Munkajogi kérdések.


drbjozsef # 2018.02.02. 11:39

Legfeljebb saját maguk felett nem gondolom.

Rexor # 2018.02.02. 10:44

Nem látom az összefüggést. Igen, gyakorolhatnak.

Dorka18 # 2018.02.02. 08:14

Kft. ügyvezetői, akik megbízási jogviszonyban látják el ezen feladatukat, gyakorolhatnak munkáltatói jogot?

trendi # 2018.02.01. 18:54

Köszönöm!
Szeretném megkérdezni, hogy valami ilyesmire gondol a pótlék csökkentésével kapcsolatban:

  1. munkaidő csökkentés ?
  2. A fentiektől eltérően, ha az adott juttatás a munkáltató egyoldalú intézkedésén alapszik (pl. belső szabályzaton, utasításon, egyedi döntésen), úgy azt önállóan jogosult módosítani. Tekintettel kell azonban lennie arra, hogy a törvény szerint munkáltató egyoldalú kötelezettségvállalása a munkavállaló terhére csak akkor módosítható vagy mondható fel azonnali hatállyal, ha a munkáltató körülményeiben a közlést követően olyan lényeges változás következett be, amely a kötelezettség teljesítését lehetetlenné tenné, vagy aránytalan sérelemmel járna (pl. a gazdálkodási eredmények messze elmaradtak a tervezett szinttől). Ilyen lényeges változás hiányában, megfelelő indok nélkül az egyoldalúan megállapított juttatás nem csökkenthető, vagy vonható el.
Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.01. 18:11

Munkaszerződést nem lehet egyoldalúan módosítani. Amivel nem mondtam, hogy ezen pótlék összegének a csökkentése csak a munkaszerződés módosításával lehetséges.

trendi # 2018.02.01. 18:07

Folyt.

tehát a vezetői pótlék átváltozott simán pótlékra.

trendi # 2018.02.01. 17:59

Üdvözletem!
A következő problémám van:
Munka törvénykönyves vagyok, nincs kollektív szerződés.
Garantált bérminimumot kapom alapilletményként, erre mióta ezen a munkahelyen dolgozom kaptam vezetői pótlékok x összegben, mivel néhány embert irányítanom kell. Kaptam egy munkaszerződés módosítást 2018. január 26-án, hatályos 2018.01.01-től, melyben a garantált bérminimum + pótlékot állapítottak meg, lényegesen kevesebb ez a póték mint amit előző éveben kaptam. A módosításról semmiféle értesítést, indoklást nem kaptam - tehát gondolok itt új munkaköri leírásra - nem kell irányítanom tovább ami kérdésként merült fel bennem-. Szóban sem tájékoztattak arról, hogy miért is csökkent ez pótlék, csak annyi, hogy másokéhoz képest (hasonló munkakörben, de fenntartón belül más intézményhez képest az enyém sok)Nem írtam alá, és írásban kértem, hogy indokolják meg. Válasz erre írásban: a fenntartó utasítása alapján módosította a munkáltatóm. Nem tudom értelmezni, mit tegyek, mi? Megtehetik ezt?

pugnator # 2018.01.30. 20:20

Bocsánat,pongyolán fogalmaztam, 10 napra volam felmentve egészségügyileg abban az időszakban és ezalatt lettem leküldve a határra.

Az átlag feletti az azt jelenti, hogy ejtőernyős ,búvár végzettségem van , az éves fizikai felméréseket az előírt (számomra a beosztásomból adódóan a legmagasabb a honvedsegben) maximális szint felett hoztam.

Misszióban többfele is voltam,többek közt Afganisztanban is és nem kumpripucolónak :)

nonolet # 2018.01.30. 14:15

"akkor hivatásom átlag felett el tudtam volna látni"

kontra..

"Háziorvos által fel voltam mentve (futás állás,fizikai munka stb) "

- -

Max az adott irodista munkakört tudtad ellátni úgy-ahogy.
De nem a hivatásod.

Szóval: milyen misszió?!!!
Menj már...

nonolet # 2018.01.30. 14:12

"tökéletesen el tudtam látni minden feladatom,sőt fizikailag etalon is voltam alakulatomnál (kiképzőtiszti beosztásban voltam)."

kontra...

"Háziorvos által fel voltam mentve (futás állás,fizikai munka stb) "

Érzed az ellentmondást?!

Gondold újra a dolgokat...

pugnator # 2018.01.30. 12:54

Udv mindenkinek

Velemszületett betegégemmel (rejtett nyitott gerinc) voltam hivatásos katona. Ezzel tökéletesen el tudtam látni minden feladatom,sőt fizikailag etalon is voltam alakulatomnál (kiképzőtiszti beosztásban voltam).
Háziorvos által fel voltam mentve (futás állás,fizikai munka stb) 2 éve ősszel, ez idő alatt mégis munkára vezényeltek a határra, ahol történt egy balesetem(derék rándulás stb). Emiatt kezelésekre kellett járnom. Parancsnokom ezdeményezte a leszerelésemet. A honvédéség FÜV nizottság 18%-ot adott. 8 velemszületett és 8% sérülésből eredendő.

Nézőpontom szerinte ha nem következik be a sérülés akkor hivatásom átlag felett el tudtam volna látni. A munkára vezénylésem jogtalan volt hiszen felmentés alatt voltam. A parancsnok kezdeményezte a leszerelésem és 18%-al le is szereltek.
Milyen nagyságrendű kártérítés járhat részemre? Még lett volna vagy 20évem a seregben, keresetkiesés és lakástámogatás kiesés, feltételezett missziós keresetkiesés stb?

Kérek szépen véleményt és az általatok 3 legjobbnak tartott munkajogász/kártérítési jogász nevét...

Köszönöm

Galambosi74 # 2018.01.29. 20:18

T. Fórumozók. Kérdésem a köv.:
2013-ban felvettek egy kórházba ápolónak D6-ba. A kinevezési iratban azt írták, hogy a következő magasabb fokozatba 2016-ban lépek, aztán közölték, hogy 2017-ben majd a kinevezésemben maradtam D6-ban és, hogy 2018-ban lépek magasabb fokozatba.
Hogy is van ez? 5 év alatt nem sikerült D7-be léptetniük?

Választ valaki tud erre? Munkaügyi Bírósághoz érdemes fordulni?

HegeT # 2018.01.26. 23:40

A kérdésem problémám a következő:
kb 2004 júliusától alkalmazásban voltam egy Betéti Társaságnál mely egy MOL töltőállomást üzemeltet.
Az ügyfélkapumon keresztül ezelőtt bő fél éve lekértem azt az adatot mellyel igazolom, hogy volt és mennyi munkaviszonyom eddig.
Ennél a cégnél megvan a 13 évem. viszont van ott két olyan évem amikor is nem mint töltőállomás kezelő hanem
" országgyűlési képviselő, köz tisztviselő " és egyéb ilyen kategóriába sorolták be a munkajogomat úgy, hogy mint mondom ugyan annál a cégnél megszakítás nélkül dolgoztam 2017 Április 30-ig.
Kérdés adózás szempontjából vagy bármilyen okból érinthet ez engem hátrányosan illetve a munkaadómat mennyivel kedvezőbb adóbesorolásba vagy egyéb kedvező helyzetbe hozta vajon?

nonolet # 2018.01.26. 22:38

Zsuzsanna29

Fordíts a sorrenden...
Jelentsd be az új terhességet legelsőnek.

Aztán jöhet többi lépés.
Visszamész melózni terhesen és aztán mit ad isten máris táppénzre.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.26. 14:44

Ne haragudj, én nem értem, hogy pontosan mit is szeretnél kérdezni. Azt, hogy lehet-e ez egy munkáltatói felmondás indoka?

Zsuzsanna29 # 2018.01.26. 13:31

Tisztelt Szakértő!

Az lenne a kérdésem, hogy elbocsájthatja e a munkavállalót a munkáltató abban az esetben, ha gyed alatt kéri a fizetés nélküli szabadságának megszüntetését, egyúttal bejelenti az újabb várandósságát és a fiz. nélküli megszünése után azonnal táppénzre megy?

Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.26. 06:21

A munkaköri leírás meghatározása a munkáltató urasága.

Immaculata # 2018.01.25. 21:46

A régi marad érvényben, de ha abban nem tud tovább foglalkoztatni, akkor meg tudja szüntetni a munkaköröd.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.25. 19:10

Miért nem mondasz le? A vége úgyis az lesz, ha ennyire nem tetszetek egymásnak.

dobizoli70 # 2018.01.25. 17:14

Tisztelt Munkajogász!
Két kérdésem lenne.
Első,milyen jogi következményei vannak annak ha nem írom alá az újonnan keletkezett munkaköri leírásomat és a közalkalmazotti átsorolásomat.
Második,megteheti-e munkáltató azt ,hogy a kinevezésemnek nem meg felelő munkát végeztet velem évek óta
(jelenlegi kinevezésem Szociális ügyintéző egy SZGYF által fenntartott szociális intézményben) ,mert a munkaköri leírásom nem a munkakörnek megfelelő tételeket tartalmaz,sőt semmit sem tartalmaz abból amit végeznem kéne.

Mit tehetek?

Immaculata # 2018.01.21. 11:22

A feladat betanulási ideje nem 3 nap, a munkaköri leírást pedig úgy kell elkészíteni, hogy az a napi munkaidőben elvégezhető legyen. Egyoldalúan nem lehet egy újabb munkakörrel a munkavállalót megbízni, pláne nem szóban, a meglévő mellett.

nonolet # 2018.01.20. 20:44

domared

"Indoklásként az szerepelt, h nem teljesítettem az üz.vez. utasításban kiadott feladatokat, a működés fenntartásáoz szüks.ismereteket nem sajátítottam el..."

Ez a tény?
HA igen, akkor akkor jogszerű...

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.20. 11:15

Indíts pert a munkaügyi bíróságon.
Legfeljebb elveszti. Az alperes ügyvédjének munkadíján túl mást nem kockáztat.

Immaculata # 2018.01.20. 11:06

Indíts pert a munkaügyi bíróságon. Ha a kollégáid melletted tanúskodnak, talán a vezetés szemét is felnyitja az ügyed, a jegyzőkönyvekből elolvashatják a problémákat.

domared # 2018.01.20. 10:57

Üdv!
Tegnap felmondtak a munkahelyemen.
Indoklásként az szerepelt, h nem teljesítettem az üz.vez. utasításban kiadott feladatokat, a működés fenntartásáoz szüks.ismereteket nem sajátítottam el...

A felmondást nem írtam alá, elkértem átolvasásra mindkét példányát. Annyit már látok, hogy úgy adták oda, h rendesen át sem nézték, mert a 30 nap felmondási időt 2017. februári dátummal írták, holott 2018. van. Emellett munkáltató aláírásánál semmilyen név nem szerepel, csupán annyi, hogy "a mkáltatói jogkört gyakorló aláírása" - efelett vkinek a szignója.

A valóság az, hogy egy hadjárat folyamán sikerült eltávolítaniuk a főnökömet, jött egy másik, aki eredetileg nem főnök lett volna, de végül "rangot" kapott. Egyáltalán nem látja át a munkánkat -ő már otthon van amikor a legfontosabb munkafolyamatok zajlanak -, igazából sztem nem is nagyon érdekli, mert meg sem hallgat minket (3-an látjuk el az összes feladatot, mindenkinek megvan a saját dolga) Nem lógok, rengeteg munkám van, nem járok ki dohányozni sem, nem tartok ebédszünetet, munka közben eszem, falatonként amikor épp sikerül.

Kitalálták, h 3 nap alatt tanuljam meg a kolleganőm munkáját, úgy, hogy közben neki is és nekem is csinálnunk kell a sajátunkat, hiszen olyan a munkakörünk, hogy nem tologathatjuk napokkal későbbre. Megpróbáltuk a lehetetlent, természetesen ez nem sikerült. Nem érdekelte a főnőkünket, ragaszkodott a kijelentéséhez, meg sem hallgatta az indokainkat.
Ő egy tipikusan olyan ember, hogy aki nem úgy ugrál ahogy ő fütyül, az mehet is.

Az új vezetővel első perctől fogva nem értjük meg egymást, ő nem tűri, ha az ember próbálja megvédeni magát, és kicsit is ismeri a jogait.Aki visszaszól, áthelyezésre kerül, vagy repül. (mellesleg pár napja jött egy új dolgozó, elmondásuk szerint itt csak betanul - persze átlátszó indok volt, mindhárman tudtuk, h valakinek felmondanak közülünk, főleg hogy az illető egy ottani dolgozó rokona)

Az alkalmazásom alatt egyetlenegyszer sem kaptam írásbeli figyelmeztetést, a partnereink soha nem panaszkodtak az én munkámra.

A fenti leírt indoklás ismeretében kérdezem, hogy jogszerűtlen-e a felmondásom és ha igen, mit tehetek, mik a lehetőségeim? Visszamenni természetesen nem akarok, egy ideje már nézegetek, hátha jön egy jó állásajánlat.

Elnézést, hogy ennyire hosszú lett!