Dolgozó részéről azonnali felmondás.


ObudaFan # 2015.10.22. 14:33

Piqlet

Ha elvileg lehet a maszkban dolgozni, és abban az esetben a munka veszélytelen, akkor azért nem kockázatmentes a dolog szerintem. Illetve mindenképpen tanácsos előbb felhvni a munkáltató figyelmét a problémára és csak utána lépni bármit, ha nem történik semmi. Egyébként annak viszont, hogy táppénzen vagy, ebből a szempontból nincs jelentősége.

ObudaFan # 2015.10.22. 14:31

kiskincs

Ilyen jellegű sérelem miatt azonnali hatállyal véleményem szerint nincs lehetőséged.

Piqlet # 2015.10.22. 13:39

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék a jelenlegi munkahelyemről minél kedvezőbb feltételekkel távozni és lehetőleg felmondási idő letöltése nélkül. Azt olvastam, hogy azonnali hatályú felmondás esetén nem kell kitölteni a felmondási időt és megkapom a végkielégítést is (több mint 10 év után nekem már járna 3 havi) - de csak akkor, ha a felmondási ok alátámasztja a felmondás jogosságát.
Jelenlegi munkakörömben veszélyes anyagokkal - többek között higannyal - dolgozom, amely mellett nem mehetne a hőmérséklet 20 °C fölé (ez a OMFI honlapján található adatlapon kiírt, biztonságos munkavégzéshez szükséges hőmérséklet). Anno a cégünk belső szabályozása szerint a hőmérsékletnek 16-18 °C között kell(ene) lennie. A hőmérséklet ennek ellenére rendszeresen 20 °C felett van, nyáron legtöbbször felment 25(!) °C fölé!
Idén többször rosszul lettem, a háziorvosom pajzsmirigy-alulműködést állapított meg. (Ezt akár okozhatja nehézfémmérgezés is.) A cég évente rendszeresen vizsgálja a higanyszintet a szervezetben, ezek szerint nálam minden rendben. De ilyen körülmények között én nem szeretnék tovább ott maradni, az egészségemet féltve...
Nem tudom, hogy ez így elég indok lenne-e az azonnali hatályú felmondásra vagy a munkáltató beleköthet abba, hogy akkor miért nem használtam higanyszűrő maszkot? Jelzem, azt SENKI nem használ, mivel a higannyal működő gépek elszívó fülke alatt vannak és ELVILEG biztonságosak (a cég szerint!) - GYAKORLATILAG a higany arra gurul, amerre akar... viszont a maszkban meg lehet fulladni és nem lehet eltölteni benne 12 órát még akkor sem, ha 2 óránként szünetet tart az ember.
Szóval annyit szeretnék tudni, hogy az azonnali hatályú felmondás indokaként ez megállja-e a helyét? Beleköthet-e a munkáltató, esetleg nem fizetve ki a járandóságom..? És beadhatom-e a felmondásom a táppénz alatt?
Előre is köszönöm a választ!

kiskincs # 2015.10.19. 11:06

Tisztelt Válaszadó

Az lenne a kérdésem,hogy részmunkaidős dolgozó vagyok. 4 órában.
Egy multinál.
És már több alkalommal is elő fordult.hogy váltópénzt kértem a főpénztárostól. mert abszolút nem tudtam vissza adni..mert nekem az ugye munka eszköz,mint a polc szervizesnek a magas polchoz a létra.
lényeg hogy betelefonáltam kérni váltót mire a főpénztáros közölte nincs nem ad..vegyek ki a kasszámból.hogyan ha ott nincs? és rám csapta a telefont..
miután ez nem egyedi eset azt gondolom azonnali fel mondással ha menne el szeretnék jönni.
szerződésemben 3 hét a felmondási időm.
de így nem tudok dolgozni hiszen lehetetlenné teszi a munkámat.
a kérdésem az lenne milyen módon van lehetőségem azonnali hatállyal eljönni.
köszönettel Ildi


ildi

Laci1024 # 2015.09.26. 05:46

Üdvözlöm!

Azonnali hatállyal szeretnék felmondani.
Lassan három éve dolgozom a cégnél.
Egy évvel ezelőtt közölték velem, hogy ügyeletet kell adnom havonta egy hetet hétfőtől hétfőig napi 24 óra. Ezért fizet nekem a cég napi bruttó 1000 forintot. Ha bemegyek kocsival ugyelet alatt dolgozni az üzemanyagot szerencsére elszamoljak kiküldetési rendelveny formában. Ha éjjel ha hétvégén kell bemennem dolgozni nem kerül rendes elszámolásra. Ugyan annyi ora pluszt kapok mintha hétköznap munkaidoben lennék bent.
Kifizetesre nem került még sor negyedéves munkaido keret van es inkább le kell csúszni az orakat.
Köszönöm a segítséget!

wers # 2015.09.25. 14:23

mamamacoka, ettől nem félnék, ha van is ilyen jellegű támogatás, akkor annak szigorú feltételei vannak, többek között, hogy foglalkoztatnia kell a munkavállalót (rendes körülmények között) bizonyos ideig.

gabi910925, mint ObudaFan írta, nem, de közös megegyezéssel megszüntethető, lehet, beleegyezik a jelenlegi munkáltatód. Vagy adjat könnyítést a 30 napból.

mamamacoka # 2015.09.25. 08:34

gabi10925, én tudom, hogy szükség nagy úr, de végülis ő így támogatást kap a felvételed után,ezt akarja megszerezni, nem pedig mint munkaerőre lenne rád szüksége, majdnem olyan, mintha az államon keresztül te fizetnél neki, hogy dolgozhass, - nem túl tisztességes vállalkozónak tűnik, és aki így kezdi, az más sumákságra is képes, - jól gondold meg, mit cserélsz mire... - bocs;

ObudaFan # 2015.09.25. 05:24

Ha a munkaszerzodesedbol kifejezetten mas nem kovetkezik, 30 napos felmondasi idod van es ki kell toltened.

gabi910925 # 2015.09.23. 15:04

Tisztelt Fórumozók!

Jelenleg részmunkaidős (4óra) munkám van egy egyéni vállalkozónál, találtam egy teljes munkaidős (8óra) állást, ahol az a feltétel hogy 1 napra regisztrálnom kéne magam a munkanélküliben.

A kérdésem az lenne, hogy nekem van-e felmondási határidőm mert 4 órában dolgozok?
A másik, hogy azonnali hatállyal felmondhatok-e azzal az indokkal, hogy 8 órás munkát találtam?!

Válaszokat előre is köszönök!

ObudaFan # 2015.09.21. 04:43

Wolf2009

Jogszerűen a munkáltató hozzájárulása nélkül csak akkor, ha éppen a munkáltató súlyosan megszegi a munkaszerződést, vagy olyan magatartást folytat, ami az együttműködést lehetetlenné teszi.

ObudaFan # 2015.09.21. 04:42

munkavállaló33

A munkavállaló, ha munkaviszonyát jogellenesen szüntette meg, köteles a munkavállalói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget megfizetni. Ez vélhetően nálad is 30 nap.

A munkáltató követelheti a fent meghatározott mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét.

munkavállaló33 # 2015.09.16. 17:04

Sziasztok!

Olyan kérdéssel fordulok hozzátok,ha felmondtam, de nem szeretnék bemenni a munkahelyemre, az ügye jogellenes megszüntetésnek számít. Mire számíthatok, mekkora összege vonnak le tőlem? Kőkemény nettó 92000ft a fizetésem. Itt időarányosan 30 nap/1 havi béremet fogják levonni tőlem? Bruttót vagy nettót számítanak? Telefonos ügyfélszolgálaton dolgozom, ha sorozatosan kárt okozok a cégnek akkor jól gondolom, hogy kártérítést akaszthatnak a nyakamba. vagy ha fél óráig kezelek egy hívást az elvárt meg 4 perc akkor az is indokolhat egy kártérítést feltételezem!

Várom megtisztelő válaszotokat.

Wolf2009 # 2015.08.25. 11:52

Üdvözlöm!

Határozatlan idejű szerződéssel dolgozom jelenlegi munkahelyemen, de kaptam lehetőséget egy új munkahelyen. A gond csak az, hogy 1 hetem van a kezdésig. A kérdésem a következő lenne: Hogyan mondhatok fel, hogy ne kelljen felmondási időt töltenem (hiszen akkor nem tudnék kezdeni az új munkahelyen, ami annak elvesztésével járna)?

Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelettel: Wolf2009

Ákos25 # 2015.08.17. 08:55

Tisztelt szakértők!

Egyik kedves ismerősöm dolgozik egy cégnél. Kapott egy jobb állásajánlatot,ahol egy héten belül munkába kéne állnia. Felmondhat azonnali hatállyal, hogy munkába állhasson a jobb helyen?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.13. 12:06

Az egyik kérdésem az lenne, hogy ezek alapján azonnali munkavállaói felmondást beadhatok-e?
Nem.

ha a törvényben előírt 7 napra előre nem küldik el a beosztásomat (minden héten és napon változó a beosztás) lehet-e ok az azonnali munkavállalói felmondásra?
Nem.

Kezdem azt hinni, hogy szórakoztok.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.13. 12:05

Elég indok az azonnali felmondásra, hogy a munkáltató a júliusi bérnek csak a felét fizette ki augusztus 10.-ig.
Nem javasolnám.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.13. 12:04

van-e lehetősége az azonnali hatályú lemondásra kormánytisztviselőnek?
Persze. De megfelelő indok kell hozzá.

figura12 # 2015.08.13. 08:13

Tisztelt Ügyvéd Úr!
30 napos felmondási időmet töltöm a munkahelyemen, és közben beteg lettem a tegnapi napon!(2015.08.13.) A munkaadóm felhívott, hogy nem érdekli, hogy beteg vagyok, a szombati napon be kell mennem dolgozni! Később egy e-mailt is kaptam, hogy a szombati munkámra számítanak, viszont én már a telefonban is jeleztem nekik, hogy hètfőig táppénzre kiírt az orvosom mandulagyulladással és lázzal! Az egyik kérdésem az lenne, hogy ezek alapján azonnali munkavállaói felmondást beadhatok-e? A másik kérdésem az lenne, hogy ha a törvényben előírt 7 napra előre nem küldik el a beosztásomat (minden héten és napon változó a beosztás) lehet-e ok az azonnali munkavállalói felmondásra?

förgö # 2015.08.12. 16:12

Tisztelt Ügyvéd úr !

Elég indok az azonnali felmondásra, hogy a munkáltató a júliusi bérnek csak a felét fizette ki augusztus 10.-ig.
Mennyire alapvető szabály, hogy a munkabért a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig ki kell fizetni.

Köszönöm a válaszát

madstork # 2015.08.05. 06:57

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a választ. A körülményeket most nem tekintve, van-e lehetősége az azonnali hatályú lemondásra kormánytisztviselőnek?

zsolt199204 # 2015.08.05. 06:27

Kedves Business Law és Kovács_Béla_Sándor lehet sok helyes irási hibám van meg rosszul fogalmazok én se lehetek tökéletes de nem is ez volt lényeg. Balesetem ugy történ hogy egy akumlátoros furórol van szó aminek végén 30 cm átméröjü zárszelvény vas volt.És mielőtt hozzám került fönököm használta elöttem.Utána nekem adta és átkarolta mert egy olyan ajton kellet kinyitanom kötélel volt megkötve és kellet mind a 2 kezem (minden tiszta szar volt ezért nem raktam földre marhatelepen)és ahogy nyitottam az ajtot megcsuszott kezembe furogép én meg jobban magamhoz szoritottam igy nem volt kibiztositva elindult gép és végén lévő zártszelvényvas jopárszor rávert könyökömre és vége éles is volt igy 2 db vágást ejtett kezemen (nyilt seb volt).Annyival haladt előre dolog hogy én probáltam beadni rendkivüli felmondást de mivel ár egyszer be volt adva igy ujabat nem fogaták el. Erröl küldött levelet meg arrol mire tart igényt.Elszáolta menetlevelet 39000km számolt abbol 24000km után akar kártéritést.DE még nem tudom mit mivel mindent visszatankoltam autot javitani nem kellet. Azt irta azt is hogy perelni fog okirathamisitásért is. Multkorában adott juniusi juliusi jelenléti ivet hogy töltsem ki eddig midig kihuzta rajta hétvégét meg a ünnepnapokat meg szabadságot hogy nehogy kitöltsem, de most az egyik szabadságot nem huzta ki és nem vette észre és kitöltötem 8-16 oráig mintha dolgoznék és ezért akar okirat hamisitásért perelni.Most már muszáj ügyvédhez fodulnom.

T_ildi # 2015.08.04. 16:40

Tènyleg nem értek hozzà, meg is fogadjuk a tanàcsot. Nem a pènzkifizetés ideje a kérdés. Tisztàban vagyunk vele, hogy ezek hónapok múlva lehet.
Hanem a helyes munkaviszony tisztázàsa lett volna a kérdés. Offolom a témàt. :-) Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.04. 16:28

Azt egyébként ember el nem intézi neked, hogy a fiad holnap vagy akár a jövő héten pénzt kapjon. Ha esetleg ez a kérdés.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.04. 16:21

Semmi sem akadályozza a munkavállalókat abban, hogy új munkahelyet keressenek, és ehhez nem kell megszüntetni a meglévő munkaviszonyt. (Igazából elég hülye, aki megszüntet egy olyan munkaviszonyt, amelyben fel van mentve a munkavégzés alól, de jár neki az állásidő.)

Summa summárum: nem is a te ügyed, hanem a fiadé. Abból, amit előadsz, látszik, hogy nem is érted, hogy mi van, és egy csomó dologban tévedésben vagy. Nem véletlenül tanácsoltam az ügyvédhez fordulást.

T_ildi # 2015.08.04. 16:02

Köszönöm a választ. Gondoltam, hogy ügyvéd kellene, kézenfekvő, de nem is olyan egyszerű. :-(
Akkor sem értem, hogyan lehet, hogy a munkáltató nem veszi át a felmondást, ő nem mond fel, nem szünteti meg a munkaviszonyt. Azt mondja, hogy az elmaradt bért a bérgarancia lapból a dolgozók meg fogják majd kapni, illetve a munkaviszonyt nem ők, hanem a felszámolóbiztos fogja megszüntetni. Gondolom, ez nem 1-2 hét lesz. Papírok nélkül viszont a dolgozók nem tudnak sem munkanélküli járulékot igényelni, sem új munkahelyet keresni. És mivel aug. 4-én közölték velük, hogy nem lesz a júliusi bér kifizetve, így sajnos még a lakbér, vagy rezsi kifizetése is nehézkes, (még a napi megélhetést is elvették így) sajnos,ilyenkor épp a kisembernek az ügyvédre nem marad pénze. És sürgősen munkahely kellene, hogy legalább szeptemberben legyen valami fizetés. Azért kellene itt megszüntetni a munkaviszonyt.
Jelen esetben egy bezárt céggel állnak munkaviszonyban, aki nem tud fizetni.
És bocsánat, hogy ilyen helyen kérdeztem, mik a lehetőségek.