Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Dolgozó részéről azonnali felmondás.

kissgergely # e-mail 2014.12.01. 18:18

Üdvözletem!
8 éve dolgozok a cégnél műszakvezetőként. 5 napja közölték velem, hogy megszüntették a munkakörömet, és a helyette felajánlott, alacsonyabb beosztást nem szeretném elfogadni.
Mit javasolnak, hogy mondjak fel, hogy ne járjak rosszul, úgy, hogy lehetőleg a felmondási időt se kelljen kitöltenem?
Valamilyen esetben jár nekem végkielégítés?
Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # e-mail 2014.11.28. 22:53

gelsomino

Ha a munkáltató az átvételt megtagadja, akkor szerintem kézbesítettnek kell tekinteni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Immaculata #   2014.11.27. 15:53

Nem erre válaszoltam.

Immaculata #   2014.11.27. 15:52

Korrekt a levél.

gelsomino # e-mail 2014.11.27. 15:25

ObudaFan

Köszönöm szépen! Tehát ebben a munkáltatónak el kell fogadni az egyoldalú nyilatkozatot, ugye?

Még egy kérdés: Ha tértivevénnyel küldött próbaidő alatti azonnali hatályú munkavállalói felmondást a munkáltató nem veszi át, akkor az e-mailen megküldött beszkennelt nyilatkozat kézbesítettnek és hozzáférhetőnek tekintetendő? Én legalábbis így értelmezem az Mt. 24. §-át...

ObudaFan # e-mail 2014.11.27. 15:14

kmary

Közalkalmazottaknál a lemondási idő két hónap, tehát ha a januáron január elejét érted, akkor máris lecsúsztál róla, kivéve ha a munkáltató rugalmas.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2014.11.27. 15:12

gelsomino

Próbaidő alatt bármelyik fél indokolás nélkül azinnali hatállyal felmondhatja a munkaszerződést.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

gelsomino # e-mail 2014.11.27. 15:05

Munkavállaló általi próbaidő alatti azonnali hatályú felmondás esetén mondhatja azt a munkáltató, hogy nem fogadja el a felmondást?

kmary # e-mail 2014.11.25. 15:08

Üdvözletem !

Pedagógus vagyok, határozatlan idejű kinevezéssel.
Januártól máshol szeretnék dolgozni.

Mikor és hogyan közöljem lemondási szándékomat,
hogy a lehető legkorrektebb legyek a munkáltatómmal,
de én se járjak rosszul ?

Köszönöm szépen !

Kitty88 # e-mail 2014.11.24. 22:44

Tisztelt Tagok!
Segítséget szeretnék kérni.Lassan 5 éve dolgozom egy cégnél határozatlan idejű szerződéssel. Úgy döntöttem, hogy meg szeretném szüntetni a munkaviszonyom.A szerződésben nem került feltüntetésre a felmondási idő.
Kérdésem az lenne, hogy a felmondási idő ebben az esetben mennyi, vagy pedig a közös megegyezés adja.
Valószínűleg nem számítanak a felmondásomra, így tartok a reakciótól ami éri őket. Jelenleg még 5 nap szabadságom van,melyet eredetileg a karácsonyi és szilveszteri időszakra kellett meghagyni.
Ebben az évben le szeretném zárni ezen a munkahelyen a dolgokat, mert januárban egy másik cégnél kezdenék.
Amennyiben jövő hét elején felmondok és mondjuk megbeszéljük, hogy még egy hetet ott vagyok, utána ki kellene adnia a szabadságomat is, ugye?
És arra a két hétre(egyik jövő hét), másik az 5 nap szabadság hete. Akkor december közepén megszűnne a munkaviszonyom a szabadság letöltése után, ugye?
Az lenne az utolsó nap és a két heti bérem még kötelező lenne kifizetnie?

Köszönöm előre is a segítséget és választ.
Kitty

ObudaFan # e-mail 2014.11.17. 22:43

boczig

Bírósághoz. A kérdés legfeljebb az, hogy pert lesz-e érdemes indítani, vagy rögtön felszámolást.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2014.11.17. 22:42

naborsi

Az a szabályos, ha akkor közlöd vele, amikor meg is akarod szüntetni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

boczig # e-mail 2014.11.17. 11:02

Tisztelt Tagok!

A 11.11.-én írt levelemhez kiegészíteném, azóta megoldottuk és előre egyeztetett időpontban elutaztunk Győrbe, hogy férjem átvehesse a kilépő iratait és a fizetését. Azonban zárt ajtók fogadtak. Az épületben lakók tájékoztattak, hogy elvétve van nyitva az iroda. Telefonos egyeztetés után egy felpéci címre irányítottak (120km-en túl még + 20km és vissza) ami a szerződésen is szerepelt. Meglepődésünkre egy 30 éve elhagyatott épülethez értünk. A póstás rendszerint viszi oda a bírósági ill. behajtói leveleket amiket soha senki nem vesz át, hiszen lakatlan. Többszöri telefonos egyezkedésünk után sem voltak hajlandóak felfedni tartózkodási helyüket, kitérő válaszokat kaptunk. Majd 1 órás telefonos könyörgés után azt az ígéretet kaptuk, hogy akkor hajlandóak még aznap elutalni a pénzt, és feladni postán az iratokat. Sajnos egyik sem érkezett meg. A cégjegyzék alapján bírósági végrehajtás van mindhárom cégre (kölcsönbeadó, kölcsönbevevő, stb). Korábban e-mailen átküldtek 2 iratot a kilépő papírcsomagból, amin egy olyan könyvelői cég szerepel aki ellen szintén eljárás folyik. A telefonszámok tulajdonosai titkosítottak. Tisztelettel kérdezem, hova fordulhatnánk ahol érdemben segítséget kaphatunk, hogy férjem kilépő iratait és járandóságát megkaphassuk, és persze nem évekbe telik. A korábbi kérdéseimre, sem kaptam választ.
Tisztelettel

boczig # e-mail 2014.11.11. 08:35

Abban szeretném a véleményüket kérni, hogy férjem a próba idő alatt azonnali hatállyal felmondott. A cég Győrben van, a munkavégzés pedig Pesten. A belépő iratokat és a fizetéseket rend szerint Pestre hozták fel. Most, hogy felmondott egy jobban jövedelmező munka reményében, így nem hozták fel a fizetését, sem a kilépő papírjait, hanem le kell utaznia Győrbe. Ez 5 gyermek mellett, melyek között van tartósan beteg (liszt érzékeny, speciális étrendet igényel), nem tudjuk megoldani, hogy leutazzon, sajnos nem telik az úti költségre. E-mailben kértük a céget, hogy legalább a fizetést legyenek szívesek akár postán akár számlára utalva elküldeni, mert fizetés hiányában nem tudunk élelmiszert venni, illetve Győrbe utazáshoz is szükséges lenne a jövedelemre. Az új cégnél majd 1 hónap múlva kapja az első fizetést, de már csak 1-2 napig tart ki az ennivaló. Írásban nem nyilatkoznak hogy miért nem tudják postázni, vagy utalni a pénzt. Telefonos konzultáción azt a választ kaptuk, hogy nem kellett volna felmondani, a család sorsa pedig nem az Ő problémája. Meg teheti-e a cég, hogy ilyen módon járjon el, és a megélhetést, leutazást is ellehetetlenítse? Mik a lehetőségeink, hogy valamilyen módon, rövid határidőn belül hozzá juthassunk a megkeresett pénzhez?

ObudaFan # e-mail 2014.11.10. 22:15

Zastava

Végkielégítésre a felmondást közlő munkavállaló csak akkor számíthat, ha azonnali hatályú felmondással él, éspedig azért, mert a munkáltató

a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy

egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.11.10. 18:18

Ajaj.
Mire alapoznád azt az azonnali hatályú felmondást?

www.kbs-ugyved.hu

Zastava # e-mail 2014.11.10. 12:16

Üdvözlöm!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha 4 éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen és fel szeretnék mondani, számíthatok-e végkielégítésre, illetve hogy azonnal felmondással vagy rendes felmondással érdemes-e távozni, melyik verzióval jár jobban a dolgozó?

Várom válaszát, üdvözlettel
J. Andrea

AnikóPapp # e-mail 2014.10.28. 10:19

ObudaFan-nak válaszolva.

Idézem szó szerint:
Alulírott, Xy, közlöm önnel,hogy a 2014.09.30.-án benyújtott munkaviszony megszüntetésére vonatkozó felmondását elfogadom.A felmentési idő letöltésétől eltekintek.

truth... # e-mail 2014.10.26. 18:51

Nem akarom már tovább bonyolítani a helyzetet, bele kell egyezzek a közös megegyezésbe, más választásom nincs.
Köszönöm szépen a segítséget!

Mónika13 # e-mail 2014.10.26. 17:47

Tisztelettel kérem valakinek a segítségét! A férjem 6-7 éve rendelkezik a munkahelyén HATÁROZATLAN idejű szerződéssel, de olyan körülmények adódtak, hogy nem tudná ledolgozni az őrá kiszabott felmondási időt, mert ha mennünk kell máshová dolgozni,akkor 2 hetünk van csomagolni és menni! Mit tehetnénk, mert valószínűleg az ő rugalmatlan munkaadója nem fogja közös megegyezéssel elengedni!!! Élhet-e, vagy próbálkozhat-e azzal, hogy AZONNALI HATÁLYÚ felmondással él, mert a munkaadója áthelyezte más munkába, de a különbözetet bérben nem rendezte. Vagy,ha valakinek bármilyen jó ötlete van,vagy lehet más lehetőséggel élni, kérem írjon! Mi tévő legyen a férjem, ha csak 2 hetet tud ledolgozni, utána hiányzásért felmondanak neki?-Akkor mikor kaphat először munkanélküli segélyt?

Immaculata #   2014.10.26. 17:30

Igen, a módosítás előtti Köztisztviselői tv. úgy rendelkezett, hogy nem lehet próbaidőt kikötni....
a jelenleg hatályos pedig a 46. §. szerint.

Nem mondhatsz fel, mert nincs olyan a megszüntethető jogviszonyok között.
Ha lemondasz, akkor megszűnik a köztisztviselői munkaviszonyod. Az addig összegyűlt megmarad, figyelembe veszik majd a jubileumi jutalomnál és ha újabb köztisztviselői munkaviszonyod létesül, akkor a besorolásnál, az előremenetelnél és a felmentés kifizetésénél.

Miért nem kéred az áthelyezésed, vagy menj bele a közös megegyezésbe.

truth... # e-mail 2014.10.26. 15:55

És ha ennek ellenére az áthelyezési megállapodásba - amit többen aláírtunk - ez mégis rögzítésre került, akkor hibáztak?
Már csak egyetlen kérdésem lenne: helyes az a feltevés, hogy felmondás esetén, a jogviszonyom megszüntetése után megmarad az addig összegyűjtött - jelen esetben 13 év - közszolgálati jogviszonyom, és ha esetlegesen a jövőben újra a közszférában helyezkedem el, akkor a meglévő 13 év után számolják tovább az időmet a besoroláshoz, abban az esetben viszont, ha lemondok, akkor mindenről lemondok, az éveim elvesznek és a következő új munkahelyen nulláról kezdik számítani az időt?
Nem tudom, hogy az információm helyes-e, de ha ez valóban így van, akkor lényeges különbség van a felmondás és a lemondás között, és az utóbbi verzió nyilván nem túl kedvező a számomra.

Immaculata #   2014.10.26. 15:47

Nem voltál próbaidőn. Határozatlan idejű köztisztviselőnél nem lehet próbaidőt kikötni, mert folyamatos a munkaviszony.

Kérhetik, hogy lemondj, mert megszünteted a munkaviszonyod.

truth... # e-mail 2014.10.26. 15:42

Köszönöm Immaculata, hogy próbálsz segíteni!
Ezeket a joghelyeket már átnéztem, és valóban, végleges áthelyezéskor nem kell próbaidőt kikötni, de ez nem jelenti azt, hogy nem is szabad, nem? (persze logikailag semmi értelme nincs, ezzel én tisztában vagyok). Viszont az áthelyezést kérő szerv ragaszkodott a 6 hónap próbaidő kikötéséhez, amit a kinevezésemben már nem rögzített. Akkor most próbaidőn voltam, vagy sem? Ha igen, akkor felmondhattam a próbaidő utolsó napján azonnali hatállyal, ez esetben ugye nem kérhetik tőlem azt, hogy a felmondásom helyett mondjak le...

Immaculata #   2014.10.26. 15:34

Hááát igen. Tévedés történt mégpedig az áthelyező munkáltató részéről. Beidézem Neked a 46. §. (1) bekezdést, miszerint áthelyezés esetén nem kell próbaidőt kikötni. Ugyan új kinevezést kapsz, de a jogviszonyt folyamatosnak kell tekinteni.

Ha közös megegyezést kötsz, nem fordulhatsz Munkaügyi Bírósághoz, így abban a megegyezésben kell kiharcolnod mindazt, amit jogosnak tartasz.

Végleges áthelyezés

59. § (1) A kormányzati szolgálati jogviszony megszüntethető végleges áthelyezéssel közigazgatási szervekhez.

(3) Végleges áthelyezéskor a kormánytisztviselő az áthelyezést kezdeményező szervnél új kinevezést kap.

(5) Végleges áthelyezés esetén a kormánytisztviselő jogviszonyát folyamatosnak kell tekinteni.

46. § (1) A kinevezésben - a 41. § (1) bekezdés b) pontjában, a 47. § (4) bekezdésében, az 59. §-ban meghatározott eset, ... kivételével - a kormányzati szolgálati jogviszony létesítésekor legalább három, de legfeljebb hat hónapig terjedő próbaidőt kell kikötni
(3) A próbaidő alatt a kormányzati szolgálati jogviszonyt bármelyik fél indokolás nélkül azonnali hatállyal megszüntetheti.