végkielégités


hotibi # 2010.05.23. 04:37

Egy multinál dolgozok jelenleg mely cég 2011-ig csoportos látszámleépítést jelentett a kormánynak.
Cégünk belső tájékozttatása szerint ebben a periódusban az MT ill. és a kollektív szerződésben foglaltakon túl egyéb juttatásokat nyújt elbocsájtás esetén. (dupla végkielégítés, átképzés,stb.)

Mégis vannak olyan elbocsájtások mely esetben csak a kollektívszerződésben foglaltakat nyútják ami kedvezőtlenebb. A humán erőforrás szerint azért nem jár a munkavállalónak a dupla végkielégítés mert jelenleg kétféleképp tud a cégünk elbocsájtani, csoportosban, ahol dupla a végkielégítés és rendes felmondás ahol nem jár dupla végkielégítés. Ezt igy megteheti a cég?
köszönettel,
HT

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.21. 06:42

Kísérletet lehet tenni annak bizonyítására egy munkaügyi perben, hogy a kialkudott bér magasabb volt az írásba foglaltnál. De a bizonyítás nehéz; és ha sikeres, akkor azzal saját magatokat is bűncselekmény (adócsalás) elkövetésével vádoljátok meg.

Talán egy ügyvéd megbízása és határozott fellépése (félblöff) egy középutas egyezséget el tudna érni.

Jencike # 2010.05.20. 17:49

Tisztelt Cím!

Korábbi cégünk sajnos felszámolás alatt van. Több kollégámmal együtt munkanélküliek lettünk, mivel felmondták a munkaszerződésünket. Korábban a havi bérünk 2 részből állt: egy hivatalos és egy "fekete" részből. Most a végkielégítésnél természetesen a "fekete" részről nem akar hallani a munkáltató, annak ellenére, hogy azt korábban több kollégám hallatára megígérték.
Mit tudok tenni ebben az ügyben? (tanúk, munkaügyi bíróság...???)

Válaszára várva maradok tisztelettel!

Dr.Attika # 2010.05.18. 14:54

Tisztelt "Manka52"!
Sajnos nem jár az
1992. évi XXXIII. tv. 37.§ (2) bekezdés rendelkezése szerint.

(2) Nem jogosult végkielégítésre a közalkalmazott, ha felmentésére - az egészségügyi okot kivéve - tartós alkalmatlansága vagy nem megfelelő munkavégzése miatt került sor.

Nem jár továbbá végkielégítés a közalkalmazottnak, ha legkésőbb a közalkalmazotti jogviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. §].

Manka52 # 2010.05.18. 13:59

Tisztelt Szakértő!

1952. jan. 19- én születtem. 1970. aug. 15- e óta dolgozom közalkalmazottként. Közalkalmazotti jogviszonyom megszüntetését kértem tekintettel arra, hogy az előrehozott nyugdíjaztatásom feltételei fennállnak és 2011. jan. 19- től kérem nyugdíjazásomat.
A munkáltatóm a közalkalmazotti jogviszonyomat 2011. jan. 18. napjával megszünteti és 2010. máj. 19- től 2011. jan. 18- ig felmentési időmet töltöm, melynek felét ledolgozom. Kérdésem: részemre jár- e végkielégítés?
Köszönettel

Holleanyó # 2010.05.16. 18:44

Köszönöm Nandy!

A bevallást már leadtam a megkapott adatok alapján.
De az rendben van, hogy 2008-as kilépőket adnának, mikor 2009 első negyedévében volt a befejező tárgyalás? És az utalás 2009 közepén?
A felszámolóbiztosnak csak a tel száma és a neve van meg. Állítása szerint már máshol dolgozik. Valyon most hová küldjem a levelet? Ez a felszámoló cég is felszámolás alatt áll.
Csak Normál kilépőpapírokat kell kapjak, vagy esetleg bírósági végzést is vagy egyebet?
Kicsit fura, a papírjaik szerint hasonló helyzteben vagyok, mint egy másik topicban lévők, az elszámolásuk szerint utaltak a magánnyug. számlára, de azt az összeget sem látom. És még ki tudja mi minden van...

nandy # 2010.05.16. 09:42

Az igazolás nem jó. De sajnos jelenleg csak azt tudod bevallani, ami az igazoláson szerepel.

Jó, ha tudod, hogy felszámolás esetén a régi könyvelőnek valóban semmi köze, joga nincs már semmihez, a munkaügyi dolgok intézése a felszámolás kezdetétől fogva a felszámoló hatásköre és kötelessége. Bár erről sok felszámoló nem akar tudomást venni...

Én a helyedben írásban szólítanám fel a felszámolót a helyzet rendezésére, és kilátásba helyezném, hogy amennyiben elmulasztja, akkor az APEH-nek fogok levelet írni...

Holleanyó # 2010.05.14. 12:26

Kedeves Fórumosok!

Szeretném a segítségeteket kérni!
2003-ban helyezkedtem el egy cégnél, 2006-ban ikreket szültem és itthon maradtam, jelenleg is gyes-en vagyok. A céget, amíg babáztam eldták majd felszámolták. A végkielégítést tavaly kaptam meg, DE semmi mást. Idén, év elején jeleztem a felszámolónak, hogy a pénzt köszönettel megkaptam, de várnám a többi papírt is. (pl: kilépőpapír, megkapott összegről bevalláshoz szükséges papírt és igazából még nem is tudom mit kell kapnom) A felszámolóbiztos azt monta nem az Ő dolga, kérjem a könyvelőktől. Kértem, Ők elmondták, hogy nem az Ő dolguk a rám vonatkozó iratok részemre megküldése, de nagyon "kedves" volt a hölgy, legalább a 09M30-as lapot elküldte nekem. De a számok matematikailag nem stimmelnek. Újra megkerestem Őket, azt mondták nem tudnak már ezzel foglalkozni, tam-tamoztam és végül megküldték a kilépő papírokat, aláírás élkül, 2008-as dátummal, akkor néztem meg, hogy az09M30-as papír is 2008-as (2010-ben kaptam a papírt, rajta van a dátum és magvan a boríték is), a pénzt pedig 2009-ben utalták, és én úgy tudom, hogy a tárgyalás is 2009-ben volt.
Önrevíziót kell tennem, vagy a kiadott papírokat ne fogadjam el? Vagy nincs jelentősége?

Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.10. 06:27

agy felszámolják a céget, vagy eladják(még nem tudom)
Pedig az elég lényeges különbség.

scheni72 # 2010.05.10. 03:42

Tisztelt válaszadók!
Közeledik a nap, mikor vagy felszámolják a céget, vagy eladják(még nem tudom). Én itthon vagyok a gyermekemmel GYES-en.(a bérszámfejtő tájékoztat néha). Máshol nem dolgozom. A kérdéseim:

  • kiléptethetnek-e Gyes alatt, ha felszámolják/eladják a céget?
  • én 10 éve, hogy alkalmazásban vagyok, jár-e végkielégítés, és, ha igen, mennyi? és hogyan tarthatok igényt rá? ha jól sejtem közös megegyezéssel szeretnének kiléptetni.(egyébként már csak én vagyok alkalmazottként bejelentve, mindenki mást kijelentettek)
  • a bennmaradt szabadsággal mi lesz? azt is ki kell fizessék?

Teljesen tanácstalan vagyok, nem szeretnék ennél jobban rosszul járni, és szeretném megkapni, azt amire jogosult vagyok.
Köszönöm
scheni

Facool # 2010.04.17. 07:44

Tisztelt Szakértő!

Cégem ellen felszámolási eljárást kezdeményeztek, melyet pár hónapja közzé is tettek. Továbbra is alkamazásban állok (építőipari tevékenységet végző kft.- nél mint irodai adminisztrátor - immár 4. éve), fizetést azonban pár hónapja nem kapok. Kérdésem, hogy az kft. ügyvezetője jogosult e még eljárni a kft. ügyeiben, ill. van esély arra, hogy megkapom tőle elmaradt járandóságom. Mivel nagyon méltánytalanul bánik velem, (ezt nem tudom bizonyítani, mert mindig négyszemközt szemétkedik) mihamarabb szeretnék menni a cégtől. Fel tudok mondani a kft. ügyvezetőjének,vagy meg kell várnom a felszámolóbiztost? A csődeljárás lebonyolítására kirendelt biztosnak milyen határidőn belül kell jelentkeznie? Esetleg az ügyvezető fel tud nekem mondani, vagy "védelem" alatt állok? Meddig húzódhat az ügy?
Továbbá a szemétkedései ellen tudok vmit tenni? Hogy tudodnék bizonyítékra szert tenni, ha a bántó viselkedése csak kettőnk jelenlétében, négyszemközt, tanuk nélkül bonyolódik (pl.: hónapokig foglak dolgoztani fizetés nélkül, stb.). Mivel több kft. is van az ügyvezető tulajdonában, melyek tevékenységi köre teljesen különbözik az építőipari jellegtől,az én feladatköröm már a többi kft. ügyvitelére módosult, annak ellenére, hogy nem azokhoz a cégekhez vagyok bejelentve. Kötelezhet-e ezen új tevékenységek végzésére, a többi cégére vonatkozóan, annak ellenére hogy munkaköri leírást sem kaptam az építőiparos munkaviszonyom kezdetekor.
Válaszát előre is köszönöm.

brutusz # 2010.04.12. 17:30

Nekem az lenne a kérdésem hogy a munkáltatomnál 2007 től vagyok bejelentve 2009 ben lebetegedtem.Atáppénzem két honap mulva lejár nem tudom hogy így jár e végkielégités hogy a táppénz beleszámit e .a munkaviszonyba ha beleszámit hogyan tudom elérni hogy a munkáltató mondjon fel és ne én "vendéglátonál dolgoztam és sajnos olyan betegséget kaptam a stressztől hogy munkaképtelen lettem . Válaszát előre is köszönöm

G@bi # 2010.04.12. 13:58

Kérdés szakértőhöz ? vagy mindenkihez aki tudja !

Papírforma szerint (a valóságban is de munkaügyi pert indítottam, még tart !) felmentettek 2009.10.01 én, de még volt 7 nap szabadságom. Az "írás" szerint 2010.04.30-ig tart a munkaviszonyom, akkor végkielégítenek mert, 7 hónap jár nekem azért mert 29 éve közalkalmazott vagyok, voltam... és még csak 50 éves vagyok !
Én úgy gomdolom a szabadságot erre az időszakra nem írhatták volna ki. Tehát nekem szerintem május 7.én jár le a a felmentési időm, vagy fizessék ki a 7 napra járó munkabért -az is pénz ! A felmentési időm felére nem tartottak igényt, hogy ledolgozzam ! Nem az én hibám ! Akkor a 7 nap jár nekem nem? ! Vagy más: a 30 éves közalkalmazotti jubileumi jutalmamat megkaphatnám valahogyan, hiszen nem én jöttem el magamtól (2011.08.01-én aktuális), -megszünt a munkaköröm.

Jól gondolom?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.12. 09:32

Brutusz, amit közösen elkövettetek, az csalás. Lehetne feszegetni, hogy igenis munkaviszonyban álltál, csak akkor könnyen szemet szúrhat, hogy jogosulatlanul vetted fel az álláskeresési támogatást. Aminek a hátrányos jogkövetkezményei simám meghaladhatják azt az előnyt, amit az az egy-két havi végkielégítés jelentene.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.12. 09:29

A törvény nem szabályoz "írásbeli figyelmeztetést", így ez nem több, mint a munkáltató írásba foglalt közlése, véleménye. A jóhiszemű együttműködés elve megköveteli, hogy átvedd. (Ha nem tennéd, jegyzőkönyvbe venné, hogy megtagadtad, és azzal nem állsz jobban. Sőt.)
A munkaköri leírást a munkáltató egyoldalú nyilatkozattal megváltoztathatja, a korlátja az, hogy nem járhat magának a munkakörnek a módosulásával.
A munkaidő módosítása viszont a munkaszerződés módosítását igényli, ezért csak megegyezéssel lehetséges. (Illetve azt megtehetné a munkáltató, hogy a változatlan bér mellett egyoldalúan lecsökkenti a munkaidődet, de nem hiszem, hogy erről van szó.)
A módosítási ajánlat elutasítása nem megfelelő felmondási ok, ahhoz valami más kell.
A felmondás nem szorul rá, hogy elfogadd. Ha a munkáltató rendes felmondással él, akkor a végkielégítést nem tudja "megúszni".

Bármikor elmehetsz fizetés nélküli szabadságra, amíg gyest kapsz, és akkor védve vagy a rendes felmondástól. Egyébként a gyermek három éves kora után a gyes magában már nem számít.

Angie6 # 2010.04.11. 15:24

Tisztelt szakértők!

Munkáltatóm írásbeli figyelmeztetést akar adni. Köteles vagyok átvenni akkor is ha nem értek vele egyet? Az nem lesz nekem hátrány, ha átveszem. És azt is kijelentette,hogy új munkaköri leírást ad (ezt is köteles vagyok elfogadni?), és elsejétől 8 órából 6 órába akar áttenni.Ha nem értek vele egyet, akkor felmond nekem.Egy havi végkielégítés járna. Gondolom ezt valahogy ki akarja kerülni.
Hogyan tudnék védekezni? Elfogadnám a felmondást, ha a végkielégítést is odaadná. És az mennyivel befolyásolja a dolgot, hogy a 7 éves lányommal GYES-en vagyok, mert tartósan beteg?

Előre is köszönöm a választ.

brutusz # 2010.04.10. 16:21

Nekem az lenne a kérdésem a munkáltatonál 2002 től voltam bejelentve 6 órával 2009 ben elküldött munkanélkülire az tart 2 honapig de munkanélküli alatt is dolgozta havi 15 napot .Most egy honapja telefonált többet nem kell jönnöm .Azt szeretném tudni jár e nekem végkielégítés

Bogi20 # 2010.04.06. 15:43

Tisztelt Fórumozók!

Cégünk a 24/1994 korm.rendelet szerint bedolgozót foglalkoztat, rendes felmondással szeretnénk megszüntetni a bedolgozói jogviszonyát. Kérdéseim: Végkielégítésre jogosult-e? korm. rendelet nem szabályozza. A felmondási idő 15 vagy 30 nap lesz ebben az esetben?

Köszönettel
Bogi20

pupek05 # 2010.04.05. 06:09

Tisztelt Jogi Fórum!

Főállású anyaként (GYET) részmunkaidőben dolgozom.Gyes előtti munkahelyemen fizetés nélküli szabadságot kaptam,2011. febr.-ig,ekkor jár le a GYET. A mostani munkahelyemen maradhatnék ezután majd teljes munkaidőben is. Kérdésem, hogy előző munkahelyemről kaphatnék -e valamilyen végkielégítés jellegű pénzt, amennyiben közös megegyezéssel, megszűnne az egyébként 1991 óta tartó, ottani munkaviszonyom? Valamint mi a helyzet a felmondási idővel, le kell mindenképp tölteni? Mire van esetleg lehetőségem?
Válaszukat előre is köszönöm!

Veci # 2010.04.02. 17:26

colos1985

  • A felmondási/felmentési idő leteltével szűnik meg a munkaviszonyod, másnaptól regisztrálhatsz a Munkaügyi Központban. A végkielégítés időtartamát nem veszik figyelembe.
  • Ha megakarod szüntetni a vállalkozást, akkor úgy intézd szerintem, hogy hamarabb add vissza, mint megszűnne a munkaviszonyod.
  • Azért arra vigyázz, hogy ne adj okot esetleges rendkívüli felmondásra, mert akkor 3 hónapig nem jár álláskeresési járadék.
  • Közös megegyezést sem ajánlom, mert akkor akár azonnal megszűnik a munkaviszony és nem lesz időd a vállalkozást visszaadni.

Üdvözöllek


Üdvözlettel Veci

colos1985 # 2010.04.02. 17:15

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem.határozatlan idejű szerződésem van.ha mondjuk május 15.-én kezembe nyomják a papírt hogy elküldenek a munkahelyemről akkor ténylegesen akkor szűnik meg a munkaviszonyom amikor lejár a felmondási idő meg türelmi idő.És ha kapok 1 havi végkielégítés az azt jelenti ahány hóapra kapok végkielégítést addig nem kapok munkanélkülit illetve álláskeresői járadékot? Ezeket azért kérdem mert mellékállásban kiakarom váltani a vállalkozóit és ha a leépítések miatt kirugnának a munkahelyemről hogy még időbe visszatudjam adni a vállalkozóit, mielőtt főállássá válna(főállásba sok lenne a járulék).

nandy # 2010.04.01. 08:41

A munkaviszony a felmondási idő lejártával szűnik meg, ebből következően ha a felmondási idő alatt lesz meg a három év, akkor törvény szerint jár az egyhavi végkielégítés.

Panda24 # 2010.03.31. 11:45

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem.
2007.04.01-én kezdődött a határozatlan idejű munkaviszonyom. Ma (2010.03.31) a főnököm a kezembe nyomta a munkáltatói rendes felmondásos papírkát. Természetesen benne van, hogy 30 nap a felmondási idő, és a felmentési idő 2010.04.15 – től 2010.04.30-ig tart. Azaz a munkaviszonyom 2010.04.30-ig tart. A kérdésem az lenne, hogy jár-e nekem 1 havi végkielégítés? A felmondási papíron a dátum 2010.03.31. Azt tudom, hogy 3 év munkaviszony után jár végkielégítés, de nem tudom, hogy én most kapnék-e. Nem szeretném, ha kijátszana a főnököm. Még nem írtam alá a felmondási papíromat.

A választ előre is köszönöm!

Veci # 2010.02.24. 20:49

Tittaaa
A munkáltató rendes felmondását és az ezzel járó kifizetéseket (felmondási/felmentési idő, végkielégítés) írásban közölte veled, amit te átvettél, és gondolom a tudomásul vételt te is aláírtad. Ettől kezdve szerintem is ezt csak közös megegyezéssel lehetne módosítani. A kifizetéseket a munkáltatónak kötelessége teljesíteni, mert ellenkező esetben jogilag érvényesítheted az igényed a felmondási határozatban foglaltak szerint. Egyébként is te már a felmentési idődet töltöd.
Még csak véletlenül se add ki a kezedből azt az írásbeli felmondást, amit a munkáltató átadott neked. Ne hagy magad megtéveszteni.


Üdvözlettel Veci

morcikoci # 2010.02.24. 17:43

Tisztelt Szakértök! 2006 nyarán kerültem a céghez egy külsö cégen keresztül majd 2007 januárjában át vett a cég mint véglegesitett dolgozot.2009 januárjában eljöttem tápénzre veszéjeztetett terhesként.2009 szeptemberétöl TGYÁS-on voltam majd GYED-en.Most viszont márciustol megszünik a cég jogutodnélkül.Kérdésem,hogy a kinemvett szabadság,esetleg végkielégités jár-e és ha jár,hogy intézem.Válaszukat elöre is köszönöm.