Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Dolgozó részéről azonnali felmondás.

idegenke # e-mail 2014.06.27. 20:44

Érdeklődni szeretnék!

Határozott idejű közalkalmazotti szerződésemet fel szeretném mondani.Most egy iskolában dolgozom. Jobb lehetőséget kaptam, napokon belül kezdenem kell. Milyen lehetőségeim vannak, hogy el tudjak menni?

Ha beadom a közös megegyezésen alapuló felmondást, azt köteles- e elfogadottnak tekinteni a munkáltatónak?
Ha felmondási idő alatt táppénzre megyek, mi hátrányom keletkezhet?
Ha vállalom a felmondási időre járó átlagkeresetem kifizetését, azonnal elmehetek? Jól tudom, hogy maximum 2 hónapnyi lehet ez az összeg (KJT szerint?)?

Előre is köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2014.06.19. 12:02

Picur0816

Főszabály szerint 30 nap a felmondási idő. Kártérítést azt annyit követelhetnek, amennyi a káruk, de a szándékos károkozást kivéve legfeljebb 4 havi távolléti díj. Ebben nincs benne az az eset, amit azért kell fizetned, ha esetleg nem jogszerű a felmondás.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Picur0816 # e-mail 2014.06.18. 16:33

Üdvözletem!

Azzal a problémámmal fordulnék mielőbbi segítségért, hogy a tegnapi nap (2014. 06. 17-én) én benyújtottam a munkáltatóm felé, írásban, megindokolva (munkahelyemtől 150 km-re költözök) a határozott idejű szerződésem 2014. 07. 25-ével való megszüntetését. A mai napon (2014. 06. 18-án) a főnökömmel felmentünk a HR-re, miután ő közölte velem, hogy csak abban az esetben hajlandó ebbe gond nélkül beleegyezni, ha én szombaton (2014. 06. 21-én) vállalom a kötelező túlórát. Tudom, hogy elrendelheti a túlórát, de ezt én úgy tudom, hogy jogom van megtagadni és maximum fegyelmivel szankcionálhatja. Emellett közölték velem, hogyha nem megyek be a munkahelyemre (vagyis eltűnök egy szó nélkül), akkor peres úton fogják követelni a kártérítést. Az lenne a fő kérdésem, hogy mennyi ilyen esetben a felmondási idő? Mennyi kártérítést követelhet a cég? A szerződésem október 31-én jár le, ez volt a negyedik szerződés hosszabbításom, amelyek mindig 6 hónapra szóltak, mióta átvettek saját dolgozónak a munkaerő kölcsönzőtől (amelyen keresztül 2 és fél évig dolgoztam a cégnél az átvétel előtt). Nekem augusztus 1-étől lenne biztos állásom, de ők, csak augusztus közepén engednek el, ha nem teljesítem a fent említett kötelező túlórát (6-14-ig). A hétvégére nekem más dolgom van (elutazom), emellett vasárnap este meg már kezdem a következő hetet (tudom a törvény által előírt pihenőidőm meg van, de nekem akkor is szükségem van a teljes szombati napra, ugyanis nem fogok Budapesten tartózkodni ez idő alatt).

Várom mielőbbi válaszát!

Köszönettel: Katalin

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.06.16. 19:58
ostyascukor # e-mail 2014.06.16. 19:39

az simán lehet hogy nem értettem meg a választ elsőre, így viszont már világos :)
még egy kérdés:

  • van egy szerződésem új cégnél aminek a keltezése 1 nappal elöbbi mint az azonnali felmondásom dátuma a régi cégnél, de viszont az új szerződés szerinti munkakezdés már a régi cég felmondás dátuma utáni dátum

konkrét példával:
aláírok új helyen hogy kezdek június 23-al, az új hellyel kötött szerződésem keltezési dátuma június 19, viszont a régi helyen felmondok azonnalival június 20-án.
a kérdés hogy probléma-e hogy az új cég szerődésének keltezés dátuma elöbbi mint az azonnali felmondás dátuma

köszönöm az eddigi segítséget is!

ObudaFan # e-mail 2014.06.15. 20:22
Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.06.15. 20:13

Ezek szerint nem értetted meg a választ. A nemfizetésnek egyébként logikailag sincs határideje.

www.kbs-ugyved.hu

ostyascukor # e-mail 2014.06.15. 18:59

"olyan esetben, ha a cég azt mondja, hogy megalapozatlannak tartja az azonnali hatályú felmondásodat, és erre tekintettel nem fizet semmit,"
akkor a kérdésem inkább így szólna:
meddig teheti meg egy cég hogy megalapozatlannak tartja az azonnali hatályú felmondásomat, azaz nem fogadja el és nem fizet?

ostyascukor # e-mail 2014.06.15. 18:57

köszönöm a gyors választ!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.06.13. 08:03

Attól még célszerű. :)
Mert hátha a bíró másképp gondolja; jobb elkerülni a vitát.

www.kbs-ugyved.hu

Egyjogász #   2014.06.12. 23:22

"A munkavállaló 78. § szerinti azonnali hatályú felmondásával kapcsolatos igény az elévülési időn belül érvényesíthető."

ObudaFan # e-mail 2014.06.12. 09:38

És igencsak célszerű a felmondástól 30 napon belül beadni a keresetlevelet.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Zsolticrx # e-mail 2014.06.12. 08:28

Kedves fórumozók!
2011.01.03-tól van szerződésem a cégnél ahol dolgozom.
Eleinte csak határozott,jelenleg határozatlan szerződéssel.Végkielégítésbe beszámít mind a 2 szerződés fajta?
Úgy olvastam,hogy ha azonnali hatállyal felmondok mint munkavállaló abban az esetben is megjár ez a juttatás ezt jól értelmeztem?
Közös megegyezésben is lehet szó a végkielégítésről,bár azt megtagadhatja a munkáltató.
Jól értelmeztem ezeket a jogszabályokat?
Választ előre is köszönöm.

Egyjogász #   2014.06.12. 07:56

A gyakorlat szerint - tekintve, hogy azonnali hatályú felmondásod alapján neked van igényed a céggel szemben - olyan esetben, ha a cég azt mondja, hogy megalapozatlannak tartja az azonnali hatályú felmondásodat, és erre tekintettel nem fizet semmit, a pert neked kell megindítani a cég ellen, és ennek keretében bizonyítani, hogy az azonnali hatályú felmondásod jogszerű volt.

ostyascukor # e-mail 2014.06.11. 23:06

Tisztelt Fórumozók

munkavállalói azonnali felmondás esetén mi megtámadhatóság ideje a felmondásnak?
azaz mi az a legkésőbbi időpont ameddig betámadhatja a cég a felmondást (perre viszi az ügyet)
másik kérdés ehez kapcsolódik. azonnali felmondásnál mi a "kifizetés/elszámolás" határideje? tehát a végkielégítés, felmondási idő stb kifizetésének határideje?
válaszukat előre is köszönöm!

nandy #   2014.03.03. 23:26

mangalicza: szerintem nem elégséges az indok. A munkaeszközöket sem tarthatod magadnál.

Szerintem az a legjobb, ha rendesen felmondasz, és kéred, hogy tekintsenek el a felmondási idő letöltésétől. Bár erre nem kötelezhető a munkáltató, de talán belemegy, hiszen így egy gonddal kevesebb neki is.

nandy #   2014.03.03. 23:23

Jerry: kártérítést követelhet.

nandy #   2014.03.03. 23:23

Az azonnali felmondást indokolni kell, és az indoknak valósnak és okszernek kell lennie.

Ezzel szemben a sima felmondást nem kell indokolni, és amennyiben az egészségi állapotod miatt nem tudod ellátni a munkakörödet, arról az orvos ad igazolást. A felmondási idő pedig letelik a táppénzes időszak alatt is.

valakivagysenki # e-mail 2014.03.01. 17:05

Tisztelt Címzett!

Segítségüket szeretném kérni. A munkahelyemen olyan körülmények vannak, ami sajnos nem megfelelőek. Határozatlan munkaszerződésem van és azonnali hatállyal szeretnék felmondani mert nem megfelelő munkakörülmények között kell dolgozni. Sajnos az egészségem is romlott, a tartós stressz miatt. Illetve a gerincsérvem is romlott.
Hivatalos mintát keresek ami alapján én feltudok mondani.
Segítségüket előre is köszönöm.
Sajnos nagyon nincsenek jogaink nekünk munkavállalónak és elég elkeserítő a helyzet ami kezd kialakulni.
Mit lehet tenni van még jogom vagy sajnos nincs?. :-(

Jerry01 # e-mail 2014.02.28. 17:58

Tisztelt Szakértő!
Jelenlegi munkahelyemen 1-2 havi szerződésekkel dolgozom.
Az lenne a kérdésem, ha nem járt le a szerződésem, de mégis felmondok, ebben az esetben kötelezhet-e a munkáltató, hogy fizessem ki a le nem dolgozott napokra járó bért?

mangalicza # e-mail 2014.02.27. 18:57

Tisztelt Szakértő!

Az alábbi kérdéssel/kéréssel fordulnék Önhöz:

Jelenlegi munkahelyemen 6 éve dolgozom, viszont a folyamatos vezetőváltások, és rendszeres rossz üzleti döntések hatására, a cég a csőd szélén áll. (jelenleg még nem indított senki felszámolást)
Mivel a jövőmet nem látom biztosnak ennél a cégnél, keresgélni kezdtem, és találtam is egy helyet, ahol szeretettel várnának engem, viszont pár nap múlva kellene kezdenem.
Mivel a jelenlegi munkahelyem a munkaszerződésemben meghatározott időpontig nem minden esetben utalja át a havi munkabért, ezért felmerül annak a lehetősége, hogy azonnali hatályú felmondással felmondjak. Bár a havi fizetés 1-2 napos csúszása, még nem lenne elegendő indok, ezen felül a cafetéria juttatások, amik szintén tételesen szerepelnek a munkaszerződésben, szintén késnek, viszont itt komoly csúszásokról van szó.
Erzsébet utalványt a tavaly decemberben 7 hónapos "csúszással" kaptuk meg visszamenőleg egyben, és azóta egyáltalán nem kaptam, illetve az AXA egészségpénztári átutalást jelenleg 3 hónapja nem kaptam meg. Ez már elegendő lehet egy azonnali hatályú felmondásra?

Ezen kívül az lenne a kérdésem, hogy azonnali hatályú felmondásnál, mi a teendő az általam végzett munkafolyamatokkal? Ezeket köteles vagyok átadni/betanítani valakinek?
Az általam használt céges eszközöket (notebook, telefon) köteles vagyok-e a felmondás napján leadni, vagy jogom van magamnál tartani addig, amíg az elmaradt pénzt/illetményeket meg nem kapom?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
KT

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.02.24. 15:48

Fizetni fog. Legközelebb előbb kérdez - és akkor talán nem követ el hülyeséget.

www.kbs-ugyved.hu

piisti # e-mail 2014.02.24. 13:35

Jó napot!Az lenne a kérdésem hogy a munkaviszonyom február 14-én szűnt meg közös megegyezéssel de egyelőre csak szóban hogy majd telefonálnak mikor kell bemennem munkaruhát leadni papírokat aláírni stb de még mindig nem jeleztek semmit,mikor pénteken betelefonáltam hogy hogy áll a folyamat azt mondták akkor lett kész és majd hívnak ha mehetek de elvileg 5 napja van és az már letelt ebben kérnék segítséget mi a teendő?? nagyon köszönöm előre is

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.02.21. 11:31

Nem; igen; nyilván a munkáltatói, de arról nem te döntesz.

www.kbs-ugyved.hu

anonim11 # e-mail 2014.02.20. 18:36

Kedves Szakértők!

Szeretnék segítséget kérni az alábbi ügyben.
Munkahelyemen 2011.02.14 óta dolgozok, nőként elég nehéz fizikai munkát végzek mely során megromlott az egészségi állapotom. Az üzem orvos javasolta munkáltatómnak, hogy más könnyebb munkakörben foglalkoztasson. Munkáltató fel is ajánlott két más munkakört. Az egyik 3 műszakos lenne, de a három gyermekem miatt nem tudom vállalni a másik pedig álló munka melyet szintén nem tudok elvégezni mely még tovább rontaná az állapotom, mivel nehézfémmel(cinkkel) kéne dolgozni.
Kérdésem, hogy felmondhatok e azonnali hatályú felmondással s ez esetben járna e végkielégítés?
Vagy melyik felmondás lenne a legelőnyösebb számomra?

Választ előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Anett