végkielégités


premierpizza # 2011.09.27. 13:27

Kedves fórumozók!

Az alábbi kérdéseim lennének, dec.18-ig kapom a felmentéssel járó fizumat, és ebből kifolyólag dec.18-án a végkielégítésemet. Ha közben egyéni v. leszek ,megkapok mindent, vagy csak a végkielégítést, vagy azt sem? Köszönöm

anyama # 2011.09.27. 12:36

Kedves Hozzáértők!
Tanácsot/segítséget kérnék olyan ügyben, hogy tehetek-e valamit abban az esetben ha a cég ahol dolgoztam felszámolás alatt áll, így GYES-em letelte után a felszámolócéggel felvettem a kapcsolatot és az utolsó nálam lévő aktuális munkaszerződésem alapján megkaptam a végkielégítést. Amikor bementem a pénzért akkor derült ki hogy a felszámolócég semmilyen iratot nem kapott rólam a munkáltatótól, tehát ha én nem jelentkezem ők fel sem veszik velem a kapcsolatot.Az OEP-es kiskönyvem sem volt meg és ennek ürügyén nagy nehezen találtam a régi cégtől egy HR-es kolleganőt aki közölte hogy "jé náluk van minden papírom", a kiskönyvem is és kiderült hogy az utolsó munkaszerződésben több volt a bejelentett bérem mint amivel a felszámolócég engem kifizetett. Ezt jeleztem a felszámolócégnek, ahol a hölgy azt mondta már nem tudnak mit csinálni, ők ezt lekérték az állami bérgaranciából, így jártam...mondtam neki hogy ez nem az én hibám talán..Valóban semmit nem tehetek? 2 gyerekkel, munka nélkül, családi pótlékon, számíana az a pénz..:(
Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.26. 14:16

A hatályos Munka törvénykönyve szerint a felmondási időd 45 nap. Ennek a felére, azaz 23 napra fel kell mentsenek a munkavégzés alól.Szabadságod is kellett maradjon legalább egy évi. Szóval túl sokat nemigen kell majd dolgoznod.
A végkielégítés kéthavi átlagkereset.
A felmondást csak a védelmi idő lejárta után 30 nappal tudják közölni, tehát a felmondási idő is csak akkor kezdődhet el.

rita080 # 2011.09.26. 12:17

Tisztelt jogi fórum!

2005.09.01. óta van folyamatos munkaviszonyom egy nagyvállalatnál, és 2011.12.29-én GYES-ről visszatérve ezt meg fogják szüntetni. Megszűnt maga a munkaköröm amit végeztem, és nem tudnak újra munkába állítani ezért felmondásra kerül a sor.
Kérdésem az lenne, hogy rendes felmondás esetén, hány hónap végkielégítés, és felmentési idő az ami jár majd nekem?
Köszönettel:
Rita

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.26. 11:34

Egyik se. A munkáltató megszűnésével megszűnik a munkaviszonyod is. Az jár, ami rendes felmondás esetén járna.

Kocha # 2011.09.26. 10:49

Tisztelt Szakértő!

Most jelenleg gyesen vagyok 2012. február 20-áig. A cég ahol dolgoztam felszámolás alá került. Szeretném megkérdezni, hogy mit kell tennem. A felszámoló cég azt mondta, hogy írjak nekik levelet, és ők majd megszűntetik a munkaviszonyomat. Jó, de közös megegyezéssel vagy pedig ők felmondanak nekem. Melyik a jobb nekem. És most én védett vagyok a fent említett időpontig, vagy ez ilyenkor nem érvényes. Májusban volt 5 éve, hogy ott dolgoztam, úgy tudom arra jár végkielégítést. Bent maradt kb. 50 nap szabadság, azt ki fogja elszámolni, és egyáltalán azok a napok kifizetésre kerülnek -e? És ha igen erre van egy maximum összeg, vagy pedig az akkori fizetésemet veszik figyelembe.

Amennyiben valamit kihagytam, és Ön fontosnak tartja, kérem írja meg nekem.

Nagyon köszönöm a segítség.

Anikó

P. K.ata # 2011.07.06. 10:05

Kedves Andi!

Már nem számítottam rá, hogy ír valaki, bocs, hogy csak most válaszolok.

Több ügyvédnél is jártunk, illetve többel is beszéltünk, az van, hogy végül is munkaügyi bírósághoz fordultunk. Az ügyvédi állásfoglalás is az, hogy nekünk van igazunk. Ez valóban két nyilatkozat, olyannyira, hogy az egyiknél (a munkakör felajánlásának lehetőségéről) 2 munkanapon belül kell nyilatkozni, a másiknál (a már felajánlott munkakörről) pedig öt napon belül. Ez egyértelműen nem lehet egy és ugyanazon nyilatkozat, márpedig a végkielégítés lefelezéséről szóló 37. § (9) kimondottan az utóbbit írja. Az előbbi semmiféle szankciót nem von maga után, nincs is szó és semmiféle utalás, hogy annak bármiféle jogkövetkezménye lenne és lehetne.

Ez szerintünk és az ügyvédek szerint is "tiszta ügy", csak kár, hogy egy dolgozónak ennyit kell érte "harcolni".. :(

eeandi # 2011.06.30. 11:42

Kedves P.K.ata!

Én Önnel értek egyet, de kíváncsi lennék mások véleményére is.
Szerintem ha valaki nem kéri az álláselajánlást, annak jár a végkielégítés.
Ha kéri, és a felajánlott állást nem fogadja el (kivéve alapos indok), akkor a fele összegű végkielégítés jár.

arlenedi # 2011.05.30. 17:37

Tiszteletem!

Sürgős kérdéssel fordulok mindenkihez, aki, tud, kérem segítsen!
Nem szakszerűen írok le mindent ezért elnézést kérek, ha valamit nem lenne tiszta kérem szóljanak!

Holnapi nappal kézhezkapom a felmondásom, amit közös megeggyezéssel készűlt el, de ami, csak szóbeli megkérdezésen alapúlt, részletes megbeszélés nem történt.
A cég ahol dolgozom, egy magán vállalkozó-é, aki bérmunkésként kölcsön adott egy másik cégnek. Ez a másik cég, most átvenne engem mint, alkalmazottat, de rögtön alá kellene írom a szerződést holnap amivel elfogadom a jelenlegi cégemnél a felmondást. Na ez így már egy kissé zavaros számomra ezt sem értem ezt hogy lehet!??
A másik, hogy kaphatok-e végkielégítést a felmondó cégtől ahol 7 éve vagyok alkalmazott az az 2 havi végkielégítés szerintem nekem járna, kérdés megkaphatom-e, ha felszámolás alatt áll a cég??
Amit még nem értek, hogy időarányossan jár-e szabadság kifizetése, és mi van akkor ha 3 hónapig az az az útólsó három hónapra még nincs kifizetve útánnam a járulékos költségek a munkáltató részéről??

  1. Jár-e végkielégítés?
  2. Írjam-e alá a felmondási papírt?
  3. Lépjek-e át az új cégbe?
  4. Van-e felmondási idő és mennyi? (vagy ettől el tekinthet-e a munkaadó)
  5. Miben értendő a végkielégítés, nettó vagy bruttó?
  6. A közös megegyezés elfogadható-e ha azt a régi és az új munkáltató a hátam mögött beszélte meg egymással, bele kell-e nekem ebbe eggyeznem?

Remélem tud valaki segíteni! Sürgős lenne! Köszönettel, egy átvert alkalmazott.

Edit61 # 2011.05.11. 07:46

Kedves Fórumozók.

Kérdésem a következő lenne,amiben a segítséget várom.
2011 március 01 naptól kezdődően 8 havi felmentési idővel, 2011 szeptember 14. napjára szóló felmentéssel tartós egészségügyi alkalmatlanság címén közalkalmazotti jogviszonyomat megszüntették.A munkavégzés alól felmentettek erre az időre.
Nem részletezték a kiküldött levélben mire vagyok jogosult.
Végkielégítésre szerintem igen, /bár nem tudom mennyi hónap/.Ez idő alatt érem el a 30 éves jubileumot is / szeptember 4-én.
Ez is járna nekem?
Előre is köszönöm!

P. K.ata # 2011.05.08. 09:36

Kedves Mindenki!

Ha valaki tud, kérem segítsen. Az alábbi helyzetről van szó.

Közalkalmazott páromat a munkáltatója felmentéssel elküldi. Ennek oka: Kjt. 30. § (1) a) megszűnt a munkáltatónak az a tevékenysége, amelyben a közalkalmazottat foglalkoztatták. - Ez idáig jogszerű.

Ami történt: Múlt szerdán, április 27.-én átvette a munkáltatója tájékoztatóját, melyben benne volt, hogy május 2.-án hétfőig nyilatkozhat munkakör-felajánlási lehetőség igénybevételéről. Vagyis arról, hogy igényli-e, hogy a munkáltatója ajánljon-e föl számára állást. Tudatosan nem nyilatkozott, mert nem kérte. Majd ő keres magának állást.

A 30/A. § c) erről az esetről ezt írja: „Ha a közalkalmazott a határidő leteltéig a nyilatkozattételt elmulasztja, azt úgy kell tekinteni, mintha a munkakör-felajánlási lehetőséget nem igényelte volna.

Tegnapelőtt, pénteki nappal kapta volna meg a felmentését, de nem vette át, mivel meglátta, hogy az évei alapján neki járó 4 havi átlagkereset helyett csak fele összegű (2 havi) végkielégítést akarnak adni neki. A munkáltató ezzel (a 37. § (9), ill. 30/A. §-sal) érvel, hogy nem nyilatkozott.

Viszont a 37. § (9) így szól:
A végkielégítés összegének a felére jogosult a közalkalmazott, ha felmentésére vagy közalkalmazotti jogviszonyának (...) megszűnésére azért került sor, mert a munkáltató által felajánlott, a 30/A. § szerinti munkakörbe helyezéséhez szükséges kinevezés módosításához, illetőleg áthelyezéséhez nem járult hozzá vagy a felajánlott megfelelő munkakör elfogadásáról nem nyilatkozott..

Csakhogy ez a 30/A. § -ra való hivatkozás illetve visszautalás, a 30/A. § nem azon részére vonatkozik, amiben a munkakör-felajánlási lehetőség igénybevételéről és az arról való nyilatkozásról illetve nem nyilatkozásról van szó.

Hanem a 30/A. § c) további részére, ami (közvetlenül a fenti mondat után) egyértelműen így szól: A munkakör-felajánlási lehetőség igénybevételekor.. - és itt hangzanak el a "kinevezés, áthelyezés, felajánlott megfelelő munkakör elfogadásáról nem nyilatkozott.." szavak ill. mondatok.

Tehát nem a munkakör-felajánlási lehetőség igénybe nem vételéről van szó, illetve az arról való nem nyilatkozásról (hisz az mindössze csak azt jelentette, hogy nem igényli), hanem pont, hogy annak igénybevételekor, a már felajánlott megfelelő munkakör elfogadásáról nem nyilatkozott.."

Köszönöm, ha valaki segítene ezt értelmezni!

Mi értelmezünk-e jól vagy a munkáltató..? :( Jár a teljes végkielégítés összege vagy csak a fele?

Venbanya # 2011.05.03. 13:27

Köszönöm szépen Dödölle 1!!!
További kellemes napot!

Dödölle1 # 2011.05.03. 13:04

mi adhat okot a rendkívüli felmondásra?

Rendkívüli felmondás

96. § (1) A munkáltató, illetve a munkavállaló a munkaviszonyt rendkívüli felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

  1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
  2. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Ettől érvényesen eltérni nem lehet.

(2) A rendkívüli felmondás indoka tekintetében a 89. § (2) bekezdését kell megfelelően alkalmazni. A munkáltatói rendkívüli felmondás közlése előtt lehetőséget kell adni a munkavállalónak a tervezett intézkedés indokainak megismerésére és a vele szemben felhozott kifogások elleni védekezésre, kivéve, ha az eset összes körülményeiből következően ez a munkáltatótól nem várható el.
(3) Kollektív szerződés, illetve munkaszerződés - az (1) bekezdés keretei között - meghatározhatja azokat az eseteket, amikor az (1) bekezdésben foglalt jogkövetkezménynek van helye.
(4) A rendkívüli felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon belül, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni. Ha a rendkívüli felmondás jogát testület jogosult gyakorolni, a tudomásszerzés időpontjának azt kell tekinteni, amikor a rendkívüli felmondás okáról a testületet - mint a munkáltatói jogkört gyakorló szervet - tájékoztatják.
(5)
(6) Rendkívüli felmondás esetén - e törvényben előírt kivételektől eltekintve - a rendes felmondás szabályai nem alkalmazhatók.
(7) A (6) bekezdéstől eltérően, ha a munkaviszonyt a munkavállaló szünteti meg rendkívüli felmondással, a munkáltató köteles annyi időre járó átlagkeresetet részére kifizetni, amennyi a munkáltató rendes felmondása esetén járna, továbbá megfelelően alkalmazni kell a végkielégítés szabályait is. A munkavállaló követelheti felmerült kárának megtérítését is.

Részlet a szakaszhoz tartozó kommentárból:

A rendkívüli felmondás olyan egyoldalú nyilatkozat, amely a jogviszonyt azonnali hatállyal megszünteti.
A rendkívüli felmondás előtt vizsgálni kell, hogy a másik fél valóban munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét, jelentős mértékben megszegte-e és ennek során fennállt-e a szándékossága, vagy súlyos gondatlansága. Szándékosság akkor valósul meg, ha a fél előre látja magatartásának következményeit, és azokat kívánja, vagy azokba belenyugszik. Gondatlanság akkor, ha a fél tudta, vagy tudnia kellett volna magatartásának helytelen voltáról, de bízott a következmények elmaradásában. Mindkettő megvalósulhat akár tevőleges magatartással, akár mulasztással.
A munkavállaló számára okot adhat a rendkívüli felmondásra: ha a munkáltató például nem fizet munkabért, nem biztosítja az egészséges munkavégzés feltételeit, megszegi a rendkívüli munkavégzésre vonatkozó törvényi szabályozást stb.
A munkáltató részéről megalapozhatja a rendkívüli felmondást: ha a munkavállaló például a munkáltató sérelmére bűncselekményt követ el, a munkáltató gazdasági érdekeit súlyosan veszélyezteti, munkahelyéről igazolatlanul több ízben hiányzott stb.
Kollektív szerződés, vagy munkaszerződés felsorolhatja azokat az eseteket, amelyek adott munkáltatónál ab ovo jelenthetik a rendkívüli felmondás alapjául szolgáló okokat. Ez a szabályozás azonban értelemszerűen csak példálózó jellegű lehet, a törvény rendelkezéseinek alkalmazását nem korlátozhatja.
A rendkívüli felmondás indoka tekintetében a Munka tv. 89. § (2) bekezdését kell megfelelően alkalmazni. Ez vélhetően azt jelenti, hogy az indoklással szemben támasztott követelmények (valóság, okszerűség) tekintetében kell a hivatkozott szakaszt irányadónak tekinteni. A Munka tv. 89. § (2) bekezdése szerint a felmondást csak a munkáltatónak kell indokolni. Amennyiben erre tekintettel a munkavállaló nem indokolja meg rendkívüli felmondását, a munkáltató pedig nem fogadja el a munkavállaló rendkívüli felmondását,(azaz nem fizeti meg a Munka tv. alapján járó átlagkeresetet), akkor annak megfizetése iránt a munkavállaló terjeszti elő keresetét, amelyben viszont a rendkívüli felmondás indokát elő kell terjesztenie.
A rendkívüli felmondásra nyitva álló szubjektív határidő az okról való tudomásszerzéstől számított 15 nap, az objektív határidő egy év, tehát legfeljebb az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, - bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig - lehet gyakorolni a rendkívüli felmondás jogát.
A rendkívüli felmondással a munkaviszony azonnali hatállyal megszűnik, még akkor is, ha a másik fél a felmondást bíróság előtt megtámadja. A keresetlevél benyújtásának tehát nincs halasztó hatálya az intézkedés végrehajtására.
A munkáltató rendkívüli felmondása során a munkavállalót nem illeti meg a felmondási, felmentési idő, az erre járó juttatások, a végkielégítés, nem érvényesülnek a felmondási tilalmak sem.
A munkavállaló rendkívüli felmondása esetén a munkáltató kötelezettségszegő magatartása valósul meg, aminek következtében kényszerül a munkavállaló felmondani. Ebből kifolyólag nem kerülhet hátrányos helyzetbe, így (7) bekezdésben felsorolt juttatások maradéktalanul megilletik.

Venbanya # 2011.05.03. 12:35

Szia Veci!

Köszönöm szépen a segítséged,mi adhat okot a rendkívüli felmondásra? Mire kell figyelnem?

Köszönettel: Venbanya

Veci # 2011.05.03. 12:12

Venbanya
Bocsi egy szót elírtam. A válaszom így helyes:

  • Te semmi esetre se mondj fel, ne könnyítsd meg a munkáltató helyzetét!
  • Fel kell ajánlani valamilyen munkalehetőséget a munkáltató részéről, amit ha te nem tudsz elfogadni, akkor a munkáltató felmond és akkor felmondási idő, felmentési idő és végkielégítés illet meg.
  • DE közös megegyezésbe se menj bele, mert akkor azt kapod, amiben megegyeztek. Ez általában nem a munkavállaló (dolgozó) érdekét képviseli, és még a munkaviszony is azonnal megszűnhet (ha ebben állapodnátok meg).

ITT a Munka törvénykönyve a 86-94.§ és 95.§-t olvasgasd:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Figyelj arra, hogy ne adj okot rendkívüli felmondásra!


Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.05.03. 12:09

Venbanya

  • Te semmi esetre se mondj fel, ne könnyítsd meg a munkáltató helyzetét!
  • Fel kell ajánlani valamilyen munkalehetőséget a munkáltató részéről, amit ha te nem tudsz elfogadni, akkor a munkáltató felmond és akkor felmondási idő, felmentési idő és végkielégítés illet meg.
  • DE közös megegyezésbe se menj bele, mert akkor azt kapod, amiben megegyeztek. Ez általában nem a munkáltató (dolgozó) érdekét képviseli, és még a munkaviszony is azonnal megszűnhet (ha ebben állapodnátok meg).

ITT a Munka törvénykönyve a 86-94.§ és 95.§-t olvasgasd:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Figyelj arra, hogy ne adj okot rendkívüli felmondásra!


Üdvözlettel Veci

Venbanya # 2011.05.03. 11:06

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni,1987.feb.2 töl dolgozom egyesített kézbesítöként a Magyar Posta alkalmazásában!
24 év alatt tönkrement a gerincen,csigolyám elcsuszott több mint 1 cm-el, táppénzen vagyok honapok óta!Táppénzen nem tudnak tartani,állandosult az állapotom,üzemorvos nem adja meg az alkalmasságit csak 1 honapra! Leszázalékoláshoz ez a betegség kevés,de kézbesíteni nem tudok..orvosilag könnyített munkát javasoltak ,de mivel kézbesítö bázison dolgozom,nem tudnak biztosítani ilyet! Mik a jogi feltételek ,mit tehetek?Munkáltatóm annyit mondott megvannak a jogi szabályai mit kell ilyenkor tenni,de nem részletezte azt!Felmondanak akkor jár végkielégítés? Ha Én mondok fel...abban az esetben azt mondták semmi sem jár!! Mit tegyek?

Ha tudtok segítsetek!!
Köszönöm

putyikom # 2011.04.05. 14:42

Köszönöm szépen a válaszodat!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.05. 08:34

Igaz. Hacsak nem tartozol a kedvezményezett körbe, ahol egy órával nőhet az utazási.

putyikom # 2011.04.05. 06:54

Szép napot mindenkinek!

Kérdésem a következő!
1998 óta dolgozom egy cégnél.Szerződésem azóta jogfolytonos.Teljesen hivatalosan,bejelentve dolgozom,minden fillérem után adózom.A szerződésben a munkavégzés helye meghatározott és nem változó.
Jelenleg Gödöllőn lakom innen a bejárás kb.60 perc.A cég új helyre költözik és nekem így az utazási idő jelentősen megnövekedne.(kb.+60perccel)Köteles vagyok elfogadni a szerződésmódosítást?Ha nem fogadom el akkor jár a végkielégítés?Milyen trükkökre számíthatok???Az,hogy a cég Budapesten belül marad az ok arra,hogy el kell fogadnom?

Van valami jogszabály ami illik ide,de én nem vagyok jogász.
Állítólag,ha a bejelentett lakcímemtől 1 óra 30 percen kívül költözik a cég akkor nem vagyok köteles elfogadni szerződésmódosítást.Ez igaz????

Kérek mindenkit aki tud segítsen!!!

Nagyon köszönöm előre is!!!

Veci # 2011.04.01. 13:34

Érdemes elolvasni:
Végkielégítés: saját farkába harapott a hivatali kígyó
http://hvg.hu/…kulonado_ado

Ha valakit érintene a végkielégítés miatt a 98 %-os különadó, akkor itt keresse a letöltő programot:

http://www.apeh.hu/…k/1053k.html


Üdvözlettel Veci

bolondmelós # 2011.03.30. 20:11

Veci: a visszafoglalkoztatás fél évig tilos munkaközvetítőn keresztül....

luigi2 # 2011.03.30. 11:53

teszt

annapanna # 2011.03.30. 11:49

Nagyon köszönöm a segítséget!

Veci # 2011.03.30. 11:10

annapanna
Szerintem a közös megegyezésbe nem kellene belemenni. Az általában nem a munkavállaló érdekét szolgálja, azt kaphatnád, amiben megegyeztek. Épp azért ajánlaná a közös megegyezést, hogy ne kelljen felmondási/felmentési időt, végkielégítést fizetnie.
Kérheted a közös megegyezésben, de nem hinném, hogy megadja. Ha meg kívánnák szüntetni a munkaviszonyod, akkor rendes felmondással tegyék, akkor kaphatod, amit fentebb leírtam. DE, arra vigyázz, hogy ne adj okot a rendkívüli felmondásra.

A munkaközvetítős témát nem értem, ebbe nem folyok bele.


Üdvözlettel Veci