40 év munkaviszony után nyugdíj


csera # 2010.11.22. 14:47
kriszmasz # 2010.11.22. 14:43

Sziasztok!

Szeretném elolvasni a parlament honlapján a benyújtott tervezetet. A honlap azonban annyira bonyolult, hogy hosszas kutakodás után sem találtam meg. Aki már elolvasta kérem adja meg a pontos helyet. Nagyon köszönöm!
Egyébként ennek az egésznek akkor lett volna igazi eredménye, ha nem nyúlnak hozzá a korábbi nyugdíjazás alapját képező idő számításnak. A szabályok változásával, sokan becsapva érezhetik magukat, hisz sokan beleszámolták az iskolaidőt is, mint ahogy korábban is volt.

Jimbo75 # 2010.11.22. 14:33

perszepolisz

Plusz ne felejtsük el, hogy a munkanélküli ellátás után fizetni kell a nyugdíjjárulékot, azt hiszem 8.5%, aminek be nem számítása színtiszta lopás.

kerdiantalne # 2010.11.22. 14:30

... A törvénytervezet külön határozza meg, hogy mi tartozik a jogosultsági időbe: keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszony ...
Felhomályosítana valaki, hogy az "egy tekintet alá eső jogviszony" - ez vajon mit takarhat? Akár nem keresőtevékenységet is ? Például: regisztrált munkanélküli is eshet EGY TEKINTET ALÁ ?

Üdv.

perszepolisz # 2010.11.22. 14:04

Sziasztok!

Mindenestre érthető a törvény, hiszen azt valóban nem járja, hogy a nők egy része akár korábban mehetne teljes jogú öregségi nyugdíjba, mint anno az átkos idején. Mert megint arról van szó, hogy a nyugdíjkorhatár - most már - 65 év, mégsem dolgozik senki 65 éves koráig, mert tele van a rendszer korengedményekkel. Persze nyilván itt az a baj, hogy valóban nem ezt igérték.
Az azért mégiscsak érdekes, hogy a munkanélkülit miért nem számolják bele ebbe a 40 évbe, hiszen a munkanélkülin eltöltött idő nem szolgálta sohasem a dolgozó épülését, nem volt egy leányálom, sőt azt aki egy-másfél évet lehúzott havi 30-ból, azt kéne megbecsülni. Ígazságról persze nem lehet ott beszélni, ahol napi 8-9 órás munkáért, adnak 75000.-Ft-ot a borítékba, ebből ötezer forintot feketén.

A következő téma azután azt hiszem a nyugdíjak összege lesz.: Az aki minimálbéből elmegy nyugdíjba, (tényleg minimálbéres, nem csak arra van bejelentve). Megkapja az első nyugdíjszelvényét 38-40 év szolgálati idő után és a zöld szelvény mellett kap két db. 20.000-est, meg 2 db 2000-est. És akkor már nincs appeláta, nincs fellebbezés, nincs kéreleme, semmi, csak a család...

V.Judit # 2010.11.22. 14:01

Kedves Veci!

Egyet nem értek, elolvastam az emlitett cikket, és a két gyermekes anyáknál 34 év munkaviszonyt és 6 év gyest emlit. Igen, de a munkaviszonyban beleszámit a gyes, vagy ennek igazolását hogy mettől meddig voltam gyesen kérni kell külön a TB-től. A régi munkakönyv szerint x naptól - x napig voltam egy munkáltatónál,ezen idő alatt voltam gyesen, nincs külön feltüntetve, hogy mikor. Akkor ez most hogy lesz kiszámitva? és hogy jön össze 2 gyermeknél a 34 év. Köszi a választ

mesehabbal # 2010.11.22. 13:55

Nagyon érdekes, ahogy játszanak a szavakkal mostanában. A 2011. évi szja-nál a gyermekek után járókedvezményeknél, sokszor használnak ilyen szavakat gyermek nélküli, gyermektelen.
Azért, mert sokunknak már felnőttek a gyerekei (nekem 3 van) még nem vagyok gyermek nélküli és gyermektelen se.

gattaga # 2010.11.22. 13:47

Újabb "boncolgatás",magyarázat:

http://www.portfolio.hu/….141752.html


By
gattaga

mesehabbal # 2010.11.22. 13:36

Hát, ha az nem volt becsapás, hogy szolgálati viszony helyett (Iván László), munkaviszonyt említettek (Nagy Anna), most meg már jogosultsági időt írnak a megjelent törvénymódosításban. Nagyon nem mindegy!

bukfenc2 # 2010.11.22. 13:29

Én sajnos becsapásként élem meg, hogy a 1/2 év munkanélküli segélyem nem számít bele a 40 évbe!
Túlságosan beleéltem magam, hogy jövőre mehetek nyugdíjba!

Jimbo75 # 2010.11.22. 13:18

Fenn van az Országgyűlés honlapján a tervezet, nem az számít az "igazinak"? Abban szó nincs ilyenről. Minek kell az embereket régen volt tervekkel rémisztgetnie a sajtónak? Így is akkora a bizonytalanság...

Pirénce # 2010.11.22. 13:18

Friss:

Nagy Anna: nincs semmilyen becsapás a nők nyugdíjba vonulásáról szóló tervezetben
2010. november 22. 12:58

A kormányszóvivő megismételte az intézkedés várhatóan 24 ezer nőt érinthet

Nincs semmilyen változás a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásáról szóló tervezetben - mondta Nagy Anna kormányszóvivő cáfolva az erről szóló sajtóértesülést.

A kormányszóvivő kiemelte: a javaslat péntek óta fent van a parlament honlapján, az bárki számára elérhető, semmi titok nincs benne. Az előterjesztés a kedvezmények kapcsán ugyanazt tartalmazza, mint amiről két hete beszélnek - tette hozzá.
Megerősítette, hogy azok a magyar nők, akik negyven év munkaviszonnyal rendelkeznek, elmehetnek nyugdíjba. Ebbe legfeljebb nyolc év számíthat bele gyermekek gondozásával eltöltött időként; nem számít bele ugyanakkor a szakiskola és a felsőoktatás ideje.

A javaslatban semmilyen változás nem történt, nincs semmilyen becsapás - szögezte le Nagy Anna.

Megismételte, hogy az intézkedés várhatóan 24 ezer nőt érinthet.
A Népszabadságban hétfőn jelent meg egy írás, amely szerint a nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását lehetővé tévő jogszabályba annyi korlátozó feltételt építettek be, hogy a legnagyobb kedvezménnyel alig néhány százan élhetnek majd.

Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára arról, hogy milyen mozgástér van a költségvetési módosító javaslatok támogatásánál, mire van lehetőség, azt mondta, a kormány várhatóan szerdán alakítja ki álláspontját.

mesehabbal # 2010.11.22. 13:14

Kedves Jimbo75!

Volt egy állítólagos korábbi részletes tervezet, amit, talán ezen a fórumon is megemlítettünk. Abban voltak ilyen tervezetek, ha igaz „3 gyerek 40 év, 2 gyerek 42 év.....
Azt sajnos nem tudjuk, hogy a jelenlegi részletes tervben, pontosan mi is van.

Jimbo75 # 2010.11.22. 13:00

Megint mindenhol ez a 3 gyerekes téma van terítéken, Én nem tudom, nem egyforma tervezetet olvastunk? Indexen is, NOL.hu is ezzel jön, Én semmi hasonlót nem láttam a törvénytervezetben....

Pirénce # 2010.11.22. 12:58

Kedves m.n.zs.!

Sajnos én is csak kapkodom a fejem :-(
Ne zavarjon meg a találgatásom, hisz csak hangos gondolkodás szinten teszem, hátha valaki cáfol, megnyugtat.
Sajnos a kíváncsiságom, hogy mi lesz a végkifejlet már odáig fajult, hogy elolvastam a Népszabadság friss információját, ami aztán minden reményemet lenullázta :-(
az év első felében az én értelmezésem szerint a nők 40 éve kizárólag a munkáról, gyereknevelésről szól, de már látom, hogy napról napra más és más jelentése lesz.
Sőt elhangzott olyan is az ígérő szájából...megpróbálom valamennyire pontosan idézni..."14-15 éves koruktól dolgozó, gyermekeket felnevelt nők 40 év munkaviszony után mehessenek nyugdíjba, hogy az unokák nevelésében is segíteni tudjanak, így a fiatal édesanyák munkába állhatnak",
elnézést, ha nem egészen pontos, de ez volt a lényeg, még el is lágyultam ilyen emberi, gyereki- és családbaráti szövegtől.
Már nem fogok megszólalni, csak várok és olvasok...

mesehabbal # 2010.11.22. 12:57

Sziasztok!

Már megint egy újabb értelmezés: Lényeges változások nyugdíjfronton - íme, a nők 40-es szabálya, adófórum online oldalán olvasható egy mai keltezésű cikk.
http://www.adoforum.hu/?…

Veci # 2010.11.22. 12:42

ITT lehet követni online a parlament munkáját!!!


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.22. 12:41

lenolaj1
Megegyezik a számítás az öregségi-, előrehozott-, korengedményes-, korkedvezményes nyugdíj számítása (sőt a rokkantnyugdíj számításnál is) és a tervezett módosításban is erről iolvasni!!!!
:-)

ITT a táblázat, ha erre gondoltál. Az alábbit kell megnyitni, vagy lementeni (legutolsó tájékoztató):
Az öregségi és előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjra jogosultság életkori feltétele 2010. január 1-jétől
http://www.onyf.hu/index.php?…


Üdvözlettel Veci

m.n.zs. # 2010.11.22. 12:23

Kedves Fórumozók !
Bár túl sokszor még nem írtam, de jelen vagyok. Sok feltenni való kérdésre már megkaptam a választ. Tehát azt gondolom, hogy ha vesszük a fáradtságot és időnként vissza is olvasunk, áttekinthetőbb lesz ez a fórum. Nem kell ugyanazokat a kérdéseket többször megválaszolniuk azoknak akik itt igen csak nagy segítségünkre vannak. Végül is tudom, hogy az ismétlés a tudás anyja, de én úgy érzem hogy ebben a feszült helyzetben, értelmesebb egymást oly módon biztatni, nyugtatni, hogy azért az reális legyen.
Engem például most megint összekavart Pirénce beírása, okfejtése, (Bocsi, nem bántani akarlak), megint csak kapkodtam a fejem, hogy mi van, hogy van, mehetek, 57 évesen 41,5 évvel 3 gyerekkel ?
aztán megint maradt a reális gondolat.
Nem igazán akarják itt a nyugdíjasok létszámát növelni, hiszen nincs miből finanszírozni.
Tehát egy igazán kis számú kedvezményezett lesz.
Nagyon várom a törvényt, és csak reménykedem hogy az akár még kedvező is lehet nekem is de közeletek is nagyon sok mindenkinek.
Üdv. Nektek

lenolaj1 # 2010.11.22. 11:51

De az is lehet, hogy a lentebb említett táblázatos összefoglalót a nyufig is elkészíti, na az lenne a hivatalos.

lenolaj1 # 2010.11.22. 11:48

Lányok!
Azt javaslom, most már valóban várjuk meg, amíg megszavazzák és hatályba lép az új törvény!!!
Ezt követően biztos lesz valaki - nem feltétlen innen a fórumról, de még ez sem kizárt! :) -, aki:

  1. Fogalmakat tisztáz (pl. mi tartozik bele a szolg.időbe, mi a munkaviszony alá)
  2. Valamilyen táblázatos formában közzéteszi, hogy a különböző évjáratú nők milyen feltételekkel, mikortól, milyen típusú nyugdíjra jogosultak.

Nekem pl. egy nagyon komoly mankót jelent az a táblázat, amit sajnos nem tudok ide linkelni (nem tudom, hogyan lehet egy pdf fájlt betenni), de az 1952 és 1957 között születetteknek ad támpontot. Jelenleg még ez az érvényes, és azt remélem, hogy ezt a táblát csak kiegészíteni kellene majd az új szabályokkal.

Ladányi # 2010.11.22. 11:42

O K É Pirénce !

Azért a meghallgatásnál többet kapunk, talán nyújtunk is egymásnak.
Látod, a VECI szól, ha megszakítja a "tanácsadói szolgálatát" !
Ettől most egy kicsit meghatódtam.

Pirénce # 2010.11.22. 11:25

Kedves Ladányi!
A félreértéseket szeretném tisztázni, én is azért csatlakoztam, mert hosszú idő óta olvasva a fórumot, tisztán láttam, hogy politikamentes kis sziget.
Nem az AB tesz keresztbe, de ahogy annak hatáskörét, működését példátlanul akadályozzák, korlátozzák, úgy már semmin nem lepődnék meg.
Igen itt valóban egy cipőben járók próbálnak egymáson segíteni, még ha csak meghallgatási szinten is, ezért érzem jól magam köztetek.
Elnézést, ha félreérthető voltam és ilyen kirohanásra késztettek soraim.
Hidd el a lényeg az, hogy én is nagyon várom a végeredményt, mert nem akkor szeretnék nyugdíjba menni mikor már a lakást sem tudom elhagyni a leamortizálódott mozgás- és vázrendszerem miatt...

lenolaj1 # 2010.11.22. 11:23

Veci, nem úgy értettem, hogy a jelenleg készülő törvény módosítaná a már meglévőt.
Csupán az a kérdés merült fel bennem, hogy az 1997.évi LXXXI-es törvényben említett öregségi nyugdíj összegének számítása vajon megegyezik-e az előrehozott nyugdíj összegének számításával? Ha igen, akkor igen, jár a + 2%. Remélem így van.

Veci # 2010.11.22. 11:17

LÁNYOK!
Most el kell mennem, de visszaolvasok, jövök vissza.


Üdvözlettel Veci