Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


40 év munkaviszony után nyugdíj

Veci #   2012.03.14. 07:49

szafika
Bocsi Gizi52-nek is szántam a válaszom, de mellényúltam, remélem vette Ő is a lapot.

Üdvözlettel Veci

Veci #   2012.03.14. 07:48

ITT tájékozódhattok a nyugdíjjal kapcsolatos fogalmakról:

http://www.tbellatasok.abbcenter.com/?/

Üdvözlettel Veci

szafika # e-mail 2012.03.13. 22:40

Veci, értem, de ezt Gizi 52 írta, azért kérdeztem tőle , h ez meg hogy a manóba lehet ?! mert a férjem is előrehozottba ment , most ő is korhatár előttit kap , Gizi írásán csodálkoztam , mert akkor valami nem stimmel !

Ancsa53 # e-mail 2012.03.13. 22:02

Veci és Franci52
Köszönöm a további tájékoztatást. A fejleményekről majd a későbbiekben írok.
Üdv Mindenkinek
Ancsa53

Franci52 # e-mail 2012.03.13. 21:56

Ancsa53
Igen ,tévesen írtam ,ugyanis te korhatár előtti ellátott leszel ,nem pedig korhatár előtti nyugdíjas .Ezt Veci érthetően meg is írta utánam. De azért így is meglépném a helyedben !
Üdv: Franci52

Az egyszer? foglalkoztatással megszerzett jogosultsági id?t elismerik-e a 40 éves nyugdíjba vonulásnál n?knél?

Veci #   2012.03.13. 19:40

szafika
Kevered a fogalmakat.

  • A szociális járadék az egészségkárosodattaknak van, - - nekünk akik 2011-ben előrehozott nyugdíjasok voltunk, mi 2012-től korhatár előtti ellátást és nem járadékot kapunk.

Üdvözlettel Veci

szafika # e-mail 2012.03.13. 18:36

Gizi52 !
Az meg hogy a manóba lehet, h tavaly előrehozottba mentél, most meg szociális járadékot kapsz ?! A tavalyi előrehozottat : korhatár előtti ellátássá nevezték át !! A férjem is erről kapott papírt jan-ba, v februárba ?!

gizi52 # e-mail 2012.03.13. 15:18

Szafika!

Bocs, de most tudtam csak megnézni a február 19-i kérdésemre a a válaszodat! Köszönöm szépen!

A szomszédasszonyom azt mondja, hogy ő utána kérdezett és ő csak szociális járadékot kap már az idei évtől és attól fél, hogy azt bármikor megszüntethetik, az összeg kevesebb lesz, mint a nyugdíj lenne és még azt is csökkenthetik!
Szociális járadék!?
Állítólag én is azt kapom már az idei évtől, pedig tavaly októbertől előrehozott nyugdíjba mentem. Én erről nem hallottam!
Mindegy ettől a szociális járadéktól fél, illetve attól, hogy bármikor megszüntethetik illetve csökkenthetik!

Köszi a választ! Most már meg tudom nézni előbb!

Üdv.: Gizi

katica54 # e-mail 2012.03.13. 14:27

Abban szeretnék segíséget kérni Tőletek,
hogy a K02 nyomtatvány mellé csatolni kell egy Nyilatkozatot is,a megszűnésről, de melyiket ?
Én a nők kedvezményes /40/nyugdijjal megyek.
Köszönettel!
Üdv.

Veci #   2012.03.13. 12:01

Ancsa53 és Franci52
Folyt.köv.

  • Korhatár előtti nyugellátás azoknak a nőknek, akik a 40 év jogosultsági idővel lettek öregségi nyugdíjasok a korhatárra tekintet nélkül. A keresetkorlát viszont rájuk is vonatkozik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig, de úgy tudom vállalkozást kiegészítő tevékenységként folytathatnak.
  • korhatár előtti ellátást kapunk akik nem értük el a 40 év jogosultsági időt, előrehozott nyugdíjasok, vagy korengedményes nyugdíjasok, vagy korkedvezményes nyugdíjasok voltunk.

Üdvözlettel Veci

Veci #   2012.03.13. 10:54

Ancsa53 és Franci52
Tisztázzunk valamit. Más a korkedvezményes nyugdíj, más a korhatár előtti nyugellátás és más a korhatár előtti ellátás.

  • korekedvezményes nyugdíj az egészségre ártalmas munkakör esetében jár, ha az a korkedvezményre jogosító munkakörök jegyzékében van. Pl. röntgesen, szövőnő, pék, olvastrár, stb. Ti nem ebben vagytok érintettek. Egyébként aki korkedvezményes előrehozott nyugdíjas volt 2011-ig, és még nem érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt, azok is korhatár előtti ellátottá avanusáltak, aki a törvény szerint rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt be nem tölti. Korkedvezményt már csak ez év dec. 31-ig lehet szerezni. Pl. aki az életét röntgenesként élte le és mondjuk szerzett 6 év korkedvezményt, Ő is korhatár előtti ellátott lett január 1-től, amit az öregségi nyugdíjkorhatárig kapja.

MAJD FOLYTATOM.

Üdvözlettel Veci

Ancsa53 # e-mail 2012.03.13. 07:42

Franci52
Köszönöm a tájékoztatást, majd jelentkezem.
Üdv. mindenkinek

Franci52 # e-mail 2012.03.12. 22:26

Ancsa53 !
Te 53-as születésű vagy ,ezért még ebben az évben elmehetsz korhatár előtti nyugdíjba .Sajnos a nőknek járó 40 éves öregségi nyugdíjadhoz sem a jogosultsági időd (40 év), sem a jogviszonyban eltöltött időd (32 év) nem lesz meg .Tekintettel,hogy júniusban 59 éves leszel ,én a helyedben kérném a korkedvezményes ellátást,mert ez csak december 31-ig lehetséges . Neked ebben az esetben 37 év is elegendő lenne .Egy 54-es születésű nő ,ha nincs meg a 40 éves szolgálati ideje ,csak 63 és fél évesen tud nyugdíjba menni ! A döntés a Tiéd ,de ezt a lehetőséget nem szabad kihagyni !

Az egyszer? foglalkoztatással megszerzett jogosultsági id?t elismerik-e a 40 éves nyugdíjba vonulásnál n?knél?

Veci #   2012.03.12. 13:48

Verike
Attól még hogy valaki megszerzi a 40 év jogosultsági időt hamarabb, mint az öregségi nyugdíjkorhatárt, ő ugyan öregségi nyugdíjat kap a ma még hatályos jogszabály szerint, de így korhatár előtti nyugdíjas, vagyis 65 éves kor az irányadó öregségi nyugdíjkorhatára az illetőnek.
Ugyanez a helyzet a védettkorral kapcsolatban is. Ott az kerül védett korba pl. 1956-os esetében, aki betölti a 60. szülinapot, nem pedig a 40 év jogosultsági idő a mérvadó. Ha jól számolom az illető eseteében ez 2021-ben lesz.
A helyedben én megkérdezném a Nyugdíjbiztosítótól, mert nem biztos, hogy én jól gondolom, bár ha a 40 évessel nyugdíjba megy, ő 65 éves korig korhatár alatti marad.

Üdvözlettel Veci

Verike # e-mail 2012.03.12. 06:29

Kedves Fórumozók!

Új társatokként egy adózással is kapcsolatos kérdésben kérem sürgős segítségeteket, amelyre eddig még sehol sem kaptam egyértelmű választ:

Az adóbevallás 145. sora: "Jelölje x-szel, ha Ön 2020. január 1-je előtt betölti a jogszabályok alapján Önre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt!"
Bepipálható-e (tehát adható-e "igen" válasz) ez a sor egy 1956. július 25-én született nő esetében arra való tekintettel, hogy 2 év múlva a nők 40 év szolgálati idővel történő nyugdíjba vonulására lesz jogosult?

mamamacoka #   2012.03.11. 22:16

Igen Veci, ez így van, és ha már kétszer is írtam kolléganőmről, még annyit, esze ágában sincs tovább munkahelyre járni - fáradt, van neki miért, a jogviszonyhoz telt ki az ideje az idén, de a szolgálati ideje 42 év, mert volt benne két szerencsére nem túl hosszú munkanélküliség, - szóval elhiszem, valóban elfáradt. És lehet, hogy ez túlzott kedvezménynek tűnik, viszont de aki letesz ennyit az asztalra, akár 56 évesen is nagyon megérdemli. Nincs más vágya, mint az egyik éppen megszületett unokájának és a másik májusban megszületendő unokájának nagymamája lehessen - kívánok neki ehhez hosszú boldog éveket !

A szomszédomban van egy 90 éves néni, fitt, nett, nemcsak magára, de a környezetére, és önállóan ellátja magát, a férjét két évvel ezelőttig ő ápolta, látja mennyit rohanunk mai életünk során, ő háztartásbeliként élte feleségként és anyaként az életét, most özvegyi nyugdíjas.

Az ő megállapítása: sokat dolgoztam egész életemben, de sosem volt az ellenfelem az óra, szerintem ezért élhettem ilyen sokat és viszonylag nyugodtan, pedig volt benne háború és mindenféle más is, - mert nem kellett szétszakadnom. A gyerekeim haza jöttek ebéd várta őket, és minden megkészülhetett a maga idejében. Kislányom nem is tudom, hogy lehet ilyen rohanásban normálisnak maradni, de legalábbis egészségesnek?

...szerintem igaza van....

Veci #   2012.03.11. 21:59

40 éves kedvezményes nyugdíj nőknek
http://www.kormany.hu/…s-tanacsadas

A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény a nők 40 éves jogosultsági idővel igénybe vehető kedvezményes nyugdíjának szabályait változatlanul hagyta, azt továbbra is öregségi nyugdíjként kell folyósítani. Ugyanakkor változatlanul korhatár előtt megállapított nyugdíjnak minősül.

A 40 év jogosultsági idővel rendelkező nők kedvezményes nyugdíjára 2013-ban leszek jogosult. Lehetőségem lesz igénybe venni a nyugdíjat jövőre?
http://www.onyf.hu/index.php?…

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 18. § (2a)-(2d) bekezdése alapján járó kedvezményes nyugellátásra való jogosultságot a 2012. január 1-jétől hatályos változások nem érintik. A jelenleg hatályos jogszabályok alapján igényét jövőre előterjesztheti.

Hogy lesz-e változás a törvényben, az a jövő zenéje, de úgy gondolom ez a kormány "nem köpi szembe saját magár" a törvény visszavonásával.

Üdvözlettel Veci

Veci #   2012.03.11. 21:53

Nos kislányok!
Aki a 40 év jogosultsági időt megszerezte az öregségi nyugdíjkorhatárra tekintet nélkül öregségi nyugdíjat kap. DE mivel még az öregségi nyugdíjkorhatár alatt van, így addig rá is vonatkozik a keresetkorlát. Vagyis aki pl. 1956-ban született, annak a keresetkorlát 64,5 éveskoráig fennáll. Ellenben velünk öregebb tyúkokkal (60-61 évesek) szemben nektek jár az utazási kedvezmény (nost nég azt tőletek nem vonják meg). Egyéb kedvezmények megilletik pl. kiegészítő tevékenység a vállalkozása.
Nyugdíjak 2012-ben
http://www.kormany.hu/…s-tanacsadas

27. Lehet a 40 éves kedvezményes nyugdíj mellett dolgozni?
A kedvezményben részesülőknek is lehet kereső tevékenységet végezni, de a többi korhatár alatti ellátás kereseti korlátozására vonatkozó szabályok betartásával. A hatályos szabályok értelmében az ellátás folyósítását az év végéig szüneteltetni kell, ha az ellátás mellett keresőtevékenységet végző személy adott évi összjövedelme meghaladja a minimálbér tizennyolcszorosát. A korlátozás megszűnik, ha az érintett betölti a rá irányadó nyugdíjkorhatárt.

TÁJÉKOZTATÓ az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, nyugellátásban vagy egyéb ellátásban részesülő munkavállalók részére
http://www.onyf.hu/index.php?…

A rendelkezés szerint mindaddig, amíg a nyugdíjas adott évi (nyugdíjjárulék-alapot képező) keresete nem éri el az ún. éves keretösszeget (a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér - minimálbér - összegének tizennyolcszorosát, 2012-ben 93.000 forint x 18 = 1.674.000 forint), a keresete mellett a nyugdíjat is korlátozás nélkül felveheti. Ha azonban a kereset meghaladja az éves keretösszeget, a következő hónap 1. napjától a tárgyév végéig, de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell. Ha a keretösszeg túllépésére decemberben kerül sor, a decemberi nyugdíjat vissza kell fizetni.

Ez a rendelkezés azokra

- a nőkre vonatkozik, akik 40 év jogosultsági idő alapján a nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjában részesülnek,

- a nőkre vonatkozik, akiknek a 2012. január 1-jét megelőzően megállapított korhatár előtti öregségi nyugdíját hivatalból a nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjaként folyósítják tovább.

Üdvözlettel Veci

mamamacoka #   2012.03.11. 21:27

jaja :D

Gabicsek #   2012.03.11. 21:16

És hálisten nyugellátás:)

mamamacoka #   2012.03.11. 21:15

Korhatár előtti valós példán levezetve:

Megírtam, a másik fórumban, hogy örülök, hogy a kolléganőm 56 évesen ezzel az "akciós" lehetőséggel nyugdíjas lehet, mert nem is ipari tanulóként de 14 évesen betanított szövőnőként kellett dolgoznia. Na ez a korhatár előtti megjelölésben éppen 8 és fél évet jelent, mert az 56 éves nőnek már 64 és fél év a nyugdíjkorhatára.
Na ezért korhatár előtti...

Gabicsek #   2012.03.11. 20:43

Csak azért korhatár előtti, mert aki ezzel megy el, nem éri még el az öregségi korhatárt. Ehhez nem nyúltak, remélhetőleg nem is fognak.

Franci52 # e-mail 2012.03.11. 20:25

Kedves Veci és lányok !
Meglepődve olvastam a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjáról, hogy 2012 január 1-től továbbra is öregségi nyugdíjként folyosítják ,de változatlanul korhatár előtti megállapított nyugellátásnak minősül. Vajon mit takar az utolsó mondat? Lehet, hogy majd meglepetést rejteget,mint a sok-sok 62 év alatti nyugdíjasnak ,akiktől minden kedvezményt elvettek január 1-től ?
Forrás:http://www.kormany.hu/...s-tanacsadas.

Az egyszer? foglalkoztatással megszerzett jogosultsági id?t elismerik-e a 40 éves nyugdíjba vonulásnál n?knél?

Ancsa53 # e-mail 2012.03.11. 15:19

Üdv mindenkinek
Kb. 3 órája írtam, de úgy látszik nem tették fel.
Kérdésem: ha 4o év 27 nap szolgálati időm van. A többit idézem:
"a nők kedvezményes öregségi teljes nyudíjhoz a jogosultsági idő 37 év 245, ebből a kereső tev. járó jogviszonyban a jogosults.hoz szükséges 32 évvel szemben 31 év 297 nap a megszerzett szolg.idő".
Most ez mit jelen, akkor mikor mehetek nyugdíjba és milyen nyugdíjba, öregségi teljes nyujgdíjba, vagy csak résznyugdíjba??
Ja és júniusban leszek 59.
Kérem segítsetek
Köszi

Gabicsek #   2012.03.11. 15:00

Igen, akkor 38 év kell, tehát nem úgy van, hogy 32 + 2. Összesen kell meglenni a 40 évnek.