Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Dolgozó részéről azonnali felmondás.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.09.05. 12:31

A fórummotor monnyon le!

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.09.05. 12:31

Családi okok miatt kérte az azonnali felmondását
Cseresznye.

www.kbs-ugyved.hu

capisca #   2014.09.05. 12:03

Kedves Aragorn!

Azonnali hatállyal mondhatsz fel próbaidő alatt, ahogyan a munkáltató is.

Ha nincs már másik fix helyed, akkor várd ki a próbaidő végét és szeptember 28. napján mondj fel (akkor nem kell fizetned)

capisca #   2014.09.05. 12:00

Kedves Csaba!

A kollektív szerződés eltérhet a munka törvénykönyvében rögzített felmondási időtől.

Tehát, ha Kollektív Szerződésben 2 hónap van, akkor az az irányadó.

csaba73 # e-mail 2014.09.05. 11:38

Üdvözlöm!
Felmondással kapcsolatos kérdéssel fordulok ide!
Három és fél év határozatlan idejű munkaviszonyom kívánom felmondani.A MT.idevágó §-a szerint 35 nap lenne,de a Kollektív Szerződésben 2hónap van feltüntetve,és a munkáltató ragaszkodik hozzá.
Hivatkozhatok-e a MT.-ben meghatározott felmondási időre,és a MT.41§-ra,miszerint a Kollektív Szerződés a munkavállaló javára térhet el?Vagy az a felmondási időre nem vonatkozik?
Előre is köszönöm a választ!

aragon89 # e-mail 2014.09.03. 10:33

Tisztelt Óbudafan!

Egy felmondással kapcsolatos kérdésem lenne.
Tényállás: próbaidőn (90 nap) belül vagyok még, csak a szerződésemben szerepel egy kitétel, amit én hülye az aláírásommal elfogadtam. Így szól ez a kitétel:
"Felek a jelen munkaszerződés megkötésével egyidejűleg három hónap próbaidő kikötésében állapodnak meg, melynek ideje alatt bármelyik fél írásban, azonnali hatállyal, indokolás nélkül szüntetheti meg a munkaviszonyt. Ha munkavállaló nem a munkaadónak felróható okból szünteti meg a munkaviszonyt a próbaidő alatt, akkor vállalja az alkalmazásával kapcsolatos közvetlen költségek megtérítését a munkáltató felé."

Az utolsó mondat a kritikus... A munkáltató ebbe a "alkalmazásával kapcsolatos közvetlen költségek"-be beleszámítaná a munkaerő közvetítő díját (ami egyébként 200000 forint).
A kérdése(i)m tehát: beszámíthatja-e vagy sem ezt a tétel? (a névjegyeim árárt még megértem, és az nem is ekkora tétel).
Ha igen, akkor mivel szeptember 27-én jár le a 90 nap próbaidő, benyújthatom e a felmondásomat (mondjuk holnap) 30 napos felmondási idővel? Így a fenti kitétel érvénytelen lesz.

Előre köszönöm a segítségét.
Üdvözlettel

Egyébként határozatlan idejű a szerződés.

Aragon89

ObudaFan # e-mail 2014.09.01. 18:01
Fanny21 # e-mail 2014.09.01. 16:14

Sziasztok!Tudom, hogy ez az érem másik oldala, de hátha tudna nekem valaki segíteni.

Tényállás: a munkavállaló kiabált a többi munkatársával a munkahelyén és meg is fenyegette őket, ezért azonnali hatályú felmondással megszüntették a munkaviszonyát.

Olyan jogeset kellene nekem, amiben azt döntötte el a bíróság, hogy mennyiben volt jogszerű a munkáltató ezen intézkedése. Tud esetleg valaki ilyet?
Még konkrétabban, olyan kellene, amely azt mondja, hogy elegendő, ha a valaki verbálisan megfenyegeti a munkatársát.

Előre is köszönöm a válaszokat és a segítséget!

SikkesSittes # e-mail 2014.09.01. 14:02

Köszönöm szépen a válasz Óbuda Fan!

Utolsó kérdésem és nem piszkállak többet ígérem :)

A cimbora szerződése szerint " a feladat jellegénél fogva munkáltató adott esetben rendkívüli munkavégzésre kötelezheti munkavállalót, amely elrendelését írásban készíti"

No ilyet nem készített...

" a rendkívüli munkavégzés megváltása pihenőnapban történik, amelyet a következő munkaidőkeretben biztosít a munkáltató"

Ezt ugyan lekönyvelte de nem biztosította így elvileg a barátomnak van vagy 100 ki nem adott pihenőnapja és nem egy közülük ünnepnapra esik.

Minden kétséget kizáróan bizonyítható utasok által is aláírt menetlevelekkel(is) mivel csak ő dolgozott ott magyarként 3 műszakban, váltás nélkül. Mikor nem volt plusz megrendelés és két fuvar közt tudott szunyókálni az volt a pihenőidő.Volt háromszor, hogy egy teljes napot nem kellett dolgoznia...egy év alatt...

Követelheti ezek ellenértékét vagy megváltását?

Balhé ez a neki is és a cégnek is, ha kiderül a turpisság - 1 éve készenlét szünet nélkül?

Nem akarják megküldeni neki az esetleges követelésüket és a záró elszámolást, inkább szeretnék az irodában hazai pályán "elszámoltatni"...

A cég mellesleg egy nagyon ismert "hazai" közlekedési vállalat alvállalkozója EU minden országában de nem tudom ez az eset lesz-e a banánhéj.

Jobb lenne amúgy ha ügyvédhez fordulna?

Köszönöm szépen előre is:)
Sikkes Sittes

ObudaFan # e-mail 2014.08.31. 16:17

Egyrészt a ki nem adott szabadságot meg kell, hogy váltsa a munkáltató. Másrészt amennyiben a munkaügyi felügyelet tudomására jut ez, akkor bírságolni fognak.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

SikkesSittes # e-mail 2014.08.31. 15:02

Kedves ObudaFan!

Köszönöm szépen a SikkesSittesnek adott válaszokat.

Barátom az összes menetlevelet kézzel töltötte ki és egy utasa mindig aláírta. Július hónapban minden napra esett egy-két szignó így álláspontom szerint bizonyítható, hogy nem volt szabadságon. Az ügy természeténél fogva egyébként nem is lehetett hiszen egyedül "teljesített szolgálatot" az adott helyen.

A kérdés az, hogy amennyiben bizonyítható az, hogy a pihenőidőket és pihenőnapokat is szándékosan úgy tüntette fel a munkáltató, mintha azokat ténylegesen pihenéssel töltötte volna a dolgozó de azokat menetlevelekkel, tanúkkal igazolhatóan munkában töltötte - milyen jogkövetkezményekkel kell számolni, illetve követelhető-e így utólag azokkal kapcsolatban bármilyen ellenszolgáltatás?

Bocs kissé hosszú lett a mondat :) a munkajog útvesztőiben kissé kiszáradt az agyam:)

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # e-mail 2014.08.31. 13:49

Rituka87

A munkavállaló, ha munkaviszonyát jogellenesen szüntette meg, köteles a munkavállalói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget megfizetni. A munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni. A munkáltató követelheti a fent meghatározott mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2014.08.31. 13:48

SikkesSittes

Bizonyítási kérdé,s hogy mit követelhet azokra az időszakokra, amikor elvileg szabadságon volt. Ha a szabadságos lapot aláírta, akkor az igény érvényesítése nem lesz egyszerű.
A munkáltató a vétkes károkozás esetén követelhet kártérítést, így önmagában egy sérülés az autón a munkavállaló vétkessége bizonyítása hiányában még nem elég a kártérítéshez.
Ha van ki nem vett szabadsága, annak a pénzbeli ellenértéke megilleti.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

SikkesSittes # e-mail 2014.08.31. 11:53

Tisztelt Hozzáértők!

Jó barátom egy magyar cég alkalmazásában állt, külföldön dolgozott és személyszállítást végzett.

Feladatát - a munkaszerződése szerint - 3 műszakos munkarendben, készenléti munkakörben látta el és a munkaidőkeret szerint havonta 10-15 pihenőnap és fizetett ünnep illette meg.

A munkaszerződése szerint amennyiben a munkáltató rendkívüli munkavégzésre kötelezi azt pihenőnapban váltja meg.

A valóság azonban az, hogy egy éven keresztül egyedül dolgozott és a napi kötelező két szállításon felül ahány rendelést kapott azt teljesítenie kellet. Volt, hogy több ezer kilométert tett meg egy-két órás pihenővel - pihenőnapja a menetlevelek és a megrendelő emailek tanulsága szerint sem volt.

Többször kérte, hogy bármilyen eshetőségre tekintettel - fáradtság, egészségügyi vagy más akadály miatt - számára biztosítsanak helyettest, de azt munkáltatója csak halogatta.

A munkáltató a legutóbbi fizetési jegyzékén 7 nap szabadságot "vont le" amelyet ő később vett észre, de amióta rákérdezett - síri csend.

Barátomnak egy napon betelt a pohár és mikor biztosan tudta, hogy az elkövetkező 24 órában nem kell dolgoznia - beült az autóba, hazavezetett Magyarországra és a munkaviszonyát felmondta.

A cég a gépkocsit tőle átvette az okmányokkal együtt és felmérte a "károkat"...

Jelenlegi követelése a céggel szemben munkabére, a ki nem vett szabadság megváltása amely kb. 350.000 forint Kéri továbbá a szabálytalanul elvégeztetett túlmunka megfizetését is amely még egyszer ekkora összeget tesz ki.

A cég követelése vele szemben a részére átadott költségkeret amely kb. 60.000 forint

A cég "üzletpolitikája" azonban az, hogy a távozó dolgozó által használt gépkocsiban "okozott károkat" felméri és lehetőség szerint semmit nem fizet csak a mielőbbi elszámolást sürgeti amelyen ő "önvédelemből" egyelőre nem kíván személyesen megjelenni.

Kérdésem, hogy van-e bárkinek hasonló tapasztalata az ilyen esetekben történő eljárással kapcsolatban?

Követelheti-e jogosan a pihenőnapként feltüntetett de valójában 24 órás készenlétben töltött órák megfizetését illetve felléphet-e egyéb igénnyel?

Követelhet-e a munkáltató tőle bármi egyebet?

Köteles-e a munkáltató a munkabért megfizetni a jogszabályban leírt 5 napos határidőn belül?

Megilleti-e a szabadság pénzbeni ellenértéke amely estében közel 30 nap?

Más egyéb most nem jut eszembe :)
Köszönöm a válaszokat!

Rituka87 # e-mail 2014.08.29. 11:15

Üdvözlöm!

Azzal a problémával fordulnék Önhöz/Önökhöz, hogy 2014. 08. 27. azonnali hatállyal felmondtam a munkahelyemen. Egy új munkahely reményében kellett így tegyek, már nem maradt időm ledolgozni a felmondási időmet.
A munkaadóm először ellenezte, majd néhány percnyi beszélgetés után belement és sok szerencsét kívánt a továbbiakban. Nem esett szó sem a felmondási idő letöltéséről, sem pedig a kártérítésről. Azaz szóban elfogadta a felmondásomat. Ezután mire a HR irodába értem ott már közölték, hogy az igazgató úr mégis úgy döntött, hogy nem adhatják ki a papírjaimat, csak 30 nap elteltével. Majd 08.29. reggel kaptam egy levelet amelyben a 30 napos felmondási idő letöltését követelik, vagy pedig 10 napon belül 114000Ft megfizetésére köteleznek.

Holnap kora reggel külföldre utazom az új munkahelyemre, így nem tudom mi tévő legyek.

Köszönettel

ObudaFan # e-mail 2014.08.15. 12:32

Adrienn66

Ha a munka elvégzéséhez valóban szükséges a magasabb végzettség, akkor véleményem szerint ezt kell figyelembe venni és nem a szerződésben írtakat. Azért a felmondás előtt erre felhívnám a munkáltató figyelmét.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2014.08.15. 12:30

peva62

Hát, azonnali hatályú felmondáshoz ez azért szerintem nem elég súlyos magatartás, inkább a költségeid megtérítése a reális.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2014.08.15. 12:29

edit0205

Jogi úton semmit. Valahogy próbáld meg meggyőzni a munkáltatót.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

edit0205 # e-mail 2014.08.15. 09:23

Tisztelt Szakértők!

Augusztus 12-én beadtam a felmondásom mert számomra kedvezőbb munkalehetőséget találtam. A főnököm ragaszkodik hozzá hogy szeptember 1-ig felmondási időt töltsek. Az új helyen viszont mielőbb kezdeni kellene. Mit tudok tenni hogy meggyorsítsam a kilépést? Félek két szék közül a földre esek.
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Edit

peva62 # e-mail 2014.07.31. 19:25

Tisztelt Cím!
A munkaügyi előadónk júniusba bekérte a július-augusztusi szabadság igényünket, amiben augusztusra kértem 4 nap szabadságot.Július végén rákérdeztem mivel ezidáig nem közölt beosztást és kiderült, hogy nem enged el szabadságra mondván nincs kivel helyettesítenie. Időközben viszont befizettem egy külföldi szállás előlegét.Úgy tudom ha 15 nappal előtte jeleztem köteles kiadni a kért szabadságot. Azt tervezem ha mégse enged el beadom az azonnali hatályú felmondásom utazás előtti napon. Kérem válaszát megtehetem -e és milyen következményekkel fog ez részemre járni. Mi a helyes megoldás, hogy ne legyen problémám.
Nagyon köszönöm válaszát.
Üdvözlettel!

Adrienn66 # e-mail 2014.07.31. 15:53

Jó napot!
2 kérdésem lenne:1.Lottózónál dolgozom ahol a vállalkozó aki foglalkoztat munkaköröm szerint betanított terminál kezelő vagyok,amihez a munkaszerződésben leírja hogy alapfokú végzettség szükségeltetik,FEOR:9239 (egyszerű szakmunkát nem igénylő foglalkozások)amelyre minimálbért fizet.Tudom hogy a garantált bérminimumhoz legalább középfokú végzettséget vagy szakmunkát kell rögzíteni a munkaszerződésemben.De ezt a munkát terminálkezelői végzettség nélkül nem lehet végezni mert hozzá sem nyúlhatnék egy terminálhoz.A terminálkezelői végzettségem meg van még is betanított terminálkezelőként foglalkoztatnak.A munkaköri leírásomban rögzítik h a munkához alapfokú végzettség szükséges ,valamint a szakmai ismeretekhez előírják a terminálkezelői végzettséget .Ha már ezt előírja aktor nem minősül szakmunkának vagy nem lennék jogosult a garantált bérminimumra?"2.Ha véletlenül jogosult lennék akkor képezheti e ez azonnali felmondás indokát?

pazs #   2014.07.28. 14:32

Akkor 15 nap, ha a munkáltató mond fel, munkavállalói felmondás esetén le kell tölteni a felmondási időt.

andreagyori89 # e-mail 2014.07.28. 11:49

Üdvözlöm Önöket!

A párom felmondási ügyében szeretnék tanácsot kérni. Az elmúlt időszakban kialakult nézeteltérések, személyi változások miatt a mai napon szóban beadta felmondását. Bár őt 30 napos felmondási idővel vették fel, érthetetlen módon ragaszkodnak a teljes 30 naphoz, holott eddig 15 nap volt a megszokott felmondási idő. Időközben elkezdtünk új munkahelyet keresni neki, hogy ha kilép, legyen hova mennie. Sikerült is találni egy nagyon jó helyet, jó fizetéssel, korrekt munkaidővel és beosztással. Most lehet, hogy ez veszélybe került azáltal, hogy 30 napig még nem léphet ki. Jelenleg 12 órában dolgozik, a fizetést is eszerint kapja, de bejelentve csak 6 órában van, így tehát mondhatjuk-e azt, hogy a 30 napos felmondási időt 12 órában ledolgozza? Ragaszkodhat-e mindenáron a munkáltató a felmondási időhöz?

Köszönöm!

Andrea

Öccse # e-mail 2014.07.27. 09:19

Köszönöm együttműködő és megértő segítséged KBS.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.07.26. 20:45

Nem jól érted. Nagyon nem.

www.kbs-ugyved.hu