40 év munkaviszony után nyugdíj


nandy # 2010.11.21. 10:57

Ladányi: vitatott felmondás esetén 30 napod van pert indítani, kivéve, ha erre a határidőre nem hívták fel a figyelmed a felmondásban.

lájza # 2010.11.21. 10:22

Ja, és egy kérdés: a nyugdíjszámításnál a nettó csak az SZJA-val csökkentett bruttót jelenti?

lájza # 2010.11.21. 10:17

Marzi, Korall54!

Én is úgy értelmezem, hogy a mostani szabályozásnál a valorizált nettó 80%-a a kiindulási alap, aztán 2013-tól pedig a bruttó 66%-a - ez csökkentve aztán az adóval. Ahogy Veci írta korábban, ez még pozitív irányú változás is lehet, ha marad a 16%-os lineáris adókulcs.
És azért gondolom én is úgy, hogy a példa sántít, mert 200000-nek nem lehet/lehetett a nettója 144000.

Viszont nekem nagyon kevésnek tűnik a magánnyugdíj-pénztári tagoknál a 48,8% - szintén 2013-tól - ez nem éri el azt a bizonyos 75%-ot, amit TB-nyugdíjként ígérnek. Nem beszélve arról, hogy a TB-nek összesen még idén 76,69 % ment (októberig, ugye...). Ott is lenyúlja az állam a járulékom egy részét vagy mi lesz azzal közel 3% különbözettel?
Van valakinek ötlete? Vagy egyáltalán jól számoltam?

mesehabbal # 2010.11.21. 09:29

Kedves Ladányi!

Nem tudom, hogy a Szegedi Munkaügyi Bíróság Dr. Cséffán József munkaügyi bíróság elnökére gondolsz?

Arról itt találsz elérhetőséget, Sajnos email címe nincs:
http://www.birosag.hu/engine.aspx?…

Üdv: Ági

Ladányi # 2010.11.21. 08:52

Sziasztok !

Ezért nem tudok én hajnalig elaludni.
Haraszti Miklós Darabbér című könyvét olvastam újra, hogy felidézzem a szakmunkástanuló éveim hangulatát.

Veci! Kösz, sajnos így van az 54-eseknél.
Ugye az biztos, hogy 2013-tól még rosszabbul járunk. Tehát aki már ilyen közel van a célhoz mint én is, hát minden követ meg kell mozgatni, hogy azt a 40 év "munkaviszonyt" megszerezze.Most, munkanélküliként, ez nem is olyan egyszerű.
A legrosszabb esetben azzal kezdem, hogy írok a "régi"-egy hónapja épp- munkahelyem fő Főnökének. Ez szinte biztos, hogy nem vezet eredményre.
Egy jó munkajogásszal bíróságra is mehetnék, mert az elmúlt másfél évben 2 alkalommal törvénytelenül jártak el velem szemben.-szerintem-
Keresem a CSÉFFÁN professzor urat! Ha valaki tudná a személyes elérhetőségét, sokat segítene nekem.
Ezek kevés sikerrel fognak járni, tudom, de a tehetetlenség a legrosszabb.
Bármi áron,de 24 hónap alatt 16 hónapnyi munkaviszonyt kell szereznem.
Nem szabad, hogy legyűrjön minket a sors !
Délután én is megszeretgetem a két ártatlan kisunokámat és az anyósomat is.

Korall54 # 2010.11.21. 08:22

Marzi

A belinkelt oldalon van egy kis csúsztatás. Jól nézd meg a táblázatot, észre fogod venni.

A beijesztésre játszik, azért, hogy vedd meg a szakértőtől az ott reklámozott anyagát.

Korábban én már hírleveleket kaptam az úrtól, mert ő maga így gyűjtötte a lehetséges ügyfeleit. Majd, bármit kérdeztem, csak az anyagát ajánlgatta. Egy idő után nem küldött hírlevelet, mert nem vásároltam tőle.

Korall


Üdv: Korall (53-as nö)

Korall54 # 2010.11.21. 07:46

Marzi

200000 valorizált nettó mögött kb 185-190 ezer nettó fizetés van. Ennek a bruttója kb 300-330 ezer. Ennek vedd a 66%-át, ha a 2013-tól tervezett nyugdíjszámítást nézzük.

Korall


Üdv: Korall (53-as nö)

kissmama # 2010.11.21. 07:27

Bocsánat! Úgy látom ez ugyan az amit már néztünk.:)

kissmama # 2010.11.21. 07:19

Pénteki nappal benyújtott a kormány egy olyan törvényjavaslatot, ami az egyes nyugdíjbiztosítási tárgyú és más kapcsolódó törvények módosítását tartalmazza. Számos helyen történik kisebb-nagyobb változás, azonban az egyik legfontosabb, hogy végre látható, hogy miként képzeli el a kormány a nők nyugdíjazását.

A kormányszóvivő szavainak megfelelően öregségi teljes nyugdíjra lesz jogosult lesz az nő életkorától függetlenül, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik, és a nyugdíj-megállapítás időpontjában megszította a keresőképes tevékenységét. A törvény külön nevesíti, hogy mi tartozik bele a jogosultsági időbe: a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszony, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, GYED-ben, GYES-ben, GYET-ben eltöltött idővel szerzett szolgálati idő. Teljes nyugdíj csak akkor állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel szerzett szolgálati idő elérte a 32 évet, tehát az egyéb jogviszony maximális 8 év lehet.

A szabályozás tehát más szolgálati időt, mint például a tanulmányi időt, a munkanélküli ellátást és a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot a kedvezményre jogosultság szempontjából nem veszi figyelembe. A kedvezményre jogosultak nyugdíjának összegét az általános szabályok szerint kell kiszámítani, vagyis a nyugdíjszámítás során már minden szolgálati időt figyelembe kell venni. Ez azért lehet fontos, mivel ez alapján csak a kedvezményezettek körének a kiválasztásakor kell a szabályokat figyelembe venni, viszont a nyugdíj kiszámításánál más időt vesznek figyelembe, amibe benne van a tanulmányi idő is. Sőt további kedvezményt jelent az érintett nők számára, hogy a jelenlegi előrehozott, csökkentett összegű előrehozott nyugdíjkonstrukciók továbbra is igénybe vehetők.

A kedvezményes nyugdíjazásnál is érvényesek viszont a nyugdíj melletti munkavégzés korlátozása, tehát ha a bér meghaladja év közben a minimálbér 18-szorosát, akkor az év végéig szüneteltetni kell a nyugdíj kifizetését.

Még kiemelendő a törvényjavaslatból, hogy a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre különösen ártalmas munkát végzők korkedvezményes jogosultsága két évvel meg fog hosszabbodni. Az indoklás alapján azért, mert az új feltételek kidolgozása még nem történt meg, az új munkaköri lista nem született meg. További érdekesség, hogy több olyan részszabály is született, ami a nyilvántartási rendszer megbízhatóságát növeli, ha okokat akarnánk keresni, akkor akár azt is mondhatnánk, hogy erre a jövőben kialakítandó egyéni számlás rendszer kialakításához van szükség.

141715
Előző cikk Következő cikk

kissmama # 2010.11.21. 07:17

Ezt találtam!
Így mehetnek nyugdíjba a nők 40 év után
2010. november 20. | 11:40

Gabicsek # 2010.11.20. 20:23

Korkedvezményre jogosító munkakörök jegyzéke, akit érintene:

http://www.apeh.hu/…elleklet.pdf

Marzi # 2010.11.20. 20:19

Hát, mit mondjak?
A törvény alapján, aki 2013-tól megy nyugdíjba, éhen fog halni, velem együtt!

Hogy 2013-tól változik a nyugdíj kiszámításának módja, az egyben azt is jelenti, hogy sokkal kisebb lesz az induló nyugdíj.
Most az induló nyugdíj 40 év szolgálati idő után a nettó átlagkereset 80 %-a. 2013-tól a bruttó átlagkereset 66 %-a lesz. Ez 8,3 % -kal kevesebb, és ebből jön le még az adó, ami most 16 %.
Találtam egy számszaki példát. Ez alapján, ha a bruttó átlagod minden valorizálással és egyebekkel együtt 200 ezer ft, akkor 40 év szolgálati idővel 144 ezer ft-tal mehetsz most nyugdíjba. 2013-tól ez már csak 132 ezer forint, és ezt csökkenti még az adó.
Jól gondolom?
Ez itt egy reklámszöveg, de érdemes tanulmányozni. Itt vannak a számszaki példák:
http://www.privatnyugdij.hu/…szamitas.php

Stelax és a többiek!
Sajnos szinte soha nem esik szó arról, milyen pozitív hatása lenne a nők korábbi nyugdíjbameneteli lehetőségének az egész társadalomra!
Hogy milyen fontos, hogy legyen egy kisgyerekes családnak nagymamája, vagy az idős szülőknek segítségük öreg napjaikra, de ez ma egy szörnyű világ! Én nem szeretek ebben a világban élni!

lenolaj1 # 2010.11.20. 18:37

Lányok, tudjátok mit nem értek?
Az új tv.tervezet nem szól arról, hogy az alábbi idézetben említett rendelet mikorra várható.
Mert ugye hiába hoznak egy új törvényt, és meg is szavazzák, ha az abban foglaltak részleteit nem ismerjük. Márpedig hogy mi minősül kereső tevékenységnek, hát az egy sarkalatos pontja az egésznek.
Valaki, aki jobban ismeri a törvénykezési jogrendet tudna erről valamit?

(A Kormány felhatalmazást kap arra, hogy)
„o) a 18. § (2b)–(2c) bekezdés szerinti, kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonyokat”
(rendeletben határozza meg.)

Veci # 2010.11.20. 18:01

stelax

A mostani tv. módosítás a munkaviszony miatt kavart meg mindenkit.
A nyugdíj megadóztatása a 2013-tól megállapított nyugdíjaknál gondolom abból adódik, hogy akkor nem nettó jövedelemből számítják a nyugdíjat, hanem bruttóból. Akkor a számítás a tv. 20. §-a szerint lesz, 2012-ig pedig a 12. § szerint:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

20. § (1) Az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és a figyelembe vehető havi bruttó átlagkereset összegétől függ. Ezek alapján, ha a biztosított kizárólag a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében fizetett nyugdíjjárulékot, vagy a magánnyugdíjpénztárban az egyéni számláján lévő összeget a Nyugdíjbiztosítási Alaphoz átutalták, az öregségi nyugdíj összege

Megtaláljátok az évenkénti %-os szorzót. Hátha még az egységes 16 %-os szja jót tesz. Ha addig nem változtatják meg.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.20. 17:50

vevike
Nem ismerem azt a közszolgálati viszonyt érintő korkedvezményt vagy hasonlót. Szerintem a köztisztviselő jogállásáról szóló törvényt bogarászd át, vagy pl. a település jegyzője hátha tud segíteni.
A tv. módosítás véglege, hatályos állapotát várd meg közben türelemmel, abban benne lesz mit ismernek el biztosítási jogviszonynak a kedvezményes nyugdíjhoz.


Üdvözlettel Veci

marcsi1953 # 2010.11.20. 17:19

Minden hírekben bemondják, hogy a 40 évbe nem számít bele a felsőfokú iskola. De a szakmunkásképzőt egyáltalán nem is említik semmilyen formában sem. Akkor most lehet hogy mégis beleszámít?????????

gariv # 2010.11.20. 17:05

Az általam előbb leírtakat csak azzal egészíteném ki, hogy a négy gyermekemtől három unokám van és nem tudok a gyerekeimnek segíteni ha vigyázni kell rájuk, ahogy segített nekem anyukám annak idején.
És nem tudok anyukámnak segíteni, akit el kellene vinnem ide-oda, orvoshoz, mert dolgoznom kell!

lájza # 2010.11.20. 16:54

stelax:

"jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő."

"(A Kormány felhatalmazást kap arra, hogy)
„o) a 18. § (2b)–(2c) bekezdés szerinti, kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonyokat”
(rendeletben határozza meg.)"

A kulcs-kifejezés: "kereső tevékenységgel járó...."

Ez jelentheti azt, hogy a ledolgozott szakmunkástanuló évek is idetartoznak, szemben a nappali tagozatos főiskolai tanulmányokkal, amire nem járt díjazás.
A munkanélküli ellátás szintén nem tartozhat ide, hisz az jóindulattal sem nevezhető tevékenységnek, inkább csak fizetett tétlenségnek, aminek senki nem örült.

Kérdés, hogy a Kormány-rendeletben hogy csűrik-csavarják majd ezt is.

vevike # 2010.11.20. 15:31

Kedves Veci!

Bocsi, most léptem be a fórumra, mert dolgoztam. Kérdésedre válaszolva, akkoriban, legalább is úgy emlékszem, hogy a közszolgálati szerveknél dolgozó ügykezelők - adminisztátorok, fizikai alkalmazottak és pl. a honvédségnél polgári ill. kinevezett polgári alkalmazottai közszolgálati jogviszonyban voltak. S 5 ledolgozott év után 1 év plussz szolgálati évet lehetett szerezni így. Az 1992. évi XXIII. törvény (ezt a neten találtam meg) ezeket a jogviszonyokat munkaviszonnyá minősítette, de nem visszamenőlegesen, hanem azt mondta ki, hogy az illetmények, juttatások és "egyéb" jogosultságokat figyelembe véve az érintettek nem kerülhetnek a korábbinál hátrányosabb helyzetbe. Vajon ez az egyéb vonatkozik erre a + évekre. Tulajdonképpen az alap kérdésem az, hogy erre vonatkozóan van-e valahol valamilyen rendelet, hol lehet megtalálni azt a listát, ahol ezek a szervek, beosztások fel vannak sorolva. Annak idején pl. ilyen szerveknek minősültek emlékeim szerint az állami építőipari vállalatok, a vízművek, áramszolgáltatók, stb. Már hosszú évek óta nem az állami szektorban dolgozom, de az új, nőket érintő nyugdíj, ha nem is azonnal, de rövid időn belül érinthet. Jó lenne tudni, hogy mi a helyzet ezekkel az időkkel.

Vevike

nomono # 2010.11.20. 15:04

úgy emlékszem, hogy amikor fiatalok voltunk, eszünk ágában sem volt felhánytorgatni az akkor nyugdíjba menőknek vagy a már nyugdíjasoknak, hogy mi tartjuk el őket, vagy hogy mi azért fizettük a járulékot, hogy nekik nyugdíjuk legyen
már azért sem, mert akik akkor nyugdíjba mentek a szüleink, nagyszüleink voltak
akik háborognak, azoknak ez nem jut az eszébe???

én is közalkalmazott voltam munkanélküli előtt, szakmai felsőfokú végzettséggel, de le sem merem írni, hogy mennyi volt a bérem, mert úgy érzem, hogy szégyen

bobane # 2010.11.20. 14:29

bocsi nem akartam ismételni magamat, a "technika ördöge"
:-)

bobane # 2010.11.20. 14:28

Hátha van benne vmi hasznos is:

http://www.koziranytu.hu/…ormaciok/334

bobane # 2010.11.20. 14:15

http://a-munkaado-lapja.cegnet.hu/…jogviszonyok

"mazsolázgattam":

Biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyok (2006/1 - Társadalombiztosítás)
Biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyok
Hazánkban a társadalombiztosítás kötelező. Aki biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyt létesít, az - akaratától függetlenül - biztosítottá válik, illetve aki biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban alkalmaz valakit, annak viselnie kell a foglalkoztatók számára előírt valamennyi terhet. Ennek érdekében tekintjük át a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyokat.
Bármelyik oldalról (akár a munkavállaló szemszögéből, aki biztosítása révén a társadalombiztosítás ellátásaira szerezhet jogosultságot, akár a foglalkoztatóéból, aki számára ez megannyi kötelezettséget jelent) is közelítjük meg ezeket a jogviszonyokat, a biztosítási kötelezettség a társadalombiztosítás kulcsfogalma. Éppen ezért fontos, hogy munkaadóként biztos ismeretekkel rendelkezzünk a biztosítási kötelezettség elbírálásához.

Munkaviszonyban állók
A munkaviszonyban álló dolgozóra - e körbe értve a közszolgálati és közalkalmazotti jogviszonyban, valamint a különböző szolgálati törvények hatálya alá tartozókat, illetve a hivatásos nevelőszülőket, valamint az ösztöndíjas foglalkoztatottat (függetlenül a munkaidőtől és a díjazás mértékétől) a jogviszony tartama alatt - kiterjed a biztosítás.
Amennyiben a munkavállaló díjazása nem éri el a minimálbér összegét, akkor a szerzett szolgálati ideje arányosan csökken.

Szövetkezeti tagok
A szövetkezet tagjára csak akkor terjed ki a biztosítás, ha a tag a szövetkezet tevékenységében munkaviszony vagy vállalkozási jellegű jogviszony keretében személyesen munkát végez. Kivételt képeznek az iskolai szövetkezetek nappali tagozaton tanuló, hallgató tagjai, akikre ebben az esetben sem terjed ki a biztosítás.

Tanulószerződéssel rendelkezők
A tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanuló - a képzési idő tartama alatt - szintén biztosított.
Itt tehát olyan fiatalokról van szó, akik valamely szakképző iskola diákjai, és megállapodást - a szakképzési törvényben foglaltaknak megfelelő tanulószerződést - kötnek gyakorlati képzésük érdekében egy gazdálkodó szervezettel vagy egyéni vállalkozóval. Ezt a szerződést tehát a tanuló kezdeményezi, az illetékes kamara pedig jóváhagyólag tudomásul veszi.
Amennyiben a megállapodás az iskola és a gazdálkodó szerv között jön létre, vagy a szerződés nem felel meg az említett törvény kritériumainak, akkor e jogviszonyról nem beszélhetünk.

?????????????????????

lájza # 2010.11.20. 13:45

Kedves gariv!

Elképesztő, amit írsz. Ezek után az a véleményem, hogy sokan kussolhatunk.
A lényeg, hogy - abszolút "igazságosan" -a képviselő urak jövő évtől több százezer forinttal többet vihetnek haza nettóban. Lesz olyan, aki több mint félmillióval...
És mindez nem csupán a gyerekkedvezmény miatt!

Ezért nem vehető figyelembe a 40 éves szolgálati idő a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásánál, mert akkor a fentiekre nem futná...
Sorry!

gariv # 2010.11.20. 13:27

Kedves Mindenki!
Közalkalmazott vagyok, 56 éves és egy kórházban orvosírnok. Főiskolai végzettségem van, nem szakirányú, ezért csupán az érettségit vették figyelembe besorolásomnál. Jelenleg 36 év néhány hónapos szolgálati időm van. A fizetésem brutto 102.500 forint, az netto 78000.- Ft. Nálunk nincs cafeteria. Jövőre az adóváltozások ill. a 0,5 százalékos nyugdíjjárulék emelés miatt még kevesebbet kapok kézhez.
4 gyereket neveltem fel, pontosan nem tudom mennyi időt töltöttem el gyesen, talán kicsivel többet mint 8 év.
Négy gyerekemmel csak hátrányt élveztem (ezért kerültem az eü-be), mert négy kisgyerekkel munkát nem kaptam és ez akkor volt amikor még voltak munkahelyek Mo-n, vagyis a 80-as években. (Gyes alatt költöztünk más városba, ezért kellett munkahelyet változtatnom).
Mivel sem új lakást nem vettünk, nem is építettünk ezért szoc. pol-t sem kaptam. Szép összeget megspórolva a Magyar Államnak.
Tehát a sokgyerekesekről lentebb írtakat kikérném magamnak.
A Fidesz meg épp most hálálja meg, hogy több gyermeket vállaltam.