Fizetés nélküli szabadság


wers # 2020.04.01. 08:27

Az Mt. szerint a szabadság 2/3-ával a munkáltató rendelkezik

Nem. Hol olvasod ezt? Akinek 21 nap az éves szabija, annak igen. De én elég öreg vagyok, így nekem nem. Nálam többel. :)

Évi 7 nappal rendelkezik a munkavállaló, a többivel a munkáltató.

Julio2020 # 2020.04.01. 07:42

wers

Ha nem vagy beteg, akkor nem vagy beteg.

Főleg ami tanacsot adtál, táppénz nyaralás idejére....

Akkor marad a fizetetlen vagy most, vagy a nyaralás idejére. Esetleg rövidebb lesz az idei nyaralás. A baj kormányzati szinten van, ergo jelenleg a kormánynak esze ágában sincs egyetlen egy munkavállaló bérének %-os átvállalására. A cégeket próbálják mentegetni, bizonyos megkötésekkel (például nem bocsáthat el dolgozót) de attól a jelen helyzetben nem lesz fizetésem. Az Mt. szerint a szabadság 2/3-ával a munkáltató rendelkezik, úgy tudom, hogy ilyen főszabály nincs, hogy nyáron kellene kiadnia kötelezően. Jelen helyzetben annak is lehet örülni, hogy egyáltalán valaki fizetett szabadságon van, mert többségében azt sem adják (vis majorra hivatkozva, mint ahogyan az én esetemben is történt, az más kérdés, hogy a fele sem igaz, de végülis addig sem kell fizetnie nekem (sem)) Persze biztos vannak normális cégek ezt nem mondtam.

wers # 2020.03.31. 11:35

Ha nem vagy beteg, akkor nem vagy beteg.

Főleg ami tanacsot adtál, táppénz nyaralás idejére....

Julio2020 # 2020.03.31. 11:17

wers

A táppénz/betegszabadság nem annyira jogi , inkább orvosi kérdés. Nem a fizetett / fizetés nélküli szabadság alternatívája, hanem a munkavégzés alól mentesít egészségügyi okokból. Ezt nem lehet kérni.

Ha olyan helyen dolgozom, ahol a járvány veszélynek vagyok kitéve (rengeteg külföldi ingázó ember) akkor sem?

wers # 2020.03.31. 11:14

Julio2020

A táppénz/betegszabadság nem annyira jogi , inkább orvosi kérdés. Nem a fizetett / fizetés nélküli szabadság alternatívája, hanem a munkavégzés alól mentesít egészségügyi okokból. Ezt nem lehet kérni.

Julio2020 # 2020.03.31. 10:51

biggmhz

Én megfordítanám a dolgot -> Adja ki, azt ha nyáron mész nyaralni akkor elmész beteg szabadságra. Ugyan kevesebb a pénz, de 15 napig a 70%-a jár.

Julio2020 # 2020.03.31. 10:40

Fizetetlen szabadság idejére el tudok menni táppénzre?

biggmhz # 2020.03.31. 10:18

Üdvözletem!
Egy szabadsággal kapcsolatos kérdést tennék fel:
a munkáltatóm szerint az összes szabadságom közül (28) 7 nap szabadsággal rendelkezhetem, a többi elosztàsa az ő joga. Tehát ő osztja be mikor vehetem ki, és ha másik napra kérem, akkor fizetetlent kapok, és persze fizethetem magam után a TB-t is...
Ez rendben van így? Olvastam olyanról is hogy két hét nyári szabadság megillet mindenkit, akinek a munkakörébe belefér, ezzel eddig nem is volt gond, kivehettük. Viszont ebben a koronavírusos helyzetben nyilván ő akarja beosztani mikor vesszük ki, ez is érthető, de arra lennék kíváncsi hogy jogszerű ez így? Valamint nem időarányosan kellene kiadni a szabadságokat? Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2020.03.31. 07:46

Mi a teendő, ha megpróbálja meghosszabbítani?

Nem írod alá. Jelzed, hogy visszatérnél a munkába.

nem fogadom el a felkínált munkakört (példának okáért szakmunkásból takarító) mert jóval kevesebb a pénz (kb fele-negyede) amely méltánytalan, így tarthatok -e igényt végkielégítésre?

Ha a munkáltató mond fel, akkor igen. De hát miért mondanál fel Te? Nem kötelező az.

Julio2020 # 2020.03.31. 06:14

drbjozsef

Köszönöm a gyors válaszod!

Nem. "Elküldeni" nem is küldhet el fizetés nélkülire, de nem is ez történt, közös meg egyezéssel (= jogilag : te kérted) történt, aláírtad.

Mi a teendő, ha megpróbálja meghosszabbítani? Az előzmények (munkáltató jogkör gyakorlónál való jelentkezés, és csak akkor jelenhetek meg ha engedélyezi...) erre utalnak...

Munkaviszony nem szűnik meg csak úgy, abrakadabra. Vagy felmondja valamelyik fél, vagy közös megegyezéssel szűnik meg. Neked nem kell felmondanod, nem vagy köteles a munkaszerződés módosítást (mert ez az lenne) elfogadnod. Ha nem tud foglalkoztatni, mondjon fel ő - ekkor jár a végkielégítés, felmondási idő, szabadságmegváltás.

Igen, evvel tisztában vagyok, de olyan esetben, ha esetlegesen nem fogadom el a felkínált munkakört (példának okáért szakmunkásból takarító) mert jóval kevesebb a pénz (kb fele-negyede) amely méltánytalan, így tarthatok -e igényt végkielégítésre? Mert részemről a nemleges válasz azt fogja eredményezni (gondolom én) hogy ők mondanak fel erre hivatkozva. Tudom, itt jönne a rugalmasság mindkét fél részéről, de ők nem rugalmasak semmilyen szinten. Túlélő kategória ami őket illeti :))

drbjozsef # 2020.03.31. 05:50

Julio2020,

Önkényesen hosszabbíthatja -e a fizetetlen szabadságot avval az indokkal hogy nem tud munkát biztosítani?

Nem. "Elküldeni" nem is küldhet el fizetés nélkülire, de nem is ez történt, közös meg egyezéssel (= jogilag : te kérted) történt, aláírtad.

Fizetett szabadságot sem ad, mivel fieztni kellene :)

Adhatna. De ez nem kérdés.

Ha esetlegesen felajánl egy másik munkakört megalázó kevés fizetésért, esetlegesen képzettséget nem igénylő munkakörben, és én nem fogadom el (mert ugye méltánytalan) tarthatok -e igényt a munkaviszonyom megszűnésére végkielégítéssel, vagy épp fordítva, hogy ők mondanak fel nekem és kifizetik a végkielégítést?

Munkaviszony nem szűnik meg csak úgy, abrakadabra. Vagy felmondja valamelyik fél, vagy közös megegyezéssel szűnik meg. Neked nem kell felmondanod, nem vagy köteles a munkaszerződés módosítást (mert ez az lenne) elfogadnod. Ha nem tud foglalkoztatni, mondjon fel ő - ekkor jár a végkielégítés, felmondási idő, szabadságmegváltás.

drbjozsef # 2020.03.31. 05:46

Marcell87,

A munkáltatódnak ilyenkor csak adatszolgáltatási kötelezettsége van : be kell jelentenie a NAV-nak a biztosítás szünetelésének kezdetét, majd a végét. Ezen időtartam alatt nem kell fizetnie utánad semmit.

Az egészségügyi szolg. járulékot te fizeted, nyugdíj szempontjából pedig szolgálati időt nem szerzel ezen időtartam alatt.

Julio2020 # 2020.03.31. 05:34

Üdvözlök mindenkit!

Egy olyan kérdéssel fordulnék a Tisztelt fórumozókhoz, mely látom sokakat érint, csak mindenkit máshogy, mégpedig fizetetlen szabadság témakörében. A helyzetem a következő: Több, mint 1 hónapra fizetetlen szabadságra küldtek, mondván, hogy áll a cég, nincs termelés, (fuvarozás csökkent). A megállapodásban rögzítették, hogy a két fél, a jelen helyzetre való tekintettel úgy döntöttek (mármint ők, én csak elfogadni tudom)hogy erre az időtartamra mivel nincs munkavégzés, nem jár bér, de a TB összegét átutalják, amelyet nekem kell elintéznem, bejelentenem, befizetnem. Ez meg is történt evvel nincs is baj. A helyzetet elfogadtam, nem én vagyok az egyedüli ennél a cégnél, illetve az országban sem. Eddig, oké. Április 30.-ig szól a fizetetlen szabadság, ugyanakkor 3 kitételt fogalmaz meg, amit kicsit furcsállok, bár mivel nem vagyok napra kész jogászilag ezért csak gyanakodni tudok:

  • A fizetetlen szabadság lejártát megelőző 5 napig köteles vagyok jelentkezni a munkáltatómnál, hogy munkavégzésre képes állapotban vagyok, és csak akkor jelenhetek meg a munkavégzés helyén, ha a munkáltatói jogkör gyakorló jóváhagyta. (??)
  • Köteles vagyok igazolni, hogy egészséges vagyok (Koronavírus teszt???)
  • "Amennyiben ezt követően a fizetési szabadság megszűnik -ha a felek erről eltérően nem állapodnak meg- az eredeti munkaszerződés szerinti foglalkoztatás folytatódik.

Tehát amit leszűrtem, és ezekből adódnak a kérdések is:

  • Van egy jogviszonyom, ami végkielégítéssel járna ha kirúgna (Bár elmondásuk szerint szükség van a munkámra mely szavak nem sokat jelentenek számomra az ő szájukból)
  • Úgy tudom a jogviszonyból adódóan nekik kötelességük munkát biztosítani, mivel erről szól a szerződés

Kérdések:

  • Önkényesen hosszabbíthatja -e a fizetetlen szabadságot avval az indokkal hogy nem tud munkát biztosítani?
  • Fizetett szabadságot sem ad, mivel fieztni kellene :)
  • Ha esetlegesen felajánl egy másik munkakört megalázó kevés fizetésért, esetlegesen képzettséget nem igénylő munkakörben, és én nem fogadom el (mert ugye méltánytalan) tarthatok -e igényt a munkaviszonyom megszűnésére végkielégítéssel, vagy épp fordítva, hogy ők mondanak fel nekem és kifizetik a végkielégítést?

Egyenlőre ennyi, remélem tudtok segíteni tanácsokat adni az ügyemben.

wers # 2020.03.31. 04:17

BAngéla, bocs, jól benéztem. :(

Marcell87 # 2020.03.30. 20:00

Bocsánat rosszul fogalmaztam. Szóval ha fizetés nélküli szabadságra mennék akkor magam után kell fizetnem az egészségbiztosítási járulékot ez oke. De a munkáltatónak van valamilyen fizetési kötelezettsége ezen idő alatt? (mivel fizetést nem kapok). Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.30. 19:52

Kicsit ellentmondásos, amit írsz. Milyen teher lenne az, ami nem járulék?

(Ezért ne kérdezz úgy, hogy állítasz.)

Marcell87 # 2020.03.30. 19:44

Tisztelt jelenlévők!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha fizetés nélküli szabadságot kérvényeznék a munkáltatómtól, akkor ebben az esetben a munkáltatónak kell utánam fizetnie valamilyen adót? Azért nem akar elengedni fizetés nélküli szabadságra, mert nem dolgozok de neki kell utánam fizetni a terheket (nem a törvény által adott indokkal, hanem külön kérelmezném). Azt tudom, hogy a járulékot kell magam után fizetni.
Előre is köszönöm!

drbjozsef # 2020.03.30. 16:55

BAngéla,

Igen, fizetetlen szabadságra nem küldhet, csak te kérheted. Ha ezt nem fogadod el, csak rendes felmondással mondhat fel, azonnalival nem.

BAngéla # 2020.03.30. 11:38

Kedves WERS!

Én fizetetlen (fizetés nélküli) szabadságot írtam. Erre Te is korábban azt írtad, hogy a munkáltató nem rendelheti el.

Üdv,
Angéla

wers # 2020.03.30. 10:49

Mivel ezt jogszerűen nekem kéne kérvényezni

Tévedsz. Jogszerűen évi 7 nap kivételével a munkáltató rendelkezhet a szabadság kiadásáról.

BAngéla # 2020.03.30. 10:27

Tisztelt Fórum,

A korábbiakban olvastam, hogy sokakat "elküldenek" most fizetetlen szabadságra, ami nálunk is aktuálissá vált sajnos.

Mivel ezt jogszerűen nekem kéne kérvényezni, megtehetem, hogy nem egyezek bele. Ilyenkor a munkáltató elküldhet azonnali hatállyal, (hogy ne kelljen még egy hónapot foglalkoztatnia/kifizetnie)?

Gondolom, ha csak ezt a megoldást látta, akkor vagy ez marad vagy a rendes felmondás valamelyikünk részéről.

Köszönettel,
Angéla

Ateszka # 2020.03.27. 12:29

Köszönöm

drbjozsef # 2020.03.26. 12:40

Ateszka,

Pusztán a felmondás szempontjából nincs különbség. Ez az idő nem számít a végkielégítésed idejének alapjába, legfeljebb ennyi.

Meg persze, hogy az időtartama alatt nem kapsz fizetést, az EÜ szolg. járadékot is magadnak kell fizetned, és egy csomó későbbi esetleges állami támogatás (CSOK, gyerekgondozási támogatások, etc) nem járhat, ha emiatt nem lesz meg az ott előírt munkában (biztosításban) töltött időd.

De a felmondás szemontjából más hátránya nincs.

Ateszka # 2020.03.26. 11:03

Tisztelt Fórum,

latolgatom, hogy elmenjek-e fizetés nélküli szabadságra. A munkaadóm belemenne.

Ha viszont közben fel is mondanak nekem, mert úgy dönt a vezetőség, rosszabbul járok, mintha nem mentem volna el fiz nélküli szabira?

Köszönöm

drbjozsef # 2020.03.21. 06:35

Aniko2020,

Fizetés nélküli szabadság nem szakítja meg a munkaviszonyodat. Az a felmondás, ami megszakítja.

Nem veszik el a 13 éved, viszont a fizetés nélküli szabadság időtartama nem fog beleszámítani a végkielégítés számításánál a jogosultsági időbe (néhány kivétellel, például a gyerekgondozás vagy tartalékos katonai szolgálat esetére igénybe vett fiz.nél.szabadság).