Dolgozó részéről azonnali felmondás.


nonolet # 2017.08.07. 12:32

Pláne egy állítólag erősen munkaerő hiányos szakmában...

Ahol a hírek szerint 10 perc egy másik helyen JOBB állást találni.

nonolet # 2017.08.07. 12:30

Most akkor az egészség a lényeg vagy a pénz?!

Amúgy meg a 6 havi és körülmények jó tárgyalási alap a közös megegyezéshez is.

drbjozsef # 2017.08.07. 11:45

A némi távozási pénz esetében hat havi fizu lenne. Van akinek bolhacsípés ha bukja, van, akinek rengeteg pénz.

nonolet # 2017.08.07. 09:26

humán erőforrás

Nos, ha éveket kibírtál, akkor 30 napot még kibírsz.

Mondj fel normál felmondással és kész.

És 30 nap után szabadulsz a munkahelytől...

(közben lehetsz éppen táppénzen is)

Persze eleshetsz némi távozási pénztől.
De hát ennyit megér az egészséged ugye?!

Vagy közös meggyezéssel alkudjatok meg a távozásról, ha sikerül.
drbjozsef # 2017.08.07. 07:06

humán erőforrás,

Az azonnali felmondás az alábbi esetben állhat meg:

A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

De ilyenkor sem automatikus. A leírásod alapján a súlyos gondatlanság és a jelentős mérték is megfelel, így akár indokolt is lehetne a felmondásod azonnalival, DE ha hónapokig, évekig így dolgoztál, akkor a joggyakorlat szerint ez nem minősül olyan ÚJ körülménynek, ami megalapozná, hogy pont mától nem tudod végezni a munkádat.

Tehát legfeljebb akkor lehet esélyed, hogy ha szépen összeszeded, hogy a Te munkakörödre pontosan milyen munkavédelmi és egyéb szabályok vonatkoznak, azokat pontokba szeded, és írásban kéred a munkáltatót, hogy egy ésszerű határidőn belül (pl. 15 nap) javítsa ki a hiányosságokat, és teremtse meg a törvények által előírt munkakörülményeket. Ha ezt nem teszi meg addigra, akkor (biztosamibiztos) szólítsd fel írásban még egyszer (mindkettőnek nyoma legyen, ajánlott/tértivevényes levél vagy a munkáltató általi átvétel aláírása), mondjuk 8 nappal, és ha arra sem teszi meg, na akkor már igen jó eséllyel állna meg a bíróság előtt is az azonnali felmondásod.

Vagy ha tényleg pont most sokallsz be és omlasz össze depresszióval, menj el orvoshoz, legyen róla papírod, és kezd el a kezeléseket, menj táppénzre. Aztán ha nem javul az állapotod, megintcsak lehet esélyed azonnalival eljönni, ha bizonyítható, hogy a munkakörülmények okozták a betegségedet. Ez nem könnyű, de nem is lehetetlen. Mondjuk ilyenkor sem ártana, ha lenne valami igazolható módon nyoma annak, hogy Te megtettél minden tőled telhetőt a munkáltató informálására a törvényellenes munkakörülményekről.

humán erőforrás # 2017.08.06. 10:36

Kedves Vadsuhanc ,kedves ügyvédúr!

Köszönöm mindkettőjük válaszát.Egyenlőre "csak" tájékozódom,és informálódom (több felől).

Köszönöm a jó tanácsokat.Szabadságon vagyok,de egyébként sem mehetnék betegállományba,mert akkor a többi kolléganő nem tud elmenni szabadságra.De sajnos ezt a problémát nem oldja meg sem a szabadság,sem a táppénz.Nem vagyok depressziós,(még nem)!Pont azért keresem a kiutat vagy a megoldást,mert ha valamiben 100%-ig biztos vagyok, az az hogy ami itt van az abnormális.Ezek szerint, ha a munkahelyemen betarthatatlanok a munkavédelmi előírások,a 40 fokban tárolt,és szétolvadt kapszulákat kell a betegeknek kiosztanom,az normális,és a munkáltatóm biztosítja a munkavégzéshez szükséges feltételeket ? Én meg mintha mi sem történt volna menjek el szabadságra,mert depressziós vagyok ? Jajj istenem! :-) Köszönöm szépen.Szép napot,és további jó munkát kívánok ! Üdvözlettel a nővérke...

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.05. 08:35

Azon gondolkodom ha azonnali hatállyal felmondok,ezek a tények elegendő indok ahhoz
Nem.

Vadsuhanc # 2017.08.04. 16:42

Kedves humán erőforrás!

Szeretném elmondani, hogy édesanyám és húgom is az egészségügyben dolgozott. Mindkettőnek gerincsérve lett és mindkettő rákban halt meg. ( röntgen ?)

Szerintem ennek nem ez a módja, hogy itt kérj tanácsot. Menj le egy előre egyeztetett időpontban a személyzetishez és add elő a kérdésed, aki pontosan megmondja a személyi " kartonod " alapján mire vagy jogosult.

Mint írtam én nap mint nap tapasztaltam a hozzátartozóimon keresztül amit leírsz. Próbálj lassítani. Menj el szabadságra ( ha más nem betegállományba ) és a személyzetistől kapott válasz alapján dönts a további életedről.

Ne kapkodj mert visszacsinálni nagyon nehéz. Gondolom a jelenlegi depressziódhoz más is hozzájárul, azokat is gondold át és csak magaddal törődj! Ami ma kilátástalannak tűnik lehet megváltozik egy pár hét alatt.

Sétálj olvass.. Pihenj és szusszanj egyet.

humán erőforrás # 2017.08.04. 16:31

Üdvözlöm Önöket !

Ápolónőként dolgozom,31 éve.Sok egyéb szabálytalanság mellett,évről évre elviselhetetlenebb a nyári hőség ,amit többször jeleztünk,de nem történt semmi változás. A hőmérő higanyszála viszont feljebb,és feljebb kúszik.Az hogy az infarktus után lábadozó,a 40 fokban megfullad .Olyan klímájú környezetben kell dolgoznunk,ami az előírásokkal (zárt térben történő munkavégzés ) köszönőviszonyban sincs.A nehéz fizikai munkától kezdve,(nőként magatehetetlen emberi testek fürdetése,emelgetése,,napi több mázsa súly átmozgatása, kevesen vagyunk,stb ) a nagy odafigyelést igénylő szellemi munkáig,injekciózás, gyógyszerelés, ahol az esetleges tévesztéseknek büntetőjogi következménye lehet.De már lassan gondolkodni sem tudunk ,mert elszédülünk a hőségtől.Hozzáragad a dokumentáció,a vereitékes karunkhoz,miközben írunk.A gyógyszerszobába,ahol minden "száraz-hűvös helyen tárolandó" gyógyszereket tároljuk, 38 fok van! A dolgozói zuhanyzó ,ahol elvileg minden műszak végén meg kellene fürödni úgy néz ki, hogy aki abban megfürdik...nemhogy kevesebb kórokozóval távozik,,de még gombát is begyűjthet a meglévőkhöz.Teljesen kikészültem már,és vannak napok,amikor úgy érzem,nem bírom tovább,fogom a táskám és meg sem állok hazáig....Azon gondolkodom ha azonnali hatállyal felmondok,ezek a tények elegendő indok ahhoz,hogy a 31 évemre járó végkielégítést megkaphassam ? Milyen esélyeim vannak, ha vannak egyáltalán? Várom válaszukat. Köszönettel,egy nővérke.

ObudaFan # 2017.08.03. 04:51

Ha igen, akkor esetlegesen van e valamilyen következménye?

A munkavállaló, ha munkaviszonyát jogellenesen szüntette meg, köteles a munkavállalói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget megfizetni.
A munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni.
A munkáltató követelheti a fent meghatározott mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét.

wers # 2017.08.02. 12:55

Közös megegyezés, azaz a munkáltató beleegyezésével.

Szvet # 2017.08.02. 12:13

Üdvözlöm a kedves Válaszadót,

azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy létezik e olyan megoldás határozatlan idős munkaviszonynál, hogy nem kell felmondási időt ledolgozni, mivel lenne egy másik munkahely, ahol pár napon belül kezdeni kellene.
Ha igen, akkor esetlegesen van e valamilyen következménye?

Várom mielőbbi válaszát, melyet előre is köszönök!
Érdeklődő, aki segitségre szorulna

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.26. 13:32

Ez a munkáltatónak ad indokot az azonnali hatályú felmondásra. Esetleg.

Lujzus # 2017.07.26. 12:16

Sziasztok!
Lehet-e azonnali hatállyal felmondani határozott idejű munkaszerződést akkor, ha a munkavállaló másik munkavállaló miatt kényszerül erre. A munkáltató próbál rendet csinálni, de elképesztő veszekedések történnek a kollégák között, ami nagy stresszel jár, és már nem lehet kibírni tovább egy percig se.

chava # 2017.07.25. 10:15

@drbjozsef Ok, visszavontam a korábban leírtat.

drbjozsef # 2017.07.25. 08:23

chava,

elolvasnád még egyszer az általad linkelt passzus első három szavát, különös tekintettel az elsőre (Az "A" betű után persze) ?

chava # 2017.07.25. 06:18

Mt. 68. § (2) A munkáltató felmondása esetén a felmondási idő legkorábban az alábbiakban meghatározott tartam lejártát követő napon kezdődik:

  1. a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év,
  2. a beteg gyermek ápolása címén fennálló keresőképtelenség,

stb.

Fel lehet mondani a táppénz alatt, de felmondási idő a táppénz alatt nem telik. A keresőképtelenség megszűnésének napjától indulna.

drbjozsef # 2017.07.25. 05:24

Maszka,

táppénz alatt is felmondhatsz, rendes felmondással. A felmondási idő a táppénz alatt is telik, így ha még 30 napig (vagy amennyi a felmondási időd) továbbra is munkaképtelen vagy, akkor eltelt a felmondás.

nonolet # 2017.07.24. 18:56

A gyenge stressz tűrésed
sem a munkáltató hatáskörébe tartozó gond,
hanem a tiéd.

De miért nem jó neked a rendes felmondás (30 nap) ?
Vagy miért nem teszel ajánlatot a KÖZÖS megegyezésre?

Miért ragaszkodsz az azonnalihoz?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.24. 17:41

Akkor sem.

Maszka # 2017.07.24. 16:59

Köszönöm a válaszokat. Még egy kérdés: Akkor sem lehet erre hívatkozva felmondani, ha a stressz amit a munkahelyem okozott amiatt vagyok tp,-n és nem szeretnék visszamenni?

köszönöm

nonolet # 2017.07.24. 16:15

Maszka

CSAK lenne elfogadható ok,
ami
a munkaadó részéről teszi lehetetlenné,
hogy maradj
(pl. megver, életveszélybe kényszerít,stb.)

A betegséged nyilván nem ilyesmi ok.

Marad

  • a közös megegyezés
  • vagy a normál felmondás a részedről
Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.24. 14:46

Nem.

Maszka # 2017.07.24. 13:17

Tisztelt ügyvédek!

Kérdésem, ha azonnali hatályú felmondással szeretnék felmondaniés az ok a az egészségi állapotom lenne. Lassan fél éve táppénzen is vagyok emiatt. pszichiáter javaslatára. Ezen indok elfogadható?

Köszönöm

nonolet # 2017.07.19. 19:32

Ez aligha megfelelő ok egy azonnali felmondásra.