Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


40 év munkaviszony után nyugdíj

ilonya # e-mail 2012.09.29. 04:58

Kedves Fórumtársak,

szokás szerint tudatlan vagyok.
December 1-től mehetek nyugdíjba. Terveim szerint jövőre,szeretnék nyugdíj mellett dolgozni.
Ha továbbra is lesz meghatározott összeg,ameddig nyugdíj mellett dolgozhatok,tudomásom szerint ennek elérésekor választanom kell,hogy hogyan tovább: nyugdíj vagy bér.
Kérdésem a következő:ha a nyugdíj szüneteltetés mellett döntök,akkor az özvegyi nyugdíjamat visszakapom arra az időre?
Kíváncsian várom a választ,szép hétvégét kívánok mindenkinek
ilonya

Korall54 # e-mail 2012.09.28. 20:28

beggar
Ha netán nő vagy, akkor azt kéne tudni, hogy a jogosultsági időd megvan-e 40 év.

Üdv: Korall (53-as nö)

Korall54 # e-mail 2012.09.28. 20:25

beggar
A beírásodból úgy tippelek,hogy 51-es férfi vagy.
Egy kis matek egy példán keresztül.
40 év szolg. idő után a nyd a valorizált nettó átlag 80%-a. Tegyük föl, hogy a valor. nettó átlag 100 000 ft, ekkor a nyd. kiszámolt összege 80 000 ft és a te dátumaid alapján ezt csökkentik 2,4 %-kal, tehát dec-ben a nyd 78 080 ft. 2013 jan-ban, legyünk optimisták, ezt emelik tegyük föl 3,8 %-kal, tehát a nyd ekkor 81 047 ft.
Ha dolgozol még márc-ig, hogy kerek 41 éved legyen, akkor az előbbi 100 000 ft 82 %-a kiszámolt nyd, azaz 82 000 ft, amit csökkentenek 1,2 %-kal (mert még 4 hónap múlva leszel 62) tehát 81 016 ft és ezt csak, 2014. jan 1-én emelik.
Ám ha még tudsz és akarsz is dolgozni, akkor aug-2-ig dolgozz, mert akkor a példánál maradva 82 000 ft a nyd és a köv. jan-ban ezt emelik.
Ajánlom figyelmedbe a nyd. kalkulátorokat, ha van már a kezedben szolg. időről szóló határozat, ami közli az éves béreket. Kitöltöd és kidob egy eredményt.
adozona.hu
venusz-szoftver.hu
Ez utóbbit menteni lehet saját gépre, akkor is számol a program. Lehet játszadozni a beírt adatokkal, hogy mikor mit dob ki. Ezek a kalkulátorok azonban csak irányadók, nem hivatalosak, a nyufi saját kalkulátorral számol.
Jó számolgatást!

Üdv: Korall (53-as nö)

beggar # e-mail 2012.09.28. 11:03

Szeretnék tisztán látni:

Idén augusztus elsején voltam 61 éves.
Márciusban volt meg a 40 éves munkaviszonyom.
Jól tudom-e,hogy ha nov-ben elmegyek nyugdíjba,akkor
a 62 éves korig hiányzó időre(8x0,3%) a levonás?
Valamint megérné-e kivárnom a jövő márciust a 41 év miatt?
És még egy:ha idén mennék el,akkor januárban már kapnék
nyugdíjemelést.
És ha márciusban?

Köszönöm.

ötvenesnegyvenes # e-mail 2012.09.26. 09:10

Abban kérném a segítségeteket, aki tudna válaszolni arra, hogy ha 2013. július 1-el elmegyek a 40 éves nyugdíjba, de tovább dolgoznék nyugdíj mellett, abban az évben hogyan kell számolni az éves keretösszeget, amit nyugdíj mellett lehet dolgozni? Csak a nyugdíjasként dolgozandó fél évet kell figyelembe venni, és ez idő alatt lehet a minimálbér 1,5-szörösét keresni? Vagy azt is bele kell számítani, amit januártól júliusig még nem nyugdíjasként, munkaviszonyban kerestem? Így abban az évben már nem dolgozhatnék nyugdíj mellett egy napot sem? Vagy a fél évre, amit nyugdíjasként dolgozom, az éves keretösszeg időarányos részét (felét) lehetne keresni? Lehet, hogy ez csak nekem nem egyértelmű. Nem szeretnék sokáig dolgozni nyugdíj mellett, csak max. egy évet még.
Köszönöm a segítségeteket!

Lyonee #   2012.09.23. 18:48

Bimbusnak, mivel közalkalmazott átlagfizetés jár a felmentési időre!

fagyongy55 # e-mail 2012.09.23. 15:02

Bimbus
A munkáltatóm szerint az új Mt.-vel megszünt júl. 1-vel az átlagkereset. Ezért a felmentési időm hátralévő részére az átlagkereset helyett távlléti djazással számol, ami engem
Az Új mtk. a távolléti időt az előző hat hónap átlagából számolja ami alap+túlóra+jut,stb osztva napok számával.
Ez korábban is így volt szerintem csak nem 6 hónap hanem az előző negyed év átlaga ha jól emlékszem de nézz utána.

mamamacoka #   2012.09.23. 12:23

A probléma megfogalmazása, a baby-boom korosztály, vagyis mi a Ratkó korszak gyermekeinek várható sorsa itt van leírva sajnos :(((

http://www.portfolio.hu/….172252.html

fagyongy55 # e-mail 2012.09.22. 16:12

Köszönöm válaszod ez az amivel nem voltam tisztában.

Lyonee #   2012.09.22. 16:05

fagyongy55!
A postások nem közalkalmazottak, az ismerősöd az MT szerint szüntetheti meg a jogviszonyát. Vagy közös megegyezéssel, vagy munkavállalói felmondással.
Ha "szerencséje" van, akkor esetleg belekerül egy leépítésbe és akkor munkáltatói felmondás miatt kaphatna felmentési időt és végkielégítést.

galagonya23 # e-mail 2012.09.21. 17:51

Jelenleg teljes munkaidőben, tehát heti 40 órában vagyok foglalkoztatva. Október 1-től viszont a munkáltatóm heti 20 órában akar foglalkoztatni. Több mint 39 év munkaviszonnyal (és egyben jogosultsági idővel) rendelkezem, jövőre szeretném igénybe venni, hogy 40 év után elmenjek nyugdíjba. Viszont ha csökkenti a munkaidőmet a munkáltatóm, akkor tudomásom szerint később lesz ki a 40 évem. Jól tudom-e azt, hogy a napi 6 órás foglalkoztatás teljes munkaidősnek minősül?

Kérem, hogy aki tud, válaszoljon.

fagyongy55 # e-mail 2012.09.21. 15:31

Lyonee!
Légyszíves adjál tanácsot egy jó ismerősöm nevében írok. Év végére lesz meg a 40 éve 39.5 éve a M Póstánál dolgozik. Kérdésem, hogy Ő a közalkalmazottakra vonatkozóan mehet el nyugdíjba? Sajnos ebben nem vagyok tájékozott mennyi felmentést kaphat törvény szerint. mi neki a jó ha lemond,vagy felmentik ez mennyi idő, hogy számolni tudjon. megkaphatja-e a 40 éves jubileumi jutalmat.köszönöm válaszodat.

fagyongy55 # e-mail 2012.09.18. 17:05

Nyugdíj és jogorvoslat: mikor lehet fellebbezni és mikor bírósághoz fordulni?

Molnár László

2012.09.18., 06:11 Frissítve: 2012.09.17., 11:24 3430

Fellebbezés és bírósági eljárás - milyen jogorvosltai eljárások vannak, s mikor nem tehet az ügyfél semmit? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

A Mikor kötelezhetik nyugdíja visszafizetésre a nyugdíjast? című írás kapcsán merült fel, hogy az ügyfeleket milyen jogorvoslati lehetőségek illetik meg. Cikkünkben a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok hatáskörének változásaira (korhatár előtti nyugdíjak, rokkantsági nyugdíjak stb. megszüntetése) figyelemmel, a 2012. július 1-jei állapotnak megfelelően intézett – következőkben részletezett – ügycsoportokhoz kapcsolódó jogorvoslati lehetőségeket tekintjük át.
hirdetés

A nyugdíjrendszer átalakítása következtében ez év január 1-jétől a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében saját jogú nyugellátásként az öregségi nyugdíj, valamint a hozzátartozói nyugellátások (özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj, baleseti hozzátartozói nyugellátások és az özvegyi járadék) és ”kifutásáig” a külön jogszabály szerinti rehabilitációs járadék jár.

Továbbá a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek járnak el a rokkantsági járadékkal, baleseti járadékkal, a korhatár előtti ellátással, szolgálati járandósággal, átmeneti bányászjáradékkal, balettművészeti életjáradékkal, illetve a bányászok egészségkárosodási járadéka ügyekben és jogorvoslatukra a társadalombiztosítási nyugellátásra vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

(A társadalombiztosítási nyugellátások, valamint a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek feladat- és hatáskörébe tartozó egyéb ellátások megállapításával kapcsolatos hatósági ügyekre vonatkozó részletes hatásköri és illetékességi előírásokat a társadalombiztosítási nyugellátási törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X.6.) Korm. rendelet 1. §-a tartalmazza.)

Amennyiben törvény eltérően nem rendelkezik, úgy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (továbbiakban: ONYF) a másodfokú nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv, amely a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok és a központi igazgatási szervek hatósági ügyeiben a fellebbezés elbírálására jogosult.

Fellebbezési eljárás

Főszabály szerint, ha a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek hatósági ügyeiben a fővárosi, megyei kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatósága, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság hozta az elsőfokú döntést, úgy az ONYF jár el másodfokon.

Az ügyfél az elsőfokú határozat ellen a döntés közlésétől számított tizenöt napon belül fellebbezést nyújthat be. A fellebbezési jog nincs meghatározott jogcímhez kötve, fellebbezni bármely okból lehet, amelyre tekintettel az érintett a döntést sérelmesnek tartja.

A fellebbezésben új tények és bizonyítékok is felhozhatók. Ha a fellebbezés alapján a hatóság megállapítja, hogy döntése jogszabályt sért, a döntését módosítja vagy visszavonja.

Amennyiben az első fokon eljáró nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv nem élt a döntés visszavonásának, vagy módosításának jogával, úgy a fellebbezést másodfokon az ONYF bírálja el. Az ONYF a sérelmezett döntést, valamint az azt megelőző eljárást megvizsgálja; ennek során nincs kötve a fellebbezésben foglaltakhoz, azaz teljes körben és nem csak az ügyfél által kifogásolt részt vizsgálja felül.

A fellebbezési eljárás többféle döntést eredményezhet. Így az ONYF

 • az elsőfokú döntést helybenhagyja,
 • megváltoztatja,
 • megsemmisíti, vagy
 • az elsőfokú döntést megsemmisíti és ezzel egyidejűleg az első fokon eljárt nyugdíjbiztosítási igazgatási szervet megismételt eljárásra kötelezi.

A teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy vannak azonban olyan ügytípusok, amelyekben hozott döntéssel (határozattal) szemben nincs jogorvoslati lehetőség. Ide tartoznak az ún. méltányossági kérelmek – kivételes nyugdíj megállapítása (pl. nincs meg a jogosultsághoz előírt szolgálati idő), kivételes nyugdíj emelés, egyszeri segély, valamint tartozás mérséklése, elengedése, illetőleg fizetés könnyítése iránti kérelmekben, „mérlegelésen” alapuló, méltányossági jogkörben hozott döntések.

Bírósági felülvizsgálat

Előfordulhat, hogy az ügyfél a másodfokú határozatot sem fogadja el, annak kézhezvételétől számított harminc napon belül – jogszabálysértésre hivatkozással – keresetet nyújthat be a hatóság jogerős határozatának felülvizsgálata iránt a belföldi lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye, jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében a szervezet székhelye szerint illetékes munkaügyi bírósághoz.

A bírósági felülvizsgálat köre szűkebb, mint a fellebbezésé, ugyanis csak jogszabálysértésre (pl. nyugdíjjogosultságának elutasítását vitatja az ügyfél, a tanukkal igazolt időtartam nem került szolgálati időként elismerésre stb.) való hivatkozással lehetséges. A főszabály szerinti jogorvoslati esetekben bírósági felülvizsgálatra csak akkor kerülhet sor, ha a hatósági eljárásban az ügyfél fellebbezési jogát kimerítette.

A társadalombiztosítási perek sajátossága, hogy a keresetet az első fokú határozatot hozó szerv ellen kell megindítani akkor is, ha a felülvizsgálandó határozatot nem ez a szerv hozta.

A bíróság a társadalombiztosítási per eredményeképpen a következő ítéleteket hozhatja meg:

 • jogszabálysértés megállapítása esetén a közigazgatási döntést hatályon kívül helyezi,
 • ha ez szükségesnek mutatkozik: a hatályon kívül helyezéssel egyidejűleg a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervet új eljárás lefolytatására kötelezi,
 • a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv határozatát – a méltányossági jogkörben hozott határozat kivételével – megváltoztatja,
 • az ügyfél (a felperes) keresetét elutasítja.

A munkaügyi bíróság társadalombiztosítási ügyben hozott ítélete ellen – főszabályként – fellebbezésnek nincs helye.

A fentiekben ismertetett – főszabály szerinti, azaz az igazgatóság döntése (határozata) ellen az ONYF-hez fellebbezés, ezt követően bírósági kereset – jogorvoslati lehetőségek vonatkoznak az alábbi ügytípusokra:

 • a szolgálati, illetve jogosultsági idő elismerése tárgyában hozott határozatokra,
 • az ellátások igénylése tárgyában hozott határozatokra,
 • a jogalap nélkül felvett ellátások visszafizetésére és megtérítésére kötelezés tárgyában hozott határozatokra,
 • a késedelmi kamat megfizetésére kötelezés tárgyában hozott határozatokra, valamint
 • a mulasztási bírság megfizetésére kötelezés tárgyában hozott határozatokra és
 • az első fokon eljáró nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv által hozott, önálló fellebbezéssel támadható végzésekre.

A főszabályként rögzített kétfokú közigazgatási eljárástól eltérően az első fokon eljáró nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv határozatával szemben fellebbezésre nincs lehetőség, de azonnal bírósági felülvizsgálatnak van helye, a következő speciális esetkörökben:

 • a foglalkoztatókat – a munkavédelmi előírások megszegése, illetve szándékos baleset okozása, valamint
 • a nyugellátásra jogosult haláláért felelős személyeket az emiatt nyújtott nyugellátás tekintetében

terhelő megtérítési kötelezettség érvényesítése esetén.

Egyéb jogorvoslati előírások

A nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv a határozat jogerőre emelkedését követően kérelemre vagy hivatalból a tudomására jutott tények, adatok alapján a nem jogszabálysértő döntését az ügyfél javára korlátozás nélkül módosíthatja azzal, hogy a magasabb összegű ellátás legfeljebb hat hónapra visszamenőleg jár.

Ha a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv kérelemre vagy hivatalból megállapítja, hogy a fellebbezési vagy felügyeleti eljárás keretében, illetve a bíróság által el nem bírált döntése jogszabályt sért, döntését
 az ügyfél javára korlátozás nélkül,
 az ügyfél terhére egy ízben, a határozat közlésétől számított öt éven belül:

 • ha a nyugellátás jogalap nélküli megállapításáért a nyugellátásban részesülőt felelősség nem terheli, a módosítást vagy visszavonást elrendelő határozat keltét követőhónap első napjától,
 • ha a nyugellátás jogalap nélküli megállapításáért a nyugellátásba részesülőt felelősség terheli, az ellátás megállapításának kezdő időpontjáig visszamenőlegesen

módosítja vagy visszavonja.

A jogerős határozattal megállapított szolgálati idő, valamint a korkedvezményre és egyéb, jogszabályban meghatározott, foglalkozáshoz kapcsolódó kedvezményre jogosító idő tartamát a nyugellátás megállapítása során a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv az ügyfél terhére nem módosíthatja.

szafika # e-mail 2012.09.18. 14:22

Hát , biztos, h aki néhány hónapra van a nyd-tól , még ha kölcsönből ismeg tudná oldani jobban járna , h fizessen egy vállalkozón keresztül , hiszen néhány hónap után nyugdíjat kaphatna , de ha még évekig tolódik , akkor többet veszít rajta , mintha a kölcsönt fizetné vissza , persze , nem uzsorakölcsönre gondolok , / akár állami , akár nem , mindkettő uzsora ma már , csak ha családba meg lehetne oldani , ez csak úgy jöhetne szóba ! / Jól kitalálták a zurak !!! ha nem lesz ettől lelkibeteg valaki, ha nem hal éhen menetközbe, ha van a háta mögött család , ...ha

maca56 # e-mail 2012.09.18. 14:03

Kedves IKat!

Szívesen válaszolok bármely kérdésre, úgymint mások is itt a fórumon. Sajna sokan ebben a cipőben járnak. A 4o év előtt pár hónappal évvel lapátra teszik az embereket. Sokat kell még várni a nyugdíjra így és a szoc.segély csekély. Még abból is levettek. De van akinek az sem jár, és még fizetnie kell az egészségügyi szolgáltatást is a semmiből, sok éven át. Ide jutottunk. Csak addig kellettünk még a 70-es 80-as 90-es 2000-es években 37-38-39 évig fizettük az adót és a járulékokat, aztán leírnak. Sajna ez a felosztó kirovó rendszerű nyugdíj olyan mint a pilóta játék. Aki utoljára marad, annak nem jut semmi. Sok szerencsét. Maca56

IKat # e-mail 2012.09.18. 10:50

Kedves Maca56! Köszönöm a választ, egy kicsit megnyugtattál, de hogy én befizessem a járulékot egy vállalkozónál aki bejelent, szinte lehetetlennek látszik, egyedülálló vagyok a lányom épp elkezdett dolgozni, az is nehéz lesz, hogy a rezsit kifizessem és jusson ennivalóra. De azért köszönöm.

szafika # e-mail 2012.09.18. 10:25

Ani , ha az a 39 év 118 napod egyben jogosultsági idő is , akkor mindenképpen szerezned kellene hozzá még annyi napot , h kijöjjön a kerek év , mert a 40 évessel másképp nem tudsz elmenni nyd-ba ! Az álláskeresési nem számít bele , csak a munkával töltött idő, meg a gyes-gyed . Kértél már szolgálatiidő megállapítást a K01-es nyontatványon ? Ha volna valaki vállalkozó , aki bejelentene a vállalkozásába , akkor biztosan össze tudnád szedni a hiányzó időt , mert különben csak 64.5 évesen tudnál nyd-ba menni !

Ani56 # e-mail 2012.09.17. 21:29

1956-ban születtem, 2012 dec.14-én megszünik a munkaviszonyom. Akkor 39 és 118 nap munkaviszonyom lesz. Kérdésem, hogy kérhetem-e a nyugdíjazásomat, vagy álláskeresési járadékra menjek inkább - beszámít-e a 40 év munkaviszonyba vagy sem.
Köszönettel
Ani56

juci54 # e-mail 2012.09.17. 20:48

Szeretném megkérdezni, ha prémium évek alatt beteg az ember és orvosi papírja van ha nyugdíjba megy akkor ezt az időt is beleszámolják a nyugdíjba?Hiszen betegállomány nincs távolléti díjat kell fizetni rá. Köszönettel Palkó Istvánné

maca56 # e-mail 2012.09.17. 16:17

IKat
Természetesen kapsz nyugdíjat a 38 évedre nem is akármilyet. A nyugdíjhoz jelenleg elég 20 év és sőt 15 év is a résznyugdíjhoz. Mostmár csak azt kell megvárnod, hogy betöltsed a reád irányadó nyugdíjkorhatárt. Ha jogosult vagy rá akkor a reád irányadó nyugdíjkorhatár előtt 5 évvel igényelheted a nyugdíj előtti álláskeresési segélyt ami azért több mint az FHT /ennél évente 30 nap munkát kell igazoni, különben megvonják/ vagy a rendszeres szoc. segély. Azért nincs minden veszve. Lehet, hogy el is tudsz helyezkedni. Vagy próbálj találni egy vállalkozót aki befizeti utánnad a járulékokat. Azaz hogy inkább Te. Jövőre a tartós munkanélkülienek /6 hó/ 3 évig járulékmentesség lesz /28 % munkáltatói járulék, állítólag 100 e Ft-ig/ Ezzel már spórolhatsz. A többi minimál bér után nem olyan sok. Kb. havi 32 e Ft. Igaz 2 év alatt már 1 milla, de ha tudnád miből fizeni, akkor 2 év múlva nyugdíjas lehetsz. Sok sikert.

szafika # e-mail 2012.09.17. 07:28

... elvileg ?! és gyakorlatilag ? = + a jövő titka ??!! Szomorú ! ha ma azoknak nem akarnak adni bármilyen ellátást aki dolgozott , fizetett egy életen át !! munkát már nem talál , harácsolni meg nem volt miből , nem úgy , mint a politikus " uraknak ?! "

ObudaFan # e-mail 2012.09.16. 22:52
IKat # e-mail 2012.09.16. 20:53

Sajnos létszámleépítés miatt felmondtak nekem, már megkértem a 40 éves jogosultsághoz az időmet, ezek szerint 2 évet kellene még munkaviszonyban töltenem, hogy jogosult legyek nyugdijra. Az a kérdésem, ha nem kapok semmilyen munkát, és munkanélkülin leszek 90 napig, utána meg szociális segélyen egészen a számomra megállapitott 64 és fél éves koromig, akkor fogok kapni nyugdíjat, vagy engem már teljesen leirnak, és nem leszek jogosult semmire, hiába dolgoztam ennyi évet?

bimbus # e-mail 2012.09.08. 09:43

Dec. eljsejével megyek 40 év munkaviszony után nyugdíjba. Április elsejével megkezdtem a felmentési idő(8 hónap) letöltését, amit aug. 1-től munkavégzés nélkül töltök. A munkáltatóm szerint az új Mt.-vel megszünt júl. 1-vel az átlagkereset. Ezért a felmentési időm hátralévő részére az átlagkereset helyett távlléti djazással számol, ami engem hátrányosan érint. A munkáltatóm jogszerűen jár el, hiszen már megkezdtem a felmentési időm letöltését? A törvény visszamenőleges hatályú? A ki nem vett szabadságom megváltását is távolléti díjjal fogják elszámolni?

fagyongy55 # e-mail 2012.09.07. 14:48

Katica 54
Bármikor lekérheted.Az ajánlat nem csak nőkre vonatkozik.