Gyet melletti munka végzés


Dödölle1 # 2015.03.26. 14:14

A kormányhivatalokhoz kerülnek április elsejétől a családtámogatási ellátások

2015. március 25. 16:58

A családtámogatási és lakáscélú állami támogatásokkal összefüggő feladatok 2015. április 1-jétől a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságaitól a fővárosi és megyei kormányhivatalok hatáskörébe kerülnek.

Így például az anyasági támogatás, a családi pótlék, a gyermekgondozási segély, a gyermekgondozási támogatás, a nagycsaládosok földgázár-kedvezménye és a fogyatékossági támogatás, mely éves szinten csaknem kétmillió állampolgárt érint.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi hivatalaitól a baleseti megtérítéssel, valamint a keresőképesség vizsgálatával kapcsolatos feladatok ugyancsak a kormányhivatalok hatáskörébe kerülnek.

Az államigazgatás átalakításának elsődleges célja a hatékonyabb ügyintézés, és az ügyfélbarát közigazgatás megteremtése. A szervezeti átalakulás az ellátások szempontjából nem jelent változást, a juttatások határidőben és változatlan összeggel kerülnek kifizetésre. Kedvező azonban az ügyfelek számára, hogy a családtámogatással összefüggő kérelmeket ezután nem csupán a megyeszékhelyen, hanem a lakóhelyükhöz közel, a járási hivataloknál, a kormányhivataloknál, a kormányablakokban és a települési ügysegédeknél is be lehet nyújtani.

A családtámogatással kapcsolatos kérelmek 2015. április 1-jétől letölthetőek itt, a kormányhivatal honlapján.

fgondnok # 2015.03.22. 19:54

Tisztelt hozzáértő!

A Gyet 2015 -ben?

A hirsztada.blog.hu -n az alábbi található:
" Akkor sem állapítják meg a jogosultságot, ha rendszeres pénzellátásban részesül a szülő. Ebbe nem tartozik bele a gyes, vagy az emelletti munka után járó táppénz, illetve a súlyos fogyatékos gondozott után járó ápolási díj sem."

Az orosz és fia könyvelő iroda az alábbit hozza:
"24. §

A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy kereső tevékenységet heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés otthonában történik.

Ha jól megfigyeljük a fogalmazást, akkor láthatjuk, hogy a törvény a kereső tevékenységet említ, és nem munkaviszonyt.

Ugyanezen törvény 4.§-ának d) pontja el is mondja, hogy esetünkben – ezen törvény értelmezésénél – mit kell értenünk a kereső tevékenység fogalma alatt:

kereső tevékenység: munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, a Magyar Honvédség, rendvédelmi szervek, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenység, továbbá szövetkezet tagjaként vagy egyéni vállalkozóként, illetőleg társas vállalkozás vagy egyéni cég tagjaként folytatott – személyes közreműködést igénylő – tevékenység:

A kérdésre akkor egyszerű a válasz, ha valakinek van egy munkahelye, ahol foglalkoztatják, azaz munkaviszonyban van: a munkaideje nem haladhatja meg a heti 30 órát."

Tehát én, főállású szülőként, lehetek alkalmazva vagy sem, önkormányzatnál közalkalmazotti jogviszonyban heti 30. órában?
Számomra nem egyértelmű!

Segítő választ előre is köszönöm!
Üdv:fgondnok

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.22. 09:46

Mt.
113. § (1) A munka- és pihenőidőre vonatkozó szabályokat a (2)-(4) bekezdésben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni

  1. a munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig,
  2. a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló esetén gyermeke hároméves koráig,
  3. a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott egészségkárosító kockázat fennállásakor.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben

  1. egyenlőtlen munkaidő-beosztás csak a munkavállaló hozzájárulása esetén alkalmazható,
  2. a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be,
  3. rendkívüli munkaidő vagy készenlét nem rendelhető el.

(3) Az (1) bekezdés a)-b) pontban meghatározott munkavállaló számára éjszakai munka nem rendelhető el.
(4) Az (1) bekezdés c) pontban meghatározott esetben a munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje éjszakai munkavégzés során a nyolc órát nem haladhatja meg.
(5) A gyermekét egyedül nevelő munkavállaló számára - gyermeke hároméves korától négyéves koráig - rendkívüli munkaidő vagy készenlét - a 108. § (2) bekezdésében foglaltakat kivéve - csak hozzájárulásával rendelhető el.

Ricsaj # 2015.01.22. 09:26

Tisztelt válaszoló!

Azt szeretném megtudni, hogy gyet melletti munkavégzésnél a munkáltatóm beoszthat- e hétvégén és hajnali, vagy délutános műszakba!
Köszönöm!

anyunyi # 2012.12.24. 18:55

Tisztelt Cím!
Én azzal a kérdéssel fordulok önökhöz,hogy én egy multinál dolgozok.A munka beosztásomnál figyelnek arra,hogy heti 30 óránál többet ne dolgozzak,de állandóan délután vagyok :beosztva,úgy ,hogy este 10-ig nagyon sokszor vagy mire haza érek munkából már alszanak a gyerekek.Ráadásul kaptam januárra éjszakás műszakot is!
Kérdésem az lenne,hogy gyet-mellett lehet éjszakás műszakot vállalni?Illetve ,hogy a munkaidő nincs lekorlátozva?Hogy az óvoda ideje alatt dolgozzon az anyuka?A munka törvénykönyvében nem találtam rá kitérést!
Válaszukat nagyon megköszönném!
Tisztelettel:anyunyi