Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Dolgozó részéről azonnali felmondás.

DarkDevil # e-mail 2015.03.23. 16:49

Lényegében csak annyi hogy felmondhatok-e úgy hogy semmit ne varrjanak a nyakamba mondjuk azonnali hatályú felmondással?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.03.23. 12:00

Mi a kérdés?

www.kbs-ugyved.hu

DarkDevil # e-mail 2015.03.23. 10:44

Tisztelt Fórumozók!
5 hónapja egy Kft. EU-s támogatás végett alkalmazott, mint gyakornokot. A probléma az, hogy nem hajlandóak munkabért fizetni. Jelenleg is 2 havi fizetéssel tartoznak. Tegnap voltam fent a cégnél hogy odaadják a pénzt, mire kaptam 10.000 forint fizetési előleget, az áprilisi fizetésemből. Eddig egyszer sem voltak hajlandóak időben fizetni, pedig a munkaszerződésemben, ahogy a törvényben is, az áll, hogy minden hó 10. a határidő. A pályázatnak köszönhetően amúgy egyszerre többünket is alkalmaztak, de a fizetés nekik is folyamatosan késik. Maguk az eddigi kifizetések is megkérdőjelezhetőek voltak. Egyet átutaltak hó 21.-én amely a két hónappal azelőtti fizetés volt, „fizetés” megjegyzéssel, illetve kettőt készpénzben kaptam, amelyek közül az egyik bizonylatán a 27.-i dátum át van húzva és 10.-re lett átjavítva. A munkaszerződésben foglaltak között szerepel egy olyan pont is, hogy „A Munkavállaló kártérítés megfizetését vállalja abban az esetben, amennyiben felmond a munkaviszony kezdetétől számított 9 hónapon belül. A kártérítés mértéke a Munkaadót erő, számszakilag levezetett kár összegével egyenlő.” emiatt felmondani sem merek, mert nem tudom miféle költségeket akarnak még „kárként” a nyakamba varrni.

Annyit tudni kell a cégről hogy noha 4 éves, a mai napig 500.000 Ft alaptőkével rendelkezik a Kft. ami szinte semmit nem profitált az elmúlt 3 évben. Mind a cég mind a legközelebbi partnerének ugyanaz a bizonyos Józsefné a 100%-os tulajdonosa. Megemlíteném, hogy a másik cég egy fekete listás korábbi cég jogutódja és 2014-ben alapították. Sajnos mindezt már utólag sikerült kiderítenem. Jelenleg 23 éves vagyok pályakezdő és ez az első állásom ami a szakmámba is vágott volna, így nem meglepő hogy megörültem több hónapnyi keresgélés után ennek az ajánlatnak. A legnagyobb problémám az, hogy nem tudom pontosan kihez fordulhatnák ezzel a problémával. Ügyvédhez jelenleg nem tudok menni mivel nincs fizetésem amiből finanszírozni tudnám, jogi tudásom ilyen téren pedig szinte zéró.
Kérem segítsenek, mit tudok tenni?

bigali # e-mail 2015.03.19. 21:21

Tisztelt Fórumozók !

Több éve dolgozom egy cégnél hivatali munkarendben. Egy hete egy új munkaidő beosztást tartalmazó szerződés módosítást akartak aláíratni,amire nem voltam hajlandó. Azóta senki hozzám sem szólt,dolgozom a régi szerződésem szerint./A többi kolléga aláírta/ A kérdésem az lenne,hogy mivel nem közölte a munkáltató a szerződés aláírásának megtagadásakor a munkaviszonyom megszüntetését,erre meddig van lehetősége ?
Erre hivatkozva akár egy hónap után is felmondhat ?

ObudaFan # e-mail 2015.02.14. 11:54

Hát, szerntem erre meglehetősen kockázatos lenne azonnali hatállyal felmondani.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2015.02.10. 15:20

Eseteg érdemes lenne felajánlani nekik a közös megegyezést és engedni valamennyit pl. a végkielégítés igényedből.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.02.10. 14:21

Megpróbálhatod. De kockázatos. Ha nem szólítottad fel igazolhatóan a fizetésre, akkor pláne.

www.kbs-ugyved.hu

kisjulis@gmail.com # e-mail 2015.02.10. 12:57

Tisztelt Szakértők!

Egy alapítványi iskolánál dolgozom, két hónapja nem kaptam fizetést. Lehet-e azonnali hatályú felmondással felmondanom, az elmaradt fizetésemre hivatkozva? Ha nem, akkor hogyan tudnék úgy felmondani, hogy ne kelljen letöltenem a felmondási időt? Semmiképp sem szeretném letölteni a felmondási határidőt, mert új álláslehetőségek vannak kilátásban. Szabályos/jogszerű-e a felmondásom azonnali hatályú felmondással, a fizetés elmaradására való hivatkozással?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

comite # e-mail 2015.01.17. 09:25

Segítséget szeretnék kérni! 2001 óta dolgozok egy cégnél. 2015.01.16.-án beadtam felmondásomat kérve a közös megegyezést és 2015.01.31.-on szüntesse meg munkaviszonyomat. Ami kevesebb mint az elő írt 30 nap felmondási idő. 2015.02.02-től új munkahelyem lenne. Ezt közöltem munkaadómmal, erre hivatkozva adtam be felmondásomat. A mostani munkaadóm nem járult hozzá a fenti időponttól történő kilépésemhez, kötelez arra, hogy amennyiben nem dolgozom le a 30 napot fizessem ki távolléti időt. Kérdésem:

 • ha 10 napot dolgozok a 30 napból, akkor is a teljes 30 napot kell kifizetni?
 • a távolléti díj számítása alapbér/174x30? 166000 a besorolási bérem így 225000 Ft jött ki.
 • módosíthatom-e a már leadott felmondásomat, úgy, hogy vállalom a 30 nap felmondási idő?
 • ha 01.16.-án adtam be felmondásomat a 30 nap naptári napban számoljuk, akkor 02.15 az utolsó munkanapom? Vagy 30 munkanap a felmondási időm, azaz 02.27 az utolsó munkanapom?

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2015.01.16. 20:06

Fiad felmondása jogellenes.
A jogellenes felmondás joghatása pdig az, hogy a munkáltató követelheti a munkavállalótól, hogy a munkavállaló fizesse meg a felmondási időre utó távolléti díját, valamint térítse meg a munkáltató ezen felüli kárát.
A pontosabb válaszhoz látni kellene a iratokat, mert azért néhány kérdés felmerül még a leírtak alapján, de nagy vonalakban a fetiekből lehet kiindulni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.01.16. 17:26

30 napon túl már nem hivatkozhatsz az írásba foglalás hiányára.

A többi meg zavaros ahhoz, hogy így a neten megoldjuk.

www.kbs-ugyved.hu

ksbnk # e-mail 2015.01.16. 13:46

Jó napot kívánok!

November közepe óta (elméletileg részben bejelentve) dolgozom egy cégnél, azonban munkaszerződést még mindig nem kaptam meg. /ez azt jelenti, hogy nem is él a munkaviszony? /

Most több ok miatt fel szeretnék mondani, lehetőleg azonnali hatállyal, azonban nem tudom, milyen lehetőségeim vannak, félek, hogy nem kapom meg a korábban ledolgozott munkára a fizetést.

A problémáim a céggel:

 • előzetesen a fizetés mértéke nem került megbeszélésre, ha próbálok erről beszélni a főnökkel, sose ér rá
 • gyakorlatilag nincs egyáltalán szabadnapom, az ünnepeket is végigdolgoztam, a mai nap is lázasan dolgozom, mert nem megoldható a helyettesítés
 • birtokomba jutott olyan információ, hogy a megkérdezésem nélkül módosítják a munkavégzésem helyét a jövőben - ez nekem csak egy irányba több mint másfél óra utazást jelentene
 • az első heti jövedelmet a mai napig nem kaptam meg

Nagyon megköszönném, ha bárki tudna segíteni!

ObudaFan # e-mail 2015.01.05. 23:14

A munkáltató székhelye, illetve ha ez eltérő, a munkavégzés szerinti telephelye szerint illetékes munkaügyi bíróság az irányadó, jelen esetben tehát úgy tűnik, hogy a fővárosi.
Ha igazolható, hogy mennyi a megállapodás szerinti jövedelem és így igazolható, hogy 2012. óta is vannak elmaradt részletek, az mindenképpen jó egy azonnali hatályú felmondásra, azonnali hatályú munkavállalói felmondás esetén pedig ebben a helyzetben járni fog végkielégítés is. Ha ez nem igazolható, hanem csak a decemberi elmaradás, akkor az azonnali hatályú felmondással még várnék.
Ha sikerül jogerősen megnyerni a pert és így sem fizet a munkáltató, akkor a felszámolását kell a székhely szerint illetékes törvényszéken kezdeményezni és utána a Bérgarancia Alap teljesít.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

nedin # e-mail 2015.01.05. 15:07

Tisztelt szakértő!
A fiam ügyében érdeklődnék, aki helyi munka hiányában a Balatonról felköltözve 2010. márc.-tól dolgozik egy Bpest-i Kft-nél informatikus programozó-ként, de hangsúlyozom úgy, hogy munkaszerződést a mai napig sem kapott. 2012 nyaráig minden rendben ment a fizetéssel kapcsolatban a megállapodásuk szerint, albérletből, otthonról dolgozott interneten keresztül, hiszen a beígért iroda mind a mai napig nem valósult meg. 2012 szeptembertől aztán már a munkabérét csak részben kapta meg. Mint kiderült egy hitelfelvételhez szükséges igazolás kapcsán, bejelentve csak a kötelező minimálbérre van. Már több mint két éve, hogy ennek a bejelentett összegnek csak a nettóját utalja rendszeresen a főnöke, a fennmaradó részt azóta is csak részben utalja a munkavállalás elején megegyezett nettó 160 ezer ft-ból. A két év alatt így elég tetemes elmaradást halmozott fel, a tartozása már eléri a 600ezer forintot is, és most a decemberben esedékes béréből még egy fillért sem fizetett ki. Azzal érvel, hogy mostanában nem megy jól a cégnek, türelmet kér. Mivel nekünk, a családnak kell ahhoz támogatnunk, hogy az albérletét is fenn tudja tartani és megélni fizetés hiányában, már megelégeltük ezt, hisz nekünk sem megy jól. Ezért kérném mielőbbi válaszukat arra, mi lenne a megoldás, mert Ő sem tudja, mi tévő legyen. Felmondjon-e, vagy várjon a további hitegetésre a kifizetést illetően. Mert a főnöke folyamatosan csak ígérgeti a tartozása kiegyenlítését, de hónapok óta csak ez megy.
Kérdéseim még:

 • Hogy felmondjon-e és ha igen, jár-e a fiamnak ennyi idő után végkielégítés?
 • Ha esetleg csak munkaügyi perrel lehet rendezni, helyileg melyik munkaügyi bírósághoz lehet fordulni, mivel a fiam bejelentett lakóhelye a Balatonpart-i település, a munkahely viszont B.pesten van.?
 • A bíróság elfogadja-e a bankszámlakivonaton szereplő munkáltatói utalásokat igazolásként a jövedelméről, hiszen munkaszerződés hiányában nincs kezében más bizonyíték a megállapodott bérről.

Üdvözlettel: P.G.

Immaculata (törölt felhasználó) #   2015.01.04. 15:15

Ezt nem értem. A sok okosságom ki lett innen törölve?

Lyonee #   2015.01.04. 11:52

Judy76
Valószínűleg hosszú ideig írtad, ilyen esetben fordul elő, hogy eltűnik. Már nem fog megjelenni, ne is várd! Írd be még egyszer, de mielőtt elküldöd másold ki, hogy ha ismét eltűnne, be tudd illeszteni. Vagy egy szövegszerkesztőben írd meg, és onnan másold be!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.01.04. 09:43

Nem megfelelő ok.

www.kbs-ugyved.hu

Kriszta67 # e-mail 2015.01.03. 19:54

Tisztelt ObudaFan!

"a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné" Ha a törvényben megengedett túlmunka ((tudtommal heti 8 óra) többszörösére kényszerítenek, az ok a rendkívüli felmondásra? Persze nem írásban kényszerítenek, csak fenyegetéssel, de e-mailben engedélyezi a nagyfőnök a túlórákat, tehát van bizonyíték. Elviselhetetlen mértékű túlóráról van szó, pl most jövő hét hétfőtől következő hét péntekig minden nap reggel 7-től 15.30 helyett este 8-9-ig + vasárnap.
Ha a munkáltató hibájából kényszerül a dolgozó erre a lépésre, akkor jól tudom, hogy jár számára végkielégítés?

Judy76 # e-mail 2014.12.30. 06:06

http://www.jogiforum.hu/…6839.0.0.1.0

!!!! S.O.S. !!!!!
Jó reggelt!
A fenti linken található :

" Kölcsönzött munkaerő jogai - felmondás"

című topikban a mai napig nincs megjelenítetve a kérdésem. Ha valami oka van ennek, módosításra van szükség egyéb... valaki jelezze felém az adminok, oldalüzemeltetők vagy a szerkesztőség tagjai közül. Köszönöm!!

ObudaFan # e-mail 2014.12.28. 10:16

MizsiMazsola

Azonnali hatályú felmondásra az nem elegendő indok, hogy jobb munkát találtál.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2014.12.28. 10:14
ObudaFan # e-mail 2014.12.28. 10:10

juszuf14

A határozott idejű munkaviszonyának felmondását a munkavállaló köteles megindokolni. A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.

Vita esetén a bíróság dönt. A munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

netmum # e-mail 2014.12.27. 22:54

Tisztelt Szakértő !

Pedagógus vagyok közel 30 éve, határozatlan idejű kinevezéssel.

November végén az üzemorvos a vérnyomásom miatt nem adta meg az alkalmasságit.
A helyzet gyors elemzése után úgy gondoltam - és ezt a munkáltatómmal meg is beszéltem - , hogy ez éppen kapóra jött, mert így ő szüntetheti meg a munkaviszonyomat és nekem nem kell abból lelki problémát csinálni, hogy én hogyan közöljem lemondási szándékomat ( ami egyébként már tervbe volt véve ) !

Először sima ügynek tűnt, ... most már nem az !
Az érintettek ( vagyis az iskola igazgatója, a KLIK igazgatója és én) egy ideig a sötétben és a bizonytalanságban tapogatóztak/tunk, aztán kiderült, hogy így sem jó, meg úgy sem lehet, de konkrét iránymutatás nem érkezett.

Jelenleg táppénzen vagyok - lehet, hogy így lemondani sem tudok ???

Hálás köszönet a válaszért !

MizsiMazsola # e-mail 2014.12.19. 13:29

Kedves Fórumozók,kedves Hozzáértők!

Két éve dolgozom egy cégnél, ahol eddig 3 havonta kaptam új, próbaidős szerződést.
"Nagy örömömre" januártól véglegesítik a szerződésem, ám sajnos a feltételek eléggé megváltoztak.
Hat havi felmondási időt irt ki a vezetőm az új szerződésben, valamint a beígért fizetésemelést is érdekesen oldotta meg.
Harmincezer forint nettó jövedelem emelkedést ígért, amit úgy kíván megoldani, hogy a bruttó bért emeli ezzel az összeggel, majd kiegészíti autó futás néven a hiányzó összeggel.
Én eddig is, is a továbbiakban is autóbusszal járok munkába, és jogosítványom sincs.
Eddig szerettem ezt a munkát, ám ez az emelés sem a nyugdíjba, sem pedig a gyermekvállaláskor kapott jövedelmen nem eredményez az előzőektől nagyobb eltérést, így a munkahely váltás gondolat is felmerült bennem.
Amennyiben találok egy másik, kedvezőbb feltételeket biztosító munkahelyet, jogilag helytálló az azonnali felmondás, és indokolható is ezekkel a dolgokkal?
Valaki a fórumozók közül járt már hasonló cipőben?

Köszönöm a segítséget!

BellatrixL # e-mail 2014.12.18. 20:19

Kedves fórumozók!

Sem a kinevezésemben, sem a munkaköri leírásomban nem szerepel a próbaidő kikötése, azonban köztisztviselőként tudtommal kötelező próbaidőt kikötni - minimum 3 hónap, maximum 6 hónap -, azonban sehol nem találtam meg az iratokban. Ha nem szerepel benne, akkor a maximumot kell nézni - tehát a 6 hónapot -, vagy esetleg ez valami belső szabályzatban lehet benne? Egyébként ahogy én tudom, általánosan 6 hónapos próbaidőt szoktak kikötni a közig. szerveknél.