szavaid, itt a Fórumot azért kerestem meg leveleimmel, hogy mégis rálátás legyen a közvélemény a tapasztalat a gyakorlat alapján, a nyugdíj felől.. az elkövetkezendő évekre..
a munkám a hobbim is, hogy úgy mondjam, 2 nyelven beszélek és 3 diplomám van..-ettől független biztos találnék újabb és újabb elfoglaltságot is, nyugdíjasként is.... a pályám egy hivatás.. és hát nehéz ez így - elgondolkodtatóak az események...
a fő problémám, - nem a "bizonytalankodás" kivetítése által bosszantani másokat, hanem ha valóban annyira megváltozik a nyugdíjszámítás stb.. és mivel a kötelező nyugdíjig már nem sok év van amúgy sem, ezt akartam volna körbe járni.. anyagilag is mit jelentene.. stb.. no nagyon köszönöm, mindenkinek Néked is szeretettel a segítséget, sajnálom ha bosszantottam volna valakit is..

szafika # e-mail 2012.07.05. 15:04

Vica53 ! Veci mindíg azt szokta ajánlani, h inkább néhány nappal több legyen ,mint a szűken v éppen 40 év , ha megtoldod 5 nappal , még az is pont belefér a júliusba , de úgyis lesznek akik bővebben + értelmesebben elmondják a tennivalókat .

marivi # e-mail 2012.07.05. 14:08

aranyosak vagytok, köszönöm!

Vica53 # e-mail 2012.07.05. 12:49

Kedves Gabusch és többiek!

Szívesen olvasom ezt a fórumot,sokat tanultam is belőle. Én is a nők akciós nyugdíjába készülök. Tegnap kaptam nyomtatványt a nyugdíjigényléshez.
A következő kérdéseim lennének: Mikortól kérjem a munkáltatómtól. az utolsó napot?/július 26-án lesz meg napra pontosan a 40 éves jogosultsági időm./
Azért bonyolult egy kicsit,mert prémiuméves közalkalmazott vagyok. A munkáltatóm megígérte,hogy felment, s megkapom a 40 éves jubileumi jutalmat is. Itt minden napnak jelentősége van, nem szeretnék egy nappal sem előbb eljönni, de a jubit is szeretném megkapni!
Én örömmel készülődök nyugdíjba, sok tervem,munkám van és remélem lesz is!
Szívesen veszek minden jó tanácsot!Sürgős lenne,mert jövő héten viszem a munkáltatóhoz a papírt.
Mindenkinek szép napot kívánok!

nagyika54 # e-mail 2012.07.05. 12:19

Gabicsek,avera köszönöm a segítséget.
további szép napot kívánok nektek.

Gabicsek #   2012.07.05. 11:21

Szerintem egy nő mindig le tudja magát foglalni és szerencsére nem csak az ablakpucolással:)
Én pl. a gyerekemmel együtt elkezdtem úszni járni hetente kétszer. Már ez is nagyon jóóóó. Többet tudok olvasni, mert azt is nagyon szeretem, és amikor bejártam dolgozni, erre este sosem volt már szuflám. Most, bármeddig olvasgathatok, hisz reggel nem csörög az óra:)

szafika # e-mail 2012.07.05. 11:16

Kedves Marivi !
....annyira nem elégít ki a mosogatás, ablakpucolás...Ha szeretsz nyüzsögni , ezután több időd lesz rá, ha van hobbid , ezután több időt tudsz rászánni ! Egyszer valamibe olvastam egy cikket, h mikor nyd-ba ment , nekiállt nyelvet tanulni , mert egyik gyerkőce ide , a másik + odaházasodott külföldre , h tudjon az unokákkal beszélgetni az ő anyanyelvükön is ! Egészséget adjon hozzá a Jóisten és hidd el, h megtalálod nagyon gyorsan ,h hogyan tovább!