Munkaidő beosztás


nandy # 2010.06.28. 14:14

Mondhatod azt is, hogy te ebédidőben dolgozol tovább, de nem lesz azzal rövidebb a munkaidőd.

zka67 # 2010.06.27. 07:14

Sziasztok!

Munkaidővel kapcsolatos kérdésem lenne: programozóként dolgozok, függetlenül másoktól (tehát nem szalagmunka). A munkáltatóm a jövő hónaptól kötelezni akar ebédszünet megtartására. Én nem tartok rá igényt, mivel otthon reggelizek és munka után otthon ebédelek. Van-e valami lehetőségem arra, hogy ne kelljen napi fél órát lézengéssel eltöltenem a munkahelyemen, ill. kivehetem-e az ebédszünetet a munkaidő végén?

A másik kérdésem pedig az, hogy úgy olvastam, hogy mivel monitor előtt dolgozok egész nap, nekem járna óránként 10 perc szünet. Ezt le kell dolgoznom? Mert ha igen, az azt jelenti, hogy ebédszünettel együtt napi 10 órát kell a munkahelyemen töltenem?

A válaszokat előre is köszönöm!

meló20100 # 2010.06.18. 16:55

Üdv mindenkinek

Következő a problémám.
A cég ahol dolgozok júliustól a 12órás munkarendet 24re vezeti be.Most nemtudom lehet dolgozni 24ben?szabályos dolgoztatni 24ben?eddig nappal éjjel szabad szabadben mentünk,most meg 24óra munka 72óra szabad.kérem aki ért hozzá segítsen.
köszönöm

rchrd # 2010.06.18. 14:54

sziasztok!

vki meg tudná mondani, h ha hétközben éjszaka dolgozom (22-06), hétvégente pedig váltva (06-18 ill. 18-06), akkor ez többműszakos foglalkoztatásnak minősül-e?

pótlék elszámolások miatt lenne fontos.

előre is köszi a válaszokat!
üdv.: r

KoZso # 2010.06.18. 10:04

Wolf59!

A korház megteheti, hogy más munkakörbe (mütős)évente 44 naptári napra átírányítson, amennyibne a képzetséged megvan az új munkakör betöltéséhez is, azaz a feladatot el tudod végezni (műtés végrahajtására nem kötelezhet :-) )
Az átirányítás idejére a ténylegesen végzett munka (mütősi) bérét kell megkapnod, de ez nem lehet kevesebb a mostani kereseted átlagbérénél. Tehát ha a mostani átlagkereseted magasabb mint a mütősi bér lenne, akkor az átlagkeresetedet kell kapnod.
Ez alapján előfordulhat, hogy a műtősi munkával jóval többet keressel mintha sima betegszállító lennél.
az átirányítás nem minösűl munkaszerződés módosításnak, viszont az átirányítás időtartalmáról, kezdő és befejező időpontjáról a korház köteles tájékoztatni.

Wolf59 # 2010.06.17. 09:35

Wolf59 vagyok!

Volna egy igen fontos kérdésem. Egészség Ügyben dolgozom, Jelenleg mint Beteghórdó!Közalkalmazotként:
Meg van ugyan a Szakképzett Műtősi végzetségem,de nem abban a munkakörben dolgozom, mivel Beteghórdói státuszban vettek fel. Kérdésem: A Munkáltató kötelezhet e- arra hogy szerződés nélküli módositással Műtői szolgálatra kötelezzen!Ugyan is a szerződésem nem Műtőre szóll! Tudtommal átrakhatnak az Intézményen belűl máshova, de csak mint Beteghórdó, nem Mint /Műtős/. Jól értelmezem? Erre szeretnék választ! Köszönöm.

Afonya27 # 2010.06.14. 11:40

Nekem egy olyan kérésem lenne, hogy ha egy benzinkút 0-24 óráig tart nyitva, akkor naponta mennyit dolgoztathatja a munkavállalókat, ha 2 havi munkaidőkeretben vannak? a napi 8 és heti 40 órás maximumtól ilyenkor hogy lehet eltérni? 24 órában dolgozhatnak? Ez készenléti jellegű munkakörnek minősül, ha van hol éjszaka lepihennie? Hogy érti az Mt. hogy a munkaidő napi 24 , heti 72 lehet max., ha másutt meg napi 12, heti 60-at ír? (117/B.§ és 119.§) Kérem, hogy erre válaszoljon nekem valaki. Köszönöm szépen előre is!!!

Zancsa # 2010.02.23. 10:37

Sziasztok!

Felvennénk egy munkavállalót 2010.03.01-től műszaki vezető munkakörbe heti 20 órás foglalkoztatással. A munkáltató megegyezett vele egyenlőre szóban, hogy a munkaidejét szabadon oszthatja be, nem kell munkaidő-nyilvántartást vezetni(e). Ez így szabályos? Ebben az esetben lehetséges az is hogy a munkavállaló a szabadsága felett is maga rendelkezzen?
Ha nincs munkaidő-nyilvántartás vezetési kötelezettség, honnét állapítható meg az esetleges túlóra, mikor volt szabadságon, keresőképtelen stb.??

Köszönöm a segítséget.


Ancsa

KoZso # 2009.12.05. 19:41

Igen, most már osztom Végrehajtó1 hozzászólását.... Efit nem lehet még a tényekkel sem meggyőzni.... nem baj, attól még neki sem kell bemenni dolgozni 25-én.....

végrehajtó1 # 2009.12.04. 14:39

Ne hagyd magad Efike!Még akkor sem ha nincs igazad!!!!:)

efi99 # 2009.12.04. 14:08

Tudom melyek a munkaszüneti napok.
Azt légszíves, hogy a mi a kiesett idő.
Meg azt, hogy a távolléti díj felsorolásnál, az összes többi alpont miért olyan, ahol ténylegesen dolgozni kéne, de más jogos "elfoglaltság" miatt még sem kell, kivéve a munkaszüneti napét. Ezért logikátlan.

nandy # 2009.12.03. 09:28

Mt. 151. § (1) Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, a munkavállaló munkabérét távolléti díjára ki kell egészíteni, illetve munkavégzés hiányában távolléti díjat kell fizetni. Távolléti díjat kell fizetni akkor is, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály munkavégzés nélkül munkabér fizetését írja elő, annak mértéke meghatározása nélkül.távolléti díj kiszámításának szabályai|3Távolléti díj fizetése munkavállalónak|3491
(2) A munkavállaló részére távolléti díj jár:492

  1. a munkaszüneti nap (125. §) miatt kiesett időre;

125. § (1) Munkaszüneti napon - a 127. § (1) bekezdésének második mondatában meghatározott kivétellel - a munkavállaló

  1. a megszakítás nélküli munkarendben vagy a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál, illetve munkakörben,
  2. a külföldre történő szolgáltatás nyújtásához - a szolgáltatás jellegéből eredően, a munkaszervezéstől függetlenül - e napon szükséges, információtechnológiai és informatikai eszközzel történő munkavégzés esetén, illetve
  3. - ha a kiküldetés helye szerint irányadó jog alapján e napra munkavégzés rendelhető el - külföldi kiküldetés során

foglalkoztatható. Ettől érvényesen eltérni nem lehet.
(2) A munkáltató, illetve a munkakör akkor minősül a munkaszüneti napon rendeltetése folytán működő munkáltatónak, illetve munkakörnek, ha a tevékenység során nyújtott szolgáltatás e napon történő rendszeres igénybevételére a munkaszüneti naphoz közvetlenül kapcsolódó helyben kialakult, vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásokból eredő igény alapján, vagy az élet, egészség, testi épség, továbbá a vagyontárgyak védelme érdekében kerül sor.
(3) Munkaszüneti nap: január 1., március 15., húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.
(4) Ha a munkaszüneti nap vasárnapra esik, az e napon, illetve a húsvétvasárnapon és a pünkösdvasárnapon történő munkavégzés tekintetében a munkaszüneti napra vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

efi99 # 2009.12.03. 09:13

KoZso
Ez csak túlbonyolítása a dolognak.
Az állam bácsi kijelentette, 198x valahányban, hogy szombatonként nem kell dolgoznod. Akkor az most mi azóta, fizetett szombat?
És nincs 23 munkanap, 23 db hétfő...péntek van, de 22 munkanap, 176 munkaóra. Mindenkinek.

KoZso # 2009.12.02. 21:49

Értem Akkor itt van a buktató, hogy Te havibéres vagy.
Kérdésem, ha neked dec.25-én nem kell fizetett ünnepre fizetni, akkor gondolom Te be is mész dolgozni. Jól gondolom?
Neked ez nem fizetett ünnep, akkor sima munkanap?
Tévedésben vagy, mert a decemberi hónapban hétfőtől - péntekig 23 munkanap van, azaz 184 óra!
Ahhoz hoy a havi fixedet megkapd, a törvényes munkanapokon dogoznod kell, vagy valahogy le kell igazolnod ezeket a napokat. Az állam bácsi az egyik hétköznapot elyetted átvállalja és leigazolja, azaz ad neked egy nap szabit. Vagyis 184 óráért Neked csak 176 órát kell dolgoznod. Ha az állam bácsi ezt nem evezné fizetett ünnepnek, Neked barátom dolgoznod kellene. Ha nem dolgoznál rajta, és nem is igaolnád le sehogy, akkor a munkáltatód levonna egy napra eső bért a havibéredből, illetve igazolatlan hiányzással kirugna.
Éppen ezért hivják fizetett ünnepnek, mert neked jóváírják ezt a napot, és még bért is kapsz rá munkavégzés nélkül. Persze a havi béred nem fog nővkedni, de kevesebb munkával kaptad meg ezt a pénz, mint amennyit dolgoznod kellet volna egyébként ére.

Üdv:
KoZso

efi99 # 2009.12.02. 19:06

KoZso
"A havibéreseknél havi fix van, ez igaz."
Na, akkor ezt máris kipipálhatjuk. Itt tehát tök mindegy, hogy csűrjük-csavarjuk, a lényeg, hogy minden hónapban ugyanannyi a mani. Akárhány hétvége van, akárhány ünnep, akármikor.
Órabéres: Rövidebb hónapban (30 napos) is kevesebb lehetősége van munkakórát csinálni. (Pedig a havibéres a rövidebb hónapban is megkapja ugyanazt a pénzt!). A hétköznapra eső ünnep is csak egy "hónaprövidítő" tényező. Az órabér lényege: amennyit dolgozol, pontosan annyiért fizetünk.

KoZso # 2009.12.02. 07:39

Nem olvastam teljesen végig a hozzászólásokat, ezért valami lemaradt.

Effi99!
Ha neked havi béred van, és nem kéred a dec. 25-re a fizetet napod, akkor neked munkáltató 1 nappal kevesebb bért fog fizetni.
Ki mondta, hogy Te dec.25-én otthon maradj? Az állam bácsi. Ki fizeti ki neked ezt a napot? A cég. Ezért nem örül a cég az ilyen napoknak.
A cég a munkaszerződésedben a ledolgozott munkáért fizet havi bért, s nem azért mert nem mész be. Ezek alapján ha 10 napot nem mész be, akkor is megkapod a havi fix. béred? Gondolom, csak van valami szabály a cégeteknél, hogy mennyit kell ledolgoznod havonta a fix. bérhez?
Valamilyen jogcímen leigazolják a kieset napokat, hogy arra a napra is bért kapj. Szabadság, betegállomány, fizetet ünnep.
Az, hogy a fizetett ünnep beletartozik e a munkaidődbe vagy sem, az mindegy. Nálunk beleszámolódik a munkaidőbe, de nem a ledolgozottba. Azaz decemberben 22 munkanapunk van, azaz 176 órát dolgozunk, de 184 órára kapunk majd bért. Miért? Mert ebben a hónapban törvényesen 23 hétköznap van (ami ugye egyúttal munkanap is). Tehát 22 napot dolgozok, és egyet még fizet a cég. Én órabéres vagyok. Jól is néznénk ki, ha kevesebb bért kapnék azért, mert az állam bácsi ünnepelni tart otthon egy alapvetően hétköznapi munkanapon. De az állam bácsi kegyes hozzánk, és ezt a munkanapot a cégemmel kifizetteti fizetett ünnepként.

Egyébként neked sem mindegy, hogy a havi fix béredet 22 napra, vagy 23 napra számolják ki. Az egy napra jutó szabadságos béred kiszámításánál nem mindegy mi jön ki. Vagy mondjuk, ha a cég prémiumot fizet, és azt mondja, hogy a prémium az adott hónapra tekintettel 5 napi béred lesz.

Ha dec. 25 nem lenne fizetet ünnep, akkor neked be kellene menni dolgozni (mert ugye ez péntek és munkanap) azért a havi fix bérért, amit most megkapsz úgy is, hogy nem mész be. Vagyis a cég jóváírja neked dec. 25-ét, mintha fizetett szabadságon lennél.

Remélem most már belátod, hogy miért fontos, hogy a fizetett ünnep az fizetett legyen.

A megszakítás nélküli munkarendnél a dec. 26-is játszik, hiszen valakinek ez alapvetően munkanap. Vagy dolgozik rajta, vagy a cég fizeti az távollétét.

Ja, az általad említett munkanap áthelyezéseknél, nincs igazad. Mivel a munkanap áthelyezések mindig az adott hónapon belül vannak (általában), így nem oszt és nem szoroz, hogy melyik napom van fizetve, sem az órabéresnél, sem a havibéresnél.

Szóval nagyon nem mindegy, hogy kapjunk fizetést az ünnepre, vagy sem.

KoZso

KoZso # 2009.12.02. 07:14

Effi99!

Gondoltál már az órabéresekre is vagy csak a havibéresekre? A havibéreseknél havi fix van, ez igaz. De az órabéreseknél a ledoglgozott órákat fizetik ki.
Mápedig ha az ünnepnap hétköznapra esik, akkor ezt a munkáltató leigazolja, és kifizeti, miközben nem dolgozom ezen a napon. Így lesz meg az óraszámom és így lesz meg az ennek megfelelő órabérem.

Ha hétvégére esik az ünnepnap, amikor is nem dolgoznék, akkor nem esik ki semilyen bérem, hiszen nem is dolgoznék egyébként sem. Így nincs óraszám sem ami kiesik.

Lehet, hogy én vagyok nehézkes, de szerintem ez tök egyszerű.

KoZso

paksi # 2009.12.01. 11:53

Tisztelt Fórum!
Következőket szeretném kérdezni,megszakítás nélküli munkarendben dolgozóknál a november elseje munkanapnak számít-e? Beosztáa alapján dolgoznak, kapnak érte pihenőt. A kérdésem az lenne, hogy kell-e fizetni munkaszüneti napra járó bért, vagy elég a pihenőnap?
A másik kérdésem: ugyanez, csak nem folyamatos munkavégzésről van szó, a dolgozóknál a nov. 1 rendkívüli munkavégzésnek minősül-e, vagy elég ha beosztás alapján pihenőidőt kap, vagy ki kell fizetni?
Sajnos a munkatörvénykönyve nem ad egyértelű választ, ezért kérném a segítségüket.
Köszönöm előre is.
paksi

efi99 # 2009.11.30. 20:16

Van egyébként még egy napunk, ami szintén megfelel - akárcsak a munkaszüneti napok - ennek: nem számít a munkaidőbe, ezért nem is dolgozunk rajta, nem is kapunk érte pénzt és - kis csavarral - eshet hétköznapra is.
Az "áthelyezett" szombatokról van szó, mikor az ünnep meg a hétvége között a hétfő vagy a péntek lesz a szabadnap.
Remélem következetes vagy magadhoz és ilyenkor fizetett hétfőt vagy fizetett pénteket tartasz az alkalmazottaidnak. Természetesen a havibéren felül.

efi99 # 2009.11.30. 20:03

Szívesen.
Nem próbálom belátni. Decemberben 176 órát kell dolgozni, ezt le is fogom, köszönöm, de dec 25-re ne fizess, nekem sem fognak és ugyanannyi lesz a bérem, mint máskor.
De te nyugodtan fizethetsz az alkalmazottaidnak havibért a 176 óráért, amiben NINCS benne a dec 25, meg dec 25-ért még egy távolléti díjat extra.
Egészségedre.

végrehajtó1 # 2009.11.30. 19:36

Szumma szummárum: egy dolognak kell megfelelnem, akkor kapok havibért, ha ledolgozom a havi kötelező óraszámot, amibe nem tartozik bele az ünnepnap. Ha ezt még „fizetett ünnepként“ külön kifizetnék plusz juttatásom lenne.

Itt is köszönjük effike:)

De próbáld belátni hogy ha hétköznapra esik a fizetett ünnep és nem fizetnék neked akkor kevesebb bért kapnál....vagy dolgoznod kéne de akkor már ez nem fizetett ünnep..:)

efi99 # 2009.11.30. 16:19

KoZso
Munkaszüneti nap=ünnepnap. Nem számít a ledolgozandó munkaidőbe. (Ezt le is írják a 7a pontban.) Éppen ezért emiatt nincs is ok arra, hogy pénzt vonjanak le, amit kompenzálni kéne, és ebből kifolyólag elkeresztelni "fizetett ünnepnek"
-
"Efi99-t sem értem, hogy miért mondja azt, hogy a fizetett állami ünnepnapokra nem kap fizetést. Hiszen ezeken a napokon nem dolgozik, és mégis kap rá fizetést (ezt még ő is leírja). Vagyis ezek a napokat a cég kifizeti munkavégzés hiányában is."
Akárcsak a szombatot és a vasárnapot is! Akkor van fizetett szombat, meg fizetett vasárnap is?
Ez egyébként is értelmezhetetlen, hogy egy napon nem dolgozom vagy nem dolgozom és fizetést kapok rá, mivel fix havibéres vagyok, mindig ugyanannyit kapok senki nem szorozgatja a fizetésemet a havi munkanapok számával és semmit sem vonogatnak belőle a le nem dolgozott napok miatt (ami lehet szombat, vasárnap és ünnepnap is és ráadásul ezek száma még változó is lehet havonta).
Szumma szummárum: egy dolognak kell megfelelnem, akkor kapok havibért, ha ledolgozom a havi kötelező óraszámot, amibe nem tartozik bele az ünnepnap. Ha ezt még "fizetett ünnepként" külön kifizetnék plusz juttatásom lenne.

KoZso # 2009.11.30. 12:15

Még valami.

A 7/b pontban leírtakkal nem értem mi a próbléma.
Hacsak nem a munkaszüneti nap helyet az ünnepnapot kellene érteni.

A törvényes munkaidőbe igen is beleszámít ez nap.
Vagyis idén okt. 23-a (péntek)a munkaidődben jóváírásra került 8 órával, de nem kellet dolgoznod érte. Viszont nem alapbért kapsz rá, hanem egy magasabb átlagra kijövő távélléti díjat.

KoZso

KoZso # 2009.11.30. 12:09

Sziasztok!

Próbálok okoskodni egy picit.
Ha jól értem, akkor havi fix béres vagy, tehát ha van ünnep, ha nincs ünnep, akkor is ugyanannyi fizetést kapsz. Remélem jól értem.
Efi99-t sem értem, hogy miért mondja azt, hogy a fizetett állami ünnepnapokra nem kap fizetést. Hiszen ezeken a napokon nem dolgozik, és mégis kap rá fizetést (ezt még ő is leírja). Vagyis ezek a napokat a cég kifizeti munkavégzés hiányában is.
Természetesen amennyiben ez a fizetett ünnep hétvégre esik, amikor is egyébként sem kellene dolgoznod, akkor nem jár rá plusz bérezés. Ha meg hétköznapra esik, akkor a cég kifizeti és otthon tart, hogy kellő képen ünnepelni tudj (pl,: okt.23, március 15, augusztus 20).

Szóval nem kell 16 órával többet dolgoznotok, mert az állam bácsi megadja mindenkinek ezt a két pihenőnapot, ezért nem kell még plusz két pihenőnapot ledolgoznotok. Ha az ünnep hétköznapra esne, akkor is "pihenőnapot kapnál" erre a két napra, csak erre fizetés is járna (azért nem hívják pihenőnapnak, hanem fizetett ünnepnapnak, mert a törvényes munkaidőt nem lehet csökkenteni, de végül is otthon leszel, azaz pihensz).
Remélem érthetően írtam :-)

KoZso

Bombi # 2009.11.29. 20:13

Többször elolvastam én is ,de semmire nem jutottam :-)
Biztos ott van a megoldás,csak picit bonyolult számomra a leírás.