Bértartozás!!!!


dela # 2014.11.06. 21:10

Köszönöm a segítséget.Próbálkozom.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.06. 19:42

Hááát...

murzo # 2014.11.06. 19:21

Üdv, én sem jogász, sem ügyvéd nem vagyok, de mivel jártam hasonló cipőben alaposan" kiművelt" egy ügyvéd a témakörben, és erre a témára nem nagyon igyekeznek válaszolni a szakértők ezen a fórumon. Bátorkodom segíteni / magam is pedagógus vagyok/: a munkabér visszatartása 30 napon túl jogellenes. Visszakövetelni lehet, teljesen törvényesen, késedelmi kamatokkal együtt. Ügyvéd küld egy felszólítólevelet a fizetési kötelezettségről, határidőt megadva a fizetésre, a határidő lejárta után az ügyvéd fizetési meghagyást küld, melynek jelentős ügyvédi költsége a munkáltatót terheli.
Remélem tudtam segíteni.

dela # 2014.11.05. 21:21

Tisztelt Jogi fórum! 40 éves közalkalmazotti munkaviszonnyal nyugdíjazott óraadóként dolgozó pedagógus vagyok. A szerződésemben szereplő határidőre még egyszer sem kaptam meg a béremet csak több hetes csúszással.A tavalyi évben sem helyi, sem országos szinten nem kaptam választ a miértre.Az idei tanévben még egyetlen fillért sem utaltak a számlámra és még válaszra sem méltatnak. Mit tehetünk, mert nem egyedül állok a problémával?

murzo # 2014.11.02. 03:24

Tiszteletem, korában írtam az állmkincstárral kapcsolatos egy éve-tavaly szeptemberben-keletkezett, és a MÁK által most észrevett bértartozásomról. Megkaptam az októberi béremet, és októbere végén kiküldték a papírt a bértartozásomról. Idézem: " Ön hosszabb ideig fizetésnélküli szabadságon volt. Bérszámfejtőnkhöz késve érkezett az erről szóló igazolás....A munkáltató kérte az utolsó hónap tartozásának kimutatását, így bértartozása keletkezett." Szó szerint idéztem, persze a számomra kritikus mondatokat. Mindehhez csatoltak egy kézi előadói könyvelést az idei! augusztusi "béremről",ami persze nem volt, mert ez volt az utolsó fizetésnélkülin töltött hónapom./ a szóban forgó túlfizetés tavaly szeptemberben keletkezett, bár még mindig nem mondta el senki,hogy miből és hogyan/.Ez a kézi könyvelés teljesen úgy néz ki, mint egy bérpapír,csak olyan alapilletmény szerepel rajta,ami nekem soha nem volt, a bért terhelő levonások között nem szerepel szja levonás, így jóval több nettó bért követelnek,mint a tavaly szeptemberi kifizetés. Ja, és 10 napon belül fizessem be egyösszegben. Nincs semmi szankció kilátásba helyezve a levél végén, hogyha nem akkor...

Fizessek vagy ne fizessek?

Válaszukat köszönöm.
Fizessek vagy ne fizessek?

murzo # 2014.09.23. 12:34

Természetesen szándékomban áll visszafizetni a munkabértemet, amennyiben megnyugtatóen el tudják nekem magyarázni,hogy annak kifizetése jogtalan volt. Rendkívül bonyolult bérpapírt kaptam,5-6-soros bekezdéssel kezdődik amely taglalja a garantált illetmény-ezt én is értem,hogy mi-, a különöbző pótlékokat,stb. szeptember hónapra. A következő bekezdés taglalja az alapilletmény téítéseket, távolléti díjat, pótléktérítéseket stb. augusztus hónapra.már itt nem értek egy csomó fogalmat. Aztán szerepel egy tétel az összes bérjellegű járandósságról egy az összes térítésről ,az összes járandóságról, és egy oszlopot szentelnek a levonásoknak-ezt is értem-. És ez csak nagyvonalakban volt,ami a bérpapíromon szerepel. Lehet,hogy én vagyok csekélyértelmű, de nemhogy a fogalmak egy részét nem értem, de azt sem, hogy mit, miből, vontak le,adtak össze és miért. és ezt a bérszámfejtő sem tudta megmagyarázni rendesen. Most megvárom a kiértesítő levelet a bértartozásomról,hátha abban részletezik érthetően.

cincinnatus # 2014.09.23. 11:57

2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről

155. § (1) A munkavállaló részére járó munkabért - eltérő megállapodás hiányában - utólag, legalább havonta egy alkalommal kell elszámolni.

(2) A kifizetett munkabér elszámolásáról a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig írásbeli tájékoztatást kell adni.

(3) A (2) bekezdés szerinti tájékoztatásnak olyannak kell lennie, hogy a munkavállaló az elszámolás helyességét, a levonások jogcímét és összegét ellenőrizni tudja.

No ez utóbbi sajnos a gyakorlatban nem mindig teljesül.

A kérdezőnek azért van részben igaza, mert a kincstár által alkalmazott un. utólagos térítményezés intézménye valóban alkalmas arra, hogy az ügyfél ne lássa át azt, hogy mikor mit, miért kapott.

(A kincstári körbe tartozó bérszámfejtés és elszámolás nem hasonlítható össze a "sima" munka törvénykönyves cégek elszámolásával, vagy ha igen, úgy megállapítható, hogy egy ilyen, egy éven át görgetett túlfizetés megértése egy laikus számára valóban nem túl egyszerű, azzal, hogy az időként még néhány kincstári dolgozón is kifog.

Ha jogalap nélkül vett fel munkabért, azt illik visszafizetni. Ha viszont a kincstár, vagy a munkáltató annak összegét, vagy számítási módját nem tudja kétséget kizáróan megmagyarázni a dolgozónak, úgy a munkáltatói intézkedést cészerű vitatni.

Javaslom, hogy egyeztetés céljából személyesen keresse fel az illetékes államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának irodavezetőjét, aki vagy maga magyarázza meg a lentieket, vagy keres a 30-50 fős irodán olyat, aki érti és el is tudja mondani a biztosítottnak, hogy mi-miért történt, mennyi a térítmény, mennyi a munkabér és mennyi a visszafizetendő összeg.

murzo # 2014.09.22. 17:05

tiszteletem, azért nem vetem észre a túlfizetést, mert egy hónapot fizettek túl, és mivel nálunk a szabadságot két hónapos késéssel fizetik-és augusztus nagy részében azon voltam-,gondoltam azt küldték.Tehát szeptemberben elején a júliusi szabipénz, októberben az augusztusit utalják Ma többször beszéltem a bérszámfejtővel, már mindenki hülyének nézett, mert egyszerűen nem értem a bérpapírt, de maga a számfejtő sem tudta elmondani,hogy az október elején kiutalt összeg jogos,vagy jogtalan? Vagy csak egy része? Mert most ezen van a vita.. Most ott tartunk -miután mondtam,hogy biztos tudják,hogy bért nem tarthatnak vissza-,hogy utalnak bért októberben, és küldenek egy értesítőt a bértartozásomról,amit majd befizetek. DE akkor sem fogom tudni,hogy jogos vagy jogtalan volt e az utalás. Nem tudom,hogy kötelezhetnek e arra, hogy visszafizessem az összeget?

cincinnatus # 2014.09.22. 12:38

De, szerintem is észre kellett volna vennie a dolgozónak, de ezen "észrevételezési" kötelezettség a központosított illetményszámfejtés szabályairól szóló 422/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet hivatkozott szakaszai szerint a munkáltatót és a kincstári ügyintézőt is terheli.Tekintettel arra, hogy azt egy évvel ezelőtt ők sem vették észre, ennyi idő elteltével a visszakövetelés tárgyában illet volna jogszerűen eljárni. (Kincstár értesíti a munkáltatót, a munkáltató felszólítást készít és ha az jogerőre emelkedik értesíti a kincstárat, aki levonja a jogalap nélkül kifizetett összeget...)

Megjegyzem nem azért vették észre, mert olyan ügyesek, hanem mert a a KIR3 (központosított illetményszámfejtési program) nem engedett térítményezni. (Erre mondták, hogy a rendszer nem enged számfejteni.) Igen, a programozók gondoltak arra, hogy a túlfizetést sem a dolgozó, sem a munkáltató, sem a kincstári ügyintéző nem jelzi, ill. nem veszi észre, ez azonban nem mentesít az alól, hogy 60 nap elteltével visszakövetelni csak jogszerűen lehet. A kormánytisztviselőt (beleértve a kincstári bérszámfejtőt is) ugyanis azért fizetik, hogy a jogszabályt betartsa és betartassa.

Megjegyzem, hogy a bérszámfejtőn kívül ott van a felülvizsgáló (folyamatba épített belső ellenőr), az osztályvezető és az irodavezető, sőt a belső ellenőr is, akiknek feladatuk lenne a szabályok maradéktalan betartásának a megkövetelése. (És nem is keresnek olyan rosszul...)

cincinnatus # 2014.09.22. 10:23

Álláspontom szerint, jelen esetben a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodája helytelenül jár el.

  1. A bér túlfizetést ennyi idő –külön határozat (munkáltatói írásos intézkedés, végrehajtható felszólítás) nélkül- a dolgozótól nem lehet levonni.
  2. A határozatban meg kell jelölni a jogorvoslat módját, azaz azt a munkavállaló vitathatja.
  3. Ebből következik az is, hogy automatikusan nettósítani nem lehet még akkor sem ha az a munkáltatónak és a kincstárnak egyszerűbb. (Kivéve ha ahhoz a munkavállaló írásban hozzájárult.)
  4. Jelen esetben nem csak a munkavállalónak kellett volna a kifizetés alaptalanságát felismerni, de a munkáltatónak és a kincstári ügyintézőnek (bérszámfejtő) is.
  5. Ne fogjunk mindent a számítógépes rendszerre! A KIR 3 program lehetővé teszi, csak érteni kell hozzá. Persze ha politikai és nem szakmai alapon nevezik ki az iroda/osztály vezetőket akkor kár csodálkozni.

2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről

164. § A jogalap nélkül kifizetett munkabér hatvan napon túl akkor követelhető vissza, ha a munkavállalónak a kifizetés alaptalanságát fel kellett ismernie, vagy azt maga idézte elő.

161. § (1) A munkabérből való levonásnak jogszabály vagy - a levonásmentes munkabérrészig - végrehajtható határozat alapján van helye.

(2) A munkáltató követelését a munkabérből levonhatja

  1. a munkavállaló hozzájárulása alapján a levonásmentes munkabérrészig, vagy
  2. ha az előlegnyújtásból ered.

(Csak úgy tehát nem vonogatunk és nem nettósítunk!)

422/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet
a központosított illetményszámfejtés szabályairól

3. § A központosított illetményszámfejtés a kincstár központi szerve (a továbbiakban: központi szerv) által biztosított, fejlesztett és működtetett számítógépes programmal (a továbbiakban: illetményszámfejtő program) történik.

6. § (1) A munkáltató

  1. ellenőrzi az illetményszámfejtő hely által számfejtett személyi juttatások … számszaki helyességét,

7. § (1) A központosított illetményszámfejtés során a munkáltató és az illetményszámfejtő hely a feladataik ellátásakor kötelesek együttműködni.

(2) Hibás, hiányos vagy késedelmes teljesítésből eredő felelősség azt terheli, akinek a működési körében az azt kiváltó ok felmerült.

23. § (1) A munkáltató az illetményszámfejtő hely által előállított és megküldött fizetési jegyzék és összesítői, levonási összesítők, nettó járandóság tételes utalási listái, bérfelhasználási értesítők adatait egyezteti az általa feladott adatokkal, a kifizetés előtt megvizsgálja a fizetési jegyzéken számfejtett illetményadatok megalapozottságát, a fizetési jegyzék egy példányát átadja a munkavállalónak.

(2) Ha az egyeztetés során, valamint a foglalkoztatott kifogása esetén a munkáltatónak észrevétele van, jelzi az illetményszámfejtő hely felé és a módosításra haladéktalanul írásban intézkedik.

(3) Jogalap nélküli kifizetés esetén a munkáltató a végrehajtható fizetési felszólítást – ha a jogalap nélküli kifizetés más módon nem térült meg – levonásra megküldi az illetményszámfejtő helynek.

A Magyar Államkincstárnak, mint a KLIK kifizetőhelyének, valamint a munkáltatónak az eljárása tehát több sebből vérzik még akkor is, ha a dolgozónak is fel kellett ismernie a kifizetés alaptalanságát.

murzo # 2014.09.19. 23:41

Köszönöm, a kifizetőhely azt mondta,hogy nem engedi a rendszer,hogy nekem októberre bért fizessenek, nekem ez azt jelenti,hogy nem akarnak fizetni, bérszámfejteni 26-ától fognak, ezt megmondták. Gondolom, ezt nem tehetnék...Köszönöm a magyarázatot is, tudom,mit jelent a progresszív adózás, azt is észre vettem, hogy egykulcsos adórendszer van, azért fogok rosszabbul járni ha a novemberi béremmel együtt fizetik ki, mert jogosult vagyok családi adókedvezményre, és ha a kéthavi bért egyszerre fizetik,akkor csak egyszer tudom érvényesíteni a 125 ezer forintos kedvezményt, ha pedig kétszerre fizetik, ki, akkor pedig kétszer.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.19. 19:14

Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul.

murzo # 2014.09.19. 17:16

köszönöm, nem sértegetést kértem, hanem segítséget. Én sem ironizálok azzal, aki szerintem hülyeséget kérdez vagy mondd a szakmámmal kapcsolatban, hiszen nem ért hozzá.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.19. 17:04

a hozzácsapják a novemberi bérembhez, olyan bruttó bértömegem lesz,hogy a gatyámat odafizetem adóra
Nem tűnt fel, hogy évek óta megszűnt a progresszív jövedelemadó?

murzo # 2014.09.19. 15:43

Tiszteletem, a következő kacifántos helyzetbe kerültem. Tavaly augusztus 26-tól fizetésnélküli szabadságon voltam idén augusztus 26-ig. Tavaly októberben még kaptam bért, mert nem ment át a rendszeren,hogy augusztus 26 óta szabin vagyok. Pedagógus lévén, most már magasabb bért kapnék szeptember hónapra, de a KLIK azt mondta,hogy nem bérszámfejtenek nekem semmit, a tavly októberi kifizetés miatt, majd november elején kapok ,ahhoz ohzzácsapják a szeptemberi béremet meg az augusztusi 3 napot idénről. Most jön a lényeg, a tavaly szeptemberi béremben-amit október elején jogtalanul kiutaltak- 24 naP augusztusi szabadság is bérszámfejtve volt,ami jogos,mert 26-ától voltam csak szabin. A jogtalan kifizetés az augusztus 26-31-ig történt, ugyanis erre az időre fizettek ki munkabért,ami 35 ezer forint bruttoban.Tehát a bértartozásom körülbelül 20%-a a jogos béremnek,amit ki kellene fizetni októberben. Sőt, még ennyi sincs a bértartozásom, hiszen idén augusztusban már dolgoztam 3 napot-27-30-ig, már emelt bérért, tehát ezzel szembe tudom állítani a jogtalanul kfizetett tavaly augusztusi 5 napot a régi béremmel számolva.Összességében körülbelül 5 ezer forintos bértartozásért akarják visszatartani az októberi béremet! Megtehetik ezt? Ráadásul,ha hozzácsapják a novemberi bérembhez, olyan bruttó bértömegem lesz,hogy a gatyámat odafizetem adóra, tehát anyagilag is rosszabbul járnék.
Kérem mielőbbi válaszukat! nagyon köszönöm

kzsebik980 # 2011.03.01. 10:07

csak 2010 március elejétől számított egy évre

HIBÁS visszamenőlegesen egy évre.

kzsebik980 # 2011.03.01. 10:06

Beleegyeztem mindkettőbe de csak 2010 március elejétől számított egy évre. A novemberig tartó időszakban nem írtam alá semilyen bizonylatot arról, hogy a béremet felvettem.
A gond, hogy a csődeljárás során engem majd csak az utolsók között fognak kártalanítani, a semmiből, mert addigra a cég vagyona már rég el fog folyni másra.

Csalás (enyhe zsarolás) nélkül nem kapok pénzt.

De ha bejelentem az NAV-nak, hogyan működtett bejelentés nélkül továbbra is gépeket, legalább elérném, hogy jól megnézzék a könyvelését.

Vagy szerinted ez nem járható út?

KÖSZÖNÖM

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.28. 18:41

a 8 órás munkáról 4 órásra való átállás tehát a minimálbér fele.

Nem. Csak akkor, ha a bércsökkentésbe is beleegyeztél.

kzsebik980 # 2011.02.28. 14:56

Csak annyi, hogy, mint sok kisvállalkozónál, minimalbéren voltam bejelentve, majd kpb-ban kaptam magasabb bért, a 8 órás munkáról 4 órásra való átállás tehát a minimálbér fele. Ennyi amit HIVATALOSAN jogomban áll követelni :(

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.28. 11:57

Mi köze a munkaidőnek a személyi alapbérhez? Azzal, hogy az egyik módosítást elfogadod, még nem fogadod el a másikat is. Megjegyzem, egyiket sem kéne. Egye meg a munkáltató, amit főzött.

kzsebik980 # 2011.02.28. 10:27

Légyszi segítsetek!

Én szail-hoz hasonló helyzetben vagyok, de a jogviszony kicsit zavarosabb.
A cég akinek dolgoztam csődbe ment. Főnököm, akit barátomnak hittem szembesített a ténnyel, hogy ugyan bejelentett de két év után, tudtom nélkül (mivel a cégnek rosszul ment) 4 órás munkaviszonnyal jelentett be. Mivel kilenc hónapon keresztül töredékét kaptam meg az amúgy 8 vagy több órás munkám bérének, szeretném ezt utólag visszakapni. Munkáltatóm abba a helyzetbe hozott, hogy a bérem kifizetését csak akkor vállalja ha aláírom, hogy tudtam a négy órás munkaviszonyról. Ezzel szép kis kelepcébe húzott, mert így csak mintegy 400 000 ft-ra lenne jogosultságom, de mivel a cég csődbe ment kevés esélyem van, hogy valaha is megkaphassam ezt a minimális kárpótlást.

A kérdésem az lenne, hogy miként szoríthatnám sarokba kedves főnököm, hiszen számos információval rendelkezem törvénybe ütköző kereskedésével.
Elsőkent: tudom, hogy utánam sosem fizette a járulékokat a valóságnak megfelelően.
Másodszor: Nem írtam alá semmilyen papírt, amivel bizonyíthatná, hogy pénzt vettem át tőle.
Harmadszor: Több üzletfelünk, akikkel én tartottam a kapcsolatot tudják bizonyítani, hogy többet dolgoztam nála mint amit bejelentett.
És mindezeken felül rendelkezik 6-8 olyan 300.000 értékű kávégéppel, amiket úgy helyezett ki különböző helyeken, hogy létezésükről nincs papír. Tehát az éppen felszámolásban lévő cége ingatlanainak nem része.

Hú. Elég hosszú voltam, de igyekeztem minden fontos tényt közölni.

Ti mit tennétek a helyemben?

Én már azzal megelégednék ha jogszerűen meghurcoltattnám. Még a pénznél is jobban esne, hiszen annyira megbíztam benne.

Ezer köszönet bárkinek aki véleményt mondana!!!!

nandy # 2011.02.27. 20:25

Tényleg nem nagyon tudtok mást tenni, mint amit már írtam: írásos felszólítás a munkáltatónak, benne határidő megjelölésével. Aztán köv. héten még egy (addigra már esedékes lesz a februári béretek is).
Ha az abban megadott határidőre sem fizeti ki a béreket, akkor lehet rendkívülivel felmondani.

De ez sem garantálja, hogy a munkáltató kiadja a "leszámolós" papírokat, tehát célszerű lenne minden fórumon (APEH, OEP, Munkaügyi Központ) írásos panaszt tenni a papírok elmaradása miatt is. Nem lesz egyszerű.

végrehajtó1 # 2011.02.27. 14:56

Ha a munkáltató mond fel rendkivülivel akkor 3 hónapig nem kapsz segélyt.csak utána.

De lehet hogy utána sem.(Lásd Orbán Viktor beszédeit)

:(
Ha ti mondtok fel rendesfelmondással akkor sem jár 3 hónapig.Csak utána..

De Nandy leirta hogy mit tegyetek ...

szail # 2011.02.27. 14:11

Köszönöm a segítséget!
Ha a munkaadó mond fel rendkívülivel jelenesetben, akkor nem igényelhetünk munkanélküli segélyt?

Most nagyon úgy néz ki hogy felmondani nem akarnak a dolgozóknak, de bér fizetésre sincs lehetőségük.

És ha mi mondunk fel közös megegyezés nélkül?Akkor jár munkanélküli segély?
Mi csak az elmaradt bérfizetések miatt mondanánk fel, és ez nagyon remélem hogy elégséges ahhoz hogy megkapjuk a munkanélküli segélyt.

nandy # 2011.02.26. 18:09

Háát... nincs olyan szabály, mely egzakt módon kimondaná az általad firtatott határidőket.

ALAPVETŐEN a munkavállalónak munkavégzési-, a munkáltatónak pedig bérfizetési kötelezettsége van. A bérfizetés elmaradása megalapozhat egy munkavállaló általi rendkívüli felmondást, de... előtte célszerű lenne írásban felszólítani a munkáltatót a bér kifizetésére.

Ha nem tesztek semmit (azaz nem szólítjátok fel írásban, bizonyíthatóan, a bérfizetésre), akkor nem is nagyon tudtok jogszerűen rendkívülivel felmondani.
A munkaviszony ideje alatt pedig munkavégzési kötelezettségetek van. Ha nem mentek be dolgozni, és az elmaradás okáról nem visztek pl. orvosi igazolást, akkor igazolatlan távollét miatt a MUNKÁLTATÓ is felmondhat rendkívülivel.

Szóval először írásban szólítsátok fel a fizetésre. És ha a megadott határidőig sem fizet, akkor már jogosan tagadhatjátok meg a munkavégzést. De mindenről legyen írásos bizonyíték!