Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Dolgozó részéről azonnali felmondás.

truth... # e-mail 2014.10.17. 19:34

De közben már meg is találtam:
"A munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat."

truth... # e-mail 2014.10.17. 19:28

Kormánytisztviselő a próbaidejének (6 hónap) utolsó napján, írásban, a jogviszony azonnali hatállyal való megszüntetésére vonatkozóan nyújtja be felmondását a munkáltatójánál. Az átadás-átvételi jegyzőkönyv aláírására másnap kerül sor. Dolgozó a felmondását követő 4. napon még nem kapott meg semmit (papírok, bér, stb.) Mennyi időn belül kell ezeket rendezni a munkáltatónak?

PowerRD # e-mail 2014.10.16. 17:53

Nekem korrektnek tűnik a munkáltató tájékoztatása.

NEM létezik azonalli hatályú felmondás CSALÁDI OKOK miatt. Nincs.

PowerRD # e-mail 2014.10.16. 17:45

jujj.... +t. meg sem merem nézni, mit gépeltem még el...

PowerRD # e-mail 2014.10.16. 17:44

truth kérdése már aránylag régi de elgondolkodtatot.

Én vagyok a hülye, vagy ha áthelyezéssel váltott közszférán belül, akkor szabálytalan a prübaidő kikötése? Nem most volt, hogy utoljára közszférás áthelyezés járt a kezemben, de nekem még olyan is dereng, hogy ilyenkor a különböző munkáltatóknál lévő jogviszonyokat mindenféle szempontból (felmondási idő, végkielégítés, pótlékok) folyamatosnak szokás (kötelező(?)) tekinteni....
De lehet, hogy rosszul emlékszem.

(az nyilván más, ha áthelyezésről beszélnek szóban, de felementést meg kinevezést írtak alá, ami tartalma szerint is kinevezés és felmentés)

ObudaFan # e-mail 2014.10.16. 16:05

Önmagában azzal, hogy a munkáltató hazaküld, aligha gázol a becsületedbe, különösen, ha erre okot is adtál.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

pazs #   2014.10.16. 15:12

A te részedről egészen biztosan nem.

nicholashu # e-mail 2014.10.16. 13:06

Kedves Fórumozók!
Az alábbi témában szeretnék segítséget, illetve véleményt kérni:
Határozatlan szerződéssel rendelkezem, diákmunka keretében. Hétfői nap folyamán elkövettem egy szabálysértést a munkahelyem, erre egy felettes(nem közvetlen) közölte hogy akkor menjek haza munkaidő előtt és otthon folytassam a tevékenységet. Ezt legalább 5-6 kolléga előtt.
Ez adhat okot azonnali felmondásra, miszerint megromlott a viszont köztem és a felettesem között? Hiszem gyakorlatilag megszégyenített több kolléga előtt, és úgy gondolom velem szeretnének példát statuálni.

Válaszukat köszönöm.
Tamás

ObudaFan # e-mail 2014.10.01. 22:49

roberto84

Akkor számít munkaidőnek, ha a munkáltató utasítására történik, vagy a munkáltató annyi feladatot ad, hogy azt a rendes munkaidőben nem lehet elvégezni.
És ha ez így van, akkor természetesen ki kellene fizetnie a túlórát a munkáltatónak.
Persze, neked meg le kellene dolgozni a felmondási időt. És akkor itt jöhet az, hogy valamit valamiért.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

dr. Bodnár Lilla # e-mail 2014.10.01. 22:44

A fenti tényállás álláspontom szerint nem alapoz meg egy azonnali hatályú felmondást.
Viszont, ha nem tölti le a felmondási időt, azaz nem marad október 22-ig a munkáltató a le nem töltött időre követelheti Öntől a távolléti díját. (Ez kb. 3 heti fizetés lenne) Ezért pert is kell indítania a munkáltatónak.

_______________________________

dr. Bodnár Lilla ügyvéd

www.bodnarugyvediiroda.hu

okapi # e-mail 2014.09.28. 19:11

Üdvözlöm!

2 héttel ezelőtt(szóban)felmondtam a határozatlan idejű szerződésemet a munkáltatómnál töltött 4 év után, melynek oka, egy új munkalehetőség.
A főnököm a felmondásomat sajnálta, de elfogadta,s szóban megegyeztünk, hogy szept. végéig maradok, s okt. 01-vel kezdhetek az új helyen, így csak 2 hetet kellene letöltenem a felmondási időmből.
(Az írásbeli felmondásomat rendes felmondással beadtam, de utólag átgondolva sajnos nem került bele, hogy szept. végéig maradok a jelenlegi munkahelyemen, akkor ezt nem tartottam fontosnak, mert mindig korrekt volt velem a főnököm.)

2 napja -pénteken-, történt, hogy behívott az irodába megbeszélésre,ahol jelen volt még egy (kis)főnök, s előadták, hogy miután nem találtak megfelelő embert a helyemre, aki a munkámat átvegye, így nem tudnak elengedni okt.01-vel.- bár korábban ez nem volt szempont-, s ugyan Ő megígérte, hogy elmehetek 01-vel, de mégsem hajlandó elengedni korábban, s ragaszkodik hozzá, hogy töltsem le a fennmaradó felmondási időmet.

Ez nagyon kellemetlenül érintett, hiszen a megbeszéltek alapján én jeleztem a jövőbeni munkahelyemnek, hogy okt.01-vel tudok kezdeni, s így ez elég nagy problémának tűnt.Amikor megemlítettem, hogy, de hát megegyeztünk, elengedtél, mintha meg sem hallotta volna, szót szót követett a beszélgetés, s olyannyira elfajultak a dolgok, hogy megvádolt azzal is, hogy a 2 napot otthon töltött betegszabadság csak kamuból történt, hogy neki keresztbe tegyek, s fel fogja jelenteni az orvost is...
(Erről persze szó nincs , vírusos torokgyulladással, lázasan voltam itthon, melyet a 9 hónapos kisfiamtól kaptam el, s az orvos saját felelőségemre engedett vissza dolgozni,ő ugyanis még otthon akart tartani, de nem akartam a felmondási időmet betegszabadsággal tölteni, mert gondoltam, hogy az nem fog tetszeni a munkaadómnak.)

A probléma az, hogy az új munkahely nem biztos, hogy igényt tart rám, amennyiben a megbeszéltekhez képest később kezdem meg a munkát, okt.01. helyett, ha jól számolok okt. 22-vel, így sajnos könnyen két szék közül a földre eshetek, mert a jelenlegi munkahelyemen már nem maradhatok, -nem is maradnék a megromlott kapcsolat és bizalomhiány miatt-.

A kérdésem a következő lenne, jelenleg a főnökömnek beadtam egy rendes felmondást, melyen 09.16. dátum, szerepel, van arra lehetőségem, hogy azonnali felmondásra módosítsam, s úgy jöjjek el a cégtől, mert sajnos nem tudom elképzelni, hogy ilyen feszült, ellenséges légkörben tudnék tovább dolgozni vele?

Elnézést, ha egy kicsit hosszúra sikeredett a levelem.

A válaszukat megköszönve,

Tisztelettel,
Okapi

roberto84 # e-mail 2014.09.24. 11:47

Üdvözlöm!

Egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy a jelenlegi munkahelyemen azonnali felmondással szeretnék eljönni.Amit a munkáltatóm elfogadott,viszont 4év után nem akar végkielégítést fizetni ami érthető hiszen én mondtam fel,viszont a munkahelyi számítógépes rendszer szerint nekem az elmult 3 évben rengeteg kifizetetlen órám van
amit véleményem szerint ki kellene fizetnie!
6:40-től 14:00-ig tart a munkaidő,viszont idő előtt bejelentkezünk a rendszerbe és idő után lépünk ki.
Ez a "mellékes" idő munkidőnek számít ?!
Ez havonta kb 15-20 óra.
Igényelhetem ezeknek az óráknak a kifizetését?Illetve kötelezhetem e a munkáltatómat a kifizetésre?
A munkaszerződésem 900Ft/óra viszont 4 hónapja a bérlapomon csak 800Ft/óra szerepel,mert elfelejtették átadni nekem az új szerződést utólag viszont nem írom alá!visszamenőleg ezt az órabér különbözetet köteles e a munkáltató kifizetni nekem?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

dr. Bodnár Lilla # e-mail 2014.09.24. 00:27

Olvassa el amit erről a honlapomon írtam!

http://bodnarugyvediiroda.hu/…elmondassal/

_______________________________________________

www.bodnarugyvediiroda.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.09.17. 17:09

Pont ezt.

www.kbs-ugyved.hu

denagy # e-mail 2014.09.17. 11:25

Üdvözlöm!

Próbaidő alatt azonnali hatállyal szeretnék felmondani munkavállalóként. Mit kell tartalmaznia a felmondásomnak?

MACSKAJANCSI # e-mail 2014.09.09. 16:49

de a kiírt fizetett szabadságnapokon dolgoztál ugye? és ezeket a napokat a jelenléti ívben te hogy írtad be?
(sajnos nem egyedi eset ez, nálam is súlyos gondok egyike a fizetett szabadságok kérdése)

tattoo71 # e-mail 2014.09.09. 16:28

KÉRDÉSEM LENNE .HA A MUNKÁLTATÓA BÉRPAPIROMON FELTÜNTETI A SZABADSÁGOT DE A KIFIZETÉST AZZAL INDOKOLJA,HOGY "ő" FIZETI A TBMET AKKOR CSAK CSAL .UGYE?PAPIRON A SZABI KIÍRVA DE NEM KIFUIZETVE

ObudaFan # e-mail 2014.09.08. 21:42

truth...

Hogy végkielégítésre jogosult leszel-e, az pont attól függ, hogy így vagy úgy fog megszűnni a jogviszonyod.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2014.09.08. 21:40

aragon89

Szerintem ennek a kikötésnek az érvényessége is kérdéses. Ha érvényes, akkor szerintem beletartozik a közvetítő költsége és ugyanakkor meg szerintem mivel a 30 nap elteltével már nem lesz próbaidő, így egy felmondás esetén a 30 napos felmondási idővel már nem a próbaidő alatt szűnik meg a munkaviszony.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

truth... # e-mail 2014.09.07. 07:45

Kedves Fórumozók!
Az alábbi témában szeretnék segítséget, illetve véleményt kérni:
12 éve dolgozom kormánytisztviselői (korábban köztisztviselői) folyamatos jogviszonyban, kinevezésem határozatlan idejű.
Ez év folyamán - saját kezdeményezésemre - végleges áthelyezésre kerültem egy másik közigazgatási szervhez, ahol előzetesen az alkalmazásom feltételeit szóban egyeztettük. Sajnos csak szóban, mert az akkori beszélgetésre az áthelyezést kérő közigazgatási szerv vezetője "nem emlékszik" (nem akar emlékezni)... Természetesen emiatt most jelentős hátrány ér, ami konkrétan a munkaidőmet érinti. Munkahelyemre az oda- és visszautazás naponta 2 órát vesz igénybe. Mivel az autóbusz menetrend nem illeszkedik a munkarendhez - kértem az eltérő munkarend engedélyezését (működik/működhet ilyen), amit később, írásban már nem kaptam meg. Így most a reggeli indulás és esti hazaérkezésem között pontosan 13 óra telik el. Ezért is jeleztem már a szóbeli beszélgetés alkalmával, hogy a munkát ilyen feltétellel vállalni nem tudom (mivel volt munkahelyem, nem is voltam rákényszerítve arra, hogy vállaljam). Kérésemre vonatkozóan akkor nem kaptam nemleges választ, annyi történt, hogy a menetrend ellenőrzése után instrukciót kaptam arra, hogy menjek és intézzem az adminisztrációs dolgokat a humánpolitikán. Ezt követően hamarosan létrejött a kinevezésem, határozatlan időre (korábban is az volt), 6 hó próbaidő kikötéssel, amiből 5 hét van még hátra.
Viszont időközben a közvetlen munkahelyi vezetőm (nem munkáltatóm) mindenféle eszközzel próbálja ellehetetleníteni a munkavégzésemet, amiből nyíltan lehet következtetni arra, hogy azt szeretné, próbaidő alatt önszántamból mondjak fel.
Kérdésem lenne, hogy mi az a legrosszabb, ami jelen helyzetben velem történhet, mit tudok tenni, mivel ebben a történetben egy kicsit "át lettem verve", illetve jogosult lennék-e a végkielégítésre abban az esetben, ha a vége az lesz, mégis megválunk egymástól, vagy így, vagy úgy...
A választ (válaszokat) előre is nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.09.05. 12:33

.A MT.idevágó §-a szerint 35 nap lenne
Elnézést, de az Mt. szerint a munkavállalói felmondás esetén a felmondási idő 30 nap. Függetlenül a munkaviszony hosszától.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.09.05. 12:31

A fórummotor monnyon le!

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.09.05. 12:31

Családi okok miatt kérte az azonnali felmondását
Cseresznye.

www.kbs-ugyved.hu

capisca #   2014.09.05. 12:03

Kedves Aragorn!

Azonnali hatállyal mondhatsz fel próbaidő alatt, ahogyan a munkáltató is.

Ha nincs már másik fix helyed, akkor várd ki a próbaidő végét és szeptember 28. napján mondj fel (akkor nem kell fizetned)

capisca #   2014.09.05. 12:00

Kedves Csaba!

A kollektív szerződés eltérhet a munka törvénykönyvében rögzített felmondási időtől.

Tehát, ha Kollektív Szerződésben 2 hónap van, akkor az az irányadó.