Dolgozó részéről azonnali felmondás.


Lina76 # 2016.04.11. 03:00

Mégegy kérdésem lenne. Nem a munkáltatói jogviszony gyakorlójának, hanem az int. Vezető főápolónak adtam le a felmondásom. Mennyi időn belül kötelesek válaszolni, hogy a közös megegyezéses időpontot elfogadják e. Ha tehát táppénzre megyek, április 30 al akkor is megszűnik a munkaviszonyom?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.10. 18:56

Bele.

Lina76 # 2016.04.10. 18:19

Tisztelt Szakember, érdeklődnék, hogy a felmondási időbe beleszámít-e a táppénz ideje is, vagyis hogy elmehetek-e táppénzre a felmondási idő alatt, vagy az megnyújtja ezt a procedúrát? Válaszát köszönöm

mentok # 2016.04.10. 15:46

Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.10. 15:39

Az azonnali hatályú felmondás nem a munkaviszonyból eredő szokásos jogviták rendezésére szolgál. Ha meg sem próbálod érvényesíteni - pl. felszólítással, fizetési meghagyással - a szerinted hiányzó bért, akkor nem nagyon alapíthatsz rá azonnali hatályú felmondást.

Ha abból indulsz ki, hogy ez a jogintézmény egy kivételes eszköz, az segít az eligazodásban.

mentok # 2016.04.10. 15:11

Mert belefáradtam a "harcba" és találtam egy másik munkahelyet. Próbálkoztam a közös megegyezéssel, de csak az időt húzzák. Mivel tudom, hogy a rendkívüli felmondás súlyos jogkövetkezménnyel jár ezért szeretnék biztosra menni (nem vagyok jogász :), egy esetleges perben, ha elveszítem akkor sajnos nagyot bukhatok, viszont szabadulnék ettől a munkahelytől minél előbb. Ha jogszerű lenne a rendkívüli felmondásom akkor még a végkielégítésemet is megkapnám. Milyen a bírói gyakorlat ilyen esetben? Biztosan Neked van tapasztalatod ilyen esetekre. Nem az ingyen jogi tanács miatt írok ide, hanem holnap megint teszek egy kísérletet a közös megegyezésre, kérdés "fenyegethetem-e" a munkáltatót a rendkívüli felmondásommal?
Köszönöm a válaszodat.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.10. 14:53

Miért nem a béredet követeled?

mentok # 2016.04.10. 14:01

Üdvözlöm!
Elegendő ok a munkavállaló általi rendkívüli felmondásra az a tény, hogy a munkaszerződésben rögzített bér, illetve a kifizetett bér között jelentős eltérés van, azaz lényegesen kevesebb munkabér lett kifizetve, mint amennyi a szerződés szerint járna? Ez már nem az első alkalommal történik így.
A rendkívüli felmondásra vonatkozó jogi magyarázatot már többször is megtaláltam, de tudna konkrét olyan eseteket felsorolni amikor jogszerű lehet a munkavállaló általi rendkívüli felmondás?
Válaszát megköszönve: m.

ObudaFan # 2016.04.10. 06:20

A leírtakból nem látszik más megoldás. Azonnali hatályú felmondásnak csak a munkáltató súlyosan szerződésszegő magatartása esetén, felmondásnak pedig csak olyan lényeges körülményváltozás esetén lenne helye, ami lehetetlenné, vagy aránytalanul terhessé teszi a munkaviszony fenntartását. A leírtakból ilyen nem látszik.

ObudaFan # 2016.04.09. 10:13

figuramatyi

Ilyen indokkal nem mondhatod fel.
A munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni.
A munkáltató követelheti az e mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét.

ObudaFan # 2016.04.09. 10:11

Azt még elfelejtettem hozzáírni, hogy próbaidő alatt történt az egész..

Próbaidő alatt bármelyik fél indokolás nélkül azonnali hatállyal felmondhat. Ha viszont a próbaidő letelt, és nem adtad be a felmondásod próbaidő alatt, akkor mindegy, hogy mi történt próbaidő alatt.

Emil008 # 2016.04.09. 07:47

Azt még elfelejtettem hozzáírni, hogy próbaidő alatt történt az egész..

ObudaFan # 2016.04.08. 17:49

Persze, sőt, az is gyakorlatilag azonnali hatályú felmondás, csak ab ovo és egyértelműen jogellenes, hiszen nincs írásban, nincs indokolva.

Eszter21 # 2016.04.08. 17:14

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Igen, teljesen igaza van, nem azért akarok felmondani, mert késik a fizetésem. Viszont fel akarok mondani, de a munkáltatóm nem akar elengedni. Hétfőn pedig már kezdhetek a másik munkahelyen. Egy kérdésem lenne még, hogyha nem mondok fel hanem csak nem járok be többet akkor indíthat ellenem pert?

Köszönöm

ObudaFan # 2016.04.08. 12:06

A munkavállaló, ha munkaviszonyát jogellenesen szüntette meg, köteles a munkavállalói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget megfizetni.
A munkáltató követelheti az e mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét.

Emil008 # 2016.04.08. 10:09

Üdv.
Azonnali hatályú felmondásom után ezt a papírt kaptam a munkáltatómtól.

...
Hivatkozva a 'cég' és Ön között x.napjától létrejött, y iktatószámú munkaszerződésre, az alábbiakról tájékoztatom.

Mivel az Ön munkaviszonya x.napján munkavállaló kezdeményezésére azonnali hatállyal megszűnt, köteles a munkaszerződésben meghatározottak szerint az Ön részére nyújtott támogatás időarányos részének megfelelő összeget a munkáltatónak visszafizetni.
...

A munkaszerződésemben pedig benne van, hogy csak akkor vagyok köteles visszafizetni, ha az azonnali hatályú felmondás jogellenes, de erről még semmilyen papírt nem kaptam, illetve közös megegyezésről sem volt szó.

Ahogy mondtátok, akkor ezt már csak bíróságon támadhatja,
illetve ha jogellenes az azonnali hatályú felmondásom, akkor milyen költségek terhelhetnek engem?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.08. 05:54

Néhány napos késés nem megfelelő indok, annak a szankciója a késedelmi kamat. De szerintem ezt te is tudod, és valójában nem ezért akarsz azonnali hatállyal felmondani.

Eszter21 # 2016.04.07. 19:15

Jó Estét!
Olyan kérdésem lenne, hogy lehet benyújtani azonnali hatályú felmondást azzal az indokkal, hogy a munkáltató nem tartotta be a munkaszerződésben előírt fizetési határidőt és fizetési módot (minden hónap 10.-ig bankszámlára kellett volna utalni a fizetést)?
Köszönöm

ObudaFan # 2016.04.07. 04:56

"Rendes" felmondással, vagy közös megegyezéssel.

A munkavállaló, ha munkaviszonyát jogellenesen szüntette meg, köteles a munkavállalói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget megfizetni.
A munkáltató követelheti az e mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét.

rizsofi # 2016.04.06. 16:54

És ebben az esetben akkor mit lehet tenni? Közös megegyezés? Mi történik akkor, ha a bejelentés után felállok, eljövök és nem folytatom a munkát? Hiszen nem tudom felvállalni azt a felelősséget, ami ezen termékek értékesítésével jár és a megállapodásunk nem erről szólt. Nem tartotta be azt amit számomra megígért (sajnos csak szóban). Miképp szűnhet meg a munkaviszonyom? Ilyen esetben munkaügyi bíróságra nem lehet menni?
Segítségét köszönöm!

ObudaFan # 2016.04.06. 16:46

Véleményem szerint nem elhetsz azonnali hatályú felmondással.

rizsofi # 2016.04.06. 16:34

Jó napot kívánok!
Tavaly júniusban kezdtem el dolgozni a jelenlegi munkahelyemen. Könyvelőnek jelentkeztem és mivel előtte a kereskedelemben dolgoztam és a jelenlegi cég mezőgazdasággal foglalkozik, így a megállapodásunk úgy szólt, hogy így fél évem lesz a betanulásra a jelenlegi könyvelővel, aki a tavalyi év lezárása után elmegy, s utána én veszek át mindent. Ehhez képest az egész nyarat készletezéssel, elszámolások elkészítésével, majd november végétől egy picit végre beleleshettem a könyvelésbe, de mivel az egyik kollégát elküldték, így engem átraktak az input részlegre, ahol számlázni, szállítóleveleket, szerződéseket kell írnom. Mivel én nem ezt tanultam, így az adott terményekhez nem értvén ez a felállás számomra annyira nem szimpatikus. A héten kiderült, hogy az elküldött dolgozó helyett nem egy inputra alkalmas személyt, hanem egy könyvelőt vettek fel a helyemre és engem pedig arra kényszerítenek, hogy maradjak ebben a posztban, de a megállapodásunk nem erről szólt, hanem arról, hogy könyvelni fogok. Hisz nem véletlenül töltöttem annyi időt az iskolában és fektettem bele a pénzt, hogy mérlegképes könyvelő lehessek. A munkaszerződésemben adminisztrátorként vagyok felvéve. Ebben az esetben élhetek az azonnali hatályú felmondással? Származhat ebből bármiféle károm? Jogosult leszek munkanélküli segélyre?
Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.04. 21:25

Nem. Nem. Igen (feltételes módban, ha jogszerű lenne a felmondás, de ilyen tényállás mellett nem az.)

Dingó11 # 2016.04.04. 20:31

Üdvözlöm!Kérdésem azonnali jogszerű felmondást, vagy rendkívüli munkavállalói felmondást kellene benyújtanom, ha a munkáltató nem biztosítja a megfelelő munka védelmi eszközöket,illetve az elhasznált ,szakadt helyet nem ad újat.Továbbá az érdekelne hogy ilyen esetben hivatkozhatok-e a munkaszerződésben meghatározott fizetési határidő be nem tartására (ami 5-e minden hóban),és hogy ilyenkor jár-e végkielégítés.Köszönöm válaszát.

ObudaFan # 2016.04.04. 17:36

A felmondási idő fele. A felmondási idő meg a munkaviszonyod hosszától függ.