Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Dolgozó részéről azonnali felmondás.

mosómedve84 # e-mail 2014.07.24. 11:25

Munkavállaló részéről történő azonnali hatályú felmondást kötelező-e írásban közölni, vagy elég szóban, indoklással?

Egyjogász #   2014.07.11. 12:52

Egy munkajogi konferencián mondta az előadó, hogy az ilyen mindenféle "Főnök Józsik" munkajogi felkészültsége a bányászbéka valaga alatt 20 méterrel keresendő..:)

Arra pedig különösen vigyáznak, hogy jogászt nehogy megkérdezzenek az ilyen kijelentések előtt, illetve, van amelyik megkérdez jogászt, csak szarik rá, amit mond.

Aztán persze ez néha be is jön, mert a dolgozók is elhisznek minden hülyeséget, különösen, ha a "Főnök Józsi" mondta.

Csak azt tartom szomorúnak, amikor ügyvédi assisttal megy a hülyítés, legalább is én láttam már olyan "ügyvédi levelet", amelyikban ügyvéd asszony olyan elementáris, a munkavállalót megtévesztó baromságot írt le a munkáltató képviseletében, hogy arra vagy a helyi "Főnök Józsi" utasította (amit úgy tudom, nem lehet, de az állandó megbízás visszavonására történő utalással sok mindent el lehet érni....), vagy ügyvéd asszony egész egyszerűen csak olyan témakörben firkálgatott, amelyről halvány fingja sem volt.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.07.11. 11:54

A felmondási idő annyi, amennyi. A leteltével a munkaviszony megszűnik.

A szabadság egy részét a munkáltató a munkavállaló által kért időpontban köteles kiadni - feltéve, hogy az legalább 15 nappal korábban kéri.

www.kbs-ugyved.hu

Napsugár82 # e-mail 2014.07.10. 17:50

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2014.07.01-én írásban benyújtottam munkáltatómnak rendes felmondásomat és kértem a munkaszerződésben leírtak szerint a 30 napos felmondási idő leteltével munkaviszonyom megszüntetését. Ezt átvették, de a fönököm azt mondta hogy ez így nem lesz jó mert nekem még vagy 2 hónapon keresztül be kell tanítanom valakit. Tud bármilyen jogi úton visszatartani? Illetve állásinterjúk miatt több napra is kértem már szabadságot, mivel időarányosan még bőven jár nekem , azonban most emiatt is kötekednek velem. Joga van nem kiadni a szabadságomat és meg kell indokolnom hogy miért akarok szabadságot kérni??
Nagyon köszönöm megtisztelő válaszát!

Zandyka # e-mail 2014.07.10. 16:21

Üdvözletem!
Helyesbítem a kérdést: nem pontosan azt szeretném tudni, hogy felmondhatok-e (persze, hogy felmondhatok...), hanem azt, hogy ezzel együtt lemondhatok-e a járandóságomról, vagy mindenképp ki kell fizetnie papíron az e.v.-nek, ami szünetel (egyáltalán megteheti-e)?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.07.10. 11:42

Tényleg az a kérdés, hogy felmondhat-e egy munkavállaló, illetve, hogy szabadon megállapodhatnak-e egymással a felek?

www.kbs-ugyved.hu

Zandyka # e-mail 2014.07.09. 19:59

Tisztelt Jogi Fórum!

Egy (számomra) összetett kérdésben szeretnék segítséget kérni. Családon belül egyéni vállalkozásban voltam alkalmazott, 2009. októbertől Tgyás-gyed majd 2011-től szintén tgyás-gyed-gyes-en voltam. Jelenleg GYET-en vagyok áprilistól. A vállalkozás tavaly szeptembertől szüneteltetve van, én viszont állományban maradtam. Most váratlanul kaptam egy álláslehetőséget, e hó 17.-én kezdhetnék is. A kérdés a következő: Hogy jelentsük ki magamat az e.v.-ből? Megtehetem én mint "mezei" munkavállaló hogy felmondok? Ezesetben csak a kilépésemet kell lejelenteni a változásbejelentőn? A szabadságokat ha én nem kérem, akkor nem kell kiadni? Ha kötelező (nem szeretném), akkor azt hogy adja ki szünetelő vállalkozás?
Köszönöm előre is a választ.

ObudaFan # e-mail 2014.07.07. 23:08

Indíthatsz pert 30 napon belül,de teljesen igaza van a munkáltatódnak.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Dolgozó nő # e-mail 2014.07.06. 06:22

Gondom a következő:

  • Munkába állásom napja 2014.március 3.
  • Próbaidőm vége május 30.
  • Június 6-án felmentem a Hr osztályra és szóban közöltem szeretnék felmondani.Válasz: felmondási idő 30 nap.Én nem szerettem volna ezt ledolgozni mert várt egy másik cég,június 11-én munkába álljak.
  • Mérlegeltem így nem írtam felmondást csak egyszerűen nem mentem be dolgozni.úgy tudom 3 nap igazolatlan után megszűnik a munkaviszony.
  • Június 11-én munkába álltam a másik cégnél.
  • Aztán jött a levél benne a volt munkáltatómtól kapott papírjaimmal és egy levéllel,hogy jogellenes munkaviszony megszüntetés miatt egy havi bruttó átlagbéremet követeli a cég és fellebezhetek 30 napig,ha nem értek egyet.

Kérdésem a következő: Lesz e ebből munkajogi per és ha igen mikor és mennyi esélyem van?????
A választ előre is köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2014.06.30. 13:25

Szerintem önmagában arra, hogy egy ilyen munkáltatói utasítást kapsz, nem lehet felmondást alapozni. Amíg a rendkívüli munkavégzés szabályaiba belefér, addig végre kell hajtani, ha már nem, akkor meg kell tagadni és hazamenni a 4 óra után.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Eni24 # e-mail 2014.06.29. 20:07

Jó napot kívánok!
Szeretnék segítséget kérni, hogy határozott idejű munkaszerződés (3hónap, próbaidő nincs) esetén, hogy fogalmazzam meg az indokot felmondás írásánál?
Problémám a következő: szerződés alapján 4 órás a munkaidőm,de elötte való nap közli velem, hogy 8 órában kell dolgoznom (ezt nap végén fizeti ki, jelenléti ívbe nem szabad magam beírjam,csak a 4órát) és szombatonként 15órát kell dolgoznom. Ezt nem szeretném folytatni, az volt a válasz, hogy holnap felmondással menjek. Másik kérdés: kézzel írottat is elfogadnak, vagy nyomtatnom kell? Előre is köszönöm a segítséget! (És ilyenkor azonnali hatályos felmondás szükséges?)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.06.29. 19:28
rita74 #   2014.06.29. 18:59

Kedves Szakértők!
Segítséget szeretnék kérni az ügyben hogy élhetek-e a rendkívüli felmondással ha a munkaszerződésem ami határozatlan idejű(6 éve)szerint 3 műszakos,heti 40 órás.Jelenleg sem eszerint dolgozom,hanem 2 műszakban,de előreláthatóan hónapokon keresztül napi 11 órában 6-17ig akarnak foglalkoztatni oly módon hogy egyik héten dolgoznánk,másik héten állásidőt fizetnének,de az ellentétes műszakba is behívnak ha szükséges.Jogszerű ez így?Számomra ez így már teljesen követhetetlen és megoldhatatlan családi problémát okoz.Élhetek a rendkívüli felmondással?Köteles vagyok felmondási időt ledolgozni?Egyáltalán mi az amivel számolnom kell és követelhetne-e bármit is? Köszönöm szépen a választ!

idegenke # e-mail 2014.06.27. 20:44

Érdeklődni szeretnék!

Határozott idejű közalkalmazotti szerződésemet fel szeretném mondani.Most egy iskolában dolgozom. Jobb lehetőséget kaptam, napokon belül kezdenem kell. Milyen lehetőségeim vannak, hogy el tudjak menni?

Ha beadom a közös megegyezésen alapuló felmondást, azt köteles- e elfogadottnak tekinteni a munkáltatónak?
Ha felmondási idő alatt táppénzre megyek, mi hátrányom keletkezhet?
Ha vállalom a felmondási időre járó átlagkeresetem kifizetését, azonnal elmehetek? Jól tudom, hogy maximum 2 hónapnyi lehet ez az összeg (KJT szerint?)?

Előre is köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2014.06.19. 12:02

Picur0816

Főszabály szerint 30 nap a felmondási idő. Kártérítést azt annyit követelhetnek, amennyi a káruk, de a szándékos károkozást kivéve legfeljebb 4 havi távolléti díj. Ebben nincs benne az az eset, amit azért kell fizetned, ha esetleg nem jogszerű a felmondás.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Picur0816 # e-mail 2014.06.18. 16:33

Üdvözletem!

Azzal a problémámmal fordulnék mielőbbi segítségért, hogy a tegnapi nap (2014. 06. 17-én) én benyújtottam a munkáltatóm felé, írásban, megindokolva (munkahelyemtől 150 km-re költözök) a határozott idejű szerződésem 2014. 07. 25-ével való megszüntetését. A mai napon (2014. 06. 18-án) a főnökömmel felmentünk a HR-re, miután ő közölte velem, hogy csak abban az esetben hajlandó ebbe gond nélkül beleegyezni, ha én szombaton (2014. 06. 21-én) vállalom a kötelező túlórát. Tudom, hogy elrendelheti a túlórát, de ezt én úgy tudom, hogy jogom van megtagadni és maximum fegyelmivel szankcionálhatja. Emellett közölték velem, hogyha nem megyek be a munkahelyemre (vagyis eltűnök egy szó nélkül), akkor peres úton fogják követelni a kártérítést. Az lenne a fő kérdésem, hogy mennyi ilyen esetben a felmondási idő? Mennyi kártérítést követelhet a cég? A szerződésem október 31-én jár le, ez volt a negyedik szerződés hosszabbításom, amelyek mindig 6 hónapra szóltak, mióta átvettek saját dolgozónak a munkaerő kölcsönzőtől (amelyen keresztül 2 és fél évig dolgoztam a cégnél az átvétel előtt). Nekem augusztus 1-étől lenne biztos állásom, de ők, csak augusztus közepén engednek el, ha nem teljesítem a fent említett kötelező túlórát (6-14-ig). A hétvégére nekem más dolgom van (elutazom), emellett vasárnap este meg már kezdem a következő hetet (tudom a törvény által előírt pihenőidőm meg van, de nekem akkor is szükségem van a teljes szombati napra, ugyanis nem fogok Budapesten tartózkodni ez idő alatt).

Várom mielőbbi válaszát!

Köszönettel: Katalin

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.06.16. 19:58
ostyascukor # e-mail 2014.06.16. 19:39

az simán lehet hogy nem értettem meg a választ elsőre, így viszont már világos :)
még egy kérdés:

  • van egy szerződésem új cégnél aminek a keltezése 1 nappal elöbbi mint az azonnali felmondásom dátuma a régi cégnél, de viszont az új szerződés szerinti munkakezdés már a régi cég felmondás dátuma utáni dátum

konkrét példával:
aláírok új helyen hogy kezdek június 23-al, az új hellyel kötött szerződésem keltezési dátuma június 19, viszont a régi helyen felmondok azonnalival június 20-án.
a kérdés hogy probléma-e hogy az új cég szerődésének keltezés dátuma elöbbi mint az azonnali felmondás dátuma

köszönöm az eddigi segítséget is!

ObudaFan # e-mail 2014.06.15. 20:22
Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.06.15. 20:13

Ezek szerint nem értetted meg a választ. A nemfizetésnek egyébként logikailag sincs határideje.

www.kbs-ugyved.hu

ostyascukor # e-mail 2014.06.15. 18:59

"olyan esetben, ha a cég azt mondja, hogy megalapozatlannak tartja az azonnali hatályú felmondásodat, és erre tekintettel nem fizet semmit,"
akkor a kérdésem inkább így szólna:
meddig teheti meg egy cég hogy megalapozatlannak tartja az azonnali hatályú felmondásomat, azaz nem fogadja el és nem fizet?

ostyascukor # e-mail 2014.06.15. 18:57

köszönöm a gyors választ!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.06.13. 08:03

Attól még célszerű. :)
Mert hátha a bíró másképp gondolja; jobb elkerülni a vitát.

www.kbs-ugyved.hu

Egyjogász #   2014.06.12. 23:22

"A munkavállaló 78. § szerinti azonnali hatályú felmondásával kapcsolatos igény az elévülési időn belül érvényesíthető."

ObudaFan # e-mail 2014.06.12. 09:38

És igencsak célszerű a felmondástól 30 napon belül beadni a keresetlevelet.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese