Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Dolgozó részéről azonnali felmondás.

Business Law # e-mail 2015.10.24. 12:38

sjulianna,

csak azt tudom javasolni, rendbe kell tetetni a rendszert a munkahelyen ( Munkaugyi Felugyelet ).

Eddig semmi nem indokolja a rendkivuli felmondast.

A munkaltato rendszeresen beleavatkozik a maganelethez valo jogahoz. Tulterhelt szabadsagat nem biztositja.
Es ami nem vilagos, hogy ezek 'tulorak' hogyan vannak rogzitve, mint oraszam, mint ber, hogyan fizetik ki Onnek?
Mert peldaul ha baleset tortenik, vagy karokozas a munkaltato hatranyara.....az meg ugyanugy munkaido?
Ha gondolja en megirom Onnek a levelet, melyet majd bead a Munkaugyi Felugyelethez.

Es ezzel parhuzamban felkereshet munkajogaszt is szemelyesen azonban ra a meg nem fizetett munkaber tartozik, a tobbi panaszt kell tudja rendezni a felugyelet.

sjulianna # e-mail 2015.10.24. 10:34

Oktatás volt, hogyan emeljünk, védőcipő nekünk nem jár, a saját zárt cipőmben dolgozom, mert tudom, hogy az a szabályos, és nem szeretnék megsérülni. Májusban kértem, legyen betanítva még egy csomagos, ha esetleg valaki lebetegszik, ne kelljen a szabadságot visszavonni, közölték velem, erre nincs kapacitás. amikor helyettesítőt kértem, hogy a szabim megmaradjon, azt mondták, ebbe más beledögölne, de ezt telefonba mondta, nem bizonyítható. A túlmunka mostanság rendszeres, a bővített munkakörök is, amikor a saját munkakörömön kívül mást is meg kell csinálni. Eddig nem lázadtam, de ez már sok. Mindig én húzom a rövidebbet. Tizenkét éve vagyok itt, mindig mindent megcsináltam, de a sokadik visszavonás a családom kárára már nem jön be. Egyre több kolléga sokall be. Ha tömeges levélfelvevő vagyok, akkor a munkán kívül még be kell rögzíteni a reggeli kiszállítást is, amíg nem végzünk, maradni kell. Ez állandó délutáni műszak, amire nem jár műszakpótlék, csak ösztönző. Az új dolgozók nem maradnak meg, csökkentett létszámmal kell teljesíteni.

Business Law # e-mail 2015.10.24. 05:43

Soha nem kellett kötelező jelleggel viselni folyamatosan, az elszívófülkéket biztonságosnak mondják. Az már más kérdés, hogy nem azok...

Piglet, akkor ezt ki kell vizsgaltatni. Mindenkeppen forduljanak a Munkaugyi Felugyelethez.

sjulianna,

konzekvensen, hosszan fenntartva a munkaltato ilyen allapotot nem teremthet, szervezetlen a reszleg ahol On dolgozik. Ki kell adja a szabadsagat.

Nem teheti meg a munkaltato, hogy folytonosan ossze - vissza hivja be muszakba a dolgozokat.
Tovabba, a 20 kg feletti emeles emberi erore szabva sem szabalyos.
Keressen munkajogaszt, es forduljon a Munkaugyi Felugyelethez.
Volt oktatas, hogyan kell emeleni, es megfelelo vedo labbelije van?

ObudaFan # e-mail 2015.10.23. 19:07

Piqlet

Szerintem nincs helye azonnali hatályú felmondásnak ebben az esetben.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

wers #   2015.10.23. 18:35

Mondani persze könnyű. Az biztos, ez alapján ne mondj fel, de szabira elmehetsz.

wers #   2015.10.23. 18:33

Évi 7 nappal te rendelkezel, azt 15 nappal előbb kell bejelentened. Ez megtörtént. Oldja meg.

sjulianna # e-mail 2015.10.23. 18:29

Mert visszavonta a jövő heti szabim, immár sokadszorra, mi beígértük a családnak, hogy elmegyünk az őszi szünetben. A nyári szünet idején 3 napot kaptam, hogy a gyerekeimmel lehessek. Ezt a szabit már januárban kértem, de visszavonta. A cég családbarátnak mondja magát. A kéthetes nyári szünetet úgy kértem, hogy az évzáró benne legyen, ott is visszamondta, munkából loholtam oda. Ha van vmi a suliban, oviban, pl. szülői, elszaladok, visszaszaladok, nem ad szabit. Most kedden szólt, hogy lehet, hogy mégse lehetek szabin, megkértem, oldja meg helyettesítéssel, elzárkózott előle. Mindig én szívom meg, ha szóvá merem tenni, akkor vagdalkozok, meg se hallgat. Kezdek kikészülni idegileg.

wers #   2015.10.23. 16:02

Bármikor felmondatsz, miért akarsz azonnali hatállyal?

sjulianna # e-mail 2015.10.23. 14:54

És az, hogy mindig én kerülök hátrányba, mert a főnök meg sem hallgat, ha el szeretném mondani az indokaim, letorkol. Az egyik munkaköröm csomagfelvevő, és ugyebár csomagot 40 kg-ig lehet feladni, én nő vagyok, volt, hogy 42 kg-nyi csomagot küzdöttem fel a mérlegre.A szemem nem jó, ezért szültem császárral is, a 10 dioptria miatt. A kötelező munkaközi szünetet nem tudják kiadni, csak akkor hagyhatjuk el a helyünk, ha vki odajön néhány percre.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.10.23. 14:16
sjulianna # e-mail 2015.10.23. 13:26

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni, az azonnali hatályú felmondáshoz elég indok-e, hogy a januárban leadott éves szabadságigényben kért szabadságom ismételten visszavonták, pedig az őszi szünetet határozottan kértem. Két kicsi gyerekem van (4 és 8 év), a nyári szünetben kaptam 3! napot, amikor a nyakam becsípődött, akkor is dolgoztam. Az egyik munkakörömet 3 fő tudja megcsinálni, a negyedik társunk elmarták a cégtől, aki még tudott volna helyettesíteni. Most az egyik kolléga műtétet ütemezett be, de én jeleztem, hogy mindenképp szükségem van a szabira, mégis visszavonják. Kértem, keressenek arra az egy hétre helyettest, de ezt nem oldották meg. A másik munkakörömben a munkaidő 12-20:20-ig tart, de inkább tovább, amíg nem végzünk, és emiatt a gyerekeimmel csak reggel találkozom, amíg elviszem őket oviba, suliba. Nagyon szeretem a munkám, de a családom jobban. Sokszor nem tudunk egy hetet sem előre tervezni, itt az biztos, ami elmúlt. A kiírásnál is van hogy azt sem tudjuk, hogy jöjjünk a következő héten. Nem egyszer volt olyan, hogy aznap szóltak, még délutánra is menjek vissza. Üdv: Juli

Piqlet # e-mail 2015.10.22. 19:49

Köszönöm a választ!
Pontosítok: a laborvezető(k) azt mondtá(k), hogy NEM KELL viselni a higanymaszkot, ha lehúzzuk (zárjuk) az elszívófülke plexijét. A maszkot akkor kell kötelezően felvenni, amikor pl. véletlenül kifolyik nagyobb mennyiségű higany, ezt kénporral kell feltakarítani és addig csak az(ok) tartózkodhat(nak) bent, aki(k) maszkban feltakarítjá(k).
Soha nem kellett kötelező jelleggel viselni folyamatosan, az elszívófülkéket biztonságosnak mondják. Az már más kérdés, hogy nem azok...

ObudaFan # e-mail 2015.10.22. 16:33

Piqlet

Ha elvileg lehet a maszkban dolgozni, és abban az esetben a munka veszélytelen, akkor azért nem kockázatmentes a dolog szerintem. Illetve mindenképpen tanácsos előbb felhvni a munkáltató figyelmét a problémára és csak utána lépni bármit, ha nem történik semmi. Egyébként annak viszont, hogy táppénzen vagy, ebből a szempontból nincs jelentősége.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2015.10.22. 16:31

kiskincs

Ilyen jellegű sérelem miatt azonnali hatállyal véleményem szerint nincs lehetőséged.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Piqlet # e-mail 2015.10.22. 15:39

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék a jelenlegi munkahelyemről minél kedvezőbb feltételekkel távozni és lehetőleg felmondási idő letöltése nélkül. Azt olvastam, hogy azonnali hatályú felmondás esetén nem kell kitölteni a felmondási időt és megkapom a végkielégítést is (több mint 10 év után nekem már járna 3 havi) - de csak akkor, ha a felmondási ok alátámasztja a felmondás jogosságát.
Jelenlegi munkakörömben veszélyes anyagokkal - többek között higannyal - dolgozom, amely mellett nem mehetne a hőmérséklet 20 °C fölé (ez a OMFI honlapján található adatlapon kiírt, biztonságos munkavégzéshez szükséges hőmérséklet). Anno a cégünk belső szabályozása szerint a hőmérsékletnek 16-18 °C között kell(ene) lennie. A hőmérséklet ennek ellenére rendszeresen 20 °C felett van, nyáron legtöbbször felment 25(!) °C fölé!
Idén többször rosszul lettem, a háziorvosom pajzsmirigy-alulműködést állapított meg. (Ezt akár okozhatja nehézfémmérgezés is.) A cég évente rendszeresen vizsgálja a higanyszintet a szervezetben, ezek szerint nálam minden rendben. De ilyen körülmények között én nem szeretnék tovább ott maradni, az egészségemet féltve...
Nem tudom, hogy ez így elég indok lenne-e az azonnali hatályú felmondásra vagy a munkáltató beleköthet abba, hogy akkor miért nem használtam higanyszűrő maszkot? Jelzem, azt SENKI nem használ, mivel a higannyal működő gépek elszívó fülke alatt vannak és ELVILEG biztonságosak (a cég szerint!) - GYAKORLATILAG a higany arra gurul, amerre akar... viszont a maszkban meg lehet fulladni és nem lehet eltölteni benne 12 órát még akkor sem, ha 2 óránként szünetet tart az ember.
Szóval annyit szeretnék tudni, hogy az azonnali hatályú felmondás indokaként ez megállja-e a helyét? Beleköthet-e a munkáltató, esetleg nem fizetve ki a járandóságom..? És beadhatom-e a felmondásom a táppénz alatt?
Előre is köszönöm a választ!

kiskincs # e-mail 2015.10.19. 13:06

Tisztelt Válaszadó

Az lenne a kérdésem,hogy részmunkaidős dolgozó vagyok. 4 órában.
Egy multinál.
És már több alkalommal is elő fordult.hogy váltópénzt kértem a főpénztárostól. mert abszolút nem tudtam vissza adni..mert nekem az ugye munka eszköz,mint a polc szervizesnek a magas polchoz a létra.
lényeg hogy betelefonáltam kérni váltót mire a főpénztáros közölte nincs nem ad..vegyek ki a kasszámból.hogyan ha ott nincs? és rám csapta a telefont..
miután ez nem egyedi eset azt gondolom azonnali fel mondással ha menne el szeretnék jönni.
szerződésemben 3 hét a felmondási időm.
de így nem tudok dolgozni hiszen lehetetlenné teszi a munkámat.
a kérdésem az lenne milyen módon van lehetőségem azonnali hatállyal eljönni.
köszönettel Ildi

ildi

Laci1024 # e-mail 2015.09.26. 07:46

Üdvözlöm!

Azonnali hatállyal szeretnék felmondani.
Lassan három éve dolgozom a cégnél.
Egy évvel ezelőtt közölték velem, hogy ügyeletet kell adnom havonta egy hetet hétfőtől hétfőig napi 24 óra. Ezért fizet nekem a cég napi bruttó 1000 forintot. Ha bemegyek kocsival ugyelet alatt dolgozni az üzemanyagot szerencsére elszamoljak kiküldetési rendelveny formában. Ha éjjel ha hétvégén kell bemennem dolgozni nem kerül rendes elszámolásra. Ugyan annyi ora pluszt kapok mintha hétköznap munkaidoben lennék bent.
Kifizetesre nem került még sor negyedéves munkaido keret van es inkább le kell csúszni az orakat.
Köszönöm a segítséget!

wers #   2015.09.25. 16:23

mamamacoka, ettől nem félnék, ha van is ilyen jellegű támogatás, akkor annak szigorú feltételei vannak, többek között, hogy foglalkoztatnia kell a munkavállalót (rendes körülmények között) bizonyos ideig.

gabi910925, mint ObudaFan írta, nem, de közös megegyezéssel megszüntethető, lehet, beleegyezik a jelenlegi munkáltatód. Vagy adjat könnyítést a 30 napból.

mamamacoka # e-mail 2015.09.25. 10:34

gabi10925, én tudom, hogy szükség nagy úr, de végülis ő így támogatást kap a felvételed után,ezt akarja megszerezni, nem pedig mint munkaerőre lenne rád szüksége, majdnem olyan, mintha az államon keresztül te fizetnél neki, hogy dolgozhass, - nem túl tisztességes vállalkozónak tűnik, és aki így kezdi, az más sumákságra is képes, - jól gondold meg, mit cserélsz mire... - bocs;

ObudaFan # e-mail 2015.09.25. 07:24

Ha a munkaszerzodesedbol kifejezetten mas nem kovetkezik, 30 napos felmondasi idod van es ki kell toltened.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

gabi910925 # e-mail 2015.09.23. 17:04

Tisztelt Fórumozók!

Jelenleg részmunkaidős (4óra) munkám van egy egyéni vállalkozónál, találtam egy teljes munkaidős (8óra) állást, ahol az a feltétel hogy 1 napra regisztrálnom kéne magam a munkanélküliben.

A kérdésem az lenne, hogy nekem van-e felmondási határidőm mert 4 órában dolgozok?
A másik, hogy azonnali hatállyal felmondhatok-e azzal az indokkal, hogy 8 órás munkát találtam?!

Válaszokat előre is köszönök!

ObudaFan # e-mail 2015.09.21. 06:43

Wolf2009

Jogszerűen a munkáltató hozzájárulása nélkül csak akkor, ha éppen a munkáltató súlyosan megszegi a munkaszerződést, vagy olyan magatartást folytat, ami az együttműködést lehetetlenné teszi.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2015.09.21. 06:42

munkavállaló33

A munkavállaló, ha munkaviszonyát jogellenesen szüntette meg, köteles a munkavállalói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget megfizetni. Ez vélhetően nálad is 30 nap.

A munkáltató követelheti a fent meghatározott mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

munkavállaló33 # e-mail 2015.09.16. 19:04

Sziasztok!

Olyan kérdéssel fordulok hozzátok,ha felmondtam, de nem szeretnék bemenni a munkahelyemre, az ügye jogellenes megszüntetésnek számít. Mire számíthatok, mekkora összege vonnak le tőlem? Kőkemény nettó 92000ft a fizetésem. Itt időarányosan 30 nap/1 havi béremet fogják levonni tőlem? Bruttót vagy nettót számítanak? Telefonos ügyfélszolgálaton dolgozom, ha sorozatosan kárt okozok a cégnek akkor jól gondolom, hogy kártérítést akaszthatnak a nyakamba. vagy ha fél óráig kezelek egy hívást az elvárt meg 4 perc akkor az is indokolhat egy kártérítést feltételezem!

Várom megtisztelő válaszotokat.

Wolf2009 # e-mail 2015.08.25. 13:52

Üdvözlöm!

Határozatlan idejű szerződéssel dolgozom jelenlegi munkahelyemen, de kaptam lehetőséget egy új munkahelyen. A gond csak az, hogy 1 hetem van a kezdésig. A kérdésem a következő lenne: Hogyan mondhatok fel, hogy ne kelljen felmondási időt töltenem (hiszen akkor nem tudnék kezdeni az új munkahelyen, ami annak elvesztésével járna)?

Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelettel: Wolf2009