Munkajogi kérdések.


Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.19. 18:29

Választhatsz: vagy aláírod, vagy nincs módosítás.

méhecske # 2017.04.19. 18:24

Kedves Fórumozók!
Mit tegyek, mit tehetek, ha munkaszerződés módosítást visszadátumozva akarják aláíratni velem?

drbjozsef # 2017.04.18. 08:03

Linci,

értesd meg a főnököddel, hogy a munkakörödön kívüli munka a rendes munkád rovására megy. Olyan nincs, hogy pincérkedned kell, és utána még otthon/este/akármikor csináld meg a rendes munkádat is. Ha nem fér bele a 8 órába így járt.

Innen két eset van.
Ha a főnök jóindulatú, és nem szívatásból csinálja amit csinál, akkor megérti, és találtok valami közös megoldást a problémára. Lehet, hogy néha be kell segítened másba is, akár takarításba is, de nem rendszeresen, és nem állandóan.

Ha a főnök nem jóindulatú, és direktbe szívat, az legalább kiderül ezzel. Ezesetben amúgy sem tudnál mit tenni, mert vagy arra vár, hogy felmondj, vagy arra, hogy hibázz, ne teljesíts, fegyelmizhessen, és kirúghasson. Ha ezt akarja, akkor bármit csinálhatsz, nem lesz jó.

Ha az utóbbira mutatnának a jelek, én a helyedben másik munka után néznék, de itt nem adná lehetőséget, hogy kirúghasson, szépen, kényelmesen dolgoznám ki a nyolc órát, de leszarnám, hogy mennyi munka marad ez után elvégzendő. mindig azt csinálva, amit a főnök mond, de nem túlórázva egy percet sem. Ha nem tetszik neki, mondjon fel ő rendes felmondással.

Linci # 2017.04.17. 17:08

Úgy tűnik ez a gond itt. Általános vélekedés lehet az, hogy egy programszervező/szociálpedagógus simán kivehető a munkaköréből, mert ki tudja mit csinál, és különben is miért ne férne be az idejébe?...de azért programok, foglalkoztatás, dokumentáció,kliensek problémái is legyenek ám kezelve. Megnyugtatlak ius latratus - hogy ezzel a végzettséggel, ebben a munkakörben teljes mértékben kidolgozom a nyolc órát.
Persze, belefér...a programok és egyebek rovására.

Többieknek köszönöm a válaszokat.

ius latratus # 2017.04.17. 16:49

Programszervező.
Hát az a pár nap nem fér bele? Ráadásul a fene sem tudná definiálni a programszervezőt, az én olvasatomban simán belefér a pár nap éttermi meló.
A programszervező az olyan, mint pl. a szociálpedagógus? Van egy munkája, de senki nem tudja, hogy mit csinál.

alfateam # 2017.04.17. 16:45

.„ Megtagadhatom következmények nélkül az utasítást?

Nem. Ha megtagadod felmondhat.Éves szinten 372 órát köteles vagy más munkakörbe is dolgozni.

Linci # 2017.04.17. 16:30

Konkrét eset: programszervezőként felszolgálói, konyhai munkát kér néhány napra a munkáltató, emberhiányra hivatkozva. Közben az én munkám marad el. De egyébként sem gondolom hogy feltétlenül a programszervezőt kellene beállítani éttermezni, egy ötven fős cégnél. Megtagadhatom következmények nélkül az utasítást?

Linci # 2017.04.17. 16:26

Munkáltató utasíthat ideiglenesen munkaköri leírástól teljesen eltérő munkavégzésre? Visszautasíthatom?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.07. 21:59
  • Ügyvéd úr, igaz, hogy Önnél három kérdés ötvenezer forint?
  • Igaz.
  • Nem sok az egy kicsit?
  • De. Mi a harmadik kérdés?
Burn Out # 2017.04.07. 18:30

tszilvia87:

kilincsmegfogás: 50.000,- Ft
székhasználat: 50-75.000,- Ft
iratbetekintés oldalanként: 10.000,- Ft
konzultáció: 10 percenként 20.000,- Ft
ásványvíz: kortyonként 10.000,- Ft
levél, beadvány szerkesztés oldalanként: 10.000,- Ft
levegővétel az irodában: 5.000,- Ft
tárgyalásonként: 10 - 50.000,- Ft
tárgyaláson ügyvéd helyett jelölt: 5 - 25.000,- Ft

ingyenes tanács: a konkrét ügyeddel keress meg egy ügyvédet és kérj ajánlatot.

Gyöngyiszépe # 2017.04.07. 18:15

Nonolet.ÜDV.
Igazából a munkaszerződéünket ugye amikor beléptünk, akkor megkaptuk.Tavaly is megkaptuk a szerződés módosításról, amit béremelés miatt adtak.az idén még semmilyen papírt nem láttunk.Az alap szerződésben semmi ilyesmiről szó sincs Csupán a bérpapírról tájékozódunk hogy épp kitől mennyit vontak.Ilyen jogcímen van a levonás:PRÉMIUM HELYESBÍTŐ%-OS,és a levont összeg látható.Hozzáteszem semmilyen pluszt nem kaptunk,amiből vonhatnának le,ha valaki nem tud teljesíteni.Sajnos az alapbérünből vonják le.

tszilvia87 # 2017.04.07. 18:04

Üdvözlök mindenkit!
Nem tudom hova írhatnám a kérdésem?
Gondoltam megteszem itt .
Egy Pest megyei vagy a Budapest külső kerületi munkajogi ügyvéd általában mennyit kér?
Köszönöm a válaszokat!

kispati # 2017.04.07. 17:34

drbjozsef

Szóban megegyeztünk, hogy nem megyek be dolgozni, le akarok számolni. Ezt a munkáltatóm tudomásul vette, de ilyen olyan okokra hivatkozott, így nem sikerült leszámolnom. Ebben az esetben a szóbeli megállapodás nem lehet egyenértékű az írásbelivel?
És mint írta mindkét félnek vannak kötelességei. De az én esetemben a munkáltató szegett először szerződést. A magyar jogalkotásban erre nincs valami szabály?
(tényleg laikus vagyok , lehet nagy butaságokat kérdezek)
Köszönöm előre is a válaszát.

drbjozsef # 2017.04.06. 17:54

kispati,

A munkáltató kötelessége, hogy időre kifizesse a bért. A munkavállaló kötelessége, hogy bemenjen dolgozni. Azért mert az előbbi nem teljesült időben, te önhatalmúlag nem tekinthetsz el az utóbbitól.

Jogszabálysértő, hogy nem fizett bért, és jogszabálysértő, hogy Te nem mentél be dolgozni.

Ha azonnali felmondást beadtál volna, az legalább papír lenne, hogy milyen okból nem dolgozol, de ez utólag simán lehet még bíróságon jogszerűtlen.

Két havi bér elmaradása határeset, az már megalapozhatna egy azonnali felmondást, de csak úgy, ha előtte legalább kétszer felszólítod írásban a munkáltatót a fizetésre.

Tehát, mivel nem mentél dolgozni, a munkáltatódat kár érte, és ha bíróságra kerülne a dolog, mindkettőtöket jó eséllyel elmarasztalnának. Erre célzott az ügyvéd úr. hogy két havi fizetéseddel legalább tartozol - ezt persze nem tudjuk, de ha a munkáltatód bizonyítja a kárát és a költségeit (és ez nem olyan nehéz ám), akkor fizetni fogsz, lehet, még többet is.

Gyöngyiszépe # 2017.04.06. 16:59

Köszönöm szépen a gyors válaszát.

Dr.Attika # 2017.04.05. 19:40

Üdvözlet! Nem vonhat le jogszerűen. Ha 500 embert érint, akkor csak célszerű lenne a problémával egy a környéken praktizáló munkajogban jártas ügyvédet megkeresni.

Gyöngyiszépe # 2017.04.05. 19:20

Üdvözlet! Elnézést kérek,ha nem voltam érthető.Az lenne a kérdésem, hogy a cég ahol dolgozom,gondolt egyet, és a munkabérből von le bizonyos összeget,ha nem teljesítsük a kiadott darabszámot.Igaz januárban 6%os béremelést adott, de, ha nem megfeleő a norma, akkor 10% ot von le. erről semmilyen irományt nem kaptunk.Nem kaptunk mozgóbért,amiből ő levonja.Mert azt mondja,hogy ez mozgóbér.Nem adott plusszba semmit,a munkabérünkből vonja szépen.Szerinte ez egy új motivációs rendszer,de így nem hiszem hogy bárkit motiválna,hogy megcsapolja 500 ember fizetését minden hónapban.Igazából az lenne a lényegi kérdés,hogy a munkabérből törvényileg vonhat e le bizonyos összeget ilyen jogcímen.Semmilyen plusz pénzt nem kapunk,csak az órabéres fizetést.Köszönöm válaszát előre is.Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.05. 17:01

Ugye, sejted, hogy ezt nem lehet értelmezni?

Gyöngyiszépe # 2017.04.05. 16:56

Kérdésem az lenne,hogy januárban kaptam 6% os béremelést, ez lett az alapom.Avezetőség ugy döntött,hogy február 1 től, normát vezet be, és akinek nincs meg a napi darabszám,annak,a napi béréből10% ot von le, és ezt naponta nézik.így tőlem levontak4176ft ot,ilyen jogcímen,PRÉMIUM HELYESBÍTŐ % OS -4176FT.
Semmilyen szerződésmódosítást nem kaptunk,csak ők így jártak el.Kérdésem az lenne, hogy törvényesen jártak e el, ez 500 dolgozót érint,sajnos.volt akitől9000 ezer ft ot vontak,Lépni nem mernek,féltik a munkájukat.Ha ez nem törvényes,akkor milyen eséllyel indulhatnék ellenük? egyáltalán megérné az egész, vagy inkább ne.Előre is köszönöm a válaszát

kispati # 2017.04.03. 20:13

"„Valamilyen módon hozzájuthatok-e az elmaradt béremhez?”
Legalább annyival már tartozol neki."
Sajnos nem vagyok jártas a jogi ügyekben, többek között ezért is írtam ide. Megkérhetlek, hogy fejtsd ki bővebben?
Előre is köszönöm.

Brendonxy # 2017.04.03. 16:25

Tisztelt Fórumozók! Én 12 órás beosztásban dolgozok éjjeliőr ként.Szerdán reggel 6-ig dolgozok, de ezután 11-re visszahívtak féléves értékelésre. Ez így jogszerű? Mi az a féléves értékelés? Azon kötelező megjelenni?
Egyébkén 3 hónappal ezelőtt ugyanígy behívtak,akkori kérdések: Miként jövök ki a szomszédokkal, a családtagjaimmal,a munkatársaimmal,stb. Ezekre kötelező válaszolni?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.03. 08:38

Arra is megvan a számítási mód, és arra sem értelmezhető, hogy "levonják a reggeli időt".

drbjozsef # 2017.04.03. 07:04

ponty1,

ha valaki 4 órás részmunkaidőben dolgozik, akkor ugyanúgy 1 egész napot számfejtenek neki, mint aki 8 órát dolgozik. Igaz, ez esetben arra a napra 4 órányi munkabér illeti meg, a másikat meg 8.

Normál munkarendben nincs jelentősége, hogy mennyit "nem" dolgoztál a szabadnapodon. Te valamilyen órabárben, vagy teljesítménybérben dolgozol?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.03. 06:08

Valamilyen módon hozzájuthatok-e az elmaradt béremhez?
Legalább annyival már tartozol neki.

kispati # 2017.04.02. 19:51

Üdvözletem!
A problémám a következő:
Németországban dolgoztam magyar bejelentéssel. A munkaadóm a januári, februári béremet nem fizette ki, ezért hazautaztam március 9-én. Jeleztem a munkaadómnak, hogy szeretnék leszámolni, de a személyes találkozók rendre elmaradtak különféle okokra hivatkozva. Közben természetesen munkát kerestem, és találtam is. Jelenleg egy német munkaadónál dolgozom, aki maximálisan leinformálható és tényleg korrekt. Mielótt kiutaztam ismét jeleztem az otthoni munkáltatómnak hogy szeretnék leszámolni, de ez is meghiusult. Elmentem a területileg illetékes társadalombiztosítóhoz, és megkérdeztem mi a teendő. Ott kitöltettek velem egy nyomtatványt, miszerint a magyar biztosításom megszűnt.

A magyar céggel kötött munkaszerződésem megvan, illetve minden kint töltött hét német partner által aláírt óranyilvántartójának a fotója is.

Kérdéseim:
Lehet-e gond belőle, hogy odahaza nem számoltam le?
Valamilyen módon hozzájuthatok-e az elmaradt béremhez?

Válaszaikat előre is köszönöm