Egyenlő bánásmód megsértése


Dr.Attika # 2012.06.07. 04:19

Vannak olyan nyereményjátékok, ahol a nyertes egy évre havi egymillió forint fizetést kap egy meghatározott bank bankkártyájára fizetve. megkötik velük a munkaszerződést és a cég közelébe sem kell menniük egy évig. Ilyen alapon a többi rendes munkavállaló is felléphetne, hogy a "nyertes" többszörösét teszi zsebre munkanélkül a többi dolgozóénál.

Theasure # 2012.06.06. 19:31

De értem mit akarsz mondani, én viszont azért mondok neked ellenpéldát, mert a jogban nem csak tényszerű dolgok vannak, hanem elvontak is. Nem véletlenül tanulnak a jogászok jogbölcseletet is.

Theasure # 2012.06.06. 19:25

Kedves Joy1!

Meg fogom nézni, de sajnos jelenleg nincs nálam az ítélet.

Theasure # 2012.06.06. 19:22

Kedves Dr. Attika!

Ahogyan a köztisztviselőknél és közalkalmazottaknál is. A nőket pedig minden esetben megilleti a terhesség kihordásának és a szülésnek a "joga". Egyenlő a bánásmód?

Az előző megjegyzésével kapcsolatosan pedig csak annyit, hogy az Mt. 5.§-a tartalmazza az egyenlő bánásmód követelményét.
A munkaszerződéssel kapcsolatban az Mt. 76.§ (5) bek. alapján a munkaszerződésben meg kell állapodni a munkavállaló személyi alapbérében. Ez azonban nem mondja ki, hogy ehhez tájékoztatnia kell a munkaadónak a munkavállalót az ugyanolyan munkakörben dolgozók személyi alapbéréről. Itt csak az Mt. 3.§ (1) bekezdése alapján abban bízhat a munkavállaló, hogy a munkáltató a jóhiszeműség és tisztesség alapelve alapján jár el vele szemben.

Sherlock # 2012.06.06. 19:02

Az orvosszakértő az más dolog, de te tudatosan nem akarod felfogni amit írok, kár ezen polemizálni.

Theasure # 2012.06.06. 18:59

Kedves Sherlock!

A szakértő azért szakértő, hogy megállapításokat tegyen. A munkaügyi szakértő azért munkaügyi szakértő, hogy erre vonatkozólag akármilyen, akár elvont módszerek alkalmazásával ténymegállapításokat tegyen. Az orvosszakértő hogy tud ténymegállapítást tenni arra nézve, hogy az elkövető a cselekménye elkövetése pillanatában mit érzett valójában, milyen lelkiállapotban cselekedett? Azt hiszem ennek megítélése még jobban "megrezegteti a lécet".

Dr.Attika # 2012.06.06. 10:53

Egyébként hivatkozok egy példát. A Magyar Honvédség illetményi szabályozása nem tesz különbséget férfiak és nők között. Az illetmény beosztástól, rendfokozattól és a szolgálati időzől függ. Viszont a honvédelmi törvény a férfiak esetében feltétlen hadbavonulási kötelezettséget ír elő, míg a nők esetében csak akkor, ha önként beleegyeznek. Egyenlő a bánásmód?

Dr.Attika # 2012.06.06. 10:44

Kedves Theasure!
A Polgári Törvénykönyv és a Munka Törvénykönyve szerződésre vonatkozó szabályaiban van leírva.

Sherlock # 2012.06.06. 10:01

Ez költői kérdés; a szakértő sem tudja megmondani azt, amit nem lehet megállapítani.

Theasure # 2012.06.06. 07:27

Kedves egyenes.ági!

Köszönöm a bátorító szavaidat. Ha nem lesz itt meg az igazságom, még ott van Strasbourg lehetősége, ha ez az eljárás még éveket venne igénybe :)))) Én hiszek abban, hogy az igazság győz és nem fogok belerokkanni.

Theasure # 2012.06.06. 07:21

Kedves Sherlock!

Aki présgép mellett áll és megszámolható, hogy hány készdarabot állít elő óránként a többiekhez képest (van is egy ilyen jogeset) és az órabére mégis alacsonyabb, mert nő nagyon könnyű ennek megállapítása.
Aki viszont íróasztal mellett ül és ugyanazon munkakörben dolgozik, már ennél komplikáltabb ennek megítélése. Ilyenkor általában szakértőt rendelnek ki. Ezzel csak az a baj, hogy a szakértő függetlensége olykor megkérdőjelezhető.

Theasure # 2012.06.06. 07:09

Kedves Dr. Attika!

Árulja már el, mely jogszabályban van ez rögzítve? Én sajnos az Ön által elmondottaknak megfelelő jogszabályi helyet nem találok, azt viszont igen, hogy a munkáltatónak be kell tartania az egyenlő bánásmód követelményét. Ebbe beletartozik az egyenlő munkáért egyenlő bér elve is. Vagy a bérmegállapodáskor fel kell tenni azt a kérdést is, hogy a kollégáknak mennyit fizetnek? Azt hiszem azzal a munkáltatónak kell tisztában lennie, hogy az ugyanazon munkakörben foglalkoztatottak között ne legyen kirívóan magas bérkülönbség és nem nekem mint munkavállalónak. Viszont ha utólag mégis a tudomásomra kerül, hogy ilyen probléma áll fenn, jogomban áll azt kivizsgáltatni és megtudni az igazságot.

Dr.Attika # 2012.06.05. 16:11

Kedves Theasure!
Joga van , de pontosan Ön mondott le ezen jogáról, amikor aláírta a ffi kollégák fizetésénél alacsonyabb munkabérről szóló szerződést.

Sherlock # 2012.06.05. 15:21

Én még mindig nem értem, hogy mi az hogy egyenlő munka (munkajog kollokviumon is megkérdeztem). Mennyiségi, minőségi, hozzáadott érték, hasznosság, közérzetjavító vagy egyéb faktorokkal kell-e ezt mérni... Tamási Erzsébetnek (aki kriminológus) van egy egész jó elmélete arra, hogy miért nem dolgoznak annyit a nők a munkahelyükön, mint a férfiak. De ez csak ilyen offtopic hozzászólás, én nem diszkriminálok nemi alapon(kivéve, ha nők ;))

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.05. 15:09

A kettő között még elég sok minden van.

wers # 2012.06.05. 10:45

Én szurkolok neked.

Theasure # 2012.06.05. 10:40

Ha megütné a bokáját, valószínű nem csinálná tovább. Én is azért léptem fel, hogy elmenjen a kedvük attól, hogy ezt mással is megtegyék.

wers # 2012.06.05. 10:34

A német multicég mai napig ugyanúgy diszkriminál, csak jól elrejtik

Theasure # 2012.06.05. 10:32

Kedves Dr_Attika!

Csak akkor még nem volt Magyarország uniós tag és nem volt jogharmonizáció sem. Azóta sok minden változott és egy férfinak és egy nőnek esélyegyenlőséget kell biztosítani. Igenis jogom van akkora fizetéshez, mint az ugyanolyan munkakörben dolgozó férfiaknak és aki azért mert nő vagyok nem akar annyit fizetni, az diszkriminál.

Üdvözlettel:
Theasure

Theasure # 2012.06.05. 10:23

Ennél a cégnél 13 évet húztam le és ezt a munkakört a GYES után ajánlották fel. Mivel előtte sem volt híres a túl jó fizetésről a cégem és szükségem volt a munkára elfogadtam. Egy beszélgetéskor derült ki a bérkülönbség. Először beszéltem a vezetőmmel erről, de azt a választ kaptam nem szép dolog a mások fizetését nézni. Utána úgy döntöttem az EBH-hoz fordulok, hogy vizsgálja meg az ügyem, mivel megsértették velem szemben az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét. Az EBH-nál megállapították, hogy megsértették velem szemben ezt a jogelvet és a határozat felülvizsgálata eljutott egészen a LB-ig. Most kb. 2 éve a munkaügyi bíróságon folyik a per, de lassan én leszek az, akinek fizetnie kellene a cégnek, hogy ott dolgozhatott. Másik szakértő kirendelése, aki homlok egyenest mást állapított meg stb. stb. Pont ez a problémám, hogy ez hogyan lehetséges?

Dr.Attika # 2012.06.05. 10:18

Mégegy adalék. 1975-ben gimnazistaként a nyári szünetben elmentem egy hónapra rakodónak egy üdítőitalt palackozó vállalathoz. 2600,- Ft alapbért kaptam. Ehhez még hozzájött a "svarci" üdítő eladásból cca. 2000. A futószalagon dolgozó nők- sok családanya- 1200,- forintot kerestek. Mikor megtudták a béremet fellázadtak. A főnök azt mondta, hogy a férfiakra vonatkozó bérutasítást ennyit határoz meg, mert a férfiaknak csaláot kell eltartani. Tehát a szociálizmus is különbséget tett férfi és női munkavállaló között a fizetés tekintetében.

wers # 2012.06.05. 10:10

Theasure, ismerős a történet, még fel is háborodott anno volt főnököm egy külföldi tulajdonú multinál kérdésemre, hogy hogy képzelem én, hogy annyit akarnék keresni, mint a szomszéd íróasztalnál ugyanazt, csak kevesebbet dolgozó férfi kollégám.
Ez egy többezer embert foglalkoztató cég, és csak egyetlen női vezető beosztású alkalmazott volt - a tulaj lánya.

Azóta megtanultam a leckét, ahogy DrAttika is írta, ha rötön a szerződéskötéskor nem tudok tisztességes bért kialkudni, akkor utána már a lehetetlennel lesz egyenlő.

Dr.Attika # 2012.06.05. 10:00

Kedves Theasure!
A munkabérben történő megállapodás a munkáltató és a munkavállaló között szabadon köttetik. Ha Ön a munkaviszony megkötésekor ebben a férfi kollégák bérétől 40%-al alacsonyabb bérben állapodott meg, akkor nincs mit vitatni. Nyújtson be egy munkaszerződést módosító ajánlatot a munkáltatónak, amelyben a ffi. kollégák bérére tart igényt. Ha a munkáltató megadja, akkor jü, ha nem, akkor mondjon fel.

Theasure # 2012.06.05. 09:36

Csupán annyiban, hogy fele annyi fizetést vihettem haza nőként, mint az ugyanolyan beosztású kollégáim. A kis rózsaszín világomról pedig csak annyit, hogy 16 éves koromban veszítettem el az édesapám, 20 évesen elkezdtem dolgozni, munka mellette több felsőfokú tanfolyamot végeztem el, 30 évesen egyedül maradtam a 3 hónapos fiammal és a GYES alatt dolgoztam mint az állat, hogy meg tudjunk élni és egyetemre jártam mellette. A munkahelyemen is bizonyítottam rendesen és több milliót takarítottam meg a cégemnek, most mégis én vagyok a másodrendű dolgozó, aki a többiekhez képest csak 40%-on teljesített.Milyen rózsaszín világról beszél? Jobb volna, ha azután tenne megjegyzéseket, hogy ismer valakit, mert sohasem lehet tudni ki az, aki a másik oldalon ül. Azt hiszem nem éltem és élek rózsaszín világban, de azért reménykedhetek abban, hogy egyszer talán nekem is lesz egy "rózsaszín világom", ahol végre én is hátradőlhetek és nézhetem, ahogy az igazság győz.

ius latratus # 2012.06.05. 06:38

Egyébként milyen diszkriminációban volt részed? Mi miatt? Mert viszonylag normálisan fogalmazol, helyesírás rendben, tehát nem hívnak a családodban senkit Álehándró Kevinkosztnernek. Akkor? A gyönyörűséges rózsaszín világot tette tönkre valaki?