Dolgozó részéről azonnali felmondás.


drbjozsef # 2021.03.11. 12:28

Totterfield,

ha a másik fél a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi

A gyakorlat szerint a munkabér késedelme egyszeri alkalommal nem számít annak. Ha már a következőre sem kapsz, akkor kezd határeset lenni, de ahogy wers írta, a körülményektől is függ.

Ha több hónapon át csúszik, az természetesen megalapozza a jogszerű azonnalit.

Totterfield # 2021.03.11. 11:56

Èrtem, ès köszönöm.
Azèrt kèrlek írj már le nekem egy èletszagú pèldát arra, hogy milyen indokkal lehet egy munkavállalónak azonnali hatállyal felmondani.
Már csak kíváncsiságból...

wers # 2021.03.11. 11:34

Esetleg, hogy nem biztosítja a munkavégzéshez szükséges feltételeket?

Jobban kellene ismerni a tényeket, de sanszos, hogy ez sem elegendő.
Ilyen esetben a munkavégzést lehet megtagadni, de ott kell lenni a munkahelyen várva, hogy vagy megfelelőek lesznek a feltételek vagy ad más munkát.

Javaslom a közös megegyezést.

Totterfield # 2021.03.11. 11:07

Köszönöm a Válaszod!
Azért erőltetem az azonnalit, mert "borítékos" munkavállaló vagyok, és félek, hogy a felmondási időmet sem fogja rendesen kifizetni.
Ne legyen félreértés most nem csak a borítékot nem kaptam meg, hanem semmit.Szóval az, hogy nem fizet időbe nem elég indok? Akkor milyen indok kell? Esetleg, hogy nem biztosítja a munkavégzéshez szükséges feltételeket?

wers # 2021.03.11. 11:00

Ilyenkor felmondhatok azonnali hatállyal?

Nem lenne jogszerű, azaz alapos indok. Mondjál fel rendes felmondással.

Esetleg kártérítési igényem is lehet?

Igen, de olyan kicsi összeg jönne ki, hogy többe kerülne a tinta amivel kiszámold és leírod.

Totterfield # 2021.03.11. 10:44

Sziasztok!
Főnököm nem fizeti ki a béremet.
Szerződésben 10.-e a határidő, de még nem teljesítette.
Írásban már figyelmezettem.
Ilyenkor felmondhatok azonnali hatállyal, ha nem tudunk továbbra sem megegyezni?
Esetleg kártérítési igényem is lehet?
Albérletben lakom, számlák vannak stb.
Válaszokat előre is köszönöm!

Szomorú örökös # 2020.03.19. 05:11

A járványügyi helyzetre való tekintettel bevezetésre került a digitális oktatás.

Azért azokra nem gondoltak, akiknek ez nem járható út. Hangszeres zeneoktatásra gondolok itt. A zenetanár ismerősöm mesélte, hogy egyik-másik gyerek be sem tudja még hangolni a hangszerét, így pedig elég nehéz neki pl. skype-on vagy bármilyen más formában hegedűt oktatni. :-O

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.18. 20:35

Határozott idejű szerződést nem lehet egyoldalúan felmondani.

Szuzume # 2020.03.18. 18:02

Köszönöm mindenkinek a segítséget. A problémám megoldódott. A járványügyi helyzetre való tekintettel bevezetésre került a digitális oktatás. Így már mind a 10 szerződésben szereplő órámat meg tudnám tartani, nem okozna gondot a gyermek erősen akadályoztatott bejárása. Viszont akkor ki is kéne fizetniük, úgyhogy inkább a tankerület felbontja a megbízási szerződésemet. Kész kabaré.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.18. 07:21

Erre célzott a zárójeles megjegyzésem. De ez már végképp csak találgatás.

wers # 2020.03.18. 06:33

Azért én ezt nem nagyom értem. Ha az óraadó megjelenik az órán, a tanuló nem, akkor nem kell kifizetni? Még nem hallottam ilyent. A buszsofőrt is csak akkor fizetik ki, ha megfelelő létszámú utas utazott?

Hogyan lehetett ilyen szerződést kötni? (ha egyáltalán ez van a szerződésben)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.18. 06:26

Nem is tudom. Azért nekem ezt lényeges kötelezettség megszegésének tűnik, és súlyos is. Az kérdés, hogy szándékos-e.

(Aztán lehet, hogy nem is munkaviszony - közalkalmazotti jogviszony - ám ez, hanem megbízás.)

drbjozsef # 2020.03.17. 15:21

... de persze NEM azonnali felmondással.

Rendessel.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.17. 14:03

Nem ismerjük a szerződésedet, de szerintem valószínű, hogy felmondhatsz. (Talán még némi díjazásra is igényt tarthatsz, de ez már tényleg csak elvi lehetőség.)

Szuzume # 2020.03.17. 12:56

Tiszteletem minden fórumozónak!
Szégyenlem, hogy pedagógus létemre nem vagyok tisztában alapvető jogi kérdésekkel, de ilyen ügyben szeretném a segítségüket kérni. Van egy főállású munkahelyem, ami mellett ebben a tanévben először vállaltam óraadói állást is. 2019. október elejétől 2020. június 15. heti 10 óráról szól a megbízási szerződésem. A munkáltató azonban ezt nem tudja számomra biztosítani. Magántanuló tanóráinak a megtartása lenne a feladatom. Azonban a gyermek rengeteget hiányzik az iskolából, az ilyenkor esedékes óráimat nem tudom megtartani, így nem kapok értük munkabért. Sosem tudom előre, hogy mikor lesz szükség rám és mikor nem. Ebben a heti 10 órában nekem készenlétben kell állnom, előző nap fel kell rá készülnöm, hogy aztán mégse tartsam meg és így ne kapjak érte fizetést. A heti 10 óra helyett, havi 4-7 órában foglalkoztat csak az iskola, ami számomra nem kifizetődő, főleg, hogy a fennmaradó időben sem rendelkezhetek a szabadidőmmel, készenlétben kell állnom. Milyen lehetőségeim vannak a munkaviszonyom megszüntetésére, hogyha már fizetést nem kapok, legalább a szabadságom visszakapjam? Élhetek az azonnali felmondás lehetőségével? Ha igen, milyen formában kell benyújtanom?
Segítségüket előre is hálásan köszönöm!

drbjozsef # 2020.02.29. 14:59

Ezek szerint a munkakörödnek megfelel a kötetlen beosztás.
Ha nem pénztáros vagy a lidlben, ami 8-16-ig van nyitva, akkor ez nem elképzelhetetlen.

Forest Gump # 2020.02.29. 06:41

Üdv,
A munkaszerződésben az áll, hogy a munkakörének megfelelő munkaidő beosztásban dolgozik. Nincs benne az, hogy kötetlen munkaidőben. És az én olvasatomban az Mt szerint a munkaidő beosztást a munkáltató kötetlere módosithatja egyoldalúan , csak irásba kell adni, amivel nem kell hogy egyetertsek, eleg ha atveszem. Mondjuk ilyen nem történt, mégis kötetlenben vagyok. Azért is gondolom, hogy ezzel már nincs mit tenni, mert a nexon-ban már kb 13 hónapja a kötetlen szerepel...

wers # 2020.02.28. 12:07

Még egy:
(pl: ma felmondok, holnap már nem megyek be)

Ez is megoldható rendkívüli felmondás nélkül, közös megegyezéssel.

wers # 2020.02.28. 11:29

Illetve még egy kérdés: ha kötetlen munkaidőben vagyok nyílvántartva a bérelszámoló rendszerben

Ez munkaszerződés kérdés, mi van a munkaszerződésben? Az a munkáltató egyoldalúan nem változtathatja meg. Nem elég, ha adnak róla egy papírt.

Ha nincs róla köztetek kétoldalú megállapodás, akkor az érvényes, amit a munkaszerződében aláírtatok.

wers # 2020.02.28. 11:21

:)
Igen, sokat segített.
Itt is az a válasz, hogy ezek az indokok nagyon kevesek a rendkívüli felmondáshoz. (ez már 14 szó volt, talán elég)

(Legyél kedves nem nyiss több topikot a kérdésedhez, mindenhol hasonló választ fogsz kapni)

Forest Gump # 2020.02.28. 11:15

Ó, ez sokat segített. köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.28. 10:19

Ugyan.

Forest Gump # 2020.02.28. 09:04

Tisztelt szakértők,

Ha nincs munkaköri leírásom a kollektív szerződésben leírt határidő lejárta után sem, akkor az lehet alapja egy munkavállalói rendkívüli felmondásnak? (pl: ma felmondok, holnap már nem megyek be)
15 hónapja dolgozom és a munkába lépés után 15 nappal kellett volna megkapnom.
Illetve még egy kérdés: ha kötetlen munkaidőben vagyok nyílvántartva a bérelszámoló rendszerben, már 12 hónapja, de a kötetlen munkaidőről még papírt nem vettem át (nem is adtak), akkor most kötetlenben vagyok vagy sem? Ez lehet-e alapja egy rendkivüli felmondásnak? Mindazzal együtt, hogy persze folyamatosan többet kell dolgozni, mint heti 40 óra... (de ugye a kötetlen miatt ez nem mérhető)
Köszi
Z.

drbjozsef # 2020.02.12. 05:26

Ansy,

Olyan nincs, hogy nem engednek el, ha felmondasz. Olyan viszont igen, hogy ragaszkodnak a törvény szerinti eljáráshoz, de azért ez nem kellene hogy nagy meglepetés legyen.

Ha nem hajlandóak megegyezésre, le kell töltened a felmondási idődet. Ez nem választás kérdése ilyen esetben.
Ehhez viszont add be a rendes felmondásodat.

Az azonnali felmondást gyorsan felejtsd el. Nem állnak fenn a feltételei. Ha bátor vagy, kockáztathatsz, hátha nem indítanak pert ellened, de ha igen, akkor egészen biztosan elveszíted. Természetesen, itt sincs olyan, hogy "nem engednek el", ha felmondasz azonnalival, másnap már nem kell menned, cserébe vállalod az ezzel járó következményeket.

(Akkor mondhatnál fel azonnalival, ha a másik fél a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy ha a másik fél egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi)

Ansy # 2020.02.11. 20:12

Sziasztok!

Segítséget szeretenék kérni. A hétfői napon jeleztem a fönőköm felé, hogy szeretnék felmondani. Beleírtam, hogy közös megegyezéssel és 28-ai nappal szűnjön meg a munkaviszonyom. Nem voltak segítőkészek, visszaadták a papírt, azzal az indokkal, hogy nem megfelelő. Nem egyeznek bele a közös megegyezésbe és felmondási időt (30 napot) le kell töltenem. Tehát még hivatalosan nem kezdték el a kiléptetésemet. Viszont ez már az utolsó csepp volt nálam és szeretem volna elkerülni, de eléggé elkezdtem fontolora venni, hogy azonnali felmondással adjam be a papírt. Viszont félek, hogy nem akarnak elengedni. Röviden az indoklásaim közt szerepelnek: hogy megfelelő mentori segítséget gyakran nem kapom meg, folyamatosan technikai probléma van a rendszerekkel, ezáltal nem tudom elvégezni a munkámat. A kérdésem az lenne, hogy szerintettek ez helytálló vagy visszafogják utasítani az indokaimat? ( A rendszerproblémákról ugye vannak írásos bejelentések, illetve ha mentort probálnék hívni sikertelenül, akkor a rendszerben szerepelt, h probáltam kérni segítséget)