Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék 2


kiszolgáltatott # 2011.11.13. 21:20
ugribugri # 2011.11.13. 08:53

Egyenlőre szerintem csak annyi biztos hogy kapunk év elején emelést mármint aki rokkantnyugdíjas lesz,szerintem a többi dologról meg halvány elképzelésük sincsen.

Zelmira # 2011.11.13. 07:54

Arról tud valaki, hogy a rokkantsági járadékban részesülők az éves nyugdíjemelésben részt vesznek-e, illetve az utazási kedvezményeket elveszítik-e?

hitetlen? # 2011.11.12. 17:07

http://www.meosz.hu/…irek_one.php?…

Az új rokkantsági rendszerről

Soltész Miklósnak a MEOSZ Párbeszéd konferenciáján elhangzott beszédéből az alábbi rendszer olvasható ki.

A jövőben háromféle rokkantsággal kapcsolatos ellátás lesz.

A „nyugdíj” a jelenleg rokkantnyugdíjasként (vagy rendszeres szociális járadékosként) számon tartott de az öregségi nyugdíj korhatárt meghaladott embereket illeti meg. Minden további szabály a normál nyugdíjasokéval azonos.

A „rokkantsági ellátás” a mai rokkant nyugdíj helyébe lép. Mértéke a rokkantnyugdíjjal azonos és éppúgy emelkedik, mint a nyugdíjak. Ide tartoznak a jelenleg I. és II. csoportba tartozó és az öregségi nyugdíj korhatárt 5 éven belül elérő rokkantnyugdíjasok, rendszeres szociális járadékosok és átmeneti járadékban részesülők. Ők a nyugdíj korhatár eléréséig ebbe a kategóriába tartoznak, felülvizsgálatukra nem kerül sor. Az ellátás a jelenlegi rokkantnyugdíjjal azonos mértékű lesz. Az ellátás mellett lehet dolgozni, de ha a bruttó munkabér a minimálbér 18-szorosát meghaladja az év folyamán, az év hátralévő részében a folyósítást felfüggesztik.

A „rehabilitációs ellátás” azoknak jár, akikről a felülvizsgálat során azt állapítják meg, hogy rehabilitálhatók. Ez az ellátás maximum 3 évig jár, mértéke 57.000 Ft, amiből 10% nyugdíj járulékot vonnak le. Ha az érintettnek sikerül munkába elhelyezkednie, az ellátás megszűnik.

Azok, akik jelenleg III. csoportú, 57 évnél fiatalabb rokkantnyugdíjasok vagy rendszeres szociális járadékosok, levelet kapnak majd arról, hogy hol kell felülvizsgálatra jelentkezniük. Akik nem jelentkeznek, azoknak az ellátásuk a határidő után megszűnik. Akik jelentkeznek, azok a felülvizsgálat alapján vagy a „rokkantsági ellátás” vagy a „rehabilitációs ellátás” kategóriába kerülnek.

A rehabilitációs járadékosok a járadék lejártáig maradnak a jelenlegi rendszerben. A bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka és a mezőgazdasági járadékosok maradnak a jelenlegi rendszerben.

Egyéb szabályok:

Mindazok, akik bejelentés nélkül (feketén) dolgoznak, elveszítik ellátásukat, sőt a felvett ellátást egy évre visszamenően vissza kell téríteniük.
Akik a versenyszférában kívánnak elhelyezkedni, kapnak egy „rehabilitációs kártyát”, ennek birtokában a munkaadó mentesül a járadék fizetés alól.

A fogyatékossági támogatás fennmarad.

A támogatott munkahelyek továbbra is támogatásban részesülnek.

További részletek

További részletek hamarosan megtekinthetők a konferencián készült videóból amelyet kollégáink most vágnak.

Igazán a részletek a most készülő és még az idén elfogadásra kerülő jogszabályból ismerhetők majd meg. A jogszabály tervezet egyelőrfe nem ismerhető meg.

2011 november 12.

Dr Derera Mihály

kiszolgáltatott # 2011.11.12. 16:55

És vajon az új rehab ellátás meddig jár?És ha letelik ez az idő mi lesz vele?
Mert azért csak nem gondolják komolyan,hogy minden rehabos,aki talán évekig volt:50-79%-os állapotban,az idő lejártával kötelezően meggyógyul?

kiszolgáltatott # 2011.11.12. 16:41

Kedves skarabeusz!Köszönöm,talán írhatom,hogy sokak nevében az infókat,meg a kűzködést.Bár nem túl jók a hírek-nekem legalábbis.

derpate # 2011.11.12. 14:10

Köszi szanka, megnéztem, többször is, sokszor visszatekertem, hogy mit és hogyan lehet értelmezni.
Okosabb nem lettem. Sok a kétértelmű dolog. Ha direkt csinálták: Szánalmas és szomorú

kiszolgáltatott # 2011.11.12. 14:00

Kedves aproka!Én is úgy vettem ki,hogy aki eddig volt szoc.járadékos,az ugyanannyit kap,ha nem tetszik neki,kérhet felülvizsgálatot.
Hát ez az,hogy oda már úgyis kitoloncoltak egy csomó embert a soros visszaminősítgetésekkel.
Most meg ide igyekeznek tovább átsorolni a régi 3. kategóriásokat is.(Ha letelik a "csökkent-rehabpénzes "idejük)
Persze ez csak az én értelmezésem.

aproka # 2011.11.12. 13:50

Kiszolgáltatott

engem épp a szoc.járadékosok érdekelnének,18 évi 67% rokk.ny. után minősítettek vissza 3 éve 43%-ra.Szerintem a pénz 27.000ft marad,csak a neve változik.Nem járadék a neve hanem ellátás.Te nem így látod?

hitetlen? # 2011.11.12. 13:31

A jogelőd fórumomolvastam valahol hogy az alkotmánybíróság szerint a rokkamtnyugdíj sajnos NEM szerzett jog :(

Ezt kéne azonnal megtámadni a hágai és európai úniós biróságokan. Mégpedig annak aki ezt az álásfoglalást kérte vagy akiu miatt kérték

-Rumcájsz- # 2011.11.12. 13:27

Mondjuk az engem is érdekelne, hogy a véglegesített III. csoportosokat is behívják-e felülvizsgálatra?
Engem már több mint 15 éve rögtön elsőre véglegesítettek. Sajnos azóta sem sikerült munkát találnom, gondolják most majd fog?

-Rumcájsz- # 2011.11.12. 13:18

Kázmér 58!

Sajnos az a NE Minisztérium honlapján lévő tájékoztató még tavaly novemberben lett kiadva, ezért valószínű hogy már nem az lesz az irányadó.

kázmér58 # 2011.11.12. 12:22

Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Szociális Lakossági és Tájékoztatási Osztály
Azoknak a 2007. december 31-én rokkantsági nyugdíjban részesülő személynek, akiknek az állapotát az orvosszakértői vizsgálat véglegesként véleményezte, az új rendelkezések alapján sem kell felülvizsgálaton megjelenniük, részükre a megállapított rokkantsági nyugdíj folyósítása változatlanul történik. Ezt most olvastam a honlapukon.

kiszolgáltatott # 2011.11.12. 12:10

Megint meghallgattam a videót Dr Dera Mihállyal.Tehát ha a rehabjáradékos nem tud elhelyezkedni,(ami valószínőnek látszik sok esetben)kapja az 57e-járulékok-at.Eddig ebben a csoportban eddig volt 29 ezer ember. Akinek eddig a nyugdíjjával megegyező összeg járt,és sok esetben csak azért tették ide,és nem a rokkantak közé,mert "túl fiatal".
Most akkor ez így nem szimplán pénzkivonás?Ugyanaz a kategória,ugyanolyan EÜ-i állapot:kevesebb pénz.,és kész??

kiszolgáltatott # 2011.11.12. 11:06

"minek lényege, hogy 200 ezer rokkantsági nyugdíjban részesülők közül 120 ezer főt vissza kell vezetni a munkaerőpiacra" ez a lényeg akkor:kell
Ha nem megy akkor vessen magára?Na megyek,mert mindjárt felforr az agyvizem megint.

kiszolgáltatott # 2011.11.12. 11:02

És akkor a rehabilitálandó nem járadékot kap,hanem kártyát?

kiszolgáltatott # 2011.11.12. 10:57

Nagyon rosszul hallom.De azt vettem ki,hogy a fogyatékossági miniszteri biztos:Dr Bernáth Ildikó.,Akit nagyon nehéz elérni,és meglehetősen önállóan döntenek
.Csak én jegyzem meg,hogy ő volt,akivel a rokk-kártyáktól,a 900 ezerig minden keveredés benne volt abban a beszélgetésben,amit korábban linkelt be valaki.
A többit meghallgatom megint.

ugribugri # 2011.11.12. 10:55

hitetlen? hát ez hihetetlen egy ocsmány banda ahogy van :)nagy sz@r az egész bagázs ott fent ha az év elején hoznak egy menetrendet akkor miért kell várakozni Viktor kiadott parancsára.. ide jutottunk amikor nincs felelőse semminek csak össze van mosva az egész és akkor jöhetnek az agyeldobós találmányok,tegnap éppen bejelentette a 3.14csa ha valaki nem értené ,a kiflilopós,nyugdíj megorzós hogy a rogán által benyújtott vagyonodat csak a szocik akartak, még azt is megértem de akkor miért anti nyújtotta be ? átlepett az mszp -be ??

hitetlen? # 2011.11.12. 10:53

Ez is a MEOSZ oldalán található:

_____________________________________________
Rehabilitációs Kártya a rehabilitációs költségvetési bértámogatás helyett!
Tatosné Takács Andrea az NRSZH főosztályvezetője elmondta, hogy 2011. október 28-án a Széll Kálmán munkacsoport elé terjesztették a rokkantsági ellátások megváltoztatásával kapcsolatos jogszabálytervezetet, aminek lényege, hogy 200 ezer rokkantsági nyugdíjban részesülők közül 120 ezer főt vissza kell vezetni a munkaerőpiacra. Ezért egy új szakigazgatási szervet kívánnak létrehozni a Kormányhivatalokon belül. A foglalkoztatási szakértők részvételét a munkaügyi szervezet 2012. július 1-ig biztosítja.

A rehabilitációs költségvetési bértámogatással kapcsolatban elmondta, hogy lassan ki kell futtatni ezt a támogatási eszközt. Ezt a támogatási formát fel fogja váltani egy Rehabilitációs Kártya, melynek működése hasonlít a Start Kártyáéhoz, és teljes mértékű járulék kedvezményt lehet vele igénybe venni.

_____________________________
http://www.meosz.hu/…irek_one.php?…
_______________________________________

következtetésem a 80.000 40%-oshoz akarnak a III. csoportból 40.000-ret kirostálni.
De ez csak az én képzelgésem nem biztos hogy igaz.

hitetlen? # 2011.11.12. 10:32

http://www.meosz.hu/…i_listaz.php?… alapján másoltam be.

Dr. Derera Mihály 2011 november 12. (#1302)

Köszönettel vettem, közzéteszem

Üzenetet kaptam, közzéteszem
Kedves Derera úr!

A mai nappal telefonon érdeklődtem a Soltész államtitkárság ügyeletesénél, mivel nem volt teljesen egyértelmű számomra a III. fokozatú rokkantnyugdíjasok érintő intézkedések.
Ha érdemesnek találja a felvételt, hozzájárulok a közzétételéhez, hátha másokat is érdekelnek a válaszok. A hangot maximunra kell állítani, mert a telefon vonal meglehetősen halk volt.

http://www.nepmedia.hu/…kkantnyugdij

Üdvözlettel:
Dudás

Dr. Derera Mihály

kiszolgáltatott # 2011.11.12. 10:27

Bár engem nem ez érint,(hanem a rehabosság)de azt is nehezem tudom elképzelni ,hogy akit eddig igyekeztek visszatolni a szoc járadékosnak,azt pont most fogják rokkantnak minősíteni.Persze jelentkezhet,vizsgálatra,mert hát mindenki jelentkezhet vizsgálatra.Az más kérdés,hogy mer-e,ezek után.

derpate # 2011.11.12. 09:27

Azt kérdezném, hogy látta-e valaki a teljes soltész-giro sajtótájékoztatót ?

ugribugri # 2011.11.12. 08:59

kiszolgáltatott:: giro szerint ://Azok is mehetnek felülvizsgálatra, akik szociális járadékot kapnak (84 ezer fő), esetükben is lehet szó rokkantsági és rehabilitációs járadékról egyaránt.//

kiszolgáltatott # 2011.11.12. 08:54

És ha az 50-79 %-osok kidobálása a cél,akkor mi lesz a 40-49 -esekkel?Mert azt is lehet azért tudni,hogy itt is vannak súlyosabb betegek,akik "csak"nemfértek bele a létszámba.

ugribugri # 2011.11.12. 08:47

jácintka:Most az 40-49 %-osak felelnek meg