40 év munkaviszony után nyugdíj


Veci # 2010.11.27. 13:29

gattaga

Köszi a realitást, amit kinyilvánítottál. Sokan vagyunk, akik "egy tálba" tartozunk.


Üdvözlettel Veci

becsaptak # 2010.11.27. 13:25

Kedves fórumozók!
A kormány ha tényleg a gyermekes anyákon szeretne segíteni azt úgy tenné a leghelyesebben,ha minket küldene nyugdíjba.Nagyon sok fiatal anyukával dolgozom eggyütt és nap mint nap tapasztalom,hogy idegesek depressziósak nyugtatókat szednek.Mert sokan memtudják megoldani a gyermekük elhelyezését mivel van akinek a férje éjszakai múszakban is dolgozik.Az anyukának már hajnalban elkell indulni a munkahelyére és a gyerekek addig felügyelet nélkül vannak még a férj hazaérkezik.Nagyi viszont nincs aki tudna vigyázni rájuk mivel még neki is dolgozni kell.Nembeszélve arról ha jön vissza gyesről az anyuka az az első kérdés a munkáltató részéről,hogy van aki vigyázzon a gyerekre???mert ha nincs akkor felse veszi.Ezért ha tényleg ez a célja hogy segitsen ezt így tenné a legjobban.És még a fiatalok is jobban eltudnának helyezkedni,ha át adnánk a hellyünket.Minden képpen jó lenne ha ezt még azért jobban átgondolnának,ha tényleg az a céljuk,hogy segitsenek!!!!!

musy # 2010.11.27. 13:04

Tisztelt fórumozó Társaim!

Engem is mélységesen elkeserített, hogy a FIDESZ a választási ígéretével szemben kitalált egy új kategóriát, szolgálai idő helyett munkaviszonyt. Különösen azért, mert a választási lehetőségek közül mindig Őket tartottam a legtöbbre.
Sajnos ezért én is lecsúsztam a belátható időn belüli nyugdíjról, nappali tagozaton jártam egyetemre.
A "40 év után nyugdíj" témával kapcsolatban a lehetőségeimhez képest mindent figyelemmel kísértem.
Azt osztanám meg Veletek miért érzem magam becsapottnak, annak ellenére, hogy szeretem a munkámat, szeretek dolgozni:
• a bizonytalanság
a. lesz-e egyáltalán munkahelyem (hiába dolgozom szerintem jó minőségben a rendszerváltás után kialakult egy új kategória az emberek megfélemlítésére a "fiatalítás". Ez ellen nem lehet tenni, fiatalabb nem leszek. Egyébként jól érzem magam a bőrömben, miért kellene fiatalabbnak lennem. Egy normális családban is együtt van több generáció. Van fiatal és öreg is aki nem tudja a rábízott feladatot ellátni, a munkahelynek első sorban a munkáról kellene szólni,
b. a nyugdíjba vonulás idejének folyamatos kitolása – esetemben: 55 év, 57 év, 59 év, 63, 5 év, és mennyi lesz a tényleges, egyáltalán megérem-e, vagy csak járulék fizető voltam -,
c. a nyugdíj összegének folyamatos csökkentése – nettó, elméleti nettó, bruttó életpálya jövedelem alapján megállított nyugdíj összeg. Konkrétan az, hogy ugyanakkora életpálya jövedelem, pl. bruttó 80.000 Ft és 40 év szolgálati idő után 2007.december 31-ig történt nyugdíjba menetelkor 64.000 Ft, 2008. január 1. után történő nyugdíjba menetelkor 57.600 Ft, 2013. január 1. után történő nyugdíjba menetelkor 52.800 Ft állami nyugdíj jár -.

Ész érveket bár mennyire is kedvezőtlen számomra legbelül elfogadok. Elfogadtam a Kormányszóvivő azon érvét, hogy eddig ér a Kormány takarója eddig lehet nyújtózkodni. Más annak a nőnek az élete aki 14 éves korától fizikai munkát, és más annak az élete aki szellemi munkát végzett .

De amit nem tudok elfogadni, ha a „takaró kicsi”:
• csak a nyugdíjkorhatárt tudják kitolni, de a tovább dolgozóknak „időseknek” munkahelyet nem tudnak biztosítani,
• miért van Magyarországon különféle nyugdíjazási kategória – képviselők, polgármesterek, irodai katonák, stb. – a ténylegesen egészségre veszélyes munkakörök kivételével pl: helyszíni mentéseken résztvevő tűzoltók, vegyipari dolgozók, stb,
• miért nem lehet egy olyan nyugdíj rendszert kitalálni ami minden nyugdíjasnak (a korábban és későbben nyugdíjba vonultak számára) egyforma ellátást biztosít,
• miért vannak olyan nyugdíjasok akik úgy dolgozhatnak, mert X idő előtt mentek nyugdíjba, hogy fizetést és nyugdíjat is kapnak.

Veci # 2010.11.27. 13:03

Lányok!

Az országgyűlési képviselőnknek (nem kormánypárti ugyan) írtam levelet az általános vita előtt felvetve az itt olvasható érvekkel, gondolatokkal kapcsolatban. Ettől én már többet nem tudok kitalálni.


Üdvözlettel Veci

musy # 2010.11.27. 13:02

Tisztelt fórumozó Társaim!

mária56 # 2010.11.27. 12:38

Én úgy tudom, hogy december 20-án jelenik meg a Magyar Közlönyben.
Állítólag nov29-én tárgyalja a parlament a nyugdíjtörvényt, nem hallottam semmi biztatót. Nagy Anna kormányszóvítő bejelentése alapján, csak a munkában eltöltött idő számít jogosultsági időnek, és a gyerekek után kapott idő. De vajon mint értenek " azzal egy tekinet alá eső" alatt. Van egy olyan érzésem, hogy nem nekünk kedvez az egy tekintet. Milyen szép a magyar nyelv, ezt a megfogalmazást jól kitalálták.
A szakmunkástanuló évek akár egy tekintet alá eshetnének, igaz nem kereső hanem tanuló jogviszonnyal, de dolgoztunk, effektive munkát végeztünk.

Erika1955 # 2010.11.27. 12:11

Kedves MIndenki,

Tudja valaki, hogy mikor döntenek végre , mikor teszik az Í-re a pontot ,mikor mehetünk nyugiba? Ha ilyen lassan alakulgat, akkor szerintem 2011 jan-tol bisztos nem. Nagyon nagy a csend ezzel kapcsolatban. Mire megküldik a Nyug. Ig-nak , az is sok idöbe telik.
Ha valaki többet tud irjon.

Előre is kösz.

botty # 2010.11.27. 11:59

Kedve mária56!
Maximálisan egyetértek veled és veletek! Neked és VECI-nek a sok fórumozó sokat köszönhet!Igen sok energiát fektettetek ebbe a fórumba és ezért szerintem mindenki csak köszönetet mondhat Nektek!! Bízom abba, hogy 40 év SZOLGÁLATI idő után elmehetünk nyugdíjba, mert nekem is csak 70 nap hiányzik a munkaviszonyból, viszont a szolgálati időm 40 év 301 nap.Bízom abban, hogy pihenőre mehetünk!Csak így tovább, és további kitartást!

mesehabbal # 2010.11.27. 11:41

Kedves Mária56!

Én most csak olvasgatom, amit írtok. Közben feltettem az ebédet főni, takarítottam, most meg vasalok, mint azt teszem több mint 40 éve.

Üdv: Ági

Zsuzsamama # 2010.11.27. 11:26

Kedves Mindenki!
Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mehetek, ha megszavazzák, ha aláírja, ha törvényerejű lesz, ha..........ha! Reménykedem! Amikor elkezdtem dolgozni - 1968. július 1-én - abban a biztos tudatban voltam, hogy 55 évesen elmehetek nyugdíjba, és hihetetlenül távolinak tünt, és hihetetlenül gyorsan elment. Ezért aztán ne bántsuk egymást. Én mindenkinek szívből drukkolok, ne hagyjuk, hogy a politikát behozzák a forumra! Egyébként mikor Orbánpapa levelét elolvastam - nessze semmi fogd meg jól - azonnal az jutott eszembe, hogy lehet hogy az ötgyermekes családapákat is nyugdíjba kéne küldeni.........

mária56 # 2010.11.27. 11:17

Ugye nem fárasztó amit írtam? Mert már majdnem 1 órája néma csend.

mária56 # 2010.11.27. 10:21

Kedves Fórumozó társaim!
Most volt időm végigolvasni a hozzászólásokat. Én személy szerint nagyon örülök, hogy részese vagyok ennek a közösségnek. Ez számomra olyan, mint egy önsegítő csoportban való részvétel, leülünk és mindenki megosztja a többiekkel a problémáját. Ez nagy dolog mert a legtöbb munkahelyen már akinek van, erre nincs idő és kit érdekel a Te problémád. Az ember azt látja, hogy nem csak Én küzdök hanem rajtam kívül más is hasonló cipőben jár.Kapok ötleteket, olyan információkat amik segítenek feldolgozni a csalódottságot.
Akinek nem hasonló a problémája, nem is tud építő jellegű hozzászólást írni.
Nekünk a mentális traumán kívül, egyéb testi problémánk is van, sokan már gyógyszereket szedve járunk dolgozni, az éjszakai pihenés sem olyan mint fiatalon, hiszen nekünk nőknek a biológiai változások miatt szinte kódolva vannak ezek a tünetek. Szóval ezért is jó lett volna a ha minden szolgálati időre vonatkozó jogosultságot beleszámítanak a 40 évbe.

lenolaj1 # 2010.11.27. 10:14

Ja, csak akkor nyerek 1 évet, ha az "egy tekintet alá eső" kategória nem tartogat kellemetlen meglepetést.

lenolaj1 # 2010.11.27. 10:08

Stelax, én jóljárok, egy évvel - szinte szégyenlem is.
De ettől még felháborít a dolog, mert a barátnőm, 2 rokonom és több régi kolléganőm (akiket az idén tettek lapátra, s emiatt valószínűleg nem lesznek a kedvezményezettek között) most maguk alatt vannak, s együttérzek velük.
Meg a több ezer ismeretlennel is. Veletek.

Ans53 # 2010.11.27. 10:06

Sziasztok!

Igen, jó lenne ha inkább megköszönnénk veca és mások segítségét akik megpróbálnak kérdéseinkre tényeket válaszolni. KÖSZÖNJÜK!

Szívből remélem, hogy lesz 54,55,56 éves is aki elmehet nyugdíjba, de vélhetően nagyon kevesen vannak.

Mi akik ipari tanulók voltunk nagyon-nagyon csalódunk ha tényleg nem fog beleszámítani a 3 évünk a várható törvénybe! Mindent meg kell tennünk,hogy felhívjuk erre a figyelmet.

De az is igaz ne bántsuk egymást, én is elnézést kérek ha bárkit megbántottam elkeseredésemben!

Egyetértek:
"Én nem tüntetni szeretnék, hanem arra várok, hogy a kormány képviseletében valaki kiálljon a nők elé és bocsánatot kérjen! Bocsánatot kérjen azért, amiért szavazatokra hajtva hitegettek és megetettek több ezer nőt. Ezúton üzenem a kormánynak: nem nagy dicsőség megfáradt, reményt vesztett embereket becsapni!!"

gattaga # 2010.11.27. 09:28

Veci

  • Még egy aki veled van,ezért nem reagálok tovább a magyarázkodóknak.Kevrik a hamut a mamuval,sajnos.

Akinek nem inge ne vegye magára, .....ugye???


By
gattaga

mesehabbal # 2010.11.27. 09:16

Kedves Veci!

Nagyon köszönöm nyugtató szavaidat!
Valamint köszönet jár azért is, hogy írtál Kálmán Olgának mindannyiunk problémájáról.
Ne sértődjetek meg. Lehet pár percig dühösnek lenni, mert nem értesz egyet a válasszal, de tedd túl magad rajta. Mindegyikünk ideges, nyugtalan és jelenleg reményvesztett. Aki számított arra, mert megvan a 40 év szolgálati ideje, hogy nyugdíjba mehet (korábban ezt ígérték), annak ez nagy csalódás. Én magam is, megígértem többet segítek a gyerekeimnek, az unokáimra vigyázok, akár betegek, vagy bármi más dolguk van a szülőknek. Bár ezt most is megteszem, de a szabadságom terhére, vagy munka után. Ezt egyre nehezebben teszem, mert elfáradtam.
Legalább mi tartsunk össze! Sokan, csak itt tudjuk megosztani a gondolatainkat és reményeinket.
Én ki sem merem mondani a munkahelyemen, hogy nyugdíjba szeretnék menni, mert a következő létszámleépítésnél, esetleg röpülnék is. Már pedig, amilyen kilátások vannak, lesz leépítés, magánszférában és közalkalmazottaknál egyaránt. Ja és akkor nem lesz meg a 40 év munkaviszonyom soha.
Én is türelmet kérek mindenkitől, és további jó beszélgetést! Nekem nagyon tetszik, hogy amint megtudtok valamit, azt megosztjátok velünk. Jó lenne, ha ez így is maradna!
Üdvözlettel: Ági

Ladányi # 2010.11.27. 08:57

Sziasztok !

"marcika" nagy hülyeségeket beszélsz !

Nyugodt lehetsz, amikor előző alkalommal megemelték a nyugdíjkorhatárt,az akkori lehetőségeimhez képest ugyanígy tiltakoztam: megírtam egy pár levelet, ogy.képviselők fogadóóráikra jártam, előadásokra, ahol erről a témáról beszéltek.Ráadásul akkor a Népszabadság tévesen azt írta, hogy 40 év szolg. idővel lehet nyugdíjba menni. Nagyon megtévesztő volt, egy kolléganőm fűnek-fának elmondta, hogy mehet nyugdíjba.
Az egy más helyzet volt.
Most 2010 januárjától a vízcsapból is az folyt, hogy "nők 40 év szolgálati idővel elmehetnek nyugdíjba".
A FIDESZ ezt ígérte.Mikor láttad utoljára az Iván professzor Urat?

A TV olyan dolog, van egy kapcsolója, amit használunk. Ide, vagy oda kapcsolunk, rajtunk múlik.

Ez a korosztály felbolydult január óta. Én az épp tegnap regisztrált munkanélküliségem miatt tudnák nyugdíjba menni.Ha nem csaptak volna be!! Nem azért, mert nagyon unják már a munkába járást. Épp tegnap számítottam ki: 15 hónapig kapok valamiféle ellátást, a fennmaradó 28 hónapban
  • 60 és fél éves koromig-szerinted mit fogok csinálni?
Január óta abban a tudatban vagyok, hogy 2011 elején nyugdíjba mehetek.Sajnos ezt a főnökeim is tudták, szerintem ezért voltam én az első elmenő. Nem vigasztal, hogy a többiek januárban sajnos követnek.

A MUNKA== KENYÉR !! Ez nem politika!!!

lenolaj1 # 2010.11.27. 08:57

Veci, ki állítja, hogy ellenünk vagy???!!!
Azt azonnal megnyúzzuk / kerékbetörjük / felnégyeljük! :)

Veci # 2010.11.27. 08:51

Kedves spaniel

Az ötletelésedre írt válaszom a 2010.11.26. 16:45 írt második bekezdésedre vonatkozott, ami így kezdődik: Van egy kósza gondolatom! Naaa! erre írtam, hogy van még ilyen ötleted, vagy másoknak. Nem kellene már olyan ötlettel, filozofálással előjönni, amire nem is gondoltak, mert észreveszik és jónak tarthatnák.
Ne maradj ki ebből a beszélgetésből, mert nagyon jó hozzászólásaid voltak. Megértem minden érintett felfokozott érzelmét (hasonlót éltem már át én is). Maradj velünk továbbra is!

Kedves Mindenki!

Az igaz, nem vagyok érdekelt, de ha látjátok nem ellenetek vagyok itt, hanem amit tudok segítek, azonkívül higgadságra kérlek benneteket, amikor már-már túlzások olvashatók.

Nem megbántás a cél, hanem tényleg nem kell átesni a ló túlsó oldalára.

Egyébként én írtam levelet a műsorvezetőnek, összefoglalva a bennetekben/bennünkben felmerült kérdéseket, kétségeket, jelezvén, hogy jó lenne ha vendégként a tv. módosítás előterjesztőjét is meghívnák és felvetné. Most a magánynyugdíjpénztár irányti "akció" van témában. http://atv.hu/…zi_gabriella

A szakmunkásképzés időszaka nem mindenki munkakönyvébe van beleírva, de nyilván van tartva a Nyugdíjbiztosítónál. DE abban a tanulójogviszonyon volt a hangsúly. Ha betanított munkásként végeztük volna akkor a munkát (szinte ugyanazt, mint a szakmunkástanulók), akkor most beszámítana 100 %-ban az az időszak.

ITT a parlamenti ülésnap témája (20. pont): http://www.parlament.hu/…napirend.htm


Üdvözlettel Veci

lenolaj1 # 2010.11.27. 08:44

Nem, ez NEM politikai fórum!
A nyugdíj korhatár emelését utáltuk!
Szerintem mindannyian. Politikai hovatartozás nélkül.
A gerinces ember a hazugságot is ugyan így utálja, politikai hovatartozás nélkül.
Mindegy, hogy ki hazudik, X, vagy Y.
Én semmi máson nem háborodok fel, csak azon, hogy félrevezettek minket. Szándékosan!
Mert egy kormánynak szíve-joga eldönteni, hogy mely nőket engedi kedvezményes nyugdíjba. Igen, megszabhatja, hogy a 40 év munkaviszonyban eltöltött időt veszi alapul. De akkor ezt is kell, hogy kommunikálja! A választás előtt!

Veci # 2010.11.27. 08:32

marcika
Menjél vissza az előrehozott topicba 1,5 évvel és akkor beszélj.

Azt is gondolhatnád, hogy azok hogy érezték magukat, akik 1 nap miatt (jan. 1-én születtek) csak 2 évvel tudnak nyugdíjba menni. A te korosztályodnak, már nem fog változni talán a nyugdíjkorhatár, bár a svégmodell, meg a 70 éves korban alapnyugdíj kommunikálása még aggódásra adhat okot.


Üdvözlettel Veci

akizor # 2010.11.27. 08:19

Elöljáróban! ???? Te nem vagy egyik párt híve sem, de CSAK AZ ELŐZŐ kormányt hibáztatód!!!!! ????????????

akizor # 2010.11.27. 08:18

marcika! Te aztán rendkívülien felfogtad az itt folyó téma lényegét! Gratulálok!

becsaptak # 2010.11.27. 07:55