Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Dolgozó részéről azonnali felmondás.

jujamba # e-mail 2014.02.03. 18:54

Kedves szakértők, január elején kezdtem el dolgozni egy munkahelyen. A próbaidő 3 hónapos, és a felmondással valószínűleg élni is fogok, de lenne egy kérdésem. A betanításom részét képezi egy hosszabb külföldi training. Szállás, utazást, étkezést a cég fizeti. Érdeklődni szeretnék, hogy ezen összegek visszafizetésére kötelezhetnek-e a felmondásom után. A munkaszerződésben nem találtam erre vonatkozó részt. Előre is köszönöm segítségüket.

yaastreet # e-mail 2014.01.15. 22:14

Tisztelt szakértők!

Egy informatikai vállalatnál dolgoztam, a meló-diák iskola szövetkezeten keresztül történtek a kifizetések minden esetben, nem volt a vállalattal saját munkaszerződésünk. Etikai okok miatt azonnali hatállyal felmondtam, döntésem közöltem a vállalkozással levélben és egyik napról a másikra nem mentem dolgozni. (meló-diáknál nem mondtam fel) Továbbá felmondásom előtt minden a vállalattal kapcsolatos adatot elküldtem nekik és töröltem a gépemről. Én, mint munkavállaló a meló-diákkal voltam/vagyok szerződésben, ezen kívül a vállalattal egy mind2 fél által aláírt titoktartási szerződést kötöttünk.
Felmondásomat tudomásul vették, azonban egy projekt befejezésének lezárásaként újabb munkát kértek tőlem. Ezt én megtagadtam.
Azóta azzal vádolnak, hogy a gépemen összeállított fejlesztő környezet (amiben programokat készítünk) is az ő általuk finanszírozott szellemi tulajdonuk amit én letöröltem, ennek újbóli előállítása számukra többletköltséggel jár, továbbá miattam nem tudják időre teljesíteni a projektjüket, ami miatt a megrendelő részéről esetlegesen fellépő kártérítési követeléseket rám fogják hárítani. Azonban a fejlesztői környezet összeállítása az interneten megtalálható publikus adat, így az a titoktartási szerződésük alapján nem képezi a vállalat tulajdonát.

Lehet a vállalatnak felém tényleges kártérítési követelése? Én nem írtam alá semmilyen határidőre vonatkozó szerződést és nem is voltam tisztában a határidőkkel.
Illetve köteles vagyok meló-diákos dolgozóként a felmondásomat követően 30 napot dolgozni nekik?
Egy esetleges pert előidézve, engem mint magán embert perelhetnek, vagy minden esetben a meló-diáktól követelhetnek? (én nem álltam jogviszonyban a vállalkozással)

Előre is köszönöm a válaszokat!

tiszavirág69 # e-mail 2014.01.12. 16:46

Nagyon szépen köszönöm a választ !

ObudaFan # e-mail 2014.01.12. 14:57

tiszavirág69

Azonnali hatállyal akkor mondhatod fel a munkaszerződésedet, ha a munkáltató súlyos szerződésszegést követ el, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, ami a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

A munkavállaló, ha munkaviszonyát jogellenesen szüntette meg, köteles a munkavállalói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget megfizetni.
A munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni.

A munkáltató követelheti a fent meghatározott mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

tiszavirág69 # e-mail 2014.01.12. 11:59

Tisztelt Szakértők.
Érdeklődni szeretnék milyen feltételekkel lehet AZONNALI hatállyal felmondani.
Milyen következményekkel jár, ha mondjuk azt mondanám:
holnaptól kérem munkaviszonyom megszüntetését ?
Köszönöm előre is a válaszokat.

Alfrédó # e-mail 2014.01.11. 14:45

Érdeklődés. Fel vettek egy kamionos céghez kamionsofőrnek, nem mondták előre ,hogy elektromos targoncázni is kell fel rakodni a kamionra. Meg sem kérdezték van e rá jogosítványom!! Mondtam amikor rakodni kellett volna , hogy én ilyet nem kezeltem és nem tudom hogy kell!! Közölték akkor mehetek vissza leszámolni!!! Én, meg ijedtem hogy elveszítem az állásomat és el kezdtem rakodni vele!! Leborítottam 2 raklap sört és most velem akarják kifizettetni.
Érdeklődnék, hogy mennyek e valami ügyvédhez perelni őket
hogy olyan munkát csináltattak velem és a kirúgással fenyegettek ha nem csinálom!! Vagy hagyjam az egészet , mert én is meg ütöm a bokámat emiatt!! És a fizetésemet sem adják ide!!
Az előző munkahelyemen is kamionoztam 9 hónapig nem kellett ilyet csinálnom!! Nem is tudtam csak itthon néztem utána hogy papír kell az elektromos targonca vezetéshez is!!! Köszönöm várom a válaszokat

lackotata # e-mail 2014.01.07. 19:48

Tisztelt Ügyvédúr!
Egy hónappal ezelőtt közölte velem a közvetlen főnököm hogy holnaptól másik műszakban teljesen más munkakörben dolgozom. Közölte továbbá hogy nincs más lehetőségem mert ha nem megyek be a másik munkakörbe dolgozni akkor igazolatlan távollét miatt fegyelmit ad. Na most ezen események hatására másnaptól (lassan másfél hónapja) "új"
helyemen dolgozom. Felkerestem a munkáltatóm HR-irodáját és tájékoztattam őket a fejleményekről. Hozzáteszem amit a HR.-en is elmondtam hogy a mai napig semmilyen papírt nem írtam alá az áthelyezésemről de nem is kerestek ezzel!!! Tájékoztattam a HR. munkatársat hogy ezt az "új"
munkát nem vállalom mivel én nem erre a munkakörre jelentkeztem 10 évvel ezelőtt. Ígéretet kaptam de a mai napig nem történt semmi.Felkerestem egy jogi tanácsadást
ahol azt tanácsolták kérjem írásban eredeti munkakörömbe való visszahelyezésem. Ha nem reagál munkáltatóm adjam be a rendkívüli felmondásom. Erre kérnék tanácsot mert a fórumon olvastam vigyázni kel a rendkívüli felmondással. Mit javasol mit tegyek? Itt dolgozom 11. éve. Feleségem, gyermekeim is itt dolgoznak soha nem volt fegyelmi vétségem, munkámra mindig jót mondtak.Várom válaszát Tisztelettel!

rimo86 #   2014.01.02. 18:23

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésem lenne. 2013. December 10. körül beadtam szóban a felmondásom a munkahelyemen. Főnököm megkért, hogy várjak még, nem kötelez a felmondási idő letöltésére, gondoljam át az ünnepek alatt, és januárban beszéljünk róla. Én így is tettem. Most beadtam írásban a felmondásom, jeleztem is a levélben az általa ígért "nem kell felmondási időt letölteni" részletet. Válasz: Ő nem ígért ilyet, a felmondási idő 30 nap. Sajnos írásos formában nincs meg az ígérete.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Az elegendő indok az azonnali felmondásra (felmondási idő letöltése nélkül azonnal távozom), hogy bármilyen írásos megállapodás, szerződésmódosítás nélkül a fizetési papírom aláírásakor derült ki, hogy a bejelentett bruttó munkabéremet kevesebb mint felére csökkentette (a diplomás minimálbért sem kapom meg, pedig rendelkezem diplomával), illetve 3 hónapja 3-4 részletben kapom meg a fizetésem (volt, hogy 70%-a 1 hónapos késéssel került átutalásra)?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.12.09. 14:48

Köti. De ettől a lemondási idő még két hónap marad.

www.kbs-ugyved.hu

milano7 # e-mail 2013.12.09. 12:27

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Röviden a helyzet:
Határozatlan idejű közszolgálati jogviszonyomról november 12.-én írásban lemondtam,melyet munkáltatóm átvett. Lemondásomban kértem, hogy a két hónap lemondási idő helyett dec. 31-én engedjen el.
A munkáltató megjegyzésben ráírta nyilatkozatomra, hogy az időpontról később dönt. Nov 28-án szóban üzente a személyzetissel, hogy oké a dec. 31. - erre én ezt az új munkahelyemen bejelentettem - majd rá dec 4-én, szintén a hr-sel üzent, hogy nem oké, ki kell töltenem a két hónapot.Erre fogalmaztam egy levelet, melyben rákérdeztem, hogy ugyan már mégis, hogy kíván dönteni, melyre a válasz az volt egy mondatban a levelemre firkálva aláírással, dátummal, bélyegző nélkül: "A lemondási idő két hónap". Na most ezt nyilván tudom.
A kérdésem az lenne, hogy a munkáltatót nem köti-e valami időhatár, hogy mennyi időn belül kell válaszolnia érdemben a munkavállaló jogviszony megszüntetésére vonatkozó kérdésére, köti-e valamiféle forma.
Várva válaszát, tisztelettel.

Immaculata #   2013.12.08. 19:26

Nem ide válaszoltam, már megint eltévedtem.

Immaculata #   2013.12.08. 19:25

Nemcsak, hogy joga van, hanem nagyon tisztességesen járt el. Megtehette volna, hogy még kártérítésre is igényt tartson.

nemeth78 # e-mail 2013.12.08. 13:40

Tiszteletem!

Megalapoznak -e egy rendkívüli felmondást a munkavállaló részéről a következő indok/ok: -?

  • folyamatosan 15.-én fizetik a fizetést /a munkaszerződésben természetesen a 10.-ei időpont szerepel
  • a fizetés min.bér részét,egy másik részét/ami után nincs adó ,és járulék fizetés természetesen 16.a után/
  • ötödik hónapja, nincs munkaruhánk,/formaruhánk, csak 20 ígéretünk/ ingeim, cipő, nadrág már csere/saját pénzből/
  • a szabadság pénzt természetesen szintén nem a tényleges fizetés/aminek egy részét mint jeleztem már zsebbe, borítékba kapjuk/, csak a papíron szereplő min. bér után fizetik

Köszönöm, a hozzászólásokat előre is!Németh

ObudaFan # e-mail 2013.12.08. 13:21
ObudaFan # e-mail 2013.12.08. 13:21

Jelissia

Nem tehet keresztbe. Vagy tanúk előtt nyomd a kezébe, agy tértivevénnyel add fel a felmondást.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

Jelissia # e-mail 2013.12.07. 10:41

Határozatlan idejű munkaszerződésem van. Fel szeretnék mondani, mert szakmailag találtam egy jobb helyet, viszont a főnököm azt mondta, hogy nem enged el. Tehet ilyet? Ha odaadom a felmondást papíron, és nem írja alá, akkor mi lesz? Anno ő engem visszavett, mert elmentem egy másik munkahelyre, ami csak idénymunka volt, mint kiderült. Ő erre hivatkozik, hogy anno szóban elmondta, hogy akkor nem mondhatok fel. De mindez csak szóban történt. Nem szerepel sehol a szerződésemben. Ez is tekinthető "szerződésszegésnek".
A másik helyen várnak, és hajlandóak kivárni a felmondási időt is. Keresztbe tehet nekem a mostani főnököm, hogy úgymond "két szék közül a padlóra essek"?

Köszönöm a választ!

Jelissia

szenyko # e-mail 2013.11.26. 17:21

Tiszteletem!

A kérdésem a következő lenne:
Rendkívüli felmondással hagytam ott a munkahelyemet és igényelni szeretném a felmondási időre járó pénzt! Van elévülési ideje, hogy ezt igényeljem a munkáltatótól?
Köszönettel: SZA

egy munkavállaló # e-mail 2013.11.26. 14:37

Milyen buktatói lehetnek a rendkívüli felmondásnak a dolgozó részéről?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.11.26. 14:32

akkor is jár
Akkor is. De az azonnali hatályú felmondással jobb vigyázni.

www.kbs-ugyved.hu

egy munkavállaló # e-mail 2013.11.26. 13:34

Üdvözlök mindenkit!
A cég ahol dolgozom, november 10-ig, de még a mai napig sem fizette ki az októberi havi bért. A bankok zárolták a cég számláit, nincs ahonnan utalni tudna. Beadtam egy fizetési felszólítást, ami már lejárt, de természetesen bért nem kaptam. Én úgy tudom, hogy ha a lejárat után 15 napon belül találok másik munkahelyet és élek rendkívüli felmándási lehetőséggel akkor a végkielégítés és a felmentési időre járó bér is jár kötelezettségszegés miatt. De természetesen egyenlőre ezt sem tudná kifizetni, csak ha a bankok hozzáférhetővé tennék a számlát. Miután felmondtam, utána meg a cég csődöt jelent vagy felszámolás indul ellene, tehát én már nem vagyok aktív dolgozó, akkor is jár az állami garanciaalapból az elmaradt bérem és a végkielégítésem vagy én is beállok a beszállítók után a sorba?
Segítségüket előre is köszönöm!
Üdvözlettel: egy dolgozó

Amy89 # e-mail 2013.11.21. 15:29

Köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2013.11.21. 12:27

Azonnali hatállyal biztosan nem. Vagy közös megegyezéssel, vagy ha ebbe a munkáltató nem megy bele, le kell dolgoznod a felmondási idődet.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

Amy89 # e-mail 2013.11.20. 20:11

Üdvözletem mindenkinek! :)
Közel egy éve dolgozom egy bölcsődében, technikai munkatársként (takarító). Szeretnék minél előbb felmondani, ugyanis hirtelen jött egy költözés és az új lakóhelyhez közel másik munkahelyet is találtam. Minden nagyon hirtelen jött a költözés is és a munkahelyváltás is, ezért nem mondtam fel eddig, mert a biztosat a bizonytalanra nem szerettem volna cserélni. De így, hogy alakulnak a dolgok minél előbb szeretnék felmondani. Az lenne a kérdésem ha decembertől szeretnék felmondani akkor hogy kéne ezt meglépnem? Közös megegyezéssel, azonnali hatállyal, vagy milyen úton módon? Eddig még nem mondtam fel sehol ugyanis ez a második munkahelyem, így tapasztalatlan vagyok e témában. Segítségüket előre is köszönöm! :)
Üdvözlettel: Amy

ObudaFan # e-mail 2013.11.15. 12:10

A régi Mt. szerint is a felmentési időt kellett kifizetni.
A késedelmi kamatot külön kérni kell. Minden félévre a félévet megelőző utolsó munkanapon hatályos jegybanki alapkamat szerint kell számolni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

https://www.youtube.com/watch?…

Munkavállaló X # e-mail 2013.11.15. 09:42

A felmentési időből számolt pnzzel kapcsolatban kérdezném, hogy ez régen is így volt? Csak mert én az elöző rendszer szerint rendkívüli felmondással mondtam fel egy helyen és akkor a végkielégítést is megkaptam és a felmondási időre 35 napra járó pénzt is. Mivel én mondtam fel így a felmondási időtől nem kell eltekinteni, csak lehet és az 35 nap volt, de mivel rendkívüli volt a felmondás, ezért egy napot sem kellett letölteni és később 35 napra számolva kaptam meg a pénzt.
Ez most az új rendszerben megváltozott? Vagy a korábbi helyemen ennyire amatőrök lettek volna?