Dolgozó részéről azonnali felmondás.


Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.28. 16:03

Elfogadtad a munkabércsökkentést, aztán meg erre hivatkozva felmondtál?

ropi82 # 2015.04.28. 15:45

Beleirtam hogy-45ezerert nem szeretnem csinalni tovabb,igertek uj kollegat az sem lett meg,illetve egy reszleg hozzá allasa miatt nem lehet kozosen dolgozni,meg hogy3 ember melojat csinalom,teljeskörű penzugyi felelosseggel....

ObudaFan # 2015.04.28. 12:59

ropi82

Ha az azonnali hatályú felmondás jogszerű volt, akkor nincs felmondási idő, ha nem volt az, akkor a jogellenes munkaviszony-megszüntetés következményaivel kell szembenézned (átalánykártérítés, kártérítés megfizetése a munkáltató felé). Hogy jogszerű volt-e a felmondásod, ahhoz tudni kell, hogy pontosan milyen indokolást írtál bele.

ropi82 # 2015.04.28. 09:04

üdv, én azt szeretném megkérdezni, hogy :

január elsejével visszavették a fizetésem egynegyedét, több lett a munkám stb.
tegnap beadtam azonnali hatállyal beadtam a felmondásomat,nem kaptam rá választ , hanem szóban mindenféle dolgok hangzottak el : pl hogy 15 napon belül kell csak a munkáltatónak reagálni, 2 hónap a felmondási idő meg ilyenek. májustól lenne másik melóm. mit tegyek???

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.23. 08:51

Az egyszerűsített foglalkoztatás nem munkaviszony, nem kell, nem lehet felmondani. (De ez azt is jelenti, hogy ha a főnököd azt mondja, holnap nem kell jönni, akkor úgy jártál.)

Falfehér23 # 2015.04.23. 07:59

Tisztelt Szakértő!

Hamarosan elkezdek recepciósként dolgozni, azonban a betanítás után tudtam meg, hogy nem állandóra jelentenének be arra az 5 hónapra, hanem egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgoznék ott. Ez meglepett, de mivel nincs más, elfogadtam. Nem ez álmaim munkája, mert 12-14 órákat ígértek, ezért továbbra is keresgélek mást.
A kérdésem az lenne, hogy ha közben találnék egy jobb, számomra tetszetősebb munkát, akkor itt hogyan mondhatok fel? Nyilván nem akarok kellemetlenségeket okozni a másik két recepciós társamnak sem, de szeretnék felkészült lenni ebben a témában. Tehát ha a nyár folyamán találnék egy másik állást, akkor a főnökömnek csak megmondom, hogy a következő hónaptól nem jönnék? Vagy le kell-e dolgoznom még valahány napot/hetet?

ObudaFan # 2015.04.21. 11:39

dalma.l

Nem a munkáltatóra kell várni. Be kell adni a felmondást, le kell tölteni a felmondási időt (hacsak nem sikerül megállapodni a munkáltatóval abban, hogy nem kell, de megállapodás nélkül ez nem fog menni) és utána lehet menni máshová.

dalma.l # 2015.04.21. 10:10

Üdv!
Férjem kb. 1 éve dolgozik a munkahelyén,bejelentve. Múlt héten kapott egy jobb állásajánlatot amit el is fogadott.
Szólt a mostani főnökének hogy szeretne felmondani,mi a teendője?
Azt mondták neki hogy a titkárnő beteg,nem tudják a papírjait megírni,dolgozzon és majd lesz valami. Azóta is bejár dolgozni,a titkárnő néha bent van,a főnök mégis mindig elküldi azzal hogy nem tudják megírni a papírjait,dolgozzon tovább. Az új munkahelyen várják,számítanak rá. Mit lehet ilyenkor tenni? Kérte hogy legalább a rózsaszín könyvét adják ki,azzal már mehetne az új helyre,de azt sem akarják.

ObudaFan # 2015.04.19. 06:51

A mi esetünkben megfelelő és elegendő ok lehet az, hogy a munkáltató ilyen jogellenes magatartást tanúsít a munkavállalói felé és ezzel állandó nyomást gyakorol a dolgozókra?

Szerintem nem elég azonnali hatályú felmondáshoz.

Illetve a felmondás indoklásánál mennyire érdemes kifejteni a magyarázatot?

A "rendes" felmondást nem kell indokolni. Az azonnali hatályú felmondásnál pedig olyan részletességgel kell indokolni, hogy a munkáltató által elkövetett jogsértés, és az, hogy ez az azonnali hatályú felmondást megalapozza, egyértelműen látszódjék.

wers # 2015.04.18. 15:36

Azért van olyan is, hogy közös megegyezés, de ahhoz kell a másik fél is

egyvalaki2008 # 2015.04.18. 13:11

Köszönöm a választ.
Van még remény hogy hétfőn megoldódik a helyzet.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.18. 10:40

Ha mindenképpen meg akarja szüntetni a munkaviszonyt, akkor mondjon fel. De ne azonnali hatállyal.

egyvalaki2008 # 2015.04.18. 08:51

Mi az ami jobb ötlet, hogy minél hamarabb megkapja a kilépőpapírokat?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.18. 08:41

Oda. De nem jó ötlet.

egyvalaki2008 # 2015.04.18. 08:29

Sziasztok, tanácsra lenne szükségem. Egyik ismerősöm nem kapta meg a márciusi fizetését ápr.17-ig, ezért úgy döntött hogy felmond azonnali hatállyal. Alap esetben odaadná a főnökének, és meg van oldva. Ez esetben viszont nem volt személyes kapcsolatban az őt bejelentő céggel, egy megbízottjuk intézte a dokumentumok kiadását. Ez esetben a cég székhelyének a címére kell küldenie az ajánlott levelet a felmondással?

Kirjuci # 2015.04.01. 20:14

Üdv,
Tudnának-e nekem abban segíteni, hogy az azonnali felmondáshoz (munkavállaló részéről) elegendő indok-e az, hogy rendszeresen napi 13-14 órát dolgozok gyakran 6 napon keresztül, heti 40 órás szerződés mellett? Túlóraként nincs elszámolva, és plusz szabadnapként sincs kiadva, sőt, gyakran a szabadnapjaimat is önhatalmúan eltörli az igazgató, azzal az indokkal, hogy ezt tudni kell beáldozni.
Nyilván a bizonyítása nehézkes, ugyanis kötetlen munkaidőben vagyok, nem kell jelenléti ívet vezetni sem csekkolni, egyedül a telefon felvétel/leadás van vezetve egy füzetbe, de egy ellenőrzés esetén az könnyen eltüntethető. Maximum a kamera felvételeket lehet visszanézni, hogy mikor megyek be és ki, de szerintem az is manipulálható. Mindezek után azt kapom, hogy nem teszek meg mindent... nem tudom, ha 24 órát dolgoznék, talán elég lenne?! Ilyen munkakörülmények között nem bírom már tovább 1 percig sem. :(
Nagyon köszönöm a választ előre is!

lay15 # 2015.03.30. 22:13

OBudaFan

Köszönöm szépen a gyors választ. Valószínűleg akkor letöltöm a felmondási időt, mert azt nem szeretném megvárni, hogy ők rúgjanak ki. Úgy vélem, egy esetleges kirúgás hátrányosan érintene egy új munkahely keresésekor.

Az előzőleg írottakhoz tartozik még, hogy édesanyám is ugyanazon a munkahelyen dolgozik. Ezt kihasználva a főnököm elvárja, hogy édesanyám is igénybe vegye a cég termékét. A dolog szépsége, hogy édesanyámat még csak meg sem kérdezték erről, igényli-e szolgáltatást. Ezt mélyen felháborítónak találom. Egyébként ő is keresi a jobb lehetőséget. Most kilátásban van neki egy másik állás, és ha összejön, a határidők miatt ő már egészen biztosan nem tudná letölteni a felmondási idejét és csak azonnali felmondással tudna eljönni.

Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem.

Olvastam lentebb, hogy az azonnali felmondást minden esetben indokolni kell a munkáltató felé, és az nem megfelelő indok, hogy jobb állást találtam.

Mi jöhet ilyenkor szóba?
A mi esetünkben megfelelő és elegendő ok lehet az, hogy a munkáltató ilyen jogellenes magatartást tanúsít a munkavállalói felé és ezzel állandó nyomást gyakorol a dolgozókra? (mmm07-nél adott válaszodban olvastam valami hasonlót)
Vagy érdemes mást is jogellenességet is megemlíteni?
Illetve a felmondás indoklásánál mennyire érdemes kifejteni a magyarázatot?

ObudaFan # 2015.03.30. 15:10

lay15

Ha mindenképp szeretnél felmondani, akkor a felmondási időt töltsd le. De a leírtak alapján szerintem valószínűleg jobban járhatnál, ha nem engednél ezeknek a jogellenes elvárásoknak, és megvárnád, hogy ők mondjanak fel.

ObudaFan # 2015.03.30. 15:08

Kivéve, ha már a felek ráutaló magatartásával határozatlan idejűvé alakult az a munkaszerződés. PErsze, a munkavállaló még minden bizonnyal időben van, hogy hivatkozzon ennek az érvénytelenségére.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.30. 14:37

Szerintem 30 napon belül megteheted, aztán már le kell tölteni a felmondási időt. De bejelenteni mindenképpen be kellene.

Dia90 # 2015.03.30. 11:49

Kedves Szakértő!

Pár napja már írtam, azonban egy valami elkerülte a figyelmemet. Ha a munkaszerződésem 4 hónapra szól (és ez már lejárt), akkor megtehetem, hogy mindenféle bejelentés és kötelezettség nélkül nem megyek többet dolgozni? A szerződésben még szerepel a 2 hét felmondási idő is. Így most melyik az érvényes?

lay15 # 2015.03.29. 18:55

Üdvözletem!

Már több mint egy éve dolgozom egy cégnél, és szeretnék minél hamarabb eljönni onnét, mert kezdek rámenni egészségileg is.
A szituáció a következő. Munkakörömhöz hozzátartozik a cég termékeinek ajánlása is, de nem ez a fő feladatom. Ez körülbelül a feladataim 5 százalékát teszi ki. Az ajánlásnak eleget teszek, mégsem születnek megkötések. December hónapban a főnököm aláíratott velem egy nyilatkozatfélét, ami minimum etikailag erősen megkérdőjelezhető, mégis aláírtam, mivel olyan helyzetben voltam, hogy féltettem az állásomat. Időközben a nyilatkozatban foglaltak nem teljesültek, pedig mindent megtettem, hogy eleget tegyek. Kaptam szóbeli megrovást, vezetői levelet, írásbeli megrovást, és ha jól tudom, a következő szankció a fizetésemre vonatkozna, illetve súlyosabb esetben kirúgás várható. Ezt természetesen nem szeretném megvárni. A helyzetet bonyolítja, hogy a főnököm arra akar kötelezni, hogy saját és családom részére vegyem igénybe a terméket, ha már az ügyfeleknél nem jártam sikerrel. Én viszont nem szándékozok szolgáltatót váltani, mert a jelenlegivel tökéletesen elégedett vagyok.
Összességében a feladataimat jól végzem, a munkámat szeretem, a munkatársaimmal nagyon jól kijövök és az ügyfelek is szeretnek. Utóbbit a visszajelzésekből tudom. Mégis ezt a szintű, durva szóval élve lelki terrort, nem szeretném tovább elviselni, ezért kérnék segítséget, hogyan és miként adhatom be a felmondásomat.

A választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2015.03.26. 13:43

mmm07

A munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

  1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
  2. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Te ilyen okot nem írsz, így azonnali hatályú felmondás nem jöhet szóba, tehát ha felmondasz, le kell dolgoznod a felmondási idődet.

ObudaFan # 2015.03.26. 13:41

Dia90

A munkavállaló, ha munkaviszonyát jogellenesen szüntette meg, köteles a munkavállalói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget megfizetni.

A munkáltató követelheti az e mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét.

Dia90 # 2015.03.26. 13:14

Tisztelt Szakértő!

Szeretnék azonnali hatállyal felmondani, de nem tudom megindokolni, igazából csak személyes okai vannak és nem akarok többet bemenni. A kérdésem, hogy hogyan tehetném ezt meg? 2 hét a felmondási időm a szerződés szerint. Ha felmondok, csak ezt nem fizetik ki, vagy pedig az egész havi fizetésemet? Illetve milyen következményei lehetnek, ha egyszerűen csak nem megyek be többet dolgozni?