40 év munkaviszony után nyugdíj


mokus123 # 2010.12.23. 04:07

Vevike!

56-os születésű vagyok. Idén június 1.-től 50 %- os rokk. nyugdíjat kaptam, nem 27.800 Ft-ot. Sajnos már májusban visszahívnak.És mert a rokk.nyugdíjasok felét ki akarják dobni, nekem is leginkább arra van esélyem, hogy elveszik. Ezért lenne fontos valahogyan összeszedni a hiányzó 1 évet.
Csökkentett nyugdíjba csak 61,5 évesen mehetek.

Ha valaki látja a jogosító időről szóló kormányrendeletet az írja meg legyen szíves mielőbb, hogy az érintettek megnézhessék!!!

Köszönöm szépen!
Mégegyszer: Boldog karácsonyt!

akizor # 2010.12.22. 22:17

Valószínű azt nem fogják megadni, ha csak nem vagy rokkant. Az csak akkor járt eddig, ha valaki betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt,előrehozott nyugdíj esetén nem!

manyi550331 # 2010.12.22. 22:02

40-éves munkaviszonnyal nyugdijba mehetek 2012 tavaszán! Kérdésem lenne? Teljes öregségi nyugdíjról beszélnek és beszélünk! Ezek szerint mivel özvegyen élek,az özvegyi 30 %-át is igényelhetem? Segítsen aki tudja a választ!

Maijai # 2010.12.22. 19:49

Jövő évtől az életkortól függetlenül az öregségi teljes nyugdíjra lesz jogosult az a nő is, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik. A jogszabály szerint jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekre tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.
Nem tárgyalják újra az emelést
Az Országgyűlés nem tárgyalja újra a nyugdíjkorhatár emelését. A képviselők erről 31 igen, 241 nem és 22 tartózkodás mellett döntöttek keddre virradó éjszaka.

Az öregségi teljes nyugdíj a 40 éves jogosultsági idő ellenére nem lesz megállapítható, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a 32 évet, olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a 30 évet - rögzíti a törvény.

Öt gyermek felnevelése esetén viszont egy évvel, minden további gyermek esetén pedig újabb egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken a nyugdíjjogosultság ideje.

Az új szabályozás más szolgálati időt, mint például a tanulmányi időt, a munkanélküli ellátást és a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot a kedvezményre való jogosultság szempontjából nem veszi figyelembe.

Egy beszavazott módosítással a törvénynek a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaira vonatkozó része csak 2011. március 1-jén lép hatályba.

A kormányzati kommunikációs államtitkárság tájékoztatása szerint ha az érintettek 75-100 százaléka él a kedvezmény lehetőségével, és nyugdíjba megy, akkor ez az első évben, azaz 2011-ben 18-24 ezer nőt érinthet. Ez hozzávetőleg 30-35 milliárd forint kiadást jelent.

A törvény módosítja a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény más passzusait is. Egyebek közt kimondja a nyugellátások évenkénti rendszeres emelése kapcsán, hogy a nyugellátás és a baleseti járadék összegét - a januári emelés végrehajtását megelőzően - meg kell emelni az egyösszegű kifizetés összegének alapjául szolgáló, kormányrendeletben meghatározott százalékos mérték egy tizenketted részével. E passzus indoklása azt rögzíti: a módosítás szerint a nyugdíj összegét januárban először az előző év novemberében teljesített egyösszegű kifizetés alapjául szolgáló százalékos mérték egy tizenkettedével kell megemelni és az így kapott összeget kell a januári emelés mértékével emelni, mivel a hatályos szabály szerint nehezen hajtható végre a novemberi egyösszegű kifizetés beépítése a januári nyugdíjba.
http://penzcentrum.hu/…hetnek_a_nok

akizor # 2010.12.22. 17:42

gizivali!
2012 dec.31.ig marad az a kiszámítási módszer, hogy a nettó munkabérből számolják ki a nyugdíjat. Ha visszaolvasol megtalálod hány év után, hány % jár.1988-tól számít az átlagkereset a nyugdíjba menetelig. A korábbi éveket valorizációs szorzókkal megszorozzák,úgy számolják. Egyszerű halandó ember csak nyugdíjkalkulátor segítségével tudja megnézni mennyi lesz a nyögdíja,feltéve ha pontosan tudja visszamenőleg mikor mennyi volt a nettó munkabére.

gizivali # 2010.12.22. 14:18

Tudja-e valaki, hogyan számitják a nyugdijat? Mit vesznek alapul, hogyan lehet kalkulálni, hogy jövőre mennyi lesz a nyugdijunk?

Liduska # 2010.12.22. 13:50

Ancsika, szerintem megint csak az a fontos, hogy várjuk meg, míg megjelenik a törvény PONTOS szövege, mert egyelőre napról napra mást mondanak, hogy mi számít bele, és nem tudjuk biztosra, míg nem látjuk a szöveget. Úgyhogy türelem.

vevike # 2010.12.22. 13:47

Kedves Mókus123!

A nyugdíjas munkavállalónak 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási, valamint 9,5 százalékos nyugdíjjárulékot kell fizetni. Ha a munkavégzés mellett a nyugdíjfolyósítás szünetel, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék is terheli a nyugdíjast, melynek mértéke 2 százalék. A járulékfizetés ellentételezéseként viszont nyugdíjemelés jár a nyugdíj folyósításának szünetelése esetén is. Vagyis minden munkában eltöltött nyugdíjas év - az éves rendszeres emelésen felül - a járulékalapot képező kereset 0,5 százalékával növeli a nyugdíj összegét.

Szóval, fogadd el, hogy TE már nyugdíjas vagy, s amíg az ORSZI újabb felülvizsgálatán a leszázalékolás mértékét nem változtatják meg, az is maradsz.

Bár ahogy mondod, hogy tőled mindent vonnak, még a pénzbeni hozzájárulást is az egészségbiztosításra, lehet, hogy nem is rokkant nyugdíjas vagy, csak megváltozott munkaképességű rendszeres szociális járadékos? Mert az egy másik kategória, tőlük valóban mindent vonnak. De ók nem r.nyugdíjasok. Ha ez a kategória vagy, hát akkor valóban főhet a fejed a nyugdíjba vonulás miatt. Nem tudom hány éves lehetsz, ha szoc.járadékos vagy, akkor lehet, hogy utána kellene nézned a csökkentett, előrehozott öregségi nyugdíjnak.

Boldog Karácsonyt: Vevike

Ancsika1 # 2010.12.22. 13:23

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy hol tudnék utána nézni annak, hogy mi számít bele a 40 év munkaviszonyba? Pl: munkanélküli időszak is?

Előre is köszönöm!

ancsu03 # 2010.12.22. 13:18

Igen elnézést, már én is rájöttem :( ez a nyugdíjpénztár

Liduska # 2010.12.22. 11:54

Tudom, hogy ez mennyire nehéz és idegtépő. de most már tényleg egészen biztos, hogy kijön a törvény, csak még nem tudjuk milyen szövegezéssel pontosan. Türelmet és kitartást kívánok mindenkinek! Talán az ünnepek elfeledtetik velünk majd az egészet, és mire feleszmélünk már ott figyel majd a Közlönyben! :-)

Liduska # 2010.12.22. 11:48

Igen, ami aláírásra került, az a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos törvény...

Sokadszor a link, amelyen nyomon lehet követni a törvényjavaslat státuszát:

http://www.parlament.hu/…om.irom_adat?…

Jelenleg az Ogy. elnökének aláírására vár. Ha ez meg van, utána írja alá a közt. elnök, és csak azután kerül majd be a Közlönybe. Szerintem ez már csak januárban fog megtörténni...

dareno # 2010.12.22. 11:26

szerintem ez a nyugdíjpénztárakról szól amit aláírt.......

ancsu03 # 2010.12.22. 11:02

Hatályba lépett az új törvény, aláírásra került:
http://www.origo.hu/…orvenyt.html

Hozzáteszem itt még nincs kiírva hogy alá lenne írva:
http://www.parlament.hu/…om.irom_adat?…

Sőt a közlönyben sem találom.
csak a 194-es számú van fent
http://www.magyarkozlony.hu/

gizivali # 2010.12.22. 10:28

Mikor lehet már megtudni, hogy ténylegesen elmehetünk-e?
Mennyit kell még vajon várni? Nyugdijjal kapcsolatos módositás már most is van a M.közlönyben amiről 20.-án szavaztak, de még a 40 éves nincs aláirva.Jó lenne már nyugodtan, békésen karácsonyozni. Nagyon várjuk hogy aláirják, és valami módon tudomást szerezzünk róla, hogy mostmár ez a biztos. Békés Karácsonyt mindenkinek, különösen aki szakmailag segitett eligazodni nekünk a sok-sok kérdés között. Köszönjük szépen

katicabagoly # 2010.12.22. 10:00

Akkor, ha jól értelmezem, ma még nem tudjuk pontosan, mi is számít jogviszonynak?

gyene # 2010.12.22. 09:59

nandy

Köszi, de hol és mikor lehet ezt megtalálni?
Szerintem itt lesznek elbujtatva azok a dolgok, amiket nem szeretnének a tudomásunkra hozni....

nandy # 2010.12.22. 09:38

gyene:

A vastagon szedett részt külön rendeletben fogják szabályozni.

gyene # 2010.12.21. 19:43

Mit jelent a vastagon szedett rész????

A (2a) bekezdés tekintetében jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/16/25795#…

crazy # 2010.12.21. 19:28

Tisztelt Fórumozók!
Édesanyám érintett, de ebben nem voltunk biztosak. 2011 nyarán lesz meg a 36 év munakviszonya, és ezen kívül 4 évet volt GYES-en. Eddig a GYES nem számított neki szolgálati időnek, mert úgynevezett "passzív jogon" volt GYES-en. Ez azt jelentette, hogy szülés előtt megszünt a munkaviszonya, de mivel szerzett jogosultságot a GYES ellátás járt neki.
A mai napon megkereste a TB-t, ahol közölték vele, hogy a passzív jogú GYES is beszámít a 40 évbe. Egy levelet kell írnia a TB-nek, és ezt a születési anyakönyvi kivonatok másolatával együtt megküldeni, és igazolják az időt.
Így ő most szerencsés, elvileg február közepéig kell dolgoznia, aztán szabadság, felmentési idő (8 hónap), és 2011 év végére nyugdíjas lesz. Persze mindez csak akkor igaz ha már lesz róla papír :)

Gabicsek # 2010.12.21. 18:35

Ancsu03!
Szolgálati időnek veszi a nyugdíjbiztosító pl. a szakmunkástanuló éveket, nappali felsőfokú tanulmányokat, és nekem beleszámította a szolgálati időmbe azt a két hónapot is (ezért több egyébként két hónappal a szolgálati időm, mint a munkaviszonyom), amikor még munkakönyves munkavállalás előtt nyári munkán bejelentve diákként dolgoztam. Tehát ez is szolgálati időnek számít. Munkaviszonynak pedig a ténylegesen munkaszerződésben eltöltött időt számítja. Ezért is írták a törvénytervezetben, hogy 40 év munkaviszony kell a nyugdíjhoz, vagy 32 év munkaviszony + 8 év gyes-gyed. Mondjuk én munkaviszony közben töltöttem a gyedet és 14,5 éves korom óta folyamatosan munkaviszonyban álltam, szerencsére nem voltam sosem munkanélküli. Tehát nekem ezért lesz meg márciusban a 40 év munkaviszonyom, a 14 éves korombeli két hónapos nyári munka miatt pedig már januárban meglesz a 40 év szolgálati időm. Ez a különbség a kettő között.

könyvmoly # 2010.12.21. 18:15

Kedves Veci!

Csatlakozom az előttem szólókhoz én is köszönöm a sok segítséget törődést amit Tőled kaptunk.
Kellem ünnepeket és boldog új évet kívánok Neked és családodnak.
Liliomok.

gyorgye # 2010.12.21. 17:54

Szerintem ha táppénzen is voltál a munkaviszonyod akkor is fent állt.Ha már egyszer a Gyes is beleszámít, akkor szerintem a táppénz is.

mamácska53 # 2010.12.21. 16:57

Tisztelt Fórumozók! Szeretném tudni, a 40 év munkaviszonyba beszámít-e a táppénzen töltött idő? aki tudja a választ segítsen. Köszönöm.
Mindenkinek békés,boldog karácsonyt kívánok.

mokus123 # 2010.12.21. 16:48

Vevike!

Amiről Te beszélsz az egészségbiztosítási járulék. Abból van pénzbeni és természetbeni. Mindkettőt vonják és nyugdíjjárulékot is.

Sajnos én 1 év miatt nem tudom igénybe venni, mert volt 1 év szakm.tanuló időm. Próbálok keresni vmilyen munkát. Persze irodába már ennyi idősen nem vesznek fel, tehát öreg koromban kell elkezdenem fizikai munkát végezni, noha találok azt is. Itt ahol 4 órában takarítok nincs 8 órás meló.

Köszönöm mindenkinek a segítséget!!
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!!!