közalkalmazott felmentése


SnéTE # 2017.07.20. 13:09

Tisztelt Szakértő!
A nők 40 évével szeretnék elmenni nyugdíjba. Tanár vagyok. A főállásom mellett másodállásban egyéni vállalkozó vagyok. a vállalkozásommal más iskolában is tanítok. Kérdésem: Ha elmennék nyugdíjba, akkor a felmentési idő alatt a vállalkozásommal dolgozhatok-e, vagy a vállalkozásomat fel kell függeszteni.
köszönöm a válaszát.
Tisztelettel: SnéTE

nonolet # 2017.05.25. 06:46

Nem tudom, de szülőként...
Remélem, hogy: tényleg nem számít.

Mert elég gyenge a pedagógiai munka az iskolákban.
Nem kis részben az ilyen tanárok okán is, nyilván.

András59 # 2017.05.24. 20:53

Tisztelt Munkajogászok !

A műszaki tanári állásommal kapcsolatban van egy problémám. 32 éve kezdtem tanítani a középfokú szakképzésben, szakirányú mérnöki - nem műszaki tanári - diplomával, majd' két év ipari gyakorlattal a hátam mögött. A pedagógus végzettséget, közbejött sokféle ok miatt, nem volt lehetőségem megszerezni, ráadásul 12 év tanítás után el is hagytam a tanári pályát 10 évre. Akkor nem gondoltam, hogy visszakerülök még egyszer. De a sors visszasodort és az akkori igazgatóm 2007-ben, azt mondta, hogy 48 évesen, annyi gyakorlat után már nem kell megszereznem a pedagógusi diplomát. 2010-ben másik iskolába kerültem, szintén szakmai tanári munkakörbe, megint határozatlan idejű kinevezéssel. Itt a múlt tanévben figyelmeztettek rá, hogy pedagógus diploma nélkül nem tarthatnak meg az állásomban, tehát iratkozzak be műszaki tanári képzésre. Anyagilag ezt azonban nem tudom megoldani.
Kérdésem: a 2011-es új törvényi előírások valóban azt írják, hogy pedagógus végzettség nélkül, a szakirányú végzettségű szakmai tanár, csak határozott idejű szerződéssel töltheti be a státuszt, legfeljebb öt évig. De én nem most akarok elhelyezkedni a pályán, hanem már itt vagyok 12+10 éve. 2011 előtt neveztek ki határozatlan időre. Ráadásul 7 évvel vagyok a nyugdíj előtt. Valóban kötelező ennyi év gyakorlat után beiratkoznom a képzésre, plusz nyelvvizsgát tennem, hogy megtarthassam az állásomat ? Tényleg nem számít a 22 év gyakorlat egy új, későbbi törvényi előírás alapján ?
Előre is köszönöm a szíves válaszukat !
Tisztelettel:

András59

Lyonee # 2016.12.29. 16:20

Ha a 40 éves jogosultság miatt mehetnél nyugdíjba, senki nem kötelezhet rá, hogy ezt igénybe vegyed.
Ha az öregségi nyugdíjkorhatárodat töltöd be, akkor a következő napon indoklás nélkül felmondhatnak, de előbb nem. Ha ekkor minimum 30 éves közalkalmazotti jogviszonyod is meglesz, 8 hónap felmentési idő jár neked, vagyis bőven dolgozhatsz addig, amíg szeretnél, a vezetői megbízásod végéig.

micsu # 2016.12.29. 08:37

Tisztelt Címzett!

Óvodában intézményvezető vagyok. Jogosult leszek 2017. december 22-én az öregségi nyugdíjra. Vezetői megbizásom 2018. július 1-ig szól. Nem szeretnék nyugdíjba elmenni 2017. december 22-én. Szeretnék a vezetői megbízásom végéig, azaz július 1-ig közalkalmazotti munkaviszonyban maradni.
Kérdésem: Van e erre lehetőségem. Amennyiben van lehetőségem tovább dolgozni, mely törvény támasztja ezt alá? Várom válaszát, üdvözlettel és köszönettel: egy nyugdíjba nem készülő intézményvezető

Kalyobi # 2016.12.14. 20:51

Tisztelt Ügyvédnő!
Arra szeretnék választ kapni, hogy határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyban, határozott idejű vezetői kinevezéssel rendelkezem, a nők 40 éves nyugdíjazását szeretném igénybe venni, úgy, hogy a vezetői kinevezés lejártakor, nyugdíjba mennék. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben, jár e felmentési idő részemre. Vagyis, ha igen, akkor ezt a vezetői kinevezés alatt igénybe vehető e, vagy kérni kell a felmentésemet?
Válaszát köszönöm

ubula # 2016.07.27. 07:02

Jó napot! Azzal fordulok önökhöz, a cég ahol 14 évet ledolgosztam közalkalmazottként megszűnik. Átveszi a hejét egy magán cég jogutótként. Felajánlotta a magáncég a további foglalkoztatásomat viszont a közalkalmazotti besorolásom megszűnik ezzel , én nemet mondtam. Az önkormányzati cég kifizeti a végkielégitést viszont nem akar felmentési időt beleszámolni. Jogos e hogy a felmentési idő nem jár? Köszönöm válaszát.

Lizi14 # 2016.03.26. 16:00

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni, ha egészségügyileg alkalmatlannak nyilvánítottak /közel 2 évet dolgoztam a közszférában, ezen a munkahelyen/ mennyi a felmentési idő?
Köszönettel :Lizy

kardigán # 2013.05.23. 05:17

Tisztelt "Fórumlakók"!

Segítségüket kérem az alábbiakban: Létszámcsökkentésben érintett közalkalmazott kolléga július 1-től felmentésre került. A felmentésére vonatkozó értesítés végén olvasható, hogy "az időarányos szabadságot kiadom". Ugyanakkor a kolléga a szabadságkiírást, mely a dátumokat is tartalmazza nem kapott, ezzel kapcsolatban sem munkahelyi vezetője, sem senki más semmiféle dokumentumot neki nem adott, szabadságos-tömbön nem írták ki a szabit, így a kolléga a szabadságát nem vette ki, bejár dolgozni. Ettől eltérően nem is tudott viselkedni, mivel a felmentő levél kézhezvétele és a felmentés időpontja közötti idő jóval több mint a szabadsága, vagyis a felmentő levél alapján - és egyéb dokumentum híján - nem tudhatja, mikor menjen szabadságra.

Kérdés, hogy ilyen esetben a szabadság kiadása megtörténtnek tekinthető-e?
Ha igen akkor mikortól és miből lehet erre következtetni? Ha nem, akkor a felmentés napjáig bennmaradó szabadság követelhető-e pénzben a munkáltatótól?
Segítségüket előre is köszönöm.
>

anriarma # 2013.05.17. 13:23

2013. augusztus 14-én érem el a 40 éves közalkalmazotti ledolgozott időt. Szeretnék nyugdíjba menni, mert a tanítással eltöltött évek és a három gyerek felnevelése eléggé tönkretették az egészségemet. A munkáltató azt mondja, hogy ha felmentésemet kérem, nem kaphatok végkielégítést, mert a ledolgozott 40 év után mindentől függetlenül automatikusan nyugdíjasnak minősülök. Akkor is, ha elvileg csak 63 évesen mehetnék nyugdíjba, most pedig csak az 58. évet töltöttem be.
MI EZ? FELHÁBORÍTÓNAK TARTOM, HOGY AKIK BAGÓÉRT DOLGOZTAK 40 ÉVIG, AZOKNAK NEM JÁR SEMMI VÉGKIELÉGÍTÉS!?
MI ALAPJÁN VAGYOK ÉN NYUGDÍJAS A TUDTOMON KÍVÜL?

Ha a felmentésemet augusztus 13.-tól kérem, akkor jár a végkielégítés?

sztmiklós # 2011.09.30. 12:40

Tisztelt Ügyvédnő!

2011.jan.7. óta táppénzes állományban lévő közalkalmazott vagyok. Átszervezés folytán - áthelyezéssel - a GESZ állományába kerültem /-tünk szept.1-től.
Munkaviszonyomat ezért aug.31. hatállyal megszüntették, majd újabb kinevezést kaptunk az áthelyezésről.

Az elszámoló lapomon az szerepelt, hogy tartozása nincs.
Szept. 6-án kaptam az Államkincstártól egy levelet, melyben az áll, hogy "munkaviszonya megszűnt átszervezés folytán, hiányzása miatt (táppénz) munkabér tartozás keletkezett 127.241,-Ft."

Felszólítottak, hogy 15 napon belül egy összegben a pénztárba fizessek be.

A nyár folyamán 2 hét szabadságon voltam, ebből a munkabérből levonható lett volna. Ezen kívül szeptemberben 87.000,-Ft-ot utalt az Államkincstár számlámra további szabadságmegváltás címén is (ekkor még nem tudtam a "tartozásról").

Azzal tisztában vagyok, hogy a táppénzes lap benyújtása idején a január bért már leszámfejtették, ezért ott keletkezett a "csúszás". Azt fájlalom, hogy 9 hónapon keresztül erről senki nem értesített, hanem hagyták, hogy ilyen hatalmas összeggé fejlődjön a januári pár ezer forintos eltérés.

Egyedüli kereső, 58 éves vagyok. Egyik fiam egyetemista, másik fiam szívátültetésre váró epilepsziás, cukorbeteg, lisztérzékeny, többszörös stroke-s, többszörös infraktusos, többszörös szívműtétes és jelenleg láb amputációra vár. Hárman élünk a keresetemből, ill. január óta a táppénzemből. Havonta 22 receptet kell kiváltanom (igaz, ebben közgyógyos is van).

Szóban még annyit közöltek velem, hogy esetleg részletfizetési kedvezményt kaphatok, de dec. 15-ig mindenképpen be kell az egész összegnek érkezni. Nem fogom tudni teljesíteni sem egyösszegben, sem több tízezres részletekben sem a fent leírtak miatt az adott határidőre.

Kérdésem:
Mi vár rám? Börtön? Feljelentés? Bíróság? Vétlennek érzem magam, nem vagyok csaló, aki tudatosan jogtalanul vettem fel munkabért.

Előre is köszönöm szépen válaszát.

Tisztelettel és üdvözlettel

HIldikó # 2011.09.28. 19:43

Tisztelt Dr. Keszei Tünde!
Köszönöm a válaszát! Most jöttem rá, hogy a lényeget nem írtam le, hogy 2012.jan, 29.-től előrehozott öregségi nyugdíjba szeretnék menni. Természetesen ezt már megbeszéltük a munkáltatómmal. Azt tudom, hogy nekem kell felmondanom a közalkalmazotti jogviszonyom, csak úgy mehetek előrehozott öregségi nyugdíjba. A felmentési időt nem szeretném kierőszakolni, csak a más városban élő ismerőseim,/ volt osztálytársaim/ megkapták a 8 hónapot. Azt hittem, a törvény mindenkire egyfotmán vonatkozik.
Üdv.: Hildikó

cabernet19 # 2011.09.28. 19:20

Tisztelt Hlldikó!

A munkáltató a Kjt. 30. § (1) bekezdésében felsorolt indokok alapján felmentéssel élhet, megszüntetheti a közalkalmazotti jogviszonyt, de mivel a felmentés a közalkalmazotti jogviszonynak a munkáltató részéről történő egyoldalú jogviszony megszüntetési módja, ezért ez nem kikényszeríthető, tehát a közalkalmazottnak nincs alanyi joga a felmentésre.
A Kjt. 33. § (2) szerinti (vagy a felek megállapodása/kollektív szerződés szerinti) mértékű felmentési idő megállapítása abban az esetben kötelező a munkáltatóra, ha úgy dönt, hogy felmenti a közalkalmazottat.

A közalkalmazott a határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony bármikor lemondással megszüntetheti, 2 havi lemondási idővel, melynek akár teljes részét a munkáltató ledolgoztathatja.

Vélhetően a 2 hónap lemondási időre mondták, hogy jár, amiből azért kell csak egy hónapot ledolgozni, mert a másik hónapban a munkáltató lemondás esetén kiadhatja az időarányos szabadságot. Amennyiben nem adja ki, úgy a pénzben (átlagkeresettel) meg kell váltani.

üdvözlettel:

dr. Keszei Tünde

HIldikó # 2011.09.28. 19:19

Tisztelt Korall54!
Köszönöm gyors válaszát, de még mindig nem tudom, hogy jár e vagy sem a 8 hónap. Mindenesetre nagyon megalázó, hogy ennyi év után gyakorlatilag csak 1 hónap az, amit nem kell ledolgoznom. Ez pár évvel ezelőtt nem volt kérdés. Ami járt, azt mindenki megkapta.
Üdv.:Hildikó

cabernet19 # 2011.09.28. 18:59

Tisztelt Laci65!

Nem szűnik meg a közalkalmazotti jogviszony a határozott idő elteltével, ha a munkát kifejezetten anélkül végezte, hogy a határozott időre szóló kikötést elfogadta volna. Ha a közalkalmazott nem írta alá a jogviszony határozott idejére vonatkozó kikötést tartalmazó kinevezést, és a felek között utóbb sem jött létre megállapodás a határozott idő tekintetében a közalkalmazotti jogviszonyt határozatlan idejűnek kell tekinteni.
Jogos igényét a területileg illetékes munkaügyi bíróságon keresettel érvényesítheti.

üdvözlettel:
dr. Keszei Tünde

Korall54 # 2011.09.28. 18:34

HIldikó

1992. évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról:
"30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt – a 30/A-30B. §-ban foglalt korlátozással – felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

  1. az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel {1997. évi LXXXI. tv 18/A. § (1) a) } legkésőbb a felmentési idő utolsó

    napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi”

A 33.§ (2) a felmentési idő hosszának feltételeit tartalmazza.

Más kérdés, hogy a hosszú felmentés a munkáltató részéről nem kötelező, csak adható.
Üdv: Korall


Üdv: Korall (53-as nö)

HIldikó # 2011.09.28. 18:21

1953. jan. 29.-én születtem, 2012. jan. 29.-én leszek 59 éves. A 40 éves szolgálati időm 2011. nov. 27.-én lesz meg. A 40 év alatt, végig közalkalmazottként dolgoztam. Óvónő vagyok. Májusban írtam a munkáltatómnak egy kérelmet, melyben kértem a 8 hónap felmentési időt. Ezt elutasították, mondván, hogy csak 2 hónap jár, abból is egy hónapot le kell dolgoznom. A Kjt.30.§ (1) bekezdésre hivatkoztak, ami szerintem nem arról szól, amit kérdeztem. Én úgy gondolom, hogy az én kérdésemre a választ,a Kjt. 33.§ (2) bekezdése tartalmazza. Aszerint, jár a 8 hónap felmentési idő, amelyből 4 hónapot nem kell ledolgozni. Személyesen felkerestem a városi jegyzőnőt, ő is elutasitott a Kjt. 30.§ (1) bekezdésére hivatkozva. Ön szerint nekem - a fennt leírtak alapján - mennyi felmentési idő jár.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.24. 16:42

Tényleg kaptál választ? Akkor most jár neked végkielégítés?

sztmiklós # 2011.09.24. 10:37

Tisztelt Ügyvédnő!

Nagyon szépen köszönöm kimerítő válaszát.

cabernet19 # 2011.09.21. 15:26

Tisztelt sztmiklós,

A Kjt. 37. §-a meghatározza, hogy mely esetekben jár a végkielégítés.

  1. felmentés,
  2. rendkívüli lemondás,
  3. a munkáltató jogutód nélküli megszűnése következtében vagy
  4. ha a közalkalmazottal ugyanazon munkáltató legalább két alkalommal határozott időre szóló közalkalmazotti jogviszonyt létesít, és a korábbi közalkalmazotti jogviszony megszűnése, valamint az újabb közalkalmazotti jogviszony létesítésének időpontja között hat hónapnál hosszabb idő nem telt el, a közalkalmazott végkielégítésre jogosult, feltéve, hogy közalkalmazotti jogviszonya a 27. § (2) bekezdés szerinti eljárásban, a 30. § (1) bekezdés a) vagy b) pontjában foglalt okok alapján kerül megszüntetésre, vagy a 25. § (1) bekezdés a) pontja szerint szűnik meg. Kettőnél több határozott idejű közalkalmazotti jogviszony esetén a hat hónapnál hosszabb megszakítás előtt fennállt jogviszonyok időtartamát nem lehet figyelembe venni. A végkielégítésre való jogosultság megállapításakor a (6) bekezdést kell alkalmazni azzal, hogy az e bekezdés szerinti jogcímen megszűnt vagy megszüntetett határozott idejű jogviszonyok időtartamát kell összeszámítani. Ha az első mondatban szereplő okokra alapított megszüntetés vagy megszűnés alapján a közalkalmazott végkielégítésre vált jogosulttá, az azonos felek közötti újabb határozott idejű kinevezés esetén a végkielégítésre való jogosultság megállapításakor figyelmen kívül kell hagyni azon közalkalmazotti jogviszonyok időtartamát, amelyekre tekintettel a korábbi végkielégítés kifizetése megtörtént.

A végkielégítésre való jogosultság feltétele, hogy a közalkalmazott a 37. § (6) bekezdésben meghatározott időtartamú közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezzen. A közalkalmazott végkielégítésre való jogosultságának megállapításánál - az áthelyezést kivéve - nem lehet beszámítani a korábbi közalkalmazotti jogviszonyban töltött időt. A végkielégítésre való jogosultság szempontjából emellett figyelmen kívül kell hagyni a Kjt. 22. § (8) bekezdés b) és c) pontjában meghatározott időtartamot is, kivéve a közeli hozzátartozó, valamint a tizennégy éven aluli gyermek gondozása, ápolása céljából, továbbá a tizenkét éven aluli gyermek betegsége esetén az otthoni ápolás érdekében igénybe vett fizetés nélküli szabadság időtartamát.

10 évet meghaladó közalkalmazotti jogviszony esetében 4 havi végkielégítés illetné meg, de a Kjt. 37. § (7) bekezdése előírja, hogy a Kjt. 37. § (6) bekezdésben meghatározott mértéke négyhavi átlagkereset összegével emelkedik, ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya az öregségi nyugdíjra [37/B. § (1) bekezdés a) pont] vagy a korkedvezményes öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg. Nem illeti meg az emelt összegű végkielégítés a közalkalmazottat, ha valamelyik jogcímen korábban már emelt összegű végkielégítésben részesült.

A felmentési idő az összes közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő időtartamától függ, tehát nemcsak a jelenlegi munkáltatónál eltöltött idő számít.
10 év közalkalmazotti jogviszony esetén 4 hónap a felmentési idő (Kjt. 33. §)

A felmentés a keresőképtelen állományba vétel fennállása alatt jogszerűen nem adható át, 30 napon túli táppénzes állományt követően a megszűnést követő 30. napon túl kezdődhet meg a felmentési idő.

A felmentési idő munkavégzésre kötelezett időszaka alatt ha keresőképtelen állományba kerül, illetmény helyett táppénz jár, azonban a táppénzes időszakkal nem hosszabbodik meg a közalkalmazotti jogviszony, az a felmentés idő elteltével megszűnik.

A munkáltató jogellenes munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos intézkedésével szemben az intézkedés közlésétől számított 30 napon belül terjeszthető elő kereset a munkaügyi bíróságon.

üdvözlettel:
dr. Keszei Tünde

Laci_65 # 2011.09.20. 17:23

Tisztelt Ügyvédnő!

Határozott idejű közalkalmazotti munkaszerződésem 2011.szept.30-án jár le. Jár-e végkielégítés, vagy egyéb juttatás az újabb álláskeresés okán/idejére?
Jelen határozott idejű szerződésemet munkáltatóm változtatta 5 évvel ezelőtt határozatlanról határozottra. Akkor én úgy írtam alá: "a módosítással nem értek egyet, az okiratot átveszem", azt mondták ez akkor is határozott lesz.
Mit tehetek most? Van-e esély valamilyen jogorvoslatra ügyemben?

sztmiklós # 2011.09.20. 17:07

Tisztelt Ügyvédnő!

59. évembe léptem, 10 év betöltött közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezem jelenlegi munkahelyemen. Fővárosi átszervezés miatt GESZ-be áthelyeztek. 2 hét megszakítással 8 hónapja betegállományban vagyok. A GESZ most felajánlotta, hogy felmentéssel megszüntetnék jogviszonyomat, azonban végkielégítés nélkül, mert szerintük ebben az esetben nem jár.
Kérdésem:

  • Jól tudom-e, hogy egészségügyi alkalmatlanság esetén (betegség miatti táppénz) is részesülhetek végkielégítésben?
  • Jár-e részemre végkielégítés?
  • Ha igen, hány havi?
  • Mivel nyugdíjkorhatás előtt 4 évvel állok, érvényes-e rám a Kjt. azon része, hogy 4 havi végkielégítéssel megemelkedik, amennyiben 5 éven belül van a nyugdíjkorhatártól a dolgozó?
  • Hány havi felmentési időre számíthatok, amennyiben elfogadom a felmentést az új munkáltató részéről?
  • A felmentési idő felét köteles a dolgozó munkával tölteni. Ha ezen kötelező idő alatt táppénzes állományba vesz az orvos, milyen hátrányt jelent ez számomra, mik a jogkövetkezményei?

Üdvözlettel, előre is nagyon szépen köszönöm válaszát.

Ingó # 2011.09.20. 09:20

Hát elég szomorú, ha egy kormányszóvivő "rosszul fogalmaz", és ezt számos újságban le is közlik.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.19. 15:18

Nem, az nem "él", és nem is fog. Péter egyszerűen rosszul fogalmazott. Megesett vele máskor is.

Ingó # 2011.09.19. 13:58

Kedves K.B.S!

A "még" arra vonatkozik, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár előtt 5 évvel nem lehet felmondani.
A "már" arra vonatkozik, amit most akarnak bevezetni az őszi ülésen, amire már garanciát vállaltak. Ez egészen friss dolog, mert ez nyugdíjkorhatártól független 55 évben állapítja meg a védett kort!