Betegszabadság, jogosan?


anne01 # 2017.12.12. 13:03

Mert szabadságra több pénzt kap, mint betegszabadságra.

nonolet # 2017.12.12. 12:57

A kórházi kezelés az a KERESŐ KÉPTELENSÉG! állapota.

Táppénzesként miért is mennél szabadságra?!

Nem lehetsz egyszerre
keresőképesként szabadságon
és
keresőképtelenként táppénzen

Valamelyik pénzt bukod....

--
A szabadságot kórházi kezelésre elhasználni... Az viszont értelmetlenség esete a szememben.

Mégis miért-micéllal merült fel a kérdésed?

hettigful # 2017.12.12. 12:34

T. Fórum!
Az volna a kérdésem, hogy kórházi kezelés alatt ki lehet-e venni a szabadságot és ha elfogy a szabadság utána pedig a betegszabadságot igénybe venni?
A választ előre is köszönöm: hettigful

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.12. 11:40

+t

nonolet # 2017.12.12. 11:39

hornik03

"Elmarasztalhatja-e valamilyen jogalappal a munkáltató?"

Aligha.

Kivéve, ha korábban azt jelezte, hogy hétfőn már megy!

Mert akkor a változást viszont KELLET volna jelezni.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.12. 10:46

ost pedig át akarják hárítani a felelősséget a munkavállalóra.
Konkrétan hogyan?

hornik03 # 2017.12.12. 10:21

Kedves Fórumozók!

Vőlegényem keresőképtelen volt 12.06-tól 12.11-ig. 12.06-án bejelentette közvetlen felettesének, hogy beteg, nem tud menni dolgozni, orvoshoz megy. Azt is mondta, majd akkor szól legközelebb, ha az orvos úgy dönt, mehet másnap dolgozni.

Vőlegényem autóbuszvezető. Az orvos pénteken úgy határozott, hétfőn még jelenjen meg nála. Csak kedden mehetett dolgozni.

Kedden úgy fogadták, hogy szólnia kellett volna, miszerint hétfőn nem tud még dolgozni, mert ők számítottak rá hétfőn. Nem helyettesítette senki aznap reggel. Jegyzőkönyv felvétel is készült az esetről.
Szerintem együttműködési kötelezettségének eleget tett, nem vélélmezhették volna, hogy hétfőn keresőképes lesz. Közvetlen felettese pénteken szabadságon volt, és valószínűleg ezért felejtődött el, hogy esetlegesen rákérdezzenek, megy-e másnap dolgozni, ha nem voltak biztosak benne. Most pedig át akarják hárítani a felelősséget a munkavállalóra.

Kérdezem én, hogy van-e konkrét jogszabály arra vonatkozóan, hogy jogosan járt-e el a párom? Elmarasztalhatja-e valamilyen jogalappal a munkáltató?

A válaszokat előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Niki

Egyjogász # 2011.09.14. 21:00

Nálunk pl. a háziorvos hétfőn 17-20 óráig rendel, így ha hétvégén megbetegednék, hétfő reggel én is csak annyit tudnék beszólni, hogy nem tudok menni dolgozni, és aznap munkaidő végéig már nem is tudnám jelezni, hogy meddig írt ki a doki, csak kedd reggel.

Az lehet, hogy sántít valami (ha más nem, a munkavállaló:))) ), de szerintem a beírásból nem lehet megítélni, hogy a munkavállaló kamuzik-e vagy nem. (Amikor én legutóbb beteg voltam, az első három napban, amikor a legrosszabbul voltam, nekem sem az volt a legfontosabb, hogy a munkáltatót hívogassam naponta. Beszóltam, hogy beteg vagyok, de nem is vártak el többet.) Azzal egyetértek, hogy a betegállományban lévőt a munkáltatótnak nem kell naponta hívogatnia.

efi99 # 2011.09.14. 17:07

Ha figyelmesen elolvastad, az is ott volt, hogy hétfőn megy dokihoz. Még sem szólt egy szót sem a munkaidő végéig, hogy mi van. Meg kedden sem, pedig azt is beígérte.
Azon kívül, ha már egyszer ő cseszett odaszólni bár megígérte, akkor - legalább első nap - illett volna felvenni. Nyilván nem végig a retyón ült, távol a telefontól, ha az ismeretlen számot egyből fel tudta kapni.
Szóval itt megint már csak valaki a jogait ismeri, de a kötelességét nem. Egyértelmű, hogy valami sántít.
A mi cégünknél meg nem érdeklődik semmiféle HR-es, aki dokinál volt (illetve első nap még a munkakezdés) előtt az természetes hogy szól, hogy a következő kanyarban 10-én megy és kész, aztán 10-én megint szól, hogy mi újság és addig nem is keresi senki. Minek? Nem kell itt oda-vissza akkora telefonforgalmat bonyolítani, hogy leég a mobiltorony.

Egyjogász # 2011.09.14. 16:22

Nem néma csönd, de ha hétfő reggel bejelentette, hogy beteg, akkor a munkáltató azt nem tekintheti az együttműködési kötelezettség megsértésének, hogy már aznap délután miért nem jelentkezett ismét.
Ha pedig hétfő este a munkavállaló jelezte, hogy kiírta a háziorvos egy hétre, kedden nem kell beszólni, hogy mit mondtak a reumatológián.

Szerintem a munkavállalónak azt kell jeleznie, hogy betegállományban van, és az orvos szerint várhatóan meddig. A munkáltató ezen túl olyan egészségügyi adatok közlésére nem tarthat igény, ami a munkaviszonnyal nincs összefüggésben.

Egyébként ebben az ügyben a munkáltató tűnik kicsit türelmetlennek, hétfő reggel jelezte a munkavállaló, hogy beteg, majd hétfő este is, hogy kiírták egy hétre, azóta kedden és szerdán is hívta a munkáltató, a beírás pedig szerda 13:32-i keltű.

A mi cégünknél a betegállományban lévők után a HR hetente, tíznaponta érdeklődik, de azért nem szokták naponta baxtatni őket:))

efi99 # 2011.09.14. 15:35

Egyjogász
Szóval szerinted bejelenti, hogy "elkezdte" a betegségét, aztán néma csönd?
A házidoki meg kell, hogy mondja neki, mikor kell legközelebb jönnie, ezt igenis köteles közölni, hogy aszongya eddig biztosan nem jövök. Aztán aznap megint, hogy mi újság.
Szisza2011
Akik pedig nem így játszanak, (mint az emberünk is), nos ő visszajön, aztán nincs olyan ember, akinek a munkájában ne lehetne munkát találni és viszontlátásra.

Dödölle1 # 2011.09.14. 14:50

Szisza2011 2011.09.14
Tisztelt Munkáltató!

Tájékoztatom, hogy a 102/1995. (VIII.25.) Korm. rendelet 6. § (3) bekezdése szerint a munkáltató jogosult a betegszabadság, illetőleg a táppénz igénybevétele alatt a munkavállaló keresőképtelenségének felülvizsgálatát kezdeményezni.

A felülvizsgálati kérelmet a keresőképtelen állományban tartó szolgálat szerint illetékes Országos Egészségbiztosítási Pénztár Területi Hivatalába kell megküldeni. A kérelemnek tartalmaznia kell a keresőképtelen munkavállaló személyes adatait (TAJ szám, név, lakcím, születési dátum, anyja neve, lakcíme) a munkáltató adatait (munkáltató neve, címe, adószáma, aláírási jogkörrel rendelkező személy neve, adószáma) valamint telefonos és postai elérhetőségét.
Az OEP illetékes Területi Hivatala a kérelem kézhezvételét követően a meglévő adatok alapján megvizsgálja, hogy van-e jogszabályi lehetőség a felülvizsgálat elvégzésére és erről a munkáltatót írásban értesíti.

Az 50/1996. (XII.27.) NM rendelet alapján a 102/1995. (VIII.25.) Korm. rendelet 6. § (3) bekezdése szerint kezdeményezett munkáltatói felülvizsgálat elvégzéséért a munkáltatónak eljárási díjat kell fizetni. A jogszabály 1. számú mellékletének IV. sora szerint a fizetendő díj munkavállalónként 15 800 Ft.
A felülvizsgálathoz a fenti összeget be kell fizetni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 10032000-01301005-00000000 számú bankszámlájára és a befizetés közlemény rovatában fel kell tüntetni a „keresőképtelenség felülvizsgálata” megnevezést valamint a keresőképtelen személy(ek) TAJ számát.
Az eljárási díj befizetését követően a befizetést igazoló bizonylat másolatát, el kell juttatni az illetékes OEP Területi Hivatalhoz. A bizonylatot ki kell egészíteni, ha nem tartalmazza a munkáltató cég nevét, bankszámlaszámát, adószámát, valamint a postai címét, amely alapján az OEP megküldi a számviteli bizonylatot a munkáltató címére.

Kérem a fentiek szíves tudomásulvételét.

Budapest, 2011. január 12.

Dr. Gajdácsi József Zsolt

Forrás: http://www.oep.hu/…T%C3%93I.PDF
főosztályvezető

Szisza2011 # 2011.09.14. 12:56

Hát sajnos igen, mi is így gondoltuk...
Csak akkor így eléggé megvagyunk lőve, hogy vegyünk-e fel valaki vagy sem.

  1. felveszünk valakit, közben visszajön a munkavállaló, akkor az új kollégát kell elküldenünk
  2. nem veszünk fel senki, munkavállaló hónapokra táppénzre megy.....

dilemma...

ezért próbáltuk megkérdezni, hogy mennyire súlyos a betegsége, hogy mi is tudjunk mérlegelni új ember felvételével kapcsolatban.

De ezek szerint marad a dilemma...sajnos..

Még egyszer köszönöm a segítséged!

Egyjogász # 2011.09.14. 12:43

Azért mert valaki nincs otthon, nem jelenti, hogy nem beteg (pl. az orvos előírhatja neki azt is, hogy naponta három órát sétáljon a hegyekben, vagy menjen fürdőbe).

Olyan pedig nincs, hogy "meddig tervezte a betegszabadságot", az ember addig beteg, amíg az orvos azt nem mondja, hogy holnaptól munkára alkalmas.
(Egyébként ilyen ízületi, derék, hát, stb. fájdalmakkal akár hónapokra is kiírhatják az embert.)

Szisza2011 # 2011.09.14. 12:09

Köszönöm a tájékoztatást.
Nem akarunk a betegszabadság alatt felmondani neki, csak ha utána felmondunk nem szeretnénk, ha azt megtámadná.

:) vicces az esetetek, vagy inkább elkeserítő, hogy ilyet megtehetnek!

Gondoltunk arra, hogy kimegyünk a bejelentett lakcímére, hogy igazolja tényleg otthon van-e, mert beteg, ezt természetesen jegyzőkönyvvel.

De sajnos a bejelentett lakcímén lévő lakás üresen áll, egy-két hete elköltözött és nem árulta el az új lakhelyét a munkáltatónak.

Azért gond most nekünk, mert 3 alkalmazottas cégről van szó, az egyik alkalmazott rendes szabadságon van, az esetben említett ugye betegszabadságon és 1 alkalmazott maradt aki dolgozna, de lehetetlen elvégeznie 3 ember munkáját és érdekelne minket, hogy még is meddig tervezte a betegszabadságot, mert ha sokáig, akkor fel kell vegyünk valakit aki kisegít.

Egyjogász # 2011.09.14. 11:56

A betegség, illetve a betegség miatti keresőképtelenség tényének megállapítása orvosszakmai kérdés, így ha a munkavállaló visz orvosi igazolást arról, hogy beteg, ezt a munkáltató nem bírálhatja felül azzal, hogy szerinte pedig nem. (Természetesen ha a távollétéről nem hoz orvosi igazolást, az igazolatlan távollét, ami megalapozhatja akár a rendkívüli felmondást is, de addig, amíg erről nem győződtök meg kétséget kizáróan istenkísértés felmondani, mert ha van orvosi papírja a felmondás jogellenes lesz.)

Ha a munkavállaló bejelentette a betegség miatti keresőképtelenségét, akkor eleget tett együttműködési kötelezettségének, a betegség időtartama alatt nem köteles naponta háromszor beszólni, hogy még mindíg beteg. (Sőt arról sem köteles napi szinten beszámolni, hogy éppen hogy van, vagy hogy milyen orvosnál, kezelésen volt.)

Ha vitatjátok az orvos szakmai véleményét, orvosszakmai felülvizsgálatot lehet kérni, erre van egy külön jogszabály de annak nem tudom fejből a számát. Mi egyszer folyamodtunk ehhez, mert láttak egy állítólag mozgásképtelen dolgozónkat teniszezni és téglát hordani egy haverja építkezésén.
Az orvos bebizonyította, hogy neki van igaza, a tenisz és a téglahordás a terápia része volt......
(a mi üzemi orvosunk a hasát fogta a röhögéstől, de akkor is a háziorvosnak adtak igazat).

Szisza2011 # 2011.09.14. 11:32

T. Mindenki!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben:

Hétfő reggel a munkavállaló sms-t írt a munkáltatónak, hogy nem tud bejönni dolgozni, mert becsípődött a dereka. Ügyeletet kellett kihívnia vasárnap este és hétfőn viszik őt a háziorvoshoz és a kórházba, de majd értesíti, hogy mit mondtak.

Hétfőn du. 4-kor a munkáltató hívta fel a munkavállalót, mert ő nem jelentkezett magától. A munkavállaló több hívás alkalmával sem vette fel a telefont. Amikor egy számára teljesen más telefonszámról hívta a munkáltató, akkor felvette, majd közölte, hogy nem tudott elmenni a házorvosához, mert annak el kellett mennie valahová, ezért majd csak du. 5 óra felé tud visszamenni, de telefonálni fog.

A munkavállaló kollégája, aki ugyan azon a környéken lakik, mint a betegszabadságon lévő munkavállaló, látta őt a háziorvosnál saját autójával bemenni, majd kijönni, mindenféle mozgási nehézség nélkül.

Hétfő este a munkáltató kapott egy sms-t a munkavállalótól, hogy a háziorvos kiírta őt egy hét betegszabadságra és beutalta a reumára, oda kedden 1h-kor tud menni. Ahogy végez telefonálni fog.

Kedden délután 3 óra körül a munkáltató hívta a munkavállalót, mert az ismételten nem telefonált. A sokadik hívásra vette fel és közölte, hogy nem fogadta őt a reumán az orvos, mert már sokan voltak előtte, így szerdán reggel 7h-ra tud csak menni. De telefonálni fog, ahogy végzett.

Szerdán 11h - 13h-ig munkáltató hívta a munkavállalót, aki nem vette fel a telefont. Majd 13h-kor felvette más a készüléket, nem tudta a telefonhoz adni a munkavállalót, arra hivatkozva, hogy ő rosszul van és nem tud a telefonhoz jönni.

KÉRDÉSEM:

  1. mit lehet ilyenkor tennie munkáltatónak?
  2. ellenőrizheti-e munkáltató, hogy ténylegesen beteg-e az alkalmazott?
  3. elbocsájthatja-e a munkáltató a munkavállalót arra hivatkozva, hogy nem együttműködő és valószínűsíthetően nem jogosan van betegszabadságon?

Köszönöm a válaszokat!