Védett kor intézménye nyugdíj előtt


Bibi 13 # 2014.01.30. 07:58

Férjem közalkalmazott. Ebben a hónapban töltötte be az 59. évét.Mit jelent számára a védett kor, ha megszűnik a munkahelye? Köteles- e elfogadni bármilyen távoli munkát? Át lehet-e tenni mindenféle indoklás nélkül más munkakörbe, ahol alacsonyabb lesz a fizetése?
Vonatkozik-e még a közalkalmazottakra a 62 éves nyudíj- korhatár?

vackorka # 2015.04.10. 22:09

Mikor leszek védett korú?
Ha 54 év 183 napos korban mehetek öregségi nyugdíjba, a védett kor 59 és 183 napos korban azaz pont 5 év (5*365 nap)-kor kezdődik?
Napra pontosan, vagy évre vonatkozóan számítják.
A végkielégítésem függ ezektől a napoktól...
köszönöm előre is a segítséget!

zergecserge # 2015.06.03. 16:07

Egy gt. jogutódja átszervezéseket hajt végre. Édesapám - aki mérnök és közgazdász - ma, a legutolsóként kézhez kapott egy igen érdekes munkaszerződés módosítás tervezetet. Ebben az áll, hogy ezután szíveskedjen inkább talán raktárosként dolgozni 21.000 Ft-al kevesebb munkabér ellenében. Kedvesen közölték vele, hogy erre azért van szükség, nehogy régiós szinten lázongás legyen, sajna elfogyott a státusz, már csak fizikai maradt. De ha nem tetszik, az sem baj, akkor majd közös megegyezéssel felmondanak neki.
Ennek csak az a szépséghibája, hogy édesapám már védett korban van, 2018-ban mehetne nyugdíjba. Ráadásul a remek tervezetet éppen két hónappal azután kapta kézhez, hogy a többieket már régen átvette az új rt. A "kötelező" közös megegyezésről már ne is beszéljünk.
További érdekesség, hogy a csoportvezetője meg úgy dolgozik illetve marad a helyén, hogy már nyugdíjas.
Rosszul gondolom, hogy ha nem írná alá a munkaköri leírás módosítást, akkor nem tudnának mihez kezdeni vele, max. csúnyán nézhetnek rá?