munka törvénykönyve


bubu29 # 2004.11.29. 15:14

Munka törvénykönyvét keresem a neten. Egy oldal nevet kérek ahol az egészet megtalálom. Köszi

csufi99 # 2004.11.29. 16:13
zmokkaz # 2005.01.22. 19:58

Legyszives tudna valaki egy konkret linket adni? Sehogy sem talalom a www.fmm.gov.hu-n.
Kosz!

Karika # 2005.01.22. 20:19
Scully # 2005.10.23. 13:56

A hozzászólás a fórum szabályainak mesértése (többszöri beküldés) miatt törölve.

the big cat # 2005.10.23. 15:52

Egy helyre elég beírni. Minden fórumot olvasunk.

kirobit # 2005.10.26. 08:51

Kedves Scully!

A szabadságoddal kapcsolatosan annyit tudok mondani, hogy az alapszabadságod 1/4-ével rendelkezhetsz Te, ami azt jelenti, hogy 4 nappal. a többi szabadságot elsődlegesen a tárgyévben kell kiadni.

nyugodtan menj el szabadságra!! mivel jóváhagyta a főnököd, nem lehet ebből probléma, mert nem rendelkeztél nagyobb idejű szabadsággal, mint amit a törvény biztosít számodra!

Rendkívüli munkavégzésre munkaszüneti napon csak akkor kerülhet sor, ha rendes munkaidőben e napon is foglalkoztatható a munkavállaló, vagy baleset, elemi kár stb. elhárítása miatt szükséges a munkavégzés.
nem vagy köteles megadni a főnöködnek a mobil telefonszámodat.

a tanulmányi szerződéseddel kapcsolatosan az általad leírtak alapján annyit tudok mondani, hogy ha nem akarod visszafizetni a tandíjadat, akkor

  1. ne Te mondjál fel
  2. ne közös megegyezéssel bontsad fel a munkaviszonyodat
  3. ha rendkívüli felmondással szünteti meg a főnököd a munkaviszonyodat (igazából ez fordulhat elő esetedben szerintem)

akkor meg kell alaposan vizsgálni, hogy a rendkívüli felmondásnak helye volt-e egyáltalán, mert ha alaptalanul mondott fel, akkor ilyen alapon munkaügyi bírósághoz fordulhatsz jogellenes rendkívüli felmondás miatt és akkor sem kell visszafizetned a tandíjadat.

ha teljesen biztos vagy benne, hogy nem Veled képzelik el a jövőt, akkor próbálj közös megegyezéssel bontani, viszont akkor ott van a tandíj problémája...

kérdésedre válaszolva szerintem az egyetlen eset, amikor a munkaviszonyod is megszűnne és tandíjat sem kellene visszafizetned, az lenne, ha rendes felmondással szüntetné meg a munkaviszonyod a munkáltatód. ebben az esetben indokolási kötelezettsége van, viszont az általad ismeretett tanulmányi szerződés szövegéből az derül ki, hogy ilyen esetben nincs Neked visszafizetési kötelezettséged!

szia

szesz # 2005.10.26. 10:31

Sziasztok!

Baratnom gondjaval fordulnek hozzatok.
Jelenlegi munkaltatoja munakero kolcsonzes keretein belul foglalkoztatja (es meg sokakat) 2 muszakban, havi 60bruttoert. A szerzodesukben benne van, hogy kotelezhetik tulorara hetvegen is. Ekkor gondolom jarna a tulora miatti berpotlek.
Tegnap bejelentettek nekik, hogy szerzodes modositas lesz, folyamatso munkarendre akarjak oket kenyszeriteni. Gyakorlatilag 1 honapbol 1 szabad hetvegeje lenne, a tobbin felvaltva kellene 2 muszakot dolgozni. Ezt a munkaltato szabja meg, hogy mikor. (beosztast csinaltak) A hetvegi (szabad ill. munkaszuneti napokon) munkaert nem kapnak cserebe + szabadnapot ill. fizeteskiegeszitest sem. Gyakorlatilag 7 napbol 5-ot dolgozna igy is, viszont abbol ketto a szombat es a vasarnap. Az alap munkaszerzodese ertelmeben, pedig a 2 szabad napjan behivhatjak tulorazni, s mivel ez nem szombat ill vasarnap meg berpotlekot sem kell fizetni.
A kerdesem az lenne, hogy ha nem irja ala a szerzodesmodositast es kirugjak (ezt elore vetitettek, hogy ha valaki nem irja ala - "viszlat") milyen indokkal rughatjak ki? Kap-e munkenelkuli segelyt?
Valamit magyaraztak meg nekik, hogy meltanyossagi alapon fogjak eldonteni, hogy kinek kell alairni es kinek nem. Ebbe bele tartozhat az is, hogy O tavoktatasra jar foiskolara, igy hetvegen jar suliba ill. vizsgazni? Vagy ehhez kell tanulmanyi szerzodes?
Effektiv 11 honapja dolgozik a cegnel, szabadsaga talan meg 1-2 nap van.

Koszi a segitseget.

Ja meg valami. Ha az orra ala dugjak a szerzodes modositat es azt mondja, hogy most nem irom ala (esetleg kesobb), hanem megbeszeli otthon a csaladjaval ill. megnezeti egy jogasszal, a munkaltato koteles haladekot adni?

szesz # 2005.10.26. 10:33

Sziasztok!

Az elobb kimaradt, hogy alapjaratban az egesz azert van, mert uj embereket vettek fel a ceghez es fizikailag nem tudjak hova ultetni oket, mivel a cegnek nem eri meg nagyobb irodahazat berelni.
Az egesz 2 muszakos dolog is ebbol fakad.

Ez azert szerintem felhaborito!

Legszivesebben falhoz allitanam az ilyen cegvezetoket...

kirobit # 2005.10.27. 10:55

Kedves Szesz!

mindenképpen meg kellene mutatni jogásznak azt a munkaszerződés-módosítást, mert van néhány kérdés, amit így olvasva is azt mondhatom, hogy nem egészen felel meg a Munka Törvénykönyvének.

annyit elöljáróban, hogy a munkáltatónak lehetősége van arra, hogy folyamatos munkarendben állapítsa meg a munkaidőt. ilyenkor a heti két pihenő napot biztosítani kell.
rendkívüli munkavégzés munkaszüneti napra akkor rendelhető el, amennyiben ezen a napon általános esetben is foglalkoztatható a munkavállaló.

a túlóra díjazása a Munka Törvénykönyvében részletesen szabályozva van, de amint leírtad, ennek nem felel meg a munkáltató magatartása.
folyamatos munkavégzés esetén ugyanis az Mt.146.§ alapján délután 15%, éjszaka 30% bérpótlék illeti meg a munkavállalót, amitől nem lehet eltérni, kötelező szabály.

a munkanélküli segélyre való jogosultság attól függ, hogy mennyi a munkaviszonyban eltöltött idő és milyen módon szűnik meg a munkaviszony. munkáltatói rendes felmondás esetén jár főszabályként a segély

a tanulással kapcsolatosan érdemes lenne tanulmányi szerződést kötni, mert akkor megoldott lenne a vizsgákra történő felkészülés (meghatározott napok járnak egy-egy vizsgára attól függően, hogy kollokvium, szigorlat vagy záróvizsga)

the big cat # 2005.10.27. 12:01

Folyamatos műszakbeosztás esetén a 20 ill. 40% pótlék illeti meg a munkavállalót, 15 ill 30% a normál többműszakos munkarendben jár.

A munkáltató valóban megállapíthatja munakrendet, így munakidőkeretben folyamatos beosztást is elrendelhet, de csak akkro, ha a munakszerződés nem ír elő más munakrendet, mert abban az esetben kizárólag munakszerződésmódosítással, a munkavállaló beleegyezésével lehetséges a munakrend amódosítása. Viszont ennek el nem fogadása bizonyos körülmények között (hangsúlyozom, nem automatikusan) rendes felmondás indoka lehet.

nora76 # 2005.10.28. 10:42

Rendes felmondást kaptam, 5 évet dolgoztam az adott helyen, így 45 nap a felmondási időm. Ebből 15-öt töltök munkával. November 1-től indul a maradék 30 nap, amit már otthon ill. álláskereséssel töltök. Tudom, hogy erre a 30 napra is kapok még pénzt, de mi van, ha gyorsan, akár 1-2-3 hét múlva találok munkát? Új munkahelyre akár be is léphetek ezen idő alatt? Vagy csak december 1-től tudok kezdeni máshol?

kosatt # 2005.10.28. 13:25

Üdvözlök Mindenkit!

Egy kérdésben kérek segítséget:

Cégünknél a főportán olyan kiléptető rendszer működik, amelyen át elhagyni a munkahelyet munkaidőben csak úgy lehet, ha az üzemvezető kiállít egy kiléptetési engedélyt. Még a vele azonos szinten lévő alkalmazottak is (mint pl én is) csak ilyen engedéllyel hagyhatjuk el a munkahely területét. Kérdésem, hogy a portás jogosan megtagakadályozhatja-e részünkre a kilépést pl. autóval történő kilépés esetén nem nyitja fel a sorompót, ha nincs ilyen kézzel írott engedély?
Ez a korlátozás jogos?

K_Peti # 2005.10.28. 15:29

Nora76.

Nyugodtan kezdhetsz akkor amikor megvan az allas. Pont erre valo a felmondasi ido. Ha azonnal lesz allasod, akkor 1 honapig dupla fizetesed lesz.

nora76 # 2005.10.28. 15:44

Kedves K_Peti!

Köszönöm szépen a választ!

the big cat # 2005.10.28. 17:41

Miért ne lenne jogos?

Karika # 2005.10.28. 18:48

The big cat!
Ugye a Kosatt kérdésére válaszoltál, hogy jogos. Megjegyzésem, hogy a munkahely nem börtön. Szerintem jogszerűen kimehet a kapun, engedély nélkül is, azaz nincs joga a munkáltatónak akarata ellenére ott tartani a dolgozót. Természetesen ezután jöhetnek a munkajog által biztosított, különböző szankciók.

the big cat # 2005.10.29. 05:39

Igen, persze.

És egyetértek veled, és arra céloztam, hogy a munkáltató nyilván bevezethet kilépési/belépési szabályokat (az ésszerűség határain belül, de az említett eset meszse azon belül van), és ezne szabályok be nem tartóit szankcionálhatja munakjogi szankciókkal. Természetesen fizikailag nem korlátozhatja a szabad mozgásában, nyilván nem is erről van szó, a biztonsági őr engedély hiányában nem bilincselné oda az ajtóhoz, hanem jelentené, hogy engedély nélkül távozott, és aztán repülne a dolgozó.

Manci # 2005.11.03. 11:18

Sziasztok!

Lenne pár kérdésem, remélem, tudtok nekem segíteni.

Egy multinál dolgozom, mint bérmunkás. Van egy cég, akivel szerződésben vagyunk. Eddig úgy dolgoztunk, hogy hétfőtől péntekig, de most ők úgy döntöttek, hogy folyamatos munka lesz, tehát múlt héten csütörtökön közölték velünk, hogy akkor a mostani héttől hétvégi munka is lesz és a 2 szabadnap akár hétköznapra is eshet. Ez oké is lenne… Bár szerződésmódosítást nem írtunk alá, de a beosztás már meg is van. Van olyan dolgozó, aki 2 hétvégét is bent van szombaton és vasárnap (mind a két nap, mind a két héten), és a 3. héten pedig szombaton is… én úgy tudom, hogy egyben szombaton és vasárnap nem lehet dolgoztatni… a másik, hogy a hétvégét nem hétvégi fizetésben fizetik ki, mivel kiveszem hétköznap a szabadnapokat…

És hozzá teszem, hogy egy 3. cég készíti a beosztásunkat akivel nincs is szerződésünk…

Felvilágosítana valaki, hogy ez hogy is működik jogilag???

Köszönöm a segítségeteket!

K_Peti # 2005.11.03. 14:27

Ird meg, hogy a jelenlegi szerzodesed szerint milyen munkarendben dolgoztathatnak teged. Milyen munkaidokeretet emlit a szerzodesed? A valasz a szerzodesedtol fugg.

Manci # 2005.11.03. 16:08

A jelenlegi szerződés hétfőtől péntekig való munkát ír... de: 6 - 14 du. 14 - 22, de hétvégét nem!!!!
Most viszont hétvégén is dolgoztatni szeretnének. Mára mondták, hogy a szerződésmódosítást megkapjuk, de még nem érkezett meg.

the big cat # 2005.11.03. 16:10

Ebben az esetben szerződésmódosítás szükséges a munkarend megváltoztatásához, ezt nem kötelező elfogadni, de a munkáltató által bevezetendő munakrend el nem fogadása rendes felmondás jogszerű indoka lehet.

Manci # 2005.11.03. 16:13

És mi van az állandó szombat vasárnap bentléttel? Mert pl. én most hétvégén is bent vagyok mind a 2 nap, köv. héten is és utána is szombaton!

Manci # 2005.11.03. 16:15

És az normális, hogy még nincs új szerződés és már új beosztásban dolgozunk?? Nem 2 héttel előtte kellene bejelenteniük ezt a dolgot?

Manci # 2005.11.03. 20:01

A hétvégét, hogy kell fizetniük, nem duplán??? Mert itt nem akarják csak normál hétköznapiba, mivel hétköznap megkapjuk a 2 szabadnapot...