Dolgozó részéről azonnali felmondás.


Anyucika72 # 2013.05.05. 11:50

Kedves Dingo!
Sajnos , ( saját tapasztalatból )ez van ! Sok munkaadó - elnézést a kivétetltől - tisztában van azzal , hogy szinte bármit eltűrünk , hogy dolgozhassunk . Én 3 év alatt 1 nap szabadságon sem voltam . Mikor kiléptettek , mert megszünt a Kft , akkor láttam , hogy papíron minden nap szabadságom ki volt írva. Persze , nem fizették ki .Bármit változtattak a munkaviszony alatt , én szó nélkül tűrtem , mert mondták , ha nem tetszik lehet másik állást keresni . Az pedig nagyon nehéz. Gyereket ellátni , rezsit fizetni muszáj !Mikor a munkaszerződést írtuk , már akkor aláíratták a felmondásunkat is . Azonnali hatállyal bármelyik fél részéről , indoklás nélkül . Csak dátumozni kellett a végén . Ez csak az én és kolléganőm példája , de biztosan sokan vannak még , akikkel igazságtalanul bántak . Én , nem vagyok harcos típus , ezért csöndben tűrtem mindent . De , úgy látom , te szeretnéd érvényesíteni az igazad .Úgy tudom , vannak okok , amikor el lehet tekinteni a felmondási idő ledolgozásától . Sok sikert kívánok hozzá !

Gabesz23 # 2013.05.05. 11:58

Kedves dingo!

Újra és újra elolvasva a történetedet, arra jutottam, hogy neked itt a fórumban senki nem fog tudni segíteni. Eddig is hagytad magad pailra venni a munkaadódtól. Csak nem gondolod komolyan, hogy ha itt a fórumban 5-6, álnéven fórumozó tag azt mondja, hogy "hajrá dingo", akkor te holnap már beadod a keresetet a bíróságon.

Fordulj jogsegélyszolgálathoz és állj ki a jogaidért, de siránkozz itt a fórumban. Ha pedig nem vagy elég tökös hozzá, akkor meg ne csodálkozz, ha továbbra is hülyére vesznek. ;-)

Gabesz23 # 2013.05.05. 14:04

Dingo, én meg pont azt akartam veled megértetni, hogy az általad vázolt információk messze nem elegendőek ahhoz, hogy tisztességes választ kaphass itt a fórumban. Azt írod, hogy

"Az, hogy a fizetésem 10%-t a cég bevételéhez kötik, az rendben van?"

Fizetésed? Mire gondolsz? Alapbérre? Célprémiumra? Adható bónuszra? Amíg nem látja szakértő a munkaszerződésedet, addig erre a kérdésedre nem fogsz korrekt választ kapni.

"Az, hogy valamilyen érdekes adminisztrációs tébolyból kifolyólag az alapfizetésem is lényegesen kevesebb lett ..."

Amíg nem derül, hogy mi is az az érdekes adminisztrációs tébóly, addig ez a kérdés sem megválaszolható.

"Az, hogy két éve lóg a levegőbe x nap szabim, amit az akkori szabályok szerint ki kellett volna fizetni, vagy kiadni, gyakorlatilag ment a levesbe."

Az rendben lévő?
(A múltkor rákérdeztem mi van vele, elintézték egy legyintéssel!)
Azt, hogy az étkezési hozzájárulás (amit munkaszerződés szerint adnak) hipphopp megszűnt, azt még mondjuk lenyeltem, mondván, hogy ok, !adható!, a munkaszerződés meg ezek szerint egy sajtcetli, ami semmire nem jó.
DE!
Tényleg azt mondjátok, hogy az egyszeri munkavállalónak "hallgass és melózz" a neve, oszt dögöljön meg ahol van? Paci pimpli van a popójába, nem jogai? Tényleg kénytelen vagyok ezt mind lenyelni egyetlen szó nélkül? :-O
(Illetve, ok értem, persze, hogy a rendes felmondás mint lehetőség továbbra is marad, de mint előttem írták ha felállok, akkor akkor akarok elmenni egy ilyen helyről, nem még egy havi nyűglődés után...)
Bocs, inkább dühöngősre sikerült, de azért remélem az elrejtett kérdésekre kapok érdemleges válaszokat! :-)

Gabesz23 # 2013.05.05. 14:07

Dingo, én meg pont azt akartam veled megértetni, hogy az általad vázolt információk messze nem elegendőek ahhoz, hogy tisztességes választ kaphass itt a fórumban. Azt írod, hogy

"Az, hogy a fizetésem 10%-t a cég bevételéhez kötik, az rendben van?"

Fizetésed? Mire gondolsz? Alapbérre? Célprémiumra? Adható bónuszra? Amíg nem látja szakértő a munkaszerződésedet, addig erre a kérdésedre nem fogsz korrekt választ kapni.

"Az, hogy valamilyen érdekes adminisztrációs tébolyból kifolyólag az alapfizetésem is lényegesen kevesebb lett ..."

Amíg nem derül, hogy mi is az az érdekes adminisztrációs tébóly, addig ez a kérdés sem megválaszolható.

"Az, hogy két éve lóg a levegőbe x nap szabim, amit az akkori szabályok szerint ki kellett volna fizetni, vagy kiadni, gyakorlatilag ment a levesbe."

Most akkor lóg a levegőben, vagy ment a levesbe? Ugye nem gondolod, hogy ez precíz feltárása a háttérnek? Erre komolyan korrekt választ vársz?

Ezzel magára is igényes szakember nem tud mit kezdeni. Ezt értsd meg. Ezekkel az infókkal itt nem fogsz kielégítő választ kapni, legfeljebb uszítást.

Gabesz23 # 2013.05.05. 14:20

Dingo, kicsit az az érzésem, hogy olyan vagy, mint az a beteg, aki nem csak a betegségének tünetei után kutakodik a neten, hanem fórumban keresi a választ arra, hogy miként tudná saját magát megműteni otthon.

Szerintem a tűnetek felkutatásán már túl vagy, vagyis azt már tudod, hogy valami nincs rendben. A többit meg ne akard magad megoldani, hanem bízd szakemberre. Számtalan jogsegélyszolgálat van, ha az ügyvéd nem fér bele neked. Jobban jársz, mint ha itt hiányos információk alapján próbálsz segítséget kapni egy rakás hobbi-jogásztól.

wers # 2013.05.06. 06:41

Dingo!
olyan soha nem volt, hogy kifizethetik a szabadságot, csak leszámoláskor, ez nagyon régóta így van, kiadni viszont ki kellett volna (nem csak az ő hibájuk, ha nem vetted ki)

Az, hogy teljesítményhez kötik a fizetésed, nem törvényellenes, sőt szokásos
Azt követelheted, ami az Mt-ben és a munkaszerződésedben van. (ahogy Gabesz is írta, nem tudjuk abban mi van)

Egy biztos, te bármikor felmondhatsz, felmondási idővel.

ObudaFan # 2013.05.06. 12:57

Az, hogy a fizetésem 10%-t a cég bevételéhez kötik, az rendben van?

A minimálbér/garantált bérminimum fölött úgy állapodtok meg a munkabérről, ahogy akartok a munkaszerződésben. És a minimálbér/garantált bérminimum fölött olyan feltételhez kötitek a bér további részeinek kifizetését, amihez szeretnétek, nyilván elsősorban a munka minősége, vagy a munkáltató eredménye jöhet számításba.

Gabesz23 # 2013.05.07. 05:02

Igen dingo, a célprémium lehet ilyen. A munkaadó akkor fizet, ha elér egy bizonyos forgalmat. Ilyet lehet. De látom továbbra sem akarod nekünk elárulni, hogy miben állapodtatok meg a munkaadóddal. Inkább csak szajkózod a sérelmeidet tovább.

wers # 2013.05.07. 05:09

wers:
A szabadság dolog nem úgy működött, hogy az előző évből áthozott szabadságokat március / május akármeddig vagy ki kell venni / ki kell adni, vagy ki kellett fizetniük?

Nem. A szabadságot ki kell adni, lehetőleg tárgy évben, de átvihető a következő évre. Nem kifizethető (nem volt, van, és egyelőre nem is lesz)

Amennyiben a bérkifizetésed nem a szerződésed szerint történik, az nem jogszerű, megváltoztatható, de csak kétoldalúan. Ha nem fogadod el a változást (ez most nem neked kedvez), akkor felmondasz.

wers # 2013.05.08. 07:43

dingo, röviden:
Amíg az van a szerződésedben, azt követelheted, kevesebb akkor lesz érvényes, ha te is aláírod, de ez önmagában gyenge a rendkívüli felmondáshoz

Szabi kifizetése természetesen a kiskapuk és nagykapuk kihasználásával téríthető, de rosszul tudja, aki azt hiszi, ezt a törvény támogatja
(papíron szabinvagy, és prémium vagy egyéb jogcímen kifizetik)
A szabadság azért van, kipihend a főnök okozta élményeket.

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.05.09. 12:25

A szabadságot ki kell adni, lehetőleg tárgy évben, de speciális esetekben átvihető a következő évre. Nem kifizethető csak a jogviszony megszüntetése esetén.

__________________________________________________

Budapesti ügyvéd

www.bodnarugyvediiroda.hu

tide62 # 2013.05.15. 10:50

Jogilag közös megegyezésnek számít-e, ha a munkavállaló felmodása esetén a munkáltató eltekint a 30 napos felmondási időtől, vagy annak egy részétől?

Ki kell-e fizetnie a munkáltatónak azokra a napokra a távolléti díjat , amíg tisztázódik, hogy mi az oka annak, hogy egy dolgozó felmondást követően nem tölti le a felmondási idejét, csak egyszerűen nem jelenik meg a mukahelyén és nem érhető el telefonon és a végén mégis a dolgozói felmondásból azonnali hatályú felmondás lesz?

Előre is köszönöm, ha valaki tud erre válaszolni.

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.05.15. 17:01

A felmondás az felmondás, a közös megegyezés pedig közös megegyezés. A munkavállalói felmondás nem számíthat annak, ha nem az volt.

_______________________________________________
Budapesti ügyvéd

www.bodnarugyvediiroda.hu

Zsu38 # 2013.05.17. 11:01

Megalapozott az azonnali hatályú felmondás ha kezemben lévő szerződés tartalma szerint kötetlen munkaidejű, viszont napi beosztásom van heti négy napra 12 órában. Sőt van olyan hét amikor 52 órát dolgoztam. ezt az munkáltató által kiadott és aláírt munkabeosztásommal tudom igazolni.

wers # 2013.05.17. 11:40

ez mostantól van így, vagy régebb óta

Zsu38 # 2013.05.17. 11:45

Kicsit több mint két hete, de kettő darab munkaszerződésem van. Ez a kötetlen munkarendű szerződés május kettőtől érvényes.

Zsu38 # 2013.05.23. 11:45

Segítsetek, nagyon fontos lenne! Előre is köszönöm.

nandy # 2013.05.24. 12:34

Azonnali hatályú felmondás akkor lehetséges, ha a másik fél
a munkaviszonyból származó
lényeges kötelezettségét
súlyos mértékben
szándékosan vagy súlyos gondatlanságból megszegi.

Ennek a négy feltételnek együttesen kell teljesülnie.
Ez a beosztások körüli vita szerintem nem tartozik ebbe a kategóriába, tehát "rendes" felmondásnak van helye.

wers # 2013.05.24. 13:12

én nem reckíroznám az a rendkívülit

Zsu38 # 2013.05.24. 13:13

Köszönöm a választ, de én nem vitatkozni szeretnék, hanem a törvény szerinti munkaidőben tisztességesen végezni a munkám. Bár erre már nincs lehetőségem, mivel felmondtam azonnali hatállyal. A munkahelyem jogásza leutazott Budapestről, és arról próbált meggyőzni, hogy vonjam vissza. Gondolom ez már jelent valamit. Mint írtam kettő különböző munkaszerződésem is van, viszont a munkavégzés az utóbbi időben ellehetetlenült. Ennek következményeként kb. 10 nap alatt 5 munkavállaló mondott fel. Szóbeli egyeztetés, nem vezetett eredményre, ezért is kényszerültem erre a drasztikus lépésre, hat éve dolgoztam itt. Jelenleg ügyvédet keresek, mivel a papírjaimat és a béremet nem adta ki. Tisztában vagyok vele, hogy nem lesz könnyű, de úgy érzem lépnem kellett.

ObudaFan # 2013.05.24. 13:38

Ha nem fizet bért, akkor valószínűleg arra érdemes alapítani az azonnali hat. felmondást.

wers # 2013.05.24. 13:42

én úgy vettem ki, hogy a felmondásig rendben fizetett, csak az az utánit tartja vissza

nandy # 2013.05.24. 13:52

Kérdés, hogy mennyi ideje nem fizetett bért, és hogy ez bizonyítható-e egyáltalán.
Ha zsebbe ment a fizetés, nem könnyű a bizonyítás sem.

Ha csak pár napokat csúszott a fizetéssel, az meg nem alapoz meg egy azonnalit.

Azonnali felmondásnál mindenképpen indokolni kell, munkaválalló általinál is. Ha a felmondásban foglalt indok nem valós és okszerű, annak bizony következménye lehet.

Kicsit úgy érzem, hogy Zsu kérdése már "eső után köpönyeg" jellegű, mivel a felmondását beadta. Találgatni meg nem igazán érdemes, mivel nem tudhatunk minden szükséges információt, nem látjuk a felmondását stb...

Zsu38 # 2013.05.24. 14:11

Bemásoltam a felmondásom indoklását, hogy el tudjátok olvasni, és ennek függvényében tudjatok választ adni, minden segítő szándékú véleményt, kritikát szívesen fogadok. A kötelező munkaidő pedig ki van adva heti 4 napra 12 órában. Én úgy tudom ezt nem lehet kötetlen munkarendben.Amikor szóvá tettem, azt mondták ha nem tetszik el lehet menni.
"Mivel szerződésem módosításra került kötetlen munkarendre, ettől függetlenül napi kötelező munkaidő előírásom van. De nincs biztosítva a megfelelő munkavégzéshez való feltétel, állandó létszámhiány miatt a kiadott feladat nem végezhető el maradéktalanul, viszont a számonkérés folyamatos. Ebben az állandó feszültséggel terhes légkörben, lehetetlen a vásárlók megfelelő kiszolgálása és az összes háttér munka elvégzése, amit ez a munkakör megkíván. Ezen okoknál fogva kérem az azonnali felmondásom elfogadását. A fent leírt indokaim, ha szükséges bizonyítani is tudom."

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.24. 14:35

Gyenge.