Dolgozó részéről azonnali felmondás.


wers # 2018.08.03. 05:23

ehh, én nem tettem volna. Sérelmek, éppen nem megértések, másképp gondolások minden munkahelyen vannak.

Aztán: rátértem a bartermegállapodásokra is, a cég nyerészkedése okán papírozva csak töredéke van, lehetetlen januárig visszamenőleg rendbe tenni. (Itt áll a részletekről írt feljegyzésemre hivatkozás.) Nem vállalok érte felelősséget. Ehhez hasonló ügyletekhez pedig nem adom a nevem.

Ezt is beleírtad? Szeretsz penge élen táncolni? Vagy inkább szakadékba ugrani?
Nem lehet, hogy 6 hét alatt nem igazán láttad át dolgokat? És most csak rágalmazol?

Javaslom, ha teheted, vond vissza (amíg nem késő) és egyezzetek meg a felmondásodról.

bubuska11 # 2018.08.03. 04:52

Indoklásom hosszú volt, a folyamatos alázásommal kezdtem: teljesítményemet, intézkedéseimet megengedhetetlen hangnemben kifogásolja, magatartásával előidézi más munkatársak előtti helyes megítélésemet, sértő megjegyzések, beszólások, negatív stílus, etikai problémák. Emberi méltóságomban rendre megsért, megaláz a kollégák előtt. Horoszkópomon gúnyolódik. Ezek 3 vaskos bekezdésben taglalva.
Továbbá: megbeszéléseken nem hallgat végig, szándékosan félremagyarázza a mondandómat. Leveleimet nem értelmezi, olyan momentumokra kérdez rá, amelyek világosan le vannak írva. Munkámat gyalázza, slendriánozza.
És még: Ellentmondó utasításokat ad, erre hoztam három kiragadott példát a teljesség igénye nélkül.
Aztán: rátértem a bartermegállapodásokra is, a cég nyerészkedése okán papírozva csak töredéke van, lehetetlen januárig visszamenőleg rendbe tenni. (Itt áll a részletekről írt feljegyzésemre hivatkozás.) Nem vállalok érte felelősséget. Ehhez hasonló ügyletekhez pedig nem adom a nevem.
6 hét munka után nevetséges lenne perelnie, pláne úgy, hogy a munkakörömet nekem hozták létre, addig a feladatokat olyan emberek csinálták, akik ma is ott dolgoznak. Kézi vezérlésen voltam, semmiben sem dönthettem. Papíron igazgatói poszt, a valóságban pedig asszisztensi feladatok.

nonolet # 2018.08.02. 15:39

bubuska11

...és mi volt az OKOD-Indokod?

Mert az nem lesz mindegy, ha perre megy!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.02. 13:53

Miért ne tudnál?

bubuska11 # 2018.08.02. 13:45

Sziasztok!
Azonnali hatállyal felmondtam, felmondásomat átadtam, főnököm mondta, tegyem az asztalára, látni szeretné, mielőtt aláírja. Vártam-vártam, nem reagált, később elment tárgyalni, én meg haza. (Hangfelvételem van az átadásról.) Itthonról e-mailen is elküldtem az aláírt felmondásomat, és megírtam, hogy a mai napon tértivevényes ajánlottan postán is elküldöm. Megtettem.
Levelet írt, jogszerűtlennek tartja, valótlanságokat tartalmaz szerinte, nem időben és nem a munkakört átadva történt a felmondásom, mivel tárgyalása kezdődött, nem volt ideje reagálni.
Munkakörömön nincs mit átadni 6 hét után, hiszen kézi vezérléssel dolgozhattam csak, önállóan semmit sem csinálhattam. Kártérítéssel és távolléti díjjal fenyeget, az ügyvédeivel kerestet majd.
Mire számíthatok? El tudok helyezkedni másik munkahelyen, amíg ők vacakolnak velem? Ha követel az ügyvédek által ezt-azt, én visszaírok, hogy nem tartom jogosnak, és ezután mehet a bíróságra? Ezalatt én tudok dolgozni?

bubuska11 # 2018.08.01. 02:32

Nagyon szépen köszönöm! Ma feljegyzéssel kezdek.

nonolet # 2018.07.31. 20:40

A barter és más munkadolgok NEM rendkívüli felmondási alapok.
Azokról írnod kell feljegyzést, jelentést és kérni a kellő intézkedést.
Sőt lehet, hogy pont az is a dolgod, hogy megoldd!

- -

A személyed alázása az már lehet kellő ok.

HA

  • egy olyan szintű, hogy "lehetetlenné teszi" a munkavégzést

és

  • tudod bizonyítani is, perképesen
bubuska11 # 2018.07.31. 19:54

Az előzőhöz kiegészítés: az összes bartermegállapodás papíron töredéke a ténylegesen nyilvántartott összegnek. Köteles vagyok ehhez a törvénytelenséghez munkavállalóként, szerződésekért felelős pozícióban asszisztálni?

bubuska11 # 2018.07.31. 19:51

Sziasztok!
Kb. 6 hete dolgozom egy cégnél, sajnos a szerződésemben nincs próbaidő kikötve, határozatlan idejű az első naptól kezdve. Már a 2. héttől kezdve folyamatosan aláz, szidalmaz a főnököm minden kolléga előtt (mint mindenki mást is). Szabadulni akarok, azonnal. Indokolnom kell. 15 napon belül vagyok azzal az észrevétellel, hogy a rám bízott, papíron 1 millió forintról, de megbeszélten 5 milliós összegről szóló bartermegállapodást az elődöm 7 hónapra visszamenőleg nem vezette, követhetetlen, hogy 5 millió forintnyi keretből mennyivel tudunk még gazdálkodni, hetente sok-sok tételt hívtunk le, ki tudja, mennyiért és milyen mennyiségben. Én tartozom felelősséggel ezekért a szerződésekért. Ha ezt papírokkal alátámasztom (magamnak, hogy ha kell, bizonyítékként elővegyem), és hangfelvételt készítek az alázásomról, elegendő ok az azonnali felmondásra?

nonolet # 2018.07.21. 16:25

"ha egy munkaképtelen (önellátásra korlátozottan képes) embernek azt adja írásban, jelentkezzen munkavégzésre, az elég nagy hiba."

Tévedni szabad...

Egyébként pedig az állami munkaadó az bizony
nem jótékonysági intézmény, hisz KÖZPÉNZT költ!

Elvárom tőle adózóként, hogy takarékoskodjon vele.

Geri07 # 2018.07.21. 12:47

nonolet:
Az, hogy azt szerettük volna, ha felmenti a munkavégzés alól, mivel ekkor kifizetné legalább a lemondási időt.

A sztori onnan indul, hogy a közvetlen felettessel megegyeztünk, hogy az egészségi állapotra (betegség) hivatkozva nem mondhatnak fel, de ha alkalmatlan lesz, felmondhatnak, és kifizetik a 16 év után járó felmentési időt (5 hónap) + a végkielégítést (5 hónap) + a szabadságokat.
Erre a főigazgató is vakon ígéretet tett, szóban, majd egy hét múlva közölte, most jött rá, az mennyi pénz, és nem fizet egy fillért sem.
Ekkor próbáltunk közös megegyezéssel egy olyan összegben megállapodni, amit amúgy is bukik a munkáltató, mert egy év táppénz alatt ennyit kell befizessen táppénz hozzájárulásként, ezt is visszautasította, mondván inkább befizeti adóként.

Ez a hozzállása a főigazgatónak.
Gondolom érthető, ha ezek után azt figyeljük, mikor hibázik olyat, hogy mégis ő álljon a répa rosszabbik felén.
Nem a karibi nyaralásra kell, hanem a gyógykezelésekre.
Ezért bíztam abban, hogy ha egy munkaképtelen (önellátásra korlátozottan képes) embernek azt adja írásban, jelentkezzen munkavégzésre, az elég nagy hiba.

nonolet # 2018.07.21. 11:57

Geri 07

"utolsó munkanapja 09.02., így a táppénz jogosultság megszűnése után jelentkezzen munkavégzésre, vagy szabadságot írnak ki neki szeptemberig, és szeptemberben csak a maradékot fizetik ki."

Mi a baj ezzel?
táppénz-szabadság-nemfizető
...és le is járt a lemondási idő.
(közben ketyeg a munkaviszony)

A másik eset
táppénz-nincsállás(azaz nem fizet már), de a szabadságot megváltja az utolsó munkanapon
(közben nem ketyeg a munkaviszony)

- -

Ha jól értem semmiképpen nem tud/fog már melózni.
Akkor nem mindegy, hogy miért nem jár be?

Mi az érdemi különbség szerinted?

Geri07 # 2018.07.21. 11:24

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.21. 06:46

Úgy is lehet mondani. De a törvény úgy fogalmaz: mentesül a munkavállaló a munkavégzés alól.

Geri07 # 2018.07.21. 03:49

Üdv
"Ha a keresőképtelenség meghaladja az egy évet, a táppénzre jogosultság megszűnik. De a keresőképtelenség ettől függetlenül fennállhat. És ha fennáll, akkor a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól. [Mt. 55. § (1) a)]"

Ha ez fennáll, az fizetés nélküli igazolt távollétet jelent?

Geri07 # 2018.07.21. 03:46

Nos, mi a felmondásban leírtuk, hogy kérjük a felmentését a lemondási idő letöltése alól, az egészségi állapotára hivatkozva. Illetve beleegyezünk (munkáltatói javaslatra) hogy hamarabb megszüntessék a munkaviszonyát, de nyilván ennek hátrányos következménye nélkül, vagyis fizesse ki a kérdéses időt.
Persze a másodikba érthető módon nem ment bele, mint ahogy mi sem mondtunk volna le önként 2 hónapról.

Ellenben az egészségi állapota ellenére, és a kérésünk ellenére közölte, nem menti fel a lemondási idő alól, utolsó munkanapja 09.02., így a táppénz jogosultság megszűnése után jelentkezzen munkavégzésre, vagy szabadságot írnak ki neki szeptemberig, és szeptemberben csak a maradékot fizetik ki.

Ez jogos? Minek nevezzem? Keresőképtelen, munkavégzésre képtelen/alkalmatlan, mi a "jogi neve", hogyan jelentkezne, és milyen jogon szólítja fel erre?

nonolet # 2018.07.20. 19:51

THX

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.20. 18:53

Ha a keresőképtelenség meghaladja az egy évet, a táppénzre jogosultság megszűnik. De a keresőképtelenség ettől függetlenül fennállhat. És ha fennáll, akkor a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól. [Mt. 55. § (1) a)]

nonolet # 2018.07.20. 15:14

KBS

Azért a kettő együtt jár, amíg megvan az állása... vagy nem?

Geri07 # 2018.07.20. 15:05

Kedves Sándor!
Mit javasolsz?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.20. 13:20

Miért kellene munkára jelentkeznie, ha egyszer keresőképtelen?

Valaki itt keveri a táppénz-jogosultság megszűnését a keresőképességgel.

Geri07 # 2018.07.20. 11:23

szerintem aki 80% ÖEK-val "önellátásra csak segítséggel képes" illetve mellé 40% mozgáskorlátozottság miatt kapott parkolási igazolványt is, nem mellesleg hasi beültetett katétere van, annak az egészségét veszélyezteti, ha berendeli a munkáltató, amihez 1:40 perc az út oda, 1:40 perc vissza.
A munka gyermekvédelemben van, fizikai és pszichikai megterhelő munka, 6-20éves állami gondozottak közt.

Vagy "jogilag" nem veszélyezteti? Konkrétan kísérővel tudna csak bemenni.

((egy IV. stádiumban lévő daganatos betegről beszélünk, állandó hasi katéterrel))

nonolet # 2018.07.20. 10:52

"(2) A munkavállaló megtagadhatja az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné."

Az, hogy "jelentkezzen munkára" MÉG NEM veszélyeztet semmit.
Hisz még nem tudja mit kell majd csinálnia...

Megtagadni akkor tudj, majd HA KIDERÜL,
hogy
mit KÉNE csinálnia és az valóban SÚLYOSAN veszélyes rá.

nonolet # 2018.07.20. 10:47

Nem elegendő.

Ez sima jogvita.

Nomeg nem is csinál vagy kér "lehetetlen-teljesíthetetlen" dolgot.

Geri07 # 2018.07.19. 20:07

Üdv! Adott egy közalkalmazott, 2017.07 hóban súlyos beteg lett, azóta táppénzen van. 2017.08. Hóban munkaköri alkalmasság: nem alkalmas, munkáltató közölte nem mond fel, kivárja a táppénz végét (hátha nem éri meg, mert 16 év után nem akar fizetni)
Most le fog járni a táppénz, beadtuk a lemondást. Kértük, mentse fel a munkavégzés alól az egészségi állapota miatt.
Közben E kategóriára le is százalékolták
A munkáltató írásban közölte, nem mentesíti, szíveskedjen munkavégzésre jelentkezni ha lejárt a táppénz
Mi ezt a MT 54 (2) alapján visszautasítottuk.
Elegendő ok a rendkívüli felmondásra ez a munkáltatói hozzáállás?