Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Dolgozó részéről azonnali felmondás.

ObudaFan # e-mail 2014.08.15. 12:29

edit0205

Jogi úton semmit. Valahogy próbáld meg meggyőzni a munkáltatót.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

edit0205 # e-mail 2014.08.15. 09:23

Tisztelt Szakértők!

Augusztus 12-én beadtam a felmondásom mert számomra kedvezőbb munkalehetőséget találtam. A főnököm ragaszkodik hozzá hogy szeptember 1-ig felmondási időt töltsek. Az új helyen viszont mielőbb kezdeni kellene. Mit tudok tenni hogy meggyorsítsam a kilépést? Félek két szék közül a földre esek.
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Edit

peva62 # e-mail 2014.07.31. 19:25

Tisztelt Cím!
A munkaügyi előadónk júniusba bekérte a július-augusztusi szabadság igényünket, amiben augusztusra kértem 4 nap szabadságot.Július végén rákérdeztem mivel ezidáig nem közölt beosztást és kiderült, hogy nem enged el szabadságra mondván nincs kivel helyettesítenie. Időközben viszont befizettem egy külföldi szállás előlegét.Úgy tudom ha 15 nappal előtte jeleztem köteles kiadni a kért szabadságot. Azt tervezem ha mégse enged el beadom az azonnali hatályú felmondásom utazás előtti napon. Kérem válaszát megtehetem -e és milyen következményekkel fog ez részemre járni. Mi a helyes megoldás, hogy ne legyen problémám.
Nagyon köszönöm válaszát.
Üdvözlettel!

Adrienn66 # e-mail 2014.07.31. 15:53

Jó napot!
2 kérdésem lenne:1.Lottózónál dolgozom ahol a vállalkozó aki foglalkoztat munkaköröm szerint betanított terminál kezelő vagyok,amihez a munkaszerződésben leírja hogy alapfokú végzettség szükségeltetik,FEOR:9239 (egyszerű szakmunkát nem igénylő foglalkozások)amelyre minimálbért fizet.Tudom hogy a garantált bérminimumhoz legalább középfokú végzettséget vagy szakmunkát kell rögzíteni a munkaszerződésemben.De ezt a munkát terminálkezelői végzettség nélkül nem lehet végezni mert hozzá sem nyúlhatnék egy terminálhoz.A terminálkezelői végzettségem meg van még is betanított terminálkezelőként foglalkoztatnak.A munkaköri leírásomban rögzítik h a munkához alapfokú végzettség szükséges ,valamint a szakmai ismeretekhez előírják a terminálkezelői végzettséget .Ha már ezt előírja aktor nem minősül szakmunkának vagy nem lennék jogosult a garantált bérminimumra?"2.Ha véletlenül jogosult lennék akkor képezheti e ez azonnali felmondás indokát?

pazs #   2014.07.28. 14:32

Akkor 15 nap, ha a munkáltató mond fel, munkavállalói felmondás esetén le kell tölteni a felmondási időt.

andreagyori89 # e-mail 2014.07.28. 11:49

Üdvözlöm Önöket!

A párom felmondási ügyében szeretnék tanácsot kérni. Az elmúlt időszakban kialakult nézeteltérések, személyi változások miatt a mai napon szóban beadta felmondását. Bár őt 30 napos felmondási idővel vették fel, érthetetlen módon ragaszkodnak a teljes 30 naphoz, holott eddig 15 nap volt a megszokott felmondási idő. Időközben elkezdtünk új munkahelyet keresni neki, hogy ha kilép, legyen hova mennie. Sikerült is találni egy nagyon jó helyet, jó fizetéssel, korrekt munkaidővel és beosztással. Most lehet, hogy ez veszélybe került azáltal, hogy 30 napig még nem léphet ki. Jelenleg 12 órában dolgozik, a fizetést is eszerint kapja, de bejelentve csak 6 órában van, így tehát mondhatjuk-e azt, hogy a 30 napos felmondási időt 12 órában ledolgozza? Ragaszkodhat-e mindenáron a munkáltató a felmondási időhöz?

Köszönöm!

Andrea

Öccse # e-mail 2014.07.27. 09:19

Köszönöm együttműködő és megértő segítséged KBS.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.07.26. 20:45

Nem jól érted. Nagyon nem.

www.kbs-ugyved.hu

Öccse # e-mail 2014.07.26. 20:17

Tisztelt Géza1970!

Jól értem hogy megfelelő indok lehet azonnali felmondásra az ha nincs munkaköri leírásom? Tudtommal 15 nappal a munkaviszony után meg kéne kapjam legkésőbb. Ez már 2 éve volt.
Érhet engem valami probléma az miatt hogy nincs munkaköri leírásom?
Lehet ezáltal "valami a kezemben" amivel tudok védekezni ha a munkáltatóm rám akarja vonni a felelősséget?

Köszönöm!

vadalmaa # e-mail 2014.07.26. 12:20

Köszönöm a hozzászólásokat és a segítséget!
Szilvia :)

Géza1970 # e-mail 2014.07.25. 10:34

Kedves Dolgozó nő!

Azonnali hatályú felmondás alapjai.

HA VALAKI AZONNALI FELMONDÁST AKAR BEADNI AKKOR AZ ALÁBBIAKRA FIGYELJEN.

A munkáltatói kötelezettségszegés
A törvény alapján a munkáltató legfontosabb kötelezettségei közé tartozik a munkavállaló részére történő munkabérének megfizetése, melynek be nem tartása rendkívüli felmondási indok lehet.

Rendkívüli felmondásra ad okot a munkáltató abban az esetben is, amikor kevesebb munkabért fizet, mint a munkaszerződésben foglaltak.

"KEVESEBB BÉRT FIZET"

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a törvényben felsorolt munkáltatói kötelezettségek betartása nem lenne éppoly fontos, mint a munkabér megfizetése. Így továbbá lényeges munkáltatói kötelezettség a munkavállalók egészséges és biztonságos munkavégzéséhez szükséges feltételek biztosítása.

Köteles a munka zavartalan végzéséhez elengedhetetlen berendezéseket, kellékeket, a munkavállaló védelmét biztosító felszereléseket, a szükséges ismeretek megszerzését biztosítani, valamint a munkavégzéshez szükséges minden

MUNKAVÉGZÉSHEZ KÖTELESSÉGE A MUNKÁLTATÓNAK A MEGFELELŐ ESZKÖZÖKET ÉS KÖRÜLMÉNYT BIZTOSÍTANI

Tájékoztatást és irányítást megadni, és a munkát úgy megszerveznie, hogy a munkavállaló a munkaviszonyból eredő jogait gyakorolni, kötelezettségeit teljesíteni tudja.

MUNKAKÖRI LEÍRÁS HIÁNYA.

A felsorolt munkáltatói kötelezettségek nem teljesítése és a munkavállaló testi épségének, egészségének veszélyetetése rendkívüli felmondást megalapozó kötelezettségszegésnek tekinthető.

EGÉSZSÉG VESZÉLYEZTETÉSE.

A felsorolt okok nem kimerítő jellegűek, ugyanis kollektív szerződés, munkaszerződés és egyéb jogszabályban előírt lényeges kötelezettségek jelentős mértékű, szándékos, vagy súlyos megszegése is szolgálhat rendkívüli felmondás indokául. Így például a tanulmányi szerződésben megfogalmazott munkáltatói kötelezettség megszegése, törvényben, kollektív szerződésben, munkaszerződésben meghatározott pótlékok megfizetésének elmulasztása is.
A munkavállalói kötelezettségszegés
Természetesen a törvény a munkavállalóra nézve is tartogat jogokat és kötelezettségeket, mely munkaviszonyból eredendően fakad. A munkavállalói kötelezettségek körét a Munka Törvénykönyvének 103.§ tartalmazza:"

A rendkívüli felmondás közlése
A rendkívüli felmondás hatályosságának feltétele az arra jogosult személlyel való közlése.
A felmondás akkor tekinthető közöltnek, ha azt az átvételre jogosult személynek átadták. A közlés abban az esetben is hatályos, ha annak átvételét az érdekelt megtagadja, vagy szándékosan akadályozza meg. Ebben az esetben jegyzőkönyvet kell felvenni, hogy az átadást a munkáltató megkísérelte.
Postai sikertelen kézbesítés esetén az értesítés elhelyezésének napját követő tizedik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni.
A rendkívüli felmondás közlésénél figyelembe kell venni az előző pontban kifejtett határidőket, ugyanis nem elegendő a rendkívüli felmondás határidőn belül történő írásba foglalása, hanem azt az arra jogosulttal az előírt határidőben közölni is szükséges.

az én esetemben összeszedtem a vastagon kiemelt részekhez oda illő dolgokat a főnököm orra alá toltam nyelt egyet és elengedett már másnap előtte meg mindig azt hangoztatta hogy nála 3 hónap a felmondási idő bár ez sem volt leírva sehová csak erre nem figyelt.

GÉZA

Egyjogász #   2014.07.25. 09:58

"fel kell mondanom a munkaviszonyomat. Az igazgatónővel történő beszélgetés eredménye, hogy ez közös megegyezéssel fog történni"

Vagy felmondasz, ami egy egyoldalú jognyilatkozat a részedről, amit "sima" felmondás esetén nem kell indokolnod, azonnali felmondásnál igen (bár szerintem kérdéses, hogy ebben az esetben a munkavállalói azonnali feltételei fennállnak-e).

Ha viszont közös megegyezéssel szüntetitek meg a munkaviszonyodat, ezt mindkét félnek alá kell írnia, és ebben célszerű megegyezni minden nyitott kérdésről. "Indokolás" ebbe sem kell.

Rexor # e-mail 2014.07.25. 09:42

Igen, van hozzá joga. Ez az "ára" annak, hogy nem tölti ki a felmondási időt.

vadalmaa # e-mail 2014.07.25. 07:19

Üdvözlöm Önöket!
Segítségüket kérném felmondás ügyében. Élelmezésvezetőként dolgozom közalkalmazotti jogviszonyban. Az intézményben ahol dolgozom, igazgatóváltás történt. A jelenlegi vezetés gazdasági és erkölcsi ámokfutásával, és céljaival nem értek egyet.A szakmai munkámat jelentősen megnehezíti, hogy az igazgatónő beleszól az étlap szerkesztésébe, olyan ételeket írt nekem össze, melyek nem a közétkeztetésben szokványosak, elkészítéséhez, nincs meg a megfelelő technikai háttér. Az ebből adódó problémák miatt fel kell mondanom a munkaviszonyomat. Az igazgatónővel történő beszélgetés eredménye, hogy ez közös megegyezéssel fog történni. Jelenleg betegállományban vagyok. A betegállomány utáni első munkanapon szeretném beadni a papírjaimat. Mivel valószínűleg a felmondási időre igényt tartanak, a rám bízott élelmiszer raktárat nem én kezelem a betegállomány alatt, így az esetleges hiányért tartozok -e felelősséggel?
És azt is szeretném tudni, a felmondáshoz kell-e indoklás?
Mivel tanulmányi szerződést írtam alá, melynek egy pontjában megemlítik, hogyha a vállalt időnél hamarabb szűnik meg a munkaviszonyom, akkor az összes támogatást vissza kell fizetnem.Szeretném kérni ennek az összegnek e mérséklését.úgy gondolom, hogy ennek alapja a szakmai indoklás. Ezt csatolnom kell-e a felmondáshoz?

mosómedve84 # e-mail 2014.07.24. 21:59

Köszönöm a választ!

kkc82 # e-mail 2014.07.24. 12:15

Kötelező írásban és indokolni is kötelező !!! De tudd is bizonyítani az indoklásodat !!!

mosómedve84 # e-mail 2014.07.24. 11:25

Munkavállaló részéről történő azonnali hatályú felmondást kötelező-e írásban közölni, vagy elég szóban, indoklással?

Egyjogász #   2014.07.11. 12:52

Egy munkajogi konferencián mondta az előadó, hogy az ilyen mindenféle "Főnök Józsik" munkajogi felkészültsége a bányászbéka valaga alatt 20 méterrel keresendő..:)

Arra pedig különösen vigyáznak, hogy jogászt nehogy megkérdezzenek az ilyen kijelentések előtt, illetve, van amelyik megkérdez jogászt, csak szarik rá, amit mond.

Aztán persze ez néha be is jön, mert a dolgozók is elhisznek minden hülyeséget, különösen, ha a "Főnök Józsi" mondta.

Csak azt tartom szomorúnak, amikor ügyvédi assisttal megy a hülyítés, legalább is én láttam már olyan "ügyvédi levelet", amelyikban ügyvéd asszony olyan elementáris, a munkavállalót megtévesztó baromságot írt le a munkáltató képviseletében, hogy arra vagy a helyi "Főnök Józsi" utasította (amit úgy tudom, nem lehet, de az állandó megbízás visszavonására történő utalással sok mindent el lehet érni....), vagy ügyvéd asszony egész egyszerűen csak olyan témakörben firkálgatott, amelyről halvány fingja sem volt.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.07.11. 11:54

A felmondási idő annyi, amennyi. A leteltével a munkaviszony megszűnik.

A szabadság egy részét a munkáltató a munkavállaló által kért időpontban köteles kiadni - feltéve, hogy az legalább 15 nappal korábban kéri.

www.kbs-ugyved.hu

Napsugár82 # e-mail 2014.07.10. 17:50

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2014.07.01-én írásban benyújtottam munkáltatómnak rendes felmondásomat és kértem a munkaszerződésben leírtak szerint a 30 napos felmondási idő leteltével munkaviszonyom megszüntetését. Ezt átvették, de a fönököm azt mondta hogy ez így nem lesz jó mert nekem még vagy 2 hónapon keresztül be kell tanítanom valakit. Tud bármilyen jogi úton visszatartani? Illetve állásinterjúk miatt több napra is kértem már szabadságot, mivel időarányosan még bőven jár nekem , azonban most emiatt is kötekednek velem. Joga van nem kiadni a szabadságomat és meg kell indokolnom hogy miért akarok szabadságot kérni??
Nagyon köszönöm megtisztelő válaszát!

Zandyka # e-mail 2014.07.10. 16:21

Üdvözletem!
Helyesbítem a kérdést: nem pontosan azt szeretném tudni, hogy felmondhatok-e (persze, hogy felmondhatok...), hanem azt, hogy ezzel együtt lemondhatok-e a járandóságomról, vagy mindenképp ki kell fizetnie papíron az e.v.-nek, ami szünetel (egyáltalán megteheti-e)?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.07.10. 11:42

Tényleg az a kérdés, hogy felmondhat-e egy munkavállaló, illetve, hogy szabadon megállapodhatnak-e egymással a felek?

www.kbs-ugyved.hu

Zandyka # e-mail 2014.07.09. 19:59

Tisztelt Jogi Fórum!

Egy (számomra) összetett kérdésben szeretnék segítséget kérni. Családon belül egyéni vállalkozásban voltam alkalmazott, 2009. októbertől Tgyás-gyed majd 2011-től szintén tgyás-gyed-gyes-en voltam. Jelenleg GYET-en vagyok áprilistól. A vállalkozás tavaly szeptembertől szüneteltetve van, én viszont állományban maradtam. Most váratlanul kaptam egy álláslehetőséget, e hó 17.-én kezdhetnék is. A kérdés a következő: Hogy jelentsük ki magamat az e.v.-ből? Megtehetem én mint "mezei" munkavállaló hogy felmondok? Ezesetben csak a kilépésemet kell lejelenteni a változásbejelentőn? A szabadságokat ha én nem kérem, akkor nem kell kiadni? Ha kötelező (nem szeretném), akkor azt hogy adja ki szünetelő vállalkozás?
Köszönöm előre is a választ.

ObudaFan # e-mail 2014.07.07. 23:08

Indíthatsz pert 30 napon belül,de teljesen igaza van a munkáltatódnak.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Dolgozó nő # e-mail 2014.07.06. 06:22

Gondom a következő:

  • Munkába állásom napja 2014.március 3.
  • Próbaidőm vége május 30.
  • Június 6-án felmentem a Hr osztályra és szóban közöltem szeretnék felmondani.Válasz: felmondási idő 30 nap.Én nem szerettem volna ezt ledolgozni mert várt egy másik cég,június 11-én munkába álljak.
  • Mérlegeltem így nem írtam felmondást csak egyszerűen nem mentem be dolgozni.úgy tudom 3 nap igazolatlan után megszűnik a munkaviszony.
  • Június 11-én munkába álltam a másik cégnél.
  • Aztán jött a levél benne a volt munkáltatómtól kapott papírjaimmal és egy levéllel,hogy jogellenes munkaviszony megszüntetés miatt egy havi bruttó átlagbéremet követeli a cég és fellebezhetek 30 napig,ha nem értek egyet.

Kérdésem a következő: Lesz e ebből munkajogi per és ha igen mikor és mennyi esélyem van?????
A választ előre is köszönöm.