Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Dolgozó részéről azonnali felmondás.

gabesz57 # e-mail 2017.02.27. 22:29

Azonnali hatállyal szeretnék felmondani az alábbi dolgok miatt:A munkahelyen ahol 19 éve dolgozom tarthatatlan lett a helyzet.A legnagyobb hidegben 7 fokban dolgoztunk,a mellékhelyiségek állapota rettenetes takaritás hiányába.Naponta földröl 1 méter magasságig 24-30 kg-os dobozokat emelek föl.Kérdésem az lenne h jogos az azonnali felmondásom?

ObudaFan # e-mail 2017.02.27. 06:48

A szóbeli felmondás az nem érvényes. Egyébként a közalkalmazott lemondási ideje 2 hónap. A felmondás írásos benyújtásától. Persze arra, hogy közös megegyezést kezdeményezz, nem utasíthat.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

enzo2 # e-mail 2017.02.26. 20:20

Üdv! Közalkalmazottként érdeklődnék, hogy miután rendes munkavállalói felmondással felmondtam a munkahelyemen, 1 héttel később utasíthat-e a főnököm, hogy inkább közös megegyezés legyen a felmondás helyett? Február 16-án felmondtam, ami után azt reméltem, hogy március 16-tal kiléphetek a cégtől, azonban február 21-én a főnököm arra utasított, hogy felmondás helyett közös megegyezést kérvényezzek a saját nevemben. Ezt követően pedig kijelentette, hogy csak március 31-el léphetek ki, ha addig minden függőben lévő munkámat lezárom. Jogszerűen megteheti ezt a főnököm? Ha nem, mit tehetek ellene? Sajnos csak szóban közöltem vele a felmondási szándékomat (bár tanú előtt), de úgy tudom, hogy a szóbeli felmondás is teljes érvényű. Jól tudom? Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # e-mail 2017.02.24. 06:56

Én nem érzem elegendőnek. Esetleg egy közös megegyezést felajánlani ésszerűbb lehetne.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

TPSL # e-mail 2017.02.23. 20:52

Üdv! Sziasztok! Kérdésem az lenne, h párom egy éve dolgozik a munkahelyén, de kevés ez a pénz nekünk, én gyeden vagyok, szinte a minimális összeget kapom. Nem engedte a főnöke, h a férjem nevére kérjük az adóvisszatérítést, mert kijelentette, h azt zsebre tenné(havonta). Ezt ugye nem tudjuk bizonyítani... Most talált volna egy jól fizető állást, szinte a szomszédban. Bár tudna kit a férjem helyére tenni, ragaszkodik a 30 nap munkaidő letöltéséhez a főnöke. Bérlapokat, mint most megtudtam, egyet se kapott es nem is írt alá semmit a munkaszerződésen kívül, melynekár egy éve kb. Most, az adóbevallás közeledtével elkérte az m30as nyomtatványt, s a januári bérlapot is, könyvelőnk tanácsára. A januári bérlapon látszik, h a tavalyról maradt kb 16 nap szabadságát kiírta, pedig azt mondta, h kifizeti, csak dolgozzon az év végéig. Többízben kérte már a szabadságpénzét, a válasz "majd, most családi gondjai vannak". Így, h nem kapott bérlapokat, nem tudja bizonyítani, hogy valóban nem vette ki a szabadnapjait...esetleg a számlákból?! (Eladóként dolgozik) elég ez indoknak az azomnali felmondáshoz? Bár nem tudja úgy bizonyítani, de a bérlapokat nem írta alá...

pazs #   2017.02.23. 09:55

Ha egészségügyi okból nem vagy munkavégzésre képes állapotban, menj betegszabadságra vagy táppénzre, az alatt is telik a felmondási idő. Tulajdonképpen ki szeretné megszüntetni a munkaviszont? Te, a munkáltatód vagy mindketten?
Az egészségügyi állapot (hacsak nem a munkáltató okozta szándékosan vagy súlyos gondatlansággal) nem indok azonnali hatályú munkavállaló általi felmondásra.

Bandráska # e-mail 2017.02.23. 09:51

Üdvözletem!
Egy olyan kérdésem lenne hogy a jelenlegi munkahelyemen közös megegyezés alapon fel akarnak nekem mondani, 30 nap felmondási idővel. A munkáltató nem szándékozik eltekinteni a 30 naptól, viszont nekem egészségügyi panaszok miatt nem tanácsos ott dolgozni tovább (erős ízületi fájdalmak, és raktárban dolgozom mint rakodó). Milyen mód van ilyenkor az azonnali hatályú felmondás indoklására?

nonolet # e-mail 2017.02.17. 13:49

Mi köze?!! a munkaadónak a családi- és egészségügyi gondodhoz?

Az egészségügyire ott a táppénzes állomány.

A családi pedig a magánügyed nem tartozik rá...
HA e miatt mégis azonnal lelépsz
MEGTEHETED ugyan DE!!!, akkor
ezért a szerződésszegő tettedért
természetesen helyt kell állnod.

Azaz

  • kártérítés a munkaadó felé, ha kára van
  • nem kapod meg azokat a kedvezményeket, amik egyébként járnának (végkielégítés, stb.)
  • * -

Három út van számodra

  • a normál felmondás és kivárod a végét
  • a közös megegyezés és alku szerint lesz valami
  • azonnal lelépsz önkényesen és vállalod a hátrányait

A normál felmondás és az azonnali lelépés csak rajtad műlik

A közös megegyezéshez, mint azt a neve is mutatja mindketten kelletek...

pazs #   2017.02.17. 12:02

A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

  1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
  2. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Az azonnali hatályú felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni.

Hát ezért nem.

S. Annamari # e-mail 2017.02.17. 11:04

Ok. De még mindig nem értem hogy miért nem jó indok a családi és egészségügyi ok az indoknak. Hiszen mindkettő valós ok. Mit ajánlassz helyette? Hogyan mondjak fel úgy, hogy később ne legyen problémám belőle?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.02.17. 10:22

De húgom szerint aki Hr-esként dolgozik egy másik cégnél
Csak a főnöke fülébe ne jusson...

www.kbs-ugyved.hu

S. Annamari # e-mail 2017.02.17. 09:55

Ok.Köszönöm szépen a válaszokat. De húgom szerint aki Hr-esként dolgozik egy másik cégnél, a családi és egészségügyi gondokat el kell hogy fogadják. Úgy szeretnék felmondani, hogy ebből később ne legyen jogi problémám, nem szeretnék felmondási időt ledolgozni, ezért gondoltam az azonnali hatályú felmondásra. Ha tudtok jobbat, akkor segítsetek.

pazs #   2017.02.17. 09:08

Valamint táppénz alatt is telik a felmondási idő munkavállalói felmondás esetén.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.02.17. 07:51

Nincs megfelelő indokod az azonnali hatályú felmondásra. A nem azonnali hatályút pedig nem kell indokolnod.

www.kbs-ugyved.hu

S. Annamari # e-mail 2017.02.17. 04:29

Sziasztok!

A segítségetek szeretném kérni. A munkahelyemen szeretnék azonnali hatállyal felmondani (Határozatlan idejű szerződésem van), mert eléggé eldurvult a helyzet, nem emelnek a bérünkön csak a minimumot, , 12 órázunk már pár éve éjjel-nappal, az egészségem sem az igazi, meg az idegeim sem, a szabadságot is úgy számolják hogy pl. a 20 napot elosztják 8-cal és megszorozzák 12-vel, és még azt sem veheted ki mert kell az esetleges leállásokra, amiből idén sok lesz a cégnél, stb, stb. Hivatkozhatok egészségügyi és családi okokra? Beleköthetnek? A lényeg az hogy több mint 10 éve vagyok a munkahelyemen, és nem szeretnék felmondási időt ledolgozni. Ha mégis kiszabnak akkor elmehetek az idő alatt táppénzre, beleszámít a felmondási időbe vagy mindenképp le kell dolgoznom? KÖSZÖNÖK MINDEN SEGÍTSÉGET.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.02.16. 22:50

Csak felmondási indoknak nem biztos. :)

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2017.02.16. 22:22

Ha mással nem bizonyítható, akkor jó esély van rá, hogy elfogadja bizonyítéknak a bíróság.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Nizubera # e-mail 2017.02.16. 19:53

Üdv.
Munkavállalói azonnalit, ha a munkáltató magatartása az indok (beszólogatás, megalázó válaszok és stb), hogyan lehet bizonyítani? A hangfelvétel evidens lenne, de nem vet fel személyiségi jogi problémákat? Ha a munkáltató perelne (mert határozott a szerződés), mit fogad el a bevett bírói gyakorlat? Köszönöm!

Zs_roland # e-mail 2017.01.26. 16:40

átlagosmelós

A munkáltató alapvető kötelessége a a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítása (Mt. 51. § (1).
A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény általánosságban is kimondja, hogy a munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés körülményeinek megvalósításáért, illetőleg felelős azért, hogy a munkavégzés tárgyi feltételei mindvégig fennálljanak.

Ismerni kellene az eset részleteit is, de a fentiekre tekintettel egyetértek a drbjozsef által is említett felszólítólevéllel.

Amennyiben nem tesz eleget neki, felmerülhet a munkavégzés megtagadása az Mt. 54. § (2) alapján (A munkavállaló megtagadhatja az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.) vagy akár az azonnali hatályú felmondás a munkavállaló részéről (amely esetben a munkáltató köteles a felmondási időre járó távolléti díjat megfizetni a munkavállalónak)

A jövőre nézve javaslom a munkakörülmények dokumentálását (fényképfelvételek, dokumentálhatóan igazolni a hőmérsékletet) továbbá szükséges bizonyítani a fűtetlen helyiség és a megbetegedés(ek) közti ok-okozati összefüggést.

drbjozsef # e-mail 2017.01.26. 12:55

A 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet rendelkezik többek között a zárt munkahelyek szellőzéséről (6.§), valamint a helyiségek, terek hőmérsékletéről. (7.§).

Szólítsa fel írásban hogy eszerint oldja meg a problémát, ha harmadnapra sem teszi meg, akkor mondjon fel.

Mondjuk egy ilyen munkáltató nem fog rohanni pereskedni...

átlagosmelós # e-mail 2017.01.26. 11:06

Üdvözletem mindenkinek !

Feleségem szeretne felmondani a munkahelyén, azonnali felmondással. Egy mosodában dolgozik ahol nincs fűtés. Nem olyan régóta dolgozik ott , 2016 augusztusában kezdett , de nyilván akkor még nem volt szükség fűtésre. A főnök nem is akarja a fűtési problémát megoldani , sőt a tartósan hidegben eltöltött napi 8 óra miatt előfordulnak megbetegedések is , ami miatt táppénzre került sort. Természetesen " igazi vállalkozóként " tojik rá hogy ki beteg és ki nem, neki az a lényeg hogy dolgozzon bármilyen állapotban , amit szóvá is tett vulgáris stílusban. A kérdésem az , hogy itt a nem megfelelő munkakörülmény megfelelő indok-e az azonnali felmondásra . A hozzáértők válaszát előre is köszönöm.

recece0609 # e-mail 2017.01.26. 08:47

Értem tehát ha egy ember tudja irányítani a repülőt minek oda a többi :) jól van gratulálok, te eldöntötted akkor az úgy van .....

nonolet # e-mail 2017.01.25. 20:21

Miből gondolod, hogy 2 ember munkája?

Ha eltudod végezni a munkaidő alatt,
akkor egy emberé az csak... valójában.

Mégha eddig 2 csinálta is.

Rexor # e-mail 2017.01.25. 15:07

Nem jár.

recece0609 # e-mail 2017.01.25. 15:05

Üdv!
20 év munkaviszony után mostantól két ember munkáját kellene végeznem egy fizetésért .( nem titok benzinkútról van szó) Nyilván látszik nem gyakran váltok . Az üzemeltető alkalmazottja vagyok, ennyi a keret nincs több ember. Ha felmondok jogszerűen, ledolgozom a felmondási időt, akkor jár végkielégítés?
Köszönöm a választ.