Nyugdíjas felmondási ideje


Lyonee # 2016.09.22. 15:37

Az egyházi iskolában dolgozó pedagógus munkaviszonyban áll, és nem közalkalmazotti jogviszonyban, ezért a Munka Törvénykönyvét kell alkalmazni. Amennyiben a 40 éves kedvezményes nyugdíjat igénybe kívánja venni, saját magának kell intézkednie, hogy ne álljon jogviszonyban.
Felmond, vagy közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszonya. Kérelmére nem köteles a munkáltató felmenteni, ezért nem jár felmentési idő sem.
Azért azt a 2 hetet, ami a szorgalmi időből még vissza van, a gyerekek érdekében is ledolgozhatná.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.21. 08:48

Érdekes. Szerintem ez egy szándékolatlan koherencia zavar abból az időből, amikor nem lehetett nyugdíj mellett dolgozni. (Emlékezetes, akkor törölték el a tilalmat, amikor Horn Gyula hivatalban lévő miniszterelnökként betöltötte a nyugdíjkorhatárt.)
Tehát akkor a hatályos szabályozás szerint, ha valaki nyugdíjat akar kapni a munkaviszony mellett, akkor formálisan meg kell szüntetni a munkaviszonyát, hogy aztán akár másnap ugyanazzal a munkáltatóval új munkaszerződést kössön? Logikus.

Egyjogász # 2016.09.21. 08:35

"Azt honnan veszed, hogy a nyugdíj igényléséhez meg kell szüntetni a munkaviszonyt?"

Nekem a Nyugdíjtv. és a Tbj. alábbi rendelkezéseinek összevetéséből ez következik, hogy a nyugdíjjogosultsághoz szükséges a munkaviszony megszüntetése, de nem vagyok egy nyugdíjguru...

A "jogosulttá válik az öregségi nyugdíjra,és az naptól igénybe is kívánja venni. Munkáltatója közlése szerint felmondania nem kell," szövegből meg nekem az következik, hogy bejelentette, nyugdíjba akar menni, de a munkáltatója azt mondta, hogy ehhez nem kell felmondania.

(2) Öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki

  1. a születési évének megfelelő – az (1) bekezdésben meghatározott – öregségi nyugdíjkorhatárt (a továbbiakban: öregségi nyugdíjkorhatár) betöltötte, és
  2. legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik, valamint
  3. azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)–b) és e)–g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.


(2a)40 Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki

  1. legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és

b) azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)–b) és e)–g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

Tbj. 5. § (1)86 E törvény alapján biztosított
a)87 a munkaviszonyban (ideértve az országgyűlési képviselőt és a nemzetiségi szószólót is), közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, állami szolgálati jogviszonyban, ügyészségi szolgálati jogviszonyban, bírói szolgálati jogviszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban, nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban, ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban, közfoglalkoztatási jogviszonyban álló személy, a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek, az Országgyűlési Őrség, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományú tagja, a Független Rendészeti Panasztestület tagja, a Magyar Honvédség szerződéses állományú tagja, a katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona (a továbbiakban: munkaviszony), tekintet nélkül arra, hogy foglalkoztatása teljes vagy részmunkaidőben történik,

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.21. 06:56

Ha jól értem,
Nem egészen. A munkavállaló gondolja azt, hogy mivel ő betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt, a munkáltatónak fel kell mondania. Az meg azt mondja, hogy "miért mondanék? dolgozz csak nyugodtan tovább".

Azt honnan veszed, hogy a nyugdíj igényléséhez meg kell szüntetni a munkaviszonyt?

Egyjogász # 2016.09.21. 06:27

Ja, és ha a munkavállaló akarja igénybe venni a nyugdíjat, ehhez neki is meg kell szüntetni az Mt. szerint a munkaviszonyt,

Egyjogász # 2016.09.21. 06:26

Ha jól értem, az a probléma, hogy a munkáltató az öregségi nyugdíjra való jogosulttá válás okán automatikusan megszűntnek tekinti a munkaviszonyt (de lehet, hogy nem értem jól..:) )

Ez viszont szerintem nincs így (már legalább is az Mt. szerinti munkaviszonyban, a közalkalmazottaknál nem tudom, de szerintem ebben ott sincs eltérés), ha pl. a munkáltatónál van olyan belső utasítás, hogy ebben az esetben nem foglalkoztatják tovább a nyugdíjra jogosulttá váltat, akkor az Mt. szerint meg kell szüntetni a munkaviszonyát a munkáltatónak.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.21. 06:20

(Megjegyzem, a kérdés másik része eleve hibás. Nem kell arra jogszabály, hogy valaki jogosult valamit nem tenni. Épp ellenkezőleg: arról kell rendelkezni, ha köteles valamit megtenni.)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.21. 06:17

Tényleg nem kell felmondania. Miért kellene?

mamicsek # 2016.09.21. 05:33
Munkáltatója közlése szerint ------------
  • "felmondania nem kell, felmentési idő nem jár, dolgozza ki a tanévet, szabadságát pedig a téli tavaszi szünetekre szétosztva adják ki."
Kérdésem erre a részre vonatkozik.
Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.21. 05:20

Milyen törvényre hivatkozva teheti ezt meg az iskola vezetése
Mit?

mamicsek # 2016.09.21. 05:00

Tisztelt Tanácsadó Valaki!
Egyházi iskolában oktató pedagógus 2017. június 1-én 40 éves munkaviszonnyal(és szolgálati idővel) jogosulttá válik az öregségi nyugdíjra,és az naptól igénybe is kívánja venni.
Munkáltatója közlése szerint felmondania nem kell, felmentési idő nem jár, dolgozza ki a tanévet, szabadságát pedig a téli tavaszi szünetekre szétosztva adják ki.Milyen törvényre hivatkozva teheti ezt meg az iskola vezetése, illetve az egyházi fenntartó?
( A 40 éves jubileumi jutalmat megkapja. )
Várom valaki hozzáértő szíves válaszát.

patika2016 # 2016.08.22. 06:13

Tisztelt CÍmzett!40 éves munkaviszonnyal 2016.dec.1-től nyugdíjba szeretnék menni.Jelenleg szabadságon vagyok.A felmentési időből amit nem kell ledolgoznom szeptembertől 01-től indul.Kérdésem,hogy a szeptemberi béremelésből részesülhetek -e?Az új közalkalmazotti bértábla alapján jelentős fizetésemelés illetne meg.Esetleg megszakíthatom -e a felmentési időt és szept.01-től újra dolgozhatnék-e?Vagyis visszaléphetek-e a tervezett nyugdíjbameneteltő?
Köszönettel,patika2016

Katoca50 # 2013.10.09. 06:30

Tisztelt Címzett!

40 éves munkaviszonnyal 2013.12.01.-én nyugdíjba szeretnék menni. Jelenleg a felmentési időmet töltöm.
Közalkalmazottként dolgoztam.
Szeretném megkérdezni, hogy a felmentési idő alatt vállalhatok-e megbízási szerződéssel részmunkaidős
(napi 4 órás) állást,de nem mint közalkalmazott?
Segítségét előre is köszönöm.
Várom mielőbbi válaszát.
Szép napot!
Üdvözlettel: Katoca50

csm7 # 2013.09.27. 16:38

Tisztelt jogász asszony, úr!

A feleségem közalkalmazott munkaviszonyban (óvónőként) dolgozik és élne a nők előrehozott 40 éves nyugdíjba vonulási lehetőségével.
2014 májusában menne nyugdíjba s mivel 8 hónap sétáló idő jár neki ezért a kérelmet most kell beadnia.
Kérdés, hogy a sétáló idő alatt is jogosult e béremelésre? (az új közalkalmazotti bértábla alapján jelentős fizetésemelés illetné meg, viszont úgy tájékoztatták, hogy sétálóidő alatt már nem tudják neki elvégezni az átsorolást)

Köszönettel:
CsM

ordas52 # 2013.09.07. 12:29

Tisztelt jogász asszony, úr!
A feleségem ez év november 30.-án vonulna nyugdíjba a nők előrehozott 40 éves lehetőségével.
Ő a Mecsek Füszért Coop alkalmazásában boltban dolgozik.
Az lenne a kérdésem, hogy jár-e a részére felmentési vagy felmondási idő?
Köszönettel
F.L.

JogiBear # 2013.05.29. 11:15

Olga55: nem biztos, hogy jól értettem, de ha közös megegyezés lesz a munkaviszony megszűnésének jogalapja, akkor nincs felmondási idő, mert nincs felmondás, következésképpen nincs felmentési idő sem. Ha a munkaviszony megszűnésének a jogalapja a felmondás, akkor pedig jár a felmentési idő. Az, hogy ezután a munkavállaló öregségi nyugdíjas lesz, vagy nem, irreleváns. A felmondási idő hosszát a munkaviszony hosszából az Mt. 69. §-a alapján lehet kiszámolni, a felmentési idő pedig ennek legalább a fele.

olga55 # 2013.05.22. 10:15

Tisztelt Munkajogász!

Én az idén /2013.08.01./ mennék nyugdíjba a nők 40 éves nyugdíjazásával.
Kérdésem az lenne, hogy a Mt. szerint meg illet-e engem a felmentési idő, /ha igen, mennyi/ mert a munkáltatóm szerint nem /egyházi iskola/ mivel én kérem a nyugdíjazásomat /bár közös megegyezéssel szeretném kérni/.
30 évet közalkalmazottként dolgoztam itt, de 2012.09.01.-től az iskolát átvette az egyház, és a Kjt. már nem vonatkozik rám.

Köszönöm a választ!

ilus # 2013.04.02. 13:19

Tisztelt előttem szólók, Lyonee és Aurin!

Köszönöm a válaszotokat, én is így gondoltam, hogy nekem kell lemondanom, hiszen egy előző kérdésemben már ezt megírtam, de ez a kolléganő annyira mondogatja, hogy ő így fog eljárni, hogy kétségek merültek fel bennem, mit tudok jól. Majd ajánlom neki soraitokat olvasásra.

Üdvözlettel és meg egyszer köszönve, Ilus

aurin # 2013.04.02. 12:27

kedves fórumtársak!
véleményem szerint a fő szabály az, hogy mivel a nyugdíjas közalkalmazott érdeke, hogy júl. 1-től megszűnjön a közalkalmazotti jogviszonya, ezért a dolgozónak kell lépnie. Tehát a munkáltató ha akar ad felmentést a munka alól, ha akar nem foglalkozik vele. Azzal sem, hogy júl 1 után a dolgozó jól jár vagy rosszul. kormányunkat pedig pláne nem érdekli, hogy hány havi nyugdíjat veszit el valaki. A 40 évvel nyugdíjba menőről pedig még a kora sem dönti el, hogy nyugdíjas lesz, tehát a munkáltató nem valószínú hogy felmenti erre való tekintettel.
összefoglalva mindenkinek magának kell lépnie, hogy júl. 1 után ne legyen közalkalmazott.

Lyonee # 2013.04.02. 11:35

Milyen járandósága lenne? A munkáltató valószínűleg kiadja a szabadságát addig. Más nem jár neki.
Ha a közalkalmazott nem gondoskodik arról, hogy ne legyen jogviszonyban, megszüntetik a nyugdíja folyósítását július 1-vel, és jogviszonyban marad. A munkáltatót valószínűleg ez nem fogja zavarni, nem az ő érdeke, hogy XY júliusban nyugdíjat kapjon.
A munkahelyén meg, ha fegyelmi problémák miatt megszüntetik azonnali felmondással a jogviszonyát, lehet, hogy több havi illetményt még neki kell fizetnie szándékos károkozásért. A puska fordítva sül el.
Egy eset van, amikor a munkáltatónak kell lépnie. Ha a közalkalmazott betöltötte a rá irányadó nyugdíjkorhatárt, de még nem vette igénybe. Ekkor a munkáltató kezdeményezheti a jogviszony megszüntetését felmentéssel. A közalkalmazottat jog nem kényszeríti, hogy ő maga mondjon le, mivel még nem nyugdíjas, nem lehet felfüggeszteni a nyugdíját.

ilus # 2013.04.02. 10:30

Tisztelt Fórumtársak!

Egyelőre annyit tudok, hogy a nyugdíjas munkavállaló határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyomat csak lemondással 2 hónapos lemondással, vagy közös megegyezéssel szüntethetem-e meg. Az utóbbiba a munkáltatóm, iskolám, itt nem részletezett okok miatt nem fog belemenni.

Egy másik iskolánál dolgozó ismerősöm azt mondta, hogy ő jún. 30. után egész egyszerűen nem fog bemenni dolgozni, merthogy a nyugdíjas ezt megteheti és a munkaadó akkor kénytelen elbocsájtani, kifizetve neki így az addig ki nem vett szabadságnapokat is és a járandóságokat is.

Tudtok erről valamit? Ez jogszerű-e és egy tanár is meglépheti-e, nemcsak egy iskolai dolgozó, aki szintén közalkalmazott státuszban van.

Felvilágosításotokat kérem, üdvözlettel Ilus

ilus # 2013.03.24. 19:28

T. Lyonne! Válaszod köszönöm.

Üdvözlettel Ilus

nyugdi # 2013.03.24. 18:10

T.Fórumtársak!
Az idén aug.15-én lesz meg a 40 év jogosultsági időm és szeretnék szept.01-től elmenni nyugdíjba. 25 év közalkalmazotti jogviszonyom van. Kérdésem az lenne, hogy jár e nekem felmentési idő? Ha igen hány hónap és mikor kérhetem a munkaviszonyom megszüntetését.
Előre is köszönöm a választ

Lyonee # 2013.03.24. 17:15

papamaci02
Nem köteles felmenteni a munkáltató, ha nem akar. De igazából a te érdeked, hogy ne állj július 1-től jogviszonyban.
"de a munkaviszonyom folyamatos volt végig, amióta nyugdíjba mentem, tehát megszakítás nélkül dolgozom." Ebből még nem derül ki, hogy, hogy mennyi ideje dolgozol. Vagy úgy mentél nyugdíjba, hogy nem szűnt meg a jogviszonyod?
Neked sem érdeked a hosszabb idejű felmentés, ha netán megkapnád (max. 3 hónap, ami jó lenne), mert a felmentési idő azon része alatt, ami július 1-után esik, felfüggesztik a nyugdíjadat. Nem hiszem, hogy ezt szeretnéd. A jogviszony-megszüntetés olyan módját válaszd, hogy július 1-től ne állj már közalkalmazotti jogviszonyban. Pl. lemondasz a közalkalmazotti jogviszonyodról május1-től, a lemondási idő 2 hónap, vagy közös megegyezéssel. A lemondási idő egésze, vagy egy része alatt, -ha akar- felmenthet a munkavégzés alól a munkáltató. Nem köteles.
Jubileumi jutalmat mikor kaptál? Mennyi a összes közalkalmazotti jogviszonyod?

Lyonee # 2013.03.24. 16:33

Szerintem május 1-től kérd.
Ne hagyd magad átverni. A nyugdíjasnak is jár a szabadság, ha közalkalmazotti jogviszonyban áll, és nem megbízásos jogviszonyban. A 23 napot a munkáltató vagy kiadja, vagy kifizeti, de nem sumákolhatja el!