40 év munkaviszony után nyugdíj


mária56 # 2010.11.23. 10:13

veci!
Közsönöm szépen, kicsit megnyugodtam mert Én is így gondoltam.

mesehabbal # 2010.11.23. 10:05

elnézést, de lemaradt,
"Abban a házban", ahol lakom....

mesehabbal # 2010.11.23. 10:01

Kedves Veci!

Nagyon érdekes szemszögből közelíti meg az a cikk, a törvénytervezetet, amit átküldtél az előbb (Pénzcentrum). Furcsa, hogy eddig nem vették észre, hogy a mi korosztályunknál emelik a nyugdíjkorhatárt, folyamatosan a rendszerváltás óta. (Bokros csomag idején, 52, 53 éves korban elengedték az embereket) 1952-ig születettek még 57 éves korukban mehettek el, onnan kezd emelkedni folyamatosan 65 évre. Miért gondolják, hogy ez nem okoz feszültséget az emberek között! Arról nem beszélve, hogy a rendszerváltás után, sok 40-50 év közötti korosztályt leszázalékoltak (sokan munkanélküli segély helyett, idemenekültek), azokat ki tartja el 20 éve? Abban a házban, 20 családból, több mint 15 ember él rokkant-nyugdíjból (a bejelentés nélküli munkához nem rokkantak). A sok korkedvezményest, kinek a járulékaiból fizetik? Na, nem is sorolom tovább, pedig még lenne mit.
Üdv: Ági

Ladányi # 2010.11.23. 09:35

Átverés a nők korengedményes nyugdíja

Az elempés Ertsey Katalin szerint zűrzavar van a kormány nyáron bejelentett, a nők negyven év utáni nyugdíjbavonulását megengedő javaslata ügyében. A javaslat alapján gyakorlatilag csak a háromgyerekes nők vonulhatnak nyugdíjba negyven év után, és a szolgálati viszonyba nem számít bele a tanulmányi idő - azaz egy diplomás nő véletlenül sem vonulhat nyugdíjba korengedménnyel. Azaz, a jogszabály valójában nagyon keveseket érint, ehhez képest emiatt emelték meg fél százalékkal a nyugdíjjárulékot. Ertsey szerint ráadásul a korengedményes nyugdíj valójában egy konzervatív női szerepfelfogást erősít, a nőket nem pihenni, hanem unokáikra vigyázni küldené haza a kormány. A rendelet emellett szerinte lehetőséget teremt a munkáltatóknak a női alkalmazottak kényszernyugdíjazására is. Ertsey szerint hasonlóan káros a gyes elvétele a fogyatékos gyerekeket nevelő nőktől, ha ők a gyereknevelés mellett teljes állásban dolgoznának is.
Ezt a férjem találta.

nagyi5 # 2010.11.23. 09:34

Mesehabbal!

Nem rossz az ötletmár csak egy önként jelentekező kéne aki mindent egybe vetve szabatosan meg tudná fogalmazni ezt a levelet.

Itt az egész probléma gyökere szerintem,hogy becsaptak 40 év szolgálati idővel, amit még augusztusba is igy fogalmaztak és igértek.
Ennek az ujtervezetnek meg a legnagyobb vesztesei akik most munkanélkül vannak és megvan a 40 év szolgálati idejük az iskolával és a munknélkülivel.
Ezek az asszonyoknak reményük sincs hogy megtudjanak élni,mert ha már azt a kis munkanélkülit sem kapják éhen halnak.

Veci # 2010.11.23. 09:31

mária56
A tv. módosítás azokat a pontokat nem érinti, ami az előrehozott nyugdíjra, vagy a megszerzett jogokra vonatkoznak. Figyelj, az 1952 után születetteknél a tv. módosítás szerint nem szolgálati idő, hanem munkaviszony számít.
Ha tovább dolgozik, az én értelmezésem szerint később is teljes összegű nyugdíjat kapnak.
Várjuk meg a tv. módosítás hatályba lépését!


Üdvözlettel Veci

mesehabbal # 2010.11.23. 09:20

Kedves Lányok és Fórumozók!

Szerintem ne idegeskedjetek (persze, magamat is igyekszem nyugtatni)!!!
Össze kellene fognunk és egy olyan e-mail levelet kellene megfogalmazni, és elküldeni, (pl. Iván Lászlónak, Navracsics Tibornak, szakszervezeteknek, pártoknak, stb.) amiben megírnánk azokat a problémákat, amikről itt is beszélünk. (Esetleg felhívnánk a figyelmüket, erre a fórumra.)
December 20-ig, még majd 1 hónap van, addig nem szabad tétlenkedni, csendben maradni, és magunkat belülről őrölni. Csak akkor figyelnek ránk, ha a gondjainkat, véleményünket sok olyan emberrel, szervezettel, újsággal, megosztjuk, akik tehetnek értünk valamit.
Arra kérlek Benneteket, ha van önként jelentkező, aki ezt a levelet megfogalmazná, (jogi, ONYF, stb. ismerete van) az jelezze itt a fórumon. Az email levelet elküldené egy embernek. Az első aki megkapta, továbbítaná a levél teljes tartalmát, amit kapott és hozzáírná a saját nevét a szöveg aljára, majd ő is tovább küldené. (Kimásolás úgy történjen, mintha „Forward”-, „Továbbküld”-nénk a levelet, email cím előzménnyel együtt, csak így látnák, mennyien írtuk alá). A fórumon nem kell az email címet megadni, aki engedte, annak a fórumról is tudsz levelet küldeni!!! Amikor már sok aláírás (20-30)összejött, akkor el lehetne küldeni, akár több címre is.
Várom a véleményeteket!
Üdvözlettel: Ági

mária56 # 2010.11.23. 08:57

Szervusztok Kedves Fórumozók!
Veci!
Visszaolvastam az elmúlt nap hozzászólásait mert tegnap nem tudtam a géphez ülni.Lenne egy kérdésem,mert egy kicsit értelmezési zavarban vagyok, vagy már engem is megkevertek.
Ez a mostani tv. javaslat ami a 40 év szolgálati időről szól, ugye nem csak egyszeri alakalom, hanem a jővőre nézve is így lesz.Mert akinek nem számít bele a szakmunkásképzési idő, és jelen esetben azzal lenne meg a 40 éve, az még ha 3 évet dolgozik ugyan úgy jogosult lesz a teljes összegű nyugdíjra és nem előrehozott öregségi nyugdjat fog kapni?

Veci # 2010.11.23. 08:42

Érdekes olvasmány:
Nyugdíj: egy vagy két gyerek esetén ennyi munkaviszony kell
http://penzcentrum.hu/…viszony_kell


Üdvözlettel Veci

lájza # 2010.11.23. 08:37

Marzi, teljes mértékben egyetértek veled. De jó is lenne, ha az általad nagyon jól megfogalmazottakat átgondolnák és figyelembe vennék!

Marzi # 2010.11.23. 08:02

Igazunk van abban is, hogy ilyen környezetben nem lehet döntéseket hozni!
A Fidesz ígérete szerint 40 év szolgálati időről volt szó, erre én visszaléptem az állami nyugdíjrendszerbe 2009-ben, az utolsó pillanatban. De ha nem mehetek nyugdíjba 2013-ban, akkor van még 7 évem, ami alatt szépen gyűjtögethetném a nyugdíjravalót.
Ilyen államra, aki nem tartja be az ígéretét, úgy sem lehet számítani!

Marzi # 2010.11.23. 07:43

Persze hogy igazunk van, de úgy látom most is bejön, hogy az igazság és a jog nem mindig fedi egymást!

Ez a törvény visszamenőleges hatályú törvényt! Honnan veszi a kormány a bátorságot, hogy pálcát törjön felettünk, és elbírálja, ki volt hasznosabb a társadalomnak és ki nem, és kimazsolázzák a szolgálati időkből, amivel ők járnak jól, vagyis kispénzűek nyugdíjba, nagyobb pénzűek meg dolgozzanak tovább és fizessék a járulékot! Erre megy ki a játék.
A mi életünkben más volt az értékrend, mások voltak a törvények, és most egyszer csak kiderül, hogy egészen más döntéseket kellett volna hoznunk a múltban, hogy jól jöjjünk ki ebből a dologból!
Megosztják a társadalmat, és keltik a feszültséget a férfiak és nők, a nappalin diplomázottak és az estin diplomázottak, a sokgyerekesek és a kevesebb vagy nulla gyerekesek között.

Egyébkéntis a jólkeresők között sokan lesznek, akik nem fognak élni a kedvezménnyel. Szerintem ők lesznek többen, főleg amint meglátják, mekkora nyugdíjat kapnának. A jólkereső jogászok, orvosok, kormánytisztviselők, cégvezetők biztosan nem fognak nyugdíjba menni. De! Engedtessék már meg, hogy egy leépített, munkanélküli pedagógus, vagy egy beteges vidéki köztisztviselő méltósággal visszavonulhasson. Ne alázzuk már porig ezeket az embereket, ha megvan a 40 év szolgálati idejük azzal, hogy nem szültek, vagy nem eleget, vagy tanultak, és így váltak hasznos tagjává a társadalomnak! Vagy akit a családi körülményei arra kényszerítenek, mert szükség lenne rá az unokák ellátásában, vagy az öreg szülők gondozásában!

nandy # 2010.11.23. 07:17

Marzi, teljesen igazad van! A nők kettős szerepvállalását próbálnák honorálni a kedvezménnyel, ehhez képest azokat részesítik indokolatlan előnyben, akik a gyermeknevelés mellett nem, vagy csak jóval kevesebbet dolgoztak! Ez nagy ellentmondás...

nandy # 2010.11.23. 07:12

Stelax, igazad van, nem szabadna belekeverni a gyermeknevelés szent misztériumát. Vannak olyan nők, akik a körülmények, vagy épp egészségügyi okok miatt nem tudtak több gyereket vállalni, ezért nem szabad hátrányos megkülönböztetésben részesíteni őket.

m.n.zs. # 2010.11.23. 05:23

A csudiba!!!!!!
Csak Marzi véleményét erőssitem .
Mert nagyot szívok én is ! Nem elég hogy, nem maradhattam itthon annak idején a gyermekeimmel végig Gyesen, most egy rossz húzással még ennek is csak a hátrányát érzem. 3 GYERMEKET (így nagy betűvel ) neveltünk férjemmel, közbe felváltva mind a ketten tanúltunk, Férjem diplomát szerzett,és most ennek is csak hátrányát érzem .
Soha nem gondoltam magunkat többnek azért mert 3 gyerekünk van, NO DE KEVESEBBNEK sem , én meg nem bántanám látatlanba azokat akik nem szültek, vagy épp többet is szültek mint én.
Olvastam itt a fórúmon is negatív véleményt a több gyerekesekről, de azt gondolom az őt minősíti.
De hogy egy törvény amely, részben családról szól, és részben gyerekekről is, megint hátrányos helyzetbe hozzon ez aztán valóban pofátlanság!
Jó kis karácsonyi ajándék lesz, csupa meglepetés!
Már én is csak reménykedni tudok a többiekkel, és próbálok szebb rajzot készíteni karácsonyra mint a pici unokám , aztán majd cserélünk. Mert ajándék az nem tudom miből lesz.

kissmama # 2010.11.23. 04:38

Szerintem sincs ennek a törvénynek pozitív üzenete.Mivel akik iskolába jártak azokkal nagyon kiszúrtak,de remélem lesz olyan képviselő aki mellénk fog állni és nem hagyja ,hogy így maradjon( remélem)

reménykedő 53 # 2010.11.22. 23:47

40 év munka után nyugdíjba mehetnek a nők
TÖRVÉNY NINCS, A JELENLEGI ÁLLAPOT SZERINT, HOGY LEHET NYUGDÍJBA MENNI 2011 JANUÁRBAN, MIKORTÓL LEHET KÉRNI A NYUGDÍJAZÁST, EBBŐL MÁR JANUÁR NEM LESZ,
TERVEZNI NEM LEHET, NEM KELLETT VOLNA MEGÍGÉRNI EZT A DÁTUMOT.
Úgy látszik, hogy a Tb. törvénymódosítás a legbonyolultabb, leghosszadalmasabb döntést igényel a törvényhozók részére.


Kérem, aki tudja, segítsen, válaszoljon.
N?k 40 éves kedvezményes nyugdíjazás idejébe beleszámít-e az alábbi táppénz.
Felszámolták a céget, f

Marzi # 2010.11.22. 23:21

Soltész Miklós szociális államtitkár kiemelte: "a nők nyugdíjaztatásának a kormány által benyújtott változata pozitív üzenetet hordoz: azok az édesanyák, akik munka mellett vállaltak gyereket, sokat tettek a társadalomért és a családjukért is."

Államtitkár Úr!

És azok az édesanyák, akik szó szerint munka mellett vállalták a gyereket, mert nem vették vagy nem vehették igénybe a gyest, velük mi a helyzet? Ők nem tettek a társadalomért meg a családjukért? Ők és az általuk vállalt gyermek alacsonyabb rendű?

Aki nem vette igénybe a törvényben említett tanulmányi időt, de 2 gyerekkel 6 évig volt gyesen, azt elismeri a készülő törvény 6 évnek a 40-ből, aki viszont 4 évig tanult, de a gyest csak 2 évig vette igénybe a 2 gyermekére, annak 4 évvel tovább kell dolgoznia, hogy meglegyen a 40 éves kereső tevékenysége.

Volt, aki a gyes helyett a nehezebb megoldást választotta, és amellett, hogy ellátta a családját, még keményen dolgozott is és fizette a járulékot, amiből a 6 évig gyesen lévő az ellátást kapta. Ez utóbbi most nyugdíjba mehet, a másiknak pedig továbbra is dolgoznia kell, és fizetnie a 0,5 % járulékot a nyugdíjba vonuló nyugdíjának fedezetére.

De akad még példa bőven, itt a fórumon is! Mi van például olyan esetben, ha az anya nem volt jogosult gyes igénybevételére, vagy történetesen apuka volt gyesen?

Számukra ennek a törvénynek semmiféle pozitív üzenete nincsen.

reménykedő 53 # 2010.11.22. 22:31

(CSALÓDÁS) Parlamentben a törvényhozók a nyugdíjba készülő nők és családjuk számára -Kellemes Karácsonyi Ünnepeket (!!!)- szereznek, elrontják a közeledő ünnepek hangulatát (Karácsony szentestére is tehették volna a szavazást). Nagy csalódás az időhúzás-időhúzás, csak akkor kellett volna bejelenteni, ha már eldöntötték a változtatásokat. Eddig bíztunk, hogy az ígéretnek megfelelően segítik a nők nyugdíjazását. (Országházban hol vannak a női képviselők) Országház honlapján követhetetlenek az időpontváltozások. 40 év munka után nyugdíjba mehetnek a nők


Kérem, aki tudja, segítsen, válaszoljon.
N?k 40 éves kedvezményes nyugdíjazás idejébe beleszámít-e az alábbi táppénz.
Felszámolták a céget, f

Gabicsek # 2010.11.22. 21:19

Hát Kedves Veci, változatlanul csodálkozom, miket találsz:)

Veci # 2010.11.22. 21:08

ITT olvashatjátok kiemelve, hogy a javaslatban mi számít bele a 40 évbe és mit nem számítanak (ez ugyanaz, mit korábban a fidesz.hu oldalról olvastunk):
Újabb információcseppek az akciós nyugdíjról
http://www.koziranytu.hu/…ugdijrol/338


Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2010.11.22. 21:06

Gabicsek!
Talán addigra felmérik a jogosultak számát, vagy a közhangulatot? Esetleg figyelik, hogy a fórumozók milyen ötleteket adnak, mit lehetne még kivenni a jogosultak köréből, amiről eddig megfeledkeztek. Korábban többször is írtam, hogy ne adjatok ötleteket.

Veci # 2010.11.22. 20:55

Emmus

A gyors-és gépíró iskola a szolgálati időbe sem számít bele, ezt a Nyugdíjbiztosító ügyfélszolgálatán érdeklődésemre elmondták. Egyik fórumozó társunknak viszont 2 hetet beszámították, ami gyakorlat lehetett.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.22. 20:52

Lányok!

Ez volt az MSZOSZ vendég véleménye az AZV Egyenes beszéd műsorában, NÉZÉTEK meg:
http://atv.hu/…olgyi_andrea


Üdvözlettel Veci

Andrea9 # 2010.11.22. 20:47

Köszönöm a választ!