Baleseti táppénz


Titiána # 2017.09.12. 09:06

Zengőbérci: dátum, időpont van a határozatban, de másik bekezdésben is csak annyi szerepel, hogy deréksérülés. Köszi, akkor fellebbezek.

Zengőbérci # 2017.09.11. 06:58

Titiána 2017.09.09. 19:30

A munkáltatóm elismerte, hogy úti balesetet szenvedtem, a határozatban derék sérülés áll. Nekem a gerincem tört el. Érdemes fellebbeznem, hogy nem a derekam sérült, hanem a gerincem tört el? Bosszant, hogy nem egy kis "piszlicsáré" miatt nem dolgozok hónapokat, hanem igen komoly sérülés miatt.

Igen, a társadalombiztosítási kifizetőhely/járási hivatal baleset üzemiségét elismerő határozatot mindenképpen célszerű megfellebbezni, ha az nem tartalmazza pontosan a sérülést, mivel a későbbiekben minden további esetleges ellátás (baleseti járadék, baleseti rokkantsági nyugdíj)alapját ez a határozat fogja képezni.

Valóban nem mindegy, hogy derék sérülés, vagy gerinctörés.

A jogorvoslati kérelemhez javasolt mellékelni az ezt alátámasztó orvosi zárójelentést/ambuláns lapot/egyéb orvosi dokumentációt.

Ugyancsak javasolt hivatkozni az Ebtv. 64. § (3)kógens előírására, amely szerint: A határozatnak tartalmaznia kell, hogy mikor történt a baleset, és az milyen egészségkárosító következményekkel jár.

Titiána # 2017.09.09. 17:30

A munkáltatóm elismerte, hogy úti balesetet szenvedtem, a határozatban derék sérülés áll. Nekem a gerincem tört el. Érdemes fellebbeznem, hogy nem a derekam sérült, hanem a gerincem tört el? Bosszant, hogy nem egy kis "piszlicsáré" miatt nem dolgozok hónapokat, hanem igen komoly sérülés miatt.

sissy074 # 2017.08.25. 06:29

Kedves cincinnatus!Köszönöm a választ!

cincinnatus # 2017.08.25. 05:53

sissy074 2017.08.24. 21:01

Köszönöm a válaszokat!Jegyzőkönyvből tényleg nem jár nekünk,csak a határozatból?

  • Nem, nem igaz, sőt:

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról

8. § (1) A kivizsgálás során nyert adatokat, tényeket a 4/a. számú melléklet szerinti munkabaleseti jegyzőkönyvben, a munkabalesetből eredő munkaképtelenségnek a beküldési határidőt követően megállapított időtartamát a 4/b. számú melléklet szerinti „módosító munkabaleseti jegyzőkönyv”-ben (a továbbiakban együtt: jegyzőkönyv) kell rögzíteni.

9. § (1) A munkáltató köteles a kivizsgálás befejezésekor, de legkésőbb a tárgyhót követő hónap 8. napjáig megküldeni a jegyzőkönyvet

  1. a sérültnek,
  • Láthatja a jogszabály a kell és a köteles szavakat használja...
  • Valóban, nem minden munkahelyen történt sérülés minősül balesetnek.

A hatályos jogszabály szerint a baleset ismérve, az egyszeri, hirtelen, külső hatás.
217/1997 (XII. 1.) Korm rendelet 1. § m) baleset: balesetnek minősül az emberi szervezetet ért olyan egyszeri külső hatás, amely a sérült akaratától függetlenül, hirtelen vagy rövid idő alatt következik be, és sérülést, mérgezést, más (testi, lelki) egészségkárosodást vagy halált okoz,
Az irányadó bírói gyakorlat szerint a megemelés, megroppanás, megrándulás nem minősül balesetnek, mivel az a dolgozó belső, alkati adottságának a következménye.

Más a helyzet akkor, ha a megemelés azért következik be, mert hirtelen nagy súly nehezedik a testére. Pl. Zongora szállítás közben az egyik munkás megbotlik és a ráeső teher a többiekre nehezedik.
Ha a sérülés külső hatás hiánya miatt nem minősül balesetnek, úgy az munkabaleset, tb. szempontból pedig üzemi baleset sem lehet.

(Ennek egyenes következménye, hogy baleseti táppénzre sem jogosult.)

A munkabaleset kivizsgálásával kapcsolatos fontosabb jogi normák

1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről
60. § (1) A munkavállaló csak a biztonságos munkavégzésre alkalmas állapotban, a munkavédelemre vonatkozó szabályok, utasítások megtartásával, a munkavédelmi oktatásnak megfelelően végezhet munkát. A munkavállaló köteles munkatársaival együttműködni, és munkáját úgy végezni, hogy ez saját vagy más egészségét és testi épségét ne veszélyeztesse. Így különösen köteles

  1. a rendelkezésére bocsátott munkaeszköz biztonságos állapotáról a tőle elvárható módon meggyőződni, azt rendeltetésének megfelelően és a munkáltató utasítása szerint használni, a számára meghatározott karbantartási feladatokat elvégezni;
  2. az egyéni védőeszközt rendeltetésének megfelelően használni és a tőle elvárható tisztításáról gondoskodni;
  3. a munkavégzéshez az egészséget és a testi épséget nem veszélyeztető ruházatot viselni;
  4. munkaterületén a fegyelmet, a rendet és a tisztaságot megtartani;
  5. a munkája biztonságos elvégzéséhez szükséges ismereteket elsajátítani és azokat a munkavégzés során alkalmazni;
  6. a részére előírt orvosi - meghatározott körben pályaalkalmassági - vizsgálaton részt venni;
  7. a veszélyt jelentő rendellenességről, üzemzavarról a munkáltatót azonnal tájékoztatni, a rendellenességet, üzemzavart tőle elvárhatóan megszüntetni, vagy erre intézkedést kérni a felettesétől;
  8. a balesetet, sérülést, rosszullétet azonnal jelenteni.

64. § (1) A munkabalesetet és a foglalkozási megbetegedést - ideértve a fokozott expozíciós eseteket - be kell jelenteni, ki kell vizsgálni, és nyilvántartásba kell venni.

(4) A munkáltatónak a munkaképtelenséggel járó munkabalesetet haladéktalanul ki kell vizsgálnia, és a kivizsgálás eredményét munkabaleseti jegyzőkönyvben kell rögzítenie.

A munkaképtelenséget nem eredményező munkabaleset körülményeit is tisztázni kell, és annak eredményét nyilvántartásba kell venni.

(5) A munkáltató köteles a súlyos munkabalesetet a munkavédelmi hatóságnak [84. § (2) bekezdés] azonnal bejelenteni.

65. § (1) A munkabaleset és a foglalkozási megbetegedés kivizsgálása során fel kell tárni a kiváltó és közreható tárgyi, szervezési és személyi okokat, és ennek alapján intézkedéseket kell tenni a munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések megelőzésére.

66. § (1) A sérült, illetőleg a balesetet észlelő személy köteles a balesetet a munkát közvetlenül irányító személynek haladéktalanul jelenteni.

(2) A munkáltatónak minden bejelentett, illetve tudomására jutott balesetről meg kell állapítania, hogy munkabalesetnek tekinti-e. Ha nem tekinti munkabalesetnek, akkor erről és a jogorvoslat lehetőségéről (68. §) a sérültet, halálos baleset esetén a hozzátartozót értesítenie kell.
(3) A munkáltatónak lehetővé kell tennie a munkavédelmi képviselő részvételét a munkabaleset kivizsgálásában.

67. § A munkabaleset bekövetkezésétől számított 3 év után a munkáltató a törvényben foglaltak alapján nem köteles a munkabalesetet bejelenteni, kivizsgálni és nyilvántartásba venni.

68. § (1) Ha a sérült a munkáltatónak a munkabaleset bejelentésével, kivizsgálásával kapcsolatos intézkedését vagy mulasztását, továbbá ha az érintett munkavállaló a foglalkozási megbetegedés és fokozott expozíciós eset bejelentésének elmulasztását sérelmezi, a területileg illetékes munkavédelmi hatósághoz fordulhat.

87. § E törvény alkalmazásában:

Munkabaleset: az a baleset, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül.
A munkavégzéssel összefüggésben következik be a baleset, ha a munkavállalót a foglalkozás körében végzett munkához kapcsolódó közlekedés, anyagvételezés, anyagmozgatás, tisztálkodás, szervezett üzemi étkeztetés, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás és a munkáltató által nyújtott egyéb szolgáltatás stb. igénybevétele során éri.

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról

5. § (1) A munkáltató minden munkabalesetet, ideértve a bányászati munkabalesetet is (a továbbiakban együttesen: munkabaleset), a bekövetkezését követően köteles haladéktalanul nyilvántartásba (a továbbiakban: munkabaleseti nyilvántartás) venni.

6. § (1) A munkáltatónak a munkaképtelenséget okozó munkabalesetet - az arról történő tudomásszerzését követően - haladéktalanul ki kell vizsgálnia. A vizsgálat megállapításait olyan részletesen kell rögzíteni - tanúk meghallgatásáról készült jegyzőkönyvvel, helyszínrajzzal, fényképpel stb. -, hogy az alkalmas legyen a munkabaleset okainak felderítésére és vita esetén a tényállás tisztázására.

(2) Az (1) bekezdésben leírt vizsgálat dokumentációját a munkabaleseti nyilvántartásban szereplő sorszámmal kell ellátni. Ezt a sorszámot a munkabaleseti jegyzőkönyvön is fel kell tüntetni.

7. § (1) A súlyos munkabalesetet a munkáltatónak - telefonon, telefaxon, e-mailben vagy személyesen - haladéktalanul be kell jelentenie a rendelkezésre álló adatok közlésével az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség munkabaleset helyszíne szerint illetékes munkavédelmi felügyelőségének (a továbbiakban: munkavédelmi felügyelőség).

8. § (1) A kivizsgálás során nyert adatokat, tényeket a 4/a. számú melléklet szerinti munkabaleseti jegyzőkönyvben, a munkabalesetből eredő munkaképtelenségnek a beküldési határidőt követően megállapított időtartamát a 4/b. számú melléklet szerinti „módosító munkabaleseti jegyzőkönyv”-ben (a továbbiakban együtt: jegyzőkönyv) kell rögzíteni.

9. § (1) A munkáltató köteles a kivizsgálás befejezésekor, de legkésőbb a tárgyhót követő hónap 8. napjáig megküldeni a jegyzőkönyvet

  1. a sérültnek, halála esetén hozzátartozójának;
  2. a halált, illetve a három napot meghaladó munkaképtelenséget okozó munkabalesetről a munkabaleset helyszíne szerint illetékes munkavédelmi felügyelőségnek, illetve a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal (a továbbiakban: MBFH) munkabaleset helyszíne szerint illetékes területi szervének;
  3. külföldi kiküldetés, külszolgálat, munkaerő-kölcsönzés esetén a magyarországi székhelyű munkáltató magyar munkavállalójának a b) pont szerinti munkabalesetéről a munkáltató székhelye szerint illetékes munkavédelmi felügyelőségnek, illetve az MBFH munkáltató székhelye szerint illetékes területi szervének;
  1. a társadalombiztosítási kifizetőhelynek, ennek hiányában az illetékes egészségbiztosítási pénztárnak (kirendeltségnek);
  2. munkaerő-kölcsönzés, kirendelés esetén a kölcsönbeadó, kirendelő munkáltatónak.

(2) Súlyos munkabaleset esetén az (1) bekezdés szerinti határidő indokolt esetben 30 nappal meghosszabbítható.

10. § (1) Az a munkáltató köteles a munkabaleset kivizsgálására, bejelentésére és nyilvántartására vonatkozó előírásokat teljesíteni, amely (aki) a sérültet szervezett munkavégzés keretében foglalkoztatja.

(2) Ha a munkabaleset tanulót, hallgatót a szakképesítése megszerzéséhez szükséges gyakorlati képzés során nem a nevelési, oktatási intézményben éri, munkáltatón az őt foglalkoztatót kell érteni. Ettől az intézmény és a foglalkoztató szerződésben eltérhet. A foglalkoztató munkáltató minden munkabaleset esetén köteles erről a nevelési, oktatási intézményt értesíteni, és annak a kivizsgálásban való részvételét lehetővé tenni.

Tekintettel arra, hogy 2017.01.01-től ha a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, illetve a baleseti táppénz kapcsán a kormányhivatal jár el első fokon, akkor a feladatok úgy oszlanak meg kormányhivatalon belül, hogy az elbírálási feladatokat a megyeszékhely járási (fővárosi kerületi) hivatala, ezen belül is annak családtámogatási és társadalombiztosítási főosztálya látja el, míg a folyósítási és jogorvoslati feladatokat főszabály szerint a fővárosi, illetve megyei kormányhivatal végzi, ezért

  • további kérdéseivel a kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához-

    fordulhat.

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaiért felelős központi hivatal, azaz Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának (prof. Dr. Mészáros József) a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2017.01.01-től hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatának 1.13. fejezete értelmében az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályának feladatai közé tartozik az is, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival (táppénz, gyáp, csed, gyed, baleseti táppénz) kapcsolatban lakossági megkeresésre szakmai tájékoztatást adjon, illetve segítséget nyújtson az biztosítottaknak az igény érvényesítéséhez. Mindezek alapján kérdéseikkel bátran fordulhatnak közvetlenül az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályához is.

Ügyféljogokról, hasznos tudnivalókról, illetve a személyes konzultáció kezdeményezésének lehetőségéről és módjáról -CSED, GYED, GYÁP, táppénz és baleseti táppénz igénylése esetén- az alábbi linkre kattintva olvashat:

http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Ezen túlmenően lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos panasz és fellebbezés mintákat itt talál:
http://staff.aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

sissy074 # 2017.08.24. 19:01

Köszönöm a válaszokat!Jegyzőkönyvből tényleg nem jár nekünk,csak a határozatból?

Burn Out # 2017.08.24. 18:51

"kihallgatni" helyett meghallgatni

A munkáltató sérelmesnek tartott intézkedésétől számított 30 napon belül munkaügyi bírósághoz fordulhat.

Lehetősége van a járási hivatal munkaügyi felügyeletéhez is fordulni.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.24. 18:49

A munkaügyi hatósághoz lehet fordulni. (Amivel egyáltalán nem mondtam, hogy ők munkabalesetnek fogják minősíteni.)

sissy074 # 2017.08.24. 18:43

Kedves Fórumozók!
Férjem júniusban munkavégzés után (még a munkahelyén)észre vette,hogy a bicepszénél pukli van,ezt mindjárt meg is mutatta a műszakvezetőjének.Majd elment a sűrgőségire,ahol megállapították,hogy leszakadt az izma amit másnap meg is műtöttek. A műszakvezetőjének szólt aki vett is fel róla jegyzőkönyvet,még állomány alatt munkahelyére is behívatták kihallgatni.A mai napon közölték vele,hogy nem ismerik el üzemi balesetnek és majd fog kapni egy jegyzőkönyvet róla.Szeretném megtudni mit tehetünk ez után?Férjem ma kért jegyzőkönyvről is másolatot,de nem kapott mondván minek az neki?Majd kap határozatot.Ez tényleg így működik?Köszönöm a válaszokat.

nonolet # 2017.08.20. 16:06

Dehaéccő nem képes rá.... mert agyilag nem áll azon szinten.

Burn Out # 2017.08.20. 10:07

Titiána: Oké, persze, hagyjuk a helyesírást... Csakhogy sok esetben legalább 10-15 perc kell ahhoz, hogy megfejtsük, hogy a kérdező mire gondolhatott, mert a helyesírása mellett a fogalmazásával is erős gondok vannak.
A munkahelyemen idén már legalább 10 ügyfélnek visszaküldtem a beadványát és javasoltam a személyes eljárást, mert sem én, sem a kollégáim nem vagyunk kódfejtők. Így ha vki kérdezz, vagy segítséget kér, akkor tisztelje már meg a válaszadókat azzal, hogy normálisan ír.

nonolet # 2017.08.19. 23:06
Titiána # 2017.08.19. 20:00

hagyjuk már a helyesírást témát, főleg, hogy nem szórakoztató fórumon vagyunk.

Titiána # 2017.08.19. 19:59

nonolet: úgy értettem a 4. témát, hogy jelenleg 70 %-os fizetést kapok és aztán majd vmikor egyszer újraszámolják és az akkori havihoz hozzácsapják az elmaradt 20%-okat?

A többi válaszod világos, köszönöm!

hugica77 # 2017.08.19. 16:43

Nagyon szépen köszönöm a segítséget, további szépnapot mindenkinek.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.19. 16:04

Nemigen számít a munkavállalói közrehatás a baleseti táppénz szempontjából.

nonolet # 2017.08.19. 15:48

Tehát munkabelest ez egyértelmű.
Mivel a munkavégzés közben történt.
Ez ugye a táppénzt befolyásolja.

Az, hogy jár-e védőital kiderül a rendeletből.

Az, hogy nem ittál a magaddal vitt vízből
az viszont a magad által okozott probléma.

A "rosszullét" előtt is te döntöttél úgy,
hogy
nem pihensz, nem frissülsz, tekersz tovább.
Ezt a nem a munkáltatód kényszerítette rád...

Szóval nagy reményeket ne fűzz ehhez a
"nem kaptam védőitalt" alapú pénzszerzéshez.

A saját közrehatásod (felelőtlenséged!) nagyobb volt.

Burn Out # 2017.08.19. 15:43

az ügyed szempontjából szerintem nem ez lenne a fontos...

hugica77 # 2017.08.19. 15:36

Az meglehet ,sőt biztos hogy felmelegedett volna a védöital , de kijelenteni azt a munkáltatónak hogy védőital nem jár nekünk , az akkor törvénytelen volt!

Burn Out # 2017.08.19. 15:29

akkor nyilvánvalóan a munkáltató által adott védőital is felmelegedett volna

hugica77 # 2017.08.19. 10:11

Vittem vizet magammal de felmelegedett a nagy melegbe .

hugica77 # 2017.08.19. 10:09

Tölled igen , nagyon szépn köszönöm a segítségedet !

Burn Out # 2017.08.19. 10:08

kaptál értelmes és érdemi választ ;)

hugica77 # 2017.08.19. 10:06

Üdvözlök mindenkit
Nem a helyesirásra összpontosítottam ha nem baj , de ha nem lehet értelmes választ kapni akkor miért is ez az oldal !!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.19. 09:19

a helyesírási képességed is jelentősen sérült.
Meg a szövegértési is. :D Mekkora kártérítés lesz ebből!