Rokkantnyugdíj


Szakbarbár # 2004.10.17. 17:03

Ha csak 1 éve fizetsz, akkor még nem is dobtál ki annyi pénzt meg akár még helyre is lehet hozni.
A járulékalapokból úgy lesz nyugdíj, hogy levonják belőle (mintha ez bér lett volna) az adót, csak az adót, idén pl. a bruttó 100.000 az 88.333, a régebbi éveket a valorizációs szorzókkal feljavítanák, de ez Téged nem érint, aztán elosztják annyi nappal, amennyire vonatkozik és ebből havi átlagot számolnak. Ami így kijön, annak a szolgálati időtől függő %-át lehet kapni.
Számolgatni akkor érdemes, ha megvan a korodhoz előírt szolgálati idő a suliból és akkor az akkori plafon meg egyebek függvényében lehet próbálkozni különféle variációkkal.

Szerfialadár # 2004.10.17. 14:16

A 67%-ot már 18 éves koromban állapították meg a magasabb összegű családi pótlék tovább folyósítása miatt és 3 évente kell mennem felülvizsgálatra, jelenleg újból megkaptam a 67%-ot újabb 3 évre, 2007-ig.

Nem 2000 óta (akkor mondták és hallgattam rájuk), hanem 2003. augusztus 1-je óta fizetem 2005. július 31-ig, a főiskolát 2005. június 30-ával befejezem. A múlt hónapban jöttem rá, hogy ez mind fölösleges volt, most már mindegy. Nem csinálhatom vissza az egészet.
Szerinted, ha januártól júliusig 200000 Ft vagy 300000 Ft után fizetek járulékot, mennyi nyugdíjam lesz? Megéri-e, hogy az utolsó 7 hónapra többet fizessek? Köszi, ha segítesz nekem számolni! Nem tudom, hogy számolják a nyugdíjakat, fogalmam nincsen. Adóval csökkentik a járulékalapot, aztán? Csak paraszti józan ésszel becsülöm meg...

Aladár

Szakbarbár # 2004.10.16. 12:21

Hát azt meg hogy csináltad, hogy már le vagy százalékolva? Ezalatt egyébként azt érted, hogy a legalább 67%-os munkaképesség csökkenésed már meg lett állapítva.

Az igénylés csak annyi, hogy beadsz egy igénybejelentőt, csatolod hozzá a szakvéleményt - ha van és ha érvényes - meg a megállapodást, a többit majd intézik.
Ha 2000 óta fizeted, akkor a kis járulékalapok nagy súllyal szerepelnek az átlagban, de akkor is érdemes turbózni a végén akár kölcsönökből is, ha más nincs.

Érdemes lenne alaposan utánaszámolni, hogy ha x-et fektetsz be, akkor mennyit kapsz vissza, akkor jobban látni fogod, hogy mi éri meg. Számolgatásban tudok segíteni.

Amit rászántál mostanában, a 26.500-akat, azt például tedd félre, bontsd fel a megállapodást és majd akkor köss egy újat és arra fizesd be duplázva, triplázva, mielőtt megigényled a nyugdíjat.

Szerfialadár # 2004.10.16. 12:01

Én is ezen néha gondolkodtam napok óta, ha volna miből. Szeretném, hogy az utolsó hónapokban megdupláznám a havi járulékot.

Le vagyok százalékolva, nem fogok rendszeresen dolgozni és a szükséges szolgálati idő is meglesz, melyek a rokkantsági nyugdíj igénylésének feltételei, biztos vagyok benne (remélem, jól írtam le).

Aladár

Szakbarbár # 2004.10.15. 17:25

Érdemes lenne felfelé húzni az átlagodat, úgyhogy ha már feltétlenül fizetni akarsz, fizess több után, ha véglegesre megkapod a rokkantnyugdíjat - gondolom, valami ilyenről van szó, ha teljesen biztos vagy benne, hogy nyugdíjas leszel - , életed végéig azután kapsz majd, megéri befektetni és ez a legolcsóbb módja, pl. ha bejelentenének valahova, az sokszorosába kerülne.

Szerfialadár # 2004.10.15. 16:25

Köszi a választ, tudtam, hogy azt fogod írni, hogy ez felesleges, mint ahogy nekem is megmondták mostanában. Ott, ahol lehetett kötni megállapodást, 2000-ben még azt mondták, nem számít bele a szolgálati időbe a főiskola rokkantnyugdíjnál sem, és bedőltem nekik!
úgyhogy elegem volt már belőle, azóta megfontoltabban döntök minden jövőmet illetően. Örülök, hogy ha 40000 forintot kapok 21 évesen, mert valaki 30 év munkaviszonya után még annyit sem kap! És tudom, hogy mellette is dolgozhatok akár 7,5 órát, úgyhogy nincsen vesztenivalóm.

Aladár

Szakbarbár # 2004.10.15. 05:07

Azt az időszakot, amikor megállapodást fizettél és amikor nappali tagozatra jártál, ezen a kétféle jogcímen is beszámíthatnák egy rokkantnyugdíjhoz, teljesen mindegy, hogy melyiket fogják beszámítani, egyébként nem tudom, hogy melyiket, de tényleg nincs jelentősége. (Pl. 2003.01.01-2003.12.31 között ha végig tanultál és végig megállapodást is fizettél, akkor attól még ebben az időszakban csak 365 nap szolgálati időd van.)
Ha van olyan időszak, ami nem átfedéses, amikor csak az egyik jogcímen számítható be a szolgálati időd, akkor meg azon az 1 jogcímen fogják beszámítani, vagyis pl., amikor „csak” tanultál és még/már nem fizettél, akkor azt is számítani fog, mert rokkantnyugdíjhoz önmagában szolgálati idő a nappali tagozat.

Viszont nyugdíj alapjául szolgáló jövedelmet csak a megállapodásos szolgálati időnél fognak találni, úgyhogy azt fogják alapul venni. A szolgálati időnek és a járulékköteles jövedelem időszakának nem kell megegyeznie, utóbbi lehet sokkal kevesebb vagy akár 0 nap is.

Azzal, hogy egy alacsony járulékalap után fizettél járulékot, duplán is felesleges dolgot csináltál ha tényleg leszázalékolnak. Egyrészt feleslegesen dobtad ki a pénzt az ablakon, mert a szolgálati időd így is, úgy is meglett volna, másrészt jó alacsonyra tetted az átlagkeresetedet, miközben elég lett volna 2-3 hónapra (31 nap már elég) nagyon magas jövedelem után fizetni.

1997. évi LXXXI. törvény
a társadalombiztosítási nyugellátásról, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelettel
Tny. 28. § (1) A rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset megállapításánál az öregségi nyugdíjra vonatkozó rendelkezéseket (12., 13., 16., 17. és 22. §-ok) kell megfelelően alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy amennyiben a rokkantsági nyugdíjra jogosultsághoz szükséges és a figyelembe vehető szolgálati idő együttesen is rövidebb a 22. § (1) bekezdésében meghatározott átlagszámítási időszaknál, a rokkantsági nyugdíjat e rövidebb idő alatt elért kereset, jövedelem havi átlaga alapján kell megállapítani, legalább 30 napi kereset hiányában pedig azt a - külön jogszabályban általánosan meghatározott - minimálbért kell havi átlagkeresetnek tekinteni, amely azt a napot megelőző naptári hónapban érvényes, amely naptól a nyugdíjat megállapítják.

Szerfialadár # 2004.10.14. 17:42

Kedves Mindenki!

Van egy kérdésem, amit eddig senki nem tudott megválaszolni: ha valaki nappali tagozatos főiskola elvégzése után egy hónappal lejár a megállapodás alapján fizetendő nyugdíjjárulék megfizetése (két év) és utána rokkantnyugdíjat kér, a Nyugdíjbiztosító melyik szolgálati időt veszi figyelembe elsőnek? Számomra kedvezőbb, ha a megállapodással megszerzett kétéves szolgálati időmet veszi figyelembe, mint a hároméves főiskolai szolgálati időmet, mert megállapodással egy bizonyos jövedelem után fizeti a járulékot. (pontosan 100.000 Ft után 26.500 Ft járulékot, ezt a diákhitelemből fedeztem, azt adtam neki, aki "fizeti" utánam, remélem, normál nyugdíjat kapok) 21 éves vagyok, 2 év szolgálati idő kell ehhez. A nyugdíjbiztosító nem fogja a főiskolai időmet figyelembe venni elsőnek, emiatt minimálnyugdíjat megállapítani, mert kihagyja a megállapodással szerzett szolgálati időmet? Szerintetek mit fog csinálni a nyugdíjbiztosító, amikor kétféle szolgálati idő között kell választani, amikor azok egy időbe esnek??? Nem találtam olyan paragrafust, hogy ha valakinek kétféle szolgálati ideje van (főiskola és megállapodás), akkor melyik részesül elsőbbségben?

Köszönöm, ha meg tudjátok oldani e "rejtélyt", mert eddig senki nem tudott segíteni nekem, ami nagyon elszomorító, veszélyben érzem biztonságomat.

Aladár