Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


40 év munkaviszony után nyugdíj

ilonya # e-mail 2012.08.11. 13:43

Kedves Avera és Gabicsek,

köszönöm a gyors válaszokat.
Megpróbálok nyugodtan várni decemberig és utána tervezem tovább az életemet.
További kellemes hétvégét Nektek is.

Gabicsek #   2012.08.11. 13:24

minimálbér 18 x -ig lehet nyugdij mellett adómentesen dolgozni

Na nem egészen. 18 x 93.000.-Ft-ig lehet úgy dolgozni, hogy ha ezt eléred, a következő hónaptól kérni kell év végéig a nyugdíj felfüggesztését.
Természetesen a kereseted adózik. (a nyugdíj nem)

avera #   2012.08.11. 10:09

Ilonya

A jelenlegi hatályos törvények szerint valóban a minimálbér 18 x -ig lehet nyugdij mellett adómentesen dolgozni.Az ismeretes tájékoztatások szerint nem lesz nyugdijreform ebben az évben.
De ez szerintem nincs kőbe vésve-ismerve az eddigi gyors törvénymódositásokat.
Majd ha aktuális lesz Neked addigra már több információ kerül ki és biztos ezen a fórumon is tudsz tájékozódni.
Addig legyél türelemmel és várd a megérdemelt nyugdij eljöttét,kivánok hozzá sok sikert jó egészséget.
Vera

ilonya # e-mail 2012.08.11. 08:12

Kedves Fórumtársak,
eddig is tudtatok segíteni,ismét kérdésem van.
Ha minden jól megy december 1-től én is a nyugdíjasok boldog csapatát erősítem.Már nagyon várom........
De egyre többet gondolok arra,hogy még teljesen jól érzem magam,szerencsére,így szeretnék még valamit dolgozni. Mivel az egészségügyben dolgozom,valószínűleg lenne rá lehetőségem.Úgy tudom,hogy eddig a nyugdíj mellett a mindenkori minimálbér x szereséig lehetett dolgozni,utána választani kellett,hogy vagy csak a nyugdíj vagy csak a kereset.
Most azt hallottam,hogy ez változik,és havonta van egy meghatározott összeg ameddig lehet dolgozni.
Állítólag a nyugdíjból és a havi bruttó keresetből számítódik ki.Erről nem találtam anyagot,"hallomás" útján jutott el hozzám.
Esetleg tudna valaki felvilágosítást adni?
Szép napot,köszönettel
ilonya

fagyongy55 # e-mail 2012.08.09. 17:03

Erzsébet amikor megkapod az összes papirodat és a rajta lévő dátummal a megszünés napja után való nap , ha tényleg 40 év munkaviszonyod van. A végkielégítés összege növeli az alapodat. Kérjél jogosultsági, illetve szolgálati idő elismerést a NYUFI tól az a biztos.

zsenzso # e-mail 2012.08.09. 16:31

Szafika, köszönöm a választ.

Idáig úgy gondoltam, hogy csak tavasszal adom be a papírjaimat, de valószínűleg még az idén kérni fogom a szolgálati vagy jogosultsági ? idő megállapítását, hogy nehog pofára essek.
üdv.: Erzsi

szafika # e-mail 2012.08.09. 16:21

Zsenzso , jól írtad a passzív táppénz nem számít bele , se az iskolák , se a munkanélkülin , se az ápolásin töltött idő , viszont amit minden évben egyszer lekérhetsz a nyufitól ingyen , az a szolgálatiidő megállapítása, az az igazság, h azért kérnek egy kb időpontot , h mettől meddig voltál otthon a gyerkőcökkel , mert erről nem áll a rendelkezésükre semmi, ezért nem is foglalkoznak azzal se , mikor és mennyit voltál a gyerekekkel betegácsiba , v saját magad, biztosított voltál akkor , ennyi , én is csak egy kb időpontot tudtam megadni , h meddig voltam velük otthon , elfogadták, ha lenne róla adatuk , nem kérdeznék . Kérd le a szolgálatiidőmegállapítást a nyufi oldaláról ," nyomtatványok" - nál megtalálod " K01-es " . Ők már eleve úgy számolnak h jogosultsági idő , munkaviszony , szolgálati idő , az a legbiztosabb , ha lekéred , mert akkor legalább, ha neadjisten hiányzik valami, időbe beszerezheted .

zsenzso # e-mail 2012.08.09. 16:04

Sziasztok!

1955. májusában születtem, eddig úgy számoltam, hogy 2013. október 29-én meglesz a 40 év munkaviszonyom - amikor a mostani munkahelyemre beléptem, kaptam egy olyan papírt, hogy egybeszámított munkaviszonyom 1973. október 29-től számít. Munkakönyvem és munkaviszony-igazolásaim szerint ez pontos számítás.

Most viszont összezavarodtam teljesen: azt olvastam, hogy van szolgálati idő, és van jogosultsági idő.

Próbáltam utánaolvasni, de nem találtam választ arra, hogy a jogultsági időbe beleszámítanak-e a táppénzen töltött idők, vagy sem?

4 évet és 3 hónapot voltam itthon összesen a 2 gyerekkel GYES-en, végig munkaviszonyban álltam. Volt 3 hónap passzív betegállományom, azt tudom, hogy az nem számít munkaviszonynak, ezért nem előbb lesz meg a 40 évem.
Sokszor voltam táppénzen a gyerekeimmel, és néha saját magam is beteg voltam, 3 hét volt a leghosszabb táppénzes időszakom.

előre is köszönöm a választ/válaszokat, üdv.: Erzsi

spaniel # e-mail 2012.08.09. 13:57

Körülbelül két hónapja alakult, azóta működik!

spaniel # e-mail 2012.08.09. 13:56

Lyonee, köszönöm a válaszodat!

Nézzétek mit találtam ! www.jogpontplusz.hu nem tudtam a linket bemásolni, nem tudom, hogy miért !
Nos ez egy ingyenes jogsegélyszolgálat. Emailben megírod a kérdésed, és két munkanapon belül válaszolnak. Lehet telefonon, és személyesen is felkeresni őket! Szerintem csuda jó, és ingyen van!

Erzsébet54 #   2012.08.09. 12:19

Gratulálok a Fórumhoz, régóta olvasom, hasznos tanácsokkal látnak el bennünket. Köszönjük.

Nekem is lenne kérdésem: építőipari kft-nél dolgozom, leépítések lesznek nálunk, Én is benne vagyok.
Jelenlegi Munka törvénykönyve szerint 1 hónap felmondás és 3 hónap végkielégítés jár.
Pld. Október 1-vel felmondanak, akkor mikor mehetek el nyugdíjba? 40 évessel el tudok menni!
Végkielégítés ideje beszámít-e, és csak utánna tudok elmenni (régebben a munkanélkülinél beszámolták, addig nem kaptam munkanélkülit.)

Folyamatosan figyelem a Fórumot, gratulálok a hozzáért?knek a sok hasznos segítségért!
Most én is segítséget kérnék: épít?ipari Kft-nél dolgo

fagyongy55 # e-mail 2012.08.08. 15:40

Napi munkaidő és nyugdíj

Tisztelt Szakértő!Ha csak négy órára vagyok bejelentve, de az ilyen munkarend mellett is a minimálbér többszöröse a jövedelmem, és ez után fizetek járulékot, akkor is csak fel nyugdíj jogosultsági idő illet meg?Milyen hátrányok érnek - felsorolva az összes lehetséges hátrányt - a 4 órás napi foglalkoztatásnál.Válaszát előre is köszönöm.
Leiratkozok a kérdésről Ez engem is érdekel

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Önt semmilyen hátrány sem éri, teljes szolgálati időt szerez.

A társadalombiztosítási nyugdíjtörvény (2007. évi LXXXI.) 39. §-a alapján, amennyiben a munkaviszonyban álló dolgozó - ide nem értve az Mt. értelmében teljes munkaidőben, illetőleg az adott munkakörre irányadó, jogszabályban meghatározott munkaidőben foglalkoztatottakat - elért nyugdíjjárulék-alapot képező keresete, jövedelme a minimálbérnél kevesebb, akkor a biztosítási időnek csak az arányos időtartama vehető szolgálati időként figyelembe. Ebben az esetben a szolgálati idő és a biztosítási idő aránya azonos a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem és a mindenkori érvényes minimálbér arányával.

Az Ön keresete viszont eléri a minimálbér összegét, tehát szolgálati idejének a megállapítása során ezt a szabályt nem kell alkalmazni.

Gabicsek #   2012.08.08. 09:56

Már nem vagy jogviszonyban? Vagy még igen? Mert az utolsó munkanapodon kötelesek csak kiadni.

csipp # e-mail 2012.08.07. 22:05

Szép estét mindenkinek!
Afelől érdeklődnék, hogy tudna-e nekem segíteni valaki, hogy hogyan fogalmazzak meg egy hivatalos hangvételő levelet a volt munkáltatóm felé, aki 1 hónap és lassan 3 hét után sem küldte el még a felmondási papírjaim.
Voltam benn Munkaügyi Kp-ban, ott mondták, hogy legyen írásos felszólítás is.
Sajnos ebben nem vagyok nagyon jártas, és nem tudom, hogy mit és hogyan kell egy ilyen levélbe írni.
A válaszokat előre is köszönöm: Serfőző Ágnes

Lyonee #   2012.08.07. 19:07

spaniel!
Jubileumi jutalmat az állam a közszolgáknak juttat, hosszú, (25,30,35, 40) a köz szolgálatában végzett munka után. Ezt törvény (közalkalmazotti, közszolgálati) biztosítja, bizonyos feltételek teljesülése esetén.
A munka törvénykönyve ilyent nem ír elő, de sok munkahelyen van kollektív szerződésben hasonló, hogy a munkáltató nyugdíjazáskor X havi bért juttat a nála Y időt eltöltött, megbecsült munkavállalónak.
Járj utána, hátha van nálatok is.

Gabicsek #   2012.08.07. 18:51

Annyit tudok róla, jól van. Biztos sok a dolga.

marcsika54 # e-mail 2012.08.07. 15:52

Sziasztok Lányok !!
Régebben többször kértem itt tanácsot, és beszéltük meg ügyes bajos dolgainkat. Most is itt vagyok nap-mint nap,de már csak olvasgatok. És nagyon hiányolom Vecit !! Tudtok valamit róla ? Miért nem jön az oldalra? Üdv. mindenkinek Marcsika

Gabicsek #   2012.08.07. 13:56

spaniel!
Nem vagyok teljesen otthon a jubileumiban. De szerintem nem mindenkinek jár! Csak annak, aki olyan munkakörben dolgozik, (pl. a közalkalmazott), akire a Munka Törvénykönyvén kívül más törvény is vonatkozik. (pl. közalkalmazotti törvény, stb.)

szafika # e-mail 2012.08.07. 11:06

Spaniel , bocsi ,de ezt se tudom ,hátha Gabicsek segít .

spaniel # e-mail 2012.08.07. 09:51

Ha csak a közalkalmazottak, köztisztviselők, akkor nem csak mázlista, hanem én is lecsúszok, erről is !

spaniel # e-mail 2012.08.07. 09:49

Gabicsek, szafika ! annyira,de annyira várom a válaszotokat!!??
08.05. 16:12

gabusch # e-mail 2012.08.06. 22:39

Lányok !
Ha hiányzik 1-2 év pl.93-94 a rendszerből,-ez nem mindíg rossz a nyugdíjszámítási összegnél...
Ha nálam meglenne(de elveszett szerencsére)

  • akkor 8 ezerrel kevesebb lett volna a nyugdíjam....

gabusch53 korhatár előtti nappali/szerencsés diplomás,akinek elveszejtette a rendszer 2 évét

rangasarika # e-mail 2012.08.06. 21:10

Kedves Gabicsek köszönöm a megnyuktató szavaidat én még nem kaptam semmit, de holnap felhivom az ügyintézőt akkór többet tudok.

Gabicsek #   2012.08.06. 19:09

rangasarika!

Csak hogy megnyugtassalak: én június 4-én adtam be a papírjaimat, határozatot még én sem kaptam. Telefonon beszéltem az ügyintézővel, azt mondta, hogy az 1988-as és 1989-es jövedelem-igazolásomra várnak, mert az nem volt meg nekik és megkeresték az akkori munkáltatómat. Azóta egy végzést kaptam az előlegről, tehát ezt azért írom, lehet, hogy nálad is ilyesmi a várakozás oka. Előlegről biztos fogsz kapni végzést. Vagy azt már megkaptad?

Vica53!
Neked kívánom, hogy a nyugdíjas éveid egészségben, örömben és boldogságban teljenek!

Margit761!
Neked a jövőre vonatkozóan ugyanezt kívánom.

Ne felejtsetek a másik topicban majd a klubba bejelentkezni:)

rangasarika # e-mail 2012.08.06. 17:03

Kedves szafika nagyon szépen köszönöm a gyors választ igen ajánlottan adtam fel a levelet és remélem sinen van a dolog.

Még egyszer köszönöm.
Szép napot.