Munkaidő beosztás


timcsi0 # 2007.10.01. 16:16

Igen a karácsony és a szilveszter között levő időszakot értem két ünnep közti időnek.

A 3hónapos munkaidőkeret alkalmazása mit takar?Ezt alkalmazhatja a munkáltató?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.01. 16:42

Igen, a munkaidőkeret bizonyos feltételek megléte esetén akár 52 hetes is lehet. A háromhavi (12 hetes) időkeretet bármely munkáltató alkalmazhatja.
A munkavállalót írásban tájékoztatni kell, de ez tejesíthető a faliújságra történő kiakasztással is.

rytusy # 2007.10.03. 19:33

Sziasztok! Ha én 8 hetes időkeretben dolgozok és pl ezen a héten jár le a 8. hét, akkor azt megtehetik, hogy 32 órát kellene dolgoznom a héten és lehúznak róla 19-et, mondván, majd novemberben meg decemberben ledolgozom...

Fonti # 2007.10.04. 18:54

szia! a le nem dolgozott órák nem vihetők át a következő időszakra. azt a munkáltató "bebukta".

Kála # 2007.10.05. 06:41

A munkaidő-keret lényege, hogy a munkaidőnek a keret átlagában kell kiegyenlítődnie. Nyilván nem nyúlhat a kiegyenlítődés a kereten túlra (viszont ez azt is jelenti, hogy ha a kereten belül nincs meg a kötelezően előírt munkaórád, akkor arra fizetés sem jár).

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.05. 09:35

Szerintem abban az esetben, ha a munkáltató a munkaidőkereten belül - aminek a kezdő és befejező időpontját, ugye, írásban előre közölte -, szóval, ha a munkaidőkereten belül nem tudja biztosítani a napi 8, heti 40 órás átlagot, akkor a különbözetre kénytelen lesz állásidőt fizetni.

Kála # 2007.10.05. 10:38

Szerintem ez már a konkrét munkaidő beosztástól függ. Pl. egy rugalmas munkaidő beosztás esetén (amikor is a munkavállalónak igen nagy ráhatása van arra, hogy pontosan mennyit is dolgozik) nem jár a fizetés; abban viszont igazad van, hogy ha a munkaidőt túlnyomórészt/kizárólag a munkáltató osztja be akkor bejátszik az állásidő.

Bombi # 2009.11.29. 12:21

Sziasztok!

Az törvényes ,hogy a decemberi ledolgozandó 176 óra helyett 192 órát dolgoztat le a cég ?
mondván a karácsonyra pihenőnapot írtak ki,ezért 16 órával többet kell teljesíteni.
Ezt szinte minden piros betűs ünnepnél így csinálják,egy multi cégről van szó, nyitvatartási idő hétfőtől -vasárnapig.

Válaszokat előre is köszönöm.

efi99 # 2009.11.29. 12:56

Teljesen mindegy hova, mit írnak ki, a kötelező munkaidő mindenkinek - akármilyen helyen és időbeosztásban dolgozik - ugyanannyi.

Bombi # 2009.11.29. 13:09

Köszi a választ,de még mindig nem értem..
Az államilag fizetett ünnep ha jól sejtem bele kéne ,hogy számítson a havi munkaidő keretbe,jelen esetben a dec.26-26 nap ,azaz 2x8 óra.
A decemberi hónapra előírt óra 176 a karácsonnyal együtt,de nekünk a karácsonyt nem fizetett ünnepnek veszik hanem a havi szabadnapokba számolják be , ezért 16 órával többet kell dolgoznunk.

efi99 # 2009.11.29. 14:42

Nem számít bele.
A 176 óra az 22 nap*8 óra, ebben nincs benne a dec 25-26, számolj csak utána.
A fizetett ünnep dolgot én a mai napig nem tudom értelmezni, nem is dolgozom, pénzt sem kapok rá (megkapom a fix havibéremet decemberre is, pont ugyanannyit, mint más hónapokban).
Az utolsó mondatodat sem értem, karácsonykor otthon vagy, miért kéne emiatt többet dolgozni?

Bombi # 2009.11.29. 16:09

"A fizetett ünnep dolgot én a mai napig nem tudom értelmezni, nem is dolgozom, pénzt sem kapok rá (megkapom a fix havibéremet decemberre is, pont ugyanannyit, mint más hónapokban)."

Pont ez az a dolog amit nem értek én sem.

Én úgy gondoltam ,hogy ha már fizetett nap akkor vagy fizetik vagy beleszámít a havi munkaidő keretbe , tehát kevesebbet dolgozok,de a béremen nincs változás.

efi99 # 2009.11.29. 17:30

Én itt már több topikban vitát folytattam erről, de senki nem tudta érdemlegesen megindokolni, hogy mi ez az nyakatekert fizetett ünnep képzavar.
Nem kell dolgozni, mint egy szombaton, vagy egy vasárnap se, utóbbiakra sem fizetnek semmit, előbbire miért kéne? Munkaórába nem számít bele. Csak arra "jó", hogy - mint a te esetedben is - egyes furfangos munkavállalók trükközzenek vele és kamuzzanak a ledolgozandó órák számával.
Minden más fizettet valami (pl szabadság, betegszabadság, hivatalos távollét) olyan esetekben fizet, amikor amúgy dolgoznod kéne, kivéve ezt az egy "fizetett" ünnep dolgot.

sztivi # 2009.11.29. 17:58

Tisztelt fórum!
Kérdésem lenne mégpedig munkaidővel kapcsolatban. Párommal dolgozunk egy cégnél, ahol szalag rendszerű munkát végzünk.8 órás munkaidő alatt van két szünet, egy 15 perces, és egy 10 perces.Ezsemmire sem elég, de ezt az időt le kell dolgozni, tehát 8 ora 25 percet dolgozunk.Tudomásom szerint szalag rendszerü munkánál óránként 5 perc leállást kellene biztosítani, vagy már ez nem kötelező?
Vagy ha a szüneteket ledolgozzuk azt nem kellene kifizetni?
Köszönettel cssztivi

Lyonee # 2009.11.29. 18:58

Bombi!
Lehet, hogy itt találsz valami hasznos infót!
http://www.kasz.hu/index.php?…

Bombi # 2009.11.29. 19:22

Lyonee,nagyon köszönöm a linket , átolvasom!!

efi99 # 2009.11.29. 20:07

Hát kérem, belegabalyodtak az említett linken is. Hiába, ami matematikai nonszensz, azt nem lehet megmagyarázni sehogysem:
A 7a pontban szépen kifejti:
" törvényesen ledolgozandó munkanapok számát úgy kell megállapítani, hogy a hónap (időszak) naptári napjainak számából levonjuk a szombatok és vasárnapok valamint a hétköznapra eső munkaszüneti napok számát. Az időszak ledolgozandó óraszámát akkor kapjuk meg, ha az előbbiek szerint megállapított munkanapok számát szorozzuk a munkaszerződés szerinti napi munkaidővel (teljes munkaidősnél: 8 óra"
Ez teljesen helyes.
Majd a 7b pontban jön itt is ez a hülyeség:
"A hétköznapra eső munkaszüneti napon viszont a kieső időt úgy kell tekinteni mintha ledolgozták volna. Az elszámolás elvileg úgy történik, hogy az aznapi bért le kell vonni az alapbérből, ugyanakkor erre az időre távolléti díjat kell fizetni."
Szóval a munkaidőmbe nem számít bele, de azért le kellene vonni (!)...de inkább mégse...
Ennyi erővel azt is írhatták volna, mivel szombaton nem megyek be (az se számít a munkaidőbe) azt is le kellene vonni...
De valamiért az ünnepnapot nézték ki maguknak. Meg aztán nagyon sok értelme van ennek, hogy levonok 1000 Ft-ot, aztán ugyanannyit meg hozzáadok. Ezért kár volt kitalálni ezt a szabályt, nem csak elméleti, gyakorlati értelmes sincs.

Bombi # 2009.11.29. 20:13

Többször elolvastam én is ,de semmire nem jutottam :-)
Biztos ott van a megoldás,csak picit bonyolult számomra a leírás.

KoZso # 2009.11.30. 12:09

Sziasztok!

Próbálok okoskodni egy picit.
Ha jól értem, akkor havi fix béres vagy, tehát ha van ünnep, ha nincs ünnep, akkor is ugyanannyi fizetést kapsz. Remélem jól értem.
Efi99-t sem értem, hogy miért mondja azt, hogy a fizetett állami ünnepnapokra nem kap fizetést. Hiszen ezeken a napokon nem dolgozik, és mégis kap rá fizetést (ezt még ő is leírja). Vagyis ezek a napokat a cég kifizeti munkavégzés hiányában is.
Természetesen amennyiben ez a fizetett ünnep hétvégre esik, amikor is egyébként sem kellene dolgoznod, akkor nem jár rá plusz bérezés. Ha meg hétköznapra esik, akkor a cég kifizeti és otthon tart, hogy kellő képen ünnepelni tudj (pl,: okt.23, március 15, augusztus 20).

Szóval nem kell 16 órával többet dolgoznotok, mert az állam bácsi megadja mindenkinek ezt a két pihenőnapot, ezért nem kell még plusz két pihenőnapot ledolgoznotok. Ha az ünnep hétköznapra esne, akkor is "pihenőnapot kapnál" erre a két napra, csak erre fizetés is járna (azért nem hívják pihenőnapnak, hanem fizetett ünnepnapnak, mert a törvényes munkaidőt nem lehet csökkenteni, de végül is otthon leszel, azaz pihensz).
Remélem érthetően írtam :-)

KoZso

KoZso # 2009.11.30. 12:15

Még valami.

A 7/b pontban leírtakkal nem értem mi a próbléma.
Hacsak nem a munkaszüneti nap helyet az ünnepnapot kellene érteni.

A törvényes munkaidőbe igen is beleszámít ez nap.
Vagyis idén okt. 23-a (péntek)a munkaidődben jóváírásra került 8 órával, de nem kellet dolgoznod érte. Viszont nem alapbért kapsz rá, hanem egy magasabb átlagra kijövő távélléti díjat.

KoZso

efi99 # 2009.11.30. 16:19

KoZso
Munkaszüneti nap=ünnepnap. Nem számít a ledolgozandó munkaidőbe. (Ezt le is írják a 7a pontban.) Éppen ezért emiatt nincs is ok arra, hogy pénzt vonjanak le, amit kompenzálni kéne, és ebből kifolyólag elkeresztelni "fizetett ünnepnek"
-
"Efi99-t sem értem, hogy miért mondja azt, hogy a fizetett állami ünnepnapokra nem kap fizetést. Hiszen ezeken a napokon nem dolgozik, és mégis kap rá fizetést (ezt még ő is leírja). Vagyis ezek a napokat a cég kifizeti munkavégzés hiányában is."
Akárcsak a szombatot és a vasárnapot is! Akkor van fizetett szombat, meg fizetett vasárnap is?
Ez egyébként is értelmezhetetlen, hogy egy napon nem dolgozom vagy nem dolgozom és fizetést kapok rá, mivel fix havibéres vagyok, mindig ugyanannyit kapok senki nem szorozgatja a fizetésemet a havi munkanapok számával és semmit sem vonogatnak belőle a le nem dolgozott napok miatt (ami lehet szombat, vasárnap és ünnepnap is és ráadásul ezek száma még változó is lehet havonta).
Szumma szummárum: egy dolognak kell megfelelnem, akkor kapok havibért, ha ledolgozom a havi kötelező óraszámot, amibe nem tartozik bele az ünnepnap. Ha ezt még "fizetett ünnepként" külön kifizetnék plusz juttatásom lenne.

végrehajtó1 # 2009.11.30. 19:36

Szumma szummárum: egy dolognak kell megfelelnem, akkor kapok havibért, ha ledolgozom a havi kötelező óraszámot, amibe nem tartozik bele az ünnepnap. Ha ezt még „fizetett ünnepként“ külön kifizetnék plusz juttatásom lenne.

Itt is köszönjük effike:)

De próbáld belátni hogy ha hétköznapra esik a fizetett ünnep és nem fizetnék neked akkor kevesebb bért kapnál....vagy dolgoznod kéne de akkor már ez nem fizetett ünnep..:)

efi99 # 2009.11.30. 20:03

Szívesen.
Nem próbálom belátni. Decemberben 176 órát kell dolgozni, ezt le is fogom, köszönöm, de dec 25-re ne fizess, nekem sem fognak és ugyanannyi lesz a bérem, mint máskor.
De te nyugodtan fizethetsz az alkalmazottaidnak havibért a 176 óráért, amiben NINCS benne a dec 25, meg dec 25-ért még egy távolléti díjat extra.
Egészségedre.

efi99 # 2009.11.30. 20:16

Van egyébként még egy napunk, ami szintén megfelel - akárcsak a munkaszüneti napok - ennek: nem számít a munkaidőbe, ezért nem is dolgozunk rajta, nem is kapunk érte pénzt és - kis csavarral - eshet hétköznapra is.
Az "áthelyezett" szombatokról van szó, mikor az ünnep meg a hétvége között a hétfő vagy a péntek lesz a szabadnap.
Remélem következetes vagy magadhoz és ilyenkor fizetett hétfőt vagy fizetett pénteket tartasz az alkalmazottaidnak. Természetesen a havibéren felül.

paksi # 2009.12.01. 11:53

Tisztelt Fórum!
Következőket szeretném kérdezni,megszakítás nélküli munkarendben dolgozóknál a november elseje munkanapnak számít-e? Beosztáa alapján dolgoznak, kapnak érte pihenőt. A kérdésem az lenne, hogy kell-e fizetni munkaszüneti napra járó bért, vagy elég a pihenőnap?
A másik kérdésem: ugyanez, csak nem folyamatos munkavégzésről van szó, a dolgozóknál a nov. 1 rendkívüli munkavégzésnek minősül-e, vagy elég ha beosztás alapján pihenőidőt kap, vagy ki kell fizetni?
Sajnos a munkatörvénykönyve nem ad egyértelű választ, ezért kérném a segítségüket.
Köszönöm előre is.
paksi