Dolgozó részéről azonnali felmondás.


vackorka # 2016.01.24. 19:56

Tisztelt Jogi Fórum!

Határozott idejű szerződésemet szeretném azonnali hatállyal felmondani, mert a munkáltató nem biztosította a megfelelő munkahelyi feltételeket. Azaz egy 40 nm egyterű irodahelyiségben a 8 főből 4-en dohányoztak, elsősorban a munkaadó.
Elég indok-e? 2 hónapja erősen köhögök, az elmúlt héten orvos állapította meg, allergiás köhögés....
Ha kell tudok még mást is sorolni, ha nem kell több, akkor ennyi.

Jól értelmezem-e a Mt. 78. § (3) bekezdését hogy a felmondási időre jár átlagbér annak ellenére hogy nem dolgozom? És a Cafetéria jár-e?

Előre is köszönöm a választ!

ptesza # 2015.12.31. 06:53

Tisztelt Fórumozók , Válaszadók!

Olyan kérdésem lenne, hogy egy pályázat elnyerésével, másik munkakörbe kerültem. A cég aláíratott velem egy képzési szerződést amiben 90 nap határozott időt írtak. Amennyiben megfelelek az új munkakörben akkor fog véglegesíteni , ha nem akkor visszakerülök az eredeti helyemre. Sajnos ezt a szerződést "véletlenül" begyűjtötték az aláíráskor. De megpróbálom visszakérni az én példányomat. A kérdésem az lenne ,hogy jár -e végkielégítés az elmúlt öt évre? Vagy ez lehet-e indok az azonnali felmondásra. Mielőtt átkerültem az előző osztályon 1 hónapot még el kellett töltenem.

Köszönet!

kevajof # 2015.12.27. 13:25

Tisztelt Jogi Fórum!

Lehet, hogy nem jogi, hanem könyvelési természetű a kérdésem, de nem találtam rá választ.
Ha dec. 31-vel felmondok a munkahelyemen (családom vállalkozásában vagyok alkalmazott, indokolni stb. max. a formaság kedvéért kell), de a könyvelőt csak januárban tudjuk értesíteni, így még megoldható, hogy jan 1-jétől már ne legyek a cég alkalmazottja? Vagy utólag már nem lehet ezt a hivatalokhoz bejelenteni? (NAV, TB, mittudomén stb.)

Köszönettel!

ObudaFan # 2015.12.18. 17:16

Az en velemenyem szerint, ha igy hangzott el, akkor nem, ezzel a becsuleted nem csorbitotta , csak kritikat fogalmazott meg.

fabro # 2015.12.17. 10:15

Középvezetőként dolgozom egy multinál.
Beosztottjaim elégedetlenek a munkakörülményekkel és a bérezéssel. Amikor ezt egy közös megbeszélésen elmondták, a felettesem rám mutatva közölte, hogy a „problémát az okozza, hogy a közvetlen főnökötök kezéből kicsúszott az irányítás. Nem képes ezt a csapatot összefogni”.
Véleményem szerint, hogy ezt a beosztottak előtt mondta el, jelentős mértékben ellehetetlenítette a munkámat és a hitelességemet az emberek előtt.
Ez ok lehet egy esetleges azonnali hatályú felmondásra?
Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2015.12.13. 15:04

monic8

Az én véleményem szerint, amiért a dolog természete miatt természetesen felelősséget nem vállalok, ez már akár elég is lehet.

Ervi # 2015.12.13. 12:25

Jó napot kívánok!

Szeretnék segítséget kérni.Barátnőm lánya két tanévre aláírt egy céghez,hogy ott tölti le a szakmai gyakorlatát.Most szeretne visszamenni az iskolai tanműhelybe,de a jelenlegi munkahelye,sem a Kamara nem segít neki ebben.Lenne lehetősége valahogy visszatérni az iskolai tanműhelybe?Válaszukat előre is köszönöm!

Ervi

monic8 # 2015.12.11. 20:37

Tiszelt Jogi fórum!

Okot ad azonnali felmondásra,ha a munkáltató lehallgatja és bekamerázza a munkahelyet,úgy,hogy erről tájékoztatást nem ad?

Bori Bori # 2015.12.05. 20:18

"hónapokig nem jelentett be a munkaadóm"

Én úgy értelmezem, hogy nem vagy bejelentve ma sem, a fizetésedet zsebbe kapod. Ez esetben nem kell felmondanod sem azonnali hatállyal, sem semmilyen hatállyal. Odaadja a fizetésed, másnap nem mész be. Ennyi. Ne félj tőle, ez csak egy pitiáner retkes adócsaló.

Immaculata # 2015.12.05. 19:17

Miért engeded?

nono88 # 2015.12.04. 19:36

Tisztelt Jogi fórom!

Kérdésem a következő lenne.
A vendéglátásban dolgozom 4 órára vagyok bejelentve, de 12-13 órát dolgozok mindezt havi 21 napon keresztül, és megváltoztatták a munkakörömet amihez nincs is szakképesítésem, a rendes jelenléti íven természetesen csak napi 4 óra szerepel, de én itthon vezetem a tényleges jelenlétit, mikor, és mennyit dolgozok. A bánásmódról nem is beszélve, mint az állatokkal úgy beszélnek mindenkivel. Kérdésem a következő lenne, ebben az esetben beadhatom- e a rendkívüli felmondásomat.

manócskás # 2015.12.02. 17:20

Pontosan azt említette, hogy "majd meglátjuk, hogy akkor mit mondasz ha nem kapod meg a fizetésed". A fizetést megkapom. Mi köze hozzá? Csak annyi, hogy nem engedi, hogy hazamenjek. Mindemellett megalázóan, lenézően, lekezelően viselkedik. :(

wers # 2015.12.02. 17:01

ObudaFan, mennyi idő után lehet ilyen esetben azonnali hatállyal szerinted?

ObudaFan # 2015.12.02. 16:52

Majd ha tenyleg nem ad fizetest, felmondhatsz.

wers # 2015.12.02. 15:50

az utóbbi időben többször említette, hogy mit csinálok, ha nem ad fizetést
? mit is említett?

a munkaidő végén többször kérdőre von, hogy én hova megyek
Nincs sok köze hozzá, mint munkáltató, de ez azonnali hatályú felmondáshoz kevés szerintem.

manócskás # 2015.12.02. 10:21

Tisztelt Fórumozók!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy szeretnék azonnali hatállyal felmondani, melyre elég indok, hogy hónapokig nem jelentett be a munkaadóm, az utóbbi időben többször említette, hogy mit csinálok, ha nem ad fizetést és a munkaidő végén többször kérdőre von, hogy én hova megyek. Mindeközben többször 14-16 órákat dolgozom a 8 helyett. Válaszukat előre köszönöm.

ObudaFan # 2015.11.27. 15:07

A határozott idejű munkaviszonyának felmondását a munkavállaló köteles megindokolni. A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.
A munkavállaló továbbá a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással, indokolással megszüntetheti, ha a másik fél

  1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
  2. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
Malya111 # 2015.11.27. 08:38

Tisztelt fórumozók!
Szeretném megtudni ,hogy határozott idejű munkaszerződést
mi módon lehet felmondani a közös megegyezés sajnos nem működik.
Előre is köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2015.11.25. 17:01

Zolika027

Biztosabb lenne a (rendes) felmondas. Ha ugyis van meg ido a masik munkahelyen kezdesig, akkor hatha belefer az a felmondasi ido.

ObudaFan # 2015.11.25. 16:57

Gamma.111

A (rendes) felmondast kell valasztani.

Zolika027 # 2015.11.24. 20:23

Kedves Szakértő!

Munkahelyemen heti 5-6 napot és 12 órát dolgozzunk. Sokszor előfordul, hogy 13-15 órákat is egy nap! Pl.: 11 órától dolgozom elvileg 23-ig, de én csak másnap 1 kor tudok végezni a munkával (személyszállítással foglalkozunk). Ez esetben a kötelező 11 órás pihenő időm nincs meg (tudtommal ennyit biztosítaniuk kell). Hozzáteszem "önkéntes" beosztásban is dolgozunk emiatt van ennyi munka egyrészt. Már nagyon belefáradtam ebbe a munkába és ott akarom hagyni, mivel lesz lehetőségem a közeljövőben máshol elhelyezkedni, viszont ott azonnal kezdeni kell. Illetve amit még szoktak csinálni hogy pl.: reggel 6 kor kezdeném a munkát beosztás szerint, de előtte este 6-7 óra között rám telefonálnak hogy másnap 4 vagy fél 5 kor kellene kezdenem. Ezt megcsinálhatják? Tudtommal nem! Még egy dolgot kiemelnék a sok munkahelyi "probléma" közül, hogy nem olyan rég egy olyan papírt akartak velem aláíratni amiben én súlyosan megszegtem a munkahelyi előírásokat. Ami ebben le volt írva az 100% hazugság volt és több kollégámmal aláíratták, úgy hogy el se olvasták csak annyit mondták nekik, hogy írják alá! Én elolvastam és nem írtam alá, de 8000 forintot elvettek tőlem, amit persze feketén fizet a cég.

Ezen indokok alapján rendkívüli felmondást tehetek-e? Ha nem, miért nem? Illetve akkor, hogyan tehetnék, mire hivatkozzak?

Előre is nagyon köszönöm válaszát!

Zozó

gamma.111 # 2015.11.24. 13:05

Tisztelt jogi szakérő!

Munkahelyemen 2008 óta vagyok határozatlan idejű munkaviszonyban. Folyamatosan dolgoztam, sohasem voltam táppénzem, de a munkám miatt ez év augusztus 28-án betegszabadságra, táppénzre kényszerültem (ami mind a mai napig tart). Súlyos kimerültség, depresszióba estem. Ez a munkám miatt történt, folyamatos napi 12 órázások, feszített munkatempó, nagy nyomás, étkezési és egyéb szünet ki nem adása stb. Időközben találtam másik állást, most várom az új munkahelyről a szándéknyilatkozatot, addig nem adom be a felmondásom. A kérdésem az lenne, hogy egészségi állapotomra hivatkozhatók e azonnali felmondással? Ha igen, pontosan mivel kell ezt igazolnom? Érdemes e így felmondanom (a 2 havi végkielégítés miatt) vagy válasszam a rendes felmondást?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.11.23. 14:13

Ennyi idő után már nem hivatkozhatsz az írásbeli szerződés hiányára, így abból kell kiindulni, hogy volt szerződésed. Most akkor felmondtál írásban, vagy sem? Azonnali hatállyal? Indokolva?

Sziszimi.2 # 2015.11.22. 22:15

Kedves Szakértők!

Azzal kapcsolatban szeretnék jogi felvilágosítást kérni, hogy a velem emgesett alábbiakban kifejtett esemény hatására felmondásom kapcsán jogosan mennyit vonhat le a munkáltató a fizetésemből, valamint milyen más hátrányok érhetnek, valamint mik azok a jogok amelyek mégis megilletnek?

Éjszakás műszakban dolgoztam szállodai recepción, 12 órás munkaidőben, de 8 órában bejelentve, összesen 3 és fél hónapot. Munkaszerződést nem kaptam mialatt ott dolgoztam. Egy éjszaka (mikor elhatároztam hogy felmondok) otthagytam a recepciót hamarabb hazamentem, kb. 3-4 óra hossza volt, amíg nem voltam ott, amíg a váltás meg nem érkezett. A munkámat azért hagytam abba, mert kimerültem az éjszakázástól, fizikai, mentális és pszichés egészségügyi panaszaim merültek fel. Ezt már korábban, másfél hónappal a felmondásom előtt jeleztem az illetékeseknek, hogy nappali beosztásban is szeretnék dolgozni, mert nehezen bírom az éjszakás műszakot, de folyton csak halogatták hogy átrakjanak nappalra. A felmondásom előtt 2-3 héttel meg lett beszélve egy időpont, amikor azt ígérték, nappalra is beosztanak, de végül mikor az időpont elérkezett, továbbra is éjszakára lettem beírva. A munkahelyemet nagyon szerettem, de az éjszakázás kikészítette az egészségemet. A munkahelyem iránti bizalmamat akkor vesztettem el, amikor a hónap 25. napján még nem kaptam meg az előző havi fizetésemet.

Tehát a fenti körülmények ismeretében és tekintve hogy nem volt munkaszerződésem, érdeklődnék, hogy a munkáltató milyen jogokat érvényesíthet velem szemben, mennyit vonhat le jogszabály szerint a még ki nem fizetett fizetésemből és mit jelent a "fegyelmi", adhat-e ilyet jelen körülmények között a munkáltató?

A választ előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.11.18. 17:14

Frankie Flowers

Probaido alatt mindket fel indokolas nelkul azonnali hatalyu felmondassal lehet.