Rokkantnyugdíj


Veci # 2009.09.24. 10:13

Edmond56
Abban igazad van, hogy a "bizottság" előtt nem a beteg kérdez. Reméljük megmnyugtató választ kaphattok Katival, ha írtok hivatalos helyre. Ha lesz valami válaszotok, írjátok meg légyszíves. Megpróbálom itt mégegyszer értelmezni:

Átmeneti rendelkezések szerint, annak az egészségkárosodást szenvedett személynek, aki 2011. december 31-éig a rá irányadó nyugdíjkorhatárt 10 éven belül eléri, és a rehabilitációs járadékra megállapított jogosultsági feltételeknek megfelel,
2007. december 31-ét követően benyújtott igénybejelentés esetén, valamint
2007. december 31-én rokkantsági nyugdíjban részesülő személy esedékes felülvizsgálata során

kérelmére rokkantsági nyugdíjat kell megállapítani.
Nekem az irányadó nyugdíjkorhatár megfogalmazás miatt vannak kétségeim.


Üdvözlettel Veci

Edmond56 # 2009.09.24. 09:35

Veci!

Értelek én Téged,de a Törvény az alábbiak szerint rendelkezik:
2007.december 31.-én rokkantsági nyugdijban részesülő személy kérelmére az esedékes felülvizsgálat során rokkantsági nyugdijat kell megálapitani akkor is,ha egyébként megfelel a rehabilitációs járadékra megálapitott feltételeknek és 2011.december 31-ig az öregségi nyugdijkorhatárt 10 éven (most már 5 éven) belül eléri.

Hát,én nem is tudom a gyakorlatban hogy működik ez? Nekik kell e megkérdezni,hogy mi akarok lenni,vagy nekem kell kérni,hogy a feltételeknek való megfelelés esetén rokkant nyugdijas legyek?
Az utóbbi változat szerintem nagyon kétséges...
13 éve vagyok rokkant nyugdíjas,többször felülvizsgáltak már,de ott az "egyszemélyes" bizottság előtt csak kérdésre szabad válaszolni! Vagy netán csak nekem van ilyen kellemetlen tapasztalatom?

Veci # 2009.09.24. 08:31

Kati!

Egyébként miből gondolod, hogy több lenne a rehabilitációs járadék? Erre végeztél számítást. Az egyik, korábban 100 %-os rokkant fiatalember ismerősömet (16 évvel ezelőtt súlyos rákot diagnosztizáltak nála) az utóbbi ORSZI vizsgálat alkalmával 52%-ra és rehabilitációs járadékra jogosultnak minősítették. Neki lényegesen kevesebb lett a folyósított összeg. Nézz ennek is utána.
Sajnos még mindig úgy érzem, hogy téged érint a nyugdíjkorhatár módosítás és te 2011.12.31-én még nem 10 éven belül leszel. Remélhetőleg megnyugtító választ kapsz, ha írsz az Mo.hu kormányzati oldalra.

Edmond56
Ez nem kérdezés tárgya, az ORSZI hoz egy orvosi szakvéleményt, hogy a III. csoportba tartozó egészségkárosodott személy rehabilitálható vagy nem. A rehabilitáció orvosi vagy szociális, a vizsgálatkor állapítják meg. És nem kérdezik, hogy az egészségkárosodott mit szeretne. Ha nem ért egyet a határozattal, akkor van fellebbezési lehetőség, 15 napon belül.
Ezeket tanulmányoztam, amikor ORSZI elé ment a férjem. Javasolom nektek is
/www.orszi.hu/index.php?ID=76

http://www.orszi.hu/…anosresz.pdf?…

http://www.orszi.hu/index.php?…
Üdvözöllek Veci


Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.09.24. 07:37

Hajóskapitány!
Figyelmedbe ajánlom az alábbiakat is:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a rehabilitációs járadékról
http://www.onyf.hu/index.php?…

Ki nem jogosult rehabilitációs járadékra?

Rehabilitációs járadékra nem jogosult az, aki
öregségi nyugdíjban, előrehozott öregségi nyugdíjban, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban, korkedvezményes nyugdíjban, rokkantsági nyugdíjban, öregségi járadékban, munkaképtelenségi járadékban, özvegyi járadékban, növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadékban, korbetöltés címén járó özvegyi nyugdíjban, rokkantság címén járó özvegyi nyugdíjban,

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az özvegyi nyugdíjról
http://www.onyf.hu/index.php?…

Mikor szűnik meg az özvegyi nyugdíjra való jogosultság?

Az özvegyi nyugdíj megszűnik, ha az özvegy a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító életkor betöltése előtt házasságot köt, illetőleg bejegyzett élettársi kapcsolatot létesít.

A rokkantság címén megállapított özvegyi nyugdíjra jogosultság akkor szűnik meg, ha az özvegy már nem rokkant.
Üdvözöllek Veci


Üdvözlettel Veci

Edmond56 # 2009.09.24. 07:34

Kati!

Maximálisan igazat adok Neked.Márciusban még a felülvizsgálatod során meg kellett volna kérdezniük,hogy végül is mi akarsz lenni? Rokkant nyugdíjas,vagy a rehabilitációt választod?
Már amennyire én meg tudom itélni,az esetedben emberi mulasztás történt,amit orvosolni lehet és kell!!!

Ami pedig kicsi Hazánk Jogszabályait illeti,az olyan mintha nem is emberi sorsok alakításáról szólna....

Veci # 2009.09.24. 07:12

Hajóskapitány!
Sajnos a rokkantnyugdíj marad, összegszerűen nem változik az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor (neked ez már 63 év lesz a 2010-től hatályos módosítás alapján). Sajnos számodra nem lesz elérhető a csökkentett előrehozott nyugdíj sem, mivel nincs hozzá meg a szolgálati feltétel (min. 37 év az 59. szülinapodig). A rokkantsággaj kapcsolatos kedvezménnnyel sem (feltéve, hogy eddig a rokkantság III. csoportba tartozott, vagyis 67 % munkaképességcsökkenés volt mind). De erre vonatkozóan kérdezd meg a Nyugdíjbiztosítót, vagy neked is ajánlom, hogy tedd fel a kérdésed a kormányzati oldalon.

Az alábbiakban tájékozódhatsz a témáról, ahol a nyugdíjkorhatárra vonatkozó módosítás lényegét megtalálod.
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az előrehozott, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjról
http://www.onyf.hu/index.php?…

Ki jogosult csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra?

Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra az említett személyi kör akkor jogosult, ha legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és megfelel az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultsághoz szükséges egyéb feltételeknek.

Fontos, hogy a megállapított csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj összege nem változik, ha a nyugdíjas betölti a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt.

Milyen szolgálati idő kedvezmények illetik meg a kérelmezőt az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság elbírálása során?

Az alkalmazható kedvezmények kizárólag az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultsághoz szükséges szolgálati idő hiánya esetén játszanak szerepet, a ténylegesen megszerzett (a nyugdíj összegére is kiható) szolgálati idő növelését nem teszik lehetővé.

A kedvezmények, vagyis a jogosultság szempontjából elismerhető szolgálati idő két csoportba sorolható:
a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának tartama,
a korkedvezmény címén figyelemben vehető kedvezmények.

Üdvözöllek Veci


Üdvözlettel Veci

hkati2 # 2009.09.24. 06:33

Edmond!
Én 2009.03.09-én voltam felülvizsgálaton,az akkor érvényes jogszabályok alapján kénne elbírálni az ügyemet!Mint azt Te is írod a törvény csak az újonnan beadott esetekre vonatkozik.Szóval az én problémám itt van,akkor 10 év ,és 62 éves kor volt!Abba pedig elvileg bele kellett volna tartoznom.De változatlanul nem értem,hogy lehet olyan törvény ,mely szerint az özvegy ,csak rokkantságon alapuló özvegyi nyugdíjra jogosult,és a saját joga nem számít!!!!!!Szerintem ez hátrányos megkülönböztetés!Ha élne a férjem akkor lehetnék rehabos,de mivel meghalt ,így én csak özvegyit kaphatok!És sajnos egyre többen leszünk ilyen helyzetben!!!!Hiszen szép lassan hívják vissza a rokkantakat.De azt senki ,nem kérdi mit fog enni a gyereketek?Miből fogtok megélni?Mi lesz ha eléritek a sajátjogúnyugdíj korhatárt és nem lesz meg évetek?Szóval nekem ez nagyon furcsa jogi helyzett.

Edmond56 # 2009.09.24. 05:49

Kati!

Ha az igénybejelentést 2009. augusztus 31-ét követően nyújtják be, vagy a rokkantsági nyugdíj felülvizsgálatára irányuló eljárás 2009. augusztus 31-ét követően indul, ezzel a lehetőséggel már csak az irányadó nyugdíjkorhatárt 5 éven belül elérő személyek élhetnek.

Sajnos engem is érint ez a változás,ugyanis eőreláthatólag novemberben leszek felülvizsgálva.1956-os vagyok!

Én viszont arra lennék kíváncsi,hány éves kortól veszik az embert véglegesen rokkantnak ha az állapotában javulás nem várható?

Hajóskapitány # 2009.09.23. 21:13

Az elöbb írtakhoz elfelejtettem hozzá írni, hogy nő vagyok,csak a férjem nevén léptem be. Bocs
Hajóskapitányné

Veci # 2009.09.23. 21:05

hkati2
Szerintem írj levelet a Mo.hu-ra. Félő számodra, hogy terád már a módosított nyugdíjkorhatár lesz érvényes, mivel 2010-től az 1958-ban születettek öregségi nyugdíjkorhatára 65 év lesz és ez az irányadó nyugdíjkorhatár. Remélem nem nekem jó a következtetésem. Írd meg, ha kapsz választ, hogy mi vonatkozik terád.
Üdvözöllek Veci


Üdvözlettel Veci

Hajóskapitány # 2009.09.23. 21:02

Üdv Mindenkinek..

Segítséget szeretnék kérni. 1953-ban születtem, és 1996 óta vagyok rokkantnyugdijas.2008-ban voltam az utolsó felülvizsgálaton, ahol 55%-ot állapítottak meg, és ezzel véglegesítettek, vagyis csak állapot romlás esetén kell visszamennem.Annak idején munkaviszonyként 18 év 228 napot számítottak ki.Kérdésem az lenne, hogy ez lesz a végleges állapot, vagy folyamodhatok a későbbiek során rendes nyugellátásra? Sajnos annyira nem vagyok tisztában ezzel a nyugdijazás körüli dolgokkal, hogy ha valaki tudna abban segíteni, hogy egy kedvezőbb helyzetbe kerüljek, nagyon megköszönöm.

hkati2 # 2009.09.23. 18:53

Veci!
Köszönöm, a levél ment a Mo.hu-ra ,láttod ez még nem jutott eszembe.Pedig már jó pár helyen érdeklődtem.De mindenhol csak az általad említett törvényekre hivatkoznak,ami pedig azt is írja,hogy a számomra kedvezőbbet választhatom.De a nyufig azt mondja abban az esetben ha megállapításra kerül,de nem kerülhet egyszerre több ellátás megállapításra.Szöval nem tudom mi lesz ennek a vége!Én nagyon tartok tőle,hogy nem lesz egy sima ügy.Azt hiszem itt a bíróság fogja kimondani az utolsó szót.

Veci # 2009.09.23. 17:33

Kati
Nem vagyok járatos ilyen mélységig a rokkantnyugdíj vonatkozásában. Hát jó lesz kideríteni, mert ha a korhatár módosítás érintené az esetedek, akkor már tényleg az 5 év igaz.
Sajnos én is csak ötletelek, de hátha valami irányt jelent.

Itt van a kormányrendelet, mélyedjél el benne.

168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet
a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a rehabilitációs járadékról
http://www.onyf.hu/index.php?…
Itt a végén van jogszabály is felsorolva:

2007. évi LXXXIV. törvény a rehabilitációs járadékról
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(1)

Ez a jelenleg hatályos Tny. törvény:
1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról A 23-36/D jogszabály foglalkozik a rokkantnyugdíjjal.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Ha valamit nem tudtam nyugdíjügyben a kormányzati portálon tettem fel kérdést és arra viszonylag elég hamar küldtek választ. Ha az ügyfélkapun regisztrálsz, akkor javasolom neked is. A levelem ide küldtem:
Mi szükséges ahhoz, hogy rokkantsági nyugdíjat kapjak?
https://www.magyarorszag.hu/…owFaqDetails?…

Üdvözöllek Veci


Üdvözlettel Veci

hkati2 # 2009.09.23. 12:56

Veci!!! Igen való igaz! De ez a jelenlegi és nem az akkor aktuális korhatár,ha az lenne akkor már csak 5 év a hatályos.Én arra lennék kíváncsi,hogy /tudomásom szerint/ a jogszabályok visszamenőlegesen nem érvényesíthetőek.Tehát jól érzem-e,azt ,hogy az én esetemben még 62 év volt a korhatár és abba,még bele kénne ,hogy férjek? És a másik kitételre is kíváncsi lennék .Mi szerint :2007. december 31-én rokkantsági nyugdíjban részesülő személy esedékes felülvizsgálata során
kérelmére rokkantsági nyugdíjat kell megállapítani.
Ezzel a kitétellel mi lehet? Miért is nem kaphatjuk meg a rokkant nyugdíjat?Sajnos egyre többen leszünk olyanok akik özvegyként ,nem jogosultak a rehabilitációs járadékra sem!Hol lehetne valami kapaszkodót találni?Sokan 25-3X évet ledolgoztunk és ez alapján nem vagyunk jogosultak semmire sem saját jogon!Pont olyan mintha egy perc munkaviszonyom sem lenne!Nagyon életszerűtlennek érzem.Kérlek mondjatok használható jogszabályt!

Veci # 2009.09.23. 12:21

2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló módosításáról
http://www.complex.hu/…t0900040.htm
A te nyugdíjkorhatárod már 65 év lesz a 2010-től hatályos törvénymódosítás alapján, az én számítgatásom alapján 2011-ben te még 12 évvel a rád irányadó nyugdíjkorhatáron belül leszel. Nem vagyok hozzáértő, de én ezt így értelmezem.

Gondolom, hogy ezt te is olvastad és ebből idéztél:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a rokkantsági nyugdíjról
http://www.onyf.hu/index.php?…


Üdvözlettel Veci

hkati2 # 2009.09.23. 05:06

1958-ban születtem,2003-tól vagyok rokkant nyugdíjas,szerintetek vonatkozik-e rám ez a szabály? "Átmeneti rendelkezések szerint, annak az egészségkárosodást szenvedett személynek, aki 2011. december 31-éig a rá irányadó nyugdíjkorhatárt 10 éven belül eléri, és a rehabilitációs járadékra megállapított jogosultsági feltételeknek megfelel,

2007. december 31-ét követően benyújtott igénybejelentés esetén, valamint
2007. december 31-én rokkantsági nyugdíjban részesülő személy esedékes felülvizsgálata során
kérelmére rokkantsági nyugdíjat kell megállapítani." Felülvizsgálatom 2009.05.29-én volt.
Jelenleg rehabilitációs járadékra lennék jogosult,de mivel özvegy vagyok ,azt nem kaphatom meg.

Veci # 2009.09.21. 12:58

A Nyugdíjbiztosítót ajánlom megkérdezni, de lehet hogy valamelyik fórumozó tud ilyen esetről.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.09.21. 12:57

A Nyugdíjbiztosítót ajánlom megkérdezni, de lehet hogy valamelyik fórumozó tud ilyen esetről.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.09.21. 12:57

A Nyugdíjbiztosítót ajánlom megkérdezni, de lehet hogy valamelyik fórumozó tud ilyen esetről.


Üdvözlettel Veci

vamacs # 2009.09.21. 11:06

Tanácsot szeretnék kérni. Rokkant nyugdíjasként a legutóbbi felülvizsgálaton rehabilitációra alkalmasnak találtak. Mivel özvegy vagyok, az özvegyi nyugdíj miatt a rehabilitációs járadék igénylésemet elutasították.Most sem rokkant nyugdíjat, sem rehabilitációs járadékot nem kapok. Kérhetem-e az rokkant nyugdíj feléledését?

Veci # 2009.09.17. 17:15

Helyesbítek:
az adás szeptember 16-án volt.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.09.17. 17:13

Tisztelt fórumozók!
Szeptember 15-én a rokkantnyugdíjazással kapcsolatban az ORSZI vezetője volt az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A videót ajánlom az érdekeltek figyelmébe.
A címe:
Nem igaz, hogy tömegével rokkantosíttatnák magukat az emberek
http://atv.hu/…emberek.html


Üdvözlettel Veci

hkati2 # 2009.09.15. 13:25

Kérem segítsen valaki!2003 óta rokkantnyugdíjas voltam.Ez évben voltam felülvizsgálaton 53%-ot kaptam és rehabilitálható vagyok.Tehát jogosult lennék rehab-ra,de mivel özvegy vagyok ,így csak a férjem után kaphatok rokkantságon alapuló özvegyi nyugdíjat!!!Sajnos gyermekem mozgáskorlátozott,ezért Ő utánna is megilletne az özvegy nyugdíj,ha ezen a címen kaphatnám akkor jogosult lennék rehara is.De azt a választ kapom,hogy nem áll jogomban lemondani az özvegyi nyugdíjról.Tehetlenek,és megalázottnak érzem magam.36 évem van saját jogon ledolgozva,mégsem kaphatok ellátást?Kérem aki tud használható ötletet e helyzet megoldására segítsen Köszi!

Veci # 2009.09.13. 16:20

drmd
Szerintem ugyanúgy, mint az öregségi nyugdíj esetében, az elhalálozási hónapban esedékes nyugdíjat folyósítják.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.09.13. 16:19

leonora

2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló módosításáról
http://www.complex.hu/…t0900040.htm

Tny. 18/B. §
"(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

  1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

  1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

  1. az az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feltételnek megfelelő és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki

ba) 1952-ben vagy 1953-ban született és 60. életévét betöltötte,

csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát."

ÖSSZEGEZVE: a 60. szülinap utáni naptól kérheti az előrehozott nyugdíja megállapítását, amely bármennyi is a szolgálati idő, csökkentett lesz.

Olvassatok bele a Előrehozott öregségi nyugdíj topicba, ott sokmindent leírtam a témában.
http://www.jogiforum.hu/forum/16/4752
Veci


Üdvözlettel Veci