táppénzes papír leadása


Brigi # 2022.09.19. 21:08

Üdvözlöm!
Június óta táppénzen vagyok veszélyeztetett terhesség miatt! Júliusban és augusztusban semmi probléma nem volt 8 munkanapon belül megkaptam a táppénzt! Most szeptemberben pedig csak a táppénzem felét kaptam meg! Beszéltem a könyvelővel azt mondta, hogy ő minden papírt beküldött! Hívtam a megyei kormányhivatalt többször is, de nem veszik fel a telefont! Ilyen esetben mi a teendő?? Hol érdeklődhetek?

Majordomus # 2022.02.23. 15:29

Nem létezik. Nem a dokinak kell tudnia a munkakörödet (neki csak a betegségedet) hanem nekik.

Wormhole # 2022.02.23. 10:50

Üdvözletem!
Az létezik, hogy a munkahelyem nem fogadja el a táppénzes papíromat, mert nem az a munkaköröm pontosan, amit a doki ráírt?

Logo 1 # 2021.10.08. 09:29

Gylab.
A tappénzes papírt leadása megtörtént bérszámfejtés előtt, mármint én leadtam elsején időben. A bérszámfejtés nálunk 4-6 ig van. Ezért nem is értem. Biztosan van egy határidő, amit nekik is be kellene tartani.

gylab # 2021.10.08. 08:20

Persze nem tudhatom, de egy lehetséges megfejtés: beteg voltál, nyilván nem is volt semmi papírod, ez még csak egy igazolatlan hiányzás. Amikor meggyógyultál, bevitted a táppénzes papírt, amitől az betegszabira változott, de addigra megtörtént a bérszámfejtés, és nem tudtak tp papír nélkül betegszabira venni, mert nem volt mi alapján. De ha megkérdezed a bérszámfejtést, meg fogják mondani.

Logo 1 # 2021.10.07. 15:53

Jónapot! Kérdésem a következő lenne, ha beteg szabadságon voltam 8 napot és le adtam a munkáltatónak a tappénzes papírom tárgyhó elsején miért nem kaptam meg a betegszabadságra járó összeget? Mennyi a meghatározott ideje a munkáltatónak hogy azt ki fizesse, mert azt mondták nekem hogy a következő havi fizetéssemmel fogom kapni amit azért furcsállok mert, biztosan van nekik is egy határidő, volt olyan kollégám akit műtöttek fél évig nem dolgozott folyamatosan vitték be a munkahelyre a tappénzes papírt és mai napig nem kapta meg a neki járó összeget. De az én esetemben még nem oep által kifizetett tappenz jár hanem a munkáltatói betegszabadság. Előre is köszönöm válaszát!

Tomi # 2021.09.13. 08:44

Üdvözlöm. Táppénzen voltam és a leadott papíron a régi ideiglenes lakcím szerepel mert idő közben költöztünk. Kérdésem hogy a táppénz összegét az állandó lakcímre küldik ki vagy arra ami a papíron volt mert ugye ott már nem fogom tudni átvenni? És ha oda is küldik mi történik utána ha nem veszem át? Köszönöm

kolikia # 2021.07.29. 13:26

Tisztelt Illetékes!
Munkahelyemen úgy történt a betegszabadságom lezárása, hogy nem én kértem. Munkáltató telefonon beszélt az orvossal, aki lezárta. Megjelenésem az EESZT orvosi megjelenések listában sem szerepel.
Másnap, bár beutaltak fogl. eü. záróvizsgálatra, de nem jelentem meg. Mégis keletkezett aznap is dokumentumom, és szintén nem szerepel az EESZT-ben. Ez mennyire helytálló? Köszönöm a választ

AXEL84 # 2021.01.20. 05:27

Próbaidő nem telt le és úgy mondtak fel és nem számoltak el egy napot se mert idén nem dolgoztam hanem táppénzen voltam mert lebetegedtem újév elsőnapja után hétvégén és mindjárt táppénzel kezdtem az évet!

wers # 2021.01.19. 07:48

Hogyan?
Ennyi infó kevés.
Ha táppénz alatt mondott fel, akkor a keresőképesség első napján indul a felmondási idő. Tehát alap esetben is február 18-ig tart a munkaviszonyod (ha addig voltál keresőképtelen), a felmondási idő alatt munkát kell végezned.
Az igazolt keresőképtelenség idejére betegszabadság/táppénz jár.

Nem érthető hogyan számolt el? Semmit sem fizet vagy mintha dolgoztál volna?

AXEL84 # 2021.01.19. 07:34

Jó napot! Január 13-án táppénz alatt felmondtak a munkahelyemen 18-án hétfőn azaz tegnap mentem be aláírni a kilépő papírokat vittem a táppénzes papírt erre azt mondták hogy nem kell nekik mert már mindent elszámolt a bérszámfejtő és így hiába voltam táppénzen nem fizetik ki már! Ilyenkor mit csináljak vigyem be a táppénzes papírt az OEP-hez és majd ők kififizetik vagy mit tegyek?

sörös # 2020.12.31. 18:26

Üdvözlöm.Szeretném kérdezni,hogy három hónap próba idő lejárta előtt beteg lettem 23 án 30 án kiléptettek és arra hivatkoztak,hogy lejárt a szerződésem 30 án és vírus leépítés miatt felmondanak.Kérdezném jogos-e? És vajon hogyan tovább?Nem küldtek semmilyen iratot és amikor kérdeztem mikor vigyem a beteg lapom akkor tájékoztattak,hogy lejárt a szerződésem és tovább nincs teendőjük!Szeretném megtudni,hogy ilyenkor van-e jogi orvoslás? Köszönöm válaszát BUÉK.

monoszkop # 2020.09.18. 11:30

5 napon belül köteles továbbítani és a beérkezést követő 8 napon belül ki kell utalni feltéve, hogy a beérkezett okmányok az előírt alaki, tartalmi feltételeknek megfelelnek.

Magyarmunkás # 2020.09.12. 18:24

Üdv

Párom Augusztus 3-tól Veszélyeztetett terhesen táppénzen van. A háziorvos minden hónap utolsó napján adja ki a papírt (nem értjük miért) amit mi azonnal beviszünk a párom munkahely ére ami nem kifizető hely. Ezt csináltuk most is így Augusztus 28-án oda is adtuk. Most Szeptember 12-e van s nem tudjuk az OEP hogyan és mikor fizeti ki a TP-t. Kártyára kaptak a fizetését így abban bízunk az OEP is utalni fog. Kérdésem az lenne, hogy az OEP mikor utal, s hogyan illetve a munkaadónak a könyvelője mennyi időn belül köteles a Táppénzt továbbítani.

Köszönöm

K. Gergő

Tina8788 # 2019.09.11. 07:48

Köszönöm szépen a gyors válaszát!! Közben beszéltem az oep egyik munkatársával, aki pont az emailemet olvasta, és azt mondta, hogy igen élhetek panasszal, vagy ő felhívja őket és elmondja, hogy ezt nem tehetik meg, mivel lehet, hogy késve lett leadva a táppénzes papír, de lassan el telt azóta két hónap!! Az igazság az nem szeretnék velük hadakozni (munkáltatóval), de ha nem érek, érünk célt a telefonálással, akkor kénytelen leszek!! Még egyszer köszönöm válaszát! További szép napot!!

vaczkor... # 2019.09.11. 07:06

Tina8788 2019.09.11. 06:43
Jó napot kívánok! A kérdésem az lenne, hogy április 8.-a óta veszélyeztetett terhességi táppénzen vagyok! A párom augusztus 13.-án vitte be a táppénzes papírom (júliusit),a munkahelyemre (nem kifizető hely) ami azóta sem került leadásra!
Tegnap beszéltem a munkáltatommal és ő azt mondta örüljek ha decemberben megkapom a pénzt mivel ők minden hó 12.-ig adják le a papírokat a könyvelőnek! Erről én nem tudtam! A mai nap folyamán visszük be az augusztusi táppénzes papíromat! Most nem tudom mihez kezdjek, kihez tudok fordulni ez ügyben, hogy jogos.-e amit a munkáltatom állít?! Tudok ez ügyben intézkedni,mert szerintem ez így nem helyes! Várom válaszát! Tisztelettel Papp Martina

T. Kérdező!

Igen, tud.

Olvassa el az alábbi linkeken található összefoglalót/mintát és járjon el annak megfelelően.

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Tina8788 # 2019.09.11. 04:43

Jó napot kívánok! A kérdésem az lenne, hogy április 8.-a óta veszélyeztetett terhességi táppénzen vagyok! A párom augusztus 13.-án vitte be a táppénzes papírom (júliusit),a munkahelyemre (nem kifizető hely) ami azóta sem került leadásra! Tegnap beszéltem a munkáltatommal és ő azt mondta örüljek ha decemberben megkapom a pénzt mivel ők minden hó 12.-ig adják le a papírokat a könyvelőnek! Erről én nem tudtam! A mai nap folyamán visszük be az augusztusi táppénzes papíromat! Most nem tudom mihez kezdjek, kihez tudok fordulni ez ügyben, hogy jogos.-e amit a munkáltatom állít?! Tudok ez ügyben intézkedni,mert szerintem ez így nem helyes! Várom válaszát! Tisztelettel Papp Martina

vaczkor... # 2019.06.19. 06:54

MÓNIKA1034 2019.06.18. 18:09
Tisztelt Jogi személy!
A kérdésem az lenne, mennyi idő múlva köteles a munkáltató leadni a táppénzes papíromat, hogy kapjak táppénzt.
Rendszerint én a lehető leghamarabb leadom, a múlt hónapban 3 án adtam le a munkáltatónak, és ő 13 án tudta leadni, amikor megkérdeztem hogy miért nem adja le hamarabb, mert már lassan azért lejár minden fizetnivaló csekk határideje, kiröhögött és azt mondta van elég dolga ezen kívül.
Babát várunk és szükségünk van erre a kis pénzre is.
Így én leadtam 3-án, de még mindig nem kaptam táppénzt.
Mit tudok tenni?
Miután lezajlott az ominózus beszélgetés a könyvelő és én köztem, fel szerettem volna hívni, hogy akkor a következő havi táppénzt kinek , hová és mikor adjam le, nem vette fel, csak kinyomta a telefont. :(

T. Kérdező!

  • Az ügyfeleket megilleti a tisztességes ügyintézéshez, a jogszabályokban meghatározott határidőben hozott döntéshez való jog. ( Ákr. 2. § )
  • A táppénz, csed, gyed, baleseti és gyermekápolási táppénz iránti igényt a munkavállalónak a foglalkoztatójánál kell előterjeszteni, azaz az orvosi igazolásokat a munkáltatójának kell leadni. (Ebtv. 62. §)
  • Az ellátások igénylése –beleértve az esetleges jogorvoslati eljárást is- az ügyfél számára ingyenes, azaz illeték- és költségmentes. (Vhr. 75/A §)
  • A foglalkoztató a kérelem, illetve a dolgozó által leadott okmányok átvételét hitelt érdemlően (pl. átvételi elismervény adásával) köteles igazolni. (Vhr. 38. §)
  • Ha foglalkoztatónál TB kifizetőhely nincs úgy köteles egy, a MÁK honlapjáról letölthető un. Foglalkoztatói igazolás formanyomtatványt kitölteni és az összes szükséges okmánnyal együtt 5 napon belül a járási hivatalnak továbbítani. (Vhr. 38. § )
  • A kormányhivatal járási hivatala –amennyiben minden adat rendelkezésre áll - köteles az igényt 8 napon belül elbírálni, azaz kérelemről érdemben dönteni, határozatot hozni és/vagy az ellátást kiutalni. Késedelem esetén –mintegy büntetésként- köteles az ügyfél részére megfizetni az illetéktörvényben meghatározott összegű általános tételű eljárási illetéket. (3.000 Ft) Amennyiben az elbíráláshoz nem áll minden adat rendelkezésre, úgy az Ákr.értelmében függő hatályú végzést kell kiadni. Ekkor a max. ügyintézési határidő 60 nap. Amennyiben 60 napon belül sem születik döntés az ügyfél részére –mintegy büntetésként- 10.000 Ft-ot kell fizetni.
  • Ha az egészségbiztosító/kifizetőhely/járási hivatal késedelembe esik köteles az Art.-ban meghatározott késedelmi pótlékkal azonos mértékű kamatot fizetnie a jogosult részére. (Mentesül az egészségbiztosító (kifizetőhely) a kamatfizetési kötelezettség alól, ha annak összege az 1.000.- Ft-ot nem haladja meg.) (Ebtv. 69. § )

Amennyiben a munkáltató a fenti (táppénzes papír továbbítási) kötelezettségének nem, vagy nem határidőn belül tesz eleget panasszal fordulhat a kormányhivatal TB főosztályához.

A hivatal határozatban kötelezheti, illetve ha szükséges megbírságolhatja a sorozatosan jogszabályt sértő munkáltatót.

Ehhez mintát itt talál, igazítsa az Ön konkrét panaszához:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Érdemes elolvasnia ezeket is:
http://aktaforum.hu/showthread.php?…
http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

(A nemzetgazdasági miniszter 28/2017. (X. 31.) NGM utasításának (MÁK SZMSZ) 46. § (2) bek. 10. értelmében a Magyar Államkincstár az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatosan tájékoztatja a biztosítottakat, valamint segítséget nyújt az igény
érvényesítéséhez, lakossági megkeresés alapján szakmai tájékoztatást nyújt.)

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Javasoljuk, hogy a jövőben lehetőleg ne különböző fórumokon, közösségi, vagy egyéb internetes oldalakon, hanem az erre a célra létrehozott, hatáskörrel és illetékességgel rendelkező, jól képzett és jól fizetett társadalombiztosítási szakembereket foglalkoztató közigazgatási szervnél tájékozódjon.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:
http://aktaforum.hu/…mdisplay.php?…

MÓNIKA1034 # 2019.06.18. 16:09

Tisztelt Jogi személy!

A kérdésem az lenne, mennyi idő múlva köteles a munkáltató leadni a táppénzes papíromat, hogy kapjak táppénzt.
Rendszerint én a lehető leghamarabb leadom, a múlt hónapban 3 án adtam le a munkáltatónak, és ő 13 án tudta leadni, amikor megkérdeztem hogy miért nem adja le hamarabb, mert már lassan azért lejár minden fizetnivaló csekk határideje, kiröhögött és azt mondta van elég dolga ezen kívül.
Babát várunk és szükségünk van erre a kis pénzre is.
Így én leadtam 3-án, de még mindig nem kaptam táppénzt.
Mit tudok tenni?

Miután lezajlott az ominózus beszélgetés a könyvelő és én köztem, fel szerettem volna hívni, hogy akkor a következő havi táppénzt kinek , hová és mikor adjam le, nem vette fel, csak kinyomta a telefont. :(

Cabron_ # 2019.02.27. 08:17

@KittiBarbara:

Kicsit zavaros ez így nekem. Amit tenned kellett, az az, hogy a kórházi igazolással befáradsz a háziorvoshoz, és ő kiír továbbra is táppénzre. Majd a kórházi igazolás egy példányát elküldöd a munkáltatónak.
A keresőképtelenség kezdetétől számított 15 munkanapra betegszabadság illet meg, amit a munkáltató fizet. Ha az első 2 hét orvosi igazolását csak nemrég adtad le, akkor a munkáltató a februári bérszámfejtéssel együtt fogja azt számfejteni, majd kifizetni. Attól függetlenül, hogy csak az első két hét orvosi igazolást adtad le, és a keresőképtelenség még nincs lezárva, ezt a 9 munkanapot (csak feltételezem, hogy január 1-január 13-ig szól az a két hét)számfejtenie kell. A fennmaradó munkanapokra addig, amíg nincs táppénzes papír, nem számfejt semmit. Ha elküldöd a többi időszakra is a táppénzes papírt, akkor a 15. munkanapig betegszabi, a többi táppénz.
Ha a munkáltatód Tb. kifizetőhely, akkor neki kell számfejtenie a táppénzt beérkezéstől számított 8 napon belül, ha nem, akkor továbbítja az OEP felé a táppénzes papírodat, és majd az OEP fizet részedre.

Már február vége van, érthetetlen számomra, hogy miért csak az első 2 hetit adtad le.

monoszkop # 2019.02.27. 06:57

KittiBarbara 2019.02.26. 16:51
Tisztelt jogi személy!
Január elsején csuklótörés miatt kerültem kórházba. Erről értesítettem a munkaadómat e-mailen keresztül. Műtétre is került sor. Mivel először fordult elő, hogy munkaképtelenné váltam, ezért nem tudtam hogy mik a teendők. A főnököm nem tájékoztatott ,csak azt írta meg e-mail formájában hogy megbeszéli a másik főnökével, hogy hogyan kompenzálnak ez idő alatt. Vártam,de nem történt semmi. Vendéglátás a munkakör csekély bejelentéssel. Szóval nem tudtam ,hogy erre jár-e táppénz ,majd egy ismerős könyvelő tájékoztatott ,hogy jár ,és hogy betegszabadságra kellett volna kiírniuk. Ez utóbbi nem történt meg,a kifizetése sem. Most már eltelt lassan két hónap és semmi pénzt nem kaptam. A táppénzes papíromat csak nemrég tudtam leadni (az első két hetet),és azt a választ kaptam az irodából ,hogy amíg nem adom le a következő két hetet, addig el se tudják indítani a bérszámfejtést, és nem tudják továbbítani az illetékeseknek. Mondván ,hogy nem tudják lezárni a táppénzt. A bent maradt pénzemet ami jattból származik, azt se kaphatom meg postai úton csak úgy ,ha küldik a bérszámfejtőnek ,aki levonja belőle az adót. Kérdésem ,hogy mindezt megtehetik ,hogy nem adják oda a januári pénzemet, nem fizetik ki a 15 nap betegszabadság ,és nem küldik tovább az orvosi táppénzes papírokat az illetékesek felé. Nekem mik a további teendőim?
Előre is Köszönöm a válaszát!

T. Kérdező!

Nem, jogszerűen nem teheti meg, de nem mindenki tanúsít jogkövető magatartást. (Lop a boltban, a munkahelyen, vagy átmegy a piroson, nem tartja be a sebességkorlátozásra vonatkozó szabályokat, nem jelenti be a dolgozóit, nem fizet…)

A leírtakból nem derül ki, hogy ha január elsején, azaz közel 60 napja keresőképtelen miért csak az első két hétre (14 nap) vonatkozó orvosi igazolásokat/kórházi igazolványokat adta le.

Az „ismerős” könyvelő helyesen tájékoztatta.

A keresőképtelenség első 15 munkanapjára betegszabadságos bér (mértéke:70%), majd az ezt követő időre táppénz ellátás illeti meg. (Mértéke: A kórházi kezelés idejére 50%, a többi időre 60%.)
A táppénzes papírokat tovább küldeni valóban csak akkor tudják, ha a 15 munkanap betegszabadságot kimerítette, az erre az időre vonatkozó, valamint a további orvosi igazolásokat (értsd. a betegszabadság utáni legalább 1 napra vonatkozó táppénzes papírt) leadta.

A teendője mindenekelőtt az, hogy január elsejétől az összes, rendelkezésére álló orvosi igazolását és kórházi igazolványát adja le. (A kórházi ápolás tartamára is jár betegszabadság és/vagy táppénz!)

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Javasoljuk, hogy a jövőben lehetőleg ne különböző fórumokon, közösségi, vagy egyéb internetes oldalakon, hanem az erre a célra létrehozott, hatáskörrel és illetékességgel rendelkező, jól képzett és jól fizetett társadalombiztosítási szakembereket foglalkoztató közigazgatási szervnél tájékozódjon.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:
http://aktaforum.hu/…mdisplay.php?…

KittiBarbara # 2019.02.26. 15:51

Tisztelt jogi személy!
Január elsején csuklótörés miatt kerültem kórházba. Erről értesítettem a munkaadómat e-mailen keresztül. Műtétre is került sor. Mivel először fordult elő, hogy munkaképtelenné váltam, ezért nem tudtam hogy mik a teendők. A főnököm nem tájékoztatott ,csak azt írta meg e-mail formájában hogy megbeszéli a másik főnökével, hogy hogyan kompenzálnak ez idő alatt. Vártam,de nem történt semmi. Vendéglátás a munkakör csekély bejelentéssel. Szóval nem tudtam ,hogy erre jár-e táppénz ,majd egy ismerős könyvelő tájékoztatott ,hogy jár ,és hogy betegszabadságra kellett volna kiírniuk. Ez utóbbi nem történt meg,a kifizetése sem. Most már eltelt lassan két hónap és semmi pénzt nem kaptam. A táppénzes papíromat csak nemrég tudtam leadni (az első két hetet),és azt a választ kaptam az irodából ,hogy amíg nem adom le a következő két hetet, addig el se tudják indítani a bérszámfejtést, és nem tudják továbbítani az illetékeseknek. Mondván ,hogy nem tudják lezárni a táppénzt. A bent maradt pénzemet ami jattból származik, azt se kaphatom meg postai úton csak úgy ,ha küldik a bérszámfejtőnek ,aki levonja belőle az adót. Kérdésem ,hogy mindezt megtehetik ,hogy nem adják oda a januári pénzemet, nem fizetik ki a 15 nap betegszabadság ,és nem küldik tovább az orvosi táppénzes papírokat az illetékesek felé. Nekem mik a további teendőim?
Előre is Köszönöm a válaszát!

safranek... # 2019.02.26. 08:25

sa.lexa 2019.02.25. 14:47

Tisztelt jogi tanácsadás!

A háziorvosom kiírt öt napra, azonban én három után elég jól éreztem magam, így visszamentem dolgozni. Mivel most voltam először beteg, ezért nem tudtam, hogy le kéne záratnom a táppénzt, (a háziorvos is csak legyintett, mikor mondtam, hogy három napra kérem nem ötre, hogy max bemegyek dolgozni előbb). Tudnának tanácsot adni, hogy mit tudok tenni ilyen esetben? A háziorvos utólag le tudja zárni a táppénzt, vagy valahol be tudom jelenteni?

Köszönöm!

T. Kérdező!

Igen, le tudja zárni, illetve írásban Ön is nyilatkozhat a munkáltatónál, hogy a további napokra nem kíván betegszabadságot/tb ellátást igényelni.

sa.lexa # 2019.02.25. 13:47

Tisztelt jogi tanácsadás!

A háziorvosom kiírt öt napra, azonban én három után elég jól éreztem magam, így visszamentem dolgozni. Mivel most voltam először beteg, ezért nem tudtam, hogy le kéne záratnom a táppénzt, (a háziorvos is csak legyintett, mikor mondtam, hogy három napra kérem nem ötre, hogy max bemegyek dolgozni előbb). Tudnának tanácsot adni, hogy mit tudok tenni ilyen esetben? A háziorvos utólag le tudja zárni a táppénzt, vagy valahol be tudom jelenteni?

Köszönöm!

wers # 2019.02.25. 11:39

A munkaadónak megfelel-e ez így

Leginkább tőlük kellene megkérdezni. Valószínűsíthető, hogy igen.
Elvileg ugye nem írhatta volna ki a háziorvos ezt a hetet.
??? Miért ne feltételezné az orvos, hogy 1-re keresőképes leszel. Ha mégsem, akkor az orvoshoz kell visszamenni. Így szokták.