Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


40 év munkaviszony után nyugdíj

Lyonee #   2012.08.22. 16:43
Lyonee #   2012.08.22. 16:42

Ihttp://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc.cgi?docid=A1200112.TV

12. § (1) Ez a törvény - a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivételekkel - 2012. augusztus 1-jén lép hatályba.

(2) Az 1-11. §, a 13. §, a 15. §, a 18. § (1) bekezdése, a 21. § (2) bekezdése, a 22. §, a 30. § (2) bekezdése, a 32. § (2) bekezdése, a 33. § és a 2. melléklet 2012. szeptember 1-jén lép hatályba.

(3) A 19. §, a 20. §, a 21. § (1) és (3)-(5) bekezdése, a 26. §, a 27. §, a 30. § (3) bekezdése, a 31. § (2) bekezdése, a 32. § (3) bekezdése és a 3. melléklet 2013. január 1-jén lép hatályba.

Lyonee #   2012.08.22. 16:36

2012. évi CXII. törvény

19-32.§ nyugdíj tv. változásai
3. sz. mellélet az új szorzókról
Ezt most vettem észre, első ránézésre valóban ugyanazok számok, mint a régi, a vége is ugyanaz, csak másképpen van megfogalmazva.
A 20.§ is lecserélik, de a a táblázatában levő számok most a 3. sz. mellékletben lesznek.
Nem itt kerestem, ezért úgy nézett ki, hogy a 20.§ számai maradnak. Elnézést kérek, ha valakit nagyon megijesztettem vele. Tehát a szorzók maradnak.
Sok változás van még, nem foglalkoztam vele, éppen ezért nem tudom, hogy igazából akkor a régi számításból minden marad-e. Aki ráér lecserélgetheti a régi szövegeket az újakra.

Lyonee #   2012.08.22. 15:59

gabusch!
Ha a változás miatt nem lehetne kifizetni, mivel nincs olyan (én nem találtam, de attól még lehet) kitétel sehol, hogy a júl.1 előtti felmentések esetén a korábbi állapot szerint kell eljárni, akkor sincs probléma, mert akkor meg végkielégítést kellene fizetni, amivel még jobban is járnának a kolléganőid.
A köztisztviselőnél is már csak a pontos jogviszony esetén jár jubileumi, gondolom szinkronba akarták hozni, de aztán jól elcseszték, mert most a kjt.-ben a nyugdíjasnak minősül nincs definiálva. Munkáltatói felmentés esetén, nyugdíjasnak minősülőnek nem jár a végkielégítés. Vagy a jubi vagy végkielégítés, de a kettő közül valamelyiket biztos megkapják, szerintem a munkáltatók a jubileumit fogják alkalmazni. Ha a fenntartó nem engedné a módosításra hivatkozva, akkor viszont a végkielégítésért kell harcba szállni.

Emelt összegű végkielégítés is elmeszelték, mert ott is a 37/B-re van a hivatkozás. Biztos, hogy korrigálni fogják, hogy jobb lesz-e, az nem biztos.
Figyelni kell a kjt-t!

Gabusch! A környezetedben biztos jobban tudják, hogy ilyen esetben, mi szerint kell eljárni.
Én a módosítás előtti állapot alkalmazására tippelek megkezdett felmentés esetén.

Korall54 # e-mail 2012.08.22. 15:35

Lyonee
Hol tudom elérni a nyugdíjtörvény 2013-tóli változását?

Üdv: Korall (53-as nö)

gabusch # e-mail 2012.08.22. 13:29

Lyonee !
"Ha korábbi lenne a felmentésed július 1. előtti, akkor még talán lehetne, bár nincs leírva, hogy a korábbi felmentéseknél a kjt. előző állapotát kell figyelembe venni. De általában így szokott lenni."
A környezetemben is (nem kicsit)idegesek lettek a júli 1-utáni 53-as közalkalmazottak.
Felmentési idejüket töltik április-május óta,a közös megegyezésben szerepel a jubileumi kifizetése az utolsó közalkalmazotti napon.
Te tényleg elképzelhetőnek tartod hogy mégsem ?

Ha jól emlékszem,a 30 éves jubileumit épp azon a napon utalták nekem és másoknak is amikor kikerekedett a 30 év,egy nappal sem korábban! Valami ilyesféle rendre törekszenek szerintem a tvhozók.Ha egyszer "40 éves jubileumi"a neve ennek a gyereknek,akkor ne 35-36-37 közalkalmazotti év után,hanem a megérdemelt 40 év után kapja meg a delikvens.És ez jó hír legalább az utánunk nyugdíjba menő közalkalmazottaknak.
gabusch53

Lyonee #   2012.08.22. 11:33

Azt kéne tudnod, hogy 1992-ben a kjt. hatályba lépésekor mi volt a jogi státusza, a mostani nem érdekes. Légy kicsit erőszakosabb, írásban kérj róla igazolást, akkor talán komolyabban veszik, hogy utána nézzenek. Ha felmentenének, akkor sem kaphatnád meg 35 év után a jubl. jut., mert, mint írtam, nincs definiálva (megszűnt a 37/B.§), hogy ki minősül nyugdíjasnak július 1-től. Ha korábbi lenne a felmentésed július 1. előtti, akkor még talán lehetne, bár nincs leírva, hogy a korábbi felmentéseknél a kjt. előző állapotát kell figyelembe venni. De általában így szokott lenni. Egyébként azt valóban kérheted, hogy rövidebb legyen a felmentési idő, csak adják meg. De, július előtti kell, hogy legyen a felmentés, ezt visszamenőlegesen nem hiszem, hogy megcsinálják, főleg, hogy már rég le kellett volna ÁK-nak jelenteni.
Ha most mentene fel a munkáltató, akkor viszont végkielégítést kellene fizetnie, hiába kérésedre mentene fel, mert a végkielégítés is csak, annak nem adható, aki nyugdíjasnak minősül. Ilyen pedig nincs jelenleg a kjt-ben. Szóval nagy a kavarc, csak ezt még a munkáltatók nem vették észre, én írogatom néhány hete itt a fórumban.

ilus # e-mail 2012.08.22. 00:22

Köszönöm a válaszokat, beszéltem az első mhelyemmel, ténylegesen nem válaszoltak arra, hogy 40 évvel ezelőtt milyen jogi státuszuk volt, most nonprofit, állami tulajdonú cég lett.
Igazad van, a nyugdíjtörvény szerint a nyugdíjalap 80%-át számolják idén, köv. év jan. 1-jétől 66%-át.
Köszönöm az ötletet, a munkaszerződés feltételhez való kötését, a KJT és magyarázata 2012 c. jogszabály-magyarázatban új dologként szerepel, nekem is megakadt rajta a szemem.
Ez a fránya jub. jut. csípi a szemem, mi van, ha kérem a nők 40 éves nyugdíjba meneteli lehetősége alapján a felmentésem és azonnal lemondok a felmentési időről? Ennek csak egy akadálya lehet, hogy világosan közölték nyár elején az én korosztályommal, hogy a fenntartónak nincs pénze, ezért nincs felmentési indok sem az elküldésünkre. Tehát ezért gondolkodtam a közalk-i jogviszonyról való lemondásban, a munkaügyes javasolta a közös megegyezést egy hete. Ha bemegyek és beszélünk, majd több minden kiderül.
Köszönöm a segítséget!

Lyonee #   2012.08.21. 23:07

A szerződést meg lehet úgy is fogalmazni, hogy határozott idejű közalkalmazotti jogviszony legyen a típusa és egy feltétel bekövetkezéséig tartana. A feltétel pedig egy keretösszeg elérése lehetne.
Így nem kell előre 2 hónappal lemondanod a jogviszonyról, és nem kell attól sem tartanod, hogy nem szüntetik meg közös megegyezéssel a jogviszonyod akkor, amikor te szeretnéd, ezzel veszélyeztetve nyugdíjad folyósítását.

Lyonee #   2012.08.21. 22:59

A jubl. jut. nem jár 35 év közalkalmazotti jogviszony után, mert az is kivették a kjt.- ből, hogy ki minősül nyugdíjasnak. Egyébként is csak kérelemre történő munkáltatói felmentés esetén minősültél volna nyugdíjasnak, lemondás és közös megegyezés esetén nem.

Olvass kicsit vissza a fórumban. Leírtam több helyen is, hogy kivették a kjt-ből a 37/B.§-t, de a rá mutató hivatkozások megmaradtak.

Lyonee #   2012.08.21. 22:49

A kereseti korlátot nem tudod semmivel kijátszani, ne is próbáld, mert mindenhogyan kiderül, és fizetheted vissza a nyugdíjadat, talán még büntetést is.
Igazából a darab éveknél még azt sem tudjuk biztosan, hogy 1.674.000Ft, vagy annak az arányos része, mert évi keretösszegről van szó. A nyugdíjfolyósítótól kéne megkérdezni, mert ők folyósítják, illetve tiltják le a nyugdíjkifizetést.
Az állami cég nem biztos, hogy közalkalmazotti jogviszonyt jelentett. Járj utána, hogy mi lett a kutatóintézet sorsa 1992 után. Ha az ott dolgozók jogviszonya átalakult közalkalmazotti jogviszonnyá a kjt. életbelépésével, akkor az ott töltött korábbi jogviszony is közalkalmazottivá alakult. Lehet, hogy az intézet átalakult, nevet változtatott, stb. Ki kell nyomoznod, mert a jubileumi jutalmad múlik rajta. Mindenképpen a nők 40 évesét válaszd, mert a jogosultságod is meglesz. Nem kell a szülinapodat megvárni hozzá, csak arra ügyelj, hogy a 40 éves közalkalmazotti a jubileumi jutalomhoz meglegyen, és a szolgálati idődhöz, ha kicsi hiányzik a kerek évhez érdemes ráhúzni.
Azt nem tudom, hogy érdemes lenne-e jövőre nyugdíjba menni, mert a számítás menete megváltozik, a bruttóból fogják számítani a nyugdíjakat. A magasabb fizetésűek lehet, hogy jól járnának, de majd biztos tesznek róla, hogy mégse legyen így.
A médiában elterjedt, hogy marad a régi számítás, de a júliusban elfogadott tv. szerint a nyugdíjtörvénynek pont ez a része 2013. jan. 1-től nem lesz hatályos. Igazából új a törvényben jelenleg nincs, hisz már régóta benne van, hogy 2013-tól a bruttóból számítják, de kisebb százalékkal a nyugdíjakat.

Gabicsek #   2012.08.21. 21:37

helyettesítésekkel a bruttó 1.674.000 Ft-ot, de ugyanakkor a jövendő nyugdíjamról sem akarok lemondani,

Kénytelen leszel, mivel ezt jogszabály írja elő. Kicsit lejjebb bemásoltam, olvasd el. Ha elmész nyugdíjba, így is egy jó darabig duplán marad, utána év végéig, dec. 31-ig marad csak a fizetés.

ilus # e-mail 2012.08.21. 21:12

Kedves Lyonne! Köszönöm válaszod. 40 évvel ezelőtt egy tud.kut. int-ben dolgoztam, aki akkor élt, tudja, hogy legnagyobbrészt önkormányzati vagy állami tulajdonú munkahelyek voltak. Ezen vitatkozunk a mhelyemmel. Bár ők most azt mondják, hogy a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjával elmehetek a szülinapom előtt is, sőt a jub. jut. jár nekem a Kjt. 78.§. 4. bekezdése szerint is: "ha a közalk. jogviszonya .... megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül, továbbá legalább 35 évi közalk-i jogviszonnyal rendelkezik, a 40 éves közalk-i jogviszonnyal járó jub. jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni". Ők erre hivatkoznak, de eddig meg hallani sem akartak a kifizetésről, és sajnos máskor is pontatlan felvilágosítást adtak, azért kérdezek rá, hogy ha aláírok valamit, akkor az rendben legyen. Engem teljes, (22) óraszámban szeretnének visszavenni, mert olyan ritka tárgyat tanítok, amire most nem tudnak leakasztani nagy hirtelen senkit sem, sőt a felsőfokú képzésünk is állítólag billeg, úgyhogy fiatal sincs nagyon, jóformán csak középkorúak. De ne kérdezd meg, hogy milyen tárgyat tanítok, mert akkor az iskolám felismer és azt nem szeretném. Ha megnézem az idei első félévi keresetemet, akkor meg fogom keresni pótlékokkal és helyettesítésekkel a bruttó 1.674.000 Ft-ot, de ugyanakkor a jövendő nyugdíjamról sem akarok lemondani, mert annyival nem fognak többet fizetni, hogy megérje a szüneteltetése. Igen, szeretnék egyszer pár hónapig jól keresni, hisz eddig is minden munkát elvállaltam, még az égbolt kifestését is nyilvánvaló okok miatt. Úgyhogy én nem is akarok nyárra fizetést, ha lehet viszem az osztályokat, végzünk, de a záróvizsgákat már nem én csinálom meg velük talán. A gyerekek a kollégáim kezében jó helyen lesznek, egy nagy múltú iskolában tanítok, mi még régi vágású tanárok vagyunk, ismerjük egymást vagy 30 éve. Tehát nem tudom, hogy milyen módon oldjam meg, hogy ha az esetleg változatlan hagyandó keresetkorlát közelébe érek, akkor júniusban hogy hagyom abba? Ezt elmondtam a főnöknőmnek is, azt mondta, ők is törik a fejüket. Az jutott az eszembe, hogy talán közös megegyezéssel eljövök az adott időben. Szeretném pedagógus pályámat úgy befejezni, hogy az a gyerekeknek is jó legyen, meg nekem is. Köszönöm, Ilus

Lyonee #   2012.08.21. 19:45

Mi az a 3 év, amit nem akarnak közalkalmazottinak elismerni, mert azon múlik a jubl. jut.
A kereseti korlát nem függ a szerződés típusától. A közalkalmazotti lenne a jó neked. Heti max. 10 óráig lehetsz óraadó a nemzeti köznevelési tv. szerint.

szepesiferenc # e-mail 2012.08.21. 17:56

Kedves Fórumozók!
Szeretnék választ kapni a következő kérdésre:
feleségem 1954-ben született, a nyf számítása szerint jövő év márciusában mehet nyugdíjba a nők 40 szerint.

A 40 évből 31 év közalkalmazotti munkaviszonnyal rendelkezik. A munkahely a korábbi, csak kiszervezés folytán megszűnt a közalkalmazotti jogállása.

Az ún Prémium évek alapján jár-e valamilyen kedvezmény a számára? Ha igen, ennek elismertetését hol lehet kezdeményezni?
Ha nem illeti meg,akkor a nyugdíjazási kérelmét mikor és hová kell benyújtani?

Szíves segítségeteket köszönöm: Ferenc

ilus # e-mail 2012.08.21. 14:09

Kedves Fórumtársak! Kérem válaszotokat:

  • 53-as születésű pedagógusnő vagyok, aug. elején meglett a 40 év folyamatos munkaviszonyommal a 40 év szolgálati időm, a nyufig visszaigazolása alapján, elmehetnék aug.31-én nyugdíjba a nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjával, vagy meg kell várnom az okt. eleji születésnapomat és utána mehetek el?
  • kérdésem még, hogy biztosan jár-e a 40 éves jub. jutalmam, mert az iskolám csak 37 évet ismer el, ugyanis kezdő munkaerőként szerintük nem közalkalmazottként dolgoztam annak idején. Ez azért izgalmas számomra, mert a munkaviszonyom kezdete annak idején a születésnapom előtt kezdődött és innen számolják a közalkalmazotti jogviszonyomat, voltam nyári diákmunkás is, onnan is vannak napjaim. Tehát, ha kell, dolgozok még egy jó hónapot, nem szeretnék lecsúszni a jub. jut-ról. Munkakügyisünk közös megegyezést javasol, akkor már kaphatom is a nyugdijamat és mellette még egy évig igényt tartanak a munkámra, végzős, vizsgázó osztályaim vannak. Nálunk nincs felmentés, csak lemondani tudok vagy közös megegyezés lehetséges.
  • Hogy tudom elkerülni, hogy a keresetkorlátozást (18 x bruttó 93.000 Ft) ne lépjem túl, de az összes órámat ellássam, amíg csak lehet, mert igényt tartanak rám és nehezen találnak helyettem a szakjaimmal embert vidékre? Úgy számolok, hogy ősztől már nem tudok tanítani, mert nyár elejéig kimerítem a keretet. Milyen szerződést célszerű kötnünk?

Segítségeteket köszönöm!

feketemariska # e-mail 2012.08.20. 13:54

Érdeklődni szeretnék ,hogy az ápolási éveket beszámítják-e a 40 éves munkaviszonynál.4 évig ápoltam az anyósomat,

szafika # e-mail 2012.08.19. 06:21

Elfelejtettem , nem volt a papírok között olyan sok karikás lap ?

szafika # e-mail 2012.08.19. 06:16

Ancsa53 , ha idén mentél el korhatár előttibe , a nagybátyám feleségének azt mondták nyd-as bérletet nem kap , nem értem miért ?! idén megy el korhatár előttibe , 53-as . Azt olvastam valahol, h aki tavaly betöltötte az 57-et és korhatár előttibe volt , az idén kapja a bérletet , de ezt a megkülönböztetést , h betöltötte tavaly az 58-at is , de esetleg csak az idén mehetett, v megy el korhatár előttibe és nem kap , nem igazán értem . De a biztos válaszért próbáld meg felhívni a nyufit , bár ma ez se egyszerű. De a bérletekkel az idén hatalmas kavarás volt . Biztosan reagál más is .

Ancsa53 # e-mail 2012.08.18. 22:26

üdvözlet mindenkinek
Újra jelentkezem. Kérdésem a következő, nyugdíjas bérlet létezik-e még, mert a bérletpénztárnál azt mondták hogy igen, de igazolást nem kaptam a NYUFIG-tól. hogy kiválthassam. Most kérvényt kell írnom a NYUFIG-nak hogy küldjék el a nyugdíjas bérlet kiváltásához az engedélyüket?
A választ előre is köszönöm

sitimaci # e-mail 2012.08.18. 17:04
Kedves Lyonee
  • Köszönöm a "többiek" nevében amit írtál! Az 1952-es születésűek /férfiak/ közül,/meg még mások/sokan már nem tudtak idén elmenni nyugdíjba,mert sok olyan tényező jött össze,ami ezt nem engedte! Én is ezt javasoltam,írtak ők már mindenkinek szerintem,ezt is,meg azt is mondták nekik,de ettől még állástalanok,stb. és még a nyugdíjba menetel is távolinak tűnik!Én is írtam nekik,hogy sajnos "így jártak",de ez cinikusként is hangozhat,pedig nem annak szánom,de valóban nagyon sok minden függ a szerencsés helyzettől is!Úgy mint az,hogy sokunk még tavaly eltudott menni!---Gondolom,hogy Te is nézegeted azt a fórumot is,láthatod,hogy mennyi az elkeseredett ember!Komoly ember,ügyvéd,stb.,nem vállalja fel a képviseletet /főleg ha tisztességes/mert tudja hogy nincs esély egy per megnyerésére!A sok"kibiccel",meg nem sokat érnek! Én is csak annyit tudtam javasolni,hogy nézzék meg azt,hogy a Nyugdíjtörvény hogyan vonatkozik rájuk!Ez egyszerű dolog és nem kel szakértő hozzá!Az Ombudsman,meg az MSZP.-és képviselők,hiába szólalnak fel,hiába reklamálnak,a törvényeket ők sem tudják megváltoztatni és nem csak a, 2/3-ad miatt! Igaz??? Köszönöm mégegyszer!!! Üdv.Szia. maci-Pisti
Lyonee #   2012.08.18. 16:38

Kedves sitimaci!
Köszönöm a bizalmat, de én is csak egy fórumozó vagyok, nincs ilyen irányú végzettségem. Szabin voltam, így több idő jutott bekukkantani a fórumba.
Az biztos, hogy a nyugdíjbiztosítónak a hatályos törvényeket be kell tartania, nem őket kell támadni.
Szerintem olyan fórumokat kell célba venni, amelyeknek van kapcsolata, hatása a törvényhozásra. Gondolok az országgyűlési -elsősorban fideszes- képviselőkre. És nem csak egyre, minél többre. Fel kell őket keresni fogadóórájukon, e-mailokat kell írni nekik. Nem tudom mi a menete egy tv. diszkriminatív voltának bebizonyítására, és ezáltal módosítására, magánszemély adhat-e be és hova megállapítást, módosítási javaslatot. Ennek az útját a jogászok biztos ismerik. Itt többen írtak jogászi kapcsolatról. Itt is meg lehet kérdezni a jogászokat, de ne a nyugdíjas topicokban, mert azokat nem hiszem, hogy olvasgatják.
Azt javaslom, hogy a nyugdíjkérelmet mindenképpen adják be azok, akik munkanélküliek, veszítenivalójuk nincs, mert munkaviszonyt nem kockáztatnak. Volt már rá példa, hogy jogszabály (nem nyugdíj) a módosítás után csak azokra volt érvényes, akik már első körben is beadták kérelmüket, de akkor elutasították őket. Emiatt javaslom a nyugdíjkérelem benyújtását, még akkor is, ha az tudják, hogy most el fogják utasítani. Reménykedem, hogy módosítják a tv-t.
Szerintem, a nyugdíjra való jogosultság csak a kérelmező saját tulajdonságaitól, adataitól (életkor, szolgálati idő) függhet, és nem függhet egy külső tényezőtől, a munkáltatójától, hogy felmond-e neki, vagy köt-e vele megállapodást, mert a munkáltató erre nem kötelezhető. Főleg, ha az adott adott időszakban a munkanélkülinek nincs is, aki felmondjon.
Ennyit tudok segíteni, ha ez egyáltalán segítség.

sitimaci # e-mail 2012.08.18. 14:57
    • Kedves Lyonee!!!---Bocsánatodat szeretném kérni,hogy a 'Korhatár előtti ellátás 2012' - től-fórumon,Téged ajánlottalak.mint hozzáértőt!Nekünk is sokat segítettél anno,/Veci,Korall,stb./ hogy megtudjuk a lehetőségünket és sikerült tavaly még sokunknak elmennünk nyugdíjba! Sokan nem tudtak elmenni ebben az évben és igazságtalannak érzik ezt az egész rendszert! Most szeretnék tudni,hogy milyen lehetőségük van még,ebbe az utolsó négy hónapban,hogy beadjanak valahová egy fellebbezést,illetve panasszal tudjanak élni!A Nyugdíjtörvény egyértelmű én ezt tudom,de azok akik "lekéstek",vagy a megváltozott törvény miatt "kimaradtak",nehezen tudják ezt feldolgozni!---Köszönöm.üdv.maci /fórumozó neveket nem írtam!/
mesike55 # e-mail 2012.08.18. 11:57

Köszönöm szépen a választ

Lyonee #   2012.08.18. 11:38

mesike55
"A (2a) bekezdés alapján az öregségi teljes nyugdíj nem állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a harminckét évet, olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a harminc évet."
Ha a kiemelt rész igaz rád, akkor már megszerezted a jogosultságot, mert megvan a 40 éved, azon belül a 30 év munkaviszony, ha nem akkor még 2 év munkavégzés szükséges a 40 éves női nyugdíjra való jogosultsághoz.