Dolgozó részéről azonnali felmondás.


Attila8805 # 2017.01.24. 14:07

Tisztelt Tagok!

A következő a helyzetünk.
Ausztriában dolgozunk Augusztus 1.-től egy Magyar cégen keresztül.
A fizetésünket Októberi hónpban részben azóta sehogy nem kaptuk meg.
Ausztirába Szeptember 9. napjáig voltam én személyesen bejelentve. (e-card adatok alapján) a kollégám valószínűleg egyálatlán nem.
Van egy ZKO3 nyomtatványunk ami a kiküldetésünkről szól de az csak 10 hó 13 tól.
Szeptember 1-től minden nap írtam Német nyelvű teljesítési naplót aminek az összes példánya megvan az Osztrák megrendelő által aláírva pecsételve.
Rendelkezésünkre állnak még menetlevelek másolatai minden napról.
Január 11. napján az ügyvédünk küldött egy felszólítást fizetésre.
19. határidővel.
Sajnos azóta se mutatnak hajlandóságot a fizetésre.
Holnapi nappal beadjuk a felmondásunk azonnali hatállyal és bíróságra megyünk a követelésünkkel.
Mire számíthatunk ezek után?
Előre
Mire számíthatunk utána?

ObudaFan # 2017.01.23. 17:23

nonolet

Munkavállalói azonnali hatályú felmondás esetén jár a végkielégítés.

ObudaFan # 2017.01.23. 17:23

nonolet

Munkavállalói azonnali hatályú felmondás esetén jár a végkielégítés.

pazs # 2017.01.23. 13:52

Dodo2017: már bőven eltelt három munkanap, mire ki kell(ett volna) adnia a papírjaidat és kifizetni, ha nem tette, neked kell perelned.

Dodo2017 # 2017.01.23. 10:10

Üdv!

Január 10-én közöltem a munkáltatómmal azonnali hatályú felmondást. Átvette, kiléptettek, egyelőre még semmilyen formában nem vitatták.

Nekem viszont 5 év munkaviszony után jelentős követelésem van: végkielégítés, felmondási időre járó távolléti díj, ki nem fizetett szabadságok és túlórák. Ezt még nem közöltem a volt munkáltatóval, mert szeretném megvárni, hogy már ne vitathassa a felmondásomat.

Az a tiszteletteljes kérdésem, hogy meddig, milyen határidővel támadhatja meg a munkáltatóm a nyilatkozatomat, és ha megtámadja, nekem kell perelni?

Előre is köszönöm a válasz(oka)t.

Üdvözlettel

Dodó

jfuser # 2017.01.18. 20:52

Köszönöm a választ, kedves Béla! Mindenképpen okosabb lettem, bár a kérdés úgy érzem még nyitva maradt, hogy én tehetek-e valamit azért, hogy ne kelljen eddig ismeretlen ügyekben öt perc beszélgetés után döntéseket hoznom. Ezek azért 20-30 milliós döntések, amik kapcsán nem tudom, hogy a munkáltatóm mit érvényesíthet felém, ha hibázok.
Tisztelettel, jfuser

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.18. 18:33

Jsufer, a munkáltató kötelezhet a szerződésedtől eltérő foglalkoztatásra. Ha aztán nem tudod ellátni a másik munkakört, az már az ő baja.

Lyonee # 2017.01.18. 18:27

Beteg hozzátartozó ápolására fizetés nélküli szabadságot lehet kérni. Ennek szükségességét orvos igazolja.
A kérdező azonnali felmondásának más oka van, a munkáltatót sem kéne hülyének nézni.

jfuser # 2017.01.18. 14:50

Tisztelt Nálamjogbanjártasabbak.
A főnököm felmondott, a munkakörét nekem kéne átvennem, egyedül lennék az országban ilyen poszton. Nálam, mikor felvettek belefért, hogy nem bírom az idegen nyelvet, az ő posztjánál viszont napi szintű idegennyelvű kommunikáció van. Kapcsolattartás, jelentés, reklamációkezelés,... Nyilván a "ha ló nincs a szamár is jó" alapon kínálnának meg az ő feladataival, gondolom ideig-óráig, amíg találnak valami megfelelő arcot. A tolmácsolással munkaköre mellett megbíznák az egyik kollegám, én meg majd -gondolják- minden ímél miatt szaladok fordíttatni. A telefonos kommunikáció gyakorlatilag kizárt.
Egyszerűen nem akarom átvenni a munkakört, mert tudom, hogy senkinek nem jó megoldás, a végén meg úgyis lapát lesz a vége.
Meg tudom ezt akadályozni, akár a munkahelyem elvesztése árán is?

drbjozsef # 2017.01.18. 07:31

Szerintem Te kevered a szezont a fazonnal.

Teljesen más dolog komoly okból, például haláleset/betegség esetén közösen megoldani a problémát, néhány szabadnappal mondjuk, vagy rendkívüli segéllyel, de nem azonnali felmondással. Gondolj már bele, azért a munkáltatónak is vannak kötelezettségei, a partnerei, meg a többi dolgozói felé is. Most kelthetnék én is a hangulatot hülye példákkal, hogy nem megy be a kedves dolgozó, leáll a gyár, aztán ötven másik dolgozó családja hal éhen egy miatt...

munkásnő (törölt felhasználó) # 2017.01.18. 06:09
'nonolet '.......az édesanyád aki megszült és ilyen,szép , kulturált beírásokra tanított, azt hülyézzed le ,de ne engem kisfiam...., Te meg egy neveletlen bunkó vagy , még akkor is ha akár hol tanultál ,szégyellheted magadat! Én csak megpróbáltam rávilágítani az emberséges hozzáállásra kisfiam és a seggem és a puncim lukát sem engedném kitöröltetni veled ! Szégyen az ilyen megnyilvánulás, erre csak ez lehet a válaszom amit itt írtam ! Én is voltam maszek,de így nem viselkedtem az alkalmazottaimmal,ha valami gondjuk volt akkor megoldottuk közösen a problémát és nem mentem ebbe tönkre...! Látom,komoly tanácsadás folyik itt ,komoly eberekkel !
  • És Kedves 'drbjozsef'...Ön meg látom,hogy nem érti,hogy miről van szó ,olyan hülyeségeket írt,hogy a kutyám most is röhög rajta ! Ön szerint mert ezt írta, akkor itt most arról van szó,hogy "aki akar bemegy dolgozni,aki nem akar az nem az lenne jó és akkor mindenki / majdnem / lenne boldog...." Látom nem egy rendezvényen vagyunk és ,Ön még doktor...??? Szégyen ! Üdv.
drbjozsef # 2017.01.17. 15:12

Szerintem munkaviszony se kellene mint intézmény. Aki akar bemegy dolgozni, aki nem akar, nem, (majdnem) mindenki boldog lenne...

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.17. 14:42

Bizony. Bezzeg ha megengednék, hogy bármely munkavállaló bármikor azonnali hatállyal megszüntesse a munkaviszonyát, hogy hasítana a gazdaság! Öt év alatt utolérnénk a németeket.

munkásnő (törölt felhasználó) # 2017.01.17. 13:09

Sajnos ilyen világban élünk,hogy egy családi gond - tragédia - halál esetén bekövetkezendő, szükség szerinti azonnali kilépés esetén sem számíthatunk senkire,így a munkáltatóra sem ! Gratulálok..., emberségből 000 ! Ilyenek vagyunk mi magyarok és még csodálkozunk azon,hogy emberek meghalnak az utcán,mert senki nem törődik azzal,hogy beteg és hívjon segítséget ! Gondolom,hogy nem minden munkaadónak " okoz akkor marha nagy kárt " az,ha a dolgozó ilyen ok miatt azonnal ki lép,mert mi mást tehetne...? Döglődik az ország,mert ilyen a hozzáállás ! Bocs ,hogy mertem írni...!!!

chava # 2017.01.17. 11:52

admirális:

Felnevelte a gyereked és még te rövidítenéd (az anya mellett valójában még a gyereked is, ha nincs jövedelme)?
Milyen gyakorisággal is fizettél tartásdíjat?
Más:
ObudaFan, mely személyiségi jog megsértésére alapozva lehetne ebben az esetben sérelemdíjat kérni (ez nem támadás, puszta kíváncsiság)?

munkásnő (törölt felhasználó) # 2017.01.17. 07:19

" mocsaiagnes '.... esetében akkor most mi a helyzet ? Azonnal felmondott és kilép ," megfelelő indokkal..." , amit egy korrekt munkaadó megérthetne.. ! A papírjait a munkaadó vagy kiadja,vagy visszatartja + az esetleges visszamaradt fizetését ! Megy a munkaadó a bíróságra ? Vagy a dolgozó is megy , ha nem kapja meg a papírjait és a pénzét ami még járna neki ? Kérdésem : Miért ilyen rugalmatlanok és betartó-bosszúállók egyes munkaadók ? Tudom ,van hivatalos válasz is,de érdekelne az,hogy a dolgozó mit tud ilyenkor tenni,hogy mégse érje hátrány és kár,ha családi okokból kell azonnal kilépnie ? Köszönöm!

Dr.Attika # 2017.01.16. 19:19

Attól függetlenül az azonnal hatályos. Munkaviszony megszűnt. Felmondási idő szóba sem jöhet.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.16. 18:30

Jogellenes a felmondásod.

mocsaiagnes # 2017.01.16. 17:47

Kedves Ügyvédurak!

Beadtam a felmondásom azonnali hatállyal, de a munkáltató nem enged el a felmondási idő ledolgozása nélkül.Kötelező ledolgoznom? Édesanyám ápolása miatt adtam be a felmondáson, állandó ápolást igényel, nem tudok bemenni dolgozni, felvenni a munkát.
Határozatlan idejű a kollektív munkaszerződésem, próbaidőn túl vagyok.

Köszönettel
mocsaiagnes

ObudaFan # 2017.01.16. 17:45

Költözés miatt nem lehet azonnali hatályú felmondással felmondani, mert ahhoz a munkáltató lényeges kötelezettségszegése szükséges.

pici20082 # 2017.01.16. 16:49

üdvözlök mindenkit
szeretnék érdeklődni hogy hogyan tudok azonnali hatállyal felmondani a jellegi munka helyemen költözés miatt, mert lekélne dolgoznom a felmondási időt amit nem tudok sajnos üdv Kummer Gábor

alfateam # 2017.01.02. 08:49

előbb kérned kellene oldják meg a problémát...

Péter251 # 2017.01.02. 06:20

Kedves Ügyvédurak, kérdésem az alábbi:
Irodában dolgozom határozott idejű szerződéssel, és a főnök hozzáállása miatt nem tudok az idő lejárta előtt közös megegyezéssel sem elmenni. A munkába állásom során nem teljesült a 50/1999. EüM jogszabály több pontja sem, pl. foglalkozás-egészségügyi vizsgálat, szemészeti vizsgálat (mivel monitor előtti munkát végzek), és a mellékletben szereplő munkahely kialakításának minimális feltételei sem egyeznek a jelenlegi feltételeknek.

A fentiekre hivatkozva azonnalival felmondhatnék?

ObudaFan # 2017.01.01. 14:22

Szerintem azért egyáltalán nem esélytelen a serelemdij. Az új Ptk. ilyen esetre kifejezetten nevesíti a lehetőséget, de én a régi alapján is teljesen elkepzelhetonek tartom. Hogy milyen összegben, az az eset összes körülményetol függ.

Burn Out # 2016.12.31. 18:46

például: 0, azaz nulla forint, semmi...