40 év munkaviszony után nyugdíj


nomono # 2010.11.17. 09:10

Veci!

teljesen igazad van...

fabatka # 2010.11.17. 08:04

Ahogy olvasgatom miket írnak ,úgy gondolom hogy az emberek megosztása tovább tart, sőt fokozódik.A mostani kormány is csak a dolgozóktól veszi el a pénzt .A magukét meg megemelik.A sok léhűtő gazember pedig röhög a markában,pedig a lopot elprivatizált pénzt vissza kéne perelni....van elég ember erre.(aki egy vasat meg tud munkálni már kevesebb,és egyre fogynak.) .Mindenhová beépültek a spiclik.Nem a HAZA, hanem az idegen érdek a fontos.Ezek általános megállapítások, de jó lessz vigyázni, mert ha ezt is "elkurják"nem tudom hogy reagál rá a nép .Mi lesz ha elszakad a madzag. De lehet hogy ez a cél.Én semmi javulást nem látok. Az élethelyzetem tovább romlik.Ide is beírkál az ember ,mérgében ,tehetlelségében ...de minek.....?Aki tehene valamit sza...ik rá meg rám is.Na, csá,mára ennyi elég.Üdv mindenkinek.

Veci # 2010.11.17. 07:26

Szerintem az értelmezési vitával csak a nyugtalanságotokat növelitek. Az, hogy össze-vissza kommunikációból mi lesz, majd a hatályba lépő törvénymódosításból kiderül.

DE, aki pl. 3 vagy több gyermek esetén dolgozottt 32 évet, és a 8 év "hozzászámításával" (ez 2008-ig gyermekkedvezmény néven futott gyermekenként 1 év, max. 3 év), arra igen csak számítani kell, hogy a nyugdíja alacsony is lehet majd.

Mielőtt valaki lépni kezdene a Nyugdíjbiztosító felé, azért számoljon is egy kicsit, főleg ha van hol dolgoznia.

Sajnos a másik topicban egy fórumozó társunk írta hónapokkal ezelőtt (aug. 2-i bejelentés után), hogy a munkáltatója kész lett volna megállapodni korengedményes nyugdíjra, de a bejelentés hírére a munkáltató visszalépett és úgy tudom, hogy közben a korengedényes nyugdíj elindításához a munkaviszony megszűnt. NAAA! Ez pofátlanság volt, a kommunikáció, a hiányos adatfelmérés következtében egy ember élete tört meg (és még kitudja hány emberé?), főleg, ha voltak tanulmányai, amit most nem számítanak be.

Nyugdíj 40 év után: óriási érdeklődés
http://fmh.hu/…1115_nyugdij#…
Nem hivatalos értesüléseink szerint speciális kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségként a nyugdíjtörvény készülő módosítása tartalmaz majd részleteket, vagyis kiegészítésként jelenik meg a nyugdíjtörvényben.
Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi szabályozás alapvetően nem változik, már ami az öregségi nyugdíjkorhatárt, az előrehozott öregségi nyugdíjat, a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjakat illeti.

Ezt én úgy értelmezem, hogy ezeknél a nyugdíjba vonulási lehetőségeknél a korbetöltéskor a szolgálati idő számít (de ki tudhatja, hogy milyen változtatások jönnek még).


Üdvözlettel Veci

crazy # 2010.11.17. 00:08

Megint én vagyok, találtam itt egy korábbi hozzászólást, amiben Selmeczi Gabriella is azt mondja, hogy a GYES-t hozzá kell adni a munkában töltött évekhez:

"Selmeczi Gabriella a nők negyven évi nyugdíjáról

A nyugdíjvédelmi kormánybiztos napirend előtti felszólalásának elején kijelentette: a kabinet biztosítani akarja, hogy akik két helyen is helyt álltak, azok már 32 év után is elmehetnek nyugdíjba. Fontos elemként említette, hogy azok akik így mennek nyugdíjba, nem csökkentett, hanem teljes nyugellátásra számíthatnak.

A gyermekgondozás időszaka is beleszámít a 40 évbe, így több gyerek esetén 32 munkaév is elegendő lesz a nyugdíjhoz – hangsúlyozta."

Gondolom kell majd a TB-től egy igazolást kérni, hogy ki mikor, és mennyi ideig részesült GYES-ben, GYED-ben, és ezt hozzáadják a munkaviszony idejéhez.

Tovább: http://www.jogiforum.hu/…16/25795.1.0#…

crazy # 2010.11.16. 23:56

Gabicsek!

Én úgy értelmezem, ahogy efi is írta, hogy a GYES, GYED mindenképpen be fog számítani maximum 8. évig időtartamban. A mai origo.hu-n található cikkben ez szerepelt:
"A kormány eddig bejelentett elképzelése szerint a 40 év munkaviszonyba - ahogy azt Nagy Anna kormányszóvivő már a múlt héten, a kormánydöntés után bejelentette - beleszámítanak maximum 8 év gyereknevelést is, vagyis azt az időt, amikor az érintett nő gyermekgondozással kapcsolatos ellátásokat, gyest vagy gyedet kapott."

Ez egyértelműen azt jelenti, hogy beszámít, akár pluszban is (pl. aki GYES, GYED előtt nem dolgozott, vagy pl. mint édesanyám, hogy GYES előtt határozott idejű szerződéssel dolgozott, ami lejárt neki szülés előtt). De biztosat tényleg csak a törvény szövegéből tudhatunk majd meg, mert ott egy szó, vagy egy vessző is sokat jelenthet. Ha minden igaz a héten a parlament elé kerül, talán döntenek is.

efi99 # 2010.11.16. 22:08

Ja, tílleg, összekevertem ezzel a Révész Márióval, akinek most lesz a 4. és az RTL Klub nem tudom melyik műsorában 10 mp-ig nem tudod még nyökögni sem mikor a riporter az orra alá dugta a számítást, hogy neki 150 ropival lesz több, aki meg 200 bruttót keres, annak 10-zel.

MajorDomus # 2010.11.16. 21:59

efi
a bandafonoknek 5 gyereke van !
Ezáltal havi 350 ezer ft-al csökken sz adója, ami evi 4 millio !
Neked ez fizetésnek is jo enne mivel nettoban értendő.
Jol ki van ex találva egyeseknek.

efi99 # 2010.11.16. 20:59

De bele fog számítani.
Gyerekkel otthon max 8 évet = beleszámít.
Egyetemre, képzésre jártál 5 évet, ezért csak 23 évesen kezdtél = jól megszoptad.
4 gyerekes kormányfőnknek a szíve csücske a nagycsaládosok és mivel közben kiderült, hogy túl sok embert érintene kedvezően a 40 év, hát azokat, akik inkább tanultak, csöndben lehúzták.

Gabicsek # 2010.11.16. 20:53

Crazy!

Mamád jövőre nem fog tudni elmenni nyugdíjba, ha úgy van, ahogy írod, mely szerint 36 év munkaviszony ÉS 4 év gyes. Ahhoz, hogy elmehessen, 40 év munkaviszony kell, ebben kell benne lenni a gyes-en, gyed-en lévő időnek, tehát nem pluszban jön a munkaviszony idejére a gyes és gyed. Munkáltató tudja igazolni a munkaviszony kezdetének pontos napját, ez a mérvadó. (nekem legalábbis a munkáltatóm állapította meg)

Szerintem az alanyi jogon járó gyes nem fog beleszámítani, ha nem volt közben munkaviszonyban, mert mint írtam, a munkaviszony létesítése közben igénybe vett gyes és gyed idő fog beleszámítani az én értelmezésem szerint.

nomono # 2010.11.16. 20:07

crazy!

nem jól van ez az egész, miért nem lehet megadni annak akinek megvan az ideje?
miért kell egyeseket kirekeszteni?
ez így nagyon igazságtalan

crazy # 2010.11.16. 19:58

nomono!

Aki szakmunkásba járt, azután is fizették a TB járulékot mégis kihagyják, és ezek szerint a munkanélküli időszakot is kihagyják. Persze ez mind nem biztos, mert még nem fogadtak el semmit, én is csak az internetről szedem az előzetes információkat különféle cikkekből. Ma éppen a már emlegetett origo.hu - n található cikket olvastam.
Aki alanyi jogon kapta a GYES-t azután nem fizetett nyugdíjjárulékot, most mégis beszámíthat az az időszak is.

nomono # 2010.11.16. 19:50

nem értem, hogy a munkanélkülit miért kellene kihagyni, amikor vonták belőle a nyugdíjjárulékot?

crazy # 2010.11.16. 19:38

tuci! mama4x !

Akkor lesz biztos, ha megjelenik a törvény szövege (és főleg, ha meg is szavazzák), de az előzetes információk szerint a gyerekneveléssel töltött idő be fog majd számítani a 40 évbe. Ahogy lehet olvasni maximum 8 év GYES számítható be. Erről ír a mások által belinkelt origo-s cikk is.
A tervek szerint a munkanélküli időszak viszont nem számít majd be.
Édesanyám is érintett jövőre lesz meg a 36 év munkaviszonya, és összesen 4 évet volt GYESEN, tehát meglesz a 40 év munkaviszonya.

vandorek # 2010.11.16. 19:33

Kedves Lyonee!
Nagyon köszönöm válaszodat.
Te ezek szerint biztos vagy ebben a dologban.
Akkor a munkahelyem automatikusan elindítja majd a nyugdíjazásomat? Illetve tájékoztat erről?
Üdv. vandorek

frivol # 2010.11.16. 19:00

szamóca5

Igazságtalannak tartod, hogy a középiskolát, felsőfokút nem számítják be. Pedig akiknek ezek vannak, azoknak számít. Én gimnáiumba jártam, majd munka mellett végeztem el a gyors és gépíró iskolát, sőt a gimi mellett is végeztem estin tanfolyamot. Így természtesen nincs meg a 40 évem, de bízom abban, hogy ha eltelik az a 2-3 év még, nem fogják ezt visszavonni ! Mert ha elszámolták magukat OTT FENN akkor egy tollvonással visszavonhatják - remélem NEM.

frivol # 2010.11.16. 18:52

http://www.origo.hu/…viszony.html
Nem tudom ezt olvastátok-e ? Nem akartam idemásolni. Érdekes.

frivol # 2010.11.16. 18:52

http://www.origo.hu/…viszony.html
Nem tudom ezt olvastátok-e ? Nem akartam idemásolni. Érdekes.

mama4x # 2010.11.16. 18:18

tuci2

35 éves munkaviszony az 35 év
A 3év gyes nem + munkaviszony.

Lyonee # 2010.11.16. 18:13

vandorek!
A pép tv. szerint nem lesz választásod, mert jogosult leszel nyugdíjazásra, és ezáltal megszűnik a pép. számodra.
"4. § (1) A 3. § (1) bekezdés d) pontja szerinti határozott időre szóló foglalkoztatásra irányuló jogviszony nem szüntethető meg felmentéssel a 3. § (1) bekezdés c) pontjában szereplő okból. A foglalkoztatásra irányuló jogviszonyra vonatkozó jogszabályokban foglaltakon túl a jogviszony megszűnik továbbá

  1. a programban részt vevő előrehozott öregségi, illetőleg öregségi nyugdíjra való jogosultsága életkori, valamint szolgálati időre vonatkozó feltételeinek megszerzésével, vagy rokkantsági, illetve baleseti rokkantsági nyugdíj részére történő megállapításával, vagy"
tuci2 # 2010.11.16. 17:23

Úgy látom, hogy más is félig-meddig van informálva velem együtt. Valaki esetleg tudna nekem segíteni, hogy 54.-es születésű vagyok- 35 éves munkaviszonnyal - 2 gyermekkel kb. 3 évet voltam gyesen. Munkanélküliként 1 1/2 évet voltam kénytelen pihenni.Vajon én elmehetek nyugdíjba jövőre? Köszönöm

mama4x # 2010.11.16. 14:39

Kedves mindenki!
Most csatlakoztam a fórumhoz.
Folyamatosan keresem az új információkat én is.
Jó ez az oldal,sok információhoz jutunk.
Nagyon érdekel a téma,mert én is ebben a cipőben járok.Örülnék ha teljesülne a kormányunk igérete.

dodoberci # 2010.11.16. 12:40

58-as vagyok.14 évesen kezdtem a nagybetüs életet szakmunkásiskolában.Négy évet voltam Gyesen, kilenc hónapot munkanélkülin. Ugy tudom, hogy az én korosztályom már csak 65 évesen mehet nyugdíjba. Az iskola, munkanélküli, Gyes ha tényleg beleszámít a szolgálati évekbe, akkor 50 ÉV szolgálati időt szerzek. Hol itt az igazság? (VPOP, Katonaság, Rendőrség -40 évesen NYUGDÍJASOK)Lehet, hogy nekünk majd Szent Péter kopogtat a nyugdíjjal.!!!!!!!!
40 év után nyugdíj, ez mind mézesmadzag.

szamóca5 # 2010.11.16. 12:19

Tudom, már olyan sokan hozzászóltak a témához. Egy pár gondolatot én is hozzá fűznék.
A nők többsége nagy izgalommal várta a választások előtt beígért előre hozott nyugdíjat.
Többek között én is. Nagy megdöbbenéssel vettem tudomásul, hogy csak azokra vonatkozik ez az engedmény aki " iskolázatlan" vagy "estin " végezte el az iskolákat. Én az utóbbiakhoz tartozom.
Nem értem hogy a szakmunkás iskolát miért nem számolják bele az évekbe, hiszen eddig is beleszámolták.
De! Igazságosnak tartom , hogy a közép és felsőoktatási éveket nem. Azért nem mert most arról van szó, hogy azok a nők akik gyereket, vagy gyerekeket neveltek, háztartást vezetettek, na és mindezek mellett dolgozottak , azok elmehessenek előbb nyugdíjba.
Szerintem- mint én is- két gyereket neveltem de csak 3 évet maradtam otthon- 37 évet ledolgoztam, úgy érzem eléggé kidolgoztam magam, tettem eleget az ország asztalára a 37 év alatt. Szerintem a kormány megítélése, hogy 24000 nőt érint , elhamarkodott.
De sajnos arról még nem igazán beszélnek, mennyi lesz a nyugdíj, mi lesz a szorzó. Szóval sok minden változhat még, amíg a közlönyben meg fog jelenni.

zsuzsa 56 # 2010.11.16. 12:18

Sziasztok!
Én úgy értelmezem az eddigieket hogy a 40éves munkaviszonyba még nincs eldöntve hogy bele számítják-e a szakmunkás iskolát és a munkanélküli segélyen töltött időt A gyesen töltött időnek pedig 8év a felső határa amit elismernek munka viszonynak, ha kevesebb volt akkor a ténylegesen igénybe vett időt számítják
A korhatárt elérteknél a szolgálati időt számolják, de ez egy FIDESZ által adott kedvezmény aminek a feltételeit megszabhatják
A választásokkor nem kellett volna a sok félrebeszélés
Most persze hogy idegesen reagálunk rá!
Egy pár évet ha marad a kedvezmény így is majdnem mindenki nyer
Én például 5évet Kérdés hogy 60éves koromig lesz-e munkahelyem??
Engem főképp ez stresszel és ezért örültem volna a lehetőségnek, nyugdíjba menni ha elküldenek

Marzi # 2010.11.16. 11:43

Az origós cikkeket olvasva fel vagyok háborodva!

A kormány visszavonulót fújt, mert ugyan már 8 éve készültek a kormányzásra, de meglepődtek saját nyugdíjötletükön! Nevetséges! Úgy, ahogy az azonnali nagyarányúból sem lett semmi, ezt az ígéretét sem fogja Orbán betartani! Még jó, hogy ő soha nem hazudott!

Megmondom, mi a helyzet! Az a cél, hogy akik tanultak, valószínűsíthetően magasabb fizetéssel minél tovább dolgozzanak, és fizessék a 0,5%-kal megemelt járulékot, akik pedig nem tanultak, valószínűsíthetően nem fognak olyan sokba kerülni az államnak nyugdíjasként. Jöttem is meg nem is, hoztam is meg nem is!
Hol itt az igazság?
A húgom, aki 4 évvel fiatalabb nálam, de 18 évesen munkába állt, előbb nyugdíjba mehet, mint én, mert én 4 évig egyetemre jártam. Igaz, ő 6 évig volt otthon a két gyerekkel, én pedig csak 2x1 évet, de az ő hat évét díjazza pártunk és kormányunk. Az effektív munkából pedig nekem is csak 6 évem esett ki, mint neki! De micsoda különbség a készülő törvény szellemében!
És micsoda megfontoltságra vall visszamenőleg jogszabályt alkotni, amikor már nem alakíthatod szabadon az életedet!

Kortárs kollégáim mind nyugdíjba mehetnek, egyedül maradok itt a fiatalokkal, én pedig majd 63,5 éves koromban 44 év szolgálati idővel!

Ezzel együtt elveszik tőlem a lehetőséget, hogy nagymamáskodjak, gyerekeimtől elveszik a lehetőséget, hogy legyen nagymama, akire számíthatnak, anyukámtól elveszik a lehetőséget, hogy ha már túl öreg és gyönge lesz, vagy ne adja az ég, lerobban, akkor gyermeki gondoskodásban lehessen része.

Kedves képviselők! Ha tényleg ez lesz a törvény, akkor szégyelljék magukat!