Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás

Megnyílt a Jogi Fórum munkajogi tanácsadó rovata, ahol az érdeklődők problémáira Dr. Goda Mark ügyvéd és munkajogi szakjogász válaszol: www.jogiforum.hu/munkajog

munka törvénykönyve

kertasdf # e-mail 2008.06.28. 10:31

Ez igaz. Valójában azt akartam megtudni, hogy ha nem fogadok el egy másik felajánlott pozíciót az maga után vonhatja-e azt hogy kirúgjanak azonnali hatállyal és mikor alkalmazható az hogy azonnali hatállyal kirúgjanak valakit?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2008.06.28. 01:05

Ezt talán kérdezd tőlük meg magadtól. Mi honnan tudhatnánk?

kbs

kertasdf # e-mail 2008.06.27. 21:51

Abban az esetben, amennyiben mégis felajánlanak egy másik pozíciót esetleg kevesebb fizetésért, amennyiben ezt nem fogadom el, ez milyen következményekkel járhat? köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2008.06.27. 20:45

A végkielégítés három havi, a felmondási idő 55 nap, amelynek legalább a felére fel kell menteni a munkavállalót a munkavégzés alól.

kbs

kertasdf # e-mail 2008.06.27. 19:06

Köszönöm a választ! Mi az ami megillet 12 év munkaviszony után, amennyiben ezzel az indokkal küldenek el a munkahelyemről? Jól tudom-e hogy kb. 3 havi munkabér, mint végkielégítés jár, valamint kb. 50 nap amit vagy ledolgoztatnak velem vagy eltekintenek tőle és kifizetik. Ezeket jól tudom?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2008.06.26. 21:14

köteles-e a munkáltató másik pozíciót felajánlani 

Nem.
Közös megegyezéssel pedig senkit nem lehet eltávolítani; a „jogszerű módja“ pedig az, hogy megegyeztek.

kbs

kertasdf # e-mail 2008.06.26. 20:17

Kedves jogtudósok!

12 éve dolgozom egy cégnél, munkaszerződéssel, határozatlan idejű. Mostanában felmerült a lehetősége annak, hogy „kirúgjanak“ olyan indokkal, hogy „pozíciója megszűnt“. Az lenne a kérdésem, hogy ha ez így is lennne mmint hogy megszűnik egy adott pozíció köteles-e a munkáltató másik pozíciót felajánlani ill. amennyiben „közös megegyezéssel“ távolítanának el ennek mi a jogszerű módja?
Előre is köszönöm a választ

sinus69 # e-mail 2008.06.26. 18:34

Twodoor!
Pontosítás végett:
bruttó béredből levont járulékok utáni nettó kereseted
Bruttó béred: besorolási bér, esetleges szabiátlag, esetleges műszakpótlék, stb.
A levont járulékok alatt értelemszerűen a munkavállalót terhelő járulékfizetést értettem, úgymint mnypt. tagdíj, adóelőleg, TB nyugdíjjár., term.egbizt.jár, munkaváll.jár., stb.
Az eredmény a nettó béred, amit kézhez kapsz. Ebből nem vehet el semmit a munkáltató önkényesen csak úgy.
A munkabérjegy­zékeden a munkáltató az adószámításnál figyelembe vett adatok mellett tájékoztató adatként közli veled az ő „fizetnivalóját“ utánad.
Remélem most egyértelműbb voltam :)

BERNADETTVIKTOR # e-mail 2008.06.26. 13:45

Az információm sajnos , téves volt.A Mtv 147§ 2 bek.a rendkivüli munkavégzéssel kapcsolatosan ir elő 50 % pótlék fizetését .

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2008.06.25. 18:14

A Munka törvénykönyve melyik szakasza ír elő 50%-os éjszakai műszakpótlékot tudomásod szerint?

kbs

BERNADETTVIKTOR # e-mail 2008.06.25. 17:33

Tisztelt Fórumozók !

Egy 12 órás munkarendben dolgozó vállalatnál dolgozom.
A kollektív szerződés szerint 40% műszakpótlékra vagyok jogosult.Ugy tudom , hogy a munka törvénykönyv szerint 50 % műszakpótlék illetne meg.
Helyesen jár-e el a munkáltatóm , ha a 40%-ot fizeti ki ?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2008.06.25. 14:21

:)
Illetve a bölcsődéé.

kbs

the big cat # e-mail 2008.06.25. 12:17

Akinek a szerződésben az van: „határozatlan idejű“.

gyzsm # e-mail 2008.06.25. 12:01

Kedves Fórumozók!

Szakszervezeti titkár vagyok és egy tagunk hozzám fordult segítségért. Én utánanéztem a dolognak, de szeretném a ti segítségeteket is kérni. Kérem azokat, akik munkajogban jártasak, vagy volt hasonló esetük, írják le a véleményüket és a megoldási lehetőségeket.

A helyzet a következő:

Van egy bölcsőde, ahol gondozónőket alkalmaznak közalkalmazotti jogviszonyban. A státuszban határozatlan idejű kinevezéssel van egy nő, akinek nincs képesítése, jelenleg középiskolába jár, tehát még ezután fog érettségizni, ami előfeltétele a képesítéshez szükséges oktatásban való részvételnek.
Van egy másik nő, aki határozott idejű kinevezéssel dolgozik (gyeses helyen) és most szerezte meg a képesítését.

Szerintetek kié a határozatlan idejű státusz?

Enteki # e-mail 2008.06.25. 11:33

Nem menni hozzájuk dolgozni…

esztus84 # e-mail 2008.06.25. 10:17

Egy ilyen hírdetést találtam az imént:

Megbízható titkárnőt keresünk!

Apróhirdetés részletei
Régió: Budapest, XI. kerület
Beosztás:

ügyintéző
Iskolai végzettség szintje:

középfokú végzettség
További részletek: Word , Excel , Internet
Apróhirdetés szövege

Vezető rendezvénytechnikai cég megbízható, ügyintéző-titkárnőt keres. Bp.XI.-kerületi irodába teljes munkaidőre, Nem teljesen sex mentes munka.
Fényképes önéletrajzot, fizetés igény megjelöléssel az alábbi e-mail címre várjuk: titkarnotkeresunk@citromail.hu

Mit lehetne tenni az ilyen munkáltatókkal???

esztus84 # e-mail 2008.06.25. 10:14

Egy ilyen hírdetést találtam az imént:

http://www.expressz.hu/…6,423,7.html

Mit lehetne tenni az ilyen munkáltatókkal?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2008.06.25. 10:01

Nem védi ki – még a késedelmi kamatot se. Mindössze arra jó, hogy nem alapoz meg a késedelem rendkívüli felmondást. (Amit szerintem amúgy sem alapozna meg.)

kbs

Mártii #   2008.06.25. 09:47

Tisztelt Szakértők!
Egy érdekes esetben szeretném segítségüket kérni.
Cégünk anyagi nehézségei miatt a munkabéreket nem tudjuk kifizetni hó 10.-ig, csak következő hónap első hetében. Így a bérkifizetés 1 hónap „csúszásban“ van, ami miatt kaptunk egy munkaügyi ellenőrzést. A cég vezetője az újabb ellenőrzések kivédésére a cég ügyvédjével elkészíttetett egy új munkaszerződést, melyben a fizetésre vonatkozóan a következő található:
„..a mvállaló havi bruttó munkabére..Ft. A munkáltató a munkabért forintban köteles kifizetni a tárgyhónapot követő hónap 10.napjáig. A felek-figyelemmel a Mtv.155.§(1)bek­.második fordulatában foglaltakra-megállapodnak abban, hogy a fenti határidő esetleges késedelme nem minősül szerződésszegésnek, figyelemmel a munkáltató tevékenységéből eredően a bevételek nem tervezhető realizálására.“
Az új munkaszerződéseket július 1.-ei dátummal adjuk ki a dolgozóknak. Kérdéseim a következők:
1.Jogilag megállja-e a helyét ez az új munkaszerződés, mert szerintünk a bekezdés sem jó, amire hivatkozik az ügyvéd.
2. A dolgozók követelhetik-e ezek után 10-ig a fizetésüket vagy teljesen jogos lesz, ha nem fizet időben?
3. Főnökünk azt gondolja, az újabb ellenőrzés esetén kivédi a nem fizetés miatti büntetéseket.
Válaszukat előre is megköszönve: Mártii

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2008.06.24. 23:15

Nono. A munkavállalót terhelő járulékokat – és a személyi jövedelemadó előlegét – természetesen a bérből kel levonni.

kbs

sinus69 # e-mail 2008.06.24. 20:53

Nem!!!
Az Mt-ben azért nem találtál erre megoldást, mert egyértelmű, hogy a te bruttó béredből levont járulékok utáni nettó kereseted teljes egészében a tied. Vannak még ilyen inkorrekt munkáltatók??? Azonnal válts munkahelyet, szerintem.

Twodoor # e-mail 2008.06.24. 19:00

Nekem az lenne a problémám, hogy pár napja kerültem oda egy kft-hez. Minimálbérre lettem bejelentve. Most fogom még csak az első fizetésemet megkapni, de a munkáltató az én fizetésemből akarja a járulékokat levonni. Azt mondta, hogy kb olyan 40e forint lenne. Megteheti azt, hogy az én fizetésemből vonja még le azt, ami az ő kötelessége lenne? A törvénykönyvben nem találtam erre megoldást.

Joco... # e-mail 2008.06.24. 15:30

Állami cégnél is így működik? A büntetés-végrehajtástól szereltem le.

Egyjogász #   2008.06.24. 15:19

Semeddig, a papírokat legkésőbb június 18-ig ki kellett volna adniuk, menj be, és követeld, hogy azonnal adják ki. Ha nem teszik meg, irány a munkaügyi felügyelőség, ahol tegyél bejelentést a munkáltató kötelezettség­szegésére vonatkozóan.

"A munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat. Ha a munkaviszony

1. a próbaidő alatt azonnali hatállyal,
  2. rendkívüli felmondással,
  3. azonnali hatályú közös megegyezéssel,
  4. a 94. §-ban foglalt lehetőség alkalmazásával, vagy
  5. a 101. § (1)-(2) bekezdése szerint

szűnik meg, a munkáltató legkésőbb a jognyilatkozat közlésétől, illetve a megállapodás megkötésétől számított harmadik munkanapon, egyébként legkésőbb az utolsó munkában töltött napon köteles a kifizetésről és az igazolások kiadásáról gondoskodni."

Joco... # e-mail 2008.06.24. 14:57

Üdv mindenkinek.
Elnézést, hogy beleírok más témájába, de lenne egy kérdésem ami miatt nem akartam új témát nyitni.
Közös megegyezéssel megszünt a munkaviszonyom és még nem kaptam meg a papirokat, a tb-s kiskönyvemet sem.Amíg ezeket nem kapom meg addig nem tudnak felvenni az új munkahelyemre. Meddig tarthatják vissza ezeket a papírokat?
2008.06.13-án szünt meg a munkaviszony.
Köszönöm.