Dolgozó részéről azonnali felmondás.


drbjozsef # 2020.01.31. 10:43

Elfogadták?

Az, aki átvette, az az átvételt írta legfeljebb alá. Ha törvény szerinti, akkor nincs további teendőd, nekik sem. Mész ledolgozni a felmondási idődet.

Ha "közös megegyezés", akkor a feltételekben meg kell állapodni.

Nem hinném, hogy simán rábólintanak, hogy mész, oszt kész. Erre utalhat a "mert a gyárigazgatónak is jóvá kell hagynia." kitétel szerintem.

gabor7 # 2020.01.31. 10:40

Tehát mivel beleírtam s elfogadták, hogy kérem a felmentésemet, akkor már közős megegyezésnek számít a felmondás, még akkor is ha maga a felmondás, ezt két lényegi elemet nem tartalmazza?

A közös megegyezésnél is volt korábban nekem felmondási idő... Mint mostanság olvastam , az is csak azért mert így volt kényelmes a munkáltatónak..., Most is megfelelne ha már lehet ki is használnám, hogy az utolsó munkaviszonyom napja közelítse a rendes felmondás esetén járó felmondási időt. Úgyérzem hogy a bérszámfejtés rám akarja erőszakolni a közös megegyezést úgy hogy arról még egy darab fecnit nem láttam, illetve megegyezési opciókat sem beszélték meg velem , max maguk közt.

Hm így utólag már bánom hogy nem kérdeztem ki egy valóban ezzel foglalkozó munkajogász véleményét. Sajnos ki nálunk van az csupán mondva sz, nem igazán ért hozzá....

Esetleg egy egy ilyen tanácsadásnak milyen díjai lehetnek, legközelebb okosabb lehessek.

drbjozsef # 2020.01.31. 10:25

gabor7,

A munkavállalói felmondás (de a munkáltatói is) egyoldalú jognyilatkozat. Nem kell a másik fél beleegyezése. De ez csak az az eset, amikor a munka törvénykönyve szerinti szabályok szerint mondasz/mond fel.

Minden ettől való eltérés már "közös megegyezés", tehát mindkét fél beleegyezése kell.

Ha felmondtál, egyoldalúan, akkor nem várnod kell, hanem ledolgoznod a törvény szerinti felmondási idődetet - vagy kérni a munkáltatót ennek módosítására, de ez már megint közös megegyezés lesz.

gabor7 # 2020.01.31. 10:18

Hogyan? Akkor miért kell várakoznom? Erről találok valahol hivatalos rendeletet vagy ami ezt alátámasztja?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.31. 09:49

A munkavállalói felmondást nem kell jóváhagyni.

gabor7 # 2020.01.31. 09:33

Az a baj, hogy már kettő nagyobbnál nagyobb vezető is jóváhagyta a sima felmondást, de még a nagyvezír illetve a helyettesítője is auditot tart ezért marad a várakozás, a közös felmondást a bérszámfejtés csal mondogatja de arról még papírt nem láttam, viszont az én verziómon már ott díszelegnek az aláirások, igaz azt is odaadtam, hátha arra kerül a nagyvezér aláírása.

drbjozsef # 2020.01.31. 08:46

Ezért nem a nagyvezír a nagy cégeknél a munkáltatói jogok kizárólagos gyakorlója.

wers # 2020.01.31. 07:02

(ha a "nagyvezetőd" nem a munkáltatói jogok gyakorlója, és ez valószínű, akkor még nem mondtál fel hatályosan)

Szerintem nem pont igaz. Ha a titkárnő vette volna át, akkor is hatályos lenne a felmondás. Csak az egyéb igényeket kell közösen megvitatni.
Fura lenne egy bazi nagy gyárnál, ha minden felmosdást csak a nagyvezír vehetne át hatályosan. De még kicsinél is.

drbjozsef # 2020.01.31. 06:56

Ha akarják, akár a felmondási idő ledolgozásához is ragaszkodhatnak. Persze, akkor azt fizetniük kell.

De lehet, hogy ők is alszanak rá egyet (ha a "nagyvezetőd" nem a munkáltatói jogok gyakorlója, és ez valószínű, akkor még nem mondtál fel hatályosan), aztán lesz valami köztes ajánlatuk...

gabor7 # 2020.01.31. 06:23

Igen, érdekesnek találtam én is, lesz ahogy lesz, ha előtte, elcsípem a munkajogászt itt a közelben , s ráér megkérdezem, ha nem akkor marad úgy ahogy ők akarják.

wers # 2020.01.31. 05:14

Én Viszont nem fogalmaztam bele a "közös megegyezéssel" a felmondásba, ezért ugymond"jár" a felmondási idő a juttatásokkal egyutt: 3 hónap, amiről viszont felmentésemet kértem a felmondásos levélen , amit alá is irt a vezető.

Te felmondtál, szerződés szerint 3 hónap ledolgozandó felmondással kell számolnod. Te egyezkedni akarsz, kéred felmentésedet a munkavégzés alól a felmondási időre. Ez a része már ugyebár megegyezésre felhívás. Gyanítom nem akar felmenteni, de beleegyezik, hogy azonnal megszűnjön a munkaviszonyod.
(már bocs, akármennyire is együtt érzek veled, de nem nagyon akad olyan balga munkáltató, aki boldogan neked dobna három hónap fizetést munka nélkül)

gabor7 # 2020.01.30. 22:01

A közös felmondást azért kérhetik, mert ahogy olvasom ott minden megegyezés alapján történhet, tehát ha ráirta a mai dátumot s/ ha elérték volna a gyárigazgatót/ akkor mivel nincs "felmondási idő" a mai nap lett volna az utolsó munkaviszonyban töltött napom.

Én Viszont nem fogalmaztam bele a "közös megegyezéssel" a felmondásba, ezért ugymond"jár" a felmondási idő a juttatásokkal egyutt: 3 hónap, amiről viszont felmentésemet kértem a felmondásos levélen , amit alá is irt a vezető.

Jól gondolkodom vagy ismét vagy sem
?

gabor7 # 2020.01.30. 21:10

Aludtam rá, majd írtam egy felmondást, amelyben kértem a kialakult helyzet miatt, a felmentésemet. A közvetlen nagyvezetőm, aláírta a mai dátumot ő is rábigyesztette, viszont holnap vissza kell mennem , mert a gyárigazgatónak is jóvá kell hagynia. Plussz kérték hogy közös megegyezésesre írjam át vagy majd ők segítenek... tehát elengednek, bár nem tudom hogy a közös megegyezéssel én nyernék e bmit is, gondolom a felmondasi időre amit elengednek így sem úgy sem kapok semmit.

Szomorú örökös # 2020.01.30. 07:27

SzentMargit

A károm visszacsinálására nem kaptam tanácsot

Pontosan erre kaptál tanácsot:

adtak nekem ott tanácsot...hogy fellebbezzek

Ennél többet sajnos nem tehetsz. Olyan tanácsot tuti nem fogsz kapni, hogy egészen biztosan visszakapd azt a 15 milliónyi kárt akármilyen formában. Csakis jogi úton tudod többnyire az ilyen ügyeket megoldani - keress hozzá egy jó ügyvédet, anélkül nem fog menni - de 100 %-os megoldás soha nincs, mivel az éremnek két oldala van.

wers # 2020.01.30. 07:20

De azért olyanokat ajánlottam, amiből nincs kár, tehát nem hinném, hogy ezekért kér-e, kérhet-e kártérítést.

Dehogy nem keletkezhet kára. Miért alkalmazta a munkáltató? Hogy bejárjon a fizetéséért? Gyanítom nem. Ha kénytelen azonnal kirúgni, akkor kénytelen azonnal helyettesítéséről gondoskodni. A havária helyzetek sokba szoktak kerülni, simán bevasalhatja a munkavállalón. Nem véletlen a három hónapos felmondási idő, hogy mindkét fél felkészülhessen a váltásra.

A te problémádhoz nem tudok hozzá szólni, aki tudott, az adott választ. Ha még kétmilliószor fogod megkérdezni akkor sem. Annyit érsz el a tömeges beírásaiddal, hogy egyszerűen már senki sem olvassa el, mit írsz.

SzentMargit # 2020.01.30. 07:14

igen, adtak nekem ott tanácsot, de olyanokat, hogy fellebbezzek, de nekem halvány fogalmam sincs, hogy mire hivatkozzak a fellebbezésemben, aminek legalább 1%-a van, hogy elfogadnák.

Aztán olyan tanácsokat is kaptam, hogy minden rendben van azzal, hogy visszatették az özvegyi jogát

De olyan tanácsot nem kaptam, hogy ki és hogyan mentesít egy olyan 15 milliós kárért, amiben én vétlen vagyok, és mind a végrehajtó vétkes (a végzés állítja nem én, sőt meg is birságolják), és a bírósági titkár is vétkes, rengeteg rá vonatkozó törvényt szegett meg.

Én vétlen vagyok, és van 15 milliónyi károm.

A károm visszacsinálására nem kaptam tanácsot, és erre kérnék tanácsot.

wers # 2020.01.30. 07:13

Önnel ellentétben én nem vagyok jogász

én sem

SzentMargit # 2020.01.30. 07:09

Kedves wers.

Önnel ellentétben én nem vagyok jogász.

Nem voltam tisztában azzal, hogy mi a különbség a rendes és rendkívüli felmondás között. Azzal sem voltam tisztában, hogy a rendkívülinél kártérítést kér a munkáltató. De azért olyanokat ajánlottam, amiből nincs kár, tehát nem hinném, hogy ezekért kér-e, kérhet-e kártérítést.

gabor7 kirugatáshoz kért tanácsot, és bár Önök szerint humorosra sikerültek a tanácsaim (annak is szántam), azért ezek mind olyanok, hogy tényleg kirúgnák.

És azért olyanok a tanácsok, amik után egy munkáltató mindent megtenne, hogy ne kelljen ezeket még 3 hónapig a felmondási időszakban is eltűrnie. Úgyhogy vagy rendkívüli felmondás, de nincs kár és nincs kártérítés, vagy ugyan rendes felmondás, de a felmondási időszakban már kérik, hogy ne járjon be.

Ha rossz tanácsokat adtam, akkor elnézést, rosszat nem akartam gabor7-nek, nem gondoltam, hogy ebből neki kára lesz, mert hogy kártérítést fizettetnének vele.

Azért legyen szíves adjon már nekem is tanácsot a polgári jog / Res Iudicata kérdések topicban: mit csináljak a 15 milliós kárommal?

Szomorú örökös # 2020.01.30. 07:07

wers

Valóban kapott választ! Igaz ő a 4-5 válasszal szemben 23 hozzászólást produkált ugyanott - szinte egyetlen nap leforgása alatt! Azért ez komoly rekord. Még az újdonsült „társasházi szakértőink” sem tudták eddig ezt überelni, pedig tegnap este ők is ismét brillíroztak! :-D

Szomorú örökös # 2020.01.30. 07:04

SzentMargit

Ha nem szeretnéd nagyon gyorsan kirakatni magad admin által a fórumból, akkor sokkal több türelmet és kevesebb időt kívánok a hozzászólásaid bepötyögéséhez. :-)

wers # 2020.01.30. 07:03

vagy kapsz választ a kérdésedre, vagy nem

Kapott választ.

SzentMargit # 2020.01.30. 07:00

Kedves Szomorú örökös.

Igazad van.

Köszönöm a válaszodat.

Szomorú örökös # 2020.01.30. 06:56

SzentMargit

Ott nem olyan baromkodás van mint itt.

Hát akárhogy is nézzük, minimum 10 hozzászólást ott is sikerült egymás után betolnod. A fórum pedig az a kategória, ahol vagy kapsz választ a kérdésedre, vagy nem. De kikövetelni erőszakosan kár, mert még inkább fognak tojni a fejedre.

wers # 2020.01.30. 06:43

SzentMargit

Ez nem a humorfórum. Szoktunk poénkodni, de vannak határok.

Nem árt szem előtt tartani, hogy ameddig a munkavállalónak nem kell a felmondását megindokolni, a munkáltatónak igen, nem csak a rendkívülit. (döntsd el te, adtál-e olyan tanácsot, amivel rendkívüli felmondásra tudja sarkallni a munkáltatót.) Azt se felejtsük el, hogy rendkívüli felmondásnál felmerülhetnek olyan kárai a munkáltatónak, amit meg fog téríttetni a munkavállalóval. Magam részérő ilyent nem tanácsolnék.

Rendkívüli felmondáshoz pedig igen alapos indokának kell lenni.

Ha nem rendkívüli a felmondás, csak egyszerűen kirúgják, a felmondási időt akkor sem ússza meg. Szóval azzal nem megy semmire. Maga is felmondhat különösebb hókamóka nélkül.

Szomorú örökös # 2020.01.30. 05:35

gabor7

Nem feltétlen kell bedőlni ennek a tömény marhaságnak, amit SzentMargit, a fórum legújabb üdvöskéje beöntött ebbe a topikba (is). Ahogy olvasom, wers fórumtárs értelmesebb ötletet adott.