Köteles nem vagy rá. Csakhogy ő sem köteles megkezdeni a foglalkoztatásodat. Ezt tartsd szem előtt!
(A közszolgálatban ehhez még hozzájön, hogy ott nem ismerhetnek el közszolgálatban töltött időként olyan jogviszonyt, amit nem igazoltál.)
kbs
Köteles nem vagy rá. Csakhogy ő sem köteles megkezdeni a foglalkoztatásodat. Ezt tartsd szem előtt!
(A közszolgálatban ehhez még hozzájön, hogy ott nem ismerhetnek el közszolgálatban töltött időként olyan jogviszonyt, amit nem igazoltál.)
kbs
Kedves Dr.Attika!
először is köszönöm, azt még nem tudom, és nem is találom máshol, hogy a korábbi munkaviszonyaimról írásos dokumentumokat kell-e beszolgáltatni a jövőbeli munkaadómnak, biztosítva erről őt, hogy valós információkat tartalmaz az önéletrajzom? Pl. régi munkaszerződések? Ez változik abban az esetben, ha közalkalmazott/köztisztviselő pozícióra jelentkezik az ember?
Előre is köszönöm!
Kedves „puszedlia“!
Igen a jövőbeli munkáltató kérhet ilyen információt. Erre a Munka Törvénykönyve bevezető rendelkezései feljogosítják. Egy munkaviszony létesítésénél jelentőséggel bír a munkavállaló előélete.
Kedves Mindenki!
Nem sokára munkába állok, már szóban meg is egyeztem a munkáltatómmal, de kérte, hogy pontosan adjam meg hol és mennyi időt dolgoztam ezelőtt. Ezt miért kérheti? A bérezés miatt? Kérhet tőlem a korábbi munkaviszonyról szóló dokumentumokat is?
Előre is köszönöm!
A törvény nem azt írja szó szerint, hogy a GYES-ről visszatérőt hogyan kell foglalkoztatni.
Hanem azt írja, hogy a munkavállalót a munkaszerződésben foglaltaknak megfelelően kell foglalkoztatni. Akár GYES-ről jött vissza, akár nem!
Ingatlanértékesítés jövedelmének és adójának kiszámítása: http://www.apeh.hu/…rok/ing_kalk
Kérném szépen annak a törvény részletnek a bemásolását, ami arra vonatkozik, hogy a GYES-ről viszament dolgozót ugyanabban a munkakörben kell továbbfoglalkoztatni, mint ahonnan elment szülni.
Köszönöm!
Hogyan szűnt meg az a munkaviszony?
kbs
Csak a munkáltató jogosult kiadni az igazolásokat, más nem!
Próbáljatok meg beszélni a könyvelővel, mondjátok el neki, hogy mi a probléma, mert most nem a megbízójával szúr ki, hanem egy olyan emberrel, aki semmiről nem tehet…
Ingatlanértékesítés jövedelmének és adójának kiszámítása: http://www.apeh.hu/…rok/ing_kalk
Tiszteletem!
Tanácsot szeretnék kérni. A korábbi munkáltatója nem adja ki a kilépő papírokat a rokonomnak (nem feltétlenül mert nem akarja- sem a dolgozoknak sem a könyvelőnek már jó ideje nem fizet és a könyvelő visszatart minden papírt).
Mivel a kilépő papírokat töbszöri felszólításra sem kaptam meg, a regionális (Bátonyterenyei) Munkaügyi hivatalhoz fordult hogy ők hivatalból kérjék ki.
A hivatal ezt megtette és tájékoztatásuk szerint ők sem kapták meg a kilépő papírokat.
Viszont egyidőben a Bátonyterenyei hivatal visszautasítja munkanélküli ellátási igényt mivel nincsenek meg a kilépő papírok. Úgy tünik hogy a Bátonyterenyei munkaügyi hivatal semmilyen szakmai felkészültséggel nem rendelkezik hogy ebben a kérdésben jogi tanácsot adjanak. Egyszerűen széttárják a karjukat hogy ők akkor vehetik munkanélküli nyilvántartásba ha vannak kilépő papírok. Amit ugye ők maguk sem tudtak behajtani.
Mit lehet tenni hogy a kilépő papírokat a korábbi munkáltató nélkül pótolni lehessen és aminek birtokában végre a munkanélküli ellátást kérvényezethet?
Köszönettel: Melegh János
A lényeg:
1. A keresőképtelenség célja, hogy ez idő alatt a beteg pihenjen, ápolják, gondozzák, azaz mielőbb keresőképessé váljon, ami elsődlegesen úgy valósul meg, ha otthonában tartózkodik.
Természetesen egy egyedülállónak is el kell menni bevásárolni, halaszthatatlan ügyeit intézni. Ennek időtartamát a háziorvos a beteggel egyeztetve határozza meg és vezeti fel a keresőképtelenséget indító nagyalakú orvosi igazolásra. Amennyiben ezen az Ön által jelzett időtartam szerepel, úgy az a hétvégére is vonatkozik.
2. A beteget a háziorvos és az ellenőrző főorvos akár otthonában is ellenőrizheti a fenti időtartamon kívüli időben. Amennyiben minden kétséget kizáró módon megállapítható, hogy a beteg nem tartózkodik otthon és ezzel a gyógyulását késlelteti tőle a táppénz megvonható.
3. Mindebből következik, hogyha hétvégére halaszthatatlan okból otthonából eltávozik azt érdemes előre bejelenteni a háziorvosnak, ezzel megelőzheti, hogy olyan időpontban keressék, amikor nem tartózkodik otthon. (Az ellenörző főorvos, mint köztisztviselő főszabály szerint hétvégén nem dolgozik, döntően a háziorvos rendelőjében és nem a lakásukon ellenőrzi a betegeket…)
4. Van azonban kivétel. Ilyen ha a szomszédok és egyéb jóakarók írásban jelzik a munkáltatónak, háziorvosnak, illetve a REP-nek, hogy a beteg a keresőképtelenség ideje alatt nem tartózkodik otthon, illetve ha ez idő alatt feketén bármilyen (elsősorban mezőgazdasági idény) munkát végez.
Ebben az esetben a beteg bizton számíthat akár helyszíni ellenőrzéses felülvizsgálatra is.
Tiszteletem!
Jelenleg táppénzen vagyok és arról szeretnék érdeklődni,hogy a tartózkodási helyet szombat,vasárnap mikor hagyhatom el?A papíron 8–12-ig hagyhatom el a tartózkodási helyemet.
A választ előre is köszönöm.
Üdvözletem!
Kérdéseim a következők lennének:
A munkáltatóm május 22-én túlórát rendelt el 3 műszaknak. A probléma hogy az éjjeles műszak munkaideje 2 munkaóra (éjfél) után átesik május 23-ára, azaz Pünkösd vasárnapra. A munkáltató kötelezheti-e ilyen esetben a munkavállalót a munkavégzésre? Amennyiben igen, milyen bérezés mellett? Emellett fenyegetnek, aki nem jelenik meg, írásbeli figyelmeztetést kap.
A válaszokat előre is köszönöm!
Köszönöm szépen!!!!!
Igen.
kbs
2010.05.18. 08:44-kor Kovács_Béla_Sándor által írt válasz zotya59-nek szól?
Igen, igen.
kbs
Üdv Mindenkinek!
Szeretnék feltenni egy kérdést, ami a következő lenne:
A feleségem egy multi alkalmazottja. A munkabeosztását illetően a munkáltató beoszthatja-e olyan műszakba, amikor munkaidejének végeztével a hazajutás nem megoldható a kései időpont miatt (jogosítvány hiányában, csak és kizárólag tömegközlekedési eszközzel tudná a munkába járást megoldani). Megjegyzem ez csak a délutános műszakot érinti. Kérheti-e ezen műszak alóli mentességét?
Válaszokat előre is köszönöm, maradok tisztelettel: zotya59
Ezért necces. Nagyon eltérőnek kell lennie ahhoz a két munkakörnek, hogy az egyikben keresőképtelen legyél, a másikban meg ne. De elvileg lehetséges.
kbs
Na és milyen munkákról van szó?
Úgy összességében én mindig érdekesnek találom az ilyenfajta kérdés felvetést, beteg vagyok, de annyira nem, hogy máshol ne tudjak melózni.
A járóbeteg van aláhúzva…
Ha csak nem vagy fekvőbeteg, akkor nem.
kbs
A táppénzes papíromon fel van tüntetve, hogy Kijárhat : 8:00–12:00 ig. Az ez előtti vagy ijnkább utáni időszakban gondolom ha kijön a TB-től vagy a munkáltatótól (??) a betegellenőr és nem talál otthon akkor jogosan kérdezheti meg hogy miért nem tartózkodtam otthon…vagy nem? Szóval necces… sajnos még nem találtam ingyenesen hívható munkajogi tanácsadást ahol megkérdezhettem volna.
Necces.
Mindamellett szerintem ilyen, hogy „kijárás“ nincs. A keresőképtelenség nem háziőrizet.
kbs
Szép napot mindenkinek! Kérdésem volna : jelenleg 3 napig táppénzen vagyok, pénteken már keresőképes. 2 munkahelyem van. Amíg az egyiken táppénzen vagyok elmehetek-e a másik munkahelyre munkát végezni? A másik kérdés : reggel 8:00-tól 12:00 ig van kijárásom. Ez alatt az idő alatt elmehetek-e a másik munkahelyemre munkát végezni? A válaszokat előre is köszönöm!