Táppénz alatti felmondás


HeteszPettyesz # 2019.02.26. 14:49

Közalkalmazott vagyok, jelenleg egy műtét miatt táppénzen. A munkahelyemre nem szeretnék visszamenni a táppénz letelte után. Hogyan időzítsem a felmondást/lemondást, hogy nagy valószínűséggel a munkáltatóm ne kérje a felmondási időm letöltését? Helyettesítő munkatársat már vettek fel. Érhet-e bármi negatív a felmondás miatt a jelen helyzetemben? Telik-e a felmondási idő a táppénz ideje alatt?

Csuklósbusz # 2019.01.27. 18:15

Rendkívüli felmondás az egészségügyi állapotomra való hivatkozással esetleg elfogadhatják mondjuk utolsó táppénzes papírral való beküldéssel?

Csuklósbusz # 2019.01.27. 18:11

Jelenleg bizonytalan ideig táppénzen vagyok, de a régi munkahelyemre már nem is tudok meg nem is akarok visszamenni.
Hogyan közöljem ezt velük?

Ha megírom a felmondást akkor ugye ha megszűnik a munkaviszony akkor a táppénz is.

De ha nem írok felmondást utánna meg kérnék a felmondási időt.

roberto25 # 2018.12.29. 11:12

Üdvözlöm önöket a segítségüket szeretném kérni,jelenlegi munkahelyemen ahol határozatlan idejű munkaszerződéssel dolgozom, kialakult egy kisebb probléma aminek következtében kaptam egy írásbeli figyelmeztetést.Elfogadtam az abban leírtakat és aláírtam.Igazából már nem szeretnék ott dolgozni.Régóta van kialakult betegségem tehát eltudnék menni táppénzre.A kérdésem az lenne,ha mondjuk január 3-tól táppénzre megyek megteheti e a munkáltató,hogy január 1-től az az orrom alá dug egy papírt és azt mondja,hogy ő már két napja felmondott nekem azonnali hatállyal valamint,ha ezt megteszi bármikor a táppénz alatt meddig vagyok jogosult a táppénzre?Hogyan tudnám megoldani ne csesszenek ki velem?Válaszujat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.17. 13:51

Csak a munkaviszony megszűnéséig.

Csuklósbusz # 2018.12.17. 13:16

Táppénzen vagyok, nem tudom még meddig de a régi munkahelyemre már nem szeretnék visszamenni? Érdemes úgy felmondanom hogy még nem tudom mennyi lesz a gyógyulási időm?

Tehát ha felmondok most, attól még jár a táppénz addig amíg keresőképtelen vagyok?

Reika # 2018.12.03. 12:04

November 27-án beadtam a felmondásom, tehát a felmondási idő december 28-án lejár. De most egészségügyi problémák miatt táppénzre kellene mennem. Ha megteszem akkor ez alatt a táppénz alatt elküldhetnek, vagy tehetnek bármit amivel nekem kárt okoznak? Előre is köszönöm a választ!

Lyonee # 2018.11.30. 11:52

közalkalmazott1
Neked van igazad.
Az MT a közalkalmazottakra is vonatkozik, amelyik része nem, azt a kjt. felsorolja.
A közalkalmazott felmondását, "lemondás a közalkalmazotti jogviszonyról"-nak nevezik a kjt-ben.
A lemondási idő 2 hónap, amit le kell dolgoznod. (Persze fel is menthetnek a munkavégzés alól, de ez nem jellemző.) A munkára kötelezett idő alatt lehetsz táppénzen. A lényeg, hogy, ha a lemondási idő alatt kerülsz táppénzre, és nem mentenek fel a munkavégzés alól, a táppénz ideje nem hosszabbítja meg a jogviszonyt.

drbjozsef # 2018.11.30. 10:59

Közalkalmazottakra nem az Munka törvénykönyve, hanem a Közalkalmazottak jogállásárol szóló törvény vonatkozik.

Az Mt. szerint igazad lenne, de a Kjt. esetében nem vagyok biztos.

Keresd meg : https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

közalkalmazott1 # 2018.11.30. 09:47

Október 17-én beadtam munkahelyemen a felmondásom, szerettem volna október 31-ével kilépni közös megegyezéssel családi probémák miatt. A munkáltatóm (közalakalmazott vagyok) ezt nem fogadta el, levélben értesítettek, hogy 2 hónap felmondási időhöz ragaszkodnak, tehát az utolsó munkaviszonyban töltött napom december 17. Okt 31-től betegállományban vagyok. A munkáltatóm véleménye szerint a betegállományom ideje meghosszabbítja a felmondási időt, abba nem számít bele. Több helyen azt olvastam, hogy munkavállalói felmondás esetén ez nem igaz, csak ha a munkáltató mond fel. Szeretném tudni, kinek van igaza, valban kötelezhetnek arra, hogy a december 17 után is náluk dolgozzam? Esetleg valamely törvény rendelkezik erről? Köszönöm

Vadsuhanc # 2018.11.29. 14:49

Mellesleg - nem értek hozzá - de a táppénz összege az nem kevesebb mint az alapfizetés? És még táppénzen vannak addig új munkahelyet sem kereshetnek ugye? Szóval tuti bebiztosították magukat?

safranek... # 2018.11.29. 14:47

é

safranek... # 2018.11.29. 14:46

Nekem furcsa ez a gondolkodásmód.

1. Munkáltatóként nem azt fogom megtartani, aki éppen keresőképtelen állományban van, hanem azt, akinek a munkájával meg vagyok előgedve.

Ebből következően nem azt fogom elküldeni, aki éppen most keresőképtelen állományban van, hanem azt, akinek a munkájával nem vagyok megelégedve.

2.Minden betegségnek van egy átlag gyógyulási ideje. Ezt követően az orvos köteles a beteget keresőképessé nyilvánítani. Ritkán fordul az elő, hogy valakit egy évig táppénzen tart az orvos. (Ilyen pl. a daganatos megbetegedés.) Ezt egyrészt nem engedi az ellenőrző főorvos, másrészt a munkáltató bármikor kérheti a keresőképtelenség felülvizsgálatát.

Lásd:https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/…alatarol.pdf

Krisztian5 # 2018.11.29. 14:29

Értem, köszönöm. Szóval akkor mégiscsak bebiztosították magukat valamennyire hisz a munkáltatónak nem hiszem hogy érdeke lenne 1 évig feleslegesen fizetni a semmire. Nem tudom mi a gyakorlat ilyen esetben, de így úgy látom hogy akkor ezzel valóban meg lehet úszni a dolgot.

safranek... # 2018.11.29. 10:05

Igen, a táppénzt az egészségbiztosítási alapból fizetik, ugyanakkor a hatályos Tbj. értelmében (főszabály szerint) a munkáltató köteles havonta, utólag az "E" alapba befizetni a dolgozó részére megállapított bruttó táppénz 1/3-át.

(Azaz az a kifizetett táppénz 1/3-a a munkáltató "zsebéről" fog menni.)

Lásd:

1997. évi LXXX. törvény 18. § (4) A foglalkoztató a táppénzkiadásokhoz hozzájárul.

19. (5) A foglalkoztató az 5. §-ban említett biztosított betegsége miatti keresőképtelensége, valamint a kórházi (klinikai) ápolása időtartamára folyósított táppénz egyharmadát hozzájárulás címén fizeti meg.

Krisztian5 # 2018.11.29. 09:32

Köszönöm a válaszokat. Ha jól értem a táppénzt ugye a TB fizeti. Szóval a munkáltató részéről már lényegtelen hogy felmondás után mennyi ideig lesznek táppénzen mert az már nem az ő zsebéről fog menni?

wers # 2018.11.29. 07:50

táppénz a munkaviszony megszűnését követően nem folyósítható.

Nem is ezt írtam.

Táppénz alatt is lehet felmondani, a felmondási idő a keresőképtelenség megszűnése után kezdődik.

wers # 2018.11.29. 07:49

Ez már egy hónapja bejelentették. A csapatból érdekes mód páran pont most mentek el megműttetni eddig is fennálló problémáikat, így egész decemberben táppénzen lesznek.

Itt szó sincs passzív táppénzről, nem felmondási idő alatt mennek táppénzre, hanem ellenkezőleg. Még nem mondott fel a munkáltató, ők már táppénzen vannak. Ha közben felmond a munkáltató (táppénz alatt) tovább jár a táppénz.

safranek... # 2018.11.29. 07:34

wers 2018.11.29. 08:12

Szerintem épp arra játszanak a kollégák, hogy ha a munkaviszony alatt válik keresőképtelenné a munkaviszony megszűnése után is jogosult a táppénzre összesen 1 évig.

Ha erre játszanak, akkor nagyon "benézték", ugyanis a passzív táppénz intézménye megszűnt, függetlenül a keresőképtelenség okától (betegség típus, megfázás, műtét, vagy daganatos megbetegedés...) és a keresőképtelenné válás időpontjától (munkaviszony tartama alatt, vagy a megszűnés után) a hatályos Ebtv. értelmében táppénz a munkaviszony megszűnését követően nem folyósítható.

wers # 2018.11.29. 07:12

A munkáltató hogy áll ehhez? Mi a vélemény?

Ha én lennék, megkönnyítené a nehéz választást, ki(ke)t tartsak nélkülözhetőnek.

Persze nem csak ez dönt.

Táppénz alatt is lehet felmondani, a felmondási idő a keresőképtelenség megszűnése után kezdődik.

Szerintem épp arra játszanak a kollégák, hogy ha a munkaviszony alatt válik keresőképtelenné a munkaviszony megszűnése után is jogosult a táppénzre összesen 1 évig.

Krisztian5 # 2018.11.28. 23:21

Üdvözlet

Munkahelyemen decemberben lesz (nem csoportos) létszám leépítés. Ez már egy hónapja bejelentették. A csapatból érdekes mód páran pont most mentek el megműttetni eddig is fennálló problémáikat, így egész decemberben táppénzen lesznek. Gondolom nem véletlen az időzítés (főleg annak tudatában hogy a kezdetek óta nem volt ilyen eset -műtét illetve 1 hónapos táppénz- a csapatban, most meg egyszerre több is). Ebből a szempontból jelent e ez nekik valamilyen előnyt, esetleg arra játszhatnak hogy ezzel megússzák a dolgot? A munkáltató hogy áll ehhez? Mi a vélemény?

julcsi10 # 2018.10.05. 08:46

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ ügyvéd úr.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.05. 07:05

Miért ne járna? Sem egyiket, sem másikat nem lehet szerződésben kizárni.

julcsi10 # 2018.10.05. 06:59

Tisztelt ügyvéd úr köszönöm gyors válaszát!Lenne még egy kérdésem,mivel megint FELHÍVTAK,igy megnéztem a szerződést,Mivel volt közben szerződés módosítás!Sajnos rosszul írtam,nem 2 hanem 4 éve dolgozok itt! Egy pontja ez tartalmazza.:::A korábban kötött munkaszerződés és annak módosításai e munkaszerződés aláírásával hatályukat vesztik. A Munkavallató kijelenti, hogy jelen munkaszerződés aláírásával kifejezetten tudomásul veszi. hogy a korábbi Munkaszerződés(ek) és annak bármely melléklete, függeléke, vagy egyéb dokumentum alapján őt megillető bármely pénzbeli vagy nem pénzbeli juttatásra jelen szerződés aláírásának napjától kezdődően nem jogosult, és egyúttal tudomásul veszi, hogy jelen szerződés aláírásának napját a munkaviszonnyal kapcsolatban őt megillető jogokat es kötelezettségeket (így különösen, de nem kizárólag - bármely juttatások körét) a mindenkor irányadó és alkalmazandó jogszabályokon túl a munkaszerződés napján érvényben lévő, vagy azt követően aláírt a Munkáltatónál alkalmazott Kollektív szerződés, Vezetői utasítás, Munkáltatói szabályzat, írásbeli tájékoztató, és jelen munkaszerződés, - annak mellékleteivel együttesen szabályozzák.Akkor nem járna végkielégítés,és felmondási idő sem? Köszönöm válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.04. 17:04

A munkáltatói felmondást indokolni kell, az indoklásnak valósnak, okszerűnek és jogszerűnek kell lennie. Az általad mondott indok nem jogszerű.